Net zoals de videokaarten bij elke nieuwe generatie prestatieverbeteringen laten zien, zijn ook de drivers continu aan verandering onderhevig. Met elke nieuwe driver kunnen betere prestaties worden genoteerd, in de vorm van hogere framerates of betere beeldkwaliteit. Kúnnen worden genoteerd: niet elke driverupdate is even succesvol, en pogingen om met de in de driver gebakken optimalisaties de 3dMark03-test te beïnvloeden kwamen ATi op harde kritiek te staan. AnandTech bekeek de invloed van ATi's Catalyst-drivers op de prestaties van één van de succesnummers van de videokaartenbakker: de R300-chip, hart van onder andere de Radeon 9700 Pro. Zo'n kaart werd in een Athlon 64 3400+-systeem gestopt, en vervolgens werden vier games, 3dMark03 en het diagnostische tooltje D3DAFTester, waarmee de Anisotropic Filtering-kwaliteit kan worden beoordeeld, gedraaid - voor elk van twaalf verschillende Catalyst-versies.
Omwille van de Shader Model 2.0-tests werden de eerste generaties van de Catalyst-drivers buiten beschouwing gelaten, omdat die ten tijde van de release van de 9700 Pro nog geen SM2.0 ondersteunden. Vanaf Catalyst 3.0 tot en met Catalyst 5.11 bleek met D3DAFTester geen enkel verschil in beeldkwaliteit waar te nemen. Met het OpenGL-spel Jedi Knight: Jedi Academy bleek er wel een flinke fix in Catalyst 3.09 te zitten: ten opzichte van 3.06 was een bug verwijderd zodat, zonder prestatieverlies, aanzienlijke mooiere dynamic glow-effecten verkregen werden. De framerates stegen in de loop der jaren aardig: waar Catalyst 3.0 op 1600 bij 1200 beeldpuntjes en met 4*AA/8*AF nog 41,8fps liet noteren, werd met versie 5.11 van de drivers 47,5fps gehaald. Hoewel OpenGL niet ATi's sterke punt was - pas onlangs slaagde de fabrikant er in om de X1800 met een nieuwe driver nVidia's topmodel in OpenGL-games in te halen - was de 14% winst die na elf updates geboekt was, toch een hele welkome verrassing. Opmerkelijk genoeg daalde de framerate zonder AA/AF juist van 76,2fps in versie 3.04 naar 74fps voor de 5.11-drivers - hoewel met Catalyst 3.0 nog 69,7fps werd opgetekend, zodat de winst toch nog 10% bedroeg.

Unreal Tournament 2004 liet, zonder AA/AF, een minieme achteruitgang zien: met de nieuwste drivers werd op 50,5fps een verval van anderhalve frame per seconde genoteerd. Met AA/AF was het verschil echter veel groter, en bovendien positief: de framerates stegen met ongeveer 20% naar 41,7fps. Voor Warcraft 3: The Frozen Throne daarentegen werd gedurende de drie jaar dat de drivers doorontwikkeld werden vrijwel geen verbetering bereikt. Bij Halo werden weer wel forse winsten geboekt: met de 3.0-drivers draaide het spel niet, maar vanaf de volgende editie werd vrijwel steeds iets aan snelheid gewonnen. De uiteindelijke winst na twaalf generaties drivers bedroeg niet minder dan 25%. De IQ kreeg onderweg een beurt: andermaal zonder dat de prestaties daar onder leden, werd de verlichting vloeiender gerenderd. Ook bij 3dMark03 was de progressie goed zichtbaar, al werd bij het testen de beruchte hack omzeild die ATi oorspronkelijk gebruikte om de scores op te krikken. Zonder AA/AF steeg de score van 4870 naar 5307, mét klommen de prestaties van de 9700 Pro van 1969 naar liefst 2640, alweer een winst van meer dan 25%.
Vooral de winst die tussen de 3.00- en de 3.04-versie van de Catalyst-drivers werd geboekt, was niet alleen indrukwekkend, maar ook zichtbaar in vrijwel elke test. Ook versie 5.08, die de framerates in Halo met 6,8fps naar 37,2fps liet stijgen, viel op - maar die winst werd dus maar in één spel geboekt. Erg prettig vinden de reviewers het feit dat de meeste winst in AA/AF-modes wordt geboekt, wat volgens hen aangeeft hoe belangrijk de beeldkwaliteit ondertussen is geworden. Het belang van drivers moet niet overschat worden, tempert de site de verwachtingen, maar de prestaties van videokaarten zullen dankzij softwarematige verbeteringen stukje bij beetje kunnen blijven toenemen.
