Blauwe belastingenvelop binnen enkele jaren vervangen door internet

Over enkele jaren valt de bekende blauwe belastingenvelop niet langer meer op de deurmat, zo zou blijken uit vertrouwelijke notities van de Belastingdienst. Alle burgers zouden hun fiscale zaken via internet moeten afhandelen.

Blauwe BelastingenvelopDe Belastingdienst wil burgers en bedrijven via internet een beter en actueler inzicht geven in hun belastingschuld, zo meldt De Telegraaf. Ook zou er online betere informatie moeten verschijnen over mogelijke toeslagen of aftrekposten die geclaimd kunnen worden, en moeten belastingbetalers direct persoonlijke gegevens kunnen aanpassen, zoals wijzigingen in het inkomen of de hypotheekschuld. De Belastingdienst zou zo aan bedrijven accuratere aanslagen kunnen opleggen. Ook kan de frequentie worden verhoogd, bijvoorbeeld een digitale aanslag per kwartaal. Dit zou de Belastingdienst jaarlijks miljoenen naheffingen en mutaties besparen die momenteel nog via de post worden verstuurd. De besparingen zouden tot honderden miljoenen euro's kunnen oplopen.

Nog dit jaar zou de Belastingdienst als eerste stap een website willen lanceren die zou lijken op het bestaande Toeslagen.nl. Op deze site is momenteel persoonlijke informatie op te vragen over zaken als kinderopvang en huur- en zorgtoeslagen. De nieuwe website zou samen met een aantal grote ict-bedrijven worden ontwikkeld, waarbij de persoonlijke fiscale informatie is beveiligd met een niet nader gedefinieerde beveiliging.

De Belastingdienst bevestigt aan de krant dat het werkt aan de oprichting van een 'fiscale portal', maar de fiscus zou voor een overstap eerst het computersysteem voor de verwerking van de toeslagen geheel willen afbouwen. Hierdoor zou het nog zeker enkele jaren gaan duren voordat de blauwe envelop geheel kan worden afgeschaft. Vanwege de juridische consequenties - met name het verdwijnen van de papierstroom - moet ook de belastingwetgeving op de schop. Geheel onverstandig lijkt de behoedzame houding van de fiscus niet, omdat de Belastingdienst door automatiseringsproblemen al diverse keren flink de fout is ingegaan.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

06-05-2009 • 16:40

109

Reacties (109)

109
105
17
7
0
24
Wijzig sortering
en hoe zit het met mensen zonder internet en digibeten ? is waarschijnlijk geen grote groep gezien de hoge penetratiegehalte van breedbandinternet in Nederland maar je zou die mensen niet kunnen uitsluiten. Je bent immers als burger niet verplicht om internet te hebben of een computer maar belasting betalen is wel een plicht.

[Reactie gewijzigd door dcell op 25 juli 2024 08:07]

Ik kan het me ook niet helemaal voor stellen, wat als nu geen computer hebt of als je om welke reden dan ook geen internet aansluiting hebt?
Ik heb ook wel eens een jaartje zonder internet gezeten omdat ik op mijn address op dat moment geen internet verbinding kon krijgen. Even een WIFI verbinding stelen van de buren mag natuurlijk niet en is ook niet zo slim als je zaken als je belasting formulieren over die verbinding gaat versturen.
Het lijkt me geweldig als je dan gewoon geen belasting hoeft te betalen maar op om de een of andere reden geloof ik daar niet zo in....

Dan is er nog de groep die er allemaal niets van snapt en waar alle programma's geinstallerd worden door een handige neeft of nicht. Mensen die niet begrijpen dat als je een berichtje door wilt sturen je echt niet het hele berichtje eerst uit hoeft te printen om het vervolgens over te typen... (ja die bestaan echt)
Hoe ga je zo iemand zo ver krijgen dat ze hun belasting papieren via de computer kunnen verwerken? Dan moet je toch wel een hele goede helpdesk hebben en natuurlijk ook een service waarbij mensen gratis hulp aan krijgen want je kan mensen moeilijk verplichten voor zo iets te betalen... ook kun je van dat soort mensen niet verwachten dat ze even een mailtje sturen om je te laten weten dat ze toch liever een blauwe brief op de deurmat krijgen omdat ze dat te minste wel begrijpen.

Als ik geen erg weinig geld heb dan is de kans best groot dat ik niet snel een computer aan zal schaffen en een internet verbinding er bij neem. De kosten voor beide zijn dan mischien niet hoog voor de meeste maar toch te hoog voor voldoende mensen. Kijk maar naar hoe veel gemeente proberen door donatie projecten hun armlastige aan een computer te helpen om zo te voor komen dat er een digitale kloof ontstaat tussen arm en rijk.

Tenzij de staat besluit iedereen een computer, internet verbinding en cursus belasting applicatie aanbied (gratis natuurlijk) lijkt het me stek dat we ooit op een punt zullen komen waar op er geen blauwe brieven meer op deurmatten vallen. Het is gewoon niet mogenlijk mensen te verplichten een paar honderd euro uit te geven om hun belasting formulier in te kunnen vullen, nog kun je ze verplichten om te begrijpen hoe je met zo'n ding moet werken.

Ik ga er dus maar van uit dat het gewoon een bedenkseltje is van de een of andere raam staarder bij de belasting dienst die graag een flinke bonus wil en waarschijnlijk geen idee heeft waar hij of zij het eigenlijk over heeft of hoe onmogenlijk het idee is dat er wordt voorgestelt.
Anoniem: 46304 @Rob Coops6 mei 2009 17:42
Je kunt altijd nog mobiel internet nemen.
Als ik geen erg weinig geld heb dan is de kans best groot dat ik niet snel een computer aan zal schaffen en een internet verbinding er bij neem. De kosten voor beide zijn dan mischien niet hoog voor de meeste maar toch te hoog voor voldoende mensen. Kijk maar naar hoe veel gemeente proberen door donatie projecten hun armlastige aan een computer te helpen om zo te voor komen dat er een digitale kloof ontstaat tussen arm en rijk.
Heb je er wel eens aan gedacht dat als je zo weinig geld hebt dat je dan waarschijnlijk helemaal geen belasting biljet hoeft in te vullen?
Het kan ook zo zijn dat je door veranderde omstandigheden weinig geld hebt en dat het toch handiger is en goedkoper om in je koopflatje te blijven wonen omdat de jaren oude hypotheek lager is dan een moderne huur. En verder nauwelijks geld hebt voor een luxe als internet of gsm. Dan moet je wel aangifte doen dankzij dat koophok.
Even een WIFI verbinding stelen van de buren mag natuurlijk niet en is ook niet zo slim als je zaken als je belasting formulieren over die verbinding gaat versturen.
Denk je niet dat dat versleuteld over het lijntje gaat ?
Beetje onzin opmerking.
En wat als ik er op de huidige manier al geen bal van snap?
Is wat we nu hebben de beste manier?

Zou het niet eens echt fijn zijn als zij nu eens alles voorrekenen, mij de boel toesturen en ik mijn accoord geef in plaats van anders om? Ze rekenen de boel toch na.

Als ik het goed begrijp word het een stuk simpeler om je belasting gedoe bij te houden.
En voor de mensen die het niet snappen of geen internet hebben zal je het vast nog wel kunnen laten doen.

Mijn zegen hebben ze!

(edit: dit was een reactie op Rob Coops post)

[Reactie gewijzigd door 666pack op 25 juli 2024 08:07]

Die papierstroom is er toch ook om het traceerbaar te houden? Nu kan ik met een door de belastingdienst toegestuurd papiertje zwaaien en roepen 'jullie hebben dit&dat gezegd'. Op een website kan het 'verdwijnen'.

Net zoals een digitale aangifte doen. Krijg je paar maanden later een boze brief dat je aangifte moet doen anders volgen er straffen!!! Opbellen met de mededeling dat je een screenshot hebt van het indienen van de digitale aangifte en de toon wordt ineens anders 'ow, onze excuses...'.

Dus ik vraag me af hoe het traceerbaar/bewijsbaar houden van zaken dan gaat werken. En moet je er dan ook verplicht om de zoveel tijd kijken? Krijgt de email box dezelfde wettelijke status als de brievenbus? Of worden de uitnodiging tot het doen van aangifte nog wel op papier toegestuurd?
Op een papiertje kan het ook 'verdwijnen', het is maar net hoe je je zaakjes regelt. Je kunt pagina's gewoon afdrukken, dan heb je ook een papieren kopie.
Die natuurlijk niet half zo overtuigend is dan een statement van de belastingdienst op belastingdienst briefpapier.
Of worden de uitnodiging tot het doen van aangifte nog wel op papier toegestuurd?
De belastingdienst vind je toch wel, de uitnodiging is vooral service :+.

En de bewijskracht van een brief is net zo betrekkelijk als een e-mailtje. Als de brief niet is aangetekend weet je niet of hij ontvangen is. En met de digitale verwerking van brieven is een mailtje net zo (on)betrouwbaar.
Leuk en aardig, maar wat als je nou geen Internet hebt? Dan wordt je pas voor het eerst geconfronteerd met je aanslag als de eerste "dreig"brief op de mat valt.

Dit zou natuurlijk wel moeten inhouden dat afsluiten van Internet geen goede straf meer is, bij bv copyrightschending. Want hoe moet je dan nog je belastingzaken kunnen regelen? Internet wordt op deze manier meer en meer een noodzakelijke behoefte.
Wat als je nu geen vast adres hebt?

Internetcafé's bestaan ook nog en als je weet dat je geen internet hebt kun je vast ook aangeven dat je toch brieven wil hebben. En anders gaan we gewoon 10 euro (oid.) korting geven aan mensen die internet gebruiken. Het is een verspilling van kapitaal (zowel geld, arbeid als kennis) om maar te blijven hangen in oude gewoontes en manieren.
Heh, ga jij iets persoonlijks als een belastingaangifte in een Internet cafe doen? Ik ben het met je eens dat mensen die het via Internet doen een korting moeten krijgen, maar laat alsjeblieft die mensen die niet willen of kunnen niet geforceerd Internet op moeten.
Goed punt eigenlijk, want er moet steeds meer worden gedaan via Internet of digitaal worden aangeleverd. Elke keer komt oa kostenbesparing naar boven, maar waar zien we dat in terug? En dit terwijl ik verplicht sinds 2004 mijn aangiftes digitaal moet aanleveren bij de belastingdienst.
Anoniem: 46304 @TheGhostInc6 mei 2009 17:41
Als je geen vast adres hebt heeft de belastingdienst zowiezo een probleem met je, want de overheid koppelt alles aan het GBA (wat vroeger de burgerlijke stand heette).
Dat was ook mijn eerste ingeving, maar je hebt het hier over een relatief klein aantal mensen.

Waarschijnlijk weegt daardoor de kostenbesparing van 'de gegevens meteen digitaal hebben (zonder ingewikkelde OCR oplossingen)' erg op tegen de kosten van een paar openbare computers opstellen (in bibliotheken ofzo) om zo internetloze mensen te helpen.

Al zitten daar weer privacy issues/risico's aan vast e.d. en tevens wordt (loket)hulp voor digibeten natuurlijk weer erg duur... maar toch, ik HOOP toch dat ze met internetloze mensen rekening gehouden hebben bij het doorrekenen van het plan.

(Begrijp me niet verkeerd, ik vind het afsluiten van internet ook een slechte manier van straffen).

[Reactie gewijzigd door Crugster op 25 juli 2024 08:07]

Anoniem: 209607 @Crugster6 mei 2009 17:35
Er zijn een hoop mensen (bijv Oma/Opa) die niet zo makkelijk bijleren of bij kunnen leren. Er zijn ook mensen (geloof het of niet, het is zo) die er voor kiezen om géén internet te gebruiken.

Ik geloof ook niet dat de envelop in pakweg de komende 10-15 jaar geheel zal verdwijnen.
Nog leuker... Nederland heeft een internetdekkingsgraad van ongeveer 95% (bron: een bericht tijdje terug op tweakers, als ik het goed heb onthouden). 5% is een vrij significante hoeveelheid mensen. Desalniettemin, ik ken een aantal mensen in Nederland die geen internet hebben. Dus dat zou betekenen dat je hun dwingt om internet te nemen. Lijkt me niet verstandig. Ik denk dat vooral een grote fractie van de oudere populatie Nederlanders hier problemen zal krijgen...
Als er 1 instelling in Nederland ervaring heeft met mensen ergens toe dwingen is het de belastingdienst wel. Eeuwenlange ervaring. De laatste keer dat we hier nee hebben gezegd tegen de belastingdienst hebben we 80 jaar oorlog gehad. Sindsdien ze we allemaal heel netjes en gezagsgetrouw.
"ik ken een aantal mensen in Nederland die geen internet hebben"
Dat moet ook wel om aan die vijf procent te kunnen komen he...
Er zijn ook vast wel mensen die geen aangifte hoeven doen en geen internet hebben. En er zijn vast ook mensen die geen andere mensen kenne met internet, en wel aangifte moeten doen..

Korting krijgen als je het via internet doet ? Eerder een rekening omdat je het niet via internet doet; overheden kennende.
Over enkele jaren valt de bekende blauwe belastingenvelop niet langer meer op de deurmat, zo zou blijken uit vertrouwelijke notities van de Belastingdienst.
Dat dit nieuws uit een vertrouwelijke notitie komt baart mij zorgen wat dat betreft.
Wanneer dit zo makkelijk op straat komt wie garandeerd mij dat mijn gegevens niet zo makkelijk op straat liggen?
Overheid en security vind ik tot nu toe niet echt vertrouwenswekkend over komen....
Maar misschien ben ik dat. :P
Anoniem: 66426 6 mei 2009 16:59
Goed plan, lijkt me. Ik neem aan dat "belastingwetgeving op de schop" inhoudt dat men gaat nadenken over de verplichting om jarenlang de volledige administratie, ook al is die digitaal (wat tegenwoordig op die laatste verstokte digibeet-ZZP'ers na overal het geval is), op papier te bewaren. Een major PITA. Laatst werd er bij ons wegens verhuizing van de fiscale administratie een bestelling neergelegd voor een laserprinter, honderdvijftig dossiermappen en vier archiefkasten. Je weet dan natuurlijk al wat er gaat gebeuren... Dat zou dan niet meer hoeven!

Maar over die "besparing van honderden miljoenen"... Als je bedenkt wat een brief kost, en bedenkt hoe veel brieven je per jaar van de belastingdienst krijgt, en dat vermenigvuldigt met ettelijke miljoenen belastingplichtige personen en instanties... Ik denk dan dat een besparing van honderden miljoenen niet gek gedacht is. Aan de andere kant: wat kost een zo grootschalige ICT huishouding qua hard- en software maar natuurlijk vooral qua ontwikkeling en daarmee samenhangende manuren? Zal nog wel even duren voordat ze die honderden miljoenen eruit hebben. Maar je moet ergens beginnen.

Zou wel mooi zijn: maandelijks e-mailtje van de fiscus indien er nog posten openstaan, link erin naar beveiligd overzicht (printvriendelijke versie (voor het geval dat) blijft beschikbaar natuurlijk), mooi *actueel* overzicht met wat je over welke periode moet betalen en wat de uiterste betaaldatum is (i.p.v. correctie op correctie op correctie op voorlopige heffing op schatting naar onvolledige aangifte waar de fiscus nu al zo'n handje van heeft), iDeal knopjes e.d. erbij en dokken maar. Antwoordformuliertje voor bezwaar (i.p.v. al die brieven terug) zou ook niet misstaan.

Zou het trouwens niet mooi zijn als je als ZZP'er (m.a.w. met een eenvoudige singulaire factuuradministratie) je facturen meteen in kon kloppen op de site in een soort webbased gepersonaliseerde facturatieomgeving? Krijg je mooie gestandaardiseerde facturen, vergeet je nooit je belangrijke gegevens erop te zetten, hoef je er ook meteen geen aangifte meer te doen want dat weten ze dan toch al.

Ik ben wel een beetje huiverig voor problemen... Stel je voor er staat ergens een nulletje waar een eentje moet staan en heel Nederland krijgt een onvolledige aangifte. Moet dat weer gecorrigeerd worden. Mooi is dan natuurlijk wel dat de fiscus het maar op één plek hoeft te corrigeren i.p.v. wéér vier miljoen brieven de deur uit doen, en dat de problemen dus meer bij de fiscus zelf blijven in plaats van dat ze de ondernemers en andere burgers met een correctieplicht opzadelen.

Waar ik alleen niets van geloof is "Ook zou er online betere informatie moeten verschijnen over mogelijke toeslagen of aftrekposten die geclaimd kunnen worden". Als je de belastingtelefoon belt als ondernemer krijg je steevast een nitwit eersteklas aan de telefoon, en het is duidelijk zo gebouwd dat die mensen je NIET moeten helpen met aftrekposten beoordelen etc.. Als dat wel de bedoeling was geweest hadden ze die mensen daar allang minstens een minimaal callscript voor gegeven.
Dit soort diensten zijn er al een tijdje hoor. Partijen zoals Bizner/Exact kunnen dit grotendeels allemaal leveren. De enige voorwaarden is wel dat je IE6.0 gebruikt.
Anoniem: 66426 @army7 mei 2009 13:34
Natuurlijk zijn die er, maar dat is niet de belastingdienst zelf, betekent dus nog steeds een belangrijke middle-man kostenpost, EN de belastingdienst heeft er nog steeds meer werk aan.
Krijgt DigiD ook weer is een boost..
Nee, DigiD gaat er zeer waarschijnlijk uit.
De belastingdienst heeft interesse in de systemen die banken gebruiken welke vele male veiliger zijn. Denk dan aan Ideal achtig systeem. Ze spelen zelfs met de gedachte om de verificatiesystemen van de diverse banken voor de belastingdienst te gaan gebruiken.
Tenminste dat heb ik onlangs ergens gelezen in een tijdschrift of misschien zelfs hier.

[Reactie gewijzigd door Floor op 25 juli 2024 08:07]

Nee, er loopt al een paar jaar een proef tussen de overheid en surfnet met X.509 certificaten. Deze certificaten worden geplaatst in je ID-kaart en zijn te gebruiken om in te loggen op oa overheidssites, maar ook om bijvoorbeeld e-mail te ondertekenen. De verwachting was om per 2011 een proef te starten waardoor kosteloos gebruik kon worden gemaakt van deze mogelijkheid in je ID-kaart en vanaf 2013 de kosten onder te brengen in de aanschafkosten van de kaart.
Het systeem van iDeal (ing kant dan) is toch even (on)veilig als het DigiD ssyteem?

Werkt beide met inlog van gebruikersnaam + wachtwoord en een extra sms controlle
Anoniem: 171689 @theunevers6 mei 2009 18:06
dat van Rabobank bijvoorbeeld werkt met een apparaatje genaamd de Random Reader, wat controle getallen genereert bij het invoeren van andere codes of met behulp van je pinpas en pincode. Ik heb geen idee hoe het werkt, maar het lijkt me in ieder geval veiliger (vooral als ik voor een overschrijving van een paar duizend euro in totaal 3 controle getallen van in totaal 30 cijfers o.i.d. in het apparaat moet invoeren voor ik de signeercode krijg).
Dat zijn Vasco tokens. De nieuwe generatie tokens van de Rabo werken trouwens ook bij de ING.

[Reactie gewijzigd door Bl@ckbird op 25 juli 2024 08:07]

Het systeem van iDeal (ing kant dan) is toch even (on)veilig als het DigiD ssyteem?

Werkt beide met inlog van gebruikersnaam + wachtwoord en een extra sms controlle
Nee, het is wachtwoord of een sms controle.
Anoniem: 270351 @ASS-Ware7 mei 2009 09:12
Ten dele. Met het wachtwoord kan je inzicht krijgen in je bankzaken, maar wil je daadwerkelijk iets gedaan krijgen, dan kan je (optioneel) ook een sms controle gebruiken. Dan krijg je je zogenaamde TAN code per sms toegestuurd.
Zou wel zo handig wezen als Nederlanders in het buitenland dan ook de mogelijkheid krijgen om een DigID aan te vragen. Dit is, omdat er voor is gekozen om alleen op basis van postcode het mogelijk te maken een DigID aan te vragen. 8)7
Zit je dan als Nederlander die in het buitenland woont en in Nederland belastingaangifte moet doen....
Ik gebruik daarom nog steeds mijn oude digitale handtekening. Buitenlandse Zaken is al een paar jaar bezig met een lijst van Nederlanders in het buitenland die toch een relatie met de NL overheid hebben en daar een Digid voor nodig hebben. Maar dat schiet voor geen meter op.
Nu is het maar afwachten op de blauwe e-mailtjes...
Nu is het maar afwachten op de blauwe e-mailtjes.
Inderdaad. De aangifte online, dat zie ik nog wel zitten maar een emailtje met daarin je belastingaanslag zie ik helemaal niet zitten.
Wat is het probleem daarmee? Ik lever meer gevoelige gegevens aan de Belastingdienst in mijn aangifte dan zij in de aanslag.
Het ligt er natuurlijk maar helemaal aan welke informatie er in de belastingaanslag komt. Zaken als SoFi of BSN zie ik er bijvoorbeeld liever niet naast mijn naam en adresgegevens.... Ik zie ook liever niet welk DigID gebruikt is om de aangifte te doen. Rechtstreekse links naar persoonlijke pagina's evenmin...

Je moet denk ik niet zozeer redeneren vanuit hoeveel meer informatie er in je aanslag (die via beveligde elektronische verbinding wordt ingediend en niet ergens in een mailbox ligt (als het goed is)), maar meer vanuit hoeveel van de informatie uit je aanslag behulpzaam kan zijn bij het profileren van je (Google vindt dergelijke informatie vast wel interessant), of behulpzaam kan zijn bij het stelen van je identiteit (door voldoende persoonlijke informatie te verkrijgen om de rest via social engineering te kunnen doen, of erger, de social engineering overbodig te maken omdat je al voldoende hebt).
Anoniem: 26447 @Dutchy0076 mei 2009 17:33
Dit heeft weinig kans van slagen omdat ik genoeg ouderen ken die geen internet op computer hebben (in dit woonblok zeker 23% van de 88 wonende familie's).
Ruim 90% van de Nederlandse gezinnen heeft Internet. Zelfs mijn schoonmoeder van 82 heeft internet en doet haar bankzaken zo. En het aantal neemt alleen maar toe. Waarom zou het niet kunnen slagen? Bij jou in het woonblok kunnen dus een 68 gezinnen het wel.

[Reactie gewijzigd door Ortep op 25 juli 2024 08:07]

Anoniem: 70937 @Ortep6 mei 2009 19:21
Belastingdienst en opslag vertrouwelijke gegevens?

Wie kan die gegevens allemaal inzien?
Elke hacker?

Je gelooft toch zelf niet dat een DigID voldoende beveiliging biedt voor zo'n onschatbaar rijke bron van informatie.
Je gelooft toch zelf niet dat het mainframe zelf aan het Internet hangt?
Er hangen alleen Hardened AIX systemen aan het net en die slaan niks op.
Je gelooft toch zelf niet dat het mainframe zelf aan het Internet hangt?
Er hangen alleen Hardened AIX systemen aan het net en die slaan niks op.
Niet te optimistisch. We hebben het hier wel over de Belastingdienst. De dienst die ooit als tip gaf "dan leen je toch even de DigID van de buurman", en de belastingdienst die door "een foutje" een maand of wat aan aangiftes was kwijtgeraakt, met als verzoek of mensen hem opnieuw konden insturen..

De IT-operatie zal best groots en doordacht zijn, maar waar mensen werken worden fouten gemaakt. Gegarandeerd welk bedrijf je ook neemt, als je er een jaartje werkt heb je minstens een half dozijn dingen hebt meegemaakt waarop informatie zou hebben kunnen lekken. Van slecht nageleefde password practices tot foutjes bij het configureren van een firewall. En van tijd tot tijd gaat het dan ook daadwerkelijk fout (JSF!).

Bij zo'n logge organsiatie als de Belastingdienst is het dus ook in de praktijk gebleken.
Wat trouwens nog ook een issue is, je kunt het internet natuurlijk zo goed dichttimmeren als je maar wilt, maar als vervolgens een medewerker een onversleutelde USB-stick in de trein laat liggen, ben je helemaal nergens.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 25 juli 2024 08:07]

Helemaal mee eens. De enige reden die ik nog kan bedenken, is dat de post inmiddels ook niet meer zo betrouwbaar is als ze was, en ik die ook niet meer vertrouw.
Maar 'two wrongs' maken nog geen 'right'.

Ik neem wel aan dat je de kosten voor je internet abbonnement dan af kunt trekken, toch?
:X

[Reactie gewijzigd door secoh op 25 juli 2024 08:07]

DigID is volgens mij niet anders dan je PIN-code.
Je moet er zelf voorzichtig mee zijn.

Bovendien, je spreekt over hackers, heb ik nog niet gehoord dat de belastingdienst gehacked is, dus daar doen ze het beter in dan een aantal andere instellingen. (Denk b.v. aan een bank waarvan een CD met rekeningnummers en saldo's "op straat" terecht komt)

En zelfs dan nog, belastinggegevens zijn niet zo bijster interessant voor hackers. Er valt weinig te halen (geen geld, geen geheime wapens, zelfs geen porno ;) )

Toegegeven, er gaat vanalles mis, ook bij de belastingdienst, maar dit is een idee wat alles voor veel belasting betalers eenvoudiger maakt, en het is nog goedkoper ook. Wat wil je nog meer ?
Die komen allemaal op de Hogeschool Leiden e.a. de geldstudiestudentjes aan wat ervaring met het invullen van belastingaangiftes helpen!
Zo dachten mijn ouders er ook over tot ik ze mede deelde dat de meeste ouderen die niet op internet vertegenwoordigd zijn hun aangifte in vele gevallen al laten invullen en inzenden met behulp van een derde.
Los van het feit dat ook ik mijn T-biljetten laat invullen door een deskundige, speelt bij ouderen niet alleen een rol of ze al dan niet met een computer kunnen omgaan. Met een nagenoeg kale AOW kun je echt geen nieuwe kopen, als degene die je hebt het begeeft.
"Wat zit je toch met je mobiele telefoon te spelen!"

"Sorry schat, even mijn aangifte aan 't doortwitteren."
Als dit zo is, gaan we internet dan ook tot de primaire behoefte opwaarderen? Wel zo eerlijk dan?
Verlaag dan gelijk de belasting over het internet abonnement naar 6%, zorg voor een basisvoorziening in uitkeringen voor een internet voorziening en stel het hebben van een digitale verbinding aan ieder woonadres verplicht. Eerlijk is het niet, denk echter dat het hier langzaam wel heen gaat.
Net alsof op dit moment een brievenbus voor uitgaande post een primaire behoefte is...

Meer dan 90% van de huishoudens in Nederland heeft internettoegang. Degenen die dat niet hebben kunnen terecht in internetcafé's of in de bibliotheek.
Uiteraard, je belasting op een openbare computer doen...

Maar goed, gezien het aantal blunders van de belastingdienst, zie ik dit niet zo heel snel gebeuren. Hell, ik vind het zelf makkelijker om een formuliertje op te sturen, dan die hele procedure voor DigID weer eens te doorlopen.
Helemaal mee oneens. Als dit wordt doorgezet vind ik dit een slechte stap! Mijn ouders zijn niet vertrouwd met pc's en als het om belastingaangifte e.d. gaat doen ze nog alles op papier. Het zal hun de nodige dagen kosten om alles rond te krijgen, terwijl op papier alles zo geregeld is.

Over mijn grootouders hoef ik niet eens met het woord "windows" aan te komen. Dus reacties als: bibliotheek/internet cafés is helemaal geen optie. Ze weten niet eens wat internet inhoud.

Ongeveer een half jaar geleden is mijn opa overleden, en mijn oma kreeg bergen papier werk. Toen ze voor wat hulp de belastingdienst belde kreeg ze te horen dat ze alles dan maar via internet moest regelen, en dat mokkel snapte niet dat mijn oma niet eens een pc in huis heeft.

Ik voorzie grote problemen en frustraties als men dit gaat doorvoeren. Laat deze mensen lekker met hun papieren doorgaan! Stuur iedereen een brief met daarop de keuze, en wellicht dat een overstap op aangifte via internet een éénmalig symbolisch bedrag van 10euro (o.i.d.) kan opbrengen. Dit wordt door de kostenbesparing in de komende jaren vervolgens makkelijk terug verdiend.
Ik ben de andere kant van de medaille: ik snap de belastingaangifte niet :). Papier of op internet, schiet mij maar lek, ik begrijp er geen kloot van. Het interesseert me ook geen fluit, dat zal er zeker mee te maken hebben vermoed ik. Gelukkig heb ik een accountant :).
Gaan ze vanaf nu dan wel een fatsoenlijke optie bieden voor mensen die niet in een vast patroon vallen?
Ik gebruik Linux, maar geen firefox. Dat schijnt moeilijk te zijn voor ze.
Natuurlijk is het handig om de online optie te hebben, maar dan moet het wel foutloos werken.....en daar staan ze echt bekend om ... not.
Gaan ze vanaf nu dan wel een fatsoenlijke optie bieden voor mensen die niet in een vast patroon vallen?
Hier ben ik het helemaal mee eens! Maar dan mogen ze je ook de rekening sturen :).

Als jij het terecht vindt dat ze misschien wel 100.000 euro moeten besteden voor een browser waar 4 mensen gebruik van willen maken, dan vind je het waarschijnlijk ook niet erg om hier dan 25.000 voor te betalen. Ik denk dat niemand een computer heeft die geen firefox kan draaien zonder dat daarnaast een computer staat die wel firefox kan draaien.
Anoniem: 233094 @TheGhostInc6 mei 2009 19:49
als ik een browser gebruik is dit mijn keuze, de staat moet maar zien dat ik de mogelijkheid heb om met de huidige middelen mijn aangifte te doen. als ik mijn aangifte niet KAN doen zal ze ook niet gebeuren
Ik kan alleen Sanskriet schrijven, de staat moet maar zorgen dat ze iemand in dienst neemt om mijn aangiftes te lezen. Zo werkt het niet.
Gut, het nederlands gaat je anders prima af.
De staat mag je niet verplichten een product te moeten kopen (lees: windows).
Zoals ik al zei, ik heb FF er gewoon op staan, al gebruik ik het niet. En toch werkt het niet. Daar kunnen ze prima rekening mee houden.
En dan nog, wat is er zo heilig aan FF dat je niets anders mag gebruiken? Gewoon een URL aanroepen kan in elke browser....
Tja of ze ontwikkelen eens iets dat wel gewoon altijd werkt....dat kan, zonder al te veel kosten extra....maar ja, moet dat wel je instelling zijn vanaf het begin.
Het is zo makkelijk om te verdedigen waarom je alles maar met 1 ding kan doen, maar ja, het verder kijken als je neus lang is schijnt lastig te zijn.
Het hoort te werken met (bijna) alle browsers. Nu werkt het met GEEN EEN (zie mijn post hierboven)
Het argument dat ik toevallig Opera gebruik en dat ik niet zo moet zeiken slaat dus in dit geval helemaal nergens op.....en dan modden mensen je nog omhoog ook?
|:(
Anoniem: 82404 @buzzin6 mei 2009 16:49
Hoeveel moeite is het om Firefox er gewoon naast te draaien? Je hoeft het niet eens te gebruiken, maar je hebt iig een werkend platform.
buzzin heeft nu al een werkend platform. Dat veel bedrijven geen rekening houden met de "alternatieveling" (ING is ook zo'n toko...) heeft hij in principe niets mee te maken. Dit soort belangrijke dingen (belastingen, bankzaken) horen gewoon goed gecodeerd te worden en niet maar in een klein stel browsers te werken.

Speaking of klein stel browsers: de ING site werkt zelfs in IE8 maar half; hoewel ze zeggen dat IE6 SP1 en hoger wordt ondersteund houdt dat stiekem al op bij IE7. Als de belastingdienst dat ook doen, is het dan nog de fout van de gebruiker?
Als de belastingdienst dat ook doen, is het dan nog de fout van de gebruiker?
Nee, maar waarom hierop speculeren? De belastingdienst heeft afgelopen jaren aangifte met linux en OS X ook mogelijk gemaakt. ze hebben daarmee aangetoond van goede wil te zijn.
Tja, dat zou hetzelfde zijn als wanneer ze jaren geleden voor de belastingaangifte 'verplichtte' om een HEMApen te gebruiken, omdat pennen van de V&D misschien niet goed werken... :P
Firefox draait er naast! Maar omdat het belastingprogramma klakkeloos de default browser oproept en verwacht dat dit FF is gaat alles mis.
Eenmaal fout = fout.
Na veel gepruts heb ik het programma zover gekregen dat de calls richting systeem werden afgevangen, zodat is deze gewoon in Opera/Konquerer kon gebruiken.

Als je dan toch 100% afhankelijk bent van FF, zorg dan voor de goede system calls.
Niet iedereen met linux is FF gebruiker. Sterker nog, bij KDE is het normaal dat Konquerer de standaard browser is.

Het is dus gewoon slecht programmeer werk, en niet doordat ik toevallig iets anders wil gebruiken als de meute.
Overigens bleken de pagina's die hij aanroept gewoon te werken in alle browsers, dus ik zie niet in waarom ik zou moeten werken met FF, ook niet voor even.
(sterker nog: 1 van de tussenpaginas deed het niet eens in FF, maar wel in Opera en Konquerer)
Tegen die tijd zijn virtual machines supersimpel en alledaags.
klik klik.. en je doet even je belastingaangifte in je virtuele OS.

Ik vind het redelijk om aan te nemen dat de belastingdienst zich richt op en beperkt tot platformen en standaarden die in de meeste huiskamers aanwezig zijn.
Overigens horen daar ook de niet-standaards-complient legacy-browsers zoals IE6 en IE7 bij helaas. Waarschijnlijk ergert de belastingdienst zich daar net zo erg aan als jij.
Tegen die tijd zijn virtual machines supersimpel en alledaags.
Of is de hele hype van virtuele machines al weer overgewaaid...
Anoniem: 233094 @mashell6 mei 2009 19:50
maar de meesten die het niet snappen gaat een virtuele pc helemaal niet snappen. dus dit is ook geen oplossing.

dan zou ik trouwens ook van de dienst de uren werk die ik hier insteek terug willen vorderen, aangezien dit eigelijk niet nodig is.

het is nog steeds dwang (dictatuur) en moet dus ook veroordeeld worden als dwang.
Ze maken een linux client, zorg dan ook dat die gewoon werkt zoals het hoort....is dat zo veel gevraagd?
Nogmaals, ik vind niet dat de staat mag opleggen wat jij voor OS gebruikt, dat doen ze dus ook niet, maar vervolgens gaan ze wel bepalen dat jij FF als enige en standaard browser op je systeem mag hebben.....beetje krom.
Als ze (net zoals bij EPD) een procedure inbouwen waarmee je je als digibeet (of persoon zonder internet) kunt "afmelden" van deze dienst lijkt me dat er geen problemen zijn.
Anders wordt het internet inderdaad een must wat me met de dienstverlening van de huidige providers (sommige mensen hebben gewoon pech hiermee) geen goed idee lijkt.

Btw, ik heb nog klanten die niet eens in aanmerking komen voor een ADSL of kabel verbinding. Deze internetten nu draadloos via de router van de buren (bereik is net voldoende, klein dorp, grote weg).
Anoniem: 261819 @Supermario166 mei 2009 17:08
Nee dan moeten ze een procedure inbouwen dat mensen die wel een internet verbinding hebben zich kunnen aanmelden. En de belastingdienst zal er voor moeten zorgen dat je deze service ten alle tijden telefonisch op kan zeggen. Zo ontzie je mensen die geen internet verbinding (meer/willen) hebben of.

Tevens kan ik me niet voorstellen dat oudere mensen hiermee uit de voeten kunnen. Zij hebben al moeite om zelf hun formulieren in te vullen, laat staan dit via internet te doen.

Afijn, het is goed om te zien dat ook een instelling zoals de belastingdienst verder met zijn tijd meegaat en zodoende veel kosten kan besparen (onze vele belastingcenten). Echter zitten er nog VEEL haken en ogen aan de opzet.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.