In Californië werd onlangs de 'Portable Media Expo and Podcasting Conference' gehouden: 's werelds eerste grote podcastconventie. Podcasters uit meer dan twintig landen kwamen er samen om de technologie te bespreken, lezingen bij te wonen en te discussiëren over allerhande onderwerpen met betrekking tot het podcasten. Een van de veelbesproken items was de invloed van podcasts op de traditionele radio. Volgens Adam Curry, in deze kringen bekend als de 'podfather', is het afhankelijk van het type radio dat gemaakt wordt of dit medium zal overleven. Zo stelt hij dat, als het ooit zover komt, men voor de aankondiging van het feit dat Osama Bin Laden gevonden zou zijn, niet bij podcasts zal moeten zijn. In het verleden is echter al gebleken dat juist voor dergelijk groot nieuws, alternatieve media een belangrijke informatiebron vormen. Voor actuele nieuwsverspreiding is radio dus beter geschikt, aldus Curry.
Leo Laporte, radiomaker maar ook podcaster, is van mening dat podcasters de kwaliteit van radio-uitzendingen verhogen. Door de concurrentie die het medium plots te verduren krijgt, kennen radiomakers volgens hem een creatieve heropleving, onder andere met 'narrowcasting'. Dit houdt in dat radioprogramma's gemaakt worden voor een zeer specifiek publiek in plaats van de massa aan te spreken met populaire programma's. Podcasten is hier uitstekend geschikt voor omdat geïnteresseerden zelf kunnen kiezen welke uitzending ze downloaden, terwijl radiomakers slechts een programma tegelijk kunnen uitzenden.
Ook op de muziekwereld hebben podcasts hun invloed. Zo stelt Curry dat de onafhankelijke bands die hun muziek via podcasts verspreiden, de zogenaamde 'podsafe music', wel eens slecht nieuws zouden kunnen brengen voor de grote platenlabels. Hij is namelijk van mening dat podcastmuziek uiteindelijk zijn weg zal vinden om zich te integreren in de huidige platenindustrie, die naar eigen zeggen momenteel al ernstig te lijden heeft onder de invloed van het internet. Bovendien wordt het met podcasts uiterst eenvoudig voor muzikanten om hun muziek rechtstreeks aan de consument te verkopen, zonder tussenkomst van grote maatschappijen. Ook radiomakers zijn hier gevoelig voor, zo kondigde Virgin Radio aan dat het 'podsafe music' in zijn uitzendingen zou gaan opnemen.