Patenthouder klaagt 22 bedrijven aan om wifi-patenten

Het Canadese bedrijf Wi-Lan heeft 22 bedrijven in de Verenigde Staten aangeklaagd wegens het schenden van drie patenten. Het gaat om twee patenten over wifi en één over stroombesparing in dsl-apparatuur.

Alle zaken zijn aanhangig gemaakt in het Eastern District van Texas, waar de rechters bekend staan om hun sympathie voor patenthouders. De aangeklaagde bedrijven vormen een bont allegaartje: computerfabrikanten zoals Apple en Gateway, makers van wifi-apparatuur en zelfs twee winkelketens, Best Buy en Circuit City. Het is uiterst ongebruikelijk dat detailhandels worden aangeklaagd door bedrijven die patenten exploiteren, omdat winkeliers eigenlijk niets met licenties te maken hebben. Een woordvoerder van Wi-Lan verklaarde dat winkelketens, onder dreiging van een verkoopverbod, hun toeleveranciers nog wel eens onder druk willen zetten om een licentie te nemen.

wi-lan logoVolgens Jim Skippen, directeur van Wi-Lan, was de reden dat er zo veel bedrijven tegelijk werden aangeklaagd het feit dat zijn bedrijf nu kon kiezen welke rechtbank de zaken zou behandelen. Ook worden de kosten per zaak zo wat lager. Skippen verklaarde dat het doel van Wi-Lan is om de aangeklaagde bedrijven te verbieden om nog langer producten te verkopen die inbreuk maken op de patenten van Wi-Lan.

Het toegekend krijgen van een voorlopig verkoopverbod zal echter moeilijk zijn, omdat het Hooggerechtshof heeft bepaald dat dit alleen mag wanneer een fabrikant van een product daadwerkelijk schade lijdt door patentinbreuk door een concurrent. Wi-Lan produceert echter niets, maar exploiteert alleen patenten, zodat er van schade geen sprake is volgens de eerdere bepaling van het Hooggerechtshof. Desondanks hebben de aandeelhouders van Wi-Lan wel vertrouwen in de zaak: het aandeel steeg op de beurs in Toronto met ruim vijf procent.

Door Arie Jan Stapel

Nieuwsposter / PowerMod

02-11-2007 • 10:18

24 Linkedin

Reacties (24)

24
23
8
3
0
0
Wijzig sortering
er bestaat toch iets van dat je je patent moet beschermen, anders word deze nietig verklaard ???

wat van termijn staat hier aan vast dan... want dan kan je rustig 20 jaar wachten en dan alles aanklagen wat er gebruik van maakt.
zolang je maar niemand vergeet aan te klagen dan.
Dat hangt erg af van de wetgeving in dat land.
In de EU zou zo'n contuctie niet snel mogelijk zijn. Software patenten bestaan hier volgens mij niet.
Dit soort praktijken zal in de VS alle technologische vooruitgang tegenhouden.
Nog niet... Tenminste, eigenlijk wel. Software patenten bestaan al wel en worden druk vastgelegd. Er zijn alleen heel weinig rechtzaken omdat er op Europees niveau nog geen sw patenten worden geaccepteerd. Maar pas op: met de hele eenwording zijn ze druk bezig om patenten in Europa uit de democratische macht te halen en te centraliseren in 1 organisatie. Die organisatie kan dan (wellicht met wat overtuiging in euro's) zonder inspraak van buitenaf besluiten dat software patenten WEL geldig zijn.

Hou alles wat te maken heeft met het centraliseren van zaken dus in de gaten. Voor zover ik weet staat er in de doorgedrukte grondwet (dankjewel JBA!) niks over in. Ik neem namelijk aan dat er dan wel iets over te melden was geweest op www.nosoftwarepatents.com, www.ffii.nl of www.fsf.org.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 229979 op 2 november 2007 15:13]

Sinds wanneer is WiMAX een software patent? :?

Een octrooi is trouwens twintig jaar geldig vanaf de datum van aanvraag. Dus twintig jaar wachten is niet slim :)

Arnoud
Het zou gewoon verboden moeten zijn om patenten te verkopen aan partijen die er geen product of dienst mee leveren. Het is toch eigenlijk belachelijk dat er een businessmodel is ontstaan rond het verzamelen van uitvindingen van iemand anders, met als enig doel er geld aan te verdienen op het moment dat iemand anders er *wel* werk van maakt. Geen product = geen patent = al helemaal geen recht om te procederen.
Het lijkt natuurlijk gewoon op de optie-markt. Hier gaan ook geen 'fysieke' producten van en naar eigenaars toe.
Het feit dat dit bedrijf blijkbaar zo slim is geweest om een patent op technologie aan te vragen, geeft aan dat hier ook een markt voor bestaat. Een rechter zal nu moeten bepalen wie hier gelijk heeft en of het patent in eerste instantie dus geldig is.
Volgens mij zijn patenten nog steeds goed voor technologische vooruitgang, ook al wordt er soms op deze manier mee omgegaan. Voor heel veel patenten is gewoon duidelijk wie er eigenaar van een idee is, dus deze paar problemen doen niks af aan het systeem van patenteren.
Dit is dus een soort van advocaten-kantoor annex beurshandelaar specifiek voor patenten, op zich slimme move. Het zijn wel golddiggers als je het mission statement leest.

Zo'n patent ga je ook pas verdedigen op het moment dat het gemeengeod is, anders is er geen geld aan te verdienen. Als je aan de deur klopt tijdens otwikkeling van producten, kan er tijdens ontwikkeling nog gekozen worden voor andere benaderingen van het probleem. Als ze het eenmaal massaal gebruiken, kunnen ze het niet zo makkelijk laten vallen.
Anoniem: 229979
2 november 2007 13:14
Er moeten duidelijk wetten komen die je verplichten

1. Een vastgelegd patent ook binnen een korte periode in gebruik te nemen.
2. Een geschonden patent binnen een maand aan te klagen.

Heel vaak is er sprake van een oprechte uitvinding vanuit de 'patentovertreder'. Het is niet zo dat ze hebben lopen neuzen en dachten: die pikken we lekker.

Patent trolls moeten buiten spel worden gezet. Ook moet er niet langer gekeken worden naar 'zo werkt een patent nou eenmaal', maar meer naar 'hoe is de uitwerking van dit patent op onze ontwikkeling?'

Patenten zijn door hun gigantische aantallen op dit moment meer slecht dan goed. Tijd om te snoeien of af te schaffen.
nu maar hopen dat de bedrijven kunnen aantonen dat het er eerder was voordat patent is uitgegeven, dat dit weer nietig word verklaard.

Komt steeds vaker voor dat bedrijven wachten totdat het algemeen goed is,
en proberen te incasseren... belachelijk gewoon... wachten totdat er pas goudgeld te verdienen valt..
hadden ze maar eerder aan de bel moeten trekken en hun patent moeten beschermen.

22 bedrijven in 1x, dan heeft er echt iemand liggen slapen
inderdaad is het nogal laat om zo'n zaak te beginnen.

maar op zich is het niet gek als zo'n bedrijf research doet en er vervolgens aan wil verdienen.
want ze ontwikkelen dus wel dingen, en daar vragen ze patent op aan.
Wake up! Deze jongens doen niet aan reaserch:
Our mission is to sign license agreements with all companies in the world who use Wi-LAN’s patented inventions and to selectively acquire new patents to ensure the Company's long-term growth.
Misschien is het wel ooit zo begonnen, maar nu doen ze niet meer dan opkopen van patenten en bedrijven aanklagen die die patenten "schenden".

[Reactie gewijzigd door voodooless op 2 november 2007 10:40]

Wilan is dus een ordinaire patent troll en produceert verder niks.

Mooi! Dit soort zaken gaan zo tegen het gezonde verstand in dat duidelijk wordt dat er wel iets moet veranderen in wetgeving. De wetgeving is dusdanig brak dat er teveel misbruik van gemaakt wordt.
Alleen jammer dat wij compleet niks aan de amerikaanse wetgeving (want door hebben we het over) kunnen veranderen en zeer waarschijnlijk ook nooi zullen kunnen. En ja, in elk groot land is wel een plaats te vinden waar het gezonde vertand enigzins ontbreekt. Ze hebben zelf aangegeven nu pas aan te gaan klagen omdat ze de rechtbank zelf uit mochten zoeken, dus kennelijk hebben zie die plaats gevonden en maken ze er maar wat graag misbruik van.
Anoniem: 80466
@boesOne2 november 2007 16:04
Wilan betaalt echter dan echter wel geld voor de patenten aan de uitvinders.
Uitvinders hoeven dan niet zelf veel tijd en geld te steken in het beschermen van hun rechten
Gezien het aantal WiMAX patenten beloofd dit niet veel goeds voor toekomstige technologieën ;)

Als ik even snel naar dat DSL patent kijk weet ik alweer genoeg: Voor de hand liggende shit :'( Dit is dus weer tipisch zo'n bedrijf wat met een zak geld patenten koopt, ze in de ijskast zet. Zodra een technologie veel centen gaat opleveren komen ze patenten opeens weer op tafel en worden er opeens enorme licentie gelden gevraagd.

Dit is gewoon technologievernietiging! Lang leve het patentsysteem :X
Hoe lang bestaat dat DSL-patent al? ;) Het is NU voor de hand liggend ;)
Anoniem: 74885
2 november 2007 10:46
Patenten waren ooit eens bedoelt om de 'echte' uitvinder te beschermen tegen ongewenste exploitatie van zijn uitvinding, tegenwoordig is het voer voor aasgieren geworden. Een grove schande in mijn ogen.
Anoniem: 146814
2 november 2007 10:56
Volgens Jim Skippen, directeur van Wi-Lan, was de reden dat er zo veel bedrijven tegelijk werden aangeklaagd het feit dat zijn bedrijf nu kon kiezen welke rechtbank de zaken zou behandelen.
Want de gekozen rechtbank in Texas staat bekend als felle voorstander van patenten, en daar is het veel makkelijker te scoren dan bij andere rechtbanken.
hebben ze nou niks geleerd van het hele gedoe rond SCO?
En waarom zouden ze ook. Het gedoe rond SCO ging niet eens over patenten
Anoniem: 80466
2 november 2007 16:21
Er moeten duidelijk wetten komen die je verplichten
1. Een vastgelegd patent ook binnen een korte periode in gebruik te nemen.
2. Een geschonden patent binnen een maand aan te klagen.
Misschien eerst even nadenken:
ad 1: Als je iets uitvind heb je nog niet per definitie de mogelijkheid om dat in gebruik te nemen. Jou suggestie zou de meeste uitvindertjes kansloos maken om hun uitvindingen te beschermen

ad 2: Het kan kapitalen kosten om een patent voor de rchtbank te verdedigen. Waarom zou ik gedwongen worden dat geld uit de geven terwijl van veel patentschenders geen cent te halen valt. Bovendien heb je ook arme patenthouders die dan gedwongen zijn om hun patenten te verkopen omdat ze zelf geen rechtzaken kunnen beginnen zolang ze zelf nog niks met hun patent verdienen.

Een beter idee lijkt me om partijen die zelf niks met hun patenten doen te dwingen vooraf een RAND licentiemodel aan te laten bieden waarbij het reasonable deel eventueel op verzoek getoetst zou moeten kunnen worden door een onafhankelijke commissie.
Een nog beter idee is om eens te kijken naar open source ontwikkelingen. Die hebben geen patent nodig om innovatief bezig te zijn. Dus: heb je die patenten uberhaupt wel nodig? Volgens mij niet.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee