Google geeft Gmail-gebruikers imap-toegang

Google heeft ondersteuning voor het imap-protocol aan zijn Gmail-dienst toegevoegd. Daarnaast is de opslagruimte van de gratis e-mailservice verder vergroot tot ongeveer 4GB.

Gmail-logoDe gratis e-maildienst kon behalve via de gebruikelijke webmail-interface al extern via het pop3-protocol benaderd worden, maar daarbij is de gebruiker door de beperkingen van pop3 min of meer gedwongen een enkele mailclient te gebruiken. Dankzij de imap-ondersteuning blijven Gmail-berichten op de servers van Google staan. Hierdoor kan een gebruiker zijn e-mail eenvoudig synchroniseren met meerdere mailclients en wordt door de centrale opslag de kans op dataverlies kleiner.

Behalve het aanbieden van imap, heeft Google ook de opslagruimte verder opgerekt tot 4GB. Met de nieuwe mogelijkheden voor de gratis e-maildienst wil Google niet achterblijven op concurrenten als Microsoft en Yahoo. Microsoft kondigde deze zomer al een vergroting van de opslagcapaciteit van Windows Live Hotmail aan, terwijl Yahoo adverteert met onbeperkte ruimte.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

24-10-2007 • 08:45

158

Lees meer

Reacties (158)

158
135
34
14
0
15
Wijzig sortering
Anoniem: 169424 24 oktober 2007 09:10
Natuurlijk een leuke uitbreiding maar dit betekent wel dat al mijn e-mail, Word documenten, foto's en andere zaken bij Google op de servers staan. Deze zoekgigant kan hier natuurlijk ook binnen zoeken. Het samenstellen van een interesse profiel is dan ook niet zo moeilijk. Banners en misschien in de toekomst andere advertentie vormen (je customized online desktop met leuke wallpapers en applicaties welke je veel gebruikt) zijn interessante marketing en inkomsten bronnen.

Heeft iemand de algemene voorwaarden van Gmail wel eens op nageslagen hoe ze hiermee om gaan ?
Yep.

Ik ben er vorig jaar eens ingedoken voor een schoolopdrachtje en er staat keurig netjes in dat ze zo'n beetje alles mogen doen met die informatie die ze over je verzamelen, en dat ze het zonder pardon aan derden mogen doorverkopen.

(komt het op neer, weet natuurlijk niet meer hoe het er exact staat, moet je zelf ff zoeken)
Zeker niet goed gelezen? Doorverkopen aan derden... grappen maker.
Dat heeft niks met IMAP support te maken, en ja ze gebruiken je informatie daar voor. Daarom gebruik ik ook geen GMAIL :Y)
al die documenten stonden toch al tenminste voor enige tijd op de Google server.
De algemene voorwaarden staan op de site.
In ieder geval houdt men er een 'no evil' policiy op na.
Ja en die zijn niet zo mooi, ze behouden het recht voor om je mailbox te indexeren en te analyseren. Daarvoor geven ze mooie redenen (maakt ons zoek algoritme beter), maar feit blijft dat je met gmail geen briefgeheim hebt.
Dat gmail IMAP gaat ondersteunen is inderdaad goed nieuws.

Alleen spijtig dat de "roll-out" niet wat vlotter kan gebeuren, want zeg nu zelf, van zodra je weet dat die functie er is en je die wilt gebruiken, zit je niet bepaald graag te wachten tot die functie voor jouw beschikbaar is.
En blijkbaar zijn er al zelfs mensen die uit hun functie ontheven zijn (eerste berichten verschenen rond "24 oct. 11:20 pm")

Ach, de gebruiksvriendelijkere IMAP mocht door Gmail wat "vriendelijker" verspreid worden.
ik wacht nog steeds op het nieuws dat ze een keer het opslaan van mails in aparte mappen introduceren. Dat markeren met bepaalde labels maakt het er niet echt overzichtelijker op bij mij.
toch echt een gemis, maar verder prima deze uitbreiding.
Janoz Moderator PRG/SEA @Tha24 oktober 2007 09:01
Labels is niks anders dan mappen. Het enige verschil is dat een mailtje nu in meerdere mappen tegelijk kan staan. Als je maar 1 label aan een mail geeft werkt het exact hetzelfde als met mappen. De hele labelstructuur vind ik persoonlijk juist een enorm voordeel tov andere mailclients. Heel vaak zit ik met het dilemma of iets nu in de ene map hoort of dat het in de andere map hoort. Nu geef ik het gewoon twee labels. Een prive mailtje dat nog een actie van mij verwacht kan ik dus gewoon het prive label geven en het todo label geven. In outlook zou ik deze eerst in mijn todo mapje zetten en daarna pas verplaatsen naar het prive mapje.

Ik ben echter benieuwd wat er met de labels gebeurt wanneer je je mail via imap binnen gaat halen (en wat er geberut als je je mail in de client in folders loopt te.)
Volgens mij is een label niet meer dan een extra FLAG op een bericht. IMAP servers die namelijk meer dan de standaard \Seen, \Answered, \Flagged en \Deleted flag ondersteunen bieden dus de mogelijk om gebruikersgedefinieerde flags (of noem het labels) aan een bericht toe te voegen. De mappen die je in gmail ziet zijn virtuele mappen met de berichten die voldoen aan een imap search query waarbij gezocht wordt op berichten met een bepaalde flag.

Dus ik ben heel benieuwd hoe de map structuur er uit ziet wanneer je gmail met imap benaderd.
Als ik nog iets met een mailtje moet doen dan laat ik deze in de Inbox staan, is de 'conversatie' klaar, dan Archiveren. Je kunt het altijd nog zoeken of in All Mail folder bekijken.

Dit vind ik persoonlijk zeer prettig werken.
Mijn voorbeeld is maar 1 voorbeeld waarbij je een mail meerdere labels kunt geven. Daarnaast is er in jouw voorbeeld geen onderscheid te maken tussen prive todo en werk todo mochten die op hetzelfde email acount binnenkomen.
Fx + de Better Gmail extensie gebruiken.
Daarin zit de SeaMonkey extensie Folders4Gmail, waarmee je een soort van mappenstructuur in je labels creeert. Ideaal. De werking van mappen + de werking van labels :)

De genoemde Fx-extensie heeft overigens daarnaast nog een flink aantal handigheidjes en verbeteringen voor Gmail bij zich.

[Reactie gewijzigd door AllSeeyinEye op 22 juli 2024 13:56]

Vind ik ook, ook al zeggen ze dat ze mappen 'overbodig' vinden omdat er een zoekfunctie in zit, vind ik het toch prettiger om gewoon te kunnen browsen door m'n emails. Nu is het een brij van 100 emails van allemaal verschillende categorieen - school, persoonlijke mail, 'spam', enzovoort. En een label toevoegen aan mails van een bepaalde afzender maakt het echt niet overzichtelijker (imho).
Dan is het wel zo handig dat je die gelabelde mails archiveerd :)
Tags (of labels) zijn het helemaal. Als je er een beetje mee kunt werken dan wil je geen mappen meer.
Wat ik wel kan snappen is dat je een mappen structuur mist. Of je een enorme brei van allerlei labels krijgt.

* iAR is currently using 550 MB (12%) of your 4326 MB.
Ben ik het helemaal mee eens. Aan de linkse kant kun je in de Labels gewoon een soort mappenstructuur zien. Klik je op een label, zie je alle bijbehorende mail zoals je ook gewoon in een map zou zien.
niets dan lof voor Gmail :)

Ook IMAP is zeker handig! Vooral voor mensen die werken, dat ze op hun werk illegaal kunnen prive mailen, zonder steeds naar gmail te gaan, en zonder dat de functionaliteit van overal online je mail beschikbaar te hebben te verliezen.

Ik zweer echt bij gmail, vroeger allemaal verschillende accounts. Nu drie pop accounts in gmail geimporteerd, gmail haalt de mail op, in gmail kan ik met alle verschillende pop accounts ook gewoon mails versturen. Desgewenst verwijderd hij ze meteen van je pop account of laat ze staan.

Ondanks dat er geen mapstructuur aanwezig is, ben ik dankzij de zoekfunctie veel minder vaak mails kwijt dan met vroegere outlook of hotmail. Map structuur zou ik ergens ook wel fijn zijn, maar het is niet dat ik elke dag denk: had ik nu maar een mapfunctie

Wat wel heel handig is dat je met mailadres+tag@gmail.com alle mail die je ontvangt op dat 'adres' direct ook die tag meekrijgt. Handig als je met een vaste groep mensen mailt over een bepaalt onderwerp.

En dan tot slot nog de gmail applicatie op je mobiel >> subliem. Meerdere malen per dag je gmail checken (op uni) en dan nog <5mb per maand dataverkeer blijven.

Niets dan lof dus :)
Ik ben het grotendeels met je eens, op een klein detail na:
Wat wel heel handig is dat je met mailadres+tag@gmail.com alle mail die je ontvangt op dat 'adres' direct ook die tag meekrijgt
Dit heeft niets met GMail te maken, maar is standaard SMTP werk. Iedere SMTP mailserver hoort dit te accepteren. Alles tussen de + en @ is een soort "commentaar". E-mail naar iemand+blabla@willekeurige-provider.nl komt dus ook aan.

Dit wordt bijvoorbeeld door mailinglist software gebruikt om bounces te detecteren. In het "aan" adres wordt achter de plus een code meegegeven waarmee ze de bounce kunnen terugleiden naar een specifiek e-mailtje.
Let op de " ... ook direct die tag meekrijgt." Want dat hebben de meeste providers niet ;)
Dat is niet zo, een mail naar naam+werk@gmail.com krijgt niet automatisch het label 'werk', integenstelling tot wat hierboven beweerd wordt.
... dat ze op hun werk illegaal kunnen prive mailen
Wat is er illegaal aan op het werk een 'prive'-emailtje afhandelen ? Helaas is alles behalve HTTP op het werk geblokkeerd, dus blijft het bij webmail voor mij.
maar daarbij is de gebruiker door de beperkingen van pop3 min of meer gedwongen een enkele mailclient te gebruiken. Dankzij de imap-ondersteuning blijven Gmail-berichten op de servers van Google staan.
Tsjah, pop3 heeft toch ook de 'leave message on server' functie.
Beetje nep voordeel dus.
pop3 heeft dan weer geen ondersteuning van subfolders en geen ondersteuning voor het bijhouden van read/followup status. Als ik mijn eigen IMAP account met pop3 uitlees mis ik gewoon 75% van mijn mail aangezien ik serverside filtering gebruik waarbij de berichten direct in de juiste subfolder komen.
Klopt dat is het echte voordeel van imap over pop3.

Echter noemen ze deze reden niet in het artikel :), maar wel een niet kloppende reden, wat dus weer een beetje jammer is.
Dat is niet gesynchroniseerd, dus dan loop je nog je zaken dubbel bij te houden -> verplaatsen op client, wordt de volgende keer weer binnengehaald van server etc...
Ja, het voordeel zit ook meer in het synchroniseren met meerdere mailclients. Heb je mbv je smartphone al met pop3 je mail binnengehaald, dan kun je die berichten niet nogmaals binnenhalen met de pop3 emailclient op je desktop computer (althans, niet makkelijk).

Met imap hou je beter het overzicht. Overigens blijf ik toch liever pop3 gebruiken op m'n desktop. Zou gmail eens een keer een storing hebben, of ze trekken de stekker eruit, dan heb je tenminste nog een eigen kopie van je mail.

Ik zie trouwens nog nergens iets over imap support staan in m'n GMail. De opslagruimte is wel 4Gb, maar niks in de instellingen te zien en in de faq staat nog dit.

[Reactie gewijzigd door Atomsk op 22 juli 2024 13:56]

je kan ook offline-support aanzetten, dan wordt alle mail lokaal opgeslagen zodat je er bij kunt ondanks dat de imap-server eruit ligt.

In thunderbird 2:
Acount Settings -> Offline & Disk space
daar kan je aangeven welke mappen wel en welke mappen er niet offline gehouden moeten worden!
Een beetje fatsoenlijke imap client maakt een cache aan met alle berichten zodat deze ook offline beschikbaar en natuurlijk altijd een stuk sneller te openen zijn
Anoniem: 130514 @YakuzA24 oktober 2007 12:34
Alleen bij Gmail worden ze AFAIK als je ze 1 keer hebt binnegehaald gemarkeerd als binnengehaald en kun je ze dus daarna niet meer met een andere client/pc/etc. binnen halen.
*Whitehouse vraagt zich af wat de toegevoegde waarde hiervan is op zijn iPhone.*
ik gebruik al pop3 waarbij nieuwe mail ook wordt gedownload en het orgineel op de server blijft staan.
Feitelijk doe je toch hetzelfde bij iMap, dat je elke keer de lijst van (nieuwe) mail aan het downloaden bent?
zorgt dit niet juist voor meer data verkeer op een mobile phone ?
Imap is niet alleen maar pop3 waarbij het op de server blijft. Pop3 is client-based, het gaat er van uit dat alle mail afhandeling op de client gebeurt en ziet de server als tijdelijke opslag. Imap is server-based, je beheert de mail op de server via een imap client.
Als je maar 1 client gebruikt zal je er niet zo veel van merken, maar als je met meerdere computers, telefoons, etc je mail ophaalt is imap een stuk handiger. Zo kun je bv mappan aanmaken, dat ondersteund pop3 voor zover ik weet niet, en zijn je mappen altijd client-side, zodat je alles dubbel kan doen als je zowel een desktop als een laptop heb. Met imap kun je alleen headers ophalen, ipv meteen het hele bericht, wat vooral op een trage telefoonverbinding een groot voordeel kan zijn. En zo zijn er nog veel meer voordelen, maar ik gebruik zelf geen pop3 meer, dus dat laat ik aan anderen over, voordat ik onzin blaat.
Volgens mij zit het verschil 'm in dat via IMAP alleen de headers gedownload worden en niet het hele bericht. Via je iPhone zou het dus goedkoper zijn om via IMAP te werken aangezien je minder dataverkeer gebruikt.
Anoniem: 63780 24 oktober 2007 08:58
[...] Dankzij de imap-ondersteuning blijven Gmail-berichten op de servers van Google staan. [...]
Dit was ook al het geval bij pop3. Wel worden de berichten als 'gedownload' gemarkeerd waardoor je deze dus niet nogmaals kan downloaden dmv pop3 en dat lost de imap op.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 63780 op 22 juli 2024 13:56]

Je kunt berichten ook nogmaals downloaden met een andere POP client. Dan moet je voor je username het keyword "recent:" zetten, dus inloggen met recent:naam@gmail.com
Via je instelling kon je gewoon weer instellen dat al je mail gedownload moet worden i.p.v. alleen de mail sinds de laatste POP3 check. Erg handig mocht je computer eens crashen om alle mail erna terug in je mailbox te krijgen.
4 Gigabyte.. Dat is niet niks.. Je zou er bijna aan gaan denken om deze ruimte te gaan gebruiken voor E-mail "opslag". Ik ben altijd bang om mijn mail te verliezen indien mijn pc eens goed gaat crashen.. misschien maar eens een PST file op gmail gaan zetten?

edit:
Maarja je moet de data ook nog verzenden naar Gmail, eerlijk gezegd heb ik geen idee wat mijn datalimiet is voor een uitgaande mail?


iMAP is ook nice, dat zou mijn internetprovider ook moeten implementeren. Dan kan ik tenminste vanaf elke locatie mijn mail checken als ik thuis mijn Outlook (met elke minuut een check voor mail) aan heb staan. *zucht*

[Reactie gewijzigd door wrvk82 op 22 juli 2024 13:56]

Als je oude mail wil gaan opslaan, moet je dit eens proberen:

FON UPLOADER addresses one of the biggest drawbacks of Gmail. Gmail, like your girlfriend/boyfriend, seems to want to believe that you have no past. Gmail starts from scratch offering you no way to import old emails to your new Gmail account. FON Uploader solves this problem by allowing you to now search both your past and your present emails. Import your old emails to your Gmail account with FON Uploader.
Je kunt de mail gewoon op de server laten staan bij google, je hoeft er geen PST file voor aan te maken en te uploaden :P
Als je een datalimiet hebt, is dat niet per protocol opgegeven, dat is gewoon totale bandbreedte die je krijgt van je ISP... :)

Overigens hebben zo goed als alle ISPs in NL geen datalimiet meer (ik zie dat je in Den Haag woont)
Tijden veranderen :)
Hotmail was vroeger 2 mb :D
Ja en omdat niemand iets beter had is dit ook jaren zo gebleven... jaren lang was dit niet van deze tijd! Je liep altijd te kutten met attachments!

Ik gebruik helemaal geen client meer. Met wat GreaseMonkey scripts draait Gmail (de site) als een tierelier.
En moet ik IMAP zien als een soort POP maar dan dat de berichten op de server blijven? Of is er meer voordeel (aangezien pop dat ook kan).
POP3 verwijderd in principe geen berichten bij het ophalen. Het ophalen van een bericht gebeurt met 'RETR' en voor het verwijderen moet daarna het command 'DELE' worden gegeven. Vrijwel alle mail clients voeren bij opdrachten achter elkaar uit.

De optie 'laat een kopie op de mail server' klopt eigenlijk niet, want eigenlijk zou deze 'berichten niet verwijderen' moeten heten.

Het fijne aan POP3 is dat het een zeer eenvoudig protocol is en daarmee eenvoudig te testen. IMAP4 werkt daarin tegen met een folder structuur. Ook is de commando structuur iets geavanceerder (complexer is te overdreven) dan bij POP3.
Een groot voordeel is dat IMAP over het algemeen meerdere connecties naar 1 mailbox accepteert waardoor de mail client meerdere taken tegelijkertijd kan uitvoeren.

Daarnaast zijn alle POP3 commando's (inclusief de optionele zoals TOP) gespecificeerd. Echter IMAP4 is extensible (ookwel aangeduid als namespaces) en alle mogelijkheden worden via de capabilities response line terug te geven. Zo wordt via de capabilities line aangegeven of de imap server TLS (starttls) ondersteund.
IMAP is idd wel iets meer dan dat. Het idee bij IMAP is dat berichten altijd op de server blijven, wat op de server staat zie jij in je client, inclusief folders, tags, status (gelezen, beantwoord, geforward), etc. Erg handig dus als je meerdere machines gebruikt, normaal Thunderbird gebruikt maar op vakantie wil webmailen, etc.

Je wilt echt nooooooit meer terug naar POP als je IMAP een keer gebruikt hebt.
ja ondersteuning voor mappen oa
Nu nog hopen dat hotmail volgt, en dan niet betaald. Met @live.nl heb je tenminste nog kans dat je een normaal adres krijgt, zonder dat er 324764 ofzo achter moet.
Jups, toen was het altijd leuk om mensen een mail te sturen van 1,8MB
Ging niet ;) Hotmail blockte op een halve of 1 MB :)
Wat ik me nu afvraag... via de webinterface krijg je reclame te zien (mits je geen browser plugin / extension gebruikt die dat weg haalt), maar via IMAP kan dat niet, tenzij ze je reclame mailen of ze accepteren gewoon dat ze dan misschien minder reclame kunnen laten zien maar wel Microsoft en Yahoo! de grond in stampen.

* MavhRik blijft gewoon bij de webinterface
Maar misschien krijgen ze nu wel meer gebruikers, welke nu ook ingelogd zijn bij het zoeken met google, en dan kunnen ze op basis van de mails betere banners geven....

Het zal bij google met de advertenties namelijk wel goed zitten...
ik heb nog nooit reclame gezien?
zal wel aan mij liggen :).
waar het google om gaat is natuurlijk het binden van gebruikers aan gmail. en hoe makkelijker het gebruik gaat, hoe sneller je je account voor van alles en nog wat gebruikt. dan zul je niet zo snel meer switchen. En uiteraard logt iedereen zo af en toe nog wel eens in op de gmail site, aangezien we niet altijd onze e-mail client voor handen hebben.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.