Podcasting woord van het jaar

Nadat de eer vorig jaar te beurt viel aan de term 'blog' was het dit jaar 'podcasting' dat de titel van 'Word of the Year' toegewezen kreeg door het New Oxford American Dictionary. De term wordt omschreven als 'a digital recording of a radio broadcast or similar program, made available on the internet for downloading to a personal audio player' en zal in het begin van volgend jaar opgenomen worden in de online versie van het woordenboek. Deze betiteling lijkt wel de kroon op het werk voor de podcasters, die het afgelopen jaar opvallend in aantal toenamen. Terwijl tegenstanders van mening zijn dat podcasten slechts een hippe naam is voor het eenvoudige concept van een geluidsopname maken en online zetten, worden er door fans bijeenkomsten gehouden om de invloed van podcasts op traditionele media te bespreken.

Podcasting the world'Het woord podcasten was overigens vorig jaar al in aanmerking gekomen om opgenomen te worden in het woordenboek, maar toen waren er nog niet genoeg mensen bekend met het concept', aldus Erin McKean van het New Oxford American Dictionary. Twee technologietermen die de eindstreep niet haalden waren lifehack en rootkit. Lifehack staat voor het efficiënter uitvoeren van een alledaagse taak, terwijl rootkits uitgebreid in het nieuws kwamen na Sony's drm-stunt. Strandden ook nog voor de eindstreep: flu (griep), sudoku (de populaire cijferpuzzel) en trans fat (trans fatty acids, vetten die aders kunnen verstoppen).

Door Yoeri Lauwers

Eindredacteur

07-12-2005 • 11:17

53

Bron: BBC

Reacties (53)

53
52
28
9
0
15
Wijzig sortering
Sorry maarruh,
vage award voor een vage verschijning.
Podcasting = mp3tje van een bepaald programma. Spectaculair, maar niet heus.
Podcasting is niet enkel een online downloadbare MP3, maar ook een RSSfeed met de recentste releases ...
met een eenvoudige harvester kun je eenvoudig automatisch meerdere bronnen 'monitoren, of zelfs automatisch laten downloaden .....

Met dat concept is wel een medium geschapen welke een behoorlijke innovatie is, het combineert bepaalde aspecten van Radio, wat echter een heel centraal eenrichtingsmedium is, met de veel gefragmenteerde internetwereld ...

natuurlijk, het is momenteel een 'modewoordje' wat ook teveel wordt toegepast en soms voor zaken die er niks mee te maken hebben (bv bij dat ene, eenmalige MP3-tje met langdradig voorgelezen brief van Donner, dat op zn website gezet was) ..
maar het concept is volgens mij wel een echte vernieuwing, dat ook het medialandschap doet veranderen, specifiek voor de radiowereld is het dé brug tussen radio en internet.
Dat is precies de techno babble waar sommigen zich ergeren. Weblogs die RSS gebruiken bestaan al lang. Als nu iemand een MP3tje op z'n website zet, is 'ie opeens aan het 'podcasten' en dat zou dan een revolutionair nieuw concept zijn?

Het is jammer dat geen enkele nieuwsbron vermeldt welke definitie die New Oxford American Dictionary er nu op na houdt, want dat lijkt me wel interessant in deze discussie (ook met Google kon ik dit niet vinden). In de praktijk blijkt dat eigenlijk elk MP3tje dat iemand zelf heeft samengesteld en op z'n website aanbiedt een 'podcast' genoemd wordt.

Wat dat betreft kan ik het woord vergelijken met het gebruik van 'multi-media' en 'interactief' in de jaren 90: modewoordjes die je wel kunt definiëren, maar in de praktijk geen wezelijke betekenis hebben. Alles waar een knopje op zit is 'interactief', alles wat twee elementen uit tekst, beeld of geluid combineert is 'multi-mediaal'. Zo ken ik er nog wel een paar.
Het is een vreemd aspect, maar zo werkt het ....

had men niet gekozen voor een 'lekker' woordje als 'podcasting', maar bv gekozen voor XMLbased Synchronisation of Audio Content, afgekort met XSAC (en het een W3C-standaard genoemd) ...
was het nooit 'groot' geworden ....

Maar dat is een algemeen principe, dat al heel lang bekend is, eigenlijk al vanaf het moment dat de imaatschappij gebaseerd werd op industriele standaarden...
Eenzelfde aspect zag je bv ook met de 'Zipper', die eerste lange tijd werd aangeboden onder een moeilijk uit te spreken lange naam: 'Hookless Fastener', pas toen Zipper in de marketing werd genoemd, maakte de toepassing een enorme opmars.
Omdat dat opeens voor mensen 'begrijpbaar' was.
zippers zijn ook alcoholhoudende gelatines
http://www.zippershot.nl
Ja maar "mp3tje van een bepaald programma" klinkt dan weer niet zo luidend vindt je zelf niet? Nu heeft het kind tenminste een naam.
Wat ik nou het ergste vind is dat het woord gebruikt wordt door iedereen, terwijl het een verbastering is van een comercieel product... Zelfs politici gebruiken het zonder er veel over na te denken wat ze nou zelf zeggen...

Hetzelfde zou zijn dat Balkenende praat over "Toen ik even aan het BMW-en was"... je zecht dan toch ook gewoon "Toen ik aan het reizen was" zonder een merknaam daarbij te gebruiken?

Maargoed, over een jaar is de hype allang weer voorbij :P
Ik zie het probleem niet. Zo waren bijvoorbeeld walkman en luxaflex ooit ook gewoon productnamen, maar deze zijn intussen een algemene aanduiding voor een productgroep geworden.
Wat ik nou het ergste vind is dat het woord gebruikt wordt door iedereen, terwijl het een verbastering is van een comercieel product...
Tja dat soort dingen gebeuren nu eenmaal, het is ook zeker geen uitzondering denk aan xerox en walkman.
Maargoed, over een jaar is de hype allang weer voorbij
Ik betwijfel het, podcasts zijn gewoon praktisch m.n. voor thema-uitzendingen, hoorspelen (het Bureau, Ancestor) etc, want wie gaat er tegenwoordig nog speciaal op een bepaald tijdstip voor de radio zitten?
Dan zal Adam Curry wel snel de Wiki pagina bijwerken :P
Als het aan hem lag dan was het CurryCasting geworden. :(
De uitvinder...pfff
Op www.woordvanhetjaar.nl kan je stemmen op het Nederlandse woord van het jaar. Podcasten zie ik daar nog niet staan, lopen we blijkbaar achter?
Lopen we achter, of zijn er genoeg mensen die doorhebben dat podcasting gewoon een synoniem is voor het online publiceren van audio files ;)
Podcasting is ook gewoon engels, kom eerst maar met een goed nederlands woord.
Computer is ook gewoon engels. Maar het nederlandse woord ervoor is er nooit gekomen. :)

Het Nederlands is doorspekt met buitenlandse termen. Frans en Engels staan ruimschoots aan kop maar het Nederlands is zelfs woorden uit het Duits aan het lenen. Je kan je er druk over maken maar het is wel iets wat al eeuwen aan de gang is. Wat dat betreft hebben ze het in Zuid Afrika en zelfs België beter voor elkaar.
Het nederlands is ook veel te makkelijk in die dingen.
Er word gewoon niet eens nagedacht over een ander woord.
Ik vind dat onze belgische buren toch een stuk beter met taal om gaan, dan de nederlanders.

Het nederlands is natuurlijk ook in belgië begonnen.

Hulde aan de Belgen

(peul afgietsel is weer een directe vertaling, soms is het beter om een ander woord op te zoeken wat verband houd en beter overkomt)
"Ik luister regelmatig peul-afgietsels op m'n iPeul"


hmmm... podcast klinkt op de één of andere manier toch beter :)
Frans en Engels aan kop? Heb je überhaupt wel eens de Duitse taal gehoord? Ik denk dat meer dan 90% van onze taal van de Duitse afkomt :Y), inclusief begrippen als überhaupt, so wie so, In der Tat, Gott sei Dank, en nog veel meer, maar eigenlijk is onze hele spraak een soort dialect van het Duits. Dus om nou te zeggen dat we vooral leenwoorden uit het Frans of Duits hebben..

Verder vind ik het ook wel verkeerd dat de Nederlandse taal steeds meer aan buitenlandse invloeden onderhevig is, maar we zijn nou eenmaal van nature lui :).
Nederlands, Engels, Duits, Zweeds, Noors, Deens en het IJslands zijn allemaal Germaanse talen en dus lijken ze in meer of mindere mate allemaal op elkaar.

Echte overlap heb je in de grensstreken waar dialecten hetzelfde zijn aan de ene en de andere kant van de grens.

edit:

leuk overzichtje van Germaanse talen, en daar zie je ook mooi de aftakking richting het Nederlands, na het Duits.
http://softrat.home.mindspring.com/germanic.html
Het huidige Nederlands is wel een oudere taal dan het moderne Duits.

Modern IJslands lijkt het meest op de originele Germaanse taalgroep en met IJslands op zak kan je dus zonder al te veel problemen de Edda en Noorse Saga's lezen. Plus dat ze ook nog es de mooie letters ð (eth) en þ (thorn) hebben :)
[/offtopic]
Een mp3tje op internet broadcasten... en dan toevallig vanaf een mp3speler die iPod heet. Als ik het vanaf mijn Xen doe, heet het dan Xencasten?
Een mp3tje op internet broadcasten... en dan toevallig vanaf een mp3speler die iPod heet.
Een podcast is niet het uitzenden van een mp3tje vanaf een mp3 speler.
Dan klopt de term niet, wat dat is wel wat het suggereert. Weer een reden om een dergelijke term niet de term van het jaar te laten zijn.
Dan klopt de term niet, wat dat is wel wat het suggereert.
Op die manier krijg je juist nieuwe begrippen!

Of denk je dat een diskjockey iemand is die op een platte schijf zit?

BTW Wel grappig dat je het woord "pod" meteen interpreteert als iPod, en dat terwijl "pod" een bestaand Engels woord is welke niets met muziek laat staan de iPod te maken heeft.
Of misschien had je ipv een Xen toch gewoon een iPod moeten kopen. ;)
Maar een iPod kan geen Vorbis afspelen...
Nee dat heet Zencasten in jouw geval. :+
[Verduidelijking hij zegt dat hij een xen mp3player heeft ,maar dat zal naar alle waarschijnlijkheid een zen zijn vandaar dat ik zencasting zeg /verduidelijking]
Nee, natuurlijk niet!! Een Ipod is hip, en andere mediaplayers niet.

En om het te schoppen tot woord van het jaar is het niet genoeg om zomaar twee woordjes achter elkaar te plakken natuurlijk."Podcasting" lift niet alleen mee op de hipheid van de Ipod, maar klinkt ook als "broadcasting"!

"Zencasting"... tja, dat heeft het dus gewoon niet, sorry.

Hmm... "uitZENden" misschien? :) Nee, veel te gewoontjes.
mm.. lifehack klinkt meer als één of andere zware medische ingreep
Klinkt meer als hackers die iemands leven proberen over te nemen. Ala credircard, adres, naam.
Raar dat het woord van het jaar een niet-bestaand iets is.
Het woord impliceert dat je iets uitzend, terwijl het alleen op afroep gehaald kan worden. Dat bestond al en heet downloaden. :+ (m.a.w. Adam Curry heeft alleen een nieuw woord uitgevonden, dat bovendien nog fout is ook.)

Denk ook maar niet aan het verspreiden van een XML-file met download-URLS, want dat heet weer RSS.
Je kan natuurlijk altijd tot in het oneindige discussieren over de zin van een woord, maar volgens mij is podcasten toch vrij simpel hoor en wel degelijk bestaand.

De podcast op zich is een XML-bestand (RSS-achtig, ik ben niet zo'n XML-kenner) dat de links en informatie van verschillende audiobestanden bevat die in de vorm van uitzendingen/afleveringen zitten. Onder podcast kun je ook het geheel van alle afleveringen samen zien in audiovorm. Podcasten is dus het beschikbaar maken van zo'n XML-bestand en de bijhorende audiobestanden.

Of het werkelijk uitzenden is, moet je maar bekijken. Communicatie zoals je op school misschien wel gezien hebt is een fenomeen waarbij er steeds een zender een boodschap uitzendt(uploaden) en de ontvanger die boodschap ontvangt(downloaden). Een andere vorm is niet mogelijk, de ontvanger kan in zijn rol als ontvanger niet verzenden want dan wordt hij een zender (en de oorspronkelijke zender wordt dan een ontvanger bijvoorbeeld).

Misschien zie je radio meer als uitzenden, maar op zich moet je op je radio ook wel afstemmen op de juiste frequentie, wat bij podcasten zou neerkomen op het juiste bestand kiezen en je client handelt de rest af (dus het eigenlijke downloaden). Er zit een nuance in, maar allebei wordt er uitgezonden door de podcaster.

Fenomenen als webcasting/internetradio bestaan al langer, en daar moet je ook steeds op afstemmen en dus ook eerst aanvragen en dan krijg je pas iets. Podcasten werkt net hetzelfde alleen wordt er niet gestreamd (downloaden van verschillende kleine pakketjes informatie) maar in grotere stukken (afleveringen) gedownload.

[edit]
@Shaikun:
Dat is dan ook wat ik in die nuance versta: radio/tv sturen steeds een signaal uit, internet stuurt enkel een signaal uit wanneer daarom gevraagd wordt. Tv en radio zijn dus eigenlijk domme media, terwijl het internet beter gebruik maakt van de bandbreedte. Maar praktisch (voor de gebruiker) is er weinig verschil: een RSS-file opgeven of afstemmen op een bepaalde frequentie, het is allebei een handeling. Het is niet zo dat je radio kunt beluisteren door gewoon door het park te lopen: je moet zelf ook iets doen.
Anoniem: 130146 @ILUsion7 december 2005 12:54
Het grote verschil met radio en tv is natuurlijk dat deze verzenders ook uitzenden wanneer je er niet op afgestemd hebt, of er zelfs geen ontvangers zijn.
Het grote verschil met radio en tv is natuurlijk dat deze verzenders ook uitzenden wanneer je er niet op afgestemd hebt, of er zelfs geen ontvangers zijn
Dat is alleen maar te bewijzen met minimaal één ontvanger :)

Maar zonder gekheid, bij podcasting is dat ook zo, daar staan de servers( zenders) ook aan, zelfs als er geen subscribers actief zijn!
quote: "worden er door fans bijeenkomsten gehouden om de invloed van podcasts op traditionele media te bespreken."

Dat ze een naampje aan het beestje geven dat is tot daar aan toe maar,

* 786562 VictorXanders

PS: dit kan op elke mp3 speler met redelijke opslagcapaciteit, dus niet echt ipod gebonden....Het klinkt dus een beetje als een gehyped woord
Het succes van Podcast is weldegelijk merkbaar en vooral in de VS waar de grote namen in het radio landschap (zoals Viacom, Clear Channel, ...) aan de alarmbel trekken.

Radio stations die enkel in Podcast uitzenden verdienen ondertussen al evenveel of zelfs meer dan hun ether tegenhangers.
Lifehack staat voor het efficiënter uitvoeren van een alledaagse taak
Dit zou toch eigenlijk LifeTweak moeten heten?
Ik denk dat ze hier met podcasting niet gewoon het op internet zetten van audio files bedoelen, in zekere zin is het dat wel maar het gaat om de inhoud van de audio files. Als ik het goed heb, hebben ze het hier over programma's die door iedereen in elkaar gedraait kunnen worden. Net zo iets als een ether piraat. Het is gewoon een nieuwe vorm van media die in de toekomst best wel eens belangerijk kan worden om dat je hier door heel duidelijk je doelgroep kan aan spreken en een boodschap over kan brengen.
Dat had toch al een naam:
webcasting or onlineradio?
Met good old winamp was dat al mogelijk in 1998. Heb ik ook nog een tijdje gedaan.

Dat heette Shoutcast bij Winamp
Met good old winamp was dat al mogelijk in 1998. Heb ik ook nog een tijdje gedaan.

Dat heette Shoutcast bij Winamp
Nee, dan streamt de client muziek van de server (realtime).
Bij podcasten downloadt de client een mp3 van de server en slaat die op (vantevoren opgenomen).
Dat is toch écht anders. Een Shoutcast is een radiouitzending, gaat constant door (wordt bovendien gestreamt).
Een Podcast is meer een soort audiomagazine.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.