Nederlandse bedrijven blijken in aanloop naar het algehele spamverbod dat op 1 oktober van kracht wordt, massaal mailings te versturen. Het aantal verzonden berichten aan info@-adressen is in drie maanden tijd met bijna 40 procent gestegen.
Vanaf 1 oktober is het volgens de Nederlandse telecomwet niet langer toegestaan om ongevraagde mails aan zakelijke mailadressen te sturen. Een spamverbod voor consumenten bestond al langer, waardoor er in Nederland vanaf deze week een algeheel spamverbod van kracht is. In de praktijk betekent dit dat bedrijven geen commerciële mails meer mogen versturen zonder nadrukkelijke opt-in toestemming van de ontvanger.
In aanloop naar het zakelijke spamverbod lijken Nederlandse bedrijven hun kans te grijpen om nog eenmaal legaal te spammen. Veel van deze bedrijven wijzen in hun commerciële berichten zelfs specifiek op de nieuwe wetgeving en verzoeken de ontvanger meteen om toestemming om opgenomen te worden in het mailbestand.
Sinds juli is er een significante toename van het aantal verzonden berichten aan Nederlandse info@-adressen. In die maand was 7,3 procent van alle door Nederlandse bedrijven verzonden mail gericht aan een info@-adres, terwijl dit in augustus was opgelopen tot 9,3 procent. In september werd zelfs 10,6 procent bereikt, zo blijkt uit door Tweakers.net opgevraagde meetgegevens van spamfilterbedrijf CleanPort.
Niet alleen aan de ontvangende kant is de stijging merkbaar. Blinker, een mailserviceprovider die het verzenden van mailings faciliteert, constateert een toename van het aantal verzonden mails aan info@-adressen. "We hebben aanzienlijk meer klanten die nog voor 1 oktober een mailing willen verzenden", zegt commercieel directeur Paul Neuteboom tegen Tweakers.net. "We merken vooral dat het aantal nieuwe bestanden dat wordt toegevoegd een opvallend hoog percentage info@-adressen bevat."
Volgens Neuteboom bevat een gemiddeld mailbestand maximaal 10 procent info@-adressen waar geen andere gegevens bij bekend zijn. "Sinds een aantal weken controleren we de nieuwe bestanden. Als deze meer dan 20 procent info@-adressen zonder aanvullende informatie bevat, dan onderzoeken we of we actie moeten ondernemen. De excessen pakken we aan en in enkele gevallen hebben we een mailing tegengehouden. We zijn zelfs bestanden tegengekomen waarvan ruim 60 procent alleen een info@-adres betrof."
Ondanks deze voorzorgsmaatregelen erkent Blinker dat het bedrijf de laatste periode ook aanzienlijk meer klachten krijgt. "Wij hebben een waarschuwingssysteem, maar de klant is verantwoordelijk voor het bestand zelf. We kunnen niet alle bestanden zelf controleren", aldus Neuteboom. "Er is blijkbaar nog een hoop onduidelijk bij bedrijven. Dit merken we ook op onze helpdesk. Het aantal telefoontjes is de afgelopen periode verdubbeld en grofweg de helft daarvan heeft betrekking op de nieuwe spamwet."
Van veel van deze bestanden is de bron onbekend, maar het ligt voor de hand dat veel van de info@-adressen verkregen zijn via de Kamer van Koophandel. De KvK laat echter desgevraagd aan Tweakers.net weten dat er niet meer databestanden verkocht zijn dan anders.
Overigens zijn er de afgelopen periode ook meer spamklachten bij OPTA binnengekomen. Van een grote stijging is echter geen sprake, stelt Cynthia Heijne van de telecomwaakhond.