Publieke omroep stopt met analoge uitzendingen

De Tweede Kamer heeft vandaag besloten dat er binnen drie maanden een einde mag worden gemaakt aan de analoge uitzendingen van de Nederlandse publieke omroep. Mensen die nog van een analoge ontvangstinstallatie afhankelijk zijn hebben tot en met 10 december de tijd om een alternatief te verzorgen. Een kleine 150.000 bezitters van een tweede toestel of een vakantiehuisje zonder kabelaansluiting zullen een nieuwe oplossing moeten zoeken. Daarnaast zijn er ongeveer 74.000 huishoudens nu nog primair aangewezen op de analoge uitzendingen; 28.000 daarvan kunnen de overstap naar de kabel niet maken omdat ze zich buiten het dekkingsgebied van de kabelmaatschappijen bevinden. Deze mensen kunnen kiezen uit satelliettelevisie en internettelevisie via het adsl-netwerk. Ook de digitale etheruitzendingen van Digitenne, KPN en Scarlet zouden een alternatief moeten zijn, maar die worden geplaagd door een vrij klein dekkingsgebied dat zich bovendien vooral in de goed bekabelde Randstad bevindt. Pas na de omschakeling op 11 december wordt digitale ethertelevisie in de rest van Nederland uitgerold, maar de publieke omroepen blijven zo wel zonder abonnementskosten te bewonderen.

Gezin bij televisie in de jaren vijftig Op signaalopdigitaal.nl is inmiddels een beginnetje met een uitgebreide voorlichtingscampagne gemaakt. De samenwerkende ministeries van OCW en Economische Zaken laten verder folders verspreiden, advertenties in dagbladen plaatsen en uiteraard Postbus 51-spotjes op televisie uitzenden. De bewindsvoerders hopen met de overschakeling ongeveer elf miljoen euro per jaar te besparen. Daarnaast komen er door het wegvallen van de analoge uitzendingen dure etherfrequenties vrij, die overigens deels meteen weer aan de digitale ethertelevisie zullen worden besteed. Naast de landelijke zenders - Nederland 1, 2 en 3 - maken overigens ook de regionale omroepen de overstap naar digitale etheruitzendingen. Het is de bedoeling dat de regionale zenders bovendien ruimte op de satelliet krijgen, om zo hun bereik te handhaven. De analoge uitzendingen zullen in totaal ruim 55 jaar Nederlandse geschiedenis beslaan: de publieke omroep beleefde haar debuut op 2 oktober 1951 om kwart over acht 's avonds, toen de NTS de officiële opening door toenmalig minister van OKW Jo Cals naar de fameuze zendmast van Lopik stuurde.

Door René Wichers

Eindredacteur

15-09-2006 • 18:03

90 Linkedin

Bron: ZDnet

Lees meer

Reacties (90)

90
88
31
6
1
43
Wijzig sortering
Hmm, analoge uitzending? Kan je beter uitzending via de ether van maken. Was al verrast toen ik de titel zag.
Deze (die dus de overstap móeten maken) mensen kunnen kiezen uit satelliettelevisie en internettelevisie via het adsl-netwerk.
Slechte zaak. Nu zadel je mensen op om over te stappen op een duur (in de meeste gevallen) alternatief, zoals satelliet. Tja, alles moet digitaal worden deze tijd. Zoals later in de tekst vermeld, staat er dat de frequenties die dan beschikbaar worden, meteen gebruikt worden voor (deels) digitale ethertelevisie.

Verder vind ik het wel goed dat de regionale zenders een plaatsje op de satelliet kunnen krijgen in de toekomst. Bepaalde regionale zenders wil ik wel bekijken, maar kan dat niet, omdat ik aan de limieten van de kabelmaatschappij zit. En misschien zit er satelliet aan te komen hier ;)
Hmm, analoge uitzending? Kan je beter uitzending via de ether van maken. Was al verrast toen ik de titel zag.
Uitzendingen via de ether blijven WEL bestaan, alleen zal dit dus in digitale vorm zijn. Een betere titel is dus:

"Publieke omroep stopt met analoge uitzendingen via de ether"

Die digitale ethertelevisie (DVB-T) zal in tegestelling tot tv via satelliet (DVB-S) wel ongecodeerd te zien zijn, dus voldoet een hele simpele free-to-air DVB-T decoder. Voor nog geen €50 moet je er toch al wel een kunnen kopen...
idd, ik schrok me rot :)
Hoe kom je erbij dat tv kijken via de satelliet duur is?
Voor het Set Top Box (canaldigitaal) pakket betaal je iets meer dan 3€ in de maand.
Dit is vele malen goedkoper dan wat de kabelaars bieden.
Een complete set met officiele canaldigitaal ontvanger kost je dan wel 245€. Als je goed zoekt dan vind je ze nieuw ook wel voor 200€.
Maar die investering heb je er binnen 2jr uit.

Tevens heb je met tv kijken via de satelliet::
meer tv zenders
betere beeld en geluidkwaliteit
( mijn familie en kennissen hebben allemaal tv via @home, zelfs de duurste tv kan met zo'n brakke input signaal geen mooi beeld toveren, echt schandalig)
En ga je op vakantie dan kun je je set zo meenemen naar het buitenland (Europa).
Ja maar dit zijn mensen die gewend zijn om niks te betalen voor de tv, dus je redenering gaat niet op ureal ;)
Kunnen ze mooi met die 11 miljoen euro de alternativen goedkoper te maken...
Maar dat zal wel niet gebeuren.
Ik betaal geen cent meer dan dat ik nu doe en schakel pas over als de oude technieken VERVANGEN worden.
Zelfde prijs dus... gratis dus.
Ik heb kabel dus ik heb er geen last van, maar ik ken genoeg mensen die om en nabij de armte grens zitten, en die kunnen die decoder alleen betalen als ze een maand niet douchen om het zo maar even te zeggen.
En voor de huidige ether heb je alleen een TV met antenne nodig, die zit dan bij de TV die ze gehaald hebben van de kringloop. Ik zie die decoders niet gratis daarbij zitten.

EDIT: Was bedoeld als reactie op de andere post van Ikke_Niels
Nou, een kans voor jou om een goede daad te verrichten... koop voor hen zo'n decoder doos zodat zij fijn televisie kunnen kijken ipv te werken om het zelf te kunnen betalen.

Sorry hoor, maar als ik zo arm en zielig zou zijn, zou het kijken van televisie wel een van mijn laatste behoeften zijn. Prioriteiten stellen.
Dus als je thuis zit met je vrouw en kinderen omdat je wegens een reorganisatie te oud ben met 40 jaar, ga jij de hele dag uit het raam kijken??

Ik ken de gevallen en dat lijken er elke dag meer te worden. Als je niet toevallig een dikke opleiding heb (kunnen halen), ben je na je 30-e gewoon te oud (lees te duur) en zijn er maar zeer weinig werkgevers die je nog willen hebben.
Duurder voor een kleine groep mensen, maar om juist voor zo'n in feite kleine groep iets overeind te houden is imho ook onzin. Goed dus dat het eruit gaat, maar laten ze dat geld dat ze dan overhouden wel in zaken steken die wel met televisie te maken hebben. Dus niet in een nieuwe weg bij lutjebroek ofzo :)
Een beetje off-topic, maar in Lutjebroek zijn ze de Drechterlandse weg nu aan het asfalteren, de doorgaande weg is straks weer zo goed als nieuw!

(als ik nu wist hoe j eeen .kml bestand maakt kon ik een google-earth linkje meesturen)
Slechts voor weinigen duurder? Dat ligt er maar aan: als de overheid zelf al niet meer aan analoog doet zal er ook voor de kabelboeren waarschijnlijk geen verplichting meer toe zijn. UPC en consorten zullen daar ongetwijfeld gebruik van maken om ons tegen meerprijs te verplichten op de eigenlijk alleen voor hen interessante digitale kabel over te gaan.

Hoeveel ontvangers heeft een doorsnee huishouden? Drie (2x TV + videorecorder)? Er wordt al gauw 30% op je abonnementsgeld gegooid en de daarnaast heb je doorgaanse de last zelf de settop boxen voor video en 2e TV te kopen à pakweg 100 euro 't stuk.
Het heeft (misschien) wel als voordeel dat er dan EINDELIJK eens digitale tuners ingebouwd worden in de televisie, DVD recorder etc... Het is toch idioot dat je nog steeds al deze losse kastjes nodig hebt! En meteen problemen met meerdere programma's opnemen op meerdere zenders...

Maar ongetwijfeld zal dit wel niet gemakkelijk zijn door allerlei problemen met de uitwisselbaarheid van de smartcards (DVB-S, DVB-C en DVB-T dus)...
Anoniem: 130302
@moefit15 september 2006 18:47
Het probleem is dat elk land, elke provider, andere standaarden en coderingen hanteert wat digitale televisie betreft.

De één werkt met MPEG2, de ander met MPEG4. Via kabel, via internet, satelliet of antenne.
Met of zonder PCMCIA kaartje. Internetverbinding vereist of niet ?
Gewoon een plugbare DVB-{CTS}-tuner inbouwen (nu snappen ze ook 'kabel' en 'ether'), met bijbehorende CI-slots.

En dan de kabelaars CI's en CAMs laten uitdelen...
Kabel en Ether zijn zelfde signaal over zelfde kabel vanuit andere bron. Digitaal zijn er inderdaad teveel substandaarden, zeker als je moet gaan betalen voor het bekijken van deze signalen.
Hoewel nooit bewezen, zullen er toch wel wat mensen met stralingsklachten weggaan :P...

@ moefit: Er zijn wel degelijk tuners omgebouwd tot DVD-speler, maar een DVD-recorder is mij nog niet bekend.
Edit @GoldrusherXT: Mm, dan zou het best kunnen dat dit custom dingen waren voor een of ander bedrijf.

En dan te bedenken dat er ook nog mensen zijn die niet eens doorhebben dat er TV bestaat... Laat staan DVD's (ik ken er in totaal twee, maar goed, plattelaaand he :P).

Verder vind ik het wel een goede ontwikkeling... Die enorme draadantennes zijn oerlelijk als ze niet weg zijn gewerkt. Bij mijn oma stond altijd een mast van 10m hoog met daarin een antenne, anders was er geen bereik.
Nee in een wijk wonen waar aan ieder balkon of geveltje een schotel hangt dat ziet er mooi uit......
Hoe zit het met de noodfrequenties? Het lijkt mij wel handig om een frequentie van de staat analoog te houden in tijd van oorlog/rampen.
Te duur.

Dan moeten ze nog masten intact houden => Onderhoud, technici + kans op ramp gering + niemand bewaart een draadantenne voor een ramp => Overbodig + te duur
niemand bewaart een draadantenne voor een ramp => Overbodig + te duur

We hebben hier toch echt wel een "hark-antenne" die geschikt is voor digitaal.

Voordeel er van is dat je en veel beter ontvangst hebt,
ipv zo'n mini ding op je TV...
Misschien via de radio :?
lang niet iedereen heeft nog een radio aan... Ik heb niet eens een radio, daar is toch nooit wat op te horen behalve reclame of gelul..
Volgens mij bleef NL1 daarvoor vrij ofzo? Of in ieder geval vrij te maken... de masten blijven staan want die gaan nu digitaal uitzenden dus als ze in elke mast een analoge zender laten hangen...
En zo willen ze je digitale uitzendingen door de strot duwen.

EDIT: Troll? , eerder een constatering
De overheid is per jaar 11.000.000 kwijt aan jouw en mijn belastinggeld om 74.000 gezinnen te voorzien van analoge ethertelevisie. De overheid betaald dus ruim EUR 12,30 per gezin per maand om ze via een verouderde techniek van 3 televisiekanalen te voorzien, terwijl het merendeel van de bevolking een paar euro meer zelf betaald voor tientallen kanalen.

Jij noemt het door de strot drukken, ik noem het zorgvuldig omgaan met mijn geld.
Zo gaat dat met vooruitgang. Hoelang denk je nog dat we het over "tefeloonkabel" hebben? Mijn gesprekken gaan toch ook al als SIP ->TCP->Ethernet->PPPoE->ATM over die lijn ;)
Zoals ik al zei, alles moet digitaal worden. Met deze methode word je gedwongen een keuze te maken.

@ SebasFM: Je hebt helemaal gelijk. De digitale uitzending blijft, de analoge gaat eruit in de ether. (over dat DVB-T, ik heb tijdens de zonnesteekweken bij Primafoon nog een leuk dingetje gezien, was vrij goedkoop. Iets in de richting van 30-40 euro. Helaas niet gekocht, maar ja)

Tja, het gaat allemaal om het geld.
Er zijn enkele lokale omroepen die zeggen dat ze niet over kunnen schakelen op digitale uitzendingen omdat het te duur zou zijn, echter TV Noord en Omrop Fryslân kunnen het wel aan, waarom dan andere lokale omroepen niet?
Omdat niet alle omroepen zo groot en goede bekeken zijn zoals bijvoorbeeld Omroep Friesland.
maar de publieke omroepen blijven zo wel zonder abonnementskosten te bewonderen.

Prrrrffff.... wat een larikoek.... Mensen moeten in ontvangers investeren en moeten dus ongevraagde onkosten maken.

Deze is ook leuk:

28.000 daarvan kunnen de overstap naar de kabel niet maken omdat ze zich buiten het dekkingsgebied van de kabelmaatschappijen bevinden. Deze mensen kunnen kiezen uit satelliettelevisie en internettelevisie via het adsl-netwerk.

Je kunt wel dichtbij een telefooncentrale zitten voor een breedband ADSL maar niet voor televisiekabel ? Naar mijn weten hadden ook de kabelmaatschappijen een verplichte dekking mits de afstand niet te groot is wat mij met een bestaande optie voor ADSL zo lijkt.
Prrrrffff.... wat een larikoek.... Mensen moeten in ontvangers investeren en moeten dus ongevraagde onkosten maken.
Ja, je moet ook in een TV investeren als je analoge etheruitzendingen wilt zien :z
Jammer dan. Analoge ether is passe, oftewel oud, antiek, afgeschreven weg ermee. Neemt alleen maar kostbare ruimte in beslag. Dat Opa en Oma in verweggistan nog kijken via analoog is dan maar jammer..je kan niet eeuwig blijven hangen in die ouwe zooi :)
Yup, de analoge ether is versleten door intensief gebruik.
Dat is erg ongenuanceerd en eigenlijk gewoon domweg onwaar. Er zijn nog voldoende redenen om analoge etheruitzendingen te blijven verkiezen, alleen kennelijk niet voor jou. Aangezien TV's en DVD/videorecorders standaard geen digitale tuner hebben (door gebrekkige standaardisatie) is digitaal gewoon geen volwaardig alternatief, en analoge kabeltelevisie is ook aan beperkingen gebonden.
dus ik moet wel onnodig geld betalen vooriets wat van mij helemaal niet hoeft? Waarom, omdat een handje vol mensen te gierig zijn om een decoder te kopen om tv te kijken? :r
wij hebben in een straat gewoond waar geen kabel was omdat dat te duur was om onder de overweg te leggen voor 10 huizen, aan de andere kant van het spoor stond het dorp dus ik weet niet wat die verplichte dekking dan percies inhield, we hadden wel telefoon, en een satteliet ontvanger maarja dat kan maar op 1 tv en niet op een aantal tv's

ik denk dat ik dit best gaat missen, en een decoder kopen van 50 euro vind ik ook weer iets te veel van het goede voor een tv van nog geen 10 euro. |:(

jammer dat dit ook weg gaat :'(

*kuifie die denkt aan de goeie oude analoge tijd waarbij je aan je antenne stond te klooien voor betere ontvangst
Ik zit vier kilometer van de telefooncentrale af, en heb nog best snel internet. Maar die telefoonkabel ligt hier al tientallen jaren, maar geen kabel.

Er is enkele jaren geleden een spiksplinternieuwe weg aangelegd, met een buis voor de kabel, maar de gemeente (of provincie) wond het blijkbaar niet nodig om er kabel in te laten leggen voor die 20 huizen (over 2 kiliometer weg).

Het voordeel ervan is dat ik wel haarscherp beeld heb via de schotel, en dat internet nooit eruit ligt.
Anoniem: 118213
15 september 2006 18:11
Tja, eigenlijk best lastig.
Stel je hebt een vakantiehuisje ergens in het buitengebied. Zul je meteen een abbonement moeten afsluiten.

Maar niet te vergeten ook heel veel (oudere) mensen op de camping, met hun campingantennes voor de televisie. Ook die zullen over moeten, lijkt me niet geweldig. Dan ben je minimaal 30 euro per jaar kwijt, en dan heb je niet eens de schotel op zich.
Ergens in het buitengebied moet je nu ook al een abo afsluiten voor de commerciëlen. Publieken zijn gewoon gratis en ongecodeerd te ontvangen (ja, zonder smartcard) met een goedkope ontvanger (je hoeft dus niet per se het pakket van KPN te kopen). Digitenne zou namelijk eind dit jaar dekkend zijn dacht ik?

http://www.kpn.com/kpn/show/id=1456428
Ze zijn niet free-to-air. Lees dat linkje van jou maar eens goed.
Wel het pakket van kpn, de ontvanger, de decoder module die erin gebouwd zit, en een smartcardje van ze heb je nodig. Ze zijn zogenaamd 'free to view' (oftewel abo-loos te ontvangen), en niet 'free to air' (ongecodeerd).
€20!!! per jaar kosten voor ned/commercieel.(kijk op kanaaldigitaal)
free-to-air niks, maar dan heb je geen 123 456789
BVN is gratis en zonder smartcard te ontvangen.

Dit is zo'n kanaal wat gevult is met programma's van 1, 2, 3 en België....
€20!!! per jaar kosten voor ned/commercieel.
Dat kost tegenwoordig al € 39,95 per jaar (Set-topbox pakket).
Bron
Wat te doen bij een alarm?

sluit ramen en deuren en zet uw radio of tv aan?

Hmm werkt dat dan ook nog steeds of is digitaal iets kwetsbaarder?
Schotel is kwetsbaarder, aangezien deze ook bij hevig onweer niet werkt, kabel is uiteraard wat stabieler, omdat het ondergronds ligt.

En de ether-transmitters zijn net zo kwetsbaar als de digitale... blijven grote schotels...
Ja, dat blijft hetzelfde.

Digitale TV via de ether hoeft niet veel minder betrouwbaar te zijn. Net als met analoge etherontvangst moet je voor beter gegarandeerde ontvangst een grotere antenne kopen. Het voornaamste verschil is dat ook een kleine antenne een goede beeldkwaliteit kan leveren.

Radio blijft voorlopig analoog, dus daar hoef je je geen zorgen over te maken.

En @StainlessSteel: veel zenders op zowel de analoge als digitale kabel worden doorgegeven via de satelliet! En een ketting is zo sterk als de zwakste schakel. Daarom valt al dan niet in bepaalde regio's RTL457 en nog een rits zenders wel eens weg bij hevig onweer. Alleen NED123 komt tegenwoordig nou net op een andere manier binnen. Voor analoog schijnen de zenders nog steeds met een antenne te worden opgepikt, en digitaal zullen ze wel via glasvezel oid aanleveren. Of ze dit ondertussen al hebben gefixt weet ik niet, anders moeten ze 123 op de analoge kabel maar vlot overschakelen.

Vergis je niet: Ketnet/Canvas en één kijk je op de kabel, of je nou analoog of digitaal kijkt, eigenlijk met een spriet. Jawel, bij @home is zelfs op digitale TV de bron voor de Belgen gewoon een analoge zender.. (en dat ziet er vrij belabberd uit). Terwijl de Belgen toch allang FTA DVB-T uitzendingen van K/C en één hebben. @home geeft ze alleen niet digitaal door.

Over betrouwbaarheid in extreme omstandigheden:

Kabel ligt ondergronds, maar een ketting is zo sterk als de zwakste schakel. Kabel haalt veel zenders van de satelliet, sommigen komen via glasvezel binnen en een enkeling via een landzender of anderszins analoog. Grootste nadeel lijkt me dat bij een (sterkere) aardbeving de kabel kan breken. Ook ben je afhankelijk van de schotel van je kabelbedrijf. En bij uitvallen van de elektriciteit ergens op de grond waar je kabel langsloopt kan het ook uitvallen, omdat het signaal versterking nodig heeft hier-en-daar.

Satelliet heeft minder "tussenstations". Als bij kabel bij een verdeeldoos oid de elektriciteit wegvalt is de hele kabel weg, satelliet heeft daar geen last van. Bij een sterke aardbeving moet je wel je schotel opnieuw uitrichten mogelijk. Het enige wat je als ontvanger nodig hebt is elektriciteit. Een voordeel in een oorlog is dat je een satelliet niet zo 1-2-3 uit de lucht schiet, en het uplinkstation kan zich in een totaal ander land bevinden. Als het al zover komt dat een satelliet uit de lucht geschoten zou worden kan je nog terugvallen op een andere satelliet (BBC World kan je op zoveel plekken zien, maar dan hebben we het wel over een erg grote ramp..).

Als ik me nu goed herinner heeft men met het recente conflict met Hezbollah ook al snel de landzenders gewoon aan diggelen geschoten, terwijl het uplinkstation voor de satelliet niet zomaar was aan te vallen (waar dat zich bevond en hoe het precies zat weet ik niet meer). Daardoor kon je ook voor een behoorlijke tijd (ik heb er niets meer van gehoord maar neem aan dat ze nu wel uit de lucht zijn) pro Hezbollah TV op de Nilesat zien.

Als laatste de landzenders. Verreweg het beste bestand tegen slecht weer als je een grote antenne hebt. Alleen in oorlogen kunnen ze snel sneuvelen (net als kabel kopstations).

Dus ja, het hangt er allemaal maar net vanaf wat er aan de hand is. Gaat het om een oorlog, dan blijft satelliet waarschijnlijk het langste werken. Als men al het materiaal heeft om een satelliet uit de ruimte te schieten zal het nog steeds niet snel gebeuren, omdat je dan verschillende landen tegelijk aanvalt, en da's nooit slim. Zelfde voor een uplinkstation. Gaat het om de volgende ijstijd met veel sneeuw, dan zullen de landzenders het langste blijven werken waarschijnlijk, bij de kabel hangt het af van de bron.

Het allerlaatste waar je naar zal kunnen kijken zullen zendamateurs zijn, in theorie kan je met een opgepimpte VCR met versterkte antenne eraan en een camera een (analoog!) TV-station runnen. Dan heb je het niet meer over landelijke of regionale zenders, maar over lokale.. En daarna zijn we allemaal dood. :P
Anoniem: 188417
15 september 2006 18:53
van de website signaalopdigitaal.nl:
Op dit moment bieden KPN, Digitenne en Scarlet digitale ethertelevisie aan in de Randstad. Na de omschakeling op 11 december 2006 zal het commerciële pakket worden uitgerold over de rest van Nederland. De verwachting is dat dit in 2007 gebeurd zal zijn.
Erg leuk, wanneer in 2007? december? Dat worden tv loze avonden in een aantal gebieden. Is dit de manier om de vergrijzing in Nederland tegen te gaan?
Dit staat ook op die zelfde website:

Kan ik de publieke omroepen blijven ontvangen?
De publieke omroepen blijven voor iedereen in Nederland zonder abonnement beschikbaar. Vanaf 11 december 2006 zijn de publieke omroepen in heel Nederland zonder abonnement te ontvangen via digitale ether. Wel moet u eenmalig een digitale ontvanger (decoder) aanschaffen. Dergelijke decoders kosten tussen de dertig en vijftig euro.


Dus: de publieke omroepen gaan wel al vanaf 11 december uitzenden via Digitenne / KPN
Maar wel free-to-air, dus geen kaartje (ook geen 'abonnementloos kaartje' dus!) nodig.

Wat betekent dat buitenlandse DVB-T-kastjes EINDELIJK ook in NL gaan werken voor meer zenders dan alleen Nederland 2 ;)
Wat mij betreft is dit een mooi moment om die ellendige TV helemaal de deur uit te mieteren. :P

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee