Belastingdienst breidt proef met vooringevulde aangifte uit

De Belastingdienst gaat na enkele maanden testen de vooraf ingevulde belastingaangifte publiekelijk toegankelijk te maken. Dit heeft staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën maandag aan de Tweede Kamer gemeld.

Belastingdienst blauwe envelopDe reeds ingevulde gegevens worden gebaseerd op informatie die de overheid al over de belastingbetaler bezit en hoeft alleen nog maar te worden gecontroleerd. De te downloaden applicatie bevat onder andere al de naam, het adres, de woonplaats, het burgerservicenummer, het loon, enkele heffingskortingen en het bedrag van de Voorlopige Teruggaaf. Particulieren hebben vanaf volgend jaar de mogelijkheid om het op maat gemaakte aangifteprogramma te downloaden.

Het doel van dit project is het versnellen van de aanvraagprocedure en het terugdringen van het aantal gemaakte fouten. De Belastingdienst hoopt uiteindelijk een vrijwel volledig ingevulde aangifte te kunnen versturen aan belastingplichtigen. De voorlopige aanslag zou in dit proces komen te vervallen.

"Het is op termijn de bedoeling om voor zoveel mogelijk particulieren de aangifte zo volledig mogelijk voor in te vullen en daarbij het behandelproces van de aangifte te versnellen", aldus De Jager. "Het aantal voor in te vullen gegevens zal verder uitgebreid worden en men ontvangt geen voorlopige aanslag meer maar meteen een definitieve aanslag. Ook wordt het mogelijk om een aangifte stilzwijgend te aanvaarden." Als ook de uitgebreide proef goed bevalt, zal de staatssecretaris medio 2009 een wetsvoorstel indienen.

Door Bart Veldstra

Freelance Nieuwsposter

14-07-2008 • 15:12

41

Reacties (41)

41
41
23
4
0
0
Wijzig sortering
Als je toch nog de hele aangifte moet na lopen, wat is hier het grote voordeel van dan?
Nou vooral het stilzwijgend aanvaarden lijkt me makkelijk.
Je krijgt het voor ingevulde belastingformulier binnen en kijkt het na. Als het klopt hoef je niets te doen en als het niet klopt moet je het correcte formulier terugsturen.
Scheelt denk ik voor beide partijen een hoop werk.
En als je op vakantie bent en het blijkt na thuiskomst toch niet te kloppen ben je de lul.
Dat ligt eraan hoe lang je de tijd krijgt om fouten door te geven. En uiteraard aan hoe lang je op vakantie gaat.
Anoniem: 87050 @3raser14 juli 2008 15:42
Bovendien kun je, als je de aanslag inmiddels al ontvangen hebt, altijd nog bezwaar maken. En zélfs als je die termijn voorbij laat gaan, wordt een serieus bezwaar ook daarna nog vaak ambtshalve behandeld. Ik meen dat daar tot 5 jaar na dato nog evt. mogelijkheden toe waren. Alleen als je langer dan 5 jaar op vakantie gaat, ben je waarschijnlijk écht te laat ;)
Ik weet niet hoe het in NL zit, maar hier in België hebben we zowat 2 maanden om het aanslagbiljet in te vullen en terug te sturen. Ik denk niet dat vele mensen lang genoeg het land uit zijn om een aangifte stilzwijgend te aanvaarden.
Jawel hoor, als je als militair uitgezonden bent naar Timboektoe voor 6 maanden zoals bij mij nu het geval is...
Ben je nu online? Dan kun je best je belastingpapieren invullen. En anders moet je er voor zorgen dat iemand het voor je doet (je ouders of partner). Je krijgt vast nog wel meer post als je op reis bent. Ben zelf anderhalf jaar in het buitenland geweest. Mijn ouders hebben de post ingescand. Gewoon een kwestie van regelen.

Daarnaast regelt defensie vast wel iets, als je er om vraagt.
Zulke uitzonderingen heb je altijd, maar het gaat om het gros van de mensen, 95% van de bevolking is eigenlijk nooit langer dan 2 maanden het land uit en de overige 5% kan achteraf gewoon bezwaar maken. Zeker voor de mensen die het vrij simpel hebben, gewoon modaal inkomen uit een enkele baan, kan dit erg handig zijn aangezien ze vrijwel geen wijzigingen hoeven te maken en het ze enorm veel tijd bespaart. T
uurlijk zal de belastingdienst je niet overal mee matsen, maar het meeste werk is al gedaan. Kan je zelf ook extra tijd besteden aan de speciale heffingen.
Ook wordt het mogelijk om een aangifte stilzwijgend te aanvaarden
Het is mogenlijk. Maar bij voorkeur van vele mensen gok ik dus, zal deze optie niet genomen worden :P
Het doel van dit project is het versnellen van de aanvraagprocedure en het terugdringen van het aantal gemaakte fouten. De Belastingdienst hoopt uiteindelijk een vrijwel volledig ingevulde aangifte te kunnen versturen aan belastingplichtigen. De voorlopige aanslag zou in dit proces komen te vervallen.
Vrij duidelijk.
enkele heffingskortingen
En vast niet alle heffingen. De belastingdienst is er echt niet om het zo goedkoop mogelijk te maken voor de belastingbetaler.
En als je dan ook nog s meerdere werkgevers hebt word het helemaal lachen als het net zo gaat als bij de voorlopige aangifte. Bij mij werd namelijk maar 0 euro ingevuld omdat ze er geen jota van snapten. 8)7

Nee sorry als er wel 1 instantie is die ik mijn belastingaangifte niet toevertrouw is het de belastingdienst wel. Wil je genaait worden? Laat je belastingformulieren "gratis" invullen op het belastingkantoor.

[Reactie gewijzigd door arbraxas op 22 juli 2024 21:47]

de belasting dienst zelf is er om de regels van de regering uit te voeren, die worden er zelf echt niet beter op om jouw meer afhandig te maken.
daarbij als de regering bedenkt dat jij ergens belasting over moet betalen hebben ze daar een reden voor, en als ze bedenken dat je ergens geld terug voor zou moeten krijgen hebben ze daar ook een reden voor.
die teruggave en aftrekposten ect bedenken ze niet voor niks, dus ze hebben graag dat de belastingen zo accuraat mogelijk worden ingevuld.

en het blijkt dat juist de mensen die het het hardste die teruggave enzo nodig hebben er het minste gebruik van maken. vooral omdat er niet veel verstand van hebben.
juist voor die mensen zijn dit soort dingen ideaal.

jouw situatie is blijkbaar wat ingewikkelder voor het systeem blijkbaar, maar ze zeggen ook niet voor niks dat je je gegevens moet controleren.
Had ik er even bij moeten zetten:
Mijn schoonouders lieten het altijd invullen door de belastingdienst. Tegenwoordig komt er een accountant langs die het voor hun invult en ze krijgen letterlijk honderden euro`s meer terug. Dat verschil is wel erg groot, terwijl dat ze de stapel bonnetjes, declaraties ed ook gewoon meenamen naar de belastingdienst.
Sorry, maar dat ligt dan toch echt aan de persoon achter de desk bij de belastingsdienst, en eigenlijk niet aan de belastingsdienst. (al hoe wel dit wel een werknemer van BD is...)

Ja, je zou verwachten dat "hij" hiervan het nodige MOET weten. Maar alsnog begrijp ik dat de persoon niet alles weet. Deze gratis behandeling is erg oppervlakkig en wordt door de input van de client gemaakt.
Een accountant kost geld, als hij zijn werk doet levert hij geld op.
Maar een accountant is alle dagen bezig omwegen te vinden om geld te kunnen "besparen". Maar een accountant is ook beter op de hoogte van de financiële situatie van je ouders.

Je ouders hebben er erg verstandig aan gedaan om een derde partij (de accountant) in te huren voor hun aangifte.

Tevens doe ik mijn aangifte ipc zelf, alleen de boeken worden gedeponeerd bij een accountant, die mij dan de juiste cijfers toe speelt. Die ik weer inklop in de aangifte.
Nee sorry als er wel 1 instantie is die ik mijn belastingaangifte niet toevertrouw is het de belastingdienst wel. Wil je genaait worden? Laat je belastingformulieren "gratis" invullen op het belastingkantoor.
Zijn we toch weer op dat punt aangekomen, andere bewoording zelfde effect :P

[Reactie gewijzigd door arbraxas op 22 juli 2024 21:47]

Anoniem: 180750 @Tiny14 juli 2008 18:52
Wat kan jij ongelooflijk slecht nadenken zeg! Is nalopen hetzelfde als invullen? En kost het even veel tijd? 8)7
Kijk de overheid weet toch beter dan ik wat ik allemaal verdien en hoeveel geld ik uitgeef aan hypotheek enzo. Waarom moeten dan overheidsdiensten papieren afdrukken en opsturen. Dat kost handen vol geld en tijd.
Voor mij mogen ze al wat ze weten invullen. Ik zal het nog wel eens checken en dan gewoon op OK drukken. Bespaart me gewoon veel tijd.

De kans op digitale fouten bij het koppelen van die verschillende gegevens is kleinder dan ik die een komma of cijfer vergeet en een mega boete aan mijn broek heb wegens belastingsontduiking of zo...
Ik heb niets te verbergen en betaal graag belastingen.... want als ik kijk wat ik er voor terug krijg dan hoor je mij niet klagen.... Jaja terug krijgen... deftig onderwijs, deftige belgische ziekteverzekering, kinderopvang, kindergeld ... en ik ben solidair met de mensen die veel minder hebben dan ik ...
Anoniem: 111970 @djack14 juli 2008 16:20
In principe weten ze alles al qua inkomsten (behalve cash*). Het gaat er meer om dat ze kunnen zien of jij alles wel goed invult. Zien zij bijvoorbeeld de aanschaf van een dure auto terwijl jij dat, volgens je belastingaangiftes, helemaal niet had kunnen betalen, dan komen ze even vriendelijk bij je langs.

Verder zijn er de subsidies, aftrekposten, etc. maar ho maar dat ze dat voor je zullen uitvogelen - mag je een vriendelijke medewerker treffen op het belastingkantoor, of toch echt een belastingconsulent raadplegen (wat weer extra kost, uiteraard).

"k heb niets te verbergen"
...

"en betaal graag belastingen..."
Ik ook, maar om met de woorden van fictieve personages uit de film "Stranger than fiction" te spreken:
Ana Pascal: Listen, I'm a big supporter of fixing potholes and erecting swing sets and building shelters. I am *more* than happy to pay those taxes. I'm just not such a big fan of the percentage that the government uses for national defense, corporate bailouts, and campaign discretionary funds. So, I didn't pay those taxes. I think I sent a letter to that effect with my return.
Harold Crick: Would it be the letter that begins "Dear Imperialist Swine"?


Zo komt de overheid (NL, overigens) in de toekomst met de kilometerheffing waardoor de wegenbelasting e.d. afgeschaft wordt. Probleem is dat juist die wegenbelasting een inkomstenpost was voor de provincies. Oplossing: laat iedereen, ongeacht of die een auto heeft laat staan er in over de wegen rijdt, provinciale belastingen betalen.
Eurlings verklaarde dat door te zeggen dat iedereen toch nog goedkoper uit zal zijn - anders hadden die mensen sowieso meer belastingen moeten betalen om alternatieven, zoals uitbreiding van het wegennet ten behoeve van het voorkomen van files, te bekostigen.
Daar gaat hij er echter wel aan voorbij dat ze met de kilometerheffing zelf dat gat creëren, en dat deze opgevult zou kunnen worden door een hogere kilometerheffing voor de mensen die deze wegen dan ook daadwerkelijk gebruiken, en daar dat deel aan de provincies af staan dat ze benodigd zijn.. Deze kosten kunnen dan worden doorberekend in dingen als consumentengoederen en services. Dus ja, je brood wordt wellicht een tikkie duurder maar daar tegen over staat dan weer geen provinciebelasting (€150/jaar dacht ik ergens te hebben gelezen), wat weer automatisch leid tot het gegeven dat mensen die meer consumeren ook relatief meer zullen moeten betalen; wat mij logisch lijkt tenslotte is er relatief meer 'gereden' voor die mensen.

Die provinciebelasting zal er wel komen, en ik zal 'm ook wel betalen (alsof men een keus heeft), maar "graag" zal je mij niet zo snel zien zeggen.

Om nog even terug te komen op "ik heb niets te verbergen", voor de kilometerheffing heeft onze overheid dan ook het plan "Anders Betalen voor Mobiliteit" aangenomen. Vanaf 2011 (verwacht compleet 2016) mag iedereen een GPS apparaatje in de auto nemen zodat ze precies weten hoe laat, en op welke wegen, jij hebt gereden zodat ze variabel kunnen belasten (bijvoorbeeld een hogere belasting in de spits). Probleem is alleen wel dat ze precies weten hoe laat, en op welke wegen, jij hebt gereden - naja, je auto iig. Je mag dan niets hebben te verbergen, maar heb je daar nu echt geen ongemakkelijk gevoel bij?
Juist die gegevens die ze al invullen zijn niet zo`n probleem. Ik vermoed dat de meeste fouten gemaakt worden bij speciale zaken, zoals terugbetalen van de huurtoeslag, de gegevens na het kopen van een huis etc...

Voor mijzelf zie ik dus geen meerwaarde. Maar bij de belastingdienst zullen ze wel onderzocht hebben waar de meeste fouten bij worden gemaakt, en loon zal daar wel één van zijn.
Voor mij wel,

juist die gegevens krijg ik van mijn bank nogal onduidelijk toegestuurd.
en is het dus een puzzel werk om ze juist in te vullen.

als de balastingsdienst dit in mijn plaats doet (en ze hebben de plicht om dat op de voor mij zo gunstig mogelijke manier te doen)
spaart mij dat veel tijd.
Je zult het echter nog wel na moeten kijken, want je blijft zelf verantwoordelijk voor datgene wat er staat.
die puzzel zul je dus wel ff moeten leggen en moeten controleren of het bedrag klopt. Als achteraf blijkt dat gegevens niet kloppen (terwijl de belastingdienst ze heeft ingevuld) ben je nog steeds de bok namelijk
Maar een puzzel leggen met een mogelijke oplossing er naast is wel een stuk makkelijker. Zelfs al is hij maar voor 90% goed gemaakt, dan nog scheelt het jou veel werk.
Juist die gegevens die ze al invullen zijn niet zo`n probleem.
Des te stommer dat je dat tot nu helemaal in moet vullen als er reeds een goede suggestie gegeven kan worden. :)
Het geautomatiseerde proces nog sneller laten verlopen. Zolang er maar gaan fouten worden gemaakt moet dit een mooi systeem worden.
Toch benieuwd hoeveel bedrijven dit in handen nemen. Veel eigen bedrijven (kleine) werken nog niet met geavanceerde computer databases maar schrijven het nog met de hand uit. Loonuren oa. En wordt behandeld door derden.
Meer voordelen voor de belastingdienst dan de werkgever denk ik.

Maar alsnog, zou een mooi systeem kunnen worden.

[Reactie gewijzigd door T.Rijkers op 22 juli 2024 21:47]

Misschien in aantal maar 20% van de bedrijven. Maar als dat bedrijven zijn als de Nationale Nederlanden, De Overheid en de Shell en de zorg, heb je zo 80% van de werknemers te pakken. De werkgevers hebben er weinig voordeel van. Maar de mensen die hun biljet moeten invullen wel natuurlijk

[Reactie gewijzigd door Ortep op 22 juli 2024 21:47]

Dan noem je toch wel voorbeelden die anders bij de belastingdienst liggen dan mijn bv. mijn baas (keurslager). Maar idd heb je wel mooi een hoeveelheid van de werknemers.
Het zal denk ik ook niet zo snel voor bedrijven worden ingevoerd.
Maar voor werknemers maakt het minder uit.
Ook voor kleine bedrijven die dingen uitbesteden komt de info natuurlijk gewoon bij de belastingdienst bekend door gebetaalde heffingen.
De belastindienst kan dan ook gewoon de gegevens invullen en het formulier zetten.
Anoniem: 175233 14 juli 2008 15:24
Een groot voordeel voor de gewone man kan zijn, is dat de belastingdienst beter op de hoogte is voor wat voor kortingen je in aanmerking komt. En die zullen ze er dus ook al bijzetten.

Bij mijn allereerste aangifte (lang geleden....) had ik een paar kleine fouten gemaakt, en daar werd ik door de belastingdienst op gewezen. Ze wezen me toen ook gelijk op een paar extra aftrekposten, waardoor ik per saldo minder hoefte te betalen.
Dit gebeurt in België (Tax-on-web) al gedeeltelijk. Gegevens als bedrijfsvoorheffing, loon, dienstencheques, pensioensparen, ... zijn al vooringevuld op de elektronische aangifte. Je hoeft deze enkel na te kijken.

Interessant artikel in de Standaard over de stand van zaken. Resultaat: minder fouten in de aangifte en een snellere behandeling.

Rest de vraag of ze nog evenveel ambtenaren nodig hebben om dezelfde (deels geautomatiseerde) klus te klaren.
Mij is het nog een volkomen raadsel dat anno 2008 de overheidssystemen nog niet compleet met elkaar gekoppeld zijn. In combinatie met UWV, DIGID en de Belastingdienst zie ik vooral voor de onderlaag van de bevolking mogelijkheden.

Ik bedenk me echter nog 3x voordat ik bij de Belastingdienst op OK druk.

[Reactie gewijzigd door merauder op 22 juli 2024 21:47]

Ehm... Wat dacht je van privacy?

Onder het mom van terrorisme gemak zal een en ander binnenkort wel aan elkaar geknoopt worden. Doe gelijk je DNA, vingerafdrukken en bio-metyrische gegevens er bij.
jippie zal je zien dat het weer fout gaat en je het opnieuw moet controleren/invullen
dadelijk hoef je niks meer invullen want dat weten ze wat je waar wanneer en hoe doet
Lijkt me een prima actie.
Belasting invullen is echt zo vervelend. En het kost je altijd geld :(

Wat ze niet altijd kunnen weten, zijn aankopen bij de gamma, huur, verzekeringen, spaargeld, huis gekocht?
Vraag me af hoe veel ze accuraat kunnen invullen.

[Reactie gewijzigd door bbr op 22 juli 2024 21:47]

Aankopen bij de gamma zijn geen aftrekposten (tenzij het een verbouwing betreft, waarvoor je een lening hebt afgesloten).

Huur : de woningcorporatie heeft/geeft een overzicht.
Spaargeld : banken geven al de rente en saldi op aan de belastingdienst.
Huis : hypotheek(register) en opgave bank.
Verzekering: indien ze leiden tot een aftrekpost (ziektekosten) zijn ze bekend.

Verder kunnen ze nagaan wat je afgelopen jaar extra moest bijtellen en kon aftrekken en dat zal voor dit jaar (in 80/90 procent van de gevallen) hetzelfde zijn.
Heeft de belastingdienst een Big Brother functie dan? Dat klinkt eng...

Als het goed is heeft de belastindienst geen toegang tot die gegevens. Jij moet ze verstrekken. Jij bent verantwoordelijk. Het enige dat ze weten is wat jouw baas jou betaald heeft. Of liever gezegd, hoeveel belasting jouw baas betaald heeft over jouw salaris. Daarom kun je door de dienst geaudit worden. Dit gebeurt steekproefgewijs.

Het is niet zoals op school met een tentamen, dat ze alle antwoorden al weten en kijken of jij de juiste antwoorden geeft...
Ze houden gewoon al je gegevens bij mbv pin betalingsverkeer en de andere databases waarin ze kunnen minen. ;)

[Reactie gewijzigd door - peter - op 22 juli 2024 21:47]

Anoniem: 161285 14 juli 2008 15:30
Op zich een goed initiatief. Maar zou het niet makkelijker zijn dat de belastingdienst bepaalde bedragen op zou vragen bij de diverse instanties? Wat mijn banksaldo op 1 januari en 31 december was, zou zo gekoppeld kunnen worden bijvoorbeeld...

[cynische mode]
Ik zie het al voor me... kleine storing bij de belastingdient... download je toch mooi een volledig ingevuld formulier van je buurman :+ 8)7
[/cynische mode]
Hier in België weigeren de banken om mee te werken. Ze schermen hier met het recht op privacy.
Precies, dat mogen ze hier in .nl ook niet. Hooguit moeten de banken vertellen hoeveel ze aan rente betaald hebben, voor hun eigen belastingaangifte.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.