Google mag 'Gmail' niet in Europa gebruiken

Een Duitse ondernemer heeft een slag thuisgehaald in zijn strijd tegen Google. De Duitser heeft een bedrijf dat de naam G-mail draagt en was daarom van mening dat Googles Gmail-dienst inbreuk maakte op zijn handelsrecht.

De tweeëndertigjarige Daniel Giersch is niet van plan zijn bedrijfsnaam zomaar te grabbel te gooien en wordt daar tot nu toe behoorlijk in gesteund door rechtbanken. Eerdere uitspraken van Duitse rechters hebben er al voor gezorgd dat Google-gebruikers in dat land geen '@gmail.com'-emailadres kunnen krijgen, maar aangewezen zijn op '@googlemail.com'. Adressen die bij de domeinnaam gmail.de horen worden namelijk uitgedeeld door het bedrijf van Giersch, dat zich bezighoudt met hybride maildiensten. Na het landelijke succes besloot Giersch de strijd ook op Europees niveau te gaan voeren.

Google MailHij diende een klacht in bij het Europese Office for Harmonization in the Internal Market. Deze organisatie zou nu geoordeeld hebben dat Googles Gmail verwarring kan zaaien rond Giersch' bedrijf. Giersch zelf claimt dat Google hem al 250.000 dollar geboden heeft voor het gebruik van de Gmail-merknaam. Het lijkt er echter op dat na het Verenigd Koninkrijk - waar Gmail in 2005 al omgedoopt werd in Google Mail na klachten van een bedrijf - nu ook Duitsland en zelfs heel Europa aan de naam Google Mail zal moeten wennen.

Door Yoeri Lauwers

Eindredacteur

01-02-2007 • 10:05

142

Bron: Ars Technica

Reacties (142)

142
136
58
15
4
27
Wijzig sortering
Ok voor de goede orde, zou het dan ook zo zijn dat mijn huidige gmail van @gmail.com naar @googlemail.com gaat? Dat zou echt zuigen namenlijk :/
Het gaat hier over gmail.de en andere emailadressen met europese navoegsels zoals bv. gmail.co.uk

Jij hebt een .com adres wat dus niet onder deze noemer valt!
Kregen Duitse Gmail (die van Google dus)-aanvragers dan een .de-emailadres? Nee toch? Net als ons gewoon Gmail.com. Dus mocht het uitgeven van googles dienst onder de naam Gmail verboden worden, zal Gmail.com gewoon niet meer mogelijk zijn. Het lijkt me wel erg sterk dat de al uitgegeven adressen in de betreffende landen ingenomen zullen worden. Conflicten met de door Giersch' bedrijf uitgegeven adressen zullen er ook niet zijn door de .de-extentie (Extentie is volgens mij niet het juiste woord. Wat wèl??).
Ik ben trouwens wel benieuwd naar wat evt. terugwerkende sancties zullen zijn naar Google toe, mocht Giersch gelijk krijgen. Immers zal het toch niet kunnen dat je een bepaalde overtreding begaat onder de noemer 'ik wist het niet'. Of zou het dan zo moeten zijn dat Giersch een merkrecht op de naam had moeten aanvragen?
(Extentie is volgens mij niet het juiste woord. Wat wèl??
Het goede woord is Top-Level-Domain (TLD)
(Extentie is volgens mij niet het juiste woord. Wat wèl??).
ex·ten·sie (de ~ (v.), ~s)
Eerdere uitspraken van Duitse rechters hebben er al voor gezorgd dat Google-gebruikers in dat land geen '@gmail.com'-emailadres kunnen krijgen, maar aangewezen zijn op '@googlemail.com'.
Lijkt het me toch echt dat het om de .com e-mailadressen gaat, want de @gmail.de e-mailadressen zijn van Daniel Giersch. Kijk maar eens op gmail.de.
Lijkt mij toch echt wel aangezien er geoordeeld is dat het woord gmail aan het bedrijf van Giersch toebehoort en niet aan dat van Google. Nu is dat dus ook op EU niveau zo. Dat houdt dus in dat er geen gmail.com gebruikt mag worden door andere bedrijven dan die van Giersch. Merkenrecht is dus belangrijker. Dat zegt trouwens niets over het gebruik van "gmail" in andere landen.

Zie het als OpenOffice.org, deze mag niet door het bekende open source office pakket gebruikt worden in de Benelux omdat het merk "Open Office" niet van hun is maar van een Nederlands bedrijf. Het gaat hier echter om een TLD welke weer niet onder de wetgeving hier in Nederland, de Benelux of de EU valt. Het domein opeisen kan dan weer niet omdat het merkenrecht in dit geval zich beperkt tot de Benelux. In geval van dat bedrijf van Giersch zal dit wel beperkt zijn tot de EU.
Waarschijnlijk wel, tenzij je een "woon- of verblijfplaats" in de VS opgeeft aan Google..... :z
In mijn Google Account settings zijn de velden voor je afkomst "optional", dus dat hoef je niet eens in te vullen!

Ben benieuwd hoe Google dat gaat aanpakken; ze kunnen hoogstens iemands afkomst bepalen n.a.v. een ip-adres.
Nee, dat denk ik ook zeker niet, maar hoe kan het anders? Dat kunnen ze technisch gezien nóóit bolwerken. Of ze moeten dus álle adressen gaan omzetten; dus ook die uit de States.

Ik heb me trouwens al vanaf het begin af aan verbaasd over het feit dat de dienst "Gmail" heet. De andere diensten van Google hebben namelijk allemaal de vorm "Google dienst": Google search, Google Video, Google Ads, Google Earth, etc.
Ben je lekker als amerikaan op vakantie in deutschland, check je je gmail ff, BENG, je emailadres is veranderd!

Denk niet dat gmail dat zo op gaat lossen...
gearth en gads klinken niet zo vet anders :)
Dan nog maar te zwijgen over Hotmale :+
En al die 06-lijnen met 'Live' erin al weer vergeten dan?
Ik vond GMail in het begin ook aardig lijken op Gay-Mail.
Tis ff wennen. Nu heb ik zelf mijn eigen domein bij gehost.
Me users zijn nog nooit zo blij geweest.

Lang Leve Google!
(Zolang het gratis blijft uiteraard!)
Anoniem: 172063 @HyperioN2 februari 2007 12:52
Waarom zou je in godsnaam naar duitsland op vakantie gaan als je vlakbij cancun & aruba zit!!!!!
in de UK kan je beide blijven gebruiken als mail adres, maar als je inlogt wordt je verwezen naar googlemail.com
Mail die naar @googlemail wordt verstuurd komt aan bij @gmail.com en andersom. Probeer maar.

Dus als je mailadres blaataap@gmail.com is, ontvang je ook mail die wordt gestuurd naar blaataap@googlemail.com.

Ik weet niet of dit in de toekomst ook zo blijft, maar ik denk niet dat Gmail van plan is al haar Europese @gmail.com adressen te veranderen. Dan zullen ze er wel wat euro's tegenaan knallen om dat bedrijf tevreden te stellen.
Dus als je mailadres blaataap@gmail.com is
Hmm, daarom ontvang ik zeker zoveel spam... :P
Meneer "Blaataap" zal vast heeeel blij met jou zijn, nu je zijn e-mail adres hier te grabbel hebt gegooid op een deze druk bezochte website. |:(

Misschien da de term "e-mail harvester" je wat zegt..?
Anoniem: 156329 @Strebor1 februari 2007 16:28
Hoeveel spam zal frag1le ontvangen als ik hier frag1le@gmail.com neerzet denk je? :Y)
Zeker onbekend met Gmail zijn spam filter. Ik krijg slechts een enkele spam mail per week in me inbox. De rest verdwijnt netjes in de spam folder. :)
Of je kunt aan Google vertellen hoe ze hun aanklach of probleemt kunnen ontsnappen... door Daniel Giersch's bedrijf op te kopen :P
Als iedere gmail gebruiker een euro inlegt om gmail.com te houden inplaats van googlemail.com, komen we er denk ik wel :Y)
Deze man heeft natuurlijk gelijk, hij heeft niet voor niets zijn merkenrecht op deze naam. Aan de andere kant krijg ík nu wel weer zin hém aan te gaan klagen omdat ik straks mijn emailadres moet gaan veranderen!

Ik verwacht niet dat zo'n actie iets zal helpen, aangezien je als gmail.com klant geen poot hebt om op te staan (beta-versie, geen rechten, etc). Ik hoop alleen dat dit juridisch akkefietje ervoor gaat zorgen dat duizenden (miljoenen?) mensen in Europa een ander emailadres moet gaan gebruiken. Laat hem dan een aantal mooie euro's accepteren en laten we lekker doorgaan met internetten zonder juridisch gezeik :)
Deze man heeft natuurlijk gelijk, hij heeft niet voor niets zijn merkenrecht op deze naam
sterker: als hij er niets tegen zou doen, zou hij zelfs het recht verliezen...
.oisyn Moderator Devschuur® @tes_shavon1 februari 2007 11:45
Nou moet je de amerikaanse regelgeving niet gaan verwarren met de Europese.
Anoniem: 104246 @DRvDijk1 februari 2007 10:25
Wie zegt dat ik als Nederlander geen amerikaans @gmail.com adres mag gebruiken :)
Anoniem: 167720 1 februari 2007 10:21
Ik vind dit een bijverschijnsel van een groter "probleem" wat me al jaren irriteert. En dat zijn de domeinnamen per land.
.nl voor Nederland
.de voor Duitsland
etc.

maar .com, .org, .net enzo worden allemaal door de VS geregeld.

Ik zou liever zien dat de land-domeinen en dus ook een .us domein door de landen zelf geregeld wordt, en de .com enzo door een internationale onafhankelijke partij.

Giersch had in dat geval al lang de gmail.com domein in bezit (aangezien de commerciele bedrijven in die top domein dan horen).
Wat dacht je ervan om TLD meteen maar af te schaffen? Heb je helemaal niet meer van deze onzin. Gewoon "gmail" en "tweakers", geen onzin als com/net/nl/be.
Anoniem: 87832 @Brent1 februari 2007 11:37
Welk domein gaat tweakers.net dan nemen? Aangezien tweakers.com en tweakers.nl ook bestaan lijkt me dat tweakers.net niet méér aanspraak heeft op het tweakers domein.
Vermoedelijk krijg je dan domeinen als nl.gmail voor internationale bedrijven. Het afschaffen van de (cc)TLDs zou in ieder geval volledig in de geest van het mondialisme zijn.

Ze zijn verzonnen om orde te scheppen, maar of die er nu is is maar de vraag...
Waarom boos worden op die beste Duitser? Hij heeft gewoon gelijk. Het is gewoon arrogantie van Google geweest, die hebben geen goed vooronderzoek gedaan.

Lijkt een beetje op zaken als de Amsterdam Arena ooit.

(en voor de klagers over het veranderen van het emailadres: wat zeg je dan als Google de dienst stopt? Het is gratis, dus onzeker)
'Multinationals are evil' is zeker jou motto?

De man heeft zijn recht, maar nu moet hij het niet overdrijven en het tot europese level gaan opdrijven.
Geef nou eens toe, tuurlijk ruikt de man meer geld en wilt ie ook meer geld zien. Dit is de reden waarom we boos op hem mogen zijn. Je merknaam beschermen begrijp ik maar waarom heeft hij dan niet gmail.com ook gekocht en gaat hij er opeens om vechten? Sterker nog ik denk zelfs dat gmail.de hem goed doet omdat hij meellift googles bekendheid.

Ik vind idd, als je niet blij bent met @googlemail.com dan moet je het gewoon niet meer gebruiken.
Je gelijk halen is een ding, maar je kunt er natuurlijk ook te ver in gaan. ik geloof niet dat zijn bedrijf in europa bekent is en google hierdoor zijn markt verstoord :r
Barfly heeft wel degelijk gelijk. Het kan ook komen dat het bericht een beetje gekleurd overkomt
Na het landelijke succes besloot Giersch de strijd ook op Europees niveau te gaan voeren.
, maar ik kan daar geen enkele argumentatie uit halen waaruit blijkt dat Giersch hinder ondervind op Europees vlak. Hij zal daarbij wel degelijk aan de rechter moeten aantonen dat hij een Europese markt bedient ipv een Duitse en ook moeten aankaarten waarop hij Googlemail ten tijde van de introductie niet wereldwijd heeft aan proberen te pakken. Immers, dat ben je verplicht als je het recht op patenten en merknamen wilt behouden. (het verdedigen ervan).

Het domein gmail.com is geregistreerd op 13 augustus 1995. Nu kan ik in het duitse whois systeem natuurlijk weer geen datum vinden dus moet ik van andere bronnen uitgaan, maar als ik kijk dat de eerste waybackmachine archivatie van gmail.de pas in 2001 plaats vond, de domeinmutaties ook allemaal tussen 2001 en 2006 waren dan adviseer ik meneer Giersch hard in zijn handjes te klappen met de duitse uitspraak en snel een mailtje naar Google sturen dat ze die 250k euro accepteren. Geef hem namelijk heel erg weinig kans op Europees dan wel wereldwijd gebied.


[edit]
Ok hier gaan we.. net even archive.org uitgepluist.

24 feb 2001 - eerste registratie van het domein. Laat een website zien dat de dienst tijdelijk offline is.
20 mei 2004 - eerste geregistreerde wijziging . Er draait nu een bbs genaamd Crystal Palace.
Jan 2005 / Nov 2005 - Site is offline
4 nov 2005 - draait een volledig nieuwe website genaamd gmail.de alsof ie er al jaren draait.

Kleine sidenote: nov 2005 was Google net een maandje of wat bezig met... jahoor Gmail.. toevallig? Denk ut niet. Laten we nu allemaal meneer Giersch super zielig vinden.... zucht...
Gmail.com (van google dus) is zelfs al in 2004 begonnen (mijn eerste adres had ik in juli 2004).

Maar eigenlijk zegt het niet zoveel dat dat Duitse bedrijf pas in nov. 2005 een website heeft gemaakt. Het gaat erom wanneer het bedrijf met die merknaam is opgericht, en dat zal ongetwijfeld eerder zijn geweest dan de merknaam Gmail van Google.
Dat jij zijn bedrijf niet kent, OK, maar voor die man is het wel vrij fucked-up. Verzin je een leuke naam, komt Google daar plots overheen gedenderd. En zoveel werk zou het voor Google niet geweest zijn even te checken of gmail.(alle EU TLD's) nog vrij was. Ze hebben uiteindelijk zelf een zoekmachien begreep ik. Google heeft gewoon gegokt en verloren.
En wat heeft de beste man gedaan? Precies, meteen van meet af aan lopen klagen en een rechtszaak aanspannen in Duitsland. Hierbij ben je overgeleverd aan andere partijen zoals de rechtbank waar de zaak dient. Als zij pas een jaar later je zaak in behandeling nemen en er vervolgens een maand of 8 erover doen om tot een uitspraak te komen dan ben je al aardig ver weg. Als je daarna dan naar de Europese rechtbank stapt zit je weer in dat traject. In 3 jaar in zowel Duitsland als de EU een uitspraak hebben is dus gewoon retesnel.

Wat jij van plan bent is van geen enkel belang, je adres veranderd gewoon. Kun je hoog en laag springen, je hebt je maar te schikken. Als je op iets/iemand boos zou moeten zijn dan is dat Google. Zij hadden maar moeten nagaan of dit wel kon ivm het merkenrecht. Om dat voor ieder land te doen is niet echt realistisch maar even checken of het in de EU wel kan hadden ze wel kunnen doen.

Maar goed, je laat met je reactie al wel zien dat je alleen maar om jezelf geeft en dat een ander maar kan stikken en naar jou heeft te schikken. De gevolgen hiervan zul je ongetwijfeld tegen gaan komen ;)
Het is voor een bestaand bedrijf die het merkenrecht bezit op iets van cruciaal belang om dat merk te verdedigen. Als ze dat niet zouden doen dan zou dat flinke financiele gevolgen voor hun kunnen hebben plus dat ze hun merkenrecht verliest omdat ze die niet beschermen.
Anoniem: 29558 @Andros1 februari 2007 20:48
Ach...gmail is toch beta??
Als google zelfs zijn bedrijf niet kon vinden was het toch niet veel denk ik :+
Nou ja, het is heel simpel, die man wil gewoon brood op de plank, daarvoor is hij ooit begonnen met G-Mail, nu pikt iemand dat brood van hem, ook nog een gratis. Ik zou het wel weten en exact hetzelfde doen.

Google heeft 100-en van dit soort cases lopen tegen bedrijven / particulieren zoals bijvoorbeeld http://www.goegel.be/.
Ik ben ff op Goegel.be gaan kijken en die zeggen dat er geen case tegen hun domein loopt. Slechte voorbeeld dus.
Slecht voorbeeld, Goegel.be is een parodie op google.be. En is pas opgestart NADAT google.be op de markt kwam. Bij gmail.de was de beste man al jaren bezig en kwam google opeens op de proppen met eenzelfde service met dezelfde naam...
Anoniem: 151099 1 februari 2007 10:11
dit is zo`n onzin.

er zijn genoeg sites als:

naam.com
naam.nl
naam.org
naam.net
naam.de

En allemaal een andere eigenaar of doel hebben. Kan de eigenaar van .de er dan voor zorgen dat de mensen van .com niet meer in duitsland actief mogen zijn?

schijnbaar wel!!

wat is dan in hemelsnaam het nut van een extensie?
Het verschil tussen .nl, .de, .com is inderdaad groot alleen gaat het hier om nog iets extra's.

Stel je hebt een Nederlands bedrijf wat zich richt op de europese automarkt en daar IT oplossingen voor bedenkt. Het bedrijf heet Auto/IT. Dit bedrijf heeft een domeinnaam met de naam autoit.nl. Er is een ander bedijf, dit is een bedrijf dat een scripttool heeft met de naam AutoIt, deze heeft de domeinnaam autoit.de.

Voor gebruikers is er dus duidelijk verschil. Ze zien direct dat de ene website niet van het andere bedrijf is ondanks dat de naam het zelfde is.

Bij Google mail is dit anders. Het Duitse bedrijf bied in Duitsland E-Mail diensten aan met een gmail.de domein. Google doet het zelfde onder de zelfde naam. Ook al heeft het een gmail.nl, gmail.com etc domeinnaam. Omdat ze in Duitsland een afwijkende naam hebben (googlemail.de) is dit verwarrend met de andere Europese landen en kan er verwarring ontstaan bij consumenten. gmail.de wordt dan gezien als iets van Google. Daarom heeft de rechter nu besloten om gmail.{eu-tld} niet beschikbaar te hebben voor Google gmail.
Daarom heeft de rechter nu besloten om gmail.{eu-tld} niet beschikbaar te hebben voor Google gmail.
Grappig, want de rechter heeft nog helemaal níks besloten.
Maar... de Duitse G-mail richt zich hele maal niet op de Europese markt. Ze hebben alleen een Duitse site. Wat heb ik als niet-Duitser dan te maken met die Duitse site?
Anoniem: 201443 @ATS1 februari 2007 14:47
en nog iets wat ik daardoor dus ook nergens op vind slaan: gmail.de richt zich op de duitse martk en op hun site staat ook dat het alleen in Duitsland werkt. dus dat hybride valt ook wel mee. als je van andere landen naar dat hybride adres stuurt moeten ze in duitsland heel veel moeite doen om het door te sturen naar het goede huisadres, huis@gmail.de ofzo... dus waarom deze man dit bezwaar naar de wereldwijde markt brengt...hij is alleen in duitsland bezig en zoals het er uitziet krijgt hij het niet zo snel naar het buitenland. Als ik zo'n bedrijfje had gestart en ik wilde het internationaal hebben zou ik voor @global hebben gekozen ofzo... drukt veel beter uit wat voor bedrijf het eigenlijk is.
wel eens van merknamen gehoord?

zou wat zijn met bv coca cola...

omdat er NL achter staat heeft het niets met het amerikaanse bedrijf te maken...

hmmm lijkt mij vreemd..
Wel eens van niet-internationale bedrijven gehoord?

Ajax alleen al is in Nederland een voetbal-club, een brandblusserfabrikant, een schoonmaakmiddel, de naam van talloze boten en een programmeer-techniek.

Wie heeft nu het uiteindelijke alleenrecht op de naam 'ajax'? Zullen we het dan nog eens hebben over alle ajaxen wereldwijd?
Anoniem: 50893 @burne1 februari 2007 18:04
Dat heeft meer te maken met het feit dat de naam AJAX afstamt uit de griekse tijd en in de griekse taal is opgenomen :

http://en.wikipedia.org/wiki/Ajax

Daarom kan iedereen het vrij gebruiken, zonder dat er bezwaren om zullen zijn, al moet ik zeggen dat ze daar in de Arena al jaren niet meer het recht hebben om over "goden" zonen te praten, ook al hebben ze het De Arena ganaamd :+
Anoniem: 151145 @burne1 februari 2007 18:44
Daarnaast mag het wel als de activiteiten heel anders zijn. Dat is bij gmail niet het geval.
Als de duitse gmail alleen in duitsland actief is, geldt het probleem nog steeds, Google is met haar mailservice ook in Duitsland actief.
Ik zou graag willen dat Gmail ook een god was. :'(

EDIT: spelling
Anoniem: 167720 @jqv1 februari 2007 11:23
Ik zeg niet dat cocacola.nl niets met een bedrijf te maken mag hebben. Ik zeg alleen dat als Coca Cola een startend nederlands bedrijf is, dat het dan in eerste instantie een .com neemt ipv een .nl.
blijkbaar niks, makkelijk te claimen voor degene die het eerste weet te bemachtigen en het gaat ook weg voor de hoogste bieder.
was nou net lekker kort om snel - in welk internet-café dan ook, waar ook ter wereld - in te typen....haast een automatisme....zal wel weer ff wennen zijn. Thuis en op eigen mobile device natuurlijk klikbaar.

kunnen ze niet gml.com of zo gebruiken..of @mail.ggl :+

"overbodig" ...hmmm zeker nog nooit op reis geweest 8-)
Kan google niet om zijn naam te beschermen gewoon dat bedrijfje overkopen? 250.000 was natuurlijk de goedkope oplossing, nu haalt deze man veel bekendheid door tegen Google op te komen, wie weet wordt ie alsnog nadat ie z'n gelijk heeft gekregen of overgekocht, of stelt ie zijn naam ter beschikking. Tot dan maak ik me in ieder geval geen zorgen.
ik denk dat je heus nog wel gmail.com kunt bereiken hoor. Alleen zullen ze het logootje veranderen dunkt me.
:D ja zeg da's een goeie ha ha... volgende stap: dat logootje lijkt te veel op een enveloppe en dat schept verwarring met de enveloppen die je elders ziet :+
Net de website van G-mail bekeken, en dit bedrijf is uitsuilten actief in Duitsland. Ik zie niet in hoe zij europees gebruiksrecht van de naam kunnen claimen terwijl zij niet europees actief zijn. En volgens mij was merkrecht een actief recht (zowel in verdedigen en gebruik).
Hebben jullie al eens geprobeerd een email naar jezelf@googlemail.com te sturen? Dit werkt gewoon. Dus ik verwacht dat jezelf@gmail.com ook gewoon blijft werken.
Ik zou settelen als ik Google was. Als alle Gmail-gebruikers Google gaan suen vanwege ongewenste wijziging van NAW-gegevens zonder tussenkomst van de opdrachtgever, dan zwaait er (juridisch/financieel) wel wat meer! B)

/behoudens als ik iets belangrijks over het hoofd gezien heb in de EULA...
Vermoedelijk zie je iets over het hoofd, dat is het grote woord BETA bij Gmail.
Volgens mij zie je inderdaad iets over het hoofd en dat is dat GMAIL nog steeds in beta fase is. Gebruikers hebben dus waarschijnlijk vrij weinig te willen.

Edit: excuses voor de dubbelpost, de reactie hierboven stond op de volgende pagina waardoor ik dacht dat er nog geen reactie was.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.