Over enkele jaren valt de bekende blauwe belastingenvelop niet langer meer op de deurmat, zo zou blijken uit vertrouwelijke notities van de Belastingdienst. Alle burgers zouden hun fiscale zaken via internet moeten afhandelen.
De Belastingdienst wil burgers en bedrijven via internet een beter en actueler inzicht geven in hun belastingschuld, zo meldt De Telegraaf. Ook zou er online betere informatie moeten verschijnen over mogelijke toeslagen of aftrekposten die geclaimd kunnen worden, en moeten belastingbetalers direct persoonlijke gegevens kunnen aanpassen, zoals wijzigingen in het inkomen of de hypotheekschuld. De Belastingdienst zou zo aan bedrijven accuratere aanslagen kunnen opleggen. Ook kan de frequentie worden verhoogd, bijvoorbeeld een digitale aanslag per kwartaal. Dit zou de Belastingdienst jaarlijks miljoenen naheffingen en mutaties besparen die momenteel nog via de post worden verstuurd. De besparingen zouden tot honderden miljoenen euro's kunnen oplopen.
Nog dit jaar zou de Belastingdienst als eerste stap een website willen lanceren die zou lijken op het bestaande Toeslagen.nl. Op deze site is momenteel persoonlijke informatie op te vragen over zaken als kinderopvang en huur- en zorgtoeslagen. De nieuwe website zou samen met een aantal grote ict-bedrijven worden ontwikkeld, waarbij de persoonlijke fiscale informatie is beveiligd met een niet nader gedefinieerde beveiliging.
De Belastingdienst bevestigt aan de krant dat het werkt aan de oprichting van een 'fiscale portal', maar de fiscus zou voor een overstap eerst het computersysteem voor de verwerking van de toeslagen geheel willen afbouwen. Hierdoor zou het nog zeker enkele jaren gaan duren voordat de blauwe envelop geheel kan worden afgeschaft. Vanwege de juridische consequenties - met name het verdwijnen van de papierstroom - moet ook de belastingwetgeving op de schop. Geheel onverstandig lijkt de behoedzame houding van de fiscus niet, omdat de Belastingdienst door automatiseringsproblemen al diverse keren flink de fout is ingegaan.