Verkeersborden in routeplanners sneller bijgewerkt

Routeplanners kunnen vanaf volgend jaar sneller worden bijgewerkt met informatie over verkeersborden. Wijzigingen worden dan elektronisch bekendgemaakt, waardoor softwaremakers deze sneller kunnen doorvoeren.

Binnenkort moeten alle zogenoemde verkeersbesluiten met een 'verplichtend of regulerend karakter' via de digitale Staatscourant bekend worden gemaakt. Dat heeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu bekendgemaakt.

Het gaat om alle besluiten waarbij verkeersborden en -tekens betrokken zijn, bijvoorbeeld een 'verboden in te rijden'-bord of een snelheidsaanduiding. Die kunnen grote gevolgen hebben voor routeplanners.

Nu worden wijzigingen nog aangekondigd in plaatselijke media; volgens het ministerie zijn makers van routeplanners en navigatiesoftware daardoor vaak niet op tijd op de hoogte. Dat moet veranderen door de wijzigingen online aan te kondigen. De verandering treedt 1 januari in.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Joost Schellevis

Redacteur

27-04-2012 • 18:01

65 Linkedin

Reacties (65)

Wijzig sortering
Wel prettig vind ik, soms rijdt je op zo'n weg, was het nu 60, of 80... euhm... even het bordtje gemist. Soms kun je het zien aan de lijnen aan de kant van de weg, maar lang niet altijd....
Wel prettig vind ik, soms rijdt je op zo'n weg, was het nu 60, of 80... euhm... even het bordtje gemist. Soms kun je het zien aan de lijnen aan de kant van de weg, maar lang niet altijd....
Dat is nu precies wat je leert als je je rijbewijs haalt. Misschien een tip...
Je leert ook met twee handen aan het stuur te rijden en elke 6 seconden in je achteruitrijspiegel te kijken...
Kom op Sheldon, we weten allemaal dat je niet als een panische om je heen zoekt of er toevallig nieuwe borden zijn gekomen op die weg waar je altijd rijdt.
Als een panische om je heen kijken? :S Dat is nodig om verkeersborden te kunnen zien volgens jou?
Kom zeg, vooruit kijken moet je toch, je wil toch liever niet over een kind heen rijden dat tussen een paar auto's vandaan komt? Dan kun je net zo goed ook op de borden letten.

edit: Ok, gezien de vele opmerkingen kunnen veel mensen blijkbaar niet tegelijk opletten op verkeer en borden interpeteren. Blijkbaar ben ik een of andere superhuman, borden zien en interpreteren gaat redelijk vanzelf, daar hoef ik niet speciaal op te letten en gaat dus ook niet ten koste van opletten op de rest van het verkeer. Nu je het zegt, dit komt eigenlijk best overeen met het feit dat nogal veel mensen zich in het verkeer als randdebielen gedragen naar mijn mening.

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 28 april 2012 11:23]

misschien rijd je wel over een kind dat tussen een paar autoos vandaan komt juist omdat je alleen maar op verkeersborden aan het letten bent?

de meeste borden hoef je toch sowieso al niet te zien.
of kijk jij bij elke rotonde of de rijrichting is veranderd? ;)
Idd de meeste borden zijn nutteloos.
Het zou het verkeer ten goeden komen als mensen zelf moeten nadenken ipv alleen bordjes op te volgen.

Daarnaast is gebleken, dat mensen door het bos aan verkeersborden op bepaalde plekken, dat de mensen er juist niet meer opletten.
Rijbewijs 31 jaar geleden gehaald, en geen abonnement op de Staatscourant. Het zou zo maar kunnen dat ik de laatste ontwikkelingen gemist heb.. Dan is zo'n hulpje toch wel handig.
Ik heb mijn rijbewijs 11 jaar geleden gehaald, en ik moet toch ernstig bekennen dat er in die 10 jaar ook al heel wat is veranderd. Maar dat moet je bijhouden.. en je bent verplicht om het bij te houden..

Als je iets nieuws ziet op de weg dan is dat vaak ook al lang en breed in postbus51 teerweeg gekomen. http://www.rijksoverheid....de-strepen-op-de-weg.html

Wegbelijningen zijn jaar of 5 geleden te spraken gekomen om zo over de hele weg duidelijk te kunnen maken hoe hard je daar mag. En ik vind zelf als je verkeersdeelnemer bent je toch wel je zelf op de hoogte moet houden van de zeker grotere wijzigingen.
Dit is een mooi systeem, tijd dat belgie hiermee ook naar boven komt...
Helaas was de uitgebreide postbus51 campagne over deze belijning toendertijd wegbezuinigd.
Cool, als ik dus 31 jaar mijn rijbewijs heb hoef ik de borden niet meer te lezen! :)
Heb 'm gisteren gehaald, weet het nog steeds niet :P

Geen bord, buiten de bebouwde kom = 80 AFAIK :P

Alleen ja, als je zo'n bord mist (of denkt te missen) en je hebt niet van die groene paaltjes... go with the flow :P
[...]
Geen bord, buiten de bebouwde kom = 80 AFAIK :P
[...]
Wel eens een rond bord, rode rand, witte achtergrond met "60" er op gezien?
Buiten de bebouwde kom? :Y)
Hij zegt toch ook geen bord & buiten de bebouwde kom.
ik dacht idd ook 60 - maar volgens http://auto-en-vervoer.in...g-en-maximumsnelheid.html (sorry google gaf me geen betere link ik had geen zin om verder te zoeken)

binnen bebouwde kom 50 buiten 80 autowegen 100 auto snelwegen 120/130
Tenzij anders aangegeven.
[...]
Wel eens een rond bord, rode rand, witte achtergrond met "60" er op gezien?
Buiten de bebouwde kom? :Y)
Ja, op parrallelwegen in de polder (op het platteland) zie je die veel. Daar is 80 best hard. ;)
Met al die strepen, stippellijnen en groene markeringen wordt het er iig niet overzichtelijker op. Hopelijk worden bij TomTom nu ook sneller de max sneheden (130 ipv 120) aangepast.
Die groene paaltjes haha

Gefeliciteerd hoor... Rij voorzichtig! Het eerste jaar gaat nog wel eens fout.
Onzin. Al is het alleen al om de spanning weg te nemen tussen het passeren van een flitser en weten hoe hard je mocht ;)
Er zijn genoeg 80 km wegen waar ze 60 van hebben gemaakt, ze gaan dan echt die strepen langs de zijkanten van de weg niet weghalen. Ja ik heb echt boekjes gelezen, en ik heb wel 2 x mijn theorieexamen in 1 x gehaald...
1 voor auto en 1 voor vrachtwagen ofzo?

Of hoe anders, want als je je theorie in 1 keer haalt hoef je het dus geen 2x te doen?
Je moet tegenwoordig toch voor alles je theorie doen? Brommer (A), auto (B ), vrachtwagen (C1 + C), bus (D1 + C) en dan alles met aanhangwagens (E). Per categorie moet je toch je theorie behalen dus kan je zelfs 5 x voor de eerste keer slagen :) Voor je praktijk zelfs 11 keer als je zou willen (A, B, C1, C, D1, D, BE, C1E, CE, D1E, DE)

Persoonlijk ben ik van mening dat je gewoon op de verkeersborden moet letten. Maar het is altijd mogelijk om eens een bordje te missen natuurlijk, zeker met die wildgroei aan borden in België 8)7 . Het liefst van alles zou ik dit gewoon op het dashboard willen zien, dat daar ergens een klein schermpje is met daarop het verkeerstbord met de snelheid op, als je het dan eens vergeet of gemist hebt kan je daar steeds naar kijken. Steek dat als standaarduitrusting in elke wagen en het probleem is ook opgelost, dan weten mensen altijd de snelheid die ergens telt.

Om maar te zwijgen van bekladde borden, verdwenen borden, smerige onleesbare borden, een vrachtwagen die ervoor staat, ... ;)

[Reactie gewijzigd door MClaeys op 28 april 2012 02:32]

0Anoniem: 451691
@MClaeys28 april 2012 03:16
Ik heb een Toyota Yaris met geintegreerde GPS en die geeft altijd een bordje weer met de maximumsnelheid die ik mag rijden op de weg waarop ik me bevind, en tot nu toe blijkt dat ook nog 'ns heel accuraat te zijn. Ik kan alleen maar bevestigen dat het inderdaad een handige tool is, want iedereen mist wel 'ns een verkeersbord, zo ook ik.
Ja, en die leert je ook dat je overal max 30,50,80 en 120 mag rijden en ook daar houdt amper zich iemand aan...
Stel je niet zo aan...
Niet dat ik net een rijbewijs heb hoor, Maar 130 telt toch ook op sommige stukken.

Zoals op de A16 bij Breda dat ik weet.
Klopt, maar dat moet worden aangegeven met borden. De hierboven genoemde snelheden zijn de standaarden voor de verschillende type wegen.

Aan het eind van een 130 zone staat bijvoorbeeld ook geen verbodsbord met 120 erin, maar een einde-verbodsbord met 130 erin.
0Anoniem: 119573
@OverSoft28 april 2012 03:26
Vergeet het binnenkort uit te brengen 15 km/u bord niet.
Komt te staan bij woonerven. Velen weten niet dat je daar alleen stapvoets mag rijden... vind in trouwens nog wel wat... stapvoets en dan 15 km/u halen...

Zelfs als ik stevig door loop kom ik nog niet aan de 7 km/u. Spurtje trekken wel maar de uitdrukking is een beetje "scheef".
De term stapvoets heeft niets te maken met de snelheid waarop mensen lopen, maar meer de snelheid die een paard heeft die niet in draf of galop is.

Zie: Wikipedia: Stapvoets
@Ferdinand, een tijdje geleden was er bij blik op de weg ook zoiets. Bleek de bekeurde uiteindelijk gelijk te hebben en niet de Politie. Dus als de wet het ook niet meer weet, doen we gewoon iets fout en ondanks de EU gaan we weer eigen landelijke regeltjes maken.

Ik ben wel benieuwd of we hiervoor extra moeten betalen.
Als je gewoon de normale snelheid rijdt dan kan je het bordje makkelijk lezen of tegenkomen, als je 130 rijdt op een weg van 80 dan zie je het bordje niet.
0Anoniem: 119573
@Rockvee228 april 2012 03:28
zelfs dan kun je ze zien, de kans dat je 'm mist is natuurlijk wel groter, maar ja als je 130 rijdt zal je er wss ook geen boodschap aan hebben, tot je iemand of iets aanrijdt.
Daar gaat het natuurlijk niet om. Je moet gewoon een banaan huren om die aap uit je ogen te vreten, want dat soort dingen moet je zelf zien.Leer je ook als je je rijbewijs haalt. Het gaat er vooral om dat volledig gewijzigde vekeerssituaties sneller worden doorgevoerd, als routes wijzigen e.d.
Je moet gewoon goed op letten ?
als je het bordje mist mss dan ook het overstekende kind ?
e moet gewoon goed op letten ?
als je het bordje mist mss dan ook het overstekende kind ?
Uiteraard, maar het is wel handig als je routeplanner weet welke straat je niet in mag rijden en welke wel.
+1Anoniem: 406962
@oit27 april 2012 18:16
Soms mis ik een bordje omdat er precies een vrachtwagen voor/langs rijdt/staat. Of dat een stel grappenmakers het bord hebben beklad. Dan kan ik nog zo goed opletten, maar kan ik em niet zien. Als je dan nog op je routeplanner kan zien welk bord dat was, is dat alleen maar handig.

Let wel, ik zie dit dus ook enkel als een handige aanvulling voor "het geval dat". Het zou zeker geen 1e toevlucht tot moeten zijn.
die bordjes staan meestal net na een kruispunt of rondpunt. het lijkt me wel dat je dan meer op de rest oplet (overstekende fietsers/wandelaars en andere zaken, dan dat je enkel acht ereen bord loopt te zoeken...
NON SENS, als je te goed kijkt naar het bord, dan mis je JUIST dat overstekende kind,
ik heb dan ook liever dat mensen aandacht besteden aan het overige verkeer en de veiligheid, dan aan de route

bord: verboden in te rijden, terwijl je nav. je daarheen stuurt, veroorzaakt een kort moment van 'verhoogde druk' en/of stress, iets waar door je potentieel ongelukken maakt.

al die mensen die met een kaart op de bijrijders stoel af en toe niet meer op zitten te letten, en twijfelen (was het nu de eerste of de 3e straat), vind ik iig veel onwenselijker, dan een snelheidsbord missen, maar nu een stap verder, ik wacht op een systeem waarbij verkeerd borden ook gewoon een signaal uitzenden naar je auto...

laat die zelf rijdende auto's maar komen,
maar nu een stap verder, ik wacht op een systeem waarbij verkeerd borden ook gewoon een signaal uitzenden naar je auto...
[off]
btw d=s ?

[on]
Veel nieuwe auto's kunnen die borden al lezen en laat in je dashboard precies zien wat er op dat bord stond (qua snelheid dan).

Kijk maar bij de Opel Insignia om een voorbeeld te noemen.

edit: even de type dik gedrukt gemaakt voor de duidelijkheid.

[Reactie gewijzigd door defixje op 27 april 2012 22:10]

Het is niet alleen om op te letten, dat moet je sowieso doen, zonder en met GPS. Het is gewoon dat als je met GPS rijd dat de berekende route zo nauwkeurig mogelijk is.

Een baan waar je opeens niet meer in mag, en de GPS probeert je daar toch met man en macht in te sturen. Dan zit je daar eventjes op goed geluk wat om te rijden alvorens je GPS het door heeft.
Of als ergens een lange baan van 70km/u naar slechts 50km/u is veranderd. Dan kan het goed zijn dat deze baan niet langer de beste optie is.
Jij hebt nog nooit van je leven een verkeersbordje gemist? En spelende cq. overstekende kinderen kun je op bepaalde plekken verwachten en op andere plekken weer niet. Daar ben ik niet de volle route naar werk mee bezig nee :)
misschien ben je juist zo veel bezig met de overstekende kinderen dat je het bordje daarom niet ziet.
0Anoniem: 434945
@Proxx27 april 2012 21:06
Ik neem aan dat als je bezig bent met kinderen je niet een snelheid rijd waarmee je geflitst kan worden.
Dus jij vind het belangrijker op de borden te letten dan uit te kijken dat je geen overstekende kinderen aanrijd?
En toen reed je je eigen kind plat...


Vraag me af of dit ook voor tijdelijke bewegwijzing gelden gaat. Je hebt natuurlijk dat een gedeelte vanwege een iets te bouwen iets soms een half jaar of jaar lang aangepastte verkeerssituaties. Ik doel hierbij express niet op een straatje die even omgeleid is. Dit is vaak maar een paar dagen tot week maximaal en daar is vaak een omleidingsbord al genoeg aan.
Vraag me af of dit ook voor tijdelijke bewegwijzing gelden gaat. Je hebt natuurlijk dat een gedeelte vanwege een iets te bouwen iets soms een half jaar of jaar lang aangepastte verkeerssituaties.
Nee, want dergelijke tijdelijke snelheidsbeperkingen worden niet ingesteld d.m.v. een verkeersbesluit. Je vind ze daarom ook nooit op de gemeentepagina in het plaatselijke suffertje, of op de website van de gemeente bij verkeersbesluiten (maar wellicht wel bij een informatiepagina betreffende de werkzaamheden).
In Duitsland op die snelwegen is dat inderdaad vreselijk.. staan weet ik hoeveel van die bordjes, varierend van 60 tot 130.. geen wonder dat ik daar geflitst ben een keer. Kostte me 70 euro.
Dat is dan weer het mooie in Duitsland: die boetes vallen reuze mee.

Ik ben blij dat die snelheidswijzigingen sneller doorgegeven worden. Ik vind het nml ontzettend irritant dat mijn navigatiesysteem soms aangeeft dat ik 100 mag, terwijl ik een kilometer terug het bordje 80 gepasseerd ben en het "einde alle verboden" bordje nog niet ben gepasseerd.
Niet helemaal. in Duitsland vallen ze echt niet mee. Aan de ene kant mag je (jammer genoeg op steeds minder stukken) blazen wat je maar wil. Maar zodra er een limiet geldt, hou je er maar aan want de gevolgen zijn veel groter als in Nederland. Weet niet helemaal zeker hoe ze zijn voor Nederlanders, maar heb genoeg Duitse collega's die je niet als verkeersaso zou beschouwen, rijverboden van 3 maanden of langer zien krijgen. 30km te hard, door rood etc.
Toch even beter inlezen dan: http://auto-en-vervoer.in...sboetes-in-duitsland.html

We zitten hier op een Nederlandse site, dus ik ga uit van een Nederlander die in Duitsland bekeurd wordt. Voor (tot) 30 te hard krijg je binnen de bebouwde kom dus 60 euro boete, buiten de bebouwde kom 50. Pas als ze je staande houden en je > 30km/u te hard hebt gereden, _kun_ je een maand rijverbod in Duitsland krijgen. En zeg nou zelf: 30 te hard is niet zoiets simpels als een bordje hebben gemist. Zeker met verkeer om je heen moet dat opvallen ;)

De bedragen in de link hierboven zijn blijkbaar nog actueel. Een collega van me werd eerder dit jaar in een huurauto geflitst in Duitsland: bij het uitvoegen stond een maximumsnelheid voor de bocht en hij ging daar met 28km/u te hard in volgens de bekeuring die we op werk ontvingen. Hij moest 50 euro betalen.

Hij is wel een tijdje bang geweest voor die forse boete die hem boven het hoofd hing, want dat verwachtte hij wel. 50 Euro voor 30 km/u te hard is een schijntje vergeleken met wat je in Nederland zou krijgen.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 27 april 2012 22:43]

0Anoniem: 154887
@Dennisdn28 april 2012 10:49
Aan de ene kant mag je (jammer genoeg op steeds minder stukken) blazen wat je maar wil.
Ja, maar wat de meeste buitenlanders hier vergeten is dat de standaard banden bijna nooit goedgekeurd zijn voor de maximumsnelheid van de auto. Als ze bijgevolg een ongeval veroorzaken zijn ze niet gedekt en worden ze aansprakelijk gesteld voor alle schade.
Ja, maar wat de meeste buitenlanders hier vergeten is dat de standaard banden bijna nooit goedgekeurd zijn voor de maximumsnelheid van de auto
Heb je hier een bron voor? Het lijkt me klinkklare onzin namelijk.
Sowieso ben je boven de 130 minder of helemaal niet voor eigen schade verzekerd.
Nu nog een ingebouwde camera in de TomTom die gele borden langs de weg leest en de gegevens doorstuurt zodat tijdelijke omleidingen en dergelijke ook zichtbaar zijn in je navigatiesysteem ^^
Dat bestaat al, genaamd: internet. ;) Als ik me niet vergis heet dat TomTom Live, wel een betaalde dienst, maar voor wat hoort wat... :)

Ook hebben wij in de auto ingebouwde software met TMC, hierdoor krijgen wij van te voren een melding als er op de route een blokkade is (inclusief files) met voorgestelde omleiding. Ideaal naar mijn mening.

Google Maps heeft ook al live verkeer informatie, dus kun je ook van te voren bekijken wat er precies aan de hand is op de weg.

[Reactie gewijzigd door NLCJ op 27 april 2012 18:24]

Zou natuurlijk ideaal zijn als verkeersborden zelf informatie gaan verstrekken, bijvoorbeeld bij een omleiding dat je tomtom informatie krijgt over de omleiding en welke route vervolgens te nemen.

Helaas... toekomstmuziek.
Deze techniek kan niet snel genoeg gaan.

Hopelijk gaan ze TMC eens wat meer gebruiken dan nu mogelijk is, zodat ze bijvoorbeeld ook met tijdelijke werkzaamheden, of zelfs incidenten op je navigatie kunnen reageren door de maximale snelheid weer te geven. Het is de tussenstap tussen wat we nu hebben, en een volledig gecontroleerd verkeer waarbij we als bestuurder vrijwel geen invloed meer hebben en de auto automatisch wordt begrenst op dat stuk.

Neem nou files...
Nu is het zo dat het een hele tijd duurt voordat je info via de verkeerscentrale wordt verspreid. De file is dan vaak allang opgelost en laat hij je voor niks 25 km omrijden via een andere weg waar je alsnog in de file komt die je navigatie nog niet wist. Daarnaast ben je afhankelijk van het bereik. Op de een of andere vagen reden krijg ik met alle verschillende systemen die ik tot nu toe heb gehad, bij mijn woonplaats Arnhem, alleen maar Duitse informatie terwijl de A12, A325 en A15 dagelijks vast staan.

Ik heb eens gelezen (sorry, bron weet ik echt niet meer) dat het vrij goedkoop is om op elk matrixbord een zender te plaatsen. Dan kan je vanuit de verkeerscentrale realtime (gratis) nog veel verder gaan dan bijvoorbeeld TomTom Live nu kan.

De volgende stap zijn navigaties die met elkaar verbonden zijn om niet alleen files, maar zelfs ongelukken te voorkomen. Maar nu sla ik wel door volledig offtopic ;-)

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 27 april 2012 19:47]

0Anoniem: 119573
@Dennisdn28 april 2012 03:37
nou volgens mij valt het met je offtopic wel mee, wel degelijk relevante info zoals je ook aan je rating kunt zien.
Het gaat inderdaad al hoe verder.
Bij iedere grotere stad staan tegenwoordig info borden over te volgen routes "om de stad heen" en wat de daarbij verwachte + meer tijd is. Erg handig, alleen als je niet bekend bent krab je je af en toe toch achter de oren. Welke moet ik nu nemen en is dat wel naar de juiste kant?

Over het vernieuwende.... kwam laatst een matrixbord tegen met een "taskmanager" van win 95, en dat bord stond nog geen maand. lol....
0Anoniem: 189319
28 april 2012 06:15
Ik heb zo'n TomTom Live-abo. Helaas worden wegwerkzaamheden daar nog niet in verwerkt... Ik rij dagelijks via Hilversum Noord naar m'n werk in Bilthoven (daar heb ik zo m'n redenen voor.) M'n TomTom Live probeert me steeds dwars door dat deel van Hilversum naar de A27 te leiden, terwijl halverwege die route de straat keihard is afgesloten vanwege een mega-verbouwing van de weg (lijkt erop alsof ze een fly over aan het bouwen zijn, alleen dan zonder brug...) Ik weet inmiddels zelf dat terugkeren naar de afslag Hilversum Noord en m'n route daar vervolgen vele malen sneller is dan de route die m'n TomTom voorstelt. Verder is de TomTom Live-dienst bijzonder accuraat, zeker wat files betreft: op het schermpje loopt een streepje die de file moet voorstellen. Dat streepje stopt altijd precies op het punt waar ik de file op de weg ook altijd zie oplossen. Het schijnt dat TomTom voor die Live-dienst gsm-verkeersdata koopt van Vodafone. Daarmee kunnen ze blijkbaar dusdanig accuraat bewegingsverkeer meten dat deze informatie toepasbaar is in verkeersinformatie. Die live-dienst is ondanks het nog ontbreken van informatie van wegwerkzaamheden echt een aanrader!
Nu nog (gem. wachttijd van) verkeerslichten en verkeersdrempel info in de TomTom. Die kunnen routes danig vergallen.
Net als in de auto's zou een camera in de TomTom al dat soort info zelf ook kunnen verzamelen. Volgens mij moet dat met de smartphone apps helemaal makkelijk kunnen.
Ach ja, iets wat goed is kan altijd beter ;)
Tomtom verzamelt die gegevens toch al? Ze bewaren (en versturen) gemiddelde reistijden over ieder traject, en dus weten ze gewoon welke wegen/trajekten/kruispunten veel reistijd opsnoepen. Of dat nou komt door drempels of verkeerslichten is in dat opzicht irrelevant.
En die informatie wordt in principe gebruikt bij het berekenen van routes.
Het schijnt dat 95% van alle automobilisten zichzelf beter vindt rijden dan gemiddeld.

Tel uit je winst!!!!!

Wat mij betreft een goede ontwikkeling hoe meer je op het verkeer kan letten hoe beter!
5% rijdt dus gewoon heel slecht en 95% nét bovengemidddeld!
Jongens. Stop toch met deze oeverloze discussie. We moeten een circus diploma halen genaamd rijbewijs en dan mogen we het geleerde niet in praktijk brengen. Op elke kruising staat tegenwoordig een verkeerslicht, waar normaal 50 gereden werd mag je nu nog maar 30, op een woonerf waar stapvoets gereden mag worden geldt vanaf nu een max snelheid van 15. Iedereen weet dat er figuren zijn die alles aan hun laars lappen en dacht je dat die hun weggedrag veranderen. Echt niet, dus weer een bord of weer een regeltjeerbij werkt niet. Alles valt of staat met handhaving.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee