Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 62 reacties

Volgens bronnen uit de filmindustrie is China van plan de import van Amerikaanse films te blokkeren. De handelsbarriŤre zou opgeworpen worden als antwoord op de klachten van de VS over de piraterij in China.

Hoewel het opwerpen van de blokkade nog niet officieel bevestigd is, claimen vooraanstaande filmbonzen dat China vanaf begin volgend jaar geen toestemming meer geeft om Amerikaanse films in het land te vertonen. 'Er zijn sterke aanwijzingen dat de informatie klopt. Als dat zo is, doet China een enorme stap achteruit in zijn streven naar het ontwikkelen van een sterke, legale filmindustrie', aldus Dan Glickman, ceo van de Mpaa.

Ook nu komt slechts een handvol buitenlandse film door de strenge keuring van het land, maar de Amerikaanse filmindustrie hoopte juist dat dit aantal zou stijgen. De buitenlandse films genereren aan de Chinese kassa's grofweg de helft van de omzet.

Gespeculeerd wordt dat de Amerikaanse klachten over China bij de WTO ten grondslag liggen aan de protectionistische houding. Begin dit jaar reageerde de Chinese vice-premier geÔrriteerd op de bewering van de Amerikanen dat Beijing niet genoeg zou doen om muziek- en filmpiraterij aan te pakken. Sindsdien heeft het land volgens US Trade Representative Susan Schwab wel beterschap getoond en zijn auteurswetten aangescherpt, schrijft Ars Technica.

Moderatie-faq Wijzig weergave

Reacties (62)

Wat zijn we allemaal weer lekker eensgezind. Dat er een complete handel is in kopieŽn van films, door anderen gemaakt, ach, moet kunnen.

Dat mensen geld verdienen met materiaal waar ze nooit iets zelf voor hebben hoeven doen, behalve het branden van een DVD’tje en die te verkopen, tsja, shit happens.

Alles, maar dan ook alles is goed, zolang we maar kunnen schoppen richting de film en muziek industrie, waarvan we overigens natuurlijk wel de vruchten plukken, zo zijn we dan ook wel weer, als het maar gratis is.

Films uit de US worden massaal geperst daar, en voor een paar dubbeltjes verkocht. Er komt een klacht over, en zie daar, half Tweakers valt er overheen. Over de piraten? Nee, ben je gek. Over die achterlijke filmindustrie, die nu ook nog wil dat Piraterij stopt in een land die zijn kopieŽn ook nog eens per container verscheept naar de rest van de wereld.

De dubbele moraal is hier wijd verspeid.
Uhm, de filmindustrie probeert precies hetzelfde te doen hoor.

Huur je een film: 3,50. Prima.
Huur ik 'm nog een keer: nog een keer 3,50. Waarom? Hebben ze nog een keer alle acteurs moeten optrommelen? Hebben ze er extra werk aan gehad? Nee. Dus waarom nog een keer betalen?

Nu kun je een film wel kopen, maar dan is 'ie duurder dan huren. Waarom? Is een koopfilm duurder om te maken ofzo? Nee. Dus waarom meer betalen? Omdat ik vaker kijk? Kost hķn dat extra geld dan? Nee. Waarom moet ik dan wťl meer betalen?

En waar het heen gaat is dat je ťlke keer dat je kijkt mag gaan betalen. Waarom? Ze hebben er toch niks extra's voor gedaan als ik een film een tweede keer wil bekijken of een mp3'tje een tweede keer wil luisteren? Waarom zou ik dan wel elke keer moeten betalen?

De gein met 'intellectueel eigendom' is dat wanneer het er eenmaal is het niks extra's kost om er meer van te maken. Dus zodra het er is heeft het geen economische waarde meer, omdat er (vrijwel) oneindig veel van is of van te maken is. En voor iets niets kost om (bij) te maken kun je geen geld vragen, want dan maak je geld uit het niks.

Wat er nu gebeurt is dat er kunstmatig een schaarste wordt gecreŽerd om te zorgen dat er toch nog iets van economische waarde overblijft - prima, want dan kunnen de makers hun geld terug verdienen. Maar die situatie moet je zo kort mogelijk laten duren want het is een kunstmatige situatie die de rechthebbende een monopolie verleent (met alle negatieve aspecten van een monopolie van dien) en verdere creativiteit en innovatie belemmert.

Je moet niet vergeten dat het auteursrecht een middel is, geen doel. Het is een middel om te zorgen dat creatievelingen dingen blijven maken ter verrijking van de samenleving. Als het middel niet meer werkt, waar we nu naartoe gaan, moet je niet je hakken in het zand zetten en koste wat kost het middel willen handhaven terwijl je het doel uit het oog verliest.

[Reactie gewijzigd door Iknik op 21 december 2007 20:34]

Jij rijdt zeker ook altijd zwart met de trein "omdat de trein toch wel rijdt"
Sluip je ook zonder te betalen de bioscoop in "omdat de film toch wel draait"?

Je raakt zeker een aantal belangrijke punten, maar een beetje kort door de bocht is het wel
@kmf

Laatste keer dat ik in HongKong was geweest, was 1 a 2 jaar geleden. Ik ken daar aardig veel mensen die ook weten waar je goedkope gadgets/software kan aanschaffen. Maar daarvoor was ik ook al twee keer geweest, in die jaren kon je redelijk goed gekopieerde software kopen. Tijdens mijn laatste reis was er eigenlijk niks meer te vinden. Overigens ga ik altijd naar Sam Shui Po om computer gerelateerde spullen te kopen. (Beetje afdingen of iets extra's erbij krijgen is nooit verkeerd) :P

Offtopic: Waarschijnlijk dat ik in februari weer erna toe ga. Tickets zijn dan goedkoper dan rond de zomervakantie.

@Hans Olo

Onderschat de politie daar niet, ze zijn veel strenger dan hier in Nederland en doen degelijk wel veel aan, alleen pakken zij niet zo snel kleine verkopers, maar eerder de leveranciers. Laatst was er nog op tv dat er een grote partij hardeschijven en zelfs medische apparatuur was opgerold door de politie daar.

Overigens wat ik vreemd vind, is waarom er niet geklaagd wordt dat er ook in Thailand, Vietnam, Indonesie veel gekopieerd wordt. (Aantal vrienden van mij beweren zelfs dat je beter naar die landen toe kunt gaan, als het om gekopieerde spullen gaat.)
Overigens wat ik vreemd vind, is waarom er niet geklaagd wordt dat er ook in Thailand, Vietnam, Indonesie veel gekopieerd wordt. (Aantal vrienden van mij beweren zelfs dat je beter naar die landen toe kunt gaan, als het om gekopieerde spullen gaat.)

Eeeh, omdat de markt daar velemalen kleiner is?
Ze hadden gehoopt dat hun klachten een grotere markt in China op zouden leveren, in de plaats daarvan stort hij helemaal in. Lang leve de MPAA laten we maar zeggen.
Mwah denk niet dat ze gehoopt hadden op een groter marktaandeel, maar wel dat de illegale kopij die wordt verstuurd vanuit China naar de rest van de wereld een halt toegeroepen zou worden.

Maar China geeft ze nu wel een krachtig wapen aan de Amerikanen. Als nu blijkt dat de filmindustrie er geen cent op achteruit gaat ontdanks de boycott, dan zou men eruit af kunnen leiden dat de Chinesen vrijwel geen origineel materiaal kopen.

En tbh, ik ben zelf in Bejing/HongKong geweest, en de giga hoeveelheid Amerikaanse films die daar aangeboden word is abnormaal, en vrijwel niet van echt te onderscheiden. En aangezien men het daar dus wel koopt, maar dan van verkeerde komaf, mist de industrie dus wel geraamd inkomen.

Zal me niet verbazen als de VS dit als argument in de WTO gaat gebruiken tegen China. En mogelijk China in het verdomhoekje drukt met hier en daar een Veto.
wanneer was je dan in BJ/HK geweest?
Elk jaar dat ik ging zag ik dat de hoeveelheid neppe films & software sterk verminderde.

5 jaar geleden waren er letterlijk complete gebouwen in elke wijk met honderden winkeltjes die nepspul verkochten.
4 jaar geleden waren van deze winkeltjes nog 1 of twee over in drukke wijken.
3 jaar geleden zag ik er nog 1 in de drukste wijk
2 jaar geleden ben ik niks meer tegengekomen. Allemaal vervangen door porno verkopers.
Vorig jaar waren zelfs deze weg en werden er anime-spul verkocht.
Ik ga elk jaar naar Hongkong en ik weet precies waar ik wezen moet. Nu heb ik wel een hele goede gids, natuurlijk! Mijn vrouw komt uit Hongkong. Sinds 3 jaar nemen we geen films meer mee uit Hongkong. We willen het risico niet lopen om aangehouden te worden bij de douane. Maar ik kijk graag even wat het aanbod is.
Elk jaar dat ik ging zag ik dat de hoeveelheid neppe films & software sterk verminderde.
Ben ik wel met je eens. Het viel me de laatste keer enorm tegen. Nu houd ik helemaal niet meer bij welke films populair zijn maar meestal kun je die er toch zo uitpikken. Maar het is gewoon een grap om te denken dat de politie echt actief deze handelaren oppakt. Als je alleen al kijkt naar alle fake rolexen en prada-tasjes enz. De politie loopt gewoon rond op deze markten en staat het allemaal oogluikend toe.

Hong Kong... mooiste stad in de wereld... wanneer je tenminste genoeg geld hebt om rond te komen... ;-)

[Reactie gewijzigd door Hans Olo op 21 december 2007 19:58]

Hier in Shenyang, waar ik woon, is het ook erg veranderd. Tegenwoordig moet je op deuren kloppen om in die winkeltjes binnen te komen. Qua kosten gaat het nergens over, maar de meeste zijn wel bagger kwaliteit. Italiaanse special collectors edition hoes met een cam film er in.

Wat me wel opvalt is dat zelfs officiele winkels alles (denk ik) illegaal hebben: wat dacht je van: Coolplay....

Ik vraag me werkelijk af, of je hier uberhaupt iets orgineels kan kopen....
Het mooiste zijn de titels en de subtitels. Ik kocht de film 'Red Dragon' en de (overigens keurige hoes) spelde 'Red Dagon'. En engelse subtitels zijn helemaal om te bescheuren. Het lijkt wel of de chinese na-synchronisatie weer laten vertalen in het engels.
Ook met wat minder geld is het redelijk rond komen hoor in Hong Kong, uiteraard moet je dan niet gaan shoppen in Central. Er zijn echter genoeg kleine eethuisjes waar je voor 20-30 HKD een flinke gevulde maag kan krijgen. Bijvoorbeeld in Wanchai tegenover de HSBC in de buurt van 298 Hennesey Road Computer Center, is "Choi Hing" waar ze de beste Cha Siu van heel Hong Kong hebben: inclusief een blik cola heb je dan een bak vol met rijst en een flinke laag Chai Siu eroverheen (voor 20 HKD) ... mmmm :-). Als je daar dan toch in de buurt bent raad ik je aan om ook even naar de achterkant van "298" te lopen waar zich op nummer 188 Wanchai Road een gebouw bevind vol met kleine shops met computer spelletjes en aanverwante zaken. Voor de meest goedkope computer spul raad ik je echter aan om naar de "Golden Computer Arcade" in Sham Shui Po te gaan. Dit gebouw wordt al in het MTR station vernoemd, dus zal niet moeilijk te vinden zijn. Daar vind je spindels met 50 DVD's (Imation) voor 80 HKD (+-7 euro),

edit: prijs van chai siu + cola vernoemt :-)

[Reactie gewijzigd door rysh op 23 december 2007 06:47]

Volgens mijn laatste ticket Augustus 2007. En nee ik kom niet alleen in het toeristisch district :).

Edit:
Check even Hong Kong central district of Temple street Market of Kowloon Park drive.
Daar word je helemaal doodgemept met allerlei winkels die gekopieerde troep aanbieden. Van semi iPods tot Pirates of the Carabean 3 (Pirate version :P).

Als je helemaal lol wil hebben check dan de winkels naast de de central lift (of hoe het heet) en Henessy street. Erger dan dat kan bijna niet meer. En dat is op een steenworp afstand van het ministerie van handel :D.

[Reactie gewijzigd door Kykez op 21 december 2007 20:20]

Dacht het toch niet, want worden de films geblocked, maar toch in China illegaal verspreid dan is het voor de VS nog makkelijker aan te tonen dat China helemaal niets doet..
Nope: als er dan nog illegale meuk verspreid wordt, kan dit maar enkel gebeurd zijn doordat een Chinees de film heeft gedownload van het internet. Dat wil zeggen dat die film er in de VS werd opgezet, en dat de VS dus te weinig doet aan het illegaal verspreiden van content, en niet China ;)
Dacht het toch niet

Dacht het toch wel!

Als China de import en vertoning van US films blokkeert, dan kan de MPAA nooit claimen handel te verliezen.
Ik denk dat de Chinezen (terecht) hebben gedacht... 'Ze kunnen ons wat, die Amerikanen!'

@cariolive33:
Bollywood is India (al wist je dat vast). Maar Hollywood is wel de grootste filmindustrie van de wereld meen ik, en daar doelt ceo van de MPAA op.
Dit zijn de getallen van Bollywood tov Hollywood:
http://www.businessweek.c..._48/art02_48/a48tab37.gif
(Zijn een beetje gedateerd).

Dan zie je dat op sommige punten Hollywood groter is en op andere Bollywood weer. In het algemeen financieel Hollywood aantallen Bollywood.
Waarom terecht? Als China zelf een filmindustrie opzet dan zullen ze neem ik aan toch ook niet willen dat de chinese films overal illegaal worden gekopieerd?

Het handhaven van Intellectual Property (IP) is een voorwaarde om in het digitale tijdperk mee te draaien. Zonder zou de industrie niet kunnen floreren. Het is vergelijkbaar met eigendomsrecht op fysieke spullen; Als je elke keer dat je naar je werk gaat riskeert dat je 's avonds je huis niet meer in kan omdat het is gestolen door andere mensen dan zou je niet meer naar je werk gaan maar alleen nog maar met een shotgun uit het raam je huis liggen verdedigen. Niet productief! Daar heeft de maatschappij niets aan.

Als dingen die je produceert als filmmaker, muzikant of programmeur niet beschermd zouden worden door IP dan zouden er nog maar weinig films, boeken, muziek, spellen e.d. gemaakt worden. Ik herinner me een artikel van een paar dagen geleden waarin werd behandeld dat de verkopen van PC spellen zo enorm achterblijven vergeleken bij de consoles...als dat lang genoeg doorgaat komen er op het laatst helemaal geen spellen meer.

Hopelijk blijkt dit nieuws niet waar te zijn!
Als dat zo is, doet China een enorme stap achteruit in zijn streven naar het ontwikkelen van een sterke, legale filmindustrie', aldus Dan Glickman, ceo van de Mpaa.
En wat is er illegaal aan Bollywood? Die hebben toch al een grotere omzet productie dan Hollywood en zijn wereldwijd een stuk populairder.

Alleen wordt Bollywood niet door de MPAA vertegenwoordigd...

Edit: De omzet per klant is alleen bijzonder laag t.o.v. Hollywood films. In bv. Afrika en AziŽ geeft men nu eenmaal veel minder geld uit per klant. Met een groei tussen de 10 en 20% per jaar kan Bollywood binnen een aantal jaren toch een flinke concurent worden voor Hollywood. Het sluiten van de chinese markt werkt dan niet echt mee voor de MPAA.

[Reactie gewijzigd door cariolive23 op 21 december 2007 18:15]

De Indiase filmindustrie is de grootste in Azie, produceert de meeste films en bezoekers, maar wereldwijd is het een dreumes vergeleken met de Amerikaanse filmindustrie. Er is geen enkele Indiase filmstudio in de top 100 van grootste Indiase ondernemingen. Dat is met Hollywood wel anders. De Walt Disney Company heeft bijv een totale omzet van 35 miljard dollar en 133.000 mensen in dienst. Da's andere koek.
De Indiase filmindustrie is kwa aantallen de grootste ter wereld en Hollywood is de grootste in het geld, niet zo raar natuurlijk. Bollywood heeft ook een publiek van zo een 3 en een half miljard mensen.

Verder staat er in de top 100 ondernemingen van India inderdaad geen Bollywood bedrijf, maar wel heel wat bedrijven die bollywood films bekostigen. Zie bijvoorbeeld Sony entertainment India.

En verder zou ik willen zeggen aan de mensen die hier nu allerlei incorrecte informatie verspreiden, Bollywood films worden weldegelijk vertegenwoordigd door de MPAA, en de Indiase branchegenoot.

Op vrijwel Elke Bollywood film wordt voor de film begint krijg je een FBI waarschuwing te zien waarop wordt vermeld dat de FBI kopij van de films actief opspoort en de straffen erop en met wie je contact op moet nemen om ze aan te geven en blabla. Zeg maar de reclames van Brein die wij hier hebben maar dan op z'n Amerikaans.

Zie voor meer info:
http://en.wikipedia.org/wiki/Film_industry

[Reactie gewijzigd door Kykez op 21 december 2007 18:46]

Op www.mpaa.org kan ik Sony terugvinden, maar nergens iets over het vertegenwoordigen van indiaase producenten door de MPAA of MPA. Zowel de MPAA als de MPA lijken vooral de amerikaanse films te vertegenwoordigen (zie de about-us) en geen internationale films. Wellicht zijn er nog wat kleine lettertjes, maar daar zouden ze wel wat duidelijker over mogen zijn. Er zal vast een indiaase tegenhanger zijn voor de indiaase belangen, maar die kunnen wel eens baat hebben bij een gesloten markt voor Hollywood-producties. Of de MPAA daarop zit te wachten?

Piraterij is overigens geen enkele producent bij gebaat.
Als de rechten zijn aangekocht door een amerikaanse uitgever dan vallen die natuurlijk onder mpaa.

Verder zijn er verdacht veel geldschieters in de bollywood scene die liever NIET vermeld worden, zelfs niet in de aftiteling. De rest zijn over het algemeen prive investeerders die geen baad hebben bij vermelding.

bron : http://en.wikipedia.org/wiki/Bollywood#Finances

Interesant wereldje, dat bollywood, maar niet mijn smaak films :/
Bollywood=india en niet China... en ik geloof er werkelijk geen bal van dat bollywood een grotere omzet heeft dan hollywood, vergis je niet, hollywood is meer dan die paar films die hier in de bios draaien..

[Reactie gewijzigd door SuperDre op 21 december 2007 17:59]

Inderdaad, Bollywood zit in India, maar levert wereldwijd en ook in China. Net zoals dat Hollywood dat doet, maar dan in het groot.

In grote delen van de wereld is Bollywood veel populairder dan Hollywood, ook wanneer je het hebt over andere films dan de kaskrakers.
Dat weten ze.

En ja, wel degelijk een stap achteruit. Een gezonde handelsrelatie werkt twee kanten uit. Als China zelf films maakt willen ze die ook exporteren, maar dan moeten ze zelf ook buitenlandse films toestaan op hun markt.
je moet het ze toegeven, China is ijzersterk in het gebruiken van hun macht. De MPAA mag dan wel de belangen van hollywood behartigen, maar als er helemaal geen inkomsten meer uit een land china meer komen hebben ze er nog niks aan.

wat dat betreft draait het allemaal om de centen en hebben ze liever minder inkomsten dan geen inkomsten uit china. ik denk dan ook dat de piraterijklachten jegens china zullen afnemen.
Dat vraag ik me af. Ik denk dat de illegale import wel zal toenemen hierdoor.
Maar illegale import komt dus uit een ander land dan China. Dus het "lek" zit dus ergens anders en daar zou de MPAA eens naar moeten speuren dan gewoon maar de makkelijke weg te bewandelen (zoals ze eigenlijk altijd doen).
De vraag is eerder of ze iets ervan zullen merken denk ik eerder, aangezien China een handje vol heeft van kopieren van spullen en media.
Nouja misschien een beetje off-topic, maar toch even de reden waarom ik denk dat er zoveel mensen piraatje spelen hier (waaronder ikzelf)

In het grootste aantal gevallen gaat het qua tijdsvolgorde zo, met tussenstappen van enkele maanden:

1. Film komt in de bios in de VS
2. Film komt in de bios in Europa
3. Film komt op dvd in de VS (soms zelfs tegelijk of eerder dan stap 2!)
4. Maanden later komt de dvd dan in Europa uit.

Ik download de film omdat ik totaal geen zin hem om zo lang te moeten wachten! Op sites als imdb.com zie je mensen die de net uitgekomen film de wereld in prijzen, maar ik als Nederlander moet maanden wachten.
Als het echt een goede film is gaat de volgorde zo bij mij: "biosrip" -> bios/dvdrip -> dvd/bluray -> bluray (ja ze krijgen het zelfs voor elkaar de blurays/hddvds later uit te brengen!)
En in alle andere gevallen dvdrip, met een dvd erna als hij goed genoeg was naar mijn mening (en anders knikker ik hem dus ook meteen van de hdd)
Waarom boost dit gedrag de verkoop? Ik krijg films te zien die ik niet zomaar zou huren (te laag cijfer op imdb is meestal de aanleiding) en toch uiteindelijk nog zou kunnen kopen.

Ik heb al een jaar een Pathe Unlimited pas, maar al maanden niet meer gebruikt. Inmiddels mijn kamer omgebouwd tot home-cinema omdat ik gewoon geen zin meer heb om te wachten!

Het is heel erg makkelijk om het p2p verkeer hard af te laten nemen in Europa, waar een groot gedeelte hiervan plaatsvindt. Films overal tegelijk in de bios, daarna overal uit de bios, en een maand later de dvd/bluray/hddvd.

Zo krijgt niemand een dvdrip te zien voor hij uit de bios is, en is het voor veel mensen meer de moeite om naar de bios te gaan. Dat is dan ook het enige wat in verkoop zal stijgen. Het compleet verbannen van p2p zal wel verkoopstijgingen van muziek opleveren, aangezien die nu makkelijker illegaal dan legaal te downloaden zijn. Maar van films toch echt niet, of niet noemenswaardig, alleen die van bioskoopkaartjes.
Maar ook voor de cds is een goed redmiddel tot ze de ban er doorheen hebben: Lever ze op dvd EN cd, dvd met de clips erbij (de doorsnee consument kent tegenwoordig zijn muziek van TMF e.d.) en promoot het als een "nieuwe uitvinding": De Clipdvd ofzo. Veel mensen hebben tegenwoordig een mediaspeler die video ondersteunt en/of een tv met dvdspeler. Verkopen zullen gigantisch stijgen :) en het kost hen nauwelijks geld. Tegen de tijd dat het voor de consument net zo makkelijk wordt deze in goede kwaliteit te downloaden EN (snel, zonder te hoeven converteren) op dvd te branden, zijn we wel weer een paar jaar verder.

[Reactie gewijzigd door jkommeren op 21 december 2007 22:08]

Niet te vergeten dat bioskoopkaartjes steeds duurder worden en je steeds meer reclame krijgt :X
Daar betaal ik toch niet voor...
Ik ben laatst weer eens naar de bioscoop geweest. Na 20 minuten reclames kijken en 8 euro pp lichter wist ik meteen weer waarom ik zo lang niet ben geweest.
China doet wel degelijk iets om het illigale productie te stoppen. (via tv spotjes, radio, etc + hoge boetes en celstraffen) (Ben zelf in HongKong geweest waar vroeger vol stond met kraampjes waar je software en films kon kopen. Nu staat er niks anders dan kraampjes waar je vis of groente kunt kopen.) Ik zie persoonlijk deze stap meer als dat China genoeg heeft van al het geklaag. Ook al doen ze nog zo hun best.

Ik vind dat China een goede stap hier heeft gezet. Kan de rest van de wereld eens zien dat er in andere landen ook volop wordt gekopieerd.
Niet te vergeten dat china hier mee hun eigen markt ook nog eens beschermd. (zelfde als in Korea en Frankrijk, alhoewel de regels daar iets soepeler zijn)

Denk dat die mensen nu een gat in de lucht springen, alleen nog maar concurrentie uit europa!

Alleen denk ik niet dat zwartboek door de chinese censuur machine heen komt :|

[Reactie gewijzigd door sHELL op 21 december 2007 20:50]

Dit gaat nergens over dan dat de Chinezen er niet van houden dat de VS hun handel en wandel beklaagd, dit gaat al decennia zo. Wie wie wat rondleest weet dat het communisme niet lang meer stand zal houden, er gedacht aan nog 5 jaar. In die tijd willen de huidige partijbonzen nog flink geld verdienen en mega bedrijven opzetten om zichzelf straks te continueren.

Alles word dus in dat kader aangegrepen en er is niemand die er wat tegen kan doen, zelfs de VS niet want een bevolking met 1.3 miljard inwoners en hyper state of the Art leger schuif je niet zo maar aan de kant. Hetzelfde zie je in Rusland, zelfde laken een pak en ook daar valt het niet eeuwig vol te houden, maar ze pakken wat ze pakken kunnen.

Wie denkt dat de films an sich het probleem zijn kan beter eens wat verder kijken dan zijn neus lang is :)
OT: Wat jij (Parabellum) en de rest van de wereld vergeten is dat je na 80 jaar communisme niet in een keer de stekker er uit kan trekken en er een democratie naar westers model van kan maken. Dat werkt gewoon niet. Zoiets moet geleidelijk. En dat is iets wat Poetin en de Chinezen donders goed begrijpen.

Als je zoiets in een keer probeert te doen, dan krijg je mensen die niet de kennis en ervaring hebben om een land te leiden en niet om kunnen gaan met de macht en verantwoordelijkheid die ze ineens krijgen. Gevolg is dat het land en de economie volledig in elkaar storten. De Sovjet unie is een prima voorbeeld, maar er zijn er tallozen aan te wijzen.

Mensen zijn gewend aan een vast stramien, en die moeten rustig en vooral niet overhaast de tijd krijgen om dat los te laten en te wennen aan nieuwe methoden en mogelijkheden. Net als met kinderen, die laat je ook niet ineens van de een op andere dag een weekend alleen thuis want dan weet zeker dat het een pleuris zooi is als je terug komt. Dat doe je ook rustig, eerst met een oppas, dan eens een uurtje alleen, dan een avondje, enz.
" OT: Wat jij (Parabellum) en de rest van de wereld vergeten is dat je na 80 jaar communisme niet in een keer de stekker er uit kan trekken en er een democratie naar westers model van kan maken. Dat werkt gewoon niet. Zoiets moet geleidelijk"

Wat jij ( zijnde afterburn ) vergeet en de rest van de wereld ( met enig intellect dan ) stiekem wel weet is dat China en Rusland geen enkele intentie hebben om een democratie na te streven a la het westen... Nu of op de lange termijn..
En waarom zouden ze ook, ze zijn het ook in de voor-vorige regimes nooit geweest, dus dat is veel harder wennen dan alleen maar na de genoemde 80 jaar communisme (of nog korter in het geval van China). De democratie heeft veel goede punten (misschien meer dan andere systemen), maar dat betekent niet dat de andere systemen door en door slecht zijn of onmogelijk kunnen werken.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 22 december 2007 03:19]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Apple iOS 10 Google Pixel Apple iPhone 7 Sony PlayStation VR AMD Radeon RX 480 4GB Battlefield 1 Google Android Nougat Watch Dogs 2

© 1998 - 2016 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True