Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft uitspraak gedaan in een patentrechtszaak tussen twee medicijnfabrikanten. De uitspraak kan volgens verschillende experts gevolgen hebben voor het patentsysteem in de VS.
De rechtszaak draaide om de vraag of een bedrijf dat een licentie op een bepaald patent heeft genomen, het patent mag aanvechten voor de rechter. Tot op heden wilden de rechtbanken deze zaken niet in behandeling nemen, omdat er door de licentieovereenkomst in de ogen van de rechters geen sprake was van een geschil. Het Hooggerechtshof heeft nu bepaald dat het wel mogelijk moet zijn een patent aan te vechten als er een licentie op de techniek is genomen. De rechtszaak was in oktober vorig jaar door medicijnfabrikant Medimmune aangespannen tegen concurrent Genentech. Genentech had in 2001 geclaimd dat Medimmune met het product Synagis inbreuk maakte op een patent van Genentech. Het betrof het best verkopende product van Medimmune, dus dat bedrijf wilde geen risico lopen en nam onder protest een licentie op de technologie van Genentech.
Synagis bleek een blijvertje. In 2003 was de omzet aanzienlijk gestegen, maar daarmee steeg ook de afdracht aan Genentech, en Medimmune besloot alsnog naar de rechter te stappen om het patent aan te vechten. Dit was door het succes van Synagis financieel ook haalbaar geworden. Het aanvechten bleek echter moeilijk, de verschillende rechtbanken wilden de zaak niet in behandeling nemen en vorig jaar oktober werd de zaak voorgelegd aan het Hooggerechtshof. Het hoogste rechtsorgaan in de VS heeft nu dus bepaald dat het wel mogelijk moet zijn de geldigheid van een patent aan te vechten als er een licentie op is genomen. In de zaak zelf is geen uitspraak gedaan, het geschil moet nu door een lagere rechtbank in behandeling worden genomen.
De uitspraak schept een belangrijk precedent in de patentrechtspraak in de VS. Het zal voor bedrijven eenvoudiger worden een patentrechtszaak tegen een ander bedrijf te starten als er in het verleden op mogelijk dubieuze patenten een licentie is genomen. Net als Medimmune durven veel, vaak kleinere, bedrijven het risico niet te lopen het patent aan te vechten. Ze zijn bang voor de hoge kosten, en willen niet het risico lopen dat ze hun product niet meer mogen verkopen. Daarom worden er regelmatig licenties gekocht zonder dat dat noodzakelijk is. Verschillende patentadvocaten wijzen er wel op dat in nieuwe licenties clausules opgenomen kunnen worden die het aanvechten van een patent onmogelijk moeten maken, wat het risico op juridisch getouwtrek alleen maar vergroot. De uitspraak lijkt wel de trend voort te zetten die in de VS gaande is: langzamerhand lijkt het patentsysteem eerlijker en realistischer te worden. Zo heeft het Hooggerechtshof nog een zaak in behandeling die het toekennen van triviale patenten mogelijk moeilijker maakt.