Belastingdienst blundert met advies DigiD

De Belastingdienst blijkt particulieren te hebben geadviseerd het DigiD van iemand anders te gebruiken als ze hun eigen inlogcode kwijt waren of te laat geactiveerd hadden. Een fout advies, aldus het ministerie.

Digid-burgerDit jaar moeten particulieren die hun belastingaangifte via internet versturen, beschikken over een DigiD, een Digitale Identiteit. Gebruikers moeten de inlogcode voor dit authenticatiemiddel, bestaande uit een gebruikersnaam en wachtwoord, aanvragen en activeren. Wie zijn code vergeet of te laat activeert moet een nieuwe aanvragen, waarna het tot vijf dagen kan duren voor deze per post arriveert. Wie niet kan wachten kreeg tot gisteren via de informatielijnen van de Belastingdienst en de organisatie achter DigiD het advies de inlogcode van bijvoorbeeld de buurman te gebruiken. Volgens de fiscus was er geen instructie gegeven dit advies te verstrekken. Hoeveel mensen het daadwerkelijk hebben opgevolgd, maakt de Belastingdienst niet bekend.

Politiek Den Haag reageerde verbijsterd op het advies. 'Te gek voor woorden', vond staatssecretaris van Financiën Jan Kees de Jager, 'Dit is een oproep tot fraude van de Belastingdienst. Ik wil weten waarom een kostbare operatie van invoering van de digitale handtekening is gedaan als iedereen die kan gebruiken en die veiligheid niet bestaat.' De Nederlandse Federatie van Belastingadviseurs wijst erop dat met een DigiD persoonlijke informatie kan worden opgevraagd en gewijzigd.

Volgens het Ministerie van Binnenlandse Zaken mogen belastingplichtigen voortaan niet meer van de code van een ander gebruikmaken: 'We komen er nu meteen tegen in actie.' Het ministerie hamert er op dat de inloggegevens strikt persoonlijk zijn en roept DigiD-gebruikers op de code nooit aan anderen te verstrekken. Mensen die echt niet kunnen wachten op een nieuwe DigiD adviseert de overheid nog wel aan een ander te vragen om de aangifte te versturen, zonder daarbij inzage te krijgen in de code van diegene. Dat advies wordt volgens Binnenlandse Zaken alleen dit jaar gegeven, omdat het de eerste keer is dat DigiD gebruikt moet worden voor aangifte via internet.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

04-04-2007 • 17:47

105 Linkedin

Submitter: Delerium

Bron: nrc

Lees meer

Authenticatie via typemethode Nieuws van 15 juni 2007

Reacties (105)

105
105
55
8
0
34
Wijzig sortering
Nah ja, dit wordt weer half gecommuniceerd helaas.
Als je tekent met de DIGID van een ander wordt de aangifte wel verzonden, MAAR hierna volgt er een onderzoek door de belastingdienst wie de ondertekenaar is. Want het kan inderdaad niet zo zijn dat je met die code zomaar voor iemand anders gaat tekenen. Dit concept werd al gehanteerd bij het overlijden van een persoon en die dus niet meer zijn of haar aangifte kan ondertekenen. Het was dan toegestaan dat de erfgenaam (erven) deze aangifte konden ondertekenen.
Ook dan wordt er weer uitgezocht wie de ondertekenaar is. Dus het kan niet zomaar te pas en onpas gedaan worden. Als het slim is om dit ook dit jaar door derden te laten doen is een andere vraag. Het is exra werk voor de BD. En dit voor mensen die gewoon te laat zijn geweest met het aanvragen van een DIGID code. En zoiets komt niet van een of andere belmiep zoals hierboven werd gesteld. Jammer dat iedereen altijd zo'n raar beeld heeft bij de bd. Wij proberen ook weer elke dag veel mensen te helpen. Just my 2 cents :Y)
Ik snap de gedachtegang hier sowieso niet achter...het ding behoort juist uniek te zijn, met SMS authenticatie, brieven met codes etc. etc.

Of zou het een of andere grappenmaker zijn geweest? Tis tenslotte 1 April geweest :+

Overigens..waarom hebben ze dat digid gebeuren sowieso niet veel eerder verstrekt(of het verplichte gebruik ervan een jaar latert?)
Overigens..waarom hebben ze dat digid gebeuren sowieso niet veel eerder verstrekt
DigiD is al maanden geleden geïntroduceerd hoor, als je hem nu nog niet hebt ben je zelf gewoon traag.
Maanden? Digid bestaat al sinds eind 2004/begin 2005.
Ik heb zelf al anderhalf jaar een Digid (was nodig voor aanvragen kinderbijslag).
Ik heb al langer een DigiD - echter die sukkels laten 'm vervallen als je de code 1,5 jaar niet gebruikt. Knap lastig als je daar een week voor de uiterste instuurdatum van je belasting achter komt, was blij met de stakingen en daarmee de respijt t/m 6 april!
SMS authenticatie is niet verplicht.
(gelukkig niet zeg)
Voor sommige sites is het wel verplicht.. wil je bijv. even inloggen bij de Informatie Beheer Groep en heb je nog geen SMS authenticatie toevoeging geval bij je reeds bestaande DigiD dan kun je mooi even gaan wachten op die brief...
Dat is geen verplichting, dat noem ik een poging tot verplichting. Maar tal van personen zal de overheid echt niet zover krijgen dat ze verplicht een mobiel moeten gaan gebruiken EN het nummer aan de overheid verstrekken om nog dienstverlening te krijgen. Dat mensen langzamerhand gedwongen worden om van de computer gebruik te maken om wat bij overheidsinstellingen gedaan te kunnen krijgen was al een zeer grote stap die niet eens echt volledig verplicht kan worden.
Neej, maar op deze fiets ook nog een 100% overbodig....
Omdat DigiD niet verplicht is voor "zaken" met de overheid. Het is alleen moeilijker/lastiger om analoog zaken te doen met de overheid dan digitaal.
En het is ook makkelijk voor mensen die jouw identiteit willen jatten. Authenticatie gebaseerd op een brief die via snail mail bezorgt wordt lijkt me nou niet echt robuust. Als er fraude via die digid meuk gedaan wordt, ligt het risico bij de burger. Makkelijk om onder dergelijke voorwaarden een "beveiligingssysteem" te bouwen.
Anoniem: 40892
4 april 2007 18:30
Hiermee is dus het hele idee achter DigiD onderuitgehaald.
Ook maakt DigiD het niet veiliger, immers niemand kan garanderen dat een ander geen gebruik maakt van jouw DigID maar ze stellen het wel als dat het van jou komt.

ik zie me al de volgende conversatie:
ik: Ik was het niet die dit formulier heeft ingevuld hoor.
Hun: jawel, het was jouw DigiD.
ik: en toch was ik het niet.
Er staat in de brieven die je krijgt van DigID toch echt duidelijk dat je inlogcodes strikt persoonlijk zijn. Denk dat als iemand jouw code misbruikt dat jij wel verantwoordelijk wordt gehouden.
Hiermee is dus het hele idee achter DigiD onderuitgehaald.
En het het overduidelijke bewijs geleverd dat de overheid gewoon veel-en-veel te simpel denkt over je prive-gegevens (het zijn toch immers ambtenaren die je dit adviseren?).

Als ze je al adviseren ID + pass van een ander te gebruiken... mijn hemel(!)
Nee, het advies werd gegeven door medewerkers van de BelastingTelefoon en niet door medewerkers van de BelastingDienst.
Bij de BelTel werken vrijwel alleen maar uitzendkrachten (m.u.v. supervisors en sommige 'Experts' maar die bellen geen van beide). Het advies is dus ook niet gegeven door ambtenaren maar door flexmedewerkers.
Net alsof de gewone consument verschil kan maken tussen belastingdienst en belastingtelefoon.

Als ik dat nr bel verwacht ik dat er antwoord wordt gegeven namens de belastingdienst!
Huh? heb ik iets gemist? werken er tegenwoordig Hunnen op de belastingdient?
* dtech ergert zich een beetje aan mensen die altijd maar hun ipv zij gebruiken...
Hiermee is dus het hele idee achter DigiD onderuitgehaald.
Inderdaad. Ik heb zelf laatst DigiD mogen implementeren in een website van een klant. DigiD werkt er hard aan om een betrouwbaar over te komen. Als afnemer moet je aan een behoorlijk pak eisen voldoen [details hierover geef ik bewust niet] voordat je een aansluiting krijgt. Slecht heb ik dit echter nooit gevonden, eerder zeer goed.

Nu snap ik weer waarom DigiD zo streng is naar afnemers. Zo'n ludieke actie - ookal zijn het uitzendkrachten op een helpdesk - haalt inderdaad de miljoenen onderuit die in DigiD zijn geinvesteerd. |:(
Anoniem: 167720
@YaPP5 april 2007 13:27
[details hierover geef ik bewust niet]
Waarom?
Ruikt naar obscurity through obscurity.
Ruikt naar obscurity through obscurity.
Nee, voorkomen dat je een betere phishing website in elkaar kan zetten. Wat nog meer het vertrouwen van DigiD onderuit haalt. Technisch zit DigiD zeer goed in elkaar.
Het feit dat oneigenlijk gebruik niet gewenst is maar wel mogelijk, is een controlefout van de belastingdienst.
Waarom controleert men niet of de digid bij mij en mijn gegevens hoort ?
Het lijkt me dat via DigiD vastgesteld wordt of de juiste persoon de aangifte instuurt. Maar als ik dit bericht zo lees, wordt daar dus niet eens op gecontroleerd?!
Wat heb je aan een naam en wachtwoord als ze er niets mee doen?
Nee, je wordt nog steeds gewoon geidentificeerd aan de hand van je adres gegevens / sofi nummer, etc. Het voordeel van het opsturen met DigiD is echter dat bij fraude zondermeer vastgesteld kan worden wie de aangifte verstuurd heeft, en maakt zo het aantonen ervan makkelijker.
Anoniem: 146814
@Emiel|IA25 april 2007 11:45
Correctie: Het voordeel van het opsturen met DigiD is echter dat bij fraude zondermeer vastgesteld kan worden wiens account gebruikt is. Het is nu gewoon wachten op de eerste Digid scam, en diverse malware-makers zullen ondertussen al weer een aardig databaseje hebben. Aangezien de belastingdienst toch geen sms vereist...
Aangezien de belastingdienst toch geen sms vereist...
Alsof dat een oplossing is |:( ..
Het hele DigiD is zo wie zo een grote farce. Bij een aanvraag krijg je tenminste nog een code op je mobile telefoon. Die je daarna moet intoetsen, iets wat toch op strong authenticatie lijkt.

Ik had dit bij het versturen ook verwacht maar nee ..... :r
Alleen maar een password.
Bij IB-Groep kom je er echt niet in zonder SMS-je en dus ook niet met een andere Digid als je niet over het telefoonnummer dat bij de Digid hoort beschikt.
Dus als ik het goed begrijp is het verplicht een GSM te hebben. Mijn vader heeft geen GSM (vrijwel doof dus heeft gewoon geen zin) en is daardoor dus uitgesloten van bepaalde diensten. Maw er wordt gediscrimineerd.

Zit ik nog even met een ander probleem: ik krijg mijn persoonlijke DigiD niet aan mijn GSM gekoppeld. Simpel, omdat daar al een ander DigiD aan gekoppeld is, namelijk dat van mijn BV en het is niet toegestaan meer dan een DigiD aan een GSM te koppelen. Kortom: DigiDROL sucks
en ontstaan er dan geen problemen als je volgend jaar een ander 06-nummer hebt ?
Nee, je kunt dan met de activatiecode die je per brief hebt ontvangen je 06-nummer wijzigen.
Je hebt geen GSM nodig om SMS'jes te ontvangen hoor :S Met een gewone telefoon kan het ook. Nu weet ik niet of in het voorbeeld van jou vader dit dan ook wel van toepassing is. Maar voor mensen die geen GSM hebben in ieder geval wel.
Maw er wordt gediscrimineerd
huh? hoezo??

terwijl een grote groep slecht horende/doof juist de SMS functionaliteit van GSM gebruiken is voor hun juist een nieuwe wereld geopend waar ze nooit aan deel konden nemen ...
> Je hebt geen GSM nodig om SMS'jes te ontvangen hoor :S <
Handig. Hoe dan?
Ik heb nog een gewone telefoon en behalve bellen en gebeld worden op spraak, kan er niks mee. :Z
stresstak:

Ik neem aan dat dat gewoon een lijn is van KPN? Stuur er voor de gein eens een SMS naar dan.
Geen GSM = Geen mogelijkheid om van nieuwe technologie gebruik te maken. Straks ga je me nog vertellen dat hij gediscrimineerd wordt omdat hij niet midden op straat kan bellen.

Laat je pa nog maar lekker zijn pen gebruiken; het oude belastingformulier bestaat nog steeds hoor...
@ CyBeR,
Jah dan zit zijn dove pa aan de telefoon hoopvol wachtend op zijn tekst smsje terwijl er een 'kpn-dame' het smsje voorleest... :+
Verschilt volgens mij ook per instantie, want bij de ib-groep moet ik inloggen met user/pass krijg dan een sms met authenticatie code die ik op de site moet invoeren en dan pas zit ik er op
..want anders gaat de Onderwereld jouw belastingaangite versturen. Je moet eens weten hoeveel poen daarin zit.
Anoniem: 53628
4 april 2007 17:54
Toch maar eens naar de Rabobank gaan bellen dat ik mijn pin + pas kwijt ben. Misschien geven ze me wel het advies die van de buurman te gebruiken :7

Overigens krijg je de code per post aangestuurd. Daarin staat in de eerste regel al dat de code strict persoonlijk is... Gewoon een kwestie van je brieven goed doorlezen |:(
Zo simpel ligt dat niet, dat even de instructies opschrijven dat het strikt persoonlijk is en mensen het dan wel snappen.

Mensen zoeken van nature liever de makkelijkste weg dan de slimste. Alleen als ze overtuigd zijn wijken ze af van hun normale patroon. Vaak overtuiging in de vorm van duidelijk belemmeringen.

Een paspoort en pincode zijn ook strikt persoonlijk. Maar een paspoort zal iemand niet snel (laten) gebruiken omdat het nogal duidelijke kenmerken heeft van de houder. En een pincode zal iemand wat makkelijker maar niet heel gemakkelijk delen omdat dat eigen geld kan gaan kosten.

De DigiD, daar heeft de mens geen binding mee. Het is nog te nieuw en de strikte persoonlijkheid en de nare gevolgen willen nog niet echt doordringen. Dus is het ondanks die waarschuwing een heel makkelijk te delen middel om even wat gedaan te krijgen bij bijvoorbeeld een partij die 'zeurt' om geld en daarna weer even onzichtbaar is.

Als de overheid wil dat de DigiD echt persoonlijk gebruikt wordt moeten ze er dus voor zorgen dat mensen doordrongen worden van de nadelen en de gevaren om die code te delen. Tot die tijd blijft het nog gewoon een code om de overheid blij te maken met wat digitale handelingen zodat je wat gedaan kan krijgen.
Anoniem: 187167
4 april 2007 19:32
Ik heb een Eenmanszaak. Ik heb voor 1 April mijn inkomsten belasting moeten doen. Ik werd niet gevraagd om een DigiD.

Gelden andere regels voor bedrijven? Zo ja waarom moet dan een eigenaar van een Eenmanszaak geen DigiD invullen?
Voor bedrijven geld dat je via certificaten of via je pincode aangifte moet doen.
Dat is in het geval je aangifte doet via een softwarepakket. Gebruik je gewoon de site heb je alleen een gebruikersnaam & wachtwoord :)
Certificaten of pincode?
Ik heb gewoon alleen een gebruikersnaam & wachtwoord.
DigiD is NIET van de Belastingdienst maar van BiZa, het advies van de DigiD helpdesk is door een paar overenthousiaste uitzendkrachten bij de Belastingtelefoon overgenomen zonder opdracht hiervoor vanuit de Belastingdienst.

En de campagne om een DigiD aan te vragen is meer dan een jaar gelden begonnen en sinds januari zo ongeveer elk uur op de radio en TV uitgezonden dus wie beweert dat hij er door verrast is is een }:O
En de campagne om een DigiD aan te vragen is meer dan een jaar gelden begonnen en sinds januari zo ongeveer elk uur op de radio en TV uitgezonden dus wie beweert dat hij er door verrast is is een
En als je niet zo veel (tot geen) radio / TV luistert / kijkt? Wat dan? Ben je dan ook een }:O?
Dan nog waren er advertenties op het internet/kranten en staat er al sinds het programma van de aanslag van 2005 al vermeld dat de belastingdienst aan het overstappen is naar DigiD.
Vele gemeentes gebruiken het ook al maanden op hun websites.

Het lijkt me dus sterk dat je er echt niks over hebt gehoord. Tenzij je in een grot woont of gewoon dikke pech hebt gehad en DigiD nergens hebt gezien.
Dan staat het ook op de website van de belastingdienst als je dat programma download.
[edit]
ok, dat was niet netjes...
gewoon een foutje van een duffe belmiep die iemand aan de lijn had die heel erg begon te zeiken en eisen dat het nu geregeld werd zeker, welke als oplossing aandroeg om het zo dan te regelen :Z
Zal je nog tegenvallen, bij RTL hadden ze een belletje gepleegd en bij de volgens hen eerste keer:
"Ik wil mijn belastingaangifte opsturen, maar het programma zegt dat ik een digID nodig heb. Op de site staat echter dat het een paar dagen kan duren voor ik de gegevens binnen heb, is daar een oplossing voor?"
"Dan moet u gewoon die van uw partner of eventueel uw buurman gebruiken"
"Levert dat dan geen problemen op?"
"Hij verstuurd en accepteerd hem dan gewoon, er kunnen later echter wel vragen over gesteld worden"

Tja...
Ja, maar als de buurman even langskomt om te helpen kan dit dus prima,
Hij staat dan geen gegevens af, hij helpt met het versturen zonder dat hij zijn gegevens afgeeft, hij typt het even in en de aangifte wordt verstuurd.

De Digid gegevens worden niet bewaard.
tsja en hoe moeilijk is het nou om dat even te onderscheppen?
zeker als je de macht hebt over het client systeem is dat gewoon een eitje.

erg zwak van de fiscus; ik ben blij dat ik het als bedrijf gewoon nog zonder digid mag.
Ja, maar als de buurman even langskomt om te helpen kan dit dus prima,
Hij staat dan geen gegevens af, hij helpt met het versturen zonder dat hij zijn gegevens afgeeft, hij typt het even in en de aangifte wordt verstuurd.
Als je buurman je helpt met het invullen van je papieren belastingformulier is het ook valsheid in geschrifte als hij er vervolgens zelf zijn handtekening onder zet.
Ook als je buurman je helpt moet je je aangifte zelf ondertekenen.
Digid is geen postzegel die je helpt met versturen, digid is een electronische handtekening.
Anoniem: 176826
@dtech5 april 2007 09:40
Ach en wat is het hele probleem nu?
Als je een aangifte programma als dat van Elsevier gebruikt, dan verstuur je gewoon met je ouderwetse PinCode en niet met je DigiD. :7

Overigens doe ik zelf nooit meer mijn belastingaangifte met het programma van de belastingdienst. Een paar jaar geleden de aangifte met dat programma vergeleken met die van de Elsevier. Scheelde 400 euro. Met veel opnieuw invullen, schuiven en zoeken kon ik dat wel terugbrengen naar ongeveer 10 euro.
Hoe doen ze dat als je belt dat hand in het gips zit en je moet iets van de overheid tekenen (op papier)?

Met de belasting telefoon...Waarmee kan ik u helpen?
Oh u kunt geen handtekening zetten? Vraag dan even aan de buren of zei het willen tekenen, of anders is er misschien wel een vriendelijke voorbijganger op straat...
Wel makkelijker ja :-)
Veel belastingadviseurs/boekhouders, hebben toch gewoon de digiD van hun klanten om de belastingaangifte te doen?
Het lijkt me dat een boekhouder aangife doet voor jou maar op z'n eigen naam. Hierbij zou hij alleen zijn eigen DigiD hoeven te gebruiken.
Anoniem: 53628
@bangkirai4 april 2007 18:53
Dat wil nog niet zeggen dat ze die van mij maar voor jou opgave mogen gebruiken en andersom.
De belastingadviseur kon bij de belastingdienst nog een speciale versie van het aangifteprogramma opvragen die de 5-cijferige code nog steeds accepteert.
Het enige verschil met jouw gedownloade versie is: 6 bytes ergens in een klein hulpbestandje waardoor hij switcht tussen 5-cijferige code en Digid !
ik vind dit toch maar vreemd. Ik snap het gebruik van de digid dan ook niet echt. In België steek ik gewoon mijn e-id in de kaartlezer, klik ik op login, geef ik mijn pincode in en kom ik in mijn persoonlijke taxbox met mijn belastingen.
En zo zou het moeten. Iets wat verscheidene banken gebruiken. De postbank gebruikt ook een constant wijzigende code, alleen dan vooraf op papier gegeven. DigiD is een achterhaald concept. Een vaste code zonder iets anders nodig te hebben voor zulke privacy gevoelige zaken. Ach ja... IT is iets vreemds voor de heren daar blijkt weer eens.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee