Medion stuurt netbook op herhaling

Medion zal de Akoya E1210-netbook opnieuw op de Nederlandse markt uitbrengen. De ultraportable, die bij de Aldi al snel uitverkocht was, zal ditmaal door de Gamma verkocht worden. In september wordt een zakelijk model geïntroduceerd.

De hoeveelheid E1210-ultraportables die Medion via de Aldi verkocht, bleek niet voldoende om aan de vraag te voldoen. Medion zal daarom een tweede lading netbooks gaan verkopen, maar ditmaal is de Gamma-bouwmarkt als retailkanaal gekozen. Dit heeft Medion desgevraagd aan Tweakers.net bevestigd. De hardware is identiek aan die van de vorige Akoya die verkocht werd, en de E1210 is in essentie hetzelfde notebook als de MSI Wind. Over het totaal aantal Akoya-netbooks dat via de bouwmarkt verkrijgbaar zal zijn, wilde Medion-marketingdirecteur Michiel van der Vliet niets kwijt.

In september zal het Duitse bedrijf de 'opvolger' van de Akoya E1210 introduceren: de Akoya E1211. Deze netbook zal eveneens met de op 1,6GHz geklokte Atom-cpu worden uitgerust en over een 10,2"-beeldscherm beschikken. Het werkgeheugen van de E1211 bedraagt 1GB, maar de ultraportable zal met 160GB dubbel zoveel harde-schijfcapaciteit als de E1210 bieden. Twee andere belangrijke verschillen zijn in de draadloze mogelijkheden van de laptop terug te vinden: de wifi-adapter kan met 802.11n-netwerken overweg en de E1211 heeft bluetooth aan boord. Windows XP Home zal nog steeds het besturingssysteem van de E1211 zijn en de verwachte verkoopprijs van deze plattere Akoya bedraagt 399 euro.

Tegen het eind van dit jaar zal Medion de Atom-processor ook in een nettop verwerken. Deze Akoya S-pc zal 30cm bij 27cm bij 6,5cm gaan meten. De pc wordt gebouwd rond een Atom 230 en Intels 945GC-chipset en krijgt Intels GMA950-igp aan boord. In de bescheiden behuizing zijn 1GB werkgeheugen, een harde schijf van 160GB en een duallayer dvd-brander ondergebracht. Achtkanaals geluid, een kaartlezer, draadloos netwerk, een gigabit-ethernetadapter en vier usb-poorten maken de zuinige desktop compleet.

Medion E1211

Door Willem de Moor

Redacteur

01-08-2008 • 14:04

86 Linkedin

Reacties (86)

86
76
8
1
0
0
Wijzig sortering
Heb er net 1 gehaald bij de Gamma Rotterdam charlois. Ze hadden er nog 6. ;)

Tot nu toe vind ik hem geweldig. Ik heb een kpn laptop totaal abbo.

Ben nu al 2 uur aan het internetten en rommelen en de batterij staat nu nog op 9% maar hij was niet helemaal vol toen ik begon
Dat vind ik helemaal niet slecht. Die KPN usb stick vreet ook wat stroom.

Het toetsenbord en het kleine scherm was even wennen, maar nu weet ik al niet beter. het tikt en kijkt lekker .
De webcam is vrij goed, ik heb al wel veeeel slechtere gezien.

Hij is lekker snel en geluidloos, hij wordt ook niet echt warm

Mousepad werkt goed, incl een scroll gedeelte aan de rechterkant as usual.
Er zit standaard al wat software bij, wordperfect X3 en 3 maanden gratis bullguard en nog wat tools.
Mooi hoesje erbij, een paar cd's en een restore windows XP cd. Ook staat er een restore partitie van 10Gb op. Te bereiken tijdens het opstarten.

Conclusie............... ben er blij mee....... :)
.. de E1210 is in essentie hetzelfde notebook als de MSI Wind.
Wat is het nut van deze laptop als hij zelfs net iets duurder is als de MSI Wind?
No questions asked omruil/terugbreng garantie, en in de meeste gevallen 3 jaar garantie, in plaats van het ene jaar dat MSI zelf biedt?
Anoniem: 131715
@Stefanic1 augustus 2008 14:38
Dat tie verkrijgbaar is?
Anoniem: 242982
1 augustus 2008 14:33
Waarom toch bij de Gamma (Ja ook Aldi is erover, maar toch minder als Gamma...) ?? Wat heeft dat te maken met doe-het-zelf producten? Alhoewel, Windows...
Ik ga toch ook geen printers bij de bakker kopen zoals al gezegd is, ik zou alvast niet met een goed gevoel naar huis gaan als ik in de Aldi of Gamma zo een laptop zou kopen, denk dat je toch beter af bent bij de betere computerzaak die hebben er toch kennis van.
Ik zie Aldi-klanten al naar de kassiersters gaan als ze wat bugs hebben op hun laptopje, "Ongedierteverdelger, gang3"...
Ach, toen rond 1950 de eerste supermarkt in Nederland werd geintroduceert, vond men het idee van zuivel bij groenten bij kruiden bij brood e.d. ook maar vreemd. Toen er diepvries kant-en-klaar producten bijkwamen schreeuwden ze net zo hard als dat die greenpeace gasten nu over genvoedsel zeuren, en toen rond 1840 de stoomtrein kwam, waren die snelheden dodelijk.

Times change.
Anoniem: 254433
@Umbrah1 augustus 2008 16:09
, en toen rond 1840 de stoomtrein kwam, waren die snelheden dodelijk.
Dat zijn ze nog steeds. ;)

Verder heb je wel gelijk. De bouwmarkt is alleen een plaats waar je eens in het jaar (of minder, verbouwingen uitgezonderd) komt. Om daar nou een laptop aan te bieden is toch wat raar. Bij de aldi kom je nog eens wat vaker (wekelijkse boodschappen bijvoorbeeld), dat gaat niet voor de gamma op.

Aan de andere kant kan het zijn dat ze zo proberen niet weer meteen uitverkocht te zijn ;).
Tja, ook de drogisten verkopen veel branchvreemde producten (of ze er veel van verkopen weet ik niet want ze staan vaak behoorlijk in de weg). Voor jou als klant is het handig om te weten dat dit de producten zijn met de hoogste winstmarge. Deze laptop bij de Gamma kan dus nog veel geodkoper!
Toen ik nog bij Medion werkte had de Aldi een winstmarge van minder dan 1 procent bij verkochte PC's en laptops.
De Aldi en nu dus ook de Gamma krijgen door dit soort acties een hoop gratis publiciteit, en een hoop nieuwe klanten. Hun doel is meer mensen in hun winkel krijgen en dat lukt heel goed met zo'n laptopje ondanks dat hij na enkele minuten is uitverkocht blijven de hele dag/week mensen komen.
Anoniem: 38186
@mashell3 augustus 2008 13:38
Ik kan onderschrijven wat Dorresnatser zegt, ook de Mediamarkt doet niet anders met hun aanbiedingen. Na flinke kwantiteitskortingen kunnen ze met regelmaat een produkt voor een lagere prijs aanbieden dan een winkelier kan inkopen. Dit alleen om mensen naar hun winkel te trekken.

Uberhaupt wordt er op een notebook weinig verdiend. Op de accessoires daarentegen wordt flink verdiend. Een extra accu, een tas, een muisje en/of wat extra software (bijv de preinstalled demoversies). Consumenten kopen pas als ze het zien en/of kunnen aanraken....ok, doe die er ook maar bij.

Nog wat, supermarkten hanteren zowiezo een nettowinst van 0,5 tot 4 procent. Dit kan doordat hun omzetsnelheid zo hoog is. En dit zal zo blijven, want een mens heeft 3 dingen nodig om te blijven leven; zuurstof, eten en drinken.

Maar goed ik wijk af van het onderwerp. Ik vind persoonlijk dit soort branchevreemde produkten verkopen ook niet goed. Zodoende concurreer je met bedrijven die feitelijk niet eens jouw concurrenten zijn. De gemiddelde vakantieganger richting Turkije of Egypte kan bevestigen dat nagenoeg elk winkeltje van alles verkoopt, een soort mini V -en-D'tjes. Rommelig, onoverzichtelijk en je zal elk winkeltje moeten bezoeken om het goedkoopste danwel kwalitatief beste produkt te vinden. Consumenten zoals o.a. ik worden daar ongedurig van en staken het winkelen. Het kost onnodig veel tijd, buiten het onderhandelen over de prijs, en tijd is óf geld óf vrije tijd.

Consumenten varen wel bij concurrentie, maar dan wel bij branche-eigen. Ze willen graag naar een plek waar een diversiteit aan produkten wordt verkocht, niet alleen waar in de breedte (de Turkse supermarkt annex kledingwinkel annex Blokker annex kapper..) wordt verkocht, maar ook in diepte (de specialist). Winkeliers varen zodoende wel bij een divers winkelcentrum, waarbij niet iedereen dezelfde produkten verkoopt. Ze hebben elkaar uiteindelijk nodig.
Je moet toch het meest op je eigen kennis vertrouwen.

Want mijn ervaring is dat er nog teveel zogenaamde computerspeciaalzaken zijn die je proberen te naaien wat betreft producten en service (en niet te vergeten prijs).

De aldi & gamma hoeven in ieder geval niet te doen alsof ze er iets vanaf weten.

Het is uiteindelijk medion (of msi) die de kwaliteit bepaalt, niet de retailer.
En specs kun je op je op het net opzoeken.
Wanneer je dat ding kunt upgraden naar 2GB geheugen, dan kun je hopenlijk zonder swap werken en gaat je batterij nog langer mee.
Zonder swap werken? En wat denk je dat dat met je performance doet. Dat is nou al zo'n oud fabeltje he, dat je met veel geheugen zonder swap beter af bent...
Dat is een typisch windows-probleem
Linux gebruikt de swap pas op het moment dat je ram vol is en dat merk je direct aan de performance :(

mijn geval nu met ubuntu:
Mem : 790 535K / 1034280k
Swap : 0 K / 1020088k

[Reactie gewijzigd door hackerhater op 1 augustus 2008 15:11]

Windows gaat nogal slim om met zijn geheugen.
Veel mensen halen virtueel geheugen en swap file door elkaar. Deze hebben in theorie niet veel met elkaar te maken.
Elk proces in Windows krijgt maximaal 4gb 'eigen' virtueel geheugen adressering (virtual adres space), die helemaal seperaat is van andere processen. Een applicatie vraagt om wat geheugen aan windows en deze zal een blok physiek geheugen beschikbaar stellen in zijn adres space. Veel applicatie vragen echter teveel geheugen aan. Door de niet gebruikte stukken te mappen op de swap file blijft het physieke geheugen echt in gebruik. Hierdoor lijkt vaak dat de swap gebruikt wordt maar er wordt alleen inactieve en niet gebruikte geheugen pages op gemapt.

Meer info: http://en.wikipedia.org/wiki/Virtual_memory

Enig punt van critiek is dat XP en voorgangers veel van het geheugen NIET gebruikte, zelfs niet voor cachen. Dat is met Vista gelukkig aangepakt.

[Reactie gewijzigd door FTL op 2 augustus 2008 10:15]

Je OS zal dan minder swappen en meer cachen, waardoor je hdd ontlast wordt. Swap uitschakelen is over het algemeen geen goed plan, maar met een beetje extra geheugen weet een goed OS wel dat swappen niet altijd noodzakelijk is:

total used free
Mem: 1970 1617 352
Swap: 7632 0 7632
Misschien wel met een 6-cells batterij?
De E1211 bedoel ik dan.

[Reactie gewijzigd door My-life op 1 augustus 2008 14:11]

De batterij kan nog wel eens groter zijn: "Deze Akoya S-pc zal 30cm bij 27cm bij 6,5cm gaan meten." Dat is 5,3 Liter aan vollume en 6,5 CM dik is nou niet bepaald ultra compact eerder ultra te groot voor zijn overige specs. Ik hoop dat dat een typo is. Ik heb hier een meer dan 10 jaar oude Latitude XPi P133ST als museum stuk liggen en die is compacter. Dit ding is ruim 3x zo groot als een Latitude D430 met een 12" breedbeeld meet 28 x 21 x 2,5 (1,5 Liter).

[Reactie gewijzigd door vavoem op 1 augustus 2008 16:15]

Gaat het niet om een desktop-variant? De term "nettop" is verwarrend, maar volgens mij is het een desktop model (en dan is 6,5cm erg goed!)
Ok maar dan nog is een Mac Mini nog wel een heel stuk kleiner en vind ik 30Cm bij 27 weer aan de grote kant.
Ja zo lust ik er nog wel een paar.... doe mij een mac mini voor 399 euro... 8)7
Ik kan niks vinden over de resolutie van het scherm. Iemand?

1024x600 maybe?

[Reactie gewijzigd door REDFISH op 1 augustus 2008 14:10]

Dat is inderdaad het geval, bij de meeste 8,9 - 9 en 10 inch schermpjes die gebruikt worden voor de netbooks is een resolutie van 1024 x 600.
De netbookjes worden nu wel meer volwassener vindt ik zelf. Onderstening voor wireless n netwerken, bleutooth, normale grote harde schijf en nog steeds voor de zelfde prijs en ongeveer hetzelfde formaat.
Het enige wat er nog aan schort is intel die de prestaties van de atom wel iets omhoog mag gooien zelf tegen een hoger energieverbruik maar dan in combinatie met een energiezuinigere chipset. Voor de mensen die hier op willen reageren, ja ik weet dat intel met een 1,8 Ghz atom op de proppen komt.
De nieuwe asus eee pc 1000 heeft 1280*800 resolutie. Een stuk beter dus.
Onzin, 1024*600...
Een laptop bij Gamma? Binnenkort ook printers bij de bakker?

Het ziet er best wel een leuk ding uit. Maar ik ga toch geen laptop kopen bij Gamma? Dat geeft mij toch niet zoveel vertrouwen.
Een laptop bij Gamma? Binnenkort ook printers bij de bakker?

Het ziet er best wel een leuk ding uit. Maar ik ga toch geen laptop kopen bij Gamma? Dat geeft mij toch niet zoveel vertrouwen.
Ehmmm.. ze verkopen veel vaker laptops en PC's bij de Gamma. Net als LCD-tv's, koelkasten, diepvriezen, wasmachines, etc... :)

Ik kijk niet zozeer naar de winkel waar het wordt verkocht, maar wel naar het merk wat ik koop. En Medion-laptops heb ik tot nog toe geen problemen mee gehad. Desktops.. tja.. da's een ander verhaal. Dat nóóit meer.. :)
We hebben zowel een medion PC als Laptop in huis (nee mijn eigen niet :P) en beide eigenlijk nog geen problemen terwijl die PC nog een 3Ghz P4 is en al 4/5 jaar oud dus (ja de ati 9700 is wel een beetje af).
Waarom niet, gaat ie stuk sturen ze hem toch naar medion voor reparatie. Of denk je dat de aldi dat wel zelf repareren? Volgens mij verkopen ze af en toe ook PC's maar dat weet ik niet zeker (kan ook een andere bouwmarkt zijn).
Die heb ik bij de Gamma nog niet zien staan, maar wel bij de Praxis (waar ik wegens een verbouwing het afgelopen jaar regelmatig was).
Een laptop kopen bij de Aldi wel dan? ;)
Waarom niet?
Je hebt niet te maken met de Aldi, maar met Medion.
Bovendien krijg je er ook nog eens 3 jaar garantie op.

Ik heb 'm bij de Aldi gekocht en het bevalt prima.
Perfect apparaatje voor op vakantie (voor opslag van de foto's e.d.).
Het maakt niets uit of je nou bij de Gamma, Aldi of bij een computerwinkel je laptop aanschaft, service is hetzelfde: "Ja helaas meneer hij is stuk, wordt opgestuurd naar de fabriek, kan 4 tot 6 weken duren, we bellen u als hij terug is"
Kennis van de gemiddelde computer verkoper is tegenwoordig ook niet om over naar huis te schrijven, dus voor het advies hoef je het ook niet meer te doen.
het lijkt me toch wel een leuk speeltje, cker als je veel reist is zo'n ding wel handig om mee te nemen.
Oke, aan de slogan ''Het is hier fantastisch'' begin ik nu sterk te twijfelen.
Sommige medion pc's doen het prima, maar velen zijn een regelrechte ramp. Dat merk ik wel bij de TD hier.

De specs zijn wel leuk voor zo'n klein pctje, al heb ik zelf niks met netbooks.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee