Medion introduceert concurrenten voor Eee PC en Macbook Air

Medion heeft op Cebit twee notebooks getoond die in augustus op de markt moeten komen. De laptops hebben respectievelijk een 10" en 15" scherm en moeten de concurrentie met de Eee PC en Macbook Air aangaan.

Ultraplat notebookOp Cebit in Hannover heeft Medion twee mockups getoond van nieuwe notebooks die in augustus op de markt verwacht worden. Een zeer plat model met een beeldscherm van 15 inch kan de concurrentie met de Macbook Air weliswaar niet direct aan, maar zal wel over een optische drive beschikken. Naast het platte design zou de notebook over e-sata en een hdmi-uitgang beschikken. De notebook zal de naam Akoya S5610 gaan dragen en een Centrino-cpu aan boord hebben, maar meer is nog niet over de notebook bekend.

In het subnotebooksegment liet Medion een niet-werkend prototype van een concurrent voor de Eee PC zien. Deze subnotebook, met een scherm van 10 inch, moet slechts vierhonderd euro gaan kosten. In een later stadium staat een kleiner model gepland, die een beelddiagonaal van 8,6 inch heeft. Volgens Gerd Brachmann, ceo van Medion, is met opzet voor een groter model dan de subnotebook van Asus gekozen om een notebook te leveren waarmee comfortabel gewerkt kan worden. Het grootste model zal met traditionele harde schijf geleverd worden, terwijl het kleinere broertje met flashgeheugen uitgerust zal worden. Toekomstige notebooks zouden, naast de aangekondigde wifi-mogelijkheden, met gprs-modules uitgerust kunnen worden.

Medion subnotebook

Door Willem de Moor

Redacteur

04-03-2008 • 19:58

47 Linkedin

Reacties (47)

47
44
11
6
0
0
Wijzig sortering
Allemaal leuk en aardig maar ikzelf zal dit soort "beperktere" notebooks niet aanschaffen. Ik snap de hype/nut wel van dit soort geinige machientjes. Lekker portable, zuinig, handzaam, zuinig etc. maar in mijn ogen totaal ongeschikt als 2e "werkstation". Onder dat laatste versta ik een laptop waar je gemakkelijk 8 tot 10 uur op kan tekstverwerken, surfen, mailen etc. zonder gehinderd te worden door een not-full-size-full-feature keyboard, beperkte resoluties of beperkte opslag.

De Medion 15" zou een mooie tussenweg worden en zeker voor dat geld; hopelijk valt het gewicht ook mee en dan zijn we er wel...
Nou, zoals ik hierboven ook al heb moeten melden, ik werk full-time op een 12.1" scherm, en heb nergens last van...
Geen RSI, niet te weinig opslag, geen te lage resolutie.
Misschien is het omdat ik gewoon student ben, of omdat ik het gewoon ben van op dit dingetje te werken, maar het heeft me nog nooit beperkt in mijn vrijheden.
Dus een hype? Neen, zeker niet. Nuttig? Volledig, ik sleur nooit meer met zo'n gigantisch ding mijn rug kapot.
Dat komt omdat die 12,1" dezelfde resolutie heeft als een standaard 15,4" laptop, heb zelf een 13,3" met 1280*800 resoluti, maar sony verkoopt ook 11,1" laptops met 13xx*768 resolutie, maar ja die presteren dan weer enorm minder.
Elk segment heeft zijn doel dus duidelijk: onder 11": cheap en onderpowered, tussen 11 en 13,3 reteduur of ook onderpowered, en dan alle soorten van erboven waar je zowat alle variaties kunt hebben.
Voor mij en menig andere student moet een laptop vooral klein, licht, handzaam, lang op de accu gaan en er een beetje trendy uitzien...en vooral niet te duur!

Ideaal voor tussen de collegebanken...daar kom je bij ons al niet meer tussen met een 15inch helaas en erg vervelend...een 12.1 of kleiner is een must.

Dus ik zou het geweldig vinden als medion zo'n 10inch gaat maken (hopelijk met een beetje redelijke specs voor de zuinigheid en degelijkheid) Gewoon via de aldi distrubeteren en elke student kan er zich zo ene halen :P
Het gaat wel van kwaad tot erger... onlangs ging het over een Asus laptop maar daar waren tenminste nog gegevens van. Nu zijn er al "MacBook Air-concurrenten" waar werkelijk helemaal niets over bekend is. Leuke manier van zo'n fabrikant om aandacht te trekken, maar of het ook ergens op slaat kan niemand nog controleren. Dikke kans dat bij het uitkomen (let wel: dat is pas over een half jaar) blijkt dat de machine in werkelijkheid wel iets dunner is dan wat ze bij Medion normaal maken, maar op geen enkele manier serieus kan concurreren met écht dunne laptops zoals de MacBook Air of de Asus die eerder besproken werd.
Het is niet zozeer de schuld van de fabrikant, ik denk dat de redactie van T.net er ook een beetje in doorslaat. Het lijkt me heel sterk dat er op de CeBIT grote banners boven de tent met deze laptop staan "MacBook Air competitor". Op T.net wordt echter sinds MacWorld elke dunne laptop als directe concurrent gepresenteerd (hoewel ze het eigenlijk allemaal afleggen).

De MacBook Air wordt hier nog niet zo goed begrepen. De Air is de MacBook voor de mensen die zo licht mogelijk willen reizen, en zaken thuis durven te laten. Waaronder het grote scherm, hoewel 13,3" nog zeer respectabel is, maar belangrijkers: de DVD drive. Een échte concurrent voor de Air is een laptop die óók geen dvd drive heeft, want consumenten die de Air aanschaffen wíllen dat. Een DVD-drive onderweg is uit de tijd, er zijn snellere en handigere manieren om onderweg bestanden uit te wisselen of films te kijken. Desnoods door de film met de iMac thuis alvast te rippen.

Waarschijnlijk is Medion's machine eerder een concurrent voor de MacBook, net als vrijwel alle door T.net als Air concurrent gepresenteerde machines. Allemaal omdat ze compact zijn,net wat dikker dan de Air en een DVD drive hebben. Precies het verschil tussen de MacBook en de Air.

Overigens blijft het weinig van concurrentie. De meeste Macs worden gekocht omdat er Mac OS X opzit. De keuze gewone MacBook, of Air, wordt bepaald door de behoefte aan iets supercompacts en het weglaten van de DVD drive :) En er zal niemand zijn die twijfelt tussen een Mac of een Medion; die prijsklasses liggen mijlenver uit elkaar..

[Reactie gewijzigd door t-h op 5 maart 2008 09:46]

ja, en dan komen de toeslagen van de EU er nog bij.

dus die 400 zal wel 600 of meer worden.
Dat is onzin! De EEE is in Duitsland ongeveer even duur als elders in de wereld. Een toeslag van €200 door EU richtlijnen is overdreven.

Overigens vind ik €400 voor een flashdrive laptop nog best duur. voor die prijs heb je een volwaardiger model met optische drive en harddisk.
Ik had van een merk als Medion wel verwacht op een lagere prijs uit te komen.
Alleen is dat geen mobiele 10"-er.

De goedkoopste notebook in de PW (buiten de EEE om) is de Fujitsu Siemens Esprimo Mobile V5535. Trage Celeron, 1GB RAM en Vista HP wat hier niet lekker op draait.

Misschien dat de Medion dezelfde specificaties meekrijgt, maar is deze een stuk mobieler.

10" versus 15.4"

5.4 x 2.54 = 13,72 cm.

Qua diameter scheelt het al gauw een kleine 14 centimer wat niet gering is voor een notebook. En dat rechtvaardigt (voor mij althans) een prijs van nabij de 400,-.
Anoniem: 80466
@DaMarcus5 maart 2008 00:30
Je ku nt ze nog wel goekoper vinden en dus onder de 400

Deze bijvoorbeeld is lijkt me al iets beter en goedkoper
http://www.beat-it.nl/Beatit.sf/?ObjectID=4223554
Aangezien Medion een Europees bedrijf is, kan dit nog wel eens flink mee gaan vallen, vergis je daar niet in!
Man, dit is echt de nieuwe rage. Normale laptops zijn zó 2007 ;-)
Misschien krijgen we nu de term 'archiefkast' als equivalent van de koelkast(mobieltje)

[Reactie gewijzigd door The Underminer op 4 maart 2008 20:03]

Inderdaad. Best grappig. Die laptops zijn orgineel bedoeld voor kinderen e.d. Maar je ziet alle gadgetfreaks enzo ermee rondlopen. Dit zou best wel een s een rage kunnen worden inderdaad. Een laptopje van 10" met windows xp erop spreekt mij ook wel aan.

[Reactie gewijzigd door Swelson op 4 maart 2008 20:10]

Het subnotebook segment is wel een ietsje ouder dan de XO hoor. En je hoort er nu meer en meer van omdat men ze eindelijk betaalbaar kan maken.
ze zijn betaalbaarder dan vroeger, maar ook praktischer. De schermen zijn beter, het ding gebruikt minder stroom waardoor je prima accutijden haalt, en je kunt genoeg kracht in een kleine behuizing krijgen.

5 jaar geleden, toen nog bijna niemand wifi had was het ook een stuk minder aantrekkelijk om zo'n ding te hebben trouwens.
Precies, 11 jaar geleden kocht ik een Toshiba Libretto 50. Dit dingetje was een volwaardige pc, maar dan zelfs een maatje kleiner dan de EEE pc. Hij draaide op een Pentium 75 met 16mb en had zelfs een TFT kleurenscherm.

http://www.diskidee.nl/20...-krimpende-notebook/6055/
Voor kinderen?
Ik heb al een ganse tijd een 12" laptop omdat een laptop van 3 kilo gewoon niet "draagbaar" is. Kostte wel 5x zoveel als deze..

[Reactie gewijzigd door ? ? op 4 maart 2008 21:31]

ik zit al een tijdje te wachten op een betaalbare en kleine laptop

bij gebrek hieraan mij maar volledig op mijn desktop gestrort en tot nu toe geen laptop aangeschaft, hier kan dus binnenkort wel verandering inkomen.

ik wil een laptop omdat het draagbaar is, niet om games op te spelen of vista op te draaien.

een lichte linux distro is al voldoende, als ik zware dingen wil draaien doe ik dat wel op men desktop, die is hierop voorzien...
Inderdaad, als ik een paar jaar geleden (lees 2 jaar) een kleine laptop wou kopen was je al over 1200 euro... Dit is mij toch echt te veel, enige wat ik wil is een redelijke laptop, wie voldoende is voor office, muziek en SD-video en liefste klein. Ik hoef geen inklapbare Desktop :+ http://www.computercloset.org/IBM_PC_Convertible.jpg.
Maar een laptopje, wie in me schooltas past en wie net iets langer dan de standaard laptops meegaat qua batterijduur:Y)
edit: kan ook gewoon grammatica controle inschakelen in Firefox, maar heb heb nu ff3 en deze heeft had nog geen ondersteuning voor NL dictionary

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 5 maart 2008 13:23]

Gelukkig zit op Microsoft Office spelling- en grammatica-controle.

Verder heb je wel gelijk hoor. Een kleine draagbare computer om de dagelijkse behoefte te voorzien zonder dat je daarvoor naar de sportschool zou moeten is ideaal.

Voor de zware games ed. heb je sowieso een goede desktop nodig...
Op de XO-1 (van OLPC) draait Abiword, en die gebruikt ispell. Heb je ook gewoon spellingscontrole op hoor... Sterker nog, spellingcontrole zit onder Linux ook op je kladblok variant en zelf op je IM. MS Office voegt wat dat betreft weinig toe, behalve hogere systeemeisen :)
Ah, maar die hogere systeem eisen, dat doen ze dan wel HEEL goed hoor ;-)

Je hebt inderdaad gelijk - in KDE heb je systeembreed spellingcontrole, van webbrowser en chat tot mail en ouderwetse tekstverwerker.
In KDE 4.x komt hopelijk binnenkort daarbij ook gramatica controle en automatische taalherkenning zodat je op elk forum gewoon begint te typen en hij checkt het op de goede manier!

beter toch? Daar kan XP (en vista) nog een puntje aan zuigen...
Dit soort pc's zijn zooo 2008, ik kijk uit naar de 2009 modellen :D
de 1"-modellen met volledig art lebedev toetsenbord + webcam (3000 megapixels uiteraard) +... :P

Wat ik wil zeggen is dat je echt niet veel verandering meer moet verwachten van de concepten die nu bestaan... het zal in een volgend stadium gewoon de UMPC zijn die zijn betaalbare opwachting maakt...
Denk het niet. UMPC zijn niet zo erg handig, door het ontbreken van een keyboard. Denk dat dit soort minilaptopjes een stuk populairder zullen zijn. Heb al van een paar mensen gehoord dat ze wel een eee pc willen hebben, maar ken niemand die ook maar enigszins geïnteresseerd is in een UMPC...
Er zijn al UMPC's die een toetsenbord hebben. Je kunt het scherm dan op het toetsenbord klikken. Het scherm blijft dan recht op staan.
normale harddisk... groter scherm zodat ik normaal mijn internet pagina's kan bekijken.... 400 euro. Volgens mij precies wat iedereen zoekt in het subsegment. Ik denk namelijk dat iedereen die een subbook koopt het toch als tweede pc koopt. Dus niet hoge eisen als 3dkaart etc. heeft.

EDIT: wat ik bedoel is dat het dus gaat om de "meeneem/opberg" factor van het apparaat.

[Reactie gewijzigd door terracide op 4 maart 2008 20:14]

Niet echt, ik ben student en heb helemaal geen nood aan allerlei fancy truckjes.
Een lichte, kleine laptop die lang op batterij meegaat is alles wat ik nodig heb,
en als ik de reacties hoor op mn MSI'tje, dan ben ik echt niet de enige...
Het is niet omdat jij (en vele anderen) nood hebben aan een 2e PC, dat dat voor iedereen geldt.
Voor 400 wil ik er zeker wel één! Linux erop en gaan met die banaan.
Dat vind ik nou ook...
Met het 15" scherm kan het niet gelijk de concurrentie met de MacBook Air aan
maar hij heeft wel een optische drive... 8)7 Tsjaa dan ken ik nog 'n paar concurrenten! :+

Voor de rest vind ik 10" wel leuk, mocht het een iets hogere resolutie hebben dan de Asus Eee 900! Dat is 8,9" schermpje met een 1024x600 resolutie... We zien 't allemaal wel!
Ziet er toch wel vrij klasse uit en hoe meer concurentie hoe beter. Dan gaan hopelijk meer fabrikanten mee springen en de prijzen doen dalen. Btw voor studenten zijn zo'n laptops echt ideaal, klein, compact en wrss lichter dan een boek.
Anoniem: 218874
4 maart 2008 22:35
Zo'n klein, goedkoop en ik neem aan stil laptopje lijkt me perfect voor in de woonkamer.
De PC in de computerkamer aansluiten op de receiver en tv in de woonkamer en via laptop de media player besturen.. misschien lekker werken met een remote desktop programma ofzo. :)

Nu maar hopen dat die laptops zoals de EEE PC een beetje aanslaan.
Ik heb nu een jaartje een Sony X505 met een 10,4 inch scherm. 830 gram, echt supermakkelijk om mee te nemen. Het is wel techniek uit 2004, maar dat is meer dan genoeg om te tiepen en te surfen, een filmpje te kijken of Starcraft of Quake III te spelen. Zolang je geen slechte ogen hebt of een desktop replacement wilt, is zo'n kleine laptop ideaal. Laptops zijn er om portabel te zijn. Heel goed dus, dat er steeds meer keuze komt in betaalbare subnotebooks!

[Reactie gewijzigd door Julian op 4 maart 2008 23:50]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee