De 16-jarige Robert Santangelo, die door de Riaa namens vijf platenmaatschappijen is aangeklaagd wegens auteursrechtschending, heeft de muziekindustrie beschuldigd van afpersing, kartelvorming en bedrog van de rechtbank.
De jongen is de oudste zoon van Patricia Santangelo, die in 2005 door de muziekindustrie werd aangeklaagd wegens muziekpiraterij op internet. Ze vergaarde nogal wat bekendheid door als eerste niet in te gaan op een schikkingsvoorstel van de Riaa, maar de beschuldiging aan te vechten. Volgens de Riaa had ze via Kazaa muziek aangeboden en gedownload, maar mevrouw Santangelo ontkende dit en verklaarde dat ze zo weinig van computers wist dat ze dit niet eens zou kunnen. Uiteindelijk besloten de platenmaatschappijen eind vorig jaar dat mevrouw Santangelo er waarschijnlijk inderdaad niets van afwist, maar dat haar kinderen het wel zouden hebben gedaan. De aanklacht tegen de moeder werd ingetrokken en in plaats daarvan werden broer en zus Michelle en Robert aangeklaagd. Het feit dat de jongen slechts 11 jaar oud was toen het vermeende delict zich voordeed, was hiervoor kennelijk geen beletsel.
De thans 20-jarige Michelle voerde geen verdediging en werd daarom door de rechtbank bij verstek veroordeeld tot het betalen van 30.750 dollar. Robert Santangelo besloot de aanklacht wel aan te vechten en nam een advocaat in de arm. Hij stelde een verweer op van 32 punten, waaronder in de eerste plaats de ontkenning van het feit dat hij ooit auteursrechtelijk beschermde muziek zou hebben aangeboden. Verder voert hij onder andere aan dat er nooit was gewaarschuwd dat filesharing illegaal was, dat de claim van de Riaa verjaard is en dat de muziek op de computer afkomstig was van gewoon gekochte cd's van zijn zuster. Hij diende ook tegenklachten in tegen de platenmaatschappijen. Hij vindt dat ze zich schuldig maken aan verboden kartelvorming door gezamenlijk klachten in te dienen tegen vermeende muziekpiraten. Pogingen om, door met dure rechtszaken te dreigen, mensen te dwingen een schikking aan te gaan, beschouwt hij als afpersing. Alle onware beschuldigingen in de vele duizenden rechtszaken die de Riaa al tegen filesharers heeft gevoerd, zouden volgens hem neerkomen op een massaal bedrog van de rechtbanken. De Riaa heeft gereageerd op de aanklachten met een verklaring dat de muziekindustrie nu eenmaal veel schade lijdt door piraterij en dat optreden hiertegen zeer gerechtvaardigd is. Volgens de muziekorganisatie zijn de beschuldigingen geheel onwaar. Het is nog niet bekend wanneer de zaak zal dienen.