Apple heeft meer dan 300.000 iPads verkocht

Apple heeft bekendgemaakt dat het op de eerste dag waarop de iPad verkocht werd, 300.000 exemplaren over de toonbank heeft zien gaan. Bij dat aantal zijn nog niet de meer dan 100.000 bestellingen van de 3g-variant meegeteld.

Hoeveel iPads Apple afgelopen zaterdag in de VS precies heeft verkocht maakt het bedrijf niet bekend, maar wel dat het er meer dan 300.000 zijn. Hieronder vallen leveringen van reeds bestelde modellen, leveringen aan channelpartners en verkopen in Apple-stores. Niet meegeteld zijn bestellingen van de iPad Wifi + 3G-modellen.

Apple geeft sinds 12 maart de mogelijkheid deze variant te bestellen en zal deze ergens deze maand leveren. Voorzichtige schattingen geven aan dat het aantal bestellingen van deze 3g-versie rond 100.000 stuks ligt maar waarschijnlijk zijn het er meer en het is mogelijk dat het om ongeveer 200.000 exemplaren gaat. In dat geval heeft de fabrikant uit Cupertino al een half miljoen iPads verkocht. Overigens hoeven klanten hun bestelling pas te betalen als de levering gestart is.

Naast de indicatie over het verkoopaantal laat Apple weten dat iPad-bezitters meer dan een miljoen apps uit de App Store gedownload hebben en dat er meer dan een kwart miljoen ebooks over de virtuele toonbank van de iBookstore zijn gegaan.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

05-04-2010 • 22:12

284 Linkedin

Submitter: Knopsje

Reacties (284)

284
259
118
2
0
0
Wijzig sortering
Ik begrijp niet waarom er zo veel mensen zo'n iPad halen. Een telefoon heeft iedereen wel nodig, maar zo'n ding? Maar het lijkt er we op dat het weer een succes gaat worden.
Anoniem: 143912
@zero_x5 april 2010 23:40
ik ben al een tijdje bezig met het 'begrijpen' wat al die mensen nou zien in apples. nu ben ik niet bepaald een apple fan maar wat apple voor elkaar heeft gekregen spreekt mij wel aan. uit eerdere feedbacks heb ik begrepen dat het waarschijnlijk ligt aan een combinatie van 'gebruiksvriendelijkheid', design, en nog wat andere dingen zoals itunes en andere applicaties.
Dit moet toch erg makkelijk na te maken zijn? maar vreemd genoeg zijn er maar weinigen zo succesvol als apple. neem nou een andere tablet dat werkt zo net zo makkelijk. als je bijvoorbeeld op youtube een review zoekt van een smartq v7.... dit ding krijgt best goeie reviews. je kunt beter browsen dan een ipad, speelt media af, je kunt als e-reader gebruiken, heeft een usb ingang (usb keyboard aansluiten is zo gefixt), heeft geheugenkaart slot. Zelf meer nobrainer dan een ipad lijkt me. Kost maar een fractie van een ipad. Ik heb de indruk dat, als er apparaten zijn met identieke hardware en software als ipad maar er staat een ander merk op, voor de apple fans zoiets toch minderwaardig is als wanneer er wel een apple logo opstaat. kan een apple fan mij dit bevestigen? (potentiele) apple kopers zouden zeer interessante klanten zijn, gezien het geld wat zij neer willen tellen. nu alleen nog waarom zij zoveel willen neertellen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 143912 op 5 april 2010 23:56]

ik zie het nut van deze tablet echt wel. Even lekker op de bank internetten (zonder flash is prima te doen), mailen, nieuws/boek lezen. Youtuben.

Mensen snappen niet dat Tablets gemaakt zijn voor specifieke dingen.Tweakers hier willen het liefst een hexacore Windows/Linux/Android/Mac die alles kan op hun schoot maar snappen niet dat zij de enigste zijn.

Nobody cares dat er op de smartq een usb keyboard kan worden aangesloten. Als je wil tikken ga je toch achter je pc/laptop zitten? Hetzelfde met een geheugenslot. Het apparaat is niet bedoeld voor opslag. Het is als mensen een rekenmachine aanschaffen en klagen omdat ze er geen spelletjes op kunnen spelen...

Apple is mijn mening succesvol omdat ze veel content leveren. Ik heb geen Mac ofzo dus daar kan ik niet over praten maar dat OS is volgens mij completer dan Windows.

Verder moet je eens kijken wat er nu allemaal al niet te verkrijgen is op de iPad:
Nieuws programma's :
http://www.engadget.com/2...-apps-news-and-magazines/
Het ziet er naar mijn mening uit als de krant van de toekomst......
Netflix en ABC:
http://www.engadget.com/2...ayer-hands-on-with-video/
Lijkt mij perfect een even een episode van een serie te kijken....
Games:
http://www.engadget.com/2...pps-games-that-stand-out/

Ik wacht nog mooi op de HP slate voordat ik kies. Al moet ik zeggen dat ik in de IPad meer toekomst zie:
http://www.engadget.com/2...atom-z530-5-hour-battery/

Ps. De iPhone OS 4 komt er aan:
http://www.engadget.com/2...one-os-4-event-april-8th/
Zelf sinds een paar maanden bezitter van een de nieuwste iMac.

Voorheen altijd bezig geweest met Windows te tweaken (PC, water koelen met zelf gebouwde koel systemen) en aan te passen naar het geen wat een Apple is. (Ok op school al veel met Mac's gewerkt)
Apple is een Unix/Linux systeem wat beter te 'tweaken' is dan Windows, misschien wil ik het geen tweaken noemen, want met echte kennis van programmeren en computers kun je het systeem echt customizen en niet tweaken in de hoop dat het beter werkt.

Op de iPad kan dit (nog) niet. Maar zoals een andere poster al zij is iPhone tegen
verwachtingen in het geen waar de meeste consumenten op zitten te wachten.

Andere systemen (telefoons, pc's, MID's enz) zijn door alle opties juist te moeilijk (te veel opties en mogelijkheden = onzekerheden) voor de meeste gebruikers, en marketing van meeste producten maken het er niet makkelijker op, door al die idiote termen eigenlijk ingewikkelder.

Als designer heb ik hier wat food for thought:
KISS : Keep It Simple Stupid.
Less Is More.
Form Follows Function.
Echt Design is dus meer dan uiterlijk het is kwaliteit en beleving.
Zo maar even een stomme opmerking, maar jij bezit waarschijnlijk geen enkel design stuk? Meubilair of zo? Als je het eenmaal bezit en ervaart ken je het verschil.
En dan wil je vaak meer. De mens is lui en doet het liefst geen stap terug.

Dan dit nog: Microsoft laat zelf weten dat zij geïnspireerd zijn door Apple. (Wie niet?)
En niet een keer. Nu met Windows Phone 7, zegt MS dat , 'de iPhone was een wake up call was' (no pun intended). En Apple zegt over Microsoft dat, 'zij geen smaak hebben'.
Apple is continu bezig met verbeteren en vernieuwen en vooral grenzen verleggen.

Skoda's zijn best leuke auto's, hè 'follow the Skoda driver'.
Maar het zij de grote jongens 'VW, Audi, BMW, Mercedes' die het pioniers werk doen ,
en design neerzetten waar anderen naar kijken en liever in rijden(hebben?).
Maar ja auto's zijn alle jonge knullen het over eens. Dat behoeft geen uitleg.
Kijk maar om je geen geen enkel bezit een Skoda (haha).

Google werkt met Apple en Tux dozen.

Dus, breek open die spaarvarken, verkoop je wintel en schaf een Apple aan.
Spreken we later nog eens.
die smartq v7 you must be kidding ? laten we beginnen met het design....nee laat ook maar, zinloos want als je dit al niet snapt, dan snap je een apple produkt al helemaal niet.
design is nog het makkelijkst na te apen. maar vertel waar ligt de catch? ipad start wel sneller op. hier lijkt mij ook wel wat aan te doen met android.. toch? applicaties misschien?
wat veel andere fabrikanten niet voor elkaar krijgen is dat je cool ben om met zo'n ding rond te lopen. zou dit de reden zijn voor apple kopers?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 143912 op 5 april 2010 23:59]

ja het hele punt is.....bij jouw betoog is het design niet nageaapt - gewoon een belabberd apparaat wat allerlei "brakke" mogelijkheden biedt, dat is het grote verschil.

maw: het hele design. plat, batterij, scherm en het meest belangrijke: het OS - dat is gemaakt voor het apparaat. Bij jouw voorbeeld (en velen die nog zullen komen) is het bijelkaar geraapte hardware: misschien mooi, misschien snel, misschien mogelijkheden qua aansluitingen etc, maar wat voorlopig zal achterblijven (omdat er nu iig nog niets is wat in de buurt komt) is het OS, wat volledig matched met de hardware en het scherm, ook de SDK (voor de ontwikkelaars) is er op afgestemd, plus het hele business model wat er achter zit - dat gehele concept = iPad.

Niet gewoon een kastje waar je vanalles op zou kunnen draaien, dat is leuk voor de "tweaker" maar niet voor de "gebruiker" die een bepaalde productiviteit zoekt.
ehh... wat zou die productiviteit uit moeten bestaan? uit reviews heb ik tests gezien van webbrowser, mediaplayer, ebooks, foto's bekijken, spellen. op spellen na lijkt me niet dat de concurrende apparaten minder 'productiviteit' levert. of heb ik een killer productief element gemist?
wat is dat gehele concept dan (hardware matchend met OS?). dat de OS volledig matched met de hardware .. daar heeft de gebruiker toch geen boodschap aan.. als het maar gelijkwaardig resultaat mee bereikt kan worden... wat is dan bezwaar voor niet matchend hardware?
gelijkwaardig resultaat? ...ik ben wel benieuwd wat er komende tijd komt: zal wel mooi, snel, mogelijkheden qua aansluitingenen, draaiend adroid (ook erg gebruiksvriendelijk) zijn. toch denk ik niet dat ze zoveel zullen verkopen als apple. een hanvon tablet bijvoorbeeld, dit ding krijgt hele aardige reviews hoor en kost ook wel wat maar wat is er zo minder aan tov van ipad? naam misschien?
De catch ligt in de subtiele samenwerking van de product eigenschappen.

Apple producten wekken liefde op bij hun bezitters. Andere producten zijn gewoon gereedschappen. Als zulke dingen eenvoudig waren na te maken, waren alle kunstenaars toppers, hadden vele alle producten hetzelfde succes.

Wat wij snappen, snapt de fabrikant ook echt wel. Maar het is niet zo simpel als het lijkt. intelligente mensen zijn er goed in eenvoudige dingen ingewikkeld te maken, maar genieen zijn in staat het ingewikkelde zo simpel te maken dat je niet eens meer snapt wat er moeilijk aan is. Tot je zelf probeert het zelfde te doen. Want je kijkt de intelligentie die er achter zit niet van af.

Om een product te maken dat in alle aspecten perfectie benaderd moet je een uitgebalanseerde geest hebben die alle aspecten in een keer kan omvatten. De meeste mensen kunnen alleen maar ontleden en subobtimaliseren. Maar als het dan bij elkaar komt is het nog steeds alles behalve perfect.

We lezen zo vaak specs hier. Maar specs zeggen heel weinig als het om de gebruikerservaring gaat. Mindere specs kunnen een betere gebruikerservaring opleveren. Het gaat erom hoe alles bij elkaar komt.

Je kunt een product vergelijken met een heerlijk gerecht. Stel dat je de hoofdingredienten weet, ben je dan in staat om daar het zelfde heerlijke gerecht van te maken als de chefkok?

Nee, je weet niet hoe je ze moet gebruiken, je weet niet in welke verhouding je ze moet mengen. Een beetje te veel zout of kruid en de smaak is bedorven. Want een gerecht is een totaal perceptie waarin de onderdelen moeten harmonieren. Ook producten zijn een totaalervaring.

Mensen kunnen afgeven zoveel ze willen op Apple maar Steven Jobs is een zeldzaam genie, een meesterkok die weet hoe hij de ingrediënten moet mengen tot iets dat een heerlijke productervaring geeft.

Mensen zeggen hier: het heeft niet dit en het kan niet dat. Maar dat is van veel minder belang dan zij denken. Elk product heeft beperkingen. Een schaar kan alleen maar knippen, maar daarom kan het best een excellente schaar zijn.

Het is veel beter de eigenschappen te beperken tot wat het apparaat echt goed kan dan het te overladen met slecht uitgewerkte mogelijkheden. Mensen die zeuren over multitasken begrijpen er niet veel van. Als je multitasken toevoegt zullen mensen die het nauwelijks nodig hebben het gaan gebruiken en vervolgens klagen dat de batterij zo leeg is, omdat ze de achtergrondapps vergeten die batterij laten leegbloeden.

Het heeft de copieerspecialisten van MS even tijd gekost om te begrijpen waarom Apple de multitasking er uit gelaten heeft. Daarom kondigen ze eerst multitasking aan en daarna laten ze het er weer uit. Ongetwijfeld nadat ze merkten dat de batterij snel leeg was. Een kerstboom vol goodies is nog geen goed product.

MS is gewend om candy te maken. Ze verkopen al tijden features die ze veelal afkijken van anderen. Maar ze zijn er nog nooit ingeslaagd om een werkelijk uitgebalanseerd product te maken. Ze schieten altijd uit met het een of het ander.

Er komt heel veel bij kijken om een uitgebalanseerd product te maken, dat ook nog eens goed in de smaak moet liggen bij de doelgroep. Het moet in alle aspecten appelleren aan de gebruiker. Het moet zo werken dat het de gebruiker aantrekt en dat hij de intelligentie erachter niet eens opmerkt.

Als een kok zijn gerecht goed samenstelt dan overheerst er niets. Dan is het voor de ongeoefende proever uitermate moeilijk om raden wat er precies in zit. Het enige wat hij merkt is dat het op zijn tong tot een heerlijke ervaring samensmelt.

Totale gebruikservaring daar gaat het om. Het vereist een andere manier van denken dan in de industrie overheersend is. In de industrie wordt alles ontleed in componenten. En daarom denken zo velen op dit forum dat de combinatie van kwaliteitscomponenten automatisch een kwaliteitsproduct opleveren. En ze denken dat een andere fabrikant een Apple killer kan maken door componenten met betere specs in hun producten te gooien. Maar de praktijk bewijst dat het niet zo is.

Waarom kan een bedrijf als MS dat miljarden stopt in ontwikkeling geen groots OS ontwikkelen. Waarom worden goede versies afgewisseld met zeperds? Ze leren nog steeds met vallen en opstaan. MS kan nog steeds niet goeds maken zonder dat ze iets in de markt gooien en het door het publiek laten verwerpen. Dan pas weten weer wat ze verkeerd gedaan hebben.

Maar Apple heeft dit niet nodig. Zij weten het ene na het andere product te lanceren dat in de smaak valt. Het lijkt zo simpel. Het lijkt zelfs zo simpel dat ze bij Apple dachten dat ze Steven Jobs niet meer nodig hadden, ze hadden de kennis in huis en ze waren zelf toch ook zeer deskundig. Dus gooiden ze hem er uit en zetten er directeur neer die zijn sporen ruimschoots had verdiend.

Het bedrijf maakte vervolgens een gierende duikvlucht want elke product dat ze lanceerden flopte ongenadig, ze snapten er niets van. Dit moest pech zijn. Maar de pech werd structureel. Vernederd en verslagen vroegen ze Steven Jobs terug te komen en zo waar Apple begon weer te floreren en opnieuw eclatante successen te boeken.

Voor de mensen die het niet door hebben. Dit is magie. In elk beroep vinden wij zulke mensen. Mensen die boven de techniek uitstijgen en er kunst van maken. Velen willen dat niet waar hebben, ze zijn intelligent en kunnen moeilijk verdragen dat dit buiten hun bereik ligt. Ze praten met geringschatting, want de ware kwaliteit blijft voor hen verborgen. Voor hen die zich specialist weten en tot in het kleinste detail kennis hebben. Maar het vluchtige aroma ontsnapt hen. Maar nu het ironische. De gebruiker die niets snapt van details en er ook niet naar maalt, die wordt vervoerd door het aroma, die voelt de meester kunstenaar wel aan en waardeert zijn creaties.

Wie wil beweren dat het niet zo is. Ik zou zeggen, laat maar zien dat jij ook kan wat Steven Jobs kan. Roem en rijkdom zijn jou dan beschoren. Laat maar zien dat het voor jou zo simpel is. Maar het enige dat we zullen zien is dat voor simpele geesten alles simpel lijkt. Er is een subtiele geest nodig om subtiele eigenschappen op te merken. Er is een uitgebalanceerde geest nodig om harmonie gestalte te geven. Velen kunnen iets maken dat werkt, maar weinigen kunnen iets maken dat betovert.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 34296 op 6 april 2010 01:14]

Dit is gewoonweg het ventileren van een mening en dan als laatste toevoegen dat mensen die het niet met je eens zijn op voorhand al dom zijn. '... Voor simpele geesten alles simpel lijkt'. Wat een pretenties zeg..

Dat 'het trucje' van Apple simpel is, dat spreekt voor zich. Anders hadden zij dit niet zo vaak kunnen herhalen. Dat het simpel is, wil echter niet zeggen dat het simpel is om te bereiken of om het te leren. De paperclip bijvoorbeeld is een heel simpel trucje met een ijzerdraadje, toch is dit uitzonderlijk simpele ding niet tegelijk met het eerste stapeltje papier bedacht.

Ja, de producten van apple vallen de laatste jaren zonder uitzondering in de smaak bij mensen. En ja, er werken slimme mensen aan de producten van apple. Maar dezelfde soort slimme mensen werken ook bij andere (concurrerende) bedrijven. Het grote verschil zal 'm zitten in de inzet van deze mensen: in welke stap van het productieproces zet ik ze in? Wellicht zet apple designers in op plaatsen waar anderen pure technici inzetten, je weet 't niet! Simpel trucje, maar het zou zomaar tot briljante resultaten kunnen leiden. En ja, ieder willekeurig bedrijf kan exact hetzelfde als apple. Er zitten alleen vele factoren in de weg, factoren als cultuur, 'ingegroeide' managers et cetera, et cetera. Het simpele trucje bereiken is dus niet simpel.

Verder ben ik het, afgezien van jouw mening over apple producten (die zijn betoverend blijkbaar) inhoudelijk wel met je eens: het maken van een goed product gaat verder dan het bijeen gooien van machinerie met indrukwekkende technische specs. En er is dus voor het vervaardigen van succesvolle, mooie en gebruiksvriendelijke producten meer nodig dan een ontwikkelteam van 20 die-hard nerds die kicken op specs. Ik vind alleen de manier van brengen niet echt... objectief.
Verder ben ik het, afgezien van jouw mening over apple producten (die zijn betoverend blijkbaar) inhoudelijk wel met je eens: het maken van een goed product gaat verder dan het bijeen gooien van machinerie met indrukwekkende technische specs.
Maar wat wil je nu uiteindelijk zeggen? Het maken van een goed product is een kunst, behalve bij Apple want wat zij doen is 'een trucje' ? Of lees ik je reactie dan verkeerd ?
Nee, het maken van een goed product is méér dan specs optellen. De kunst is het trucje onder de knie krijgen waarmee je een product vervaardigd dat méér is dan de som der delen. Meer of minder dan dat is het niet. Er komt geen magie bij kijken, en het proces vindt niet plaats in een soort chocofabriek van Sjakie. En bij Apple is het niet Steve Jobs die met zijn toverstaf zwaait (laat de beelddenkers zich hier maar op uitleven) en daarna een iPad uit een magische doos tovert.

Het is gewoonweg hard werken, veel nadenken en véél proberen. Apple heeft een werkwijze ontwikkelt die dusdanig simpel is, dat ze met enige zekerheid succesvolle producten kunnen ontwikkelen en lanceren. Kort gezegd; zij hebben het ontwikkelingsproces van producten erg goed onder controle. Neemt niet weg dat de ontwikkeling van de producten nog steeds behoorlijk complex is. Het is niet gemakkelijk om 'even' met een iPad te komen, zowel technisch (miniaturisatie etc) als functioneel niet. Doch, het proces waarbinnen de ontwikkeling plaatsvind moet wel van een verbluffende simpelheid zijn, omdat zij anders niet te herhalen valt. Er is alleen niets magisch aan :P.

Dat het niet gemakkelijk is om dit wat Apple nu heeft te bereiken, wordt bewezen door talloze andere bedrijven. Maar, zoals ik al zei; bij hen staan er vele factoren in de weg. Bedrijven zijn altijd op zoek naar een voor hen simpele, efficiënte manier van werken. Dat alles ten aanzien van een vergrote beheersbaarheid van hetgeen ze doen. Niet simpel om te bereiken, maar als het bereikt is, dan hou je juist datgene over; simpelheid.

Ik vermoed dat Apple gewoon heel ver is hierin. En ik denk dat dit komt doordat ene meneer Jobs vrij heftig zijn stempel drukt op het bedrijf. Dat doet hij niet door (nogmaals) met zijn staf te zwaaien, maar door vele uren per week (érg) hard te werken. Bijzonder veel respect voor Jobs en de manier waarop hij een organisatie kan laten uitblinken. Maar andermaal: er komt geen magie bij kijken!
Dit is gewoonweg het ventileren van een mening en dan als laatste toevoegen dat mensen die het niet met je eens zijn op voorhand al dom zijn. '... Voor simpele geesten alles simpel lijkt'. Wat een pretenties zeg..
...
Verder ben ik het, afgezien van jouw mening over apple producten (die zijn betoverend blijkbaar) inhoudelijk wel met je eens: het maken van een goed product gaat verder dan het bijeen gooien van machinerie met indrukwekkende technische specs. En er is dus voor het vervaardigen van succesvolle, mooie en gebruiksvriendelijke producten meer nodig dan een ontwikkelteam van 20 die-hard nerds die kicken op specs. Ik vind alleen de manier van brengen niet echt... objectief.
Het is absoluut een mening wat ik geef en meer niet. En een mening is per definitie subjectief. Subjectief betekent persoonlijk, objectief onpersoonlijk. Een mening is altijd persoonlijk en dus niet objectief. Er bestaat niet zoiets als een objectieve mening. Je kunt hoog uitspreken van een objectieve vaststelling als je iets op een dusdanige manier meet dan ieder ander die dezelfde meting verricht tot dezelfde conclusie komt.

Dat kan nooit betrekking hebben op zaken als smaak. Waardeoordelen zijn per definitie subjectief. Men kan objectief vaststellen dat 3% van een product binnen 3 jaar uitvalt. Maar of dat veel is of weinig, of dat goed is of slecht laat zich niet objectief vaststellen.

Het begrip objectief raakt gemakkelijk vervuilt. Mensen gaan dan objectieve metingen voorzien van waardeoordelen en deze dan als objectieve meningen verkondigen. Ook zie je veel dat mensen hun eigen mening als objectiever zien, omdat deze beter past bij de kennis die zij hebben, maar ze kennen de kennis van anderen niet.

ALLE meningen zijn subjectief! Alleen als iemand hier meetresultaten uit betrouwbaar en valide wetenschappelijk onderzoek opvoert kan je spreken van objectieve informatie, maar dan is het ook géén mening. We zullen ook niemand horen beweren: ik geloof dat de zon schijnt. Dat is namelijk iets dat wij objectief kunnen vaststellen.

Om objectieve informatie te geven moeten wij dingen versimpelen. Want een product heeft een veelheid aan relevante eigenschappen. Daarmee beweegt elk product in een multidimensionale ruimte. De consument zijn smaak is een subjectieve waardering die zich uit in gebieden in die multidimensionale ruimte. Voor elke consument is dat weer anders. Maar er is bij groepen consumenten een zekere overlap. Deze overlap gebieden zijn de markt die de producent wil aanboren door een product hierin te positioneren.

Nu kunnen wij niet meer dan 3-dimensionale ruimtes visualiseren en het is buitengewoon moeilijk om de belangrijke groepen te onderscheiden in de bevolking en een groot overlapgebied in hun smaak. Het is al moeilijk om de relevante factoren te onderscheiden die hun keuzes beinvloeden. Met multivariante statistische technieken is wel wat mogelijk. Het is nu bijvoorbeeld mogelijk om een liedje te laten beoordelen door een programma op een veelheid van kenmerken en enige betrouwbaarheid een voorspelling te doen of het een hit wordt. Het programma kan overigens geen liedjes maken. Al kan je natuurlijk random liedjes testen. Toch komt daar niet het wereldnummer uit dat de wereld in beroering brengt. De multidimensionale ruimte is zo groot dat de kans op een lucky shot heel klein is.

Maar waarom kan de kunstenaar het dan wel? Omdat hij het vermogen heeft om zich afstemmen op zijn doelgroep. Hoewel wij de neiging hebben om onszelf te zien als gescheiden wezens met uniek kenmerken, dient de realiteit zich meer aan als een groot veld waarin alles met elkaar in verband staat. Daarom is er ook zo veel interactie. En die interactie vindt ook plaats op manieren die ons bewuste denken passeren. Sommige mensen hebben daar een speciale antenne voor. Ze voelen aan wat anderen willen, zonder dat daarvoor objectieve, bewust overdracht nodig is.

Eigenlijk doen we dat allemaal. Maar we geven daar woorden aan die dat verhullen. Ook leven wij in een maatschappij die objectieve kennisoverdracht is gaan verheerlijken. Dat is nog de enige kennisoverdracht waarin wij geschoold worden. Dat is ook de reden dat mensen in toenemende mate geïsoleerd voelen van hun medemens. Want objectief denken is gebaseerd op het isoleren van verschijnselen om er dan pas verbanden tussen te zoeken. Het breekt alles af in onderdelen om er weer nieuwe constructie mee te maken.

Objectief denken heeft groot nut. Het helpt doelen verwezenlijken. Maar als het erom gaat om de juiste doelen te identificeren, als het gaat om waardebepaling, dan komt het subjectieve denken om de hoek kijken. Subjectief denken laat zich ook ontwikkelen, maar op een andere manier. Subjectief denken ontwikkel je door de geest gevoeliger te maken, open te stellen voor ervaringen die eerder nog buiten de perceptie vallen, omdat ze subtieler zijn. Kleuren leren zien waar men eerst alleen maar grijstinten zag, grijstinten zien waar men eerst alleen maar zwart/wit zag. Of wel zijn ervaringen meer dimensionaal maken.

Wij kunnen dat allemaal ontwikkelen. Maar wij leren te veel falsificeren. In plaats van nuances te onderscheiden en waarderen, proberen wij alles terug te brengen tot waar/onwaar, goed/slecht, fijn/vervelend etc. Het overheersende objectieve denken maakt ons tot binaire denkers die ontleden en oordelen. Dit maakt ons tot efficiente specialisten maar verarmt onze ervaringswereld. In het proces van ontleding reduceren wij onszelf tot een onderdeel met een specialistische kijk.

Zo hebben landen geen gebrek aan vele uitmuntende specialisten die het land op deelgebieden kunnen besturen, maar waar het vaak aan ontbreekt is de visionaire staatsman die alles samenbrengt tot een succesvolle eenheid.

Zonder Steven Jobs had Apple alle kennis in huis. Ze hadden nog steeds de zelfde uitmuntende technici en designers en marketeers. Maar ze konden het niet combineren tot succesvolle producten. Het is dankzij Steven Jobs subjectieve intuitie dat de successen tot stand komen. Natuurlijk achteraf kun je het gaan ontleden en daar dan redenen voor bedenken. En reken maar dat fabrikanten heel wat moeite doen om het succes van Apple te analyseren. Maar daarmee nemen ze slechts deel aan de markt die Apple heeft gecreëerd. Het helpt ze niet om de volgende markt te creëren.

Een oorspronkelijk product schept zijn eigen markt. Want de melange levert een ervaring op die mensen voorheen niet hadden. Er bestaat dan ook geen behoefte aan een product, er bestaat alleen maar vraag naar een product. Behoefte kan niet worden geschapen, noch ooit verzadigd raken. Vraag kan worden geschapen en ook worden verzadigd. Behoeften blijven eeuwig hetzelfde, maar vraag verschuift steeds. De verschuiving van de vraag stelt fabrikanten steeds voor verrassingen en biedt nieuwe aanbieders die een goede antenne hebben steeds kansen.

Is dit verhaal objectief? Nee 100% subjectief. Gewoon een mening waar niemand het mee eens hoeft te zijn. Mensen reageren daar verschillend op. Individualisten zijn doorgaans variatie zoekers. Ze waarderen variatie en proberen hun denken ruim te houden. Andere meningen vinden ze prikkelend in de zin van stimulerend.

Collectivistische denkers houden niet van afwijkende meningen. Ze conformeren zich zelf sterk aan "objectief" geachte meningen en ervaren andere meningen snel als een persoonlijk afwijzing. Je herkent deze mensen doordat ze reageren met persoonlijke aanvallen. Als het aan deze mensen ligt moeten anderen liefst conformeren aan door hun collectief erkende autoriteit. Deze mensen houden ook van uniformen en standaardiseren.

Voor machthebbers zijn deze mensen prettig omdat ze zich als groep laten sturen, ook in hun smaak. Je kan ze aanleren wat ze mooi en prettig moeten vinden en wat ze moeten verafschuwen, zonder dat ze er ooit van geproefd hebben. Ze kijken sterk naar andere leden van hun referentie groep, als die het mooi vinden sluiten ze zich daar gemakkelijk bij aan. Deze mensen steken hun hoofd niet uit boven het maaiveld. Ze laten zich leiden door andere drijfveren. Angst is een belangrijke drijfveer om te conformeren, zo vermijdt je afwijzing en ontvang je steunbetuiging. Zulke mensen houden van regels en niet van uitzonderingen. Daar is niets goeds of slechts aan. Zo zitten mensen nu eenmaal in elkaar.

Als ik spreek van magie en betovering roept dat bij zulke mensen wrevel op. Hun beeld van de werkelijkheid is die van ijzeren orde, waarin regels alles regelen. Uitzonderingen heten bij hen niet magie, maar toeval, verstoring, overtreding, anomalie, ongerechtigheid. Zij vinden andere meningen ook prikkelend, maar niet in positieve zin. Ze ergeren zich eraan. Wie is die persoon dat hij denkt een afwijkende mening te kunnen hebben? Voelt hij zich soms beter dan het collectief?

Ik denk dat wij deze tegenstellingen ook door horen klinken in verschillende affiniteit met bedrijven en systemen. Sommige scharen zich achter de gevestigde orde, andere achter de uitdager van de orde. Dat zijn geen objectieve keuzes, maar waar men zich het meest mee verbonden voelt. En dat kan tijdens het leven wijzigen.

Sommigen menen dat ik hier schrijf om te irriteren of mijzelf te verheerlijken. Ieder wiens ideeen meer afwijken dan een ongeschreven grens, mag rekenen op waardeoordelen, zowel de positieve als negatieve. Het is altijd een gemengde oogst. Daarom wordt ook Steven Jobs bewonderd en verguisd. Het zoeken naar nieuwe dingen wordt er niet door veroorzaakt, dat is een innerlijke drijfveer. Sommigen worden beangstigt door het nieuwe anderen door aangetrokken.

Daarin zit ook een deel van de attractie van Apple producten. Deelnemen aan een veranderingsproces, surften op de kop van de golf. Daarom kopen deze mensen ook weer de nieuwe creaties. Daarom zal MS nooit een innovatief highend product in de markt kunnen zetten met het succes van Apple. MS is ongeveer zo spannend als oma's behang. Ook die blauwe tegeltjes in WM7 zullen dat niet veranderen. Wat zal er op komen te staan? Home sweet home?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 34296 op 6 april 2010 16:23]

/off topic

Even heel flauw dan, Harry Potter is dat ook 'betoverend'.
En ja een boel volwassenen vinden de magie van Harry Potter fantastisch.

Sommige films of regisseurs (James Cameron) hebben magie.
En dat blijkt wanneer een deel 2 door een andere regisseur wordt gemaakt.
De 'feel' is weg.

/off topic

Simpele geesten zijn een feit, maar tegenstrijdig genoeg is de simpele geest vrij voor interpretatie. Want je kan zeer intelligent zijn, maar een zeer simpel persoonlijkheid en leven op na houden. Autisten bijvoorbeeld.
Een simpele geest kan zeer intelligent zijn, maar zeer eenvoudige zaken niet begrijpen.

Verder verslijt degener, zoals jij insinueert, niemand voor stom, dom of idioot.
In context van consumeren heeft hij het over stupiditeit, ja dan wel.
Dit is correct omdat je als consument een product consumeert en ervaart, niet ontleed.
En zo denk ik, wanneer ik een ontwerp maak, eveneens over.
Een gebruiker moet niet na hoeven denken, het moet gewoon werken.
Dont make me think!

We kennen allemaal de verhalen over telefoons en video's en weet niet wat nog meer,
die niet bellen, afspelen of gewoon doen wat ze moeten doen. Stomme mensen he?

Verder sluit ik mij eveneens aan bij edwingr,
Uhm.. alsof je van een design kunt spreken bij de iPad/iPod/iPhone/iWhatever...... tja blijkbaar vindt jij dat een mooi design, maaruh, over smaak valt te twisten zeggen ze altijd.....
Combinatie van Apple fanboys en gadget freaks. De VS is een groot land. 300k op een populatie van 300M is "valt" dan nog wel mee.
hoe je het ook wend of keert...

1 op 1000 binnen een populatie, alleen al na launchweekend dus komen er wellicht nog veel meer, is enorm.

Daarnaast heb ik zelf misschien ook nog wel interesse in het apparaat. Voor het echte mobiele werk is een laptop handiger (en zwaarder) maar voor het meeste werk op de uni wat ik doe (documentjes typen en wat naslagwerk) is dit ruimschoots voldoende. Tel daarbij de vorm die zich zeer goed leent voor het lezen van boeken en magazines en je hebt een goed concept. Echter vind ook ik het dan nog een hoge prijs. Wil alleen aangeven dat als er geen geld mee te verdienen viel, Apple het niet zou maken. Wellicht zijn er jaren R&D voor dit concept uitgetrokken.

En of je nu een fan of criticus van Apple's producten in het algemeen bent, het is duidelijk dat het bedrijf zelf producten blijft ontwikkelen zoals zij de markt ziet ontwikkelen. Men dacht bij introductie van de iPhone ook dat het apparaat mogelijk een flop ging worden. Waar alle andere telefoons en open software hadden, uitschuifbare toetsenbordjes en betere camera's, bleef hun software achter waardoor veel van die functies gehandicapt waren of zelden gebruikt terwijl de apparaten echter alleen corpulenter werden en hoger batterijverbruik kregen. Toch was de iPhone, hoewel volgens sommigen beperkt en onvolwassen als 'smartphone' precies datgene waar veel mensen naar op zoek waren. Ik denk dat we een herhaling van het verhaal nu zien met de iPad. Niet te groot, niet te uitgebreid, geen toetsen die 90% van de tijd niet worden gebruikt en ideale afmetingen voor onderweg of op de bank (itt veel laptops).

[Reactie gewijzigd door DayteX op 5 april 2010 23:02]

Volgens mij is dit idd een goede vorm factor voor boeken of comics te lezen.

Zelf een film zien on the go...

Maar wat je zegt van documenten typen ... Vergeet niet, zit geen hardware keyboard op dit ding he. Enkel virtueel keyboard;

Dit is zoals met mijn HD2. Je kan er mee werken, en kleine notities/sms/etc op maken, maar het vervangt geen hardware keyboard.

Neemt niet weg, dat het mogelijk grotere scherm, het wel makkelijker zal maken op de virtuele keyboard ( maar je kan nog altijd fluiten naar de factical feedback gevoel; of gewoon rustige je vingers op je keys laten rusten, terwijl je een stuk naleest ).

En er zijn ook heel wat concurrenten ( Msi/etc ) op komst met oa de Tegra 2 & Android. Lijkt mij een krachtiger tables, dan de A4 in deze iPad.
Maar volgens mij is de iPad dan ook voornamelijk bedoeld om media (film, boeken, muziek, internet, etc.) te consumeren. Produceren is in mindere mate ook mogelijk met Numbers, Pages, Keynote en andere (aankomende) applicaties, maar is niet het hoofddoel van de iPad.

Hardware toetsenborden zijn overigens wel beschikbaar. Ieder (modern?) toetsenbord wat via bluetooth communiceert kan met de iPad verbonden worden :)
Waarom dan de non-hd resolutie, waarom niet gewoon wat fatsoenlijke codecs er in stoppen zodat er ook media afgespeeld kan worden!

En natuurlijk kan je extern dingen gaan aansluiten maar dat kan op elk apparaat met bluethoot en elk mobiel apparaat heeft ook ongeveer BT ;) Dus niet echt een voordeel, en helpt zeker niet mee aan het portable te zijn wat nou wel weer een pluspunt was ;)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 6 april 2010 08:16]

Wat moet je met een HD resolutie (neem aan dat je 1280 x 720 bedoelt) op een (nog geen) 10'' scherm? Je bekijkt het scherm altijd van dichtbij. Ik val meer over de 4:3 beeldverhouding, die is wat jammer, maar ook wel te begrijpen. Bij 16:9 of 16:10 zou hij ietwat langgerekt worden wat nou ook niet echt fraai is.
Mij hoor je ook niet klagen, ik hoef de hele ipad niet dus kan mij verder niet schelen of die 1x1 of 1920x1080 pixels heeft, echter reageer ik op iemand die zegt dat ie op media is gericht en daar ben ik het niet mee eens, en daar reageer ik dus op met het feit dat als dat zo is waarom er voor een gebruikelijke HD resolutie wordt gebruikt (en dan heb ik het niet over 1080p maar zoals je zelf zegt 720p)...

Een device wat zich dus WEL op media had gericht had zeker weten een HD resolutie gehad, net als een apparaat wat zich op boeken lezen richt hoogst wss een speciaal scherm heeft een geen TFT ;)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 6 april 2010 10:33]

Volgens mij moet je dan mijn bericht nog iets beter lezen. Jij richt je pijlen nu puur en alleen op het kijken van films, waarbij een HD formaat inderdaad misschien wel beter zou zijn.

Maar ik noem niet voor niets een aantal verschillende voorbeelden van media. Boeken, internet en de andere zaken die ik noem vallen namelijk ook gewoon onder media. En daar leent een HD formaat zich juist niet voor. Boeken vallen veel beter in de 4:3 verhouding dan in een 16:9 verhouding. Evenals websites, om over foto's maar niet te beginnen.

Al met al is de 4:3 verhouding in mijn ogen dus helemaal niet zo'n slechte keuze.
Anoniem: 344398
@Wulfklaue6 april 2010 06:28
Ik denk juist dat dit voor mensen die mobiel werken ideaal is. Een laptop is te zwaar om te dragen. En met een ipad kan je makkelijk een keyboard aansluiten. Je hebt internet om de document per email gelijk te sturen naar je werk. Ik denk dat er genoeg mensen in Nederland dit zullen aanschaffen puur voor mobiel werken. En voor entertainment.
nope, de vormfactor is rotslecht voor films te zien (4:3 beeldverhouding!). Voor comics kan het misschien nog, maar ook boeken zijn een no-go dankzij het TFT scherm (of het moest voor even zijn, maar zeker niet voor een uur).
nope, de vormfactor is rotslecht voor films te zien (4:3 beeldverhouding!).
Je kunt gewoon 16:9 films kijken op een iPad, alleen krijg je dan wel letterbox balken, maar goed die krijg je ook bij 2.39:1 films op een breedbeeld TV en daar hoor ik niemand over klagen. Sterker je moet filmliefhebbers eens horen als een 2.39:1 film wordt uitgebracht als 16:9 :)
maar ook boeken zijn een no-go dankzij het TFT scherm (of het moest voor even zijn, maar zeker niet voor een uur).
Yeah right, sommige mensen zitten de hele dag achter een LCD TN scherm te lezen waarom zou het met de iPad ineens een probleem zijn?

Daarnaast kun je bij de iPad kun je binnen iBook (de eReader app) het backlight terugregelen tot een aangenaam niveau.

Ik heb al diverse reacties van Amazon Kindle bezitters gelezen die zeggen dat de lees ervaring op de iPad veel aangenamer is. Het scherm is geen enkel probleem maar waar de iPad echt in excelleert is de snelheid (je kunt snel skimmen door een boek) en de aanwezigheid van kleurillustraties.

[Reactie gewijzigd door Carbon op 6 april 2010 11:23]

Combinatie van Apple fanboys en gadget freaks.
Ja, want het bestaat niet dat er een markt is voor zo'n apparaat he? Misschien wordt het eens tijd voor een bredere blik.

[Reactie gewijzigd door edwingr op 5 april 2010 22:43]

Ik heb een brede blik, maar kan toch echt niet inzien waarom ik persoonlijk zo een apparaat zou willen en ook niet wat voor andere mensen het voordeel kan zijn.
Ik heb een brede blik, maar kan toch echt niet inzien ..
Misschien dan niet breed genoeg, probeer dan vanuit een andere hoek te kijken.

Vergelijk het met mensen die een horloge dragen. Voor de meesten een nutteloos apparaat waarop je alleen kunt zien wat de tijd is. Bijna iedereen heeft een mobiel daarvoor met nog wat extra functionaliteit.

Toch worden horloges nog goed verkocht, vanwege het uiterlijk en omdat het net iets makkelijker is om er de tijd mee te weten dan met een mobiel.
Ach magazines, boeken, muziek, internet. useless. kun je toch niet eten!
Ha, misschien dat hij vind dat de complete markt uit dat soort mensen bestaat.. In dat geval maakt het ook geen drol uit om dat het ding verkoopt. Of hij dat leuk vind of niet maakt niet uit.
Echt nodig hebben niet nee, ik zie de iPad dan ook als puur een gemaksproduct... zoals er wel meer bestaan. Het lijkt mij heerlijk om op deze manier de krant in de ochtend te lezen in de bus of m'n media-center te bedienen, tijdschfiften lezen, comic her en der. Internetten op de bank als ik het gewoon even snel nodig heb om een vraag te beantwoorden... dit doe ik nu op de iPhone, maar een iPad is dan wel prettiger terwijl een laptop me teveel gedoe is.
Telefoon heeft iedereen nodig?? Dat had je eens moeten zeggen in 1990, dat iedereen een GSM nodig heeft..

Het enige wat je nodig hebt is zuurstof, eten, drinken en een dak boven je hoofd.. De rest is allemaal om het leven gemakkelijker en aangenamer te maken.

Het is een nieuw product geplaatst in een nieuwe markt (voor de gewone consument iig), daarom weet men nog niet wat je er nou mee kan.. net zoals dat het ook wel een paar jaar geduurd heeft voordat iedereen een GSM of mp3-speler had.. maar ik gok dat het besef vanzelf wel komt.
Zelfs dat dak boven je hoofd is optioneel...

Een MP3 speler past niet echt in het rijtje thuis, dat is namelijk de directe opvolger van de walkman => discman, maar dan kleiner.
En die moest iedereen ook meteen hebben toen het nieuw was?
Het is gewoon terug naar de Palm en Psion apparaten. De PDA, dus een smart phone waar je niet mee kan bellen.

Waarom dat nu ineens weer populair is terwijl het al jaren geleden verguisd werd is me dan niet helemaal duidelijk maar goed. Misschien past het in de retro trend?
Anoniem: 95032
@zero_x6 april 2010 09:42
Da's omdat jij de mogelijkheden niet ziet die anderen wel zien natuurlijk. Er is altijd een toekomst geweest voor tablets enkel is het wachten op een tablet die gebruikt wordt. Eens er zo'n tablet is hangt het enkel nog van devs af om het ook voor jouw intressant te maken.

Als het Apple lukt om met de tablet door te breken zal het de computer industrie veranderen. Ik snap echt wel dat je deze iPad niet interessant vind, voor mij ontbreken er ook wat features aan maar ik ga zeker één van de toekomstige modellen oppikken.

Als je star trek hebt gezien weet je wat de mogelijkheden zijn! Laten we hopen dat de volgende ontwikkeling van Apple de warp drive is :+
Ik geloof er geen zak van! Ten eerste is het logistiek een enorme operatie om zoveel van die dingen te produceren en leveren. Dat ze er de eerste dag van verkoop al zoveel hadden is onwaarschijnlijk. Als het al zo is dan hebben ze nu al heel voorraad verlies geleden door die dingen op te slaan en niet te verkopen voor deze dag. Onwaarschijnlijk in deze krediet crisis.
Ten tweede: Dit is gewoon onderdeel van hun marketing campagne, waar dus Tweakers en zelfs het NOS-journaal ook steeds weer blind aan meedoet. Daarom zijn ze zo goed in het hipen van hun spullen. Ze doen alsof iedereen die dingen dolgraag wil hebben, mensen geloven dat, worden nieuwsgierig en vinden vervolgens als makke schapen, dat zij er dan ook maar een moeten hebben.
Wij als tweakers moeten hier doorheen kunnen prikken, toch? Zo geweldig is die Ipad helemaal niet en het nut ervan valt nog te bezien. Voor een heleboel zaken heb je genoeg aan een E-reader, of anders aan een EEE-pctje van een paar honderd euro. Dit combineert deze gewoon en voegt er niets bijzonders aan toe. Hooguit meer Apple software ellende, waar je vervolgens aan vast zit, omdat ze geen open source toelaten op deze overgehipte rommel.
Wellicht hebben ze er een aantal van te voren geproduceerd? Ik zie het logistieke probleem absoluut niet, dit is een simpel make to stock product met veel decentrale voorraden naast een centrale voorraad en ze hebben in ieder geval een aantal maanden gehad om ze te produceren en af te leveren.

Edit: Bovendien was een gedeelte van de orders al van te voren bekent, wat voorspellingen over hoeveel je moet produceren en waar je afzetmarkt het grootst is betrouwbaarder maakt.

[Reactie gewijzigd door hottestbrain op 5 april 2010 23:17]

Anoniem: 282252
@millenarian6 april 2010 04:01
je zegt, 'wij als tweakers moeten hier doorheen kunnen prikken' en toch zeg je ook 'Voor een heleboel zaken heb je genoeg aan een E-reader, of anders aan een EEE-pctje van een paar honderd euro.'

Het punt is, niet iedereen is een tweaker en de iPad is niet voor alle doelgroepen bestemd, het is geen tweaker apparaatje zoals een windows/Linux compatible apparaat.

Ik denk dat Apple wel een apparaat heeft gemaakt dat zou kunnen voldoen voor een hoop mensen die op de bank websites willen kijken, een boek leest en zo nu een dan een e-mailtje verstuurd.

een EEE PC kun je niet vergelijken met een iPad, ik begrijp dat een hoop mensen een iPad graag willen vergelijken. Maar als je dat wilt doen moet je geen specificaties vergelijken maar doelgroepen en mogelijkheden. Voor de doelgroep en mogelijkheden zou een iTab wel eens geschikt zijn en een Eee PC niet. Mijn moeder kan er veel gemakkelijker mee het web op dan met een laptop.

Ik zie in de huidige OS op de iPad ook wel een gemis, en dat is het multi-tasken voor sommige (zeker niet alle) applicaties. BV het zou mooi zijn als ik mijn moeder met Skype kan bellen en tegelijk een website kan laten zien.
Op een PC is Skype zo moeilijk voor haar dat ze vaak niet eens het chatscherm kan vinden (Skype op de PC is ook verschrikkelijk on-overzichtelijk).

Als ik nu mijn moeder een ipad kan geven zodat ik haar via Skype kan bellen zou dat prachtig zijn! PS: Momenteel bel ik haar gewoon over de telefoon.

Zelf zou ik het handig vinden als ik het scherm rechtop kan zetten (zoals een a4 portrait) en niet horizontaal zoals alle laptops tijdens het lezen/bekijken van een website. Ik ga er alsnog geen een kopen omdat ik al een laptop heb. Als ik die niet zou hebben zou ik het zeker overwegen.


Ikzelf probeer mij altijd te verplaatsen de de persoon waarmee ik een discussie heb, ik denk dat sommige mensen er goed aan doen om dat ook eens aan te leren.
Wat dacht je van inclusief 'pre-sales' die dus rechtstreeks verstuurd worden naar de klant vanaf het distributiepunt..

Het principe van de iPad (ofwel tablet) vindt ik persoonlijk niet nutteloos, het probleem is dat Apple weer doet alsof ze iets revolutionairs/orgineels op de markt hebben gebracht terwijl er al lang zulke devices op de markt waren.. ze zullen het wel weer populair maken dat wel, maar dat mensen zo idioot zijn om zo'n "gesloten" apparaat te kopen is beyond me....
jouw mening,

mijn gejailbreakte iphone 3g is gerust tweak-able te noemen!
Denk dat alleen die fanboys ze nu hebben en voor de rest koopt niemand het.
Je ziet wel veel mensen die een ipod touch kopen, maar ik denk dat ze dit te veel vinden.
Wat een makkelijke conclusie. Het blijkt dus, en dit geldt niet alleen voor Apple, dat apperaten met een focus het tegenwoordig ook goed, misschien zelfs beter kunnen doen in de markt. Maar prima, ram er gerust nog wat geheugen of weet ik veel, een extra camera in, kijken of dat werkt...
Apple is niet goedkoop... en dan nog, voor 5 euro zou ik het nog niet kopen. Niet omdat ik het niet wil, maar omdat ik het niet nodig heb.

Maar zeg nou zelf, de iPad is gewoon een uitvergrootte iPhone met nieuwe functies en functies die verwijderd zijn...
Maar zeg nou zelf, de iPad is gewoon een uitvergrootte iPhone met nieuwe functies en functies die verwijderd zijn...
Maar zeg nou zelf, een steen is gewoon een uitvergrote iPhone met nieuwe functies en functies die verwijderd zijn...
Nee, want de steen bestond eerst dus is de iPhone een steen met toegevoegde functies (een steen met touchscreen?). Ik begrijp dat zero_x 300.000 als veel vindt klinken, maar ik heb het gevoel dat dat eigenlijk wel meevalt. Liever zou ik dit getal vergelijken met de verkoop van XBox, Wii of misschien de iPhone, want het geval zelf zegt niet zoveel: het is maar een heel klein deel van de Amerikaanse bevolking.
Waarom doe je die vergelijking dan zelf niet even als je het op zich staande getal in twijfel trekt? Beetje stemmingmakend, nog afgezien van het feit dat het absoluut nutteloos is de release van een game console te vergelijken met die van een relatief nieuw product als een tablet-achtig apparaat waarvan het grote publiek nog steeds niet weet waar het voor dient.

Maar toch, om jou een plezier te doen: De 360 ging in Noord-Amerika (dus inclusief Canada) in de hele eerste launch maand van November 2006 326.000 keer over de toonbank.

http://en.wikipedia.org/wiki/Xbox_360_launch

Meer vergelijkingen:
By comparison, Apple reportedly took 74 days to sell one million iPhone when the gadget first debuted. The iPhone 3G and Phone 3GS each took just three days to sell the first million units.
http://www.huffingtonpost...imate-600-7_n_524653.html

De 300.000 is minder dan veel analysten verwacht hadden maar die schattingen waren ook vrij absurd (700-800.000). Ik vind 300.000 niet slecht vergeleken met de iPhone 3G sales; een telefoon is een product waarvan de toepassing en het nut veel duidelijker is en bovendien vergt de iPhone een veel kleinere uitgave op het moment van aanschaf (de bulk van de kosten daarvan zijn maandelijks).

[Reactie gewijzigd door Dr. Strangelove op 5 april 2010 23:32]

Juist met de getallen die je gevonden hebt, wordt de vergelijking interessant. Een product dat een doel heeft (de console voor gamen) tegenover een product dat, zoals jij claimt, nog een onbekend doel heeft voor het publiek. En toch weet dit 'onbekende' product de console te evenaren: niet slecht dus! Daarentegen keur ik ook je tweede vergelijking goed (bovendien geeft die dezelfde uitkomst: niet slecht).
Juist niet, Apple heeft gewoon een hoge aantrekkingskracht voor fanboys/ identity buyers/early adapters die er vanaf het eerste moment bij willen zijn.

De Xbox 360 was in eerste instantie vooral interessant voor de mensen die uitgekeken waren op de oude generatie consoles, er zullen relatief weinig fanboys tussen hebben gezeten, dat er nu dan ook veel meer xbox360s zijn verkocht bevestigd dat.

Bij de 360 was het dan ook meteen duidelijk waarom mensen het wilde hebben en was het enkel afwachten of het de moeite waard was en wilden mensen kijken wat voor spellen er zouden komen.

Dus de Ipad zal het sowieso in alle landen in eerste instantie goed doen onder de early adapters/identity buyers en de fanboys, maar omdat het niet meteen duidelijk is voor de mensen of ze er daadwerkelijk iets aan hebben zal er veel marketing aan toegevoegd moeten worden om het voor mensen aantrekkelijk te laten lijken.

Misschien dat ze net als Nintendo bewust een kleine levering achterstand blijven houden. Nintendo leverde bewust 80-90% van de vraag om het zo een exclusief gevoel te laten houden. Maar ook tv reclame zal zeker belangrijk zijn.
De Xbox 360 was in eerste instantie vooral interessant voor de mensen die uitgekeken waren op de oude generatie consoles, er zullen relatief weinig fanboys tussen hebben gezeten, dat er nu dan ook veel meer xbox360s zijn verkocht bevestigd dat.

Bij de 360 was het dan ook meteen duidelijk waarom mensen het wilde hebben en was het enkel afwachten of het de moeite waard was en wilden mensen kijken wat voor spellen er zouden komen.
Het zijn dan toch juist de fanboys die op de eerste dag een xbox360 kopen. Die kijken helemaal niet naar het gamesaanbod of naar de concurrentie, die kopen het gewoon direct als het mogelijk is (=launch day).

Net zoals het nu de fanboys zijn die de iPad kopen zonder te weten waar ze hem eigenlijk voor gaan gebruiken.
Ik probeer te zeggen dat die groep vele malen kleiner was en niet voor de huidige aantallen heeft gezorgd... Daarom zei ik ook voor de mensen die uitgekeken waren op de oudere generatie en al wisten wat ze konden verwachten. De type fanboys van de 360 zijn dan ook sowieso al gamers (van console naar nieuwere console), terwijl de Apple fanboys niet per definitie gamers zijn en nu een relatief ander type apparaat in handen krijgen als datgene wat ze normaal in handen hebben gehad.

Dit is een grote tegenstelling tegenover de Ipad.

Dit alles is trouwens niet om de Ipad af te kraken. Enkel dat er hele andere mechanismen in de markt werken die het succes van deze lancering verklaren en die niet echt te vergelijken zijn met Ipad vs x360.

[Reactie gewijzigd door AYCE op 6 april 2010 09:05]

iPad is gewoon een grote iPhone waar je niet mee kan bellen. oftewel heeft het internet? anders gewoon headset erop en via skype bellen.
Succes met proberen Skype op een iPad te krijgen... Ik gok zo maar even dat die niet in de AppStore staat....
Anoniem: 34095
@Croga6 april 2010 07:07
je een beetje verdiepen in de materie kan echt geen kwaad.
skype staat al een jaartje in de appstore.
_/-\o_ meesterlijk!!

maar bij de steen heb je wel een stylus/beitel nodig, de iPad kan met je vingers worden bedient.

verder,
Apple marketing: een dikke 10
Apple produkt: andere merken bieden dezelfde/meer tabletfunctionaliteit voor minder geld.

edit: wait,wait,what? zie ik goed dat je moet betalen voor Skype op een iPad???
edit2: @bakman, nee helaas, ik heb de hele appstore doorzocht, maar geen Skype te vinden.

[Reactie gewijzigd door vlaaing peerd op 6 april 2010 10:49]

Apple produkt: andere merken bieden dezelfde/meer tabletfunctionaliteit voor minder geld.
welke dan?
Will it Blend??

Ja, BlendTec wint ook! :P

[Reactie gewijzigd door Zeror op 6 april 2010 00:44]

Je moet het niet zien als een uitvergrootte iPhone of iets dergelijks. Je moet het zien als een tablet. Dit apparaat heeft niks met een telefoon of laptop te maken, vergelijk het is met andere tablets en kijk doen hoe slecht of goed het is. Dit is appels met peren vergelijken.
Kan het niet echt een tablet noemen als het gewoon letterlijk een uitvergrootte ipod touch is. Gewoon een vergroot scherm, nog steeds die vervelende home knop en dezelfde functionaliteiten.
Op een tablet kan je je eigen software draaien, desnoods op de achtergrond. Succes hiermee ;)
Een tablet zegt wat over de vorm niet over welke software hij draait. Succes daarmee 8)7

Anyway. het is een Slate:

Slate computers, which resemble writing slates, are tablet PCs without a dedicated keyboard. For text input, users rely on handwriting recognition via active digitizer, touching the screen with a fingertip or stylus,
Een tablet zegt wat over de vorm niet over welke software hij draait.
Vreemd dat je dan wikipedia quote. Immers, dezelfde pagina opent met:
A tablet PC refers to a fully functional laptop PC, equipped with a stylus and, in some models, a touchscreen.
Fully functional zegt dan toch echt wat over de software die hij draait/kan draaien hoor.
Wow... een apparaat van apple een PC durven te noemen. :)

Een tablet zegt wat over de vorm, dat klopt helemaal. De ipad is wat dat betreft gewoon een tablet. En dus geen tablet PC, wat ook betekent dat het niet een fully functional laptop PC hoeft te evenaren. Je zou de Ipad wat dat betreft beter een tablet Ipod of Tablet Iphone kunnen noemen, maar ergens geloof ik wel dat we ooit nog wel eens een nuttig doel voor het apparaat kunnen verzinnen.
Een tablet zegt wat over de vorm, dat klopt helemaal. De ipad is wat dat betreft gewoon een tablet. En dus geen tablet PC, wat ook betekent dat het niet een fully functional laptop PC hoeft te evenaren.
Ik reageerde gewoon op dycell. Hij maakt bepaalde statements met ondersteuning van selecte zinnetjes uit een informatiebron (wikipedia, 'tablet pc' pagina), terwijl net diezelfde pagina stelt dat het over een "fully functional laptop pc" gaat.

Wat mij betreft is dit ook een tablet hoor, maar als je bepaalde informatiebronnen aanhaalt om je punt te ondersteunen moet je wel zorgen dat die informatiebron je punt niet tegenspreekt.
De kromste vergelijking die ik ooit heb gelezen:
met nieuwe functies en functies die verwijderd zijn...
Een TV is gewoon een voetbal, maar er zijn wat functies verwijderd, en er zijn nog wat dingen toegevoegd...

OT: Best grappig apparaat, maar imo niet voor dat geld (en typt dus niet fijn op zo'n ding). Dan liever losse telefoon / laptop/tablet

En tuurlijk, fanboys hebben even een vlucht geboekt om hem in amerika op te halen, ieder zijn hobby :)

edit: quote tag gefixed

[Reactie gewijzigd door Wafeltje op 5 april 2010 22:29]

Anoniem: 309132
@Wafeltje6 april 2010 10:19
Kromste vergelijking? Hij is anders 100% logisch. Mischien bizar maar zeker niet krom.

Product X -A +B functies = product Y
uitvergrote iphone ?
je kon er toch niet mee bellen ?
Tjonge jonge. Alsof we alle andere luxe goederen in ons leven nodig hebben. Dus jij bent nog iemand die met een postduif werkt en met een typemachine. Nog bij zijn ouders thuis zal blijven wonen tot je dood gaat. En 1 broek en trui hebt omdat je meer kleding niet nodig bent En een boxershort kan je de volgende week ook binnenste buiten dragen/ Haha laat me niet lachen man. Als ik nu met een nieuwe IPAD voor je deur sta en die mag je kopen voor 5 euro dan neem je die gelijk ook al heb je die niet nodig.
Voor vijf of tien euro of wellicht nog wat meer zou ik hem nog wel halen hoor ;)
( alleen wel uitkijken voor oplichters/helers ~~ :Y) )

a. Dan is het een goed alternatief voor een e-reader of netbookje.
b. Als je um meteen doorverkoopt dan heb je goede winst ;)

Alles heeft zijn prijs/waarde.
Haha, als je hem voor 5 euro zou kunnen krijgen dan koop je hem nog niet? Ga toch weg, daar geloof ik dus echt niet in...

Ik ben ook geen fan of freak van Apple, maar als hij 5 euro zou zijn, dan heeft iedereen hem hoor kan ik je melden, en jij ook.


Met de boekjes gaat het dan toch al aardig, doen ze weer lekker daar.
Inderdaad, voor 5 Euro ligt er op elke kamer inclusief de kleinste 1
Sorry hoor, maar ook voor 5 euro zou ik het niet kopen. Wat voegt het toe? Voor mij niets behalve meer rommel in huis. Ik vind het wel heeel materialistisch en naïef.. Hebben voor het hebben. Niet bij iedereen werkt dat niet zo.

Niet nodig
Meer rommel in huis
Hekel aan de verbruik maatschappij
Jammer dat hij geen 5 euro is, dan konden we het testen. Ik vind het een beetje naïef om te denken van jezelf dat je hem dan niet koopt. Het is een ontzettende hype, en als zoiets dan ook nog geen reet kost dan heeft iedereen hem lijkt me. De mensen die hem nu niet kopen vinden hem veel ste duur, en bijkomend krijg je er een gesloten en beperkend karakter van Apple bij zoals Phoenix2149 zegt. Maar dit is geen argument meer als een hype 5 eurotjes kost, maar je wilt hem niet omdat het 'rommel in huis is'. Het is ook een mooi apparaat om te zien liggen hoor, en anders schuif je hem in het laadje. En je kunt nu wel denken van 'hekel aan de verbruik maatschappij', maar als hij 5 euro is dan verwacht ik ook dat je denkt van 'waarom ook niet, het is maar 5 euro'.

Waarschijnlijk zit ik weer op het verkeerde pad volgens jouw en heb je een schitterend vermogen om een iPad van 5 euro naast je neer te leggen.
Ik zou hem kopen als het ding 5 euro zou zijn, ook al is het een appel.
Maar bij 50 hoef ik hem al niet meer, daarnaast vind ik het niet een mooi ding om te zien.
Dat jij dat wel vind is jouw smaak, maar dat wil nog niet zeggen dat een een mooi ding IS. :)
Een appel voor 5 euro zal ik niet kopen hoor ;) Maar ik snap je punt.

Of hij mooi is is inderdaad relatief, en dat laat ik dan ook maar in het midden, maar iig zal je je er niet voor hoeven te schamen
ik zou hem kopen voor 5 euro als is het voor de wil it blend test :D
Wat een BS opmerking.

Hij wil gewoon ook weten en bij blijven van wat er op technisch gebied gebeurd.

Ik zou hem ook niet kopen voor 5 euro. Puur en alleen al vanwege het controlerend en beperkend karakter van Apple's i-Tunes, software en tweakability.

iTunes ondersteund niet een Outlook!!! Lekker dan als je op je werk afhankelijk bent van Outlook.
iTunes ondersteund geen outlook? Vind het dan toch wel vreemd dat mijn outlook calender op mijn iPhone toch mooi 2 kanten op synchroniseerd met outlook. Hetzelfde met de contacten!
Grappige opmerking, heel onjuist ook. iTunes op OS X is vederlicht, simpelweg omdat het bedoeld is voor beheer van media en aanhangende iPod's, iPhone's, etc. Synchroniseren van overige gegevens, zoals contactboek, agenda's, e-mail, etc. hoeft iTunes nagenoeg niet in huis te hebben, dat kunnen al die applicaties zelf. Klein verschil met Windows; daar moet iTunes het allemaal zelf doen, en tja, om nou voor al die applicaties modules te gaan schrijven, die met elke nieuwe versie mogelijk weer omgespit kunnen worden?

Reeel gezien is de beperkende factor in je verhaal Outlook zelf; een gesloten en beperkende applicatie. Het is maar hoe je het bekijkt.
En wat is daar hypocriet aan dan? Leg eens uit? Mag ik niet bij blijven qua nieuws of actief zijn op het forum? FYI, mijn nieuwste pc is 7 jaar oud en er is nooit aan getweakt en met Linux erop doet het nog precies wat ik wil.

Stereotype gedrag en mensen in hokjes plaatsen... Beetje jammer.
Maar zeg nou zelf, de iPad is gewoon een uitvergrootte iPhone
Die uitspraak is even logisch als 'een zwembad is een grotere badkuip'. In essentie is dat waar, maar qua mogelijkheden is het compleet anders.
Zwembad:
Probeer eens baantjes te trekken in je badkuip?

Badkuip:
Probeer je eens te douchen in een zwembad? (niet de douches bij het zwembad, maar in het zwembad zelf)

iPhone:
Kleuren-gsm met downloadbare extra's.

iPad
Netbook zonder toetsenbord en trackpad, maar met touchscreen.

Waarom iPad? Om te internetten. Doelgroep: Internetters, niet 3d-softwaremakers

Waarom iPhone? Om te bellen. Je kunt er ook mee internetten, maar door de schermgrootte... crappy. Doelgroep: bellers.

Zie je, andere doelgroep.

Waarom iPod Touch? Kleuren-gsm met downloadbare extra's zonder het gsm-gedeelte.
Het enigste verschil wat je kon bedenken is het grotere scherm (oftewel uitvergrote ipod) en geen belfunctie (zoals de ipod dus)? Oftewel het komt nog steeds neer op een uitvergrote ipod ;) En de iphone is niks anders als een ipod met belfunctie...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 6 april 2010 07:47]

Allereerst is het niet 'enigste' verschil, maar 'enige' verschil. Ik wil niet moeilijk doen ofzo maar ik hoor het ook te vaak in miin omgeving en het begint me ook echt te storen.

Terug naar het onderwerp
ik heb het natuurlijk over mogelijkheden in de trant van user interface innovaties.
Kijk naar het verschil tussen twitterific op de iPhone en iPad. Of simpelweg iWork for iPad, zo een programma is niet eens mogelijk voor het kleine schermpje van de iPhone. Of NOVA een schietspel, op de iPad zijn er veel meer besturingsmogelijkheden. Ik kan zo urenlang doorgaan met applicaties. Maar bedenk dat dit pas het begin is. Maar met een sterke CPU en GPU, grote IPS multitouch screen, internet+locatievoorzieningen, beste App Store qua design en mogelijkheden(denk aan in-app purchases). The sky is the limit or in this case literally tabulu rasa.
Zie ook zelf het nut er niet helemaal van in maar goed.. sommige mensen willen ook graag met de hype mee denk ik..
In de eerste bestellingen mogelijk wel, maar er zijn er net zoveel die er gewoon wel nut voor zien, dat is niet zo gek lijkt mij. Wat een hype nu altijd alleen maar bij Apple te zoeken heeft snap ik niet zo.
ik zie bijvoorbeeld nogal mogelijkheden voor digibete ouderen in dat ding zeg. Kunnen ze eindelijk ook eens het net op. Het mag inmiddels wel duidelijk zijn dat de doelgroep van de iPad niet op deze site zit. Maar dat wil niet zeggen dat die er niet is.

[Reactie gewijzigd door edwingr op 5 april 2010 22:35]

Alsof het web zelf er ineens compleet anders van wordt. Ja ze zien mogelijk ineens wat vage legoblokjes met een wit vlak er omheen.
Het web is dan ook meestal niet het probleem. Maar wél bijvoorbeeld het werken met een muis, files, folders en vensters.
Mja weet je wat het is, er is niet echt een eenvoudige, duidelijke use case voor het ding. Ik probeer het een tof ding te vinden (heb zo'n telefoon ook, dus ben niet anti ofzo), maar... het uiterlijk is weird (form factor), en vooral, ik zou niet weten wat nu echt de dingen zijn waar ik hem voor wil gebruiken.

1) Op de bank met het ding? Als ik op de bank zit piel ik een beetje met code, zonder fysiek toetsenbord en fatsoenlijke programma's (coda in dit geval) werkt dat niet...
2) In de bus? Heb telefoon en laptop al, alles kan daar prima mee
3) Als media-apparaat - are you kidding? Klein scherm, rare formfactor, formaatondersteuning is niet je van het (avi, mkv etc)
4) Als e-reader? Het scherm is 'gewoon' een tft-iets, geen e-paper dus lezen gaat niet zo lekker (ben zelf geen schermlezer).

Ik ben oprecht benieuwd wat de eigenaars ermee gaan doen. Wellicht komt die use case er nog, en blijkt het in de praktijk een handig ding, maar zo van te voren zeg ik dat ik hem persoonlijk niet nodig heb.
Ik ben oprecht benieuwd wat de eigenaars ermee gaan doen. Wellicht komt die use case er nog, en blijkt het in de praktijk een handig ding, maar zo van te voren zeg ik dat ik hem persoonlijk niet nodig heb.
Ik denk dat ze hem onder een tafelpoot leggen voor als die wiebelt. Best wel goede use case als je het mij vraagt. Zeker na het verhaal dat de accu niet zo best is (ze begonnen zelf te leuren met die 99,-- voor een vervangings accu waarbij de kans niet aanwezig is dat je je eigen Ipad is die je geretourneerd krijgt..
Eindelijk ook eens? Dit is echt niet de eerste tablet, vergis je daar niet in. Zijn genoeg tablets die prima werken en dezelfde of meer mogelijkheden hebben. Enkel zijn die niet populair en bekend bij de grote massa.
Nee, het gaat me dan ook niet om het tablet an sich. Heb je een beetje bekeken hoe dit ding werkt ? Of heb je wel eens een poosje met een iPhone gespeeld ?

Dat er al tablets waren is totaal niet relevant. Die draaien namelijk een desktop OS, dus als ze daarmee kunnen werken was een laptop ook al geen probleem.

[Reactie gewijzigd door edwingr op 5 april 2010 23:34]

Android een desktop OS? Ik meen dat er al een aantal (4/5) Android tablets zijn hoor (voordat de ipad er is/was) ;)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 6 april 2010 07:49]

Ik meen dat er al een aantal (4/5) Android tablets zijn hoor (voordat de ipad er is/was)
Ok, help me even dan, want de enige die ik kan vinden in pricewatch is er eentje van Archos, maar da's een 4.8" dingetje, ik neem aan dat je die niet bedoelt.

Er zijn wel een aantal aankondigingen geweest van diverse fabrikanten, nadat duidelijk werd dat Apple met een tablet zou komen. Dit keer zijn anderen er trouwens wel sneller bij dan ten tijde van de iPhone. Toen duurde het voor de meesten best lang om in te zien wat het ding teweeg ging brengen (met uitzondering van HTC misschien die in elk geval iets in de vinger-bediening zag met de Touch).

[Reactie gewijzigd door edwingr op 6 april 2010 10:03]

Er zijn wel een aantal aankondigingen geweest van diverse fabrikanten, nadat duidelijk werd dat Apple met een tablet zou komen. Dit keer zijn anderen er trouwens wel sneller bij dan ten tijde van de iPhone. Toen duurde het voor de meesten (met uitzondering van HTC misschien) best lang om in te zien wat het ding teweeg ging brengen.
Irrelevant... Gaat er toch om welke eerst op de markt is, of zal ik nu aankondigen dat ik over 60 jaar als ik dood ben als stof naar d emaan geschoten ga worden :) Ben ik wel leuk de eerste die het aankondigt maar velen zullen me tegen die tijd voor zijn gok ik ;)

En inderdaad dat zijn 'maar' 4.8 tot 7 inch schermen (zijn er veel meer maar staan inderdaad niet in de PW), maar zijn wel degelijk tablet (pcs), ten minste net zo tablet (pc) als de ipad (ondanks dat die groter is), is dit geen tablet (pc) is de ipad het niet en andersom, that's up to you ;)

http://en.wikipedia.org/wiki/Mobile_Internet_device (beide zijn MID's als het geen smartphone of tablet PC is)

Ow en een tablet is niks anders als een pil (oftewel paracetamol oid). zie wiki :D

En hier nog een leuke wat er allemaal aan gaat komen (en al is) :D moet je ff zoeken naar tablet/comming tablets
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Android_devices

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 6 april 2010 10:31]

Irrelevant... Gaat er toch om welke eerst op de markt is
Waar heb je 't nu over ? Dat zei ik toch ook juist, maar jij zei dat er zeker 4/5 Android tablets zijn, al vóór de iPad zelfs. Ik vroeg alleen concrete voorbeelden, want ik kan ze niet vinden, slechts aankondigingen.

[Reactie gewijzigd door edwingr op 6 april 2010 10:13]

En welk tablet heeft het ooit voor elkaar gekregen om 300.000 stuks op de eerste dag te verkopen? Ik heb in 14 jaar bij internet-bedrijven werken precies 1 keer iemand met een hp-tablet mogen ontmoeten, terwijl er aan dure speeltjes geen gebrek is.
Heb ook niet gezegd dat het alleen bij apple een hype is he ;)... Maar dit is wel typische zo`n apparaatje..
Anoniem: 257048
@zero_x5 april 2010 22:19
Je begrijpt niet waarom er zo veel mensen een iPad kopen? Kun je werklijk geen 1 reden opnoemen? :')

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 257048 op 5 april 2010 22:21]

Anoniem: 40546
@zero_x6 april 2010 00:21
Ik heb geen telefoon... Shows what you know.
De eerste batch gaat zeker naar de fans, dat is prima.
Maar die fans hebben ook ouders, partners en vrienden die niet al te veel van computers begrijpen en dat ook niet willen weten.
Dit is niet een product voor ons tweakers.

Mijn zus en moeder hebben vaak moeite met hun computers (vaio sz)
Virussen en virus scanners die ze niet begrijpen.
Programma's die ze vaak niet of heel moeilijk begrijpen.

Mijn moeder wilt het nieuws lezen en webpagina's openen die ze op tv ziet.
Om dit te doen moet ze de computer opstarten en een paar dingen wegklikken. Niet leuk. (ook voor mij niet, want ik woon in het buitenland) :)
Nu vraag ik me af of je nog steeds niet inziet waarom de iPad een succes zal worden.
Je beantwoord het zelf al "Een telefoon heeft iedereen wel nodig".
Toen de eerste telefoons kwamen reageerde men precies zo.
Ik denk dat er binnen afzienbare tijd iPads in ziekenhuizen in Amerika te zien zullen zijn, waar de statussen van de patiënten op getoond kunnen worden, bijgewerkt en real-time bekeken. Hetzelfde kan gelden voor huisartsen. Komen ze eindelijk weer eens van achter hun PC vandaan.

Ik denk dat Apple een gat heeft gezien, een gaatje tussen een smartphone en een laptop.
Sommige zaken gaan niet zo goed op een Smartphone (het bekijken van een volledige webpagina) maar eigenlijk is het pakken van een Laptop daarvoor overkill.

Ook zal het voor de balletjes van veel mannen een verademing zijn dat er niet zo'n heet ding je geslachtsorgaan staat te braden. :)

En aangezien het iPhone Os zich al redelijk bewezen heeft, en dat is: gewoon werken, en het gewoon doen, ga ik ervan uit dat de ervaring op een iPad een hele leuke moet worden.
Wat moet een huisarts nou met een ipad? In de praktijk staat al een computer (in de behandelkamer). En als de huisarts op z'n rondes gaat wil hij echt niet nog een apparaat mee nemen. Als je ziet wat een huisarts al gemiddeld mee moet nemen, dan ga je niet blij worden van een extra ipad :). En dan slingert er vervolgens weer een extra apparaat rond op de praktijk. Ik zie dat niet gebeuren.

Zelfde met een ziekenhuis. Het klinkt heel leuk, maar is het wel handig in de praktijk? De statussen moeten automatisch updaten, de kosten zijn relatief hoog van een ipad, de verbindingen moeten worden beveiligd (en het apparaat het liefste ook, anders jat iemand zo'n ding en heeft ook direct allerlei gegevens).
Kosten: papier vs ipad.. hmmm

Volgens mij kies je net twee verkeerde en/of minder toepasbare situaties :D
Lijkt mijn vriendin anders top (ook arts). Punt is dat je vaak onderweg bent en niet meteen een computer voor handen hebt. Even de hartfilmpjes bekijken van iemand met een noodtoestand terwijl je bij een patient ergens anders bent, kan in principe meteen via iets als een iPad. Hier zijn voor de iPhone al prachtige apps voor gemaakt. Altijd de status bij de hand, altijd kunnen inloggen op het patienten-dossier. etc. etc.
Het probleem is dat er een totaal oplossing moet komen. En dat is erg lastig. Als er geen totaal oplossing kan komen, dan wordt het een extra apparaat en levert dat alleen maar extra rompslomp op.
Maar er moet eerst volledige integratie komen met het bestaande systeem (HIS). Dan zit je nog met de verschillende software op de iPad en de eventuele accessoires die daarbij horen.
Het is alleen een mooie oplossing als het zo gaat werken als jij het beschrijft.

Al die pluspunten die jij op noemt die je met een iPad kunt doen, zijn natuurlijk al lang mogelijk met een doodnormale laptop of een smartphone (lees: de techniek/mogelijkheden zijn er al lang). Maar je ziet het eigenlijk niet terug in de praktijk.
Misschien dat een tablet en de extra 'coolheids' factor die daarbij komt dingen in een stroomversnelling kan brengen. Maar ik ben d'r bang voor.

Maargoed, dat was het hoofd punt eigenlijk. Met dit soort nieuwe apparaten en ontwikkelingen komen er altijd mooie gedachten boven. En dan blijkt het in de praktijk toch écht even anders te werken en loop je regelmatig tegen allerlei vage problemen aan (ICT technisch alleen al bijvoorbeeld).
heb je bijvoorbeeld al deze gezien, van de mogelijkheden op een iPad. Buiten dat ik het een heel goed gemaakte toepassing vindt, biedt het natuurlijk perspectief voor allerlei zaken. En het is een filmpje van 10 minuten, maar elke minuut meer dan waard!

http://www.youtube.com/wa...g&feature=player_embedded

En natuurlijk, alles is al mogelijk met een laptop of telefoon. Maar een telefoon heeft geen groot scherm, en een laptop is vrij fors.

[Reactie gewijzigd door BeePee00 op 7 april 2010 22:17]

Op de Iphone draaien al een aantal medische applicaties, zoals een met bloedsuikerwaardes. En in een ziekenhuis lijkt het me simpel te realiseren dat statussen realtime (voorzover nodig dan) worden geupdate.

De kosten war je het over hebt, zijn de aanschafkosten. Abonnementen zitten er niet in, althans niet als je met WiFi werkt, dus de gebruikskosten vallen dan wel mee. Als zo'n apparaat 3 jaar meegaat, zijn de kosten per jaar 150 euro, dus dat valt op zich nog wel mee.

De huisarts zou, kunnen inloggen via VPN op de praktijkserver en daar de gegevens van de patiënt kunnen inzien. De papieren hoeven dan niet meer mee, dus dat scheelt weer. 15 dossiers of 1 iPad, dat scheelt nogal. Bovendien heeft het ding een batterijtijd van, zo heb ik van gebruikers gelezen tussen de 10 en 12 uur.

Ik zeg niet dat het moet, ik zie daar wel mogelijkheden in. En het voordeel, en dat vindt ik met tegenwoordig het EPD, echt een voordeel, standaard is een iPad niet virusgevoelig, in tegenstelling tot wat sommigen hier beweren over Apple. Er zijn wel wat proof of concepts virussen of trojans gemaakt, maar er is er tot op heden nog niet 1 gesignaleerd. Niet omdat Apple een te kleine gemeenschap zou zijn, maar omdat een virus voor de Apple, en daarmee ook voor de iPhone of iPad, veel lastiger te maken is. Een iPhone jailbreaken, SSH mogelijk maken, en dan vergeten het standaard password aanpassen is niet anders dan een router uit de doos halen, en vervolgens alles standaard laten staan zoals de fabriek het ingesteld heeft. Dat is gewoon een beetje dom.

Nogmaals, ik zeg niet dat het moet, maar een dokter (of het nu een huisarts, of een arts in het ziekenhuis is) heeft met een iPad legio mogelijkheden.
Denk wel dat die ziekenhuizen dan via Citrix Receiver voor iPad aan het werk zijn.
Er zijn genoeg tandartsen, huisartsen, fysiotherapeuten, die Apple draaien. En naar volle tevredenheid kan ik je melden.
Iedereen heeft het over de specs, maar daar gaat het helemaal niet om. Het gaat om de content. En laat Apple daar nu juist zo sterk in zijn. Zij weten vele partijen aan zich te binden.

Daarnaast heeft Apple een geniale marketingafdeling. Kortom een geheid succes.
Daarnaast heeft Apple een geniale marketingafdeling
Wat is er precies zo geniaal aan die marketingafdeling dan? Je leest die opmerking nogal eens, maar ik kan me niet echt goede voorbeelden van 'geniale marketing' (of 'genialer' dan die van concurrenten) van Apple voor de geest halen. Of is dat dan juist het geniale ? ;)

Ik zie vooral een uitgekiende productlijn die blijkbaar een grote groep mensen aanspreekt, en waar ook nogal wat mensen echt enthousiast van worden. Zo heel veel meer dan dat is het niet volgens mij.

[Reactie gewijzigd door edwingr op 6 april 2010 00:14]

Euh, nog geen reclame gezien op tv, maar iedereen heeft het over de Ipad..geniale marketing lijkt me.
Apple weet overal een enorme hype van te maken zonder al teveel reclame op tv te maken..
Euh, nog geen reclame gezien op tv, maar iedereen heeft het over de Ipad..geniale marketing lijkt me.
Oh jij denkt dat dat allemaal een zorgvuldig uitgestippeld plan van de Apple marketing afdeling is ? Welnee, maar als alles wat je aanraakt in goud lijkt te veranderen, dan worden de verwachtingen bij elke nieuwe introductie steeds hoger, en wordt er dus steeds meer over gepraat.

iPhone heeft Apple enorm in de schijnwerpers gezet. Vervolgens zitten ze bij DWDD te praten over die iPad aankondiging, het werkt als een sneeuwbal. En het zal best hier en daar wel flink gestuwd worden door Apple zelf, maar het meeste is geen geplande marketing.

[Reactie gewijzigd door edwingr op 7 april 2010 09:47]

Anoniem: 332175
@Giant876 april 2010 00:28
Op tweakers.net gaat het natuurlijk wel over de specs;) Maar dat terzijde vind ik dat de content erg goed is maar er ontbreekt ook wat. Dat wordt gecompenseerd door de marketing afdeling. Partijen aan zich binden worden ze idd steeds beter in, maar microsoft is nu nog een stuk beter daarin. Met die laatste zin ben ik het helemaal eens.
Geniale marketing=succes
Want content kom je te kort als je gewoon het hele internet incl. flash kan benaderen en gewoon alle programma's die op windows draaien tot je beschikking hebt? :z (vergelijking t.o.v. netbooks en andere tablets)
Apple heeft het voordeel dat een groot deel van het publiek het ook koopt omdat het gewoon "cool" is of omdat het er leuk uitziet. Voor een gebruiker als ikzelf, met zowel een Macbook Pro als iPhone 3GS, heeft de iPad maar weinig toevoeging. Of het moet dan de ebook functionaliteit zijn.

[Reactie gewijzigd door MaZo op 5 april 2010 22:18]

Precies om die reden koop ik 'em zelf ook niet, wanneer ik niet een Macbook Pro en iPhone zou hebben, zou ik serieus overwegen de iPad aan te schaffen! Ik ben eigenlijk helemaal niet zo'n hardcore gebruiker, dus zou met de iPad prima uit te voeten kunnen, maar om nou m'n Macbook Pro te verkopen.. nah!

[Reactie gewijzigd door Reinigingsdoek op 5 april 2010 22:24]

En toch ga ik het juist wel kopen! Ik heb me afgevraagd waarom ik nog een MBP heb, wat doe ik er onderweg of in ieder geval naast m'n bureau mee? De conclusie was dat ik zonder MBP en met iPad nagenoeg alles kan blijven doen, en dat de iPad door zijn formaat nog voordelen biedt in mijn situatie. Ik hou m'n iPhone (uiteraard), en verruil m'n MBP voor een iMac. Meer snelheid en mogelijkheden voor hetzelfde geld. Daarnaast een iPad voor alle dingen die ik onderweg (lees: op de bank, in bed, in de trein, niet thuis) wil kunnen.
Daarnaast is het handig in mijn situatie dat ik er iWork op kan zetten, zodat ik aantekeningen kan maken en indien nodig een complete presentatie in elkaar kan zetten. allemaal met zo'n licht en simpel product, zonder een relatief zware MBP in de tas.
Ik volg ook de nodige series. Dit hoef ik niet perse Full HD met 5.1 te kijken, op de MBP gaat het prima, alleen draag je dan gelijk weer een heel blok mee. Films kijken doe ik daarentegen liever niet op de iPad. Misschien een comedy in het vliegtuig, maar films kijk ik eigenlijk altijd (Full) HD en met fatsoenlijk geluid.
Al met al snap ik wel dat de iPad een goed eerste weekend heeft. Het biedt voor velen de ultieme oplossing, omdat je de simpele functies op een Mac nu super mobiel bij je hebt en de iPhone/iPod touch vaak niet voldoet.

[Reactie gewijzigd door mymac op 6 april 2010 03:21]

Maar waarom is een iPad dan alleen maar cool en je Macbook en iPhone niet? Er kan net zo goed een nut voor alleen zijn.
Omdat de meeste mensen zonder iphone wel een andere (smart)phone zouden hebben en zonder macbook wel een laptop. inplaats van een ipad hebben ze nou niet een tablet.

Ik heb zelf een tablet met toetsenbord en alles ala een gewone laptop maar dan met draaibaar scherm en multitouchscreen btw (hp touchsmart tx2-1250ed uit me hoofd), en een iphone, maar zou geen ipad willen als vervanging omdat ik ebooks al zeer fijn op me iphone lees en me laptop van 12.1 inch ook heerlijk op de bank is voor laptop zaken en als ik die twee combineer ik ook 3G op me laptop heb.

Als ik een multimediatelefoon had en geen laptop maar alles deed achter desktop had ik hier nogwel een markt in gezien. Maar nu voegt het voor mij weinig toe en zou de ipad het alleen kunnen hebben van zeer unieke software (moge er een emulator met multitouch support komen dan :p ).

[Reactie gewijzigd door svenk91 op 5 april 2010 22:48]

Misschien is het wel een voordeel van het laat uitbrengen van de iPad in Nederland. Dan zijn vermoedelijk dit soort kinderziektes er uit. De iPhone had er ook last van. Daar verneem je nu ook niets meer over.
erg leuk dat er 300.000 zijn verkocht.. maar wat is die content belachelijk duur geworden..
hebben jullie daar al aan gedacht..

De aanschaf is eenmalig.. maar als je 15 euri moet betalen voor "HD" content (Games/Util/Whatever) is de lol snel verdwenen..
Ach, wat betaalt men voor computersoftware, games voor de PSP of Nitendo DS tegenwoordig? Wat kost een gewoon boek in de winkel? Hoeveel kost een tijdschrift in de winkel?

Ik gok dat het allemaal wel los loopt.. en anders zullen de prijzen ook wel gaan zakken..
Mooi om te zien dat hij goed verkoopt.
Ook leuk is dat er veel e-books zijn verkocht voor dat ding.
Volgens mij gaat hij dan tegen de voor spellingen in en wordt hij vast ook veel gebruikt als grote e-reader.
totdat mensne erachter komen dat je het scherm niet kan lezen in de zon en je er 's avonds met weinig licht koppijn van krijgt na een uurtje.
En waar baseer je dat op? Heb je al eens 's avonds met een iPad gelezen?
Als je ooit met een e-Ink reader hebt gewerkt dan weet je dat dit ding dus echt niet geschikt is om als e-reader te gebruiken. Inderdaad, net zoals met een laptop krijg je bij statisch lezen gewoon koppijn of last van vermoeidheid. Ligt niet aan het product maar gewoon aan het scherm, hoe goed het scherm ook is voor bewegende beelden, hoe slecht het is voor statische werkzaamheden als e-Reader.
De iPad is overduidelijk een consumenten-apparaat..simpel/eenvoudig in het gebruik. Duidelijk een Apple-signatuur.En da's op zich prima.
Wat ik vervelend vind door de ontwikkeling van dit soort apparaten, is dat mensen minder geprikkeld zullen worden om zich computers/internet/ goed aan te leren. Alles "made simple" heeft als risico dat we straks nog meer met alleen gesloten standaarden gaan werken, en dat steeds meer bedrijven alleen voor Apple en uiteraard al MS ontwikkelen.

Als de content-providers afhankelijk worden van de iPad, wat interesseren zij zich dan straks nog voor standaardisatie??? Niks toch?
"Maak iets simpel, iedereen snapt het ( ook Oma ) en vergeet dat het ook beperkend is" ....dat lijkt de filosofie. Ik vinddat geen vooruitgang. Het zou goed zijn als Apple in die zin iets meer op Google zou lijken, meer liefde voor interoperabiliteit.
( Google doet dat natuurlijk omdat dat bedrijf gebaat is bij een verdienmodel waar gratis het toverwoord is en adds de centen opbrengen, maar toch....)

Zo een app-store is tochpas leuk als het niet meer uitmaakt welk platform "de winkel inloopt"??
Simpel en beperkend zijn geen synoniem! Dat is nou juist het geniale aan dat wat Apple doet. Simpel voor de gebruiker maar niet beperkend. Natuurlijk is er een beperkte vendor lock-in bij Apple maar vergeet niet dat een smartphone waar zo veel content zo gemakkelijk voor te krijgen er eerder nog niet helemaal niet was. Open standaarden zijn leuk maar niet zaligmakend (denk aan het w3c, open maar altijd achter de feiten aan lopend). Linux is hardstikke open, maar ook zo divers en onsamenhangend dat het maar niet doorbreekt op de desktop. Java is helemaal op de interoperabiliteit maar ook op de terugweg qua populariteit. Soms zijn de beperkingen die een gesloten platform heeft juist de belangrijkste oorzaak van het succes van dat platform, consistentie is gewoon heel erg belangrijk.
Anoniem: 16225
6 april 2010 09:03
Vind het wel een leuk ding, haal ik regelmatig mij laptop erbij als ik naar te tv zit te kijken, baal dan dat het opstarten zo enorm lang duurt, check ffe een paar dingen op internet en wil daarna eigenlijk mijn laptop weer afsluiten, laat die laptop echter aanstaan omdat ik niet weer die lange opstarttijden wil hebben mocht ik nog iets op internet willen checken en zit dus op de bank met een lang snoer, een adapter en een warme laptop (over rotzooi gesproken) Baal ook van het feit dat een laptop eigenlijk altijd aan de 220 hoort te hangen, zit je even 3 kwarties niet aan de 220 met dat ding dan begint hij te piepen etc, altijd dezelfde ellende met die dingen. Bovendien vind ik een laptop eigenlijk te lomp voor het werk dat ik er meestal mee doe, waarom zit er in praktisch elke laptop een CD drive? Ik gebruik die drive nooit en dat ding zit onnodig de accu te ontladen en maakt mijn laptop groter zwaarder, duurder.
Of ik vanwege voorgaande "ergernis" een Ipad ga halen denk ik voorlopig even niet, maar als dat ding significant goedkoper wordt ga ik er zeker over nadenken.
Heb verder niets van apple, maar ik gun apple dit succes wel zeker, vind het erg knap hoe ze vanuit een praktisch bijna bankroet positie wisten terug te komen tot waar ze nu zijn. Waar ik wel een enorme hekel aan heb zijn de DRM praktijken zoals Itunes, maar ook weer knap dat ze hele volkstammen over hebben kunnen halen om daar hun geld in te steken.
Met de Ipod, Iphone en nu Ipad hebben ze wel diverse revoluties in Tweakerland veroorzaakt terwijl de meeste bedrijven gewoon zaken ontwikkelen die een kleine variatie op voorgaande produkten zijn, steekt Apple continu z'n nek uit, omdat ze weten dat gewoon een beetje meesukkelen met de markt ze niet veel zal brengen, apple creert gewoon een eigen markt, heel knap.
Ben het ook niet eens met de vele negatieve reacties, noem nog eens een bedrijf wat zoveel aansprekende gadgets heeft ontwikkeld.... nou?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 16225 op 6 april 2010 09:34]

Significant goedkoper zal het niet worden. Voor apple is dit al een aggresief pricepoint.
Anoniem: 16225
@alexvkan6 april 2010 09:27
Nou ja dan heeft apple wat mij betreft pech gehad, maar voor een hoop anderen misschien niet.
300.000, waarvan 299.999 aan mensen die er nog nooit een vast hebben gehouden en er alleen maar 1 gekocht hebben omdat er een Apple logo op staat. Wat mij ook opvalt is dat hier binnen het bedrijf vooral een paar managers, die zogenaamd trendy willen overkomen maar totaal geen verstand hebben van computers of techniek in het algemeen, er een besteld hebben (dezelfde managers die je schaapachtig aankijken, als je het woord 'browser' in de mond neemt en totaal niet weten waar je het over hebt).

Applausje voor Apple _/-\o_ , hiermee evenaren ze bijna Microsoft... welke het voor elkaar kreeg om Win95 aan mensen zonder computer te verkopen.

[Reactie gewijzigd door HerrPino op 6 april 2010 09:44]

"waarvan 299.999 aan mensen die er nog nooit een vast hebben gehouden"

Gezien het succes van de iPhone en dat dezelfde interface weer gebruikt wordt op de iPad, lijkt het me niet dat het alleen gekocht wordt omdat het van Apple is. Kan me niet voorstellen dat zoveel mensen het hadden gekocht als er hiervoor niet de iPhone al een paar jaar bestond.
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee