Draadloos internet komt met horten en stoten tot stand

De Wi-Fi Alliance heeft aangegeven dat 22 procent van de geteste nieuwe apparaten de eerste keer niet naar behoren werkten. Dit heeft onder meer te maken met de incompabiliteit van de producten en ook de complexiteit van de instellingen. Zo blijkt verder uit een onderzoek onder Britse consumenten dat een groot deel van hen wordt afgeschrikt door de complexiteit van de draadloze producten. Het blijkt ook uit weer een ander onderzoek dat het opstellen van een draadloos netwerk te moeilijk blijkt te zijn voor de gemiddelde consument. En laten die net nu de nieuwe kopers zijn van de draadloze apparatuur, aangezien een draadloos netwerk en laptop de wannahaves van 2004 beloven te worden.

WiFi / draadloos / laptop / antenne (rand bijgeknipt)Ondanks de inmiddels ruim elfhonderd gecertificeerde producten door de Wi-Fi Alliance, blijkt dat de draadloze apparatuur van verschillende merken nog altijd niet goed met elkaar overweg kunnen. Zeker nu op het gebied van 802.11g de snelheid van 100/108Mbit wordt aangeboden groeien de verschillen tussen de merken, wat betreft de implementatie van de techniek. De 100/108Mbit-snelheid is namelijk niet gestandaardiseerd voor WLAN 802.11g, wel voor de aankomende versie 802.11n. Vandaar ook de oproep aan de fabrikanten om meer aandacht te besteden aan de installatie van de draadloze netwerkproducten, zodat deze minder problemen oplevert en er ook voor te zorgen dat de producten onderling beter met elkaar overweg kunnen.

Door Jeroen P Hira

19-03-2004 • 16:11

35

Bron: BBC News

Lees meer

Eerste 802.11n-routers getest
Eerste 802.11n-routers getest Nieuws van 28 april 2006

Reacties (35)

35
35
25
8
0
1
Wijzig sortering
Kun je nagaan: en dat is nog met een hele stapel apparaten waar beveiligings funcies als WEP, WPA en MAC adres filtering uit staan.
Het verbaasd me steeds minder dat meer dan de helft van alle prive WLANs onbeveiligd is. Alle goede bedoelingen van de nieuwe protocollen ten spijt gaat het de producenten nog steeds meer om kwantiteit.
Het probleem met beveiliging van wireless is, dat je in de standaard-instellingen al meteen een verbinding hebt.
Veel mensen kopen zo'n draadloze set, proberen 't aan te sluiten, en als ze dan verbinding hebben vinden ze 't al prima. Dan kan 't nog zo duidelijk in de handleiding staan, maar vaak is 't: eerst proberen, en dan lezen. (kijk maar naar jezelf!)
Kwaliteitsverschillen zitten er ook zeker in de verschillende merken van draadloze produkten. Ik maak 't regelmatig mee dat klanten klagen over verbindingen die spontaan uitvallen. Dan heb ik 't niet over een laptop die verplaatst wordt, maar over een PC met een pci of USB kaartje. Wat mij ook opvalt dat meerdere muren en plafonds ook crusiaal zijn voor 't signaal.
Verder vindt ik driverondersteuning van veel fabrikanten zeer brak. Vooral windows 9x en ME is een regelrechte ramp. Windows XP heeft daarentegen bijna geen problemen door de eigen (native?) ondersteuning.
De hype van draadloos kan ik ook wel verklaren. Veel mensen stappen over op breedband internet, en komen (vooral bij ADSL) er naderhand pas achter dat ze vanaf de meterkast een kabel moeten leggen. (Een denkfout die ik veel tegenkom bij ADSL is: Ja maar 't gaat toch via de telefoon, en ik heb toch al een telefoonaansluiting bij de computer?) Gezien de prijs, kiezen mensen dan eerder voor draadloos. Ook met meerdere computers is het dan ook erg praktisch.
Complex is 't in iedergeval ook zeker. Elk apparaat werkt dan wel via een web-interface, maar verbindingen met bijvoorbeeld een extra-accesspoint (ivm de te overbruggen afstand) zijn vaak lastig op te zetten. Verder mis ik vaak een uitgebreide handleiding van alle functies die de web-interface biedt. (mooi voorbeeld: e-tech wireless adsl modem-router. Dit is niet meer dan een modemrouter met een pcmcia wireless kaart).
Ik adviseer daarom ook meestal een bekabeld netwerk. Dat heeft tenminste een stabiele en een constante verbinding. Kun je van wireless niet zeggen.
Overigens praat ik hier over zowel particulieren als zakelijke klanten.
Het probleem met beveiliging van wireless is, dat je in de standaard-instellingen al meteen een verbinding hebt.
Veel mensen kopen zo'n draadloze set, proberen 't aan te sluiten, en als ze dan verbinding hebben vinden ze 't al prima. Dan kan 't nog zo duidelijk in de handleiding staan, maar vaak is 't: eerst proberen, en dan lezen. (kijk maar naar jezelf!)
wil je dit niet al te hard roepen ... mijn buren hier hebben wireless en ik ben ze zeer dankbaar dat ze geen WEP aan hebben :+
:9 Heb 't zelf ook al een keer bij een klant gehad ja, dat er al 2 andere in de buurt draadloos-internet hadden, waarvan zelfs 1 helemaal open. Kon ik de klant mooi 't belang van WEP laten zien, en lachend tegen 'm vertellen dattie helemaal geen ADSL aan had hoeven vragen :)
Hier in Enschede wordt de draadloze dekking steeds beter, Op de UT draadloos internet, en nu, vanwaar ik nu post, ook op het ns-traject Enschede-Hengelo
Anoniem: 25844 @MaximusTG19 maart 2004 21:11
draadloos internet op het NS traject?

kun je me daar iets meer over vertellen?

Chris.
Tuurlijk, er is op het moment een proef aan de gang op het traject Hengelo-Enschede. Het gaat via het bedrijf Prorail. Als je een internet pagina opvraagt, wordt je eerst verwezen naar de prorail site waar je moet inloggen. Dat is nu nog gratis, met een guest account, wordt later betaald.
Ben je echter student aan de UT, dan kun je van het UT wlan gebruik maken met je s-nummer en ICT-wachtwoord. Je krijgt zelfs een 130.*.*.* ip toegewezen.
:*)
We hadden het er toevallig laatst op school over met een leraar Microsoft/Novell. Hij heeft zn netwerk ook niet beveiligd, vanwege performance zij hij. Weet zelf niet zoveel van wifi en de beveiliging die daar bij hoort, maar wel apart dat iemand die in ieder geval geacht word er redelijk wat van af te weten zelfs zijn netwerk niet beveiligd. :9
Op zich heeft hij wel gelijk dat als je web gebruikt de boel zo traag als dikke stront word. Zet je WEB uit en gebruik je alleen maar mac filtering en je zet ESSID broadcasting uit dan kom je ook al een heel eind. Je netwerk is dan dus onzichtbaar omdat de ESSID niet word uitgezonden je moet die dus weten om verbinding te maken en daar komt ook nog bij dat je mac adres in de allow lijst moet staan. OK het is natuurlijk te achterhalen met wat sniff werk maar dan moet de gene die naar netwerken op zoek is dus al weten dat er een netwerk is plus dat hij een geldig mac adres moet bemachtigen.
Vandaar ook de oproep aan de fabrikanten om meer aandacht te besteden aan de installatie van de draadloze netwerkproducten
Probleem zit niet alleen bij de fabrikanten. Zij moeten natuurlijk op de eerste plaats ervoor zorgen dat de consument de juiste drivers meegeleverd krijgt met de producten, maar er zijn ook andere leveranciers: bijvoorbeeld de ISP's! Zo heb ik 2 avonden lopen klooien omdat de helpdesk van Tiscali mij niet een aantal basale dingen kon vertellen van hun internet (zoals VPI/VCI nummers, en zo nog wat)...
Anoniem: 56450 19 maart 2004 16:20
Lang leve WLAN, ben ik even blij dat ik nog een gewoon draadje tussen de verschillende PC's heb liggen.
Laat de fabrikanten dan nog maar even rustig verder rotzooien. Ik wacht wel tot het betrouwbaar wordt. Tot dan neem ik wel genoegen met een lange kabel.
Nou het valt best mee.

Ik gebruik nu al een jaar de linksys .11G producten en die werken perfect. Gewoon zorgen dat je dezelfde fabrikant hebt en dan heb je de minste last van incompatabiliteit. Hou er wel rekening mee dat het altijd langzamer is dan een kabel verbinding. 54mbit is of up of down en niet beiden zoals bij een UTP kabel het geval is.
half-duplex heet dat..
Full duplex heeft niets met de UTP kabel te maken!!
Ik heb zowel een NetGear kaartje als een SMC kaartje op een SMC router, en de verbinding van de NetGear is zelfs beter (alles 11g). Wat hardware betreft heb ik dus geen problemen. De software van het SMC kaartje is heel duidelijk, die van de NetGear wat minder. De interne software van de router vind ik een grote ondoorzichtige brij, en met name de firewall. Dus ik kan me wel iets voorstellen van de opmerking dat het allemaal wat makkelijker moet voor het grote publiek.
Ik heb hier ook alles door elkaar. Sweex access point. SMC PCMCIA kaart, Linksys SMC PCMCIA kaart, SMC PCMCIA kaart en een onboard centrino netwerk kaart. Dat zijn dus 4 laptops met andere karten en ze hebben allemaal een uitstekende verbinding. Kom op zeg incompatible |:( het is allemaal 1 standaard dus werkt het ook allemaal ik heb toch ook zeker netwerk kaarten van verschillende merken aan de UTP kabel hangen hier en dat werkt toch ook gewoon. Dat de instellingen ietsje moeilijk zijn daar kan ik wel inkomen maar dat is ook alleen maar met de WEB keys en als je de handleiding een beetje door leest kom je daar ook wel uit. Mijn tante die totale n00b is heeft ook zelf een draadlose router geinstalleerd inclusief WEB keys.
Anoniem: 108806 19 maart 2004 16:35
Ik heb zelf b & g door elkaar lopen, en connect ook nog eens naar m'n buurman die op 22mbit-b versie hangt... inderdaad, makkelijk is het allemaal niet, en waar blijft WPA? dat WEP is niets... --.-- -kortom, de 11n versie is denk ik voor iedereen een goed punt om met een schone lei te beginnen, en dan maar eens zien of we alles compatible houden ^_~
Anoniem: 61295 19 maart 2004 17:13
nieuwe titel voor als het niet meer werkt, zodra er teveel WIFI apparaten per vierkante kilometer staan:
Draadloos internet komt met horten en stoten tot stilstand
een isp helpdesk die vpi/vci nummers weet? dan bel je dus wel de verkeerde helpdesk. zo'n isp neemt zijn diensten af van een netwerkleverancier. Die is verantwoordelijk voor de verbinding en die kan je dus meer over de onderligende laag van een verbinding vertellen. het is dus niet alleen de leverancier die voor problemen zorgt maar ook de gebruiker zelf :P
Bij ons draait het hele operatiecentrum op draadloos inclusief de IPAQ's voor bloedzak scanning (hebben een scannermodule eraan). 11 mbit en 2x in anderhalf jaar voorgekomen dat een accespoint (65 stuks totaal) gereset moest worden.

Draait prima... die 22 % komt zeker van de goedkope (en populaire) produkten zoals je hier ook aan de problemen op GOT ziet. En laat dat nou net de fabrikanten zijn die het niet zo nauw nemen met regeltjes en afspraken....

ik zou wel een lijst willen zien met de meest storingsgevoelige apparatuur ipv een % cijfer. (link artikel werkt niet)
Anoniem: 103378 19 maart 2004 18:47
moet dus zijn www.tijdhof.com :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.