Staatssecretaris van Financiën De Jager heeft in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat het nieuwe, vereenvoudigde toeslagensysteem van de Belastingdienst niet voor 2010 ingevoerd zal worden.
De bedoeling was dat het nieuwe systeem per 1 januari 2009 ingevoerd zou worden, maar dit is niet mogelijk gebleken volgens de staatssecretaris. "Inmiddels is duidelijk geworden dat een met voldoende waarborgen omgeven implementatie per 1 januari 2009 onvoldoende verzekerd is om deze per die datum door te zetten", aldus De Jager. Volgens de externe ontwikkelaar van het ict-systeem is vooral het vormgeven van mutaties op de verstrekte voorschotten zeer complex gebleken.
Ook een tussentijdse introductie brengt teveel risico's met zich mee, zo luidt de conclusie van een onderzoek dat het ministerie heeft uitgevoerd. Een dergelijke invoering, bijvoorbeeld per 1 juni 2009, is alleen mogelijk als er weinig mutaties plaatsvinden. "Inmiddels is duidelijk dat de Belastingdienst/Toeslagen in het eerste half jaar van 2009 ongeveer 3 miljoen wijzigingen, veroorzaakt door de verandering ten aanzien van de buitengewone uitgaven, moet verwerken", schrijft de staatssecretaris in zijn brief aan de Tweede Kamer.
Effectief betekent het uitstel dat het nieuwe toeslagensysteem pas voor het toeslagjaar 2010 zal gelden. De Jager beloofde in een eerdere brief aan de Tweede Kamer op 18 september nog dat de invoerdatum van 1 januari 2009 gehaald kon worden. Wel gaf de bewindsman toen aan dat vereenvoudingingsvoorstellen voor de huurtoeslag niet meegenomen zou worden in de implementatie van het nieuwe toeslagensysteem omdat daarvoor het 'continuïteitsrisico' onaanvaardbaar zou zijn.
Het uitstel van de implementatie van het toeslagensysteem heeft volgens De Jager gevolgen voor de lopende wetgeving. Zo zal het wetsvoorstel voor het uitbetalen van de zorgtoeslag van wanbetalers aan het College voor Zorgverzekeringen pas vanaf 1 januari 2010 uitgevoerd kunnen worden.
Het nieuwe toeslagensysteem is als eerste systeem binnen de Belastingdienst gebaseerd op gebeurtenissen die zich voordoen in het leven van een burger. Daarnaast is de keuze gemaakt om niet alle uitzonderingen en ingewikkelde berekeningen te automatiseren. Verder zal de Belastingdienst, samen met de beleidsdepartementen, streven naar verdere vereenvoudigingen op het gebied van de wet- en regelgeving op het gebied van de verschillende toeslagen. Dit alles moet er volgens de Belastingdienst onder meer toe leiden dat de burger sneller de juiste toeslag krijgt.