Computerfabrikanten langzaam met uitleveren Vista Express

Veel computerfabrikanten leverden Windows XP-pc's na 26 oktober uit met een zogenaamde "Vista Express Upgrade"-bon. Het verzenden van het Windows Vista Upgrade-pakket waar de bon recht op geeft, gaat echter niet van een leien dakje.

Volgens Arstechnica zijn er weinig of geen kopers van computers met deze bon die het Vista Upgrade-pakket al binnen hebben gekregen. Dell laat op zijn Vista Express Upgrade-site weten dat het niet gerekend had op de enorme vraag naar de upgrade. Hoewel deze problemen nu opgelost zouden moeten zijn, zal Dell de levering van de upgrade pas eind februari starten. Klanten die er vroeg bij waren, zullen als eerste hun Vista-pakket krijgen. Wie echter denkt zijn Dell-computer snel van Vista te voorzien, kan rekenen op een teleurstelling, gezien de verwachte levertijden van zes tot acht weken. Kopers van HP-computers komen er niet beter vanaf, want ook deze OEM-fabrikant kampt met leveringsproblemen. Klanten van HP die de upgrade besteld hebben, zouden deze pas half april binnenkrijgen en net zoals bij Dell zou de levering van het opwaarderingspakket voor Windows XP pas aan het eind van deze maand de deur uitgaan.

Waarom er zoveel problemen met het uitleveren van de Express Upgrade zijn, terwijl een retail upgrade naar Vista in elke computerwinkel gewoon in de schappen ligt, is onduidelijk. Een mogelijke verklaring komt van iemand die bij een grote OEM-fabrikant werkt en anoniem wil blijven. Volgens hem of haar zou het voor de fabrikanten moeilijk zijn om te controleren welke pc's wel of niet geschikt zijn voor een upgrade naar Vista. Omdat al deze OEM-fabrikanten ook de support voor het besturingssysteem moeten verzorgen zijn ze erg voorzichtig. Immers, het upgraden van een goed werkend Windows XP-systeem met bijvoorbeeld een grafische kaart zonder goede Vista-ondersteuning is vragen om problemen, zoals bezitters van bijvoorbeeld een Nvidia GeForce 8800 GTX inmiddels hebben kunnen ondervinden.

Door Ralph Smeets

Nieuwsposter

17-02-2007 • 13:00

33 Linkedin

Bron: Arstechnica

Reacties (33)

33
33
10
3
2
15
Wijzig sortering
Dell is prachtig... "Dell raadt windows Vista aan" wat kan je selecteren? Windows XP (bij een nieuwe pc).

En dan nog iets, beetje off-topic maar toch: Vaak is Windows XP Media Center de default selection en kost Windows XP Professional 40 euro duurder, maar...

Windows XP Media Center is toch Professional met daar-boven-op MCE?

Afzetters.
Dat klopt, windows MCE is professional met de MCE applicatie erbij en wat features eruitgehaald, maar die licenseprijzen kloppen, dat is gewoon de microsoft prijs.

Kijk maar bij je lokale PC boer naar de OEM prijzen van MCE en Professional
Is niet waar. Los van de workarounds/hacks die er zijn, het is officieel niet mogelijk om met Windows XP MCE (2005) een domain te joinen, in tegenstelling tot de Professional editie.
Anoniem: 205848
@mie9iel17 februari 2007 20:28
Fout, windows Media Center Edition ;)
Volgens mij is MCE eerder de Home editie, met alle laatste updates, wat extra features en de MCE applicatie erbij.
Voor de grote OEM's is het niet alleen een kwestie van de upgrade-DVD toesturen.

Men levert de PC ook uit met allerlei extra applicaties van derden. Voor al die applicaties moet men uitzoeken of deze werken onder Vista en waar nodig zal men updates moeten lospeuteren bij de partners. Dat vergt tijd.

Bijv. wat Dell betreft, jouw Dell PC is uitgeleverd met Windows XP. Dell heeft daarnaast ook PowerDVD DX meegeleverd waardoor het mogelijk is om ook DVD's af te spelen. De door Dell meegeleverde versie van PowerDVD werkt echter niet onder Vista. Dell is afhankelijk van PowerDVD om een compatibele versie te leveren. Kortom hierdoor treedt vertraging op.

Een PC-boer op de hoek zal je een OEM versie van Vista leveren. Hoe jij vervolgens een DVD afspeelt is jouw probleem. Vista home premium en Vista Ultimate hebben de DVD decoders ingebakken. Dus daarvoor is het geen probleem. Maar als je Vista business of Vista basic hebt dan kun je op dit moment niet anders dan een volledige retail versie van bijv. PowerDVD of Nero aanschaffen.

Maar goed de meeste Tweakertjes hebben er geen moeite mee om een illegale versie van een DVD player te installeren en vinden dit geen probleem. Een grote OEM moet dit echter wel in de gaten houden. Kortom vertraging, vertraging en nog eens vertraging. Verder hebben OEM's en moduslink vanaf het eerste moment aangegeven dat uitlevering 6 tot 8 weken na het verschijnen van de retail versie van Vista zou plaatsvinden. Er is dus niemand die met enig recht kan klagen over de vertraging. Of je het leuk vind is natuurlijk een andere kwestie. :z
Verder hebben OEM's en moduslink vanaf het eerste moment aangegeven dat uitlevering 6 tot 8 weken na het verschijnen van de retail versie van Vista zou plaatsvinden.
Dat is mij voor de aankoop dus *nooit* medegedeeld. Daar kwam ik pas achter toen ik de kleine lettertjes op de upgradecoupon las, bij het aanvragen van de upgrade. Overigens: hoe moeilijk is het nou om een DVDtje met wat software op de bus te doen. Moet dat nou echt "6 tot 8 weken" kosten? Houdt dan in ieder geval je klanten normaal op de hoogte van de status van hun bestelling en neem contact op als er problemen zijn. Maar zelfs daar is Moduslink naar mijn ervaring (en die van veel anderen) niet toe in staat.
Overigens: hoe moeilijk is het nou om een DVDtje met wat software op de bus te doen.
1 is niet zo'n probleem maar 100.000 wel. En als ze al die klanten ook nog eens moeten informeren over de vertraging gaat het nog weer langer duren. Geduld is een schone zaak, XP werkt al 6 jaar en waarschijnlijk ook nog wel een paar weekjes langer.
Waarom heb je uberhaupt voor dat coupon genuezel gekozen.
Omdat ik geen zin had nu een XP PC te kopen en dan tezijnertijd nogmaals de volle mep te moeten betalen voor Vista.
Wat ga je doen als Vista een keer crashed?
Eerst XP reinstallen en activeren (dus internet aan de praat krijgen) en dan weer Vista reinstallen en activeren..
Ooit gehoord van programma's waarmee je een drive image kunt maken en terugzetten?
Vista upgrade heeft een geactiveerde XP install nodig.. ja ja..hij is fijn
Voor mij geen probleem, ik heb het zaakje namelijk eerlijk gekocht en voor mij is activeren dus geen probleem. :Z

Bovendien is het wel degelijk mogelijk een clean install te doen, hierbij een quote uit forum: XP to Vista upgrade via Moduslink :
--
In het begin van de installatie krijg je de vraag of je wilt 'upgraden' en dus je oude instellingen etc. wilt behouden of dat je een aangepaste installatie wilt doen.
Kies je de laatste optie dan heb je wel keus uit partitie etc.
Als je hiermee verder gaat dan krijg je de melding dat Windows opnieuw geinstalleerd wordt en dat oude instellingen en programma's weg zijn.
Dit lijkt me een schone installatie.
--
Voor mij geen upgrade geklooi.. (ook geen Vista trouwens voorlopig)
Dat mag je uiteraard helemaal zelf weten.
Tsja.. had ik een maandje langer geduld gehad dan had ik mijn nieuwe PC meteen uitgeleverd gekregen met Vista. Geduld is inderdaad een schone zaak, volgende keer zal ik zeker geen gebruik meer maken van zo'n upgrade-aktie en gewoon ietsje langer wachten tot het OS officiëel is uitgebracht.

Wat Moduslink betreft: die hebben bewezen dat ze deze klus voor Microsoft niet aankunnen. Microsoft zal ze vast nog niet een keer inhuren.
Iedereen weet toch dat je windows NOOIT moet upgraden, maar altijd full install moet doen.
Waarom heb je uberhaupt voor dat coupon genuezel gekozen. Wat ga je doen als Vista een keer crashed?
Eerst XP reinstallen en activeren (dus internet aan de praat krijgen) en dan weer Vista reinstallen en activeren.. hoe kut is dat? Vista upgrade heeft een geactiveerde XP install nodig.. ja ja..hij is fijn :+

Voor mij geen upgrade geklooi.. (ook geen Vista trouwens voorlopig)
Het op de post doen van een upgrade dvdtje is geen probleem, maar de ondersteuning die erop gegeven moet worden is wel een groot probleem, want een boel mensen die zo'n upgrade willen zijn te dom om uberhaupt een computer te hebben, en die gaan dus bellen... Je moest eens weten hoe dom gebruikers zijn, dagelijks dat ik dingen hoor dat je echt wil zeggen dat de gebruiker beter de computer uit kunnen zetten en lekker moeten gaan wandelen, maarja dan moet je dus uitleggen hoe je een computer uit zet.. (Ja zo dom zijn sommige gebruikers)..
Dus het probleem ligt niet bij het verzenden, maar bij de capaciteit van de helpdesk (en natuurlijk is het ook nog eens zo dat je helemaal geen vista nodig hebt, en dat het dus alleen maar een bonus is)
Ja en die OEM fabrikanten hebben de release van Vista verder ook niet aan zien komen :?
Je mag aannemen van wel - anders zouden ze die coupons niet meegeleverd hebben :).

Wat natuurlijk belangrijk is voor die fabrikanten is dat alle hardware die in zo'n computer zit ook daadwerkelijk getest is onder Windows-V, anders krijgt men boze klanten en een overwerkte helpdesk.

Dus testen ze liever alles met de productie-release van Windows-V dan dat ze ook maar 1 product (maal duizenden klanten) uitleveren zonder goede Windows-V ondersteuning...
ze hebben hem wel zien aankomen, maar konden niet voorzien dat maar zo weinig bedrijven tegen nu deftige vista-drivers hebben uitgebracht, daar zit hem het probleem.
Het is een beetje onzin van die OEM fabrikanten lijkt mij om te stellen dat ze niet kunnen zien welke machines wel of niet geschikt zijn voor een Vista upgrade. Ze weten wat ze hebben verkocht en ze weten vast ook wel waar de problemen zitten.

Het zal wel weer een ordinaire geld kwestie zijn!
Dat zullen ze wel expres doen.
Ook bij Moduslink, het bedrijf waaraan Microsoft de afhandeling van de Vista-upgrades heeft uitbesteed, lijkt het een zooitje te zijn.

Ikzelf heb reeds half januari online de upgradeprocedure doorlopen, scans van upgradecoupon en aankoopbon gemailed en 14 Euro aan verzendkosten overgemaakt. Nog steeds staat bij mijn bestelstatus "COA goedgekeurd". Heb al twee keer gemailed naar Moduslink of er een probleem is, de eerste keer kreeg ik een dooddoener terug dat ze helaas op dit moment geen informatie konden geven en op antwoord op de tweede mail wacht ik nog.

Als ik een maand had gewacht met aankoop van mijn nieuwe PC had ik Vista reeds gedraaid, nu kan ik wachten tot ik een ons weeg.

Zie ook het topic dat op GoT over deze materie loopt: forum: XP to Vista upgrade via Moduslink
Hmmz, bij mij is alles daar goed gegaan zie sinds maandag daar op de website staan dat mijn pakket is verzonden. 2 weken daarvoor de aanvraag er van ingediend.

Maar ik geef toe iedereen is er te traag mee.

Partijen voor de Vista express upgrades.
Partijen voor drivers of software voor vista, kan bijna geen fatsoenlijke virusscanner vinden die out of the box Vista compatible is, alles moet met updates of trailware versies die je eerst moet downloaden.
Moduslink is echt een ramp. Ik had al eind december een aanvraag gedaan. Ze zouden binnen drie dagen het bedrag van me rekening afschrijven, dat is pas eergister gebeurt.

Tevens hoezo echt 14 euro? ik hoef mar 5,50 te betalen.

Ook contact krijgen met moduslink is een ramp. Ze hebben drie maal niet gereageerd op me mailtjes met de vraag hoe het zit en bij de vierde kreeg ik automatisch gemaakt mailtje waarin stond dat ze het te druk hadden en dat ik niet te snel op antwoord moest rekenen. Ook bellen werkte niet echt,... namen gewoon niet op. Nu krijg je een computer die je ook alleen maar doorverwijsd naar van alles en nog wat en tenslotte zeggen ze dat je moet mailen,... en dan krijg je weer een bericht dat ze het te druk hebben. Echt belachelijk gewoon, ik wil gewoon weten hoe het zit met mijn bestelling, heeft een waarde van ruim 150 euro als ik et in de winkel zou kopen dus...

Verder vond ik het ook genaaid van Asus die hadden geen upgrde coupon bij mijn laptop gedaan, als ik niet wist dat ik recht had op een upgrade was ik er dus ook nooit achter gekomen.
Anoniem: 203140
18 februari 2007 22:04
OEM update uitleveren aan Dell gebruikers is inderdaad vragen om problemen, Dell klanten zijn gewend dat Windows Pre-instelled is.

Maar is zou niet weten wat de Drivers voor de 8800GTX hier mee te maken hebben? Die werken juist wel goed, het gaat meer om vage rand apparaten die niet goed werken na een update naar Vista. En bij Dell maken ze nogal wat verschillende systeemen die gewoon dezelfde naam hebben maar met ander chipsets, net wat ze op dat moment goedkoop kunnen krijgen.

De 8800GTX heeft prima Vista support! Zowel x64 als de x86.
Ze hadden dus niet gerekend op zoveel aanvragen? Dat snap ik ff niet, je geef een coupon mee, dan ga je er toch als bedrijf al automatisch vanuit dat er gebruik van wordt gemaakt?
Dus als je 100 coupons geeft, dan reserveer je toch ook 100 vista upgrade paketten.
Juist niet.
Waarom denk je dat zegels sparen bij de shell en zegels kopen bij AH aantrekklijk is voor die bedrijven ?
De klant betaald op 1 of andere manier voor die zegels en er raakt altijd een X percentage zegels kwijt.
Als leveranciers kun je daar van uitgaan. De vraag voor een levernacier is alleen: Welk % raakt kwijt en welk % gaat het daadwerkelijk inleveren.
Kennelijk zit daar een deel van de fout...
Anoniem: 50893
@Loft17 februari 2007 13:52
In het computertijdperk lik ik me nog steeds suf aan zegels hoor en ik raak niets kwijt, er gaat niks door die pijp verloren :+

Zegels, ze zouden verboden moeten worden :P
Ik hoo rhet al aankomen.

met wat geluk hebben we onze Windows Vista ontvangen tegen dat we onze volgende PC kopen.
Of met minder geluk tegen dat de volgende Windows uit komt :)

Bij HP trouwens is het 19 euro verzendkosten.
En in een ander artikel geeft Balmer zelf toe dat er verkoop van Vista een beetje overschat/overdreven is.

Nogal logisch als ze alle Vista coupons al direct als verkocht exemplaar mee in de cijfers steken.

Ik vind heel dat Vista gedoe 1 grote rotzooi aan het worden.

Brak OS, een stijgend aantal klachten en problemen met drivers, stijgende meldingen van rare tot zeer rare ervaringen met Vista zelf, leveringen die de mist ingaan, grote spelers als HP en Dell die terughoudend beginnen staan tegen reeds verkochte Vista Ready laptops, enz...

Het WOW gevoel begint meer en meer een geirriteerd What The Fuck gevoel te worden lijkt me...
Ik heb wekenlang de 30-dagen evaluation copy van Vista getest. XP kan naar mijn mening alles toch goed genoeg. Voor eye-candy vind ik de prijs van Vista gewoon veels te hoog. Ik heb zelf een andere oplossing sinds kort: XP dual boot met Ubuntu Linux + Beryl:

http://www.youtube.com/re...y=xgl+linux&search=Search

Dat is stiekem een regelrechte kopie van MacOS Leopard + veel extra effecten. Als het gaat om internetten, multimedia bekijken en wat kantoorwerk is dit ideaal.

Ik heb XP wel nog om spellen te spelen want ik kan absoluut niet zonder Counter-Strike. Mocht er een nieuwe versie van CS komen die alleen op Vista draait, dan moet ik die wel kopen maar tot die tijd wil ik het niet, zelfs niet als ik het gratis zou krijgen.
Gisteren getipt over het volgende:

- Linux-systeem
- Windows in Virtual Machine
- Beryl / Compiz

Scherm van VM op desktop 2 zetten en zo kun je met een klik op de knop wisselen tussen je Linux en Windows omgeving :Y)
Ik geloof dat DirectX niet werkt in VMware, maar ik heb juist XP nodig voor spellen. Maar voor "gewone" dingen is dat natuurlijk prima.
Dan is het wachten op virtualisatie waardoor je twee besturingssytemen echt naast elkaar kunt draaien, in plaats van bovenop elkaar.
Maar dan moeten de VGA kaarten ook virtualisatie gaan ondersteunen in de hardware en dat zie ik nog niet snel gebeuren.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee