Buma/Stemra wil vast bedrag per maand van podcasters

Microsoft muziekkoppelingBuma/Stemra, de organisatie die in Nederland de belangen van componisten en muziekuitgevers behartigt, heeft laten weten podcasters te willen gaan vragen per maand te betalen voor de door hen gedraaide muziek. Volgens Buma/Stemra is podcasting een vorm van uitgestelde webcasting. Voor webcasting biedt de organisatie al enige tijd een gebruikslicentie aan en datzelfde is nu het geval voor podcasting. De podcastregeling verschilt, zo zegt een woordvoerder van Buma/Stemra, niet veel van de regeling voor webcasts. Voor professionals en commerciëlen, zij die geld verdienen met de podcast, bedraagt de minimumvergoeding 85 euro per maand. Voor amateurs zonder commercieel doel bedraagt de vergoeding 35 euro per maand. Het maakt niet uit hoeveel RSS-feeds of podcasts worden aangeboden. Buma/Stemra gaat niet zelf controleren of regels worden nageleefd. Gehoopt wordt dat podcasters zichzelf zullen aanmelden. Wel zal Stichting Brein, waarin Buma/Stemra participeert, piraterij blijven bestrijden.

Door Harm Hilvers

Freelance nieuwsposter

20-07-2005 • 20:36

62 Linkedin

Submitter: ATS

Bron: Emerce

Lees meer

Yahoo gaat podcasts doorzoekbaar maken Nieuws van 10 oktober 2005
'iPod krijgt opnamemogelijkheid' Nieuws van 30 mei 2005

Reacties (62)

62
61
33
12
2
14
Wijzig sortering
Gehoopt wordt dat podcasters zichzelf zullen aanmelden
Ik zie het nog niet voor me dat iemand die zelf een podcast maakt en daar niets aan verdiend 35 euro p/m wil/gaat betalen.

Maar dit was uiteraard te verwachten..
Anoniem: 61096
@soczol21 juli 2005 00:51
Ik geloof het ook niet. Maar principieel heeft de Buma/Stemra natuurlijk wel een punt. Er wordt gebruik gemaakt van andermans werk en dus moet je betalen. En € 35,- voor je hobby is natuurlijk ook weer niet zo veel. Dus misschien zullen sommige mensen het zelfs wel doen. :*)

Edit:
Hey, een nicotineverslaving kost meer, net zoals een avond in de kroeg of elke week sporten. Zoveel is het niet om legaal je creativiteit uit te kunnen leven. Punt is meer dat velen ondertussen vinden dat ze het recht hebben om niet te betalen en boos worden als ze toch eens ergens een rekening krijgen. Maar €35,- is volgens mij goed te doen. En dat de Buma extra geld wil is alleen maar terecht. Het is het werk van hún artiesten wat gebruikt wordt.
tuurlijk, dezelfde mensen die een cd ook drie keer kopen, een voor thuis, een voor in de wagen en een als backup voor als een van de andere twee het begeeft.

zoals ik het nieuwbericht interpretteer staat er het volgende:

hey wij willen extra geld, we weten niet wie of hoeveel mensen er onze zelfgemaakte regels overtreden, maar ze mogen altijd wel betalen en minstens dan zoveel en zoveel als het hen ff uitkomt, storten op rekeningnr .... aub dankuwel geld voor onze zak. [fluistermode] HEY, we hebben weer wat geld binnen en nu de overige afluisteren om hen aan te klagen [/fluistermode]
Wat is je probleem met deze regeling?? Zo ontzettend raar is het toch niet?? Ik zou het ook wel prettig vinden als mensen betalen als ze gebruik maken voor werk waar ik heel veel tijd en moeite in heb gestoken. €35 is nu toch ook weer niet een onoverkomelijk bedrag.

Je moet wel even het verschil zien tussen Brein en de Buma/Stamre. Brein bestrijd actief piraterij. B/S is er primair om de rechten van de artiest te behartigen
tuurlijk, dezelfde mensen die een cd ook drie keer kopen, een voor thuis, een voor in de wagen en een als backup voor als een van de andere twee het begeeft.
Als je een CD hebt mag je rustig een kopie ter back-up maken, of om 'm in de auto te draaien. Da's volkomen legaal.
Anoniem: 2755
@dasiro21 juli 2005 01:33
tuurlijk, dezelfde mensen die een cd ook drie keer kopen, een voor thuis, een voor in de wagen en een als backup voor als een van de andere twee het begeeft
Dat heeft hier niet echt iets mee te maken, radiostations en andere broadcasters betalen altijd al een vergoeding voor de muziek die ze draaien aan Buma/Stemra. Wat B/S nu voorstelt is dat podcasters hetzelfde gaan doen. Op zich wel een aardig voorstel, maar ik denk niet dat het stand gaat houden.

Voor mensen die mp3's op hun website aanboden was er een aantal jaar geleden een zelfde regeling, maar die regeling was al snel weer geschiedenis.

De beste oplossing voor podcasters lijkt mij dat ze zogenaamde podsafe muziek gebruiken. Muziek die valt onder het creative commons license of muziek waarvoor de rechthebbenden toestemming hebben gegeven. Je hebt dan misschien niet de grootste hits en de meest populaire artiesten, maar als je ooit van platenmaatschappijen zoals die er nu zijn af wilt komen lijkt dit me een goed begin.
@Spacecowboy

Ik denk dat het enige probleem met deze regeling zou kunnen zijn dat er geen onderscheid wordt gemaakt wat betreft de hoeveelheid copyrighted materiaal dat je gebruikt.

Maar verder is het simpelweg betalen voor iets wat een ander gemaakt heeft, hetgeen me een gezond principe lijkt ja.
Ik denk dat je daar als amateur-podcaster alleen al blij mee zou moeten zijn. De prijzen die je moet betalen als ze serieus gaan kijken naar wat je uitzend, zijn volgens mij velen malen hoger. Maar buiten dat, lijkt me dat vooral een onhaalbare zaak.
Het is het werk ook van hún artiesten wat
gebruikt wordt.
Nadruk op het door mij toegevoegde ook. Buma vertegendoordigt alleen attiesten die aangesloten zijn bij een platenmatschapij die weer bij buma aangesloten is.
Dit is gewoon het begin van 'betaalde' Podcasts.
Adam Curry wist ook wel dat zijn Podcasts niet eeuwig gratis zouden blijven. (dat zou hij zelfs niet willen!)

Nu de makers moeten betalen, zullen de makers ook technology afdwingen die (micro)betalingen mogelijk maakt om (minimaal) de kosten terug te verdienen.

Of de populariteit van Podcasting daarmee in het gedrang komt, lijkt me klein.
Anoniem: 129948
@soczol21 juli 2005 10:33
Maar wat ik mij afvraag is of ik buma/stemra moet betalen voor mijn eigen muziek? En hoe zit het met Creative Commons ?
Nee, niet voor muziek van jezelf, of muziek vrij van rechten...
Je moet alleen betalen voor muziek van muziekanten die werken voor een platenmaatschappij, welke weer bij de Buma/Stamra aangesloten moet zijn. :)
Dat is alleen voor de Buma/Stemra. De Sena komt ook nog eens vrolijk langs om hun handje op te houden, en daar word je ook niet vrolijk van:
Vergoeding:
In 2005 bedraagt de vergoeding voor het uitsluitend openbaar maken van muziek (streamen) in Nederland via internet € 0.00085 per luisteraar, per gespeeld fonogram met een minimumvergoeding van € 530,53.
De van toepassing zijnde vergoeding zal aan het begin van ieder nieuw kalenderjaar worden geïndexeerd op basis van de relevante CPI vastgesteld door het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) in Nederland.
Bron: Sena
Hoeveel partijen zijn er eigenlijk die meedingen naar een liedje? En waarom moet er ook aan Buma/Stemra betaald worden als je al aan Sena betaald?
Buma/Stemra behartigt de (Lied)schrijvers en dichters. Sena de artiesten.

Begin maar eens een webstream, binnen no time bericht van Sena en Buma/Stemra op de mat om 'even' de rechten te regelen. Been there, done that.
Anoniem: 141647
20 juli 2005 21:22
Er zijn al heel veel artikelen geweest over dit soort zaken, maar 1 vraag blijft nog altijd onbeantwoord:

Krijgt de artiest nou werkelijk dat geld, en hoe wil Buma Stemra of enig andere partij bepalen hoe dat geld wordt verdeeld onder die artiesten?

Inmiddels betaal ik lege media (dus zowel mijn harde schijf als mijn portable mp3 speler) en podcasts zullen doorspek worden van reclame. Anders kan geen enkele podcaster 35 euro per maand opbrengen.

Neem bijvoorbeeld zoldercast. Meestal 2 nummers, soms podsafe, maar niet altijd. Als zij 35 euro per maand gaan betalen voor de in totaal 4 liedjes die aan auteursrechten onderhevig zijn, dan komt dat dus op bijna 9 euro per nummer! |:(
Ik vraag me af of de artiest z'n geld krijgt. Een vriend van me is musikant. Treed vaak op in een bandje, maar ik weet dat hij erg tegen de Buma/Stemra is en volgens mij heeft ie ook nog nooit een cent gehad!
is het niet zo dat jij als artiest je moet aanmelden bij buma, en dat je moet kunnen aantonen dat jij die muziek geschreven heb?? Een vriend van mij maakt zelf muziek. maar krijgt ook niks omdat hij aan bepaalde eisen van buma niet voldoet.

daar doel ik op verkoop cijfers en een platenbaas
Is die vriend lid van Buma/Stemra? Heeft hij wel eens gezegd dat hij niks van ze krijgt, of is dat maar een vermoeden?

Een vriend van me (die *wel* lid is van Buma/Stemra, tevens professional) krijgt gewoon geld van ze hoor.
Anoniem: 143909
@abeker22 juli 2005 12:53
Ondertussen is het dan wel ziek dat wanneer een artiest géén lid is van Buma Stemra, er ondertussen wel lekker gevangen wordt voor zijn of haar werk. En wordt dat gestolen geld van de tijden dat je nog geen lid was uitbetaald wanneer je wél lid wordt als artiest?
bedraagt de minimumvergoeding 85 euro per maand. Voor amateurs zonder commercieel doel bedraagt de vergoeding 35 euro per maand
Hoe dan ook zijn dit zeer schappelijke bedragen, maar de vraag is inderdaad hoeveel zich er hier wat van gaan aantrekken.

Wat ik me afvraag is of het nog uitmaakt wat je uitzend? Vergoeding betalen over een cast waarop je alleen je eigen gemaakte muziek uitzend is een beetje lame. Maargoed, die discussie is wel vaker geweest wat betreft CD/DVD's.
Anoniem: 128633
@Zwartoog20 juli 2005 20:59
Het punt is dat je alvast betaalt voor mogelijke illegale praktijken, ook al doe je dat niet. Het is principieel zeker onjuist, en vaak ook in de praktijk: voor het geval met cd's, veel mensen branden daar bv persoonlijke data/backups op ipv niet zo legale muziek. Voor het geval met podcasting: er is ook genoeg legale muziek. Ik download tegenwoordig liever muziek van internet met een creative commons licentie, ben de muziekindustrie een beetje zat :).
Anoniem: 47550
20 juli 2005 21:01
Das nou eens leuk mp3's legaal verspreiden voor 85 euro per maand onder de noemer van 'podcasting' .... Gewoon complete albums verspreiden als 'podcast' met vooraf en achter een beetje commentaar en daar een paar euro voor vragen, lijkt me een gouden business, maar wel volledig legaal ;-)
Helaas gaat dat niet op, zien mijn reactie hierboven inzake de SENA, daar moet je per track per luisteraar aftikken.
Maar het bedrag wat je aan de SENA moet afdragen + B/S is altijd nog minder dan wat het gemiddelde liedje bij een legale online music store kost.

Helaas gaat het hier over streaming music en niet over opgeslagen muziek.
Anoniem: 2072
20 juli 2005 20:59
Voor amateurs zonder commercieel doel bedraagt de vergoeding 35 euro per maand. Het maakt niet uit hoeveel RSS-feeds of podcasts worden aangeboden.
In dat geval zoek je 34 andere amateurs op en ga je samen werken onder 1 (groups-) naam, kost je 1 euro per maand per persoon. en toch nog iedereen zijn eigen podcast.
Ik wil ook een maandelijks bedrag van BREIN/Buma/Stemra voor al dat gezeik dat ik erover moet aanhoren :z
Zou XS4ALL hieraan gedacht hebben, met z'n Podcasting service?
Voorwaarden

Podcasting is een experimentele dienst. De algemene voorwaarden van XS4ALL en de algemene spelregels van experimentele diensten zijn van toepassing.
Toestemming

Voor het gebruik van muziek is toestemming nodig van de auteursrechthebbenden en de naburige rechthebbenden. Uiteraard mag je via Podcasting materiaal verspreiden waarvoor je deze toestemming hebt verkregen of waarvan je zelf rechthebbende bent. Om toestemming te vragen voor verspreiding van beschermd materiaal kan je contact opnemen met Buma/Stemra en NVPI; de meeste rechthebbenden hebben de werkzaamheden m.b.t. het verlenen van toestemming overgedragen aan deze partijen.
Dat staat duidelijk op de webpage http://podcast.xs4all.nl/ , dus ja, ik denk wel dat ze er overna gedacht hebben; de vraag is alleen in hoeverre ze 't controleren. (Wie vertelt mij dat de figuur die "TelefoonTerreur
Train je lachspieren met een verzameling van de leukste fragmenten van van Jensen in de morgen uit de rubriek Telefoonterreur. " gepost heeft 't recht van YorinFM heeft om dit te doen?
Anoniem: 143510
@AxiMaxi20 juli 2005 21:20
Hier is nog helemaal geen regeling voor dus hoe kan Xs4All hier nu op anticiperen...? Deze regeling die Buma/Stemra wil is nog helemaal niet rond.
.
Ik wil ook wel een wekelijkse vergoeding voor de keren dat ik geen pindakaas op mijn brood krijg.
.
Bema/Stumra heeft die advertentie waarschijnlijk gezien van Xs4All en dacht da's leuk, weer wat meer inkomsten zonder nieuwe producten/diensten te leveren, laat die mensen maar voor ons werken :)
.
En ja, ik ga niet potkasten voor 35 Euri per jaar. btw Ik zou het zoiezo niet doen.
.
Waskeburt er als je tijdens het potkassen dus helemaal geen muziek uitzend ? ga je dan ook cashpotten voor die stuma/benra
@Yorixz

Die website word medebeheerd door Jensen zelf. dat zal dus wel kaasie zijn....

hier uit whois
Registrar:
RTL Nederland B.V.
Sumatralaan 47
1217 GP HILVERSUM
Netherlands

ns1.hollandmediagroep.nl 195.193.202.119
ns1.rtl.nl 217.118.160.24
Ze kunnen de pod op...
Buma/Stemra gaat niet zelf controleren of regels worden nageleefd. Gehoopt wordt dat podcasters zichzelf zullen aanmelden.
Wie gaat het dan controleren? zonder controle zal niemand zich aanmelden...

dus eigenlijk schieten ze er niets mee op... of wel?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee