Gebruik Kazaa 41% afgenomen sinds begin RIAA-acties

De dreigacties van de RIAA, de Recording Industry Association of America, schijnen hun uitwerking te hebben, als we Wired News moeten geloven. Nielssen//NetRatings, een bedrijf dat in de Verenigde Staten het internetgebruik monitort, zag een daling van 41% in het gebruik van peer-to-peer filesharingprogramma KaZaa. Ook het netwerk van Morpheus werd getroffen, zij het een stuk lichter. Toch zijn de 64 mensen die tot nu toe een schikking hebben moeten treffen met de RIAA voor overmatig illegaal downloaden nog niet genoeg een schrikbeeld. In een enquete onder 517 tieners bleek 83% het moreel acceptabel te vinden illegaal muziek te downloaden. Reden genoeg dus voor de RIAA om door te zetten waar ze mee bezig zijn:

Kazaa logo (nieuw)"We have to be a little cautious in interpreting this, but it does show that off the top of their heads in August, the vast majority of teenagers said, 'Sure, why not? It's perfectly moral to download,"' said Frank Newport, editor-in-chief of the Gallup Poll Tuesday Briefing. "We do poll teenagers regularly and I think we'll use exactly the same question again soon and see if things have changed," he said.

Door David Menting

Nieuwsposter

01-10-2003 • 22:45

79 Linkedin

Bron: Wired News

Reacties (79)

79
79
50
18
1
0
Wijzig sortering
Anoniem: 81397
1 oktober 2003 23:15
Ik denk dat RIAA er erg veel belang bij heeft om dit soort cijfers naar buiten te brengen. Ze worden namelijk betaald door de platenmaatschappijen. En om zeker te kunnen zijn van hun toekomst moeten ze zogenaamd resultaat boeken met hun acties.

Waarom wordt er uberhaubt alleen maar naar Kazaa gekeken? Die cijfers zouden pas wat zeggen wanneer het p2p gebruik in totaal is afgenomen.
Omdat de meeste mensen niet meer kennen.

UPC maakt op het moment trouwens reclame voor hun broadband aansluitingen met het downloaden van de nieuwste mp3s en films... Dat je muziek legaal kan downloaden wist ik, maar de nieuwste films zijn toch echt niet legaal te doen.
M.a.w., UPC prijst illegale praktijken aan. Wie belt ff de RIAA of Brein? ;)
Wat ik nu zou willen weten:
Is de legale verkoop van muziek gestegen :?

als we de RIAA moeten geloven zouden al die mensen nu hun CD's legaal moeten kopen? kom maar op met die cijfers :7
Nee dus, dit zegt alleen maar dat de mensen - in mijn ogen tijdelijk - zijn geschrokken, en straks gewoon weer verder gaan met downloaden. Bovendien zijn er ook nog andere manieren, zoals iMesh, BiTTorent, etc. Ik zie het op dit moment ook, want je kan zien dat er minder gedeeld op kazaa en dat er minder gebruikers zijn. Waar er een paar maanden geleden nog 7 PB werd aangeboden, is het nu "maar" 5,5 PB. En dat is al een tijdje zo. Ik denk dat dat nog wel even zo blijft. En dat mensen gewoon wachten, maar in de tussentijd zeker niet een cd gaan kopen. (of dat dat maar een heel klein percentage van de mensen is die eerst downloadde)
Ik denk dat het wel mensen zijn die tijdelijk zjin geschrokken, maar die tijdelijk vrolijk een ander P2P sharing programma gebruiken.

In dit bericht wordt nl. alleen het gebruik van kazaa genoemd, en niet het (misschien wel gestegen??) gebruik van andere filesharing programma's. Ben benieuwd wat daar de cijfers van zijn!
als we de RIAA moeten geloven zouden al die mensen nu hun CD's legaal moeten kopen? kom maar op met die cijfers
Nee, dat is niet zo. CD verkopen zijn juist weer gedaald. Maar dat zou komen door het vele downloaden.

Conclusie: veel mensen zijn van kazaa afgestapt, en gebruiken gewoon een ander sharing programma (Emule, DCC, iMesh en ga zo maar door).

Hier stond een fout filmpje van de RIAA...
YO! Da's een heftig filmpje... is het een echte of een spoof? ROFL

Ik vraag me af of ze rechten betaald hebben over de copyrights op de "Darth Vaders" en andere aliens, de muziek (o.a. van Ligesi - 2001 A Space Odyssee) :+
Het is een stukje uit de film "An American werewolf in London". Erg goeie (al wat oudere film). Leuk om te hebben op dvd.

Maar volgens mij is het wel echt.
Die heb ik in 1985 (?) voor het laatst gezien. Is het die scene dat-ie in de bios zit en deze film is dan wat hij ziet?

Hebben ze dus ook een film geript? :+
Eh nee, de verkopen zijn op hun beurt 12% gedaald.

Dus even de lijn der conclusie trekken zoals de platenmaatschapijen ook doen:

De 41% die downloaden zouden de CDŽs toch niet gekocht hebben. Hieruit kunnen we dus ook concluderen dat het geschatte verlies door downloaders veel minder groot is dan eerder voorgerekend door de RIAA.
Anoniem: 34296
@imagica2 oktober 2003 16:50
De realiteit zit inderdaad veel complexer in elkaar. Voordat het downloaden populair werd, zat de muziekindustrie in een dip, omdat jongeren nauwelijks nog belangstelling hadden voor cd's. Ze gaven hun geld liever uit aan console /computers gerelateerde dingen.

Het downloaden heeft de belangstelling voor muziek weer vergroot en waarschijnlijk daarmee ook de verkopen. Tegelijkertijd krijgen de platenmaatschappijen een vergoeding voor elke verkochte lege cd.

Tel daarbij op dat ze onverantwoord hoge prijs hanteren. Er is bijvoorbeeld geen enkele rechtvaardiging waarom een CD anderhalf keer zo duur moet zijn in europa als in de veel rijkere VS

Uiteindelijk zal er niet zo veel veranderen. Dit dwingt de uitwisseldiensten alleen tot aanpassingen, zoals versleutelde bestanden en het maskeren van IP's.

Lukt het ze wel, dan zullen de illegale kopieen weer gaan toenemen. Muziek is een masaprodukt. Massaprodukten moet je goedkoop en breed ter beschikking stellen. Probeer je een te hoge prijs te handhaven, dan zal dat altijd leiden tot goedkope substituten, legaal of illegaal.

Verder lijkt het me dat cd's sowieso aan het einde van hun levenscyclus zitten. Er zijn zoveel andere zijdelings concurrerende verstooiende produkten bijgekomen dat het haast niet anders kan dan dat de verkopen gaan dalen. Dat was ook de reden dat philips zijn platenmaatschappijen polygram heeft verkocht. Alleen Sony vindt dat je nieuwe informatiedragers beter kan pushen als je ook content kan garanderen.

Als ik de platenmaatschapppijen was zou ik het wat gerichter aanpakken. Bijvoorbeeld alleen mensen aanpakken die dingen van minder dan een jaar oud aanbieden.
Vergeet ook niet dat negatieve reclame ook reclame is, en zeker niet minder effectief.
Er is ook een groep mensen die nog steeds braaf 20+ euro betaalt voor zn cd's. Die leest in de krant van alles mbt de acties van het RIAA en beseft dat hij eigenlijk wel gek is dat hij zn cd's duur aan het kopen is. Zeker nu er een beetje negateve sfeer rondom de economie hangt is het aanschaffen van een cd een uitgave die je jezelf simpel kan besparen.
Dus misschien snijdt het RIAA door zijn ludieke acties, zichzelf en de platenmaatschappijen in de vingers.
Anoniem: 28173
2 oktober 2003 02:43
Niet dat ik mp3 download :) maar me vader en me opa die deden vroeger alles opnemen op cassette bandjes... dat gebeurde toen al door miljoenen mensen.. nu heb je dat niet meer.... nu zit iedereen op kazaa.
RIAA is goed in 12 jarige meisjes aanklagen. Maar ze kunnen beter resources(geld) aan nuttige dingen besteden (zoals online verkopen van muziek voor veel lagere prijzen). me vriendin zat bvb laats een concert te kijken via internet (betaald via sms kosten). kijk dat is handel. cd's zijn nu al weer ouderwets.. internet is nu hot.. spring daar op in. inplaats van 12 jaar oude meisjes aan te klagen voor (geloof ik) $3000 per kazaa (gedownload) nummertjes.
Effe inhaken op dat cassettebandjes gedoe van vroegâ...
Toen namen we toch ook op van radio en copieeerden we LP's etc?? Nu de technologie steeds beter wordt en wij exact hetzelfde krijgen thuis als in de opnamestudio kan het allemaal niet meer...
De VHS tijd, series opnemen van TV... Straks is het signaal digitaal en nemen we het op op een harddisk. Nu wordt er moeilijk over gedaan, en vroeger dan?? Of de toekomst? Digitale TV komt later in nog betere vorm.
Zeker weten dat er videorecorders komen... om maar te zwijgen van illegale film libraries met video-on-demand streams direct naar je TV wanneer jij dat wilt. Toekomsmuziek... letterlijk.... ben benieuwd wat ze uiteindelijk met internetradio willen als er een standaard is en doorgevoerd is in hifi-apparatuur...
We'll see... :?
Dat meisje bevond zich in Amerika. De wetten van Amerika verschillen op een aantal punten. Hier in Nederland is downloaden voor eigen gebruik legaal, uitzonderingen daar gelaten.
Ik heb kazaa altijd alleen maar voor enkele losse mp3tjes gebruikt. Nooit intensief. Films en software, daar begon ik niet aan. 99% kans dat je het verkeerde, een virus of een slechte rip binnenkreeg. Nee, doe mij maar pubstro's :-)
Die RIAA denken nu echt dat door hun toedoen het gebruik van kazaa gedaald is...als die mannetjes nou eens goed opletten, dan merken ze dat er heel wat betere alternatieven zijn voor kazaa...Denk aan edonkey, dc++, etc :)
Blijkbaar heeft RIAA het bij het rechte eind wat dat betreft. Het gebruik van Kazaa is flink gedaald. En zo zullen ze op den duur steeds de grootste aanpakken. Wil niet zeggen dat het echt helpt, maar hun aanpak heeft toch wel degelijk invloed op de gebruikte PTP netwerken.

Stapt het gros van de gebruikers over op prgramma X, dan gaan ze die aanpakken. En ga zo maar door .......... blijkbaar begrijpen ze niet dat ook de economie een grote invloed heeft op de verkopen.
Pardon? Ik heb vrijwel nooit een verkeerde film... Kwestie van weten hoe je zoeken moet! En tussentijd checken, annuleren als het niet is wat je zoekt. Wat is daar nou mis mee? :z
Zelf ben ik niet onder druk van de dreigacties gestopt met kazaa, meer door het aanbod van de vele corrupte bestanden. Maarja alternatieven zijn er zat, maak ik dan ook gebruik van.
hoeveel mensen ze oppakken maakt echt niet uit, die tieners zullen het nog steeds moreel verantwoord vinden.

En dat het kazaa verbruik verminderd is dat zou best kunnen, maar in plaats van gestopt te zijn gaat iedereen gewoon op een ander programma over dus weinig zin zal het niet hebben.

En naar wat ik gehoord heb van anderen haal je op dit moment bijna elke keer dat je een modern liedje download zo'n half ruisgeval binnen.
Dat zal het downloaden wel snel stoppen ja, dat hoeft niemand.
Anoniem: 41851
1 oktober 2003 23:08
Volgens mij is het gebruik van Kazaa echt niet met 41 procent gedaald.

Op het moment zitten er gemiddeld 4 miljoen gebruikers op Kazaa, op elk tijdstip van de dag. Als men de RIAA mag geloven, dan is dit dus 59% procent van het aantal dat Kazaa gebruikte vóór de acties.

59% = 4 miljoen => 100% = 6.78 miljoen. Zoveel gebruikers heeft Kazaa niet op elk moment van de dag online; het aantal online mensen ligt al tijden zo tussen de 4 en 5 miljoen. Het hoogste getal dat ik ooit in de statusbalk heb zien staan bij mij was 5.3 miljoen.

Wat wel mogelijk is, is dat 41% van de mensen hun sharing via Kazaa hebben uitgezet. Ik denk eerder dat vooral dit het doel van de RIAA is. Als er niet geshared wordt, dan kan er ook automatisch niets gedownload worden.
Het grote voordeel aan KaZaA was de gebruikersvriendelijkheid. Dit missen veel programma's niet, maar KaZaA was met enkele simpele muisklikken te installeren & te gebruiken.

Gebruikers zullen inderdaad andere alternatieven hebben benaderd in de tussentijd (de tijd van de RIAA heksenjacht)

Nu vraag ik me (hopelijk niet als enige) af, wat wordt (of is) de volgende boeman ?
Ja, ja...

Ik moet eerlijk zeggen dat mijn gebruik van Kazaa flink is gedaald sinds mensen het grappig vinden om films een andere naam te geven. Nee, geef mij dan dus maar eDonkey (eMule) of DirectConnect. Dat zijn pakketten waar mensen serieus files aanbieden. Daar ben je tenminste ook zeker van een upload van een gebruiker.

Kazaa is denk al zo'n 4 maanden ongebruikt... Helaas Kazaa! Of moet ik zeggen: Helaas voor Kazaa, maar zijn gebruikers maken het kapot?
Anoniem: 14038
2 oktober 2003 08:32
Als ik zo dit artikel lees worden mensen die overmatig veel downloaden aangepakt door de RIAA en de 'gewone' downloader mag gewoon doorgaan met 'normaal' te downloaden? De grootdownloaders zijn asociaal bezig om bandbreedte van anderen op te slokken en 'gewoon normaal netjes' downloaden is geen probleem?

En die mensen die gestopt zijn met downloaden zullen wel diverse redenen hebben maar het blijkt maar waar dat die toch niet goed wisten waar ze eigenlijk mee bezig waren en door dit 'akkefietje' zijn ze toch op de een of andere manier wakker geschud.

Of het ligt gewoon aan iets heel anders dat die metingen toevallig deze keer mislukt zijn of dat de RIAA toevallig een of andere financiele stimulans heeft gegeven.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee