ALDI Medion MD 41300 notebook getest

Onze Nederlandse collega's van Hardware.info hebben de laatste aanbieding van Aldi getest. Uiteraard handelt het zich niet om etenswaar, maar om een echte notebook. Zoals al het computerspul dat Aldi verkoopt, is ook deze gemaakt door Medion, of beter, Wistron dat ook voor Acer notebooks maakt. De notebook is uitgerust met een 3,06GHz Pentium 4-M met HyperThreading, 512MB DDR333 Samsung geheugen, een GeForce FX Go 5350 met 64MB aan geheugen en een 60GB harde schijf. Het moederbord in de portable is voorzien van een i865PE-chipset en het 15" TFT-scherm heeft een resolutie van 1024x768 beeldpunten. Net zoals de pc-aanbiedingen van Aldi is ook deze notebook goed uitgerust met extra's, waaronder 5.1-geluid, WiFi en een lezer voor geheugenkaartjes. Daarnaast is er ook een bay waarin naar keuze een DVD-rewriter, die met zowel DVD-R's als DVD+R's overweg kan, geplaatst kan worden of een tv-kaart. Dit alles voor een bedrag van ruim €1500.

Veel notebook voor weinig geld en dat is terug te vinden in de behuizing die nogal goedkoop aanvoelt, net zoals het hendeltje om de DVD-schrijver met de tv-kaart te verwisselen. De performance van de notebook is ook niet echt geweldig. Dit komt waarschijnlijk door het geheugen dat maar over een kanaal wordt aangesproken, ondanks dat het moederbord met twee modules is uitgerust en de i865-chipset een dual-channel geheugencontroller heeft. Gelukkig zijn er ook positieve dingen te vermelden. Zo kan er bijna drie uur worden gewerkt op een volle batterij, niet slecht voor een 3,06GHz processor. Maar het meest positieve is natuurlijk dat de notebook rijkelijk is uitgerust.

Door Ralph Smeets

Nieuwsposter

27-02-2004 • 20:43

84 Linkedin

Submitter: timovd

Bron: Hardware.info

Lees meer

Medion stuurt netbook op herhaling Nieuws van 1 augustus 2008
LindowsOS voor Centrino-laptops Nieuws van 22 februari 2004
Foto Intel Dothan duikt op Nieuws van 31 januari 2004
Overzicht: mobiele processors in 2004 Nieuws van 25 december 2003
Nog meer Mozilla & Opensource Nieuws van 26 november 1998

Reacties (84)

84
84
56
19
9
15
Wijzig sortering
Anoniem: 102230
27 februari 2004 21:43
Nu is deze laptop eigenlijk niet zo extreem goedkoop hoor. Kheb voor de leut op dell een vergelijkbaar systeem in elkaar gestoken en kkwam onder de prijs van aldi. Nu zat daar natuurlijk geen afstandsbediening bij maar wie heeft dat nu nodig?
Nou ik heb dus hetzelfde gedaan... maar toen ik een Dell probeerde samen te stellen kwam ik al op €1800, en dan had ik de DVD-brander weggelaten!
De enige manier om bij Dell aan zo'n lage prijs te komen is door de garantie op 1 jaar en minimaal te zetten. En daar heb ik bij Dell géén goede ervaringen mee (scherm binnen de garantie storend: wij kunnen niets vinden. Buiten de garantie van 1 jaar: ja die moet dan vervangen voor €750... dag!)
Als beide reparatie`s bij Dell geregistreerd staan kun je dus wel garantie verhalen ,tenslotte hebben ze de eerste keer ook gekeken.

Ook heeft een apperaat een verwachte levensduur en das wel langer als een jaar hoor.
Khad inderdaad de garantie op 1 jaar gezet maar een dvd-schrijver zat er wel degelijk bij hoor, zit er zelfs standaard in, je kan die ni wegvinke.

Het nut van 3 jaar garantie op zo'n vluchtig product als een pc zie ik totaal niet in trouwens. Tegen dan is je pc als hij stuk is écht wel aan vervanging en niet aan reparatie toe.

Trouwens als je het bedrag dat je moet betale voor die extra garantie (500 euro!) braafjes spaart en er gebeurt iets aan je laptop dat te veel kost koop je toch gewoon een nieuwe. De prijzen kelderen en dan heb je op dat moment terug een splinternieuwe.
Hier ben ik het totaal niet mee eens.
Een laptop wordt doorgaans langer gebruikt dan een gewone pc. De laptop is denk ik meer een "voor onderweg tikdoos" dan een desktopvervanger.
Dus wel gaan daar dan even voor het gemak vanuit:
Als je 1 jaar garantie neemt op een laptop, en na 1 jaar begeeft je tft of je HD het, ben je een aanzienlijke som geld kwijt. Heb zelf een Dell laptop met 3 jaar on site, en heb zowel de tft als de hd moeten laten vervangen. Die 2 onderdelen samen + onderzoekskosten zijn echt wel meer dan die 500euro die je zou besparen door maar 1 jaar garantie te nemen. Een laptop is een apparaat wat niet zo makkelijk aan te passen is als een desktop pc, waardoor je een aantal problemen zelf niet op zou kunnen lossen. Ken ook geen mensen die een laptop dan maar na 1 jaar vervangen, want het is en blijft een dure hobby :)
Wat heeft deze test voor zin? Tegen de tijd dat de resultaten van zo'n test bekend is zijn ze toch al uitverkocht ;)
Als je de reviews van Aldi-PC's en notebooks van de afgelopen jaren doorleest, zie je eigenlijk continu hetzelfde beeld: kwaliteit mwah mwah, maar altijd veel extra's. Je krijg veel waar voor je geld.
Als nu over een paar maanden weer een computer in de aanbieding is, neem je gewoon snel de beslissing: kopen.
zal denk ik wel mee vallen, de desktop pc's waren ook nog dagen na de start verkrijgbaar, en de mensen die bij het filiaal van HWI stonden te w8en kwamen hoofdzakelijk voor de 55cm tv die ook in de aanbieding was.
Niet in een studenten- of Jan-modaal-met-ikea-interieur-buurt :)

Misschien dat je ze in Klazienaveen nog kan vinden. In de Aldi tegenover het verzorgingstehuis. Maar iedereen weet dat deze dingen doorgaans de winkel uit vliegen en vaak al dezelfde (woens)dag uitverkocht zijn.
Heb zelf anderhalf jaar terug ook gebruik gemaakt van een soortgelijke aanbieding. De laptop was kwalitatief een ramp!
Doordat de processor niet mobile was, werd de laptop erg warm, maakte hij lawaai als een stofzuiger, gingen onderdelen om de haverklap stuk en ging de accu supersnel leeg.
(niet langer dan anderhalf uur)
Ook de performance was onder de maat als ik hem vergeleek met andere laptops die ong. dezelfde specificaties hadden.
De laptop is in totaal 2x helemaal vervangen en in totaal 6x teruggegaan voor reparaties. De prijs en opties die erbij zaten waren mooi, maar daar was ook alles mee gezegd. Ook heeft Medion nog niet veel begrepen van hoe ze een laptop moeten maken. Als ik de accu wou vervangen moest ik hem eerst losschroeven |:(
Ikzelf heb in Mei 2003 ook een laptop bij de Aldi gekocht en deze werkt nog steeds probleemloos. Ik denk dat je bij iedere geval van een aankoop van een computer mensen hebben die slechte ervaringen hebben met de aankoop maar ook mensen met een omgekeerde ervaring.

Mijn laptop is ook uitgerust met een desktop model P4 processor (2GHz), hij wordt daaarom ook warmer dan laptops met een M processor, maar de batterij gaat nog steeds meer dan 2 uur mee. Wat ik wel heb gemerkt is dat de behuizing idd niet erg goed is. Doordat de koelventilator niet goed is geplaatst, kwam de boel vol stof te zitten waardoor de koeling verslechterde waardoor hij spontaan uitviel. Toen ik op de koelpoortjes voorzichtig ging blazen kwam er aan de andere kant veel stof uitl, en m'n probleem was verholpen. Dit zou IMHO met een goede (evt dure) merk laptop niet zijn gebeurd, ook kun je daar beter bij om hem schoon te maken.

Voor de rest heb ik geen klachten over m'n systeem. :)
Dus eigenlijk is het een keuze als je van alles wat wil. Maar als je hem voor iets meer speciaals wilt gebruiken kan je beter een andere kopen.

wordt deze ook teruggeclockt als hij op de accu werkt. Wat tegenwoordig bij veel wel gebeurd omde accu te sparen. En voor office aplicaties is de helft ruim voldoende.
Er zit een P4 Mobile in, dus ja hij valt half in slaap......
De gemiddelde Aldi-klant zal ook vast de Bluetooth (zit er wel degelijk in volgens de aldi website) en de 802.11g gaan gebruiken |:(

Bovendien lijkt het me niet erg gebruiksvriendelijk om elke keer je dvd-brander om te wisselen voor je videokaart aangezien dat als je hem wilt gaan gebruiken je een cd'tje nodig hebt voor bv. games. De meeste Aldi-klanten weten ook vast niet dat ze een virtuele schijf aan kunnen maken met een image.

Ook vindt ik het leuk maar totaal niet nodig dat ie 5.1 ondersteunt, je hele mobiele idee van de notebook is weg, lekker naar je werk met notebook in je notebook-tas en een leuke volle sporttas met een 5.1 setje erin :+
Het is niet de videokaart die in de plaats van de DVD-brander kan, maar een tv-kaart, die je toch iets minder vaak gebruikt dan een videokaart, neem ik aan. En als je de tv-kaart al wel nodig hebt, dan zal je ook niet de dvd-brander tegelijkertijd nodig hebben.
Bij een hoop adsl abo's en dergelijke krijg je tegenwoordig een router met 802.11g, bijna elke nieuwe mobiele telefoon heeft bluetooth, je speelt geen spel als je tv aan het kijken bent. Even je eerste twee alinea's onklaar gemaakt :P

Ook zijn er trouwens koptelefoons met 5.1 geluid, en je kan natuurlijk de laptop op elke stereoinstallatie die in de buurt staat aansluiten, dus dat argument gaat ook al niet op :7

@MBuys, lees de post waarop je reageert, je snapt 'm niet...
Leuke laptop op zich, maar waarom nou nog steeds een XGA scherm |:(

Ik heb zelf SXGA+ en dat zorgt voor een veel beter overzicht, vooral in grafische ontwerp programma's als Flash Dreamweaver en Photoshop is die hogere reso erg handig.

Zonde van zulke specs.....
Als je in de grafische ontwikkeling zit heb je ook een krachtigere gpu nodig, en zit je eeder te denken aan een desktop pc met een high end 21" monitor (of je sluit die aan op de laptop als je hogere reso's wilt)
Je GPU is alleen echt van belang bij 3d-modelling en dat doe je toch niet zo snel op een laptop, de photoshop zaken kunnen de moderne mobile gpu's echt wel trekken hoor (denk aan de radeon 9x00 serie)
Iedere aldi-klant zit ook dagelijks met photoshop en dreamweaver te werken (laat staan dat ze het hebben). En ik denk niet dat veel klanten houden piep-micro kleine lettertjes op het scherm!
Je hebt altijd nog zoiets als de lettergrootte die je onafhankelijk van de resolutie kan instellen :7

En de meeste aldi-klanten zullen er vaak spelletjes op spelen, daarbij is een beetje hoge native resolutie wel prettig :Y)
Anoniem: 50624
@pagani28 februari 2004 22:29
Der Vati > Ik heb laptop met een 14.1" SXGA+ scherm (1400*1050), en dat leest allemaal perfect hoor :)

En ik heb alleen een laptop, desktop+laptop vind ik geld verspilling :
Anoniem: 50624
@Termi27 februari 2004 22:31
Daar heb je misschien wel gelijk in, maar de specs van dat ding zijn behoorlijk behalve het scherm, daar gaan ze dan weer bezuinigen, wat moet je met zulke specs en 1024*768... Inetten en patiance? :P

Doet me denken aan die Dell reclame.

Videobewerking, games enzo zijn ook gebaat met een hogere reso, niet alleen graphic of webdesign hoor ;)
Op een 15" wil je geen resolutie draaien hoger dan 1024*768. Daar ligt gewoon de beperking. Tuurlijk zijn er ook mensen die 1600*1200 draaien op een 19" desktop monitor maar dat werkt gewoon niet prettig.

Dit is een laptop met een 15" scherm en de resolutie die daarbij hoort is 1024*786. Ga anders eens kijken naar een 17" laptop van Acer. Niet eens zo heel veel duurder voor vergelijkbare specs, maar dan ben je op alle punten verzekerd van kwaliteit. Hij is alleen ietsiepietsie groter ;) Maar anders ga je toch gewoon achter je desktop zitten?
hey, tis ook maar een aldi-laptop huh
En leg maar is uit aan de kasierster dat uwe DVD crasht bij het copieren van dvd's.

Aja meneer ? hebt is de batterij niet leeg ? Handig zo'n professionele hulp.

oftwel kan je naar de betaallijn bellen. ja zo wordt die goedkope pc toch een stuk duurder.
In België is de helpdesk niet minder dan super! Zelfs buiten garantie (zoals bij mij het geval was). Zeker als ik mensen hoor uit mn omgeving over de services van Compaq/HP en noem maar op! Om in tranen uit te barsten! 3 weken je laptop kwijt om da te horen te krijgen dat de batterij kapot is en je dat 400 euro gaat kosten plus nog eens 2 weken wachten. Bij mij was het op een uurtje gefixt. Ze hadden voor mn laptop van 3 jaar oud nog alles in voorraad! Dat zie ik de mannen van pakweg Toshiba nog ni doen hoor!
In belgie is er een heel goede online helpdesk/forum voor... hoe zit dat dan in NL?
Ja maar je moet hem ook niet kapot maken he!.
[off-topic] Welke $$@#@ heeft de twee vorige posts als grappig aanzien? [/off-topic]

De helpdesk in België is gewoonweg super: binnen de week heb je alles terug! Inderdaad zijn er soms wel eens problemen, maar dat is enkel de helpdesk voor andere apparaten; de pc-helpdesk draait prima!

als je even op het forum kijkt, zie je direct dat driekwart van de mensen daar tevreden zijn over de service.

link: www.gsc.be
forum: www.gsc.be/gsc_forum/gsc_default.asp
Ja maar als je de review leest word toch vrij duidelijk gemaakt dat het om 2x 512 mb gaat.

"De chipset werkt samen met twee Samsung DDR333 512 MB CL3.0 SO-DIMM's."\

Maar uit de foto zelf word ik ook niet veel wijzer.
http://www.hardware.info/images/reviews/000452-06.jpg
Anoniem: 87508
@Nebuch28 februari 2004 06:42
dat zijn er 2 SO-dimms idd
als me bril me niet in de steek laat, zit er 2x 256 in ;)
Zit trouwens geen pc 2700 333 mhz in maar pc3200 400 mhz.
de notebooks van medion vind ik altijd meer een "desktop vervangende notebook", persoonlijk vind ik dit erg jammer.

Als ik een notebook zou kopen, zou ik zeker gaan voor een minder groote en vooral lichtere varriant, en helaas zijn deze altijd duur.

Verder weet ik iemand die toevallig ook zo'n notebook (vorige keer dat er een notebook aanbieding was) heeft gekocht, hier zat 1 dode pixel op, hij kreeg em niet vergoed, erg jammer.
ieder zijn meug zei de boer ;) overgens ligt het niet aan de ALDI dat die laptop met 1 dode pixel niet vervangen wordt.. 'goedkopere' TFT's hebben vaak een 'acceptable deadpixel amount' .. oftewel.. pas bij meer dan 3? dooie pixels mag je gaan klagen.. alleen de duurdere TFT schermen/merken (bijv. IBM) zullen een flawless scherm garanderen.. (staat overgens ook in de koopvoorwaarden van de lappies)
Klopt. Wel vreemd, ik heb andere (betere) ervaringen met de ALDI en het ruilen van (electronische) artikelen, of zelfs gewoon geld terug.
Maar over de pixels, het heeft te maken met de ISO 13406-2 norm. Een Class 1 scherm mag geen dode pixels hebben, en ook geen dode subpixels. Een klasse 2 scherm mag 2 dode pixels hebben en 5 dode subpixels, het gemiddelde consumentenscherm dus. Klasse 4 mag zelfs tot 500!! dode subpixels hebben voordat het geruild moet worden. Veel fabrikanten hebben overigens intussen een eigen "norm" waarin staat wanneer je wel/niet kan ruilen.
Dat is dan weer het voordeel van een grote keten. Ik kan me niet voorstellen dat de Aldi gaat zeiken over pixels. Net als de Mediamarkt trouwens. Ook al koop je de goodkoopste klote-TFT, pixel kapot? Geld terug.

Kleine PC-boeren met een kleine omloopsnelheid bedenken zich wel een keer voordat ze 300-500 euro teruggeven en zelf met een RMA-geval komen te zitten. Die gaan inderdaad echt de pixels tellen. Bij grote dozenschuivers is dat geen probleem.
Typisch, ik had een PDA gekocht bij de Aldi, zat 1 rode pixel op, maar kon en zonder problemen omwisselen :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee