Podcasters komen samen en bespreken toekomst radio

In Californië werd onlangs de 'Portable Media Expo and Podcasting Conference' gehouden: 's werelds eerste grote podcastconventie. Podcasters uit meer dan twintig landen kwamen er samen om de technologie te bespreken, lezingen bij te wonen en te discussiëren over allerhande onderwerpen met betrekking tot het podcasten. Een van de veelbesproken items was de invloed van podcasts op de traditionele radio. Volgens Adam Curry, in deze kringen bekend als de 'podfather', is het afhankelijk van het type radio dat gemaakt wordt of dit medium zal overleven. Zo stelt hij dat, als het ooit zover komt, men voor de aankondiging van het feit dat Osama Bin Laden gevonden zou zijn, niet bij podcasts zal moeten zijn. In het verleden is echter al gebleken dat juist voor dergelijk groot nieuws, alternatieve media een belangrijke informatiebron vormen. Voor actuele nieuwsverspreiding is radio dus beter geschikt, aldus Curry.

PodcastLeo Laporte, radiomaker maar ook podcaster, is van mening dat podcasters de kwaliteit van radio-uitzendingen verhogen. Door de concurrentie die het medium plots te verduren krijgt, kennen radiomakers volgens hem een creatieve heropleving, onder andere met 'narrowcasting'. Dit houdt in dat radioprogramma's gemaakt worden voor een zeer specifiek publiek in plaats van de massa aan te spreken met populaire programma's. Podcasten is hier uitstekend geschikt voor omdat geïnteresseerden zelf kunnen kiezen welke uitzending ze downloaden, terwijl radiomakers slechts een programma tegelijk kunnen uitzenden.

Ook op de muziekwereld hebben podcasts hun invloed. Zo stelt Curry dat de onafhankelijke bands die hun muziek via podcasts verspreiden, de zogenaamde 'podsafe music', wel eens slecht nieuws zouden kunnen brengen voor de grote platenlabels. Hij is namelijk van mening dat podcastmuziek uiteindelijk zijn weg zal vinden om zich te integreren in de huidige platenindustrie, die naar eigen zeggen momenteel al ernstig te lijden heeft onder de invloed van het internet. Bovendien wordt het met podcasts uiterst eenvoudig voor muzikanten om hun muziek rechtstreeks aan de consument te verkopen, zonder tussenkomst van grote maatschappijen. Ook radiomakers zijn hier gevoelig voor, zo kondigde Virgin Radio aan dat het 'podsafe music' in zijn uitzendingen zou gaan opnemen.

Door Yoeri Lauwers

Eindredacteur

15-11-2005 • 11:15

29 Linkedin

Submitter: andreklaver

Bron: BBC

Reacties (29)

29
27
18
6
2
6
Wijzig sortering
Anoniem: 141647
15 november 2005 12:22
Voor degene die podcasting nog niet begrijpen: het is net als blogging maar dan in spraak in plaats van "geschreven".

Het leuke van beide is dat het rendabel is om voor een kleine doelgroep (of just for fun) zoiets te maken en dat je zelf de gehele inhoud mag bepalen.

Overigens gaat de vergelijking nog verder. Iemand boven mij reageerde al met "dit is toch gewoon mp3"? In zekere zin is dat ook zo. Maar blogging is toch ook gewoon HTML?

Het gaat niet om de techniek maar om het leuke van de vrije meningsuiting en creativiteit die ervan uit gaat.
idd, mooie samenvatting.


Een nieuw medium voor mensen die perse iets kwijt willen. Spijtijg genoeg heeft het overgrote deel van de mensen die hun mening overal kwijt willen niks te vertellen.

Podcast is een hype die nu enorm kan pieken, maar binnen 1 à 2 jaar zal het grootste gedeelte ervan spontaan verdwijnen.

Een nieuw medium is leuk, interessante content is iets anders.
Is ook niet erg. Net als bij idols zal er een hoop troep afvallen. En net als bij de video recorder zal het podcasten ongetwijfeld een keer verouderd raken.
En ook de video recorder zal in het begin vast wel overbodig bestempeld zijn door mensen die graag naar de bioscoop gaan. ;)
Tsjah, wat kan ik zeggen.

Er zijn genoeg mensen die het 'cool' vinden om het nieuws van gisteren te beluisteren op hun 'coole' ipod terwijl ze onderweg zijn.
Er zijn mensen die zich ermee vermaken, dus wie ben ik om er iets van te zeggen?
Ik moest nogal lachen dat idd alle audiofiles die niet direct 1 liedje bevatten een podcast genoemd worden.

Als je van de televisie een cabaretvoorstelling doet opnemen, alleen het geluid, dan is dat een podcast.

Bij deze voeg ik me bij mijn grote vriend maddox:

"Podcast: Someone had the revolutionary idea of taking a compressed audio file and putting it online. Yeah, doesn't sound so sexy when I describe it for what it is, does it you morons? It would have been a great idea if streaming audio wasn't already around for over a decade before the word "podcast" entered the lexicon. Man, I can't stand the word "lexicon." Talking about all these shitty words has made me start using shitty words. I'm so pissed, I just slammed the door shut on some kid's nuts."

naja, dat laatste gedeelte kan je weglaten :)

Anyway.
Ik erger me niet aan de podcaster, of die n00b wat constant van liedje te veranderen zit met zijn 'coole' mp3 speler in de trein, maar gewoon aan het simpele feit dat zoiemand dit dadelijk leest en mij naar -4 mod evenals alle andere reacties die niet overdreven positief over het podcasten zijn.
Op die manier verdraaien ze realiteit, aangezien het alleen lijkt alsof de hele wereld van het nieuws van gisteren geniet vanaf zijn/haar ipod.

offtopic: Maarja, als iemand voor je zit in de trein, die geen ipod/podcasting nodig heeft en naar je lijkt te glimlachen maar je voelt je nogal ongemakkelijk omdat achter die glimlach een zekere minachting schuilgaat, groet hem dan met "yo elia!" ;) edit: dit laatste moet je als een grapje lezen, ik zou nl. zelf super blij zijn als er podcasts waren van colleges zodat je onderweg nog iets kan leren. Ik zou er meteen een ipod bijkopen :)

edit:

"Je heb geen ipod nodig om een podcast of video podcast te luisteren/kijken. Het kan ook met iTunes."

lol!
Er zijn genoeg mensen die het 'cool' vinden om het nieuws van gisteren te beluisteren op hun 'coole' ipod terwijl ze onderweg zijn.
Je bedoelt mensen die er lak aan hebben voor hun favoriete programma iedere dinsdag avond van 17.00 tot 17.30 naar de radio te moeten luisteren, maar dat bewaren voor de volgende dag in de trein omdat ze dan toch niets te doen hebben? :)
Tis maar net hoe je er tegenaan kijkt. Zelf luister ik sinds kort ook vaak naar podcasts. Er zijn er zat die erg vermakelijk zijn, en stiekum luister ik alleen op het eind van de week in de trein nog naar muziek, want dan zijn al m'n podcasts op :P

edit: http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1074460/ Hier kun je trouwens een aantal goede podcasts terug vinden. Varierend van techtalk, tot "Evers staat op" :)
Het nut van podcast ontgaat mij ook, maar moet alles een nut hebben? Het luisteren naar Evers/ Giel of Stenders of wie dan ook heeft ook geen nut....
ooftopic: Maarja, als iemand voor je zit in de trein, die geen ipod/podcasting nodig heeft en naar je lijkt te glimlachen maar je voelt je nogal ongemakkelijk omdat achter die glimlach een zekere minachting schuilgaat, groet hem dan met "yo elia!"
Tja, je zal altijd wel mensen hebben die alles minachten wat zij zelf niet doen. Het doet me verder ook niks.... en waarschijnlijk doet het weinig mensen het wat jij minacht.
et nut van podcast ontgaat mij ook, maar moet alles een nut hebben?
Het mooie van een podcast is dat jij bepaald wanneer en waar je naar wilt luisteren.
Dat is een groot voordeel t.o.v. normale radio, dus ja een podcast heeft wel degelijk nut!
Weet jij uberhaupt wat podcasts inhouden? Het is niet alleen het nieuws of een radio programma dat al is uitgezonden. Het zijn ook hele nieuwe op zichzelf staande programma's waar je zelfs wat van kan leren.

Je heb nu bijv video podcasts over allemaal verschillende onderwerpen, bijv podcasts die dieper ingaan op het gebruik van een PC, tv via linux, open maken van een ipod nano en laten zien wat er allemaal in zit, hoe podcasten precies werkt etc. Podcast kunnen dus ook interessant zijn voor de beginnende tweaker en zelfs voor de gevorderde.

Laatst ook een podcast met Kevin Mittnick die verteld hoe het is om als hacker in de gevangenis te hebben gezeten, hoe hij op die weg belanden etc. Het is niet alleen een duf radioprogramma van 2 dagen geleden of nieuws van een week oud. Het kan echt informatief zijn.

Imo weet je echt niet waar je over praat. Heb je urberhaupt wel eens naar een podcast geluisterd, een leuke podcast opgezocht etc? Je heb geen ipod nodig om een podcast of video podcast te luisteren/kijken. Het kan ook met iTunes.
Ja, ja... Dus ze denken dat ik 's ochtends bij de koffie even een gezellige podcast ga downloaden voor onderweg naar het werk? En dat de kantinejuffrouw de hele dag hippe podcasts gaat opzoeken om de kantine van muziek te voorzien? Als je het mij vraagt overschatten deze fanboys het medium schromelijk ;)
Anoniem: 61096
@T-MOB15 november 2005 14:51
Ik ken al genoeg mensen die tijdens het werk wat nieuwe podcasts downloaden voor op weg naar huis. En waarom niet? (Even afgezien of je werkgever er blij mee is :) )
Of je nu je favoriete CD meeneemt, naar je favoriete radioprogramma luistert op naar je favoriete band/DJ via een podcast. Het is allemaal 1 pot nat. Met dit voordeel voor de Podcast tov ouderwetse radio, Als je iets even niet leuk vindt spoel je het door, vind je het wel leuk of heb je het even half gemist, luister je het nog een keer. En het blijft verrassend, iets wat een CD niet is.
Denk dat dit zeker een interessante trend is, ik wordt gek van radio 1, 2 en 3, om van 538 e.d. maar niet te spreken. We leven toch in 2005? Radio is een mooi medium, net als tv, brievenpost en gedrukte media. Maar ik bepaal graag zelf wat ik luister. Of dit muziek is, een speciaal nieuws item (24 uur vertraging is in veel gevallen nog steeds nieuws) of gewoon een hoorspel of documentaire zolang het mij maar boeit. Lijkt me dan ook een goede zaak dat er een 'Portable Media Expo and Podcasting Conference' gehouden is. Hoop dat er veel volgen.

Kan me heel goed voorstellen dat ik (ben een n00b op dit gebied) een soort rss feed krijg met mijn podcast favorites, die krijg ik op de zaak (of in de stad, in huis, bij vrienden, bij de Mac etc.etc.) via WiFi gewoon doorgepompt naar m'n telefoontje. Die staat de hele dag aan. Dan is ook het te beluisteren medium nooit ouder dan een paar uur, wel zo handig in het geval van echt nieuws.

Ik zie dan ook zeker toekomst voor onze 'podfather' en vrienden. De eerste die mij een 'custom' pod-feed kan bieden met ruime keus uit beschikbare pod-casts, daar objectief in is en mij kan adviseren over andere (binnen mijn interesse) beschikbare onderwerpen, heeft mij als klant gewonnen. Gewoon kwalitatief hoogwaardige informatie doorgeven, dat hoeft niet zo heel moeilijk te zijn, en daar wil ik best een redelijk bedrag tegenover stellen.

Edit: Gartner heeft ooit een pilot gestart met CD-rommetjes voor sales/marketing managers, CEO/CFO/COO's en meer van dat soort mensen, om ze te informeren over trends binnen hun wereldje. Dit werd bij mij op de zaak door een hoop mensen als positief ervaren, niet meer die ellenlange rapportages van een geprint PDF-je tot je nemen. Gewoon CDtje op en heerlijk achterover hangen (of autorijden, in de trein zitten etc.). NOS voor managers... Lijkt me heerlijk om bijvoorbeeld de news items van bijvoorbeeld Tweakers in de auto te kunnen luisteren. Hoeft naar mijn mening niet langer dan een minuut of tien te duren, minder zelfs als ik op next zou kunnen drukken wanneer het item mij niet interesseert.
Anoniem: 124928
15 november 2005 14:36
Is een iPod met ingebouwde radio niet functioneler? :z
Een iPod met ingebouwde radio handiger? Ik geloof niet dat je radio kan pauzeren, dus om op je vraag te antwoorden : NEE!
Ik dacht al dat ik de enige was die de lol van dat podcast concept niet begreep. Erg innovatief kan ik het trouwens allemaal niet noemen.
Maar goed, als Adam Curry de grote voorganger moet zijn kan het onmogelijk heel veel bijzonders zijn natuurlijk. De podfather.... |:( |:(
Volgens mij was AC ook een der eerste die het nut van een goede zoek machine op het internet inzag (askJeeves) en ik geloof dat die dingen toch vrij succesvol genoemd mogen worden. Ook was AC een van de eerste die de overstap maakte van radio naar video (MTV) Je kan dus veel van AC zeggen (onder andere dat je hem een arrogante eikel vindt) maar niet dat hij geen neus heeft voor nieuwe ontwikkelingen.
Anoniem: 159456
15 november 2005 14:12
@ ebras
Denk dat dit zeker een interessante trend is, ik wordt gek van radio 1, 2 en 3, om van 538 e.d. maar niet te spreken.
Het heeft idd geen zin om de Evers staat op van gisteren te luisteren, maar vergeet niet dat 538 daar niet alleen maar uit bestaat. Ik houd ook niet erg van 538 maar dance department is toch zeer leuk als podcast. Elke week een uur dance muziek zonder reclame en elke keer een half uur van 1 dj. Dit is niet elke week leuk maar je hebt toch steeds gratis muziek.
TJ, dat is idd precies waarom ik blij ben met deze beweging. Ik denk dat podcasting (geef het beestje een naam, wat dan ook) precies voor dit soort toepassingen geschikt is.

Een forum/conference is daarbij uitermate belangrijk aangezien het nogal wat consequenties heeft. Reclame gelden moeten toch op de een of andere manier verdiend gaan worden. Evers doet het niet voor niets. Ik hoop maar dat die beweging in medialand maar goed gaat maar daar heb ik flinke twijfels over. ...
Dan is het nu wachten tot de eerste iPod met WiFi ondersteuning... Dan kan je onderweg je podcasts downloaden
Anoniem: 135962
15 november 2005 11:50
Ik snap die ophef niet over podcasting... het is toch gewoon een mp3-tje die wordt gedeeld :?
Podcasting: It's snob for "streaming audio."

_bron_
Podcasting: It's snob for "streaming audio."
Podcasting heeft niets met streaming (live radio via internet) audio te maken.
Anoniem: 59371
@Carbon16 november 2005 10:08
Dus jij downloadt eerst de hele 'uitzending' voordat je hem afluistert? Of luister je het begin al af voordat het einde binnen is? hmm?
Tsja, de marketing boys gieten een bestaand concept (of beetje aangepast) in een nieuw jasje en geven het een blitse naam en voila, we krijgen dingen als podcasts en rss bull. maargoed, iedereen tuimt er mooi in, op zich valt er ook wel wat voor te zeggen, bedoel, dat ik al een tijdje meeloop en er zo over denk zegt natuurlijk niets over de populariteit van dit soort dingen en hoe andere mensen er over denken. lekker dubbel nietwaar ;)

/edit - een mening word overbodig gemod :?
Anoniem: 61096
@ocdaan15 november 2005 14:58
Natuurlijk, want wat hebben wij aan jou mening? De meeste hebben er zelf al één En twee is, ja, overbodig :)
mss om een discussie op gang te brengen?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee