VS hoopt op terugdringen van Chinese softwarepiraterij

Softwarebedrijven in de Verenigde Staten hopen dat er bij het bezoek dat de Chinese president Hu Jintao volgende maand aan Washington brengt, vooruitgang kan worden geboekt bij het terugdringen van softwarepiraterij in China. Op de handelstop van vorig jaar had de Chinese regering toegezegd gebruik en productie van illegale software te zullen aanpakken, en de mate waarin dat is gelukt zal zeker op de komende top ter sprake komen. Volgens de Business Software Alliance is er inderdaad sprake van een verbetering. In 2004 was 90 procent van de software in China illegaal. De definitieve cijfers over 2005 zijn nog niet beschikbaar, maar volgens de BSA is er sprake van een daling. In 2004 stond China op de derde plaats in de wereld wat betreft het gebruik van illegale software, na Vietnam en de Oekraïne. De VS stond onderaan met 21 procent gekopieerde software. Volgens de BSA heeft de Chinese overheid veel te winnen bij het terugdringen van de piraterij. Zo zou het extra belastinginkomsten opleveren, extra banen scheppen en de technologische innovatie stimuleren. Ook zou het tot vermindering van de spanning leiden in de handelsrelatie tussen de VS en China.

Vernietiging van illegale cd's in China

Door Arie Jan Stapel

Nieuwsposter / PowerMod

25-03-2006 • 18:04

40 Linkedin

Bron: Reuters

Lees meer

China ontkent kopiëren MIPS-chip Nieuws van 1 augustus 2005

Reacties (40)

40
39
21
8
1
9
Wijzig sortering
Volgens de BSA heeft de Chinese overheid veel te winnen bij het terugdringen van de piraterij. Zo zou het extra belastinginkomsten opleveren, extra banen scheppen en de technologische innovatie stimuleren.
Is dit niet alleen in voordeel van de makers van de software? Dat zal grotendeels buiten China zijn waardoor er juist geld naar het buitenland zou vertrekken. Extra belastingsinkomsten voor China? Mensen kunnen geld maar 1 keer uitgeven en als ze geld besparen op software kopen ze andere dingen voor het geld waar dezelfde belastingcenten dan vandaan komen. Volgens mij heeft de BSA veel te winnen bij terugdringen van de piraterij ;)
Enerzijds zal een groot deel van de in China verkochte software niet rechtstreeks van een buitenlandse softwareboer aan de end user worden verkocht, maar zullen hier een of meerdere Chinese resellers tussenzitten. Deze betalen belasting aan de Chinese regering.

Anderzijds zal een cultuur waarbij het kopen van software de standaard is ook de Chinese softwareindustrie bevorderen, waar China ook van zal profiteren.
Anoniem: 155283
@RedLizard26 maart 2006 11:22
Enerzijds zal een groot deel van de in China verkochte software niet rechtstreeks van een buitenlandse softwareboer aan de end user worden verkocht, maar zullen hier een of meerdere Chinese resellers tussenzitten. Deze betalen belasting aan de Chinese regering.
Dat is het nou juist. Zoals Stropdas al zei hebben ze hun geld maar één keer uit te geven. Dit wordt dus nu niet aan producten maar aan software uitgegeven. Nu gaat dus niet alles naar de Chinese fabrikant (denk aan alle reproductie waar ze geen geld copyright voor betalen), maar naar het buitenland waar de werkelijke rechthebbenden zich bevinden. Er zal dus minder geld binnen China blijven. Voor de BSA een leuke verdiensten, voor China zelf niet.
Dit is natuurlijk niet helemaal waar.

De chinese tussenhandelaar verdient geld. Dat geld wordt weer uitgegeven aan advertenties, computers en bv zijn ontbijt. Hierdoor krijgen anderen weer meer geld en kunnen zij weer meer dingen kopen (waaronder software). Ook buitenlandse bedrijven en personen worden rijker en kunnen dus meer chinese goederen kopen.

In de basis is handel dus een win-win situatie voor alle betrokkenen. Het aanpakken van illegale software kán dus ook positieve gevolgen hebben voor de chinezen zelf.

Jij kan misschien een euro maar één keer uitgeven, maar die ene euro kan wel door heel veel mensen één keer worden uitgegeven.
@Pietje Puk,
Wat JIJ blijkbaar niet door hebt, is dat het overgrote deel van de chinese bevolking straat arm is, en de tussenhandel en software producenten rijker. Hoewel jij denkt dat iedereen er beter van wordt als iedereen legaal zijn software koopt, blijkt dat deze gang van zaken alleen de arme mensen nog armer maakt, en de rijken nog rijker. Zo werkt de economie. Daarbij: zo iemand zal daar misschien 10 jaar voor 50 euro moeten sparen, en dan is alles al weer verouderd en duurder geworden. Daarbij zorgt meer geld uitgeven voor een product dat eigenlijk niet diezelfde waarde heeft voor een inflatie dat de prijzen opdrijft, zie:
nieuws: 'Computergames veroorzaken stijging inflatie'
Daarbij begrijpt iemand zoals jij nog steeds niet dat voor elke euro die (waar dan ook) verdient wordt, er meer schade dan die ene euro aan milieu en grondstoffen aangedaan wordt dan terugbetaald kan worden door hetzelfde geld.
Maar ja, zolang rijke mensen rijker worden terwijl ze de dienst uitmaken, geeft het niet dat miljoenen mensen van honger moeten sterven, toch? |:(
"In de basis is handel een win-win situatie voor alle betrokkenen." Ja iedereen probeert er een slaatje uit te slaan en zodoende is degene onderaan de keten dus altijd het meeste geld kwijt...en van diegene onderaan de keten zijn de armen meestal in de meerderheid. Dus? Armen worden armer, en rijken rijker. Maar tuurlijk, iedereen kiest daar natuurlijk zelf voor, net zoals honger in Afrika een keuze is, toch? |:(
niet alleen dit is vrij krom gesteld door de BSA. A dat de US 'toevallig' het minste copieerd, hier geloof ik al vrij weinig van. deze statistieken zijn altijd al met een vinger in de lucht opgesteld. aan de andere kant dat het realistisch is dat china hier baat bij heeft om minder te copieren. een chinees die 50 euro per maand verdient heeft geen geld om 800 usd voor photoshop neer te leggen, sterker nog een student in NL ook niet. deze beredeneringen gaan gewoon niet op en dan kan Bush die niet eens weet hoe een computer aan kunt zetten wel over discussieren
Daar gaan we weer...
Dat die Chinees (of student) geen photoshop kan betalen, wil nog niet zeggen dat hij die dan maar moet copieren. Gebruik lekker een van de vele alternatieven die veel goedkoper of zelfs gratis zijn.
Anoniem: 114477
@ATS26 maart 2006 17:24
Anderzijds betekent die gekopieerde photoshop niet automatisch een gemiste verkoop. Het is in Adobe's voordeel om zoveel mogelijk mensen verslaafd te maken aan hun product.

Zonder illegale kopieeen had photoshop nooit marktleider geworden. Mensen kunnen simpelweg niet meer met iets anders werken.
@LolitaLapin:
Het betekent zeker niet persé een gemiste verkoop van Adobe, maar misschien wel een gemiste gebruiker van een goedkoper of open alternatief. Dat het weldegelijk anders kán laat dit verhaal bijvoorbeeld zien.
Ik weet niet in hoeverre deze cijfers te vertrouwen zijn in China hebben ambtenaren en regeringsfunctionarissen er vaak nogal een handje van om cijfers te vervalsen om zelf beter uit de boot te komen.
naar hoeveel is het dan teruggedreven nu?
Wist niet dat er zoveel %illegale software was in China, nuja :d. In welke mate zijn zulke cijfers steeds betrouwbaar? :)
Argumenten als:
Zo zou het extra belastinginkomsten opleveren, extra banen scheppen en de technologische innovatie stimuleren. Lijkt me niet iets wat China tekort komt?
Tis behoorlijk extreem in China. De software is botweg gecopieerd op normale CD-R's, er zit een gecopieerd hoesje in dat slecht is uitgeknipt, er staat een serial op. En bij sommige software staat er zelfs een regkey generator bij, instructies om de regkey aan te maken (zelfs zodanig gedetailleerd dat je eerst je netwerk aansluiting moet uitschakelen) etc. Het zijn dus gewoon warez die daar commercieel voor een paar dollar aan de man worden gebracht. Zoals bv. de nieuwste Corel met als bonus alle Xara software op de CD. Enz.

De concurrentie positie voor Europese en Amerikaanse bedrijven wordt er zo niet beter op: hier moet iedereen behoorlijk investeren in software, in China kost het echt geen drol. Het is ook in ons belang dat in China keurig rechten worden betaald. Daarnaast kan dan de prijs van software ook wat omlaag (ok, is wishful thinking)
Sterker nog, het is helemaal niet in China's belang dat de software legaal wordt aangeschaft. Het merendeel van dat geld gaat dan immers het land uit en dat is niet wat China wil (geen enkel land eigenlijk).
Maar bij al die piraterij krijgen ook de eigen producenten geen enkele kans. Bij het indammen van de piraterij is niet gezegd dat iedereen ook precies diezelfde software gaat (blijft) gebruiken. Ook alternatieven kunnen dan in beeld komen.
Anoniem: 93354
25 maart 2006 19:48
Zo zou het extra belastinginkomsten opleveren, extra banen scheppen en de technologische innovatie stimuleren. Ook zou het tot vermindering van de spanning leiden in de handelsrelatie tussen de VS en China.
Meer belasting geloof ik niet in zoals hierboven al staat. Meer banen geloof ik ook niet, waar zouden die banen opeens vandaan moeten komen dan? meer innovatie door software te kopen? hehe dat geloof ik al helemaal niet. Minder handelspanning geloof ik wel in, maar dat komt alleen maar van de USA kant, die beginnen vast ook wel een beetje benouwd te worden van China, daar gaat het alleen maar beter, en in de US alleen maar slechter en zelfs de usa heeft niet zoveel te vertellen in China als je het mij vraagt (was het zelfs niet zo dat de dollar het nog uithoud omdat China er enorm veel van koopt?).
Het is zo dat de US onvoorstelbare bedragen leent van het buitenland. Het komt er op neer dat de US grotendeels consumeert met geld uit china. Landen in azie (met name china) zijn bereidwillig om de tekorten te financieren omdat er ook veel goederen uit azie consumeert worden door de US. Het is dus inderdaad zo dat de dollar het uithoud omdat aziatische landen bereid zijn ze massaal in te kopen. Hier ligt ook het gevaar, als het vertrouwen in de dollar op een gegeven ogenblik weg valt en de markt word overspoeld met dollars dan stort de hele amerikaanse economie desastreus in.
[antibushmode]
Het is dan ook de hoop voor de amerikanen dat Hillary Clinton op tijd als president gekozen word zodat ze de begrotingstekorten (net als haar man) kan omzetten in een begrotingsoverschot..
[/antibushmode]
Om hier een beeld bij te vormen: De USA "leent" per dag zo'n 3 miljard euro van de rest van de wereld. Het zijn ook voornamelijk Aziatische landen, met voorop China, die dit geld in Amerika pompen.
Amerika consumeert meer dan het produceert (zie brandstof: 50% van alle brandstof die op aarde wordt verbruikt, wordt door Amerika verbruikt) en dat kan niet goed blijven gaan.
Feit is dat China ook op de economische ladder een dreun zal krijgen als de dollar valt. Daarom zien ze het voorlopig nog zo aan. Gaat ook leuk worden met de Nederlandse pensioenfondsen, die in Amerika belegd zijn...
Zo zou het (...) technologische innovatie stimuleren.
Ja, door minder illegale windows te gebruiken en meer legale linux stimuleer je technologische innovatie, aangezien de meeste innovatie niet op het windows platform plaatsvind....

Ja, das vast niet wat de VS bedoelt, maar indirect hebben ze toch gelijk :+
Ook in de VS wordt anders veel Linux gebruikt hoor, en de grote commerciele distro's zitten ook in de VS.
Ken eigenlijk alleen Redhat, en Novell voor de helft, aangezien Suse van oorsprong uit Duitsland kwam. De rest komt niet uit de VS. Ubuntu, Debian, Gentoo, Slack, Mandriva, Knoppix, etc, komen of uit Europa, of uit 'de hele wereld'. Linux De Kernel (tm) kwam uit finland, dus zonder Europa was er niet eens Linux. Ok, dan zullen Linux users nu wel een BSD ofzo gedraait hebben, maar het gaat om het idee.
En ik weet niet in hoeverre Linux gebruikt wordt in de VS, maar ik denk dat het percentage sneller stijgt in Azië.
Volgens de BSA heeft de Chinese overheid veel te winnen bij het terugdringen van de piraterij.
Volgens mij heeft de Chinese overheid er eigenlijk niks bij te winnen en zijn het alleen (of in ieder geval) de leden van de BSA die erg veel te winnen hebben.
Dat is niet waar. Het verspreiden van illegale software beperkt de markt voor legale software. Startend chinees talent kan vaak niet op kwaliteit concurreren met de gevestigde namen en op prijs concurreren is ook onmogelijk met illegale software. Deze nieuwe producten krijgen dus enkel met een hoop moeite een voet aan de grond.
Prijs is bij software geen concurerende factor. Als dat zo was dan was open-source oneindig populair.
Er zijn genoeg pakketten waar ik graag mee zou werken, maar met licenties ver hoger dan m'n inkomen zit dat er niet in. Als daar een open source versie van komt gebruik ik ze wel. Bovendien gaat open souce inderdaad niet primair om 'gratis' maar om samenwerking. Just daarom is het bij mij in ieder geval wel heel populair, voor veel andere mensen is dat nog slechts een kwestie van tijd voor hun perceptie wat reeeler en vollediger wordt.
Prijs is bij software geen concurerende factor. Als dat zo was dan was open-source oneindig populair.
In 90% van de gevallen kan de open-source software bij lange na niet tippen aan de veelste duur kostende software.

Linux -> Windows is weer een mooi voorbeeld. Linux is een perfecte OS, maar lang niet iedereen gebruikt het, omdat hun Windows software hier niet op werkt.
Anoniem: 132808
25 maart 2006 20:48
beste ben en olaf probeer je eens in te leven in een jonge kleine chinese software maker. Enneh je verkoopt die software voor maar enkele (chinese) tientjes per PC. Dan gaat de groei van je omzet/belasting en personeel niet echt joepie als 90% illegaal geinstalleerd gaat worden.
Nou ja, zelfs al zou 90% van de gebruikers de software kopieren, dan nog heb je een heel leuk zakcentje binnen.
De Chinese markt is namelijk erg groot (China en India samen hebben meen ik 1/3e van de wereldbevolking)
Dus zelfs als je meeneemt dat maar een relatief klein deel van de chinezen een PC heeft en dus software gebruikt.
Illegaal software terug gedrongen in China!
Nou ik kan me de volgende nieuws bericht al bedenken.

Red Flag Linux in China afgelopen jaar op is populariteit sterk toegenogenomen. Door de sterke toename van Linux is het terug gedrongen illegale software volledig te verklaren. :+
Maw er is geen extra legaal software meer gekocht en men leert zeer goed met linux werken.
Dat lijkt mij niet de intentie die Bush voor ogen had maar goed.
Van: http://news.com.com/2100-1023-212942.html?legacy=cnet
Gates shed some light on his own hard-nosed business philosophy. "Although about 3 million computers get sold every year in China, but people don't pay for the software," he said. "Someday they will, though. As long as they are going to steal it, we want them to steal ours. They'll get sort of addicted, and then we'll somehow figure out how to collect sometime in the next decade."
We zijn blijkbaar in de volgende decade aangeland.

Recapitulerend:
1 - maak iedereen afhankelijk van je software
2 - zorg dat ze gaan betalen
3 - winst!!!!

Tsja, wel logisch dat de VS dit graag wil - zij hebben er het meeste bij te winnen.
Anoniem: 128143
25 maart 2006 18:29
Volgens mij is China net zo erg als Rusland, daar worden ook zomaar illegale CD's en DVD's gemaakt en de regering doet er niks aan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee