VMware introduceert Paravirt-ops-ondersteuning

VMware heeft Paravirt-ops gelanceerd, een implementatie van de paravirtualisatie die door IBM, Red Hat, VMware en XenSource samen ontwikkeld werd. Paravirt-ops is geïntegreerd in VMware Workstation 6.

Hoewel het bedrijf onlangs nog fel van leer trok tegen integratie van virtualisatiesoftware in besturingssystemen, kiest de softwareontwikkelaar er nu dus toch voor om ondersteuning voor de technologie in zijn pakket op te nemen. VMware Workstation 6 is de eerste commerciële implementatie van Paravirt-ops, dat eerder wel al in de Linux-kernel geïmplementeerd werd en ondersteuning biedt voor de vmi-interface van VMware. Volgens VMware is Paravirt-ops vooral interessant door de mogelijkheid tot het transparant paravirtualiseren: gebruikers zijn niet beperkt tot het draaien van Linux in de gevirtualiseerde omgeving, maar kunnen de installatie ook op native hardware uitvoeren. Dit zou op zijn beurt weer tot gevolg hebben dat er minder verschillende kernels ondersteund moeten worden.

VMware logo (45 pix)Naast de implementatie van Paravirt-ops, biedt Workstation 6 ook ondersteuning voor Windows Vista - zowel als guest- als host-besturingssysteem - en worden meerdere monitoren ondersteund. Bovendien is usb 2.0-support toegevoegd en werd er voor een geïntegreerde virtuele debugger gezorgd die met verschillende ontwikkelomgevingen gebruikt moet kunnen worden. Workstation 6 is zowel voor Linux als voor Windows beschikbaar en moet 189 dollar kosten, al schijnt daar bij bestelling nog veertig dollar belasting bijgeteld te worden.

Door Yoeri Lauwers

Eindredacteur

10-05-2007 • 14:20

18

Bron: VMware

Reacties (18)

18
18
1
0
0
17
Wijzig sortering
dus hiermee kan ik gewoon windows games in een linux environment draaien via vmware? lekker, geen dual boot meer voor mij :D
Heeft ms hier dan geen alternatief voor in hun virtual machine dingen?
Anoniem: 112442 @RaZer0r10 mei 2007 21:31
Heeft ms hier dan geen alternatief voor in hun virtual machine dingen?

Nog niet, wel in Longhorn:
http://www.itjungle.com/two/two071906-story01.html
http://nl.wikipedia.org/wiki/Xen
Dat word leuk voor oudere games. Windows 9x op een VM, die toch via Directx de hardware van de host kan gebruiken. Nu moet je een dual/triple/quad-boot systeem maken voor dat soort situatie.

@_Thanatos_ :
gebruikers zijn niet beperkt tot het draaien van Linux in de gevirtualiseerde omgeving, maar kunnen de installatie ook op native hardware uitvoeren.
Ik lees hier dat de guest met dezelfde hardware is uitgerust als de hosts. De virtuele videokaart van de huidige VM's komt geloof ik uit het 486 tijdperk, voor directX uberhaupt bestond.
Waar lees jij dat directx ondersteund wordt?
gebruikers zijn niet beperkt tot het draaien van Linux in de gevirtualiseerde omgeving, maar kunnen de installatie ook op native hardware uitvoeren.

Sirblade leest hier dat de guest met dezelfde hardware is uitgerust als de hosts. De virtuele videokaart van de huidige VM's komt geloof ik uit het 486 tijdperk, voor directX uberhaupt bestond.
In die quote lees ik dat je vanuit een VM een installatie kunt uitvoeren op een echte harddisk. Maar ook gebruikmaken van een echte videokaart?! Lijkt me dat dat wel wat extra aanpassingen in de videodriver vereist, niedan...
Anoniem: 125745 @_Thanatos_11 mei 2007 11:15
Hi

DirectX wordt vanaf WS5.5 al experimenteel ondersteunt. Wat dat precies inhoudt weet ik eigenlijk ook niet, maar het werkt wel :-)

http://www.vmware.com/support/ws55/doc/ws_vidsound_d3d.html

Experimental Support for Direct3D

VMware Workstation includes experimental support for Direct3D video acceleration. This feature is not fully functional.

Caution: Features with experimental support are not intended to be enabled on production systems. Enabling 3-D acceleration may cause the host or guest to crash, causing you to lose data, even if 3-D applications are not active.

Note: To take advantage of the experimental 3-D capabilities of Workstation, the virtual machine must be running the version of VMware Tools that corresponds to the version of Workstation you are using to run it. So a virtual machine running on Workstation 5.0 must be running the version of VMware Tools provided with Workstation 5.0. A virtual machine running on Workstation 5.5 must be running the version of VMware Tools provided with Workstation 5.5. If you move the virtual machine and want to use the 3-D capabilities, be sure you have the correct version of VMware Tools installed.
Anoniem: 172169 10 mei 2007 14:42
Tja, if you can't beat them, join them.
Hoewel ik de argumentatie van VMWare tov paravirtualisatie nooit echt begrepen heb, noch steekhoudend vond.

Het is juist goed om te virtualiseren tegen 'echte' hardware aan. Ik heb namelijk vaak genoeg meegemaakt dat iets onder VMWare prima draaide, maar in 'het eggie' hele vreemde dingen deed. (of niet deed).

Wellicht zit hier dan ook wel een optimalisatieslagje in, zodat de virtual env. nu wat vlotter draait met dat paravirtualisation, dan trek ik de portefuille wel voor VMWare. Heb het altijd een prachtig stukje software gevonden, maar heb me vaak geërgerd aan het performance verlies.
Het is niet "if you can't beat them, join them"

VMware heeft een VMM module die momenteel de BT (Binary Translation) techniek gebruikt. In WS6 is deze VMM uitgebreid waardoor er gebruik kan worden gemaakt van een andere techniek per VM.

Wil je bijv een applicatie draaien die profiteert van paravirtualisatie, dan stel je dit in in de VMM voor die VM.

Heb je een applicatie die beter performt met hypervirtualisatie, dan gebruik je dat.

Best of both worlds :-)

Stukje uit een verslag dat ik geschreven heb over VMware TSX Event in Nice 2007:


paravirtualisatie heeft in theorie een performance voordeel t.o.v. de VMware BT techniek. Volgens VMware is paravirtualisatie echter niet geschikt voor de enterprise om de volgende redenen:
- paravirtualisatie steunt op een afwijkende kernel om native performance te halen. Voor Windows bases OS-en houdt dit in dat bij OS updates er steeds de kans bestaat dat na de update de aangepaste kernel niet meer werkt.
- De koppeling tussen Guest-OS en hypervisor is zo nauw, dat een update aan hypervisor kant ook een kernel update van alle VMs vereist. Niet een gewenste situatie in grote omgevingen.

VMware aan de andere kant is momenteel bezig met een aantal grote opensource partners om te komen tot een standaard interfacing voor virtualisatie. Men heeft momenteel al een proof-of-concept gereed waarin gewerkt wordt met een Virtual Machine Interface API (VMI) die het mogelijk maakt om per VM voor een ander soort virtualisatie te kiezen. De VMM wordt een soort framework waarin je een aantal hypervisor technieken kunt combineren. Dit biedt de mogelijkheid om “best-of-both-worlds” te kiezen. VMI wordt momenteel in de nieuwe 2.6.21 linux kernel opgenomen als uitbreiding op paravirt-ops.
Volgens VMware is paravirtualisatie echter niet geschikt voor de enterprise om de volgende redenen:
- paravirtualisatie steunt op een afwijkende kernel om native performance te halen. Voor Windows bases OS-en houdt dit in dat bij OS updates er steeds de kans bestaat dat na de update de aangepaste kernel niet meer werkt.


Precies daarom ondersteund XEN ook full virtualisatie (bijvoorbeeld om Windows 2000, 2003 en XP te kunnen draaien), hierbij heb je geen aangepaste kernel nodig en zit de hypervisor in de chipset waarbij dit door zowel Intel (INTEL VT) als AMD (AMD-V) wordt ondersteund.

Overigens is die kans er ook bij VMWare. Da's gewoon een kwestie van testen ipv zomaar updaten.

Daarnaast modificeerd VMWare ook eea in je VM op moment dat je deze start. Kun je beter een geparavirtualiseerde kernel hebben, dan weet je tenminste wat er aangepast is. En waar hebben we het dan over, hardware call's als 'SHUTDOWN', zodat niet je hele server stopt, maar alleen je VM dit je wilt stoppen. MOET VMWare toch ook echt op een of andere manier regelen. Lood om oud ijzer dus.

- De koppeling tussen Guest-OS en hypervisor is zo nauw, dat een update aan hypervisor kant ook een kernel update van alle VMs vereist. Niet een gewenste situatie in grote omgevingen.
De API's liggen vast, dus zie dat niet als een probleem. Leuk verhaal van VMWare maar denk dat ze je maar de helft vertellen. Vooral dat je maar voor hen moet kiezen en niet voor iets anders :)
Wanneer VMWare een support pack uitbrengt, dan moet (kun) je toch ook je VMWare tools updaten?! Precies; om de performace te verhogen.
Het is me nog steeds niet duidelijk wat parvirtualisatie is.

beetje google levert me deze link:
http://www.vmware.com/interfaces/paravirtualization.html

Maar of paravirutlsatie alleen iets is van het guest systeem (net zoieits als de vmtools) of juist ook je host os er mee te maken heeft. is me niet duidelijk.
Anoniem: 172169 @leuk_he10 mei 2007 15:10
Voor zover ik het begrepen heb, is paravirtualisation het direct toegang verschaffen tot hardware resources van de host op een gecontroleerde manier (door de host) aan virtual environments. Dat houdt dus in dat je bijvoorbeeld DirectX kan gebruiken in je VMWare omgeving omdat deze nu wel direct met je videokaart kan communiceren (onder toezicht van je host natuurlijk)

Edit : In geval van VMWare zit er dus een extra laag tussen de guests en de host die dat verkeer regelt.

Someone correct me if i'm wrong.
Het is een beetje net als met PuTTy en X Forwarding naar een Linux bak connecten en daarvandaan programma's starten die op je eigen PC tevoorschijn komen alleen in dit geval gebeurt ALLES op je eigen PC en kan je dus alles lokaal doen.
Anoniem: 112442 @leuk_he10 mei 2007 15:28
Als ik de link volg.

VMware continues its collaboration with the Linux community to develop a paravirtualization interface that supports multiple hypervisors. A proposal, referred to as paravirt-ops, is being adapted by developers from IBM, VMware, RedHat, and XenSource.

Heb ik het gevoel dat kvm gebruikt wordt.
http://kvm.qumranet.com/kvmwiki
http://kvm.qumranet.com/kvmwiki/Status
http://kerneltrap.org/node/7545


Dit worden moeilijke tijden voor Xen. Ze zullen mogelijk nooit credit krijgen voor hun ontwikkeling (para-virtualisatie).
http://www.cl.cam.ac.uk/research/srg/netos/xen/
Anoniem: 215148 10 mei 2007 15:09
Volgens mij gaat het hier nu om dat je de machines ook in kan stellen op geheugen en cpu en dat je daarnaast dezelfde amchine op iederre andere computer kan draaien terwijl daar dus andere hardware inzit.
Dit staat er op de website van VMware.

"Paravirtualized Linux operating systems are modified operating systems specifically optimized to run in a virtual environment. Unlike current paravirtualization technologies, paravirt-ops enables transparent paravirtualization, which allows users to run the same Linux kernel in paravirtualized mode on a hypervisor as well as on native hardware. As a result, organizations have to support and maintain fewer Linux kernels, saving management costs and simplifying application development. "

Fijn voor linux maar wat heb je hier aan als je windows je OS-Flavor is ? Zoals ik het begrijp gaat je VM performance dus afhangen van het feit dat bepaalde features aanwezig zijn in je host -OS , waarom iedereen meteen over Directx begint is mij een raadsel want voor zover ik weet is de huidige winnt kernel niet Para-virt enabled.

Ook zie ik het helemaal niet zitten hoe ze dit gaanimplementeren met hun enterprise pakket ESX aangezien daar de host OS kernel al helemaal geoptimaliseerd is voor virtualisatie..

hmmmm moeilijk boel allemaal.
"Paravirtualized Linux operating systems are modified operating systems specifically optimized to run in a virtual environment. Unlike current paravirtualization technologies, paravirt-ops enables transparent paravirtualization, which allows users to run the same Linux kernel in paravirtualized mode on a hypervisor as well as on native hardware. As a result, organizations have to support and maintain fewer Linux kernels, saving management costs and simplifying application development. "

Ja, paravirt-ops is du hetzelfde als XEN in combinate met hardware met VT ondersteuning. In dat geval kun je met een unmodified guest draaien. VMWare gaat hier echter even voorbij aan het feit dat unmodified guest wel altijd optimised drivers nodig hebben op de performance te verhogen. Zo zijn er voor Windows optimised LAN en Storage drivers die bijvoorbeeld door Novell en XenSource zijn geschreven. Bij VMWare is dat niet anders, ook bij hen moet je VMWare tools in de VM installeren om de performance te verhogen. Wanneer je een OS met geparavirtualiseerde kernel gebruikt heb je die geoptimaliseerde drivers niet nodig, je kernel regelt dat dan namelijk zelf. Beetje lood om oud ijzer dus. Daarnaast heeft een geparavitualiseerde kernel als voordeel dat er optimaal met de VM gecommuniceerd kan worden door de host.

Zoals ik het begrijp gaat je VM performance dus afhangen van het feit dat bepaalde features aanwezig zijn in je host -OS
Ja, maar dat is toch niet anders dan hoe VMWare dat nu doet? Nu moet je toch ook vmware tools installeren...
De performance zal dus iets omhoog kunnen gaan, doordat bepaalde hardware call's van de VM's direct naar de hardware kunnen lopen.

Ook zie ik het helemaal niet zitten hoe ze dit gaanimplementeren met hun enterprise pakket ESX aangezien daar de host OS kernel al helemaal geoptimaliseerd is voor virtualisatie
De volgende versie zal dus dus vel VT in de kernel moeten hebben om via de hypervisor in de hardware met de VM's te kunnen babbelen:)
Wat ik mij afvraag in hoe verre is het mogelijk door het direct aan spreken van de hardware ook rand apperatuur beter ondersteund te krijgen in een Guest.
Bijvoorbeeld een scanner. Het is haast niet mogelijk om dit via het netwerk te laten lopen dus het zou wel erg prettig zijn als zulke zaken ook in guest kunnen werken.
Of bijvoorbeeld de nieuwe beta van myHTPC testen dus inclusief de TV-kaart zonder dat je iedere keer moet rebooten om een dualboot te starten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.