Onderzoek: downloaden neemt af door rechtszaken RIAA

Als we een nieuw onderzoek naar het downloadgedrag van filesharers moeten geloven, zet de daling van het aantal downloads zich door. Uit het onderzoeksrapport van Pew Internet blijkt dat het aantal mensen dat muziekbestanden downloadt sinds mei bijna gehalveerd is. Deze gegevens zijn verkregen aan de hand van een telefonische enquete die van half november tot half december 2003 onder 1.358 Amerikanen is afgenomen. In april en mei, toen het onderzoek voor het eerst werd gedaan, bleek 29 procent van de internettende mensen muziekbestanden te downloaden. Dat kwam overeen met ongeveer 35 miljoen mensen. Inmiddels is het getal gezakt naar 14 procent en blijken nog 18 miljoen gebruikers muziek via het internet te downloaden. Het is daarbij opvallend dat een vijfde van de mensen die nog steeds muziekbestanden delen of downloaden, zegt daar wel mee geminderd te zijn sinds de rechtszaken van de RIAA. Volgens de onderzoekers is de scherpe daling die zich in het afgelopen half jaar voltrok dan ook vrijwel direct te herleiden tot het begin van de juridische acties van de RIAA in september.

RIAA logo (grijs)Uit gegevens van comScore Media Metrix blijkt verder dat de verschillende gratis peer-to-peer-programma's erg veel gebruikers verloren hebben vanaf november 2002. De dalingen waren 15 procent voor KaZaa, 25 procent voor WinMX, 9 procent voor BearShare en maarliefst 59 procent voor Grokster. De sites waar tegen betaling van gemiddeld één dollar nummers kunnen worden gedownload, konden zich daarentegen verheugen in een explosieve groei. 3,2 miljoen Amerikanen brachten een bezoek Napster.com, dat eind oktober zijn wederopstanding beleefde als legale downloaddienst. iTunes van Apple trok in november 2,7 miljoen bezoekers, nadat de dienst half oktober ook beschikbaar was gekomen voor gebruikers van Windows. Ten slotte bevat het rapport nog enkele aardige weetjes over de groepen waar de daling van het aantal downloads zich het sterkst voltrok:

RIAA-logo (kleiner)Steep drops in downloading were recorded among students, broadband users, young adults (those ages 18-29) and Internet veterans. The groups that recorded the steepest plunges in the percentage of downloaders were women (58% decrease in the size of the downloading population), those with some college education (61% decrease) and parents with children living at home (58% decrease). The survey was conducted among those 18 and older.

Door Henk-Jan de Boer

05-01-2004 • 13:18

65

Bron: Pew Internet

Reacties (65)

65
63
53
22
2
0
Wijzig sortering
Anoniem: 60864 5 januari 2004 13:24
De dalingen waren 15 procent voor KaZaa, 25 procent voor WinMX, 9 procent voor BearShare en maarliefst 59 procent voor Grokster.
Enne, hoe zit het dan met eMule/Overnet en Bittorrent? Hebben ze daar geen gegevens van? Als je het mij vraagt zijn dat juist de P2P programma's die vandaag de dag veel gebruikt worden.

Persoonlijk zeggen WinMX en Bearshare mij helemaal niks. Grokster? Is dat een Gnutella-kloon of zo?
En de grote vraag wordt nog steeds niet beantwoord: Stijgen de CD verkopen nu? Dat iTunes e.d. het heel goed doen is niet zo vreemd, dat was een gat in de markt dat al veel eerder gevuld had kunnen worden als de platenmaatschappijen dat niet tegengewerkt hadden. Maar als de CD verkopen niet stijgen dan zijn de anti-P2P acties dus voor niets geweest.
Ze gooien het gewoon op stijgende online muziek verkoop, en dat dat komt door dun strijdt tegen piracy. Het domme volk weet toch niet dat er tot nu toe niets was op dat gebied, en dat dat dus niets te maken heeft met het sharen van files.
Ja, die stijgen, zie www.tweakers.net/nieuws/30398

Het is niet zo leuk om te moeten toegeven, maar de anti-KaZaA acties hebben weldegelijk effect gehad.
Anoniem: 70845 @ArnoudJ6 januari 2004 12:19
De sites waar tegen betaling van gemiddeld één dollar nummers kunnen worden gedownload, konden zich daarentegen verheugen in een explosieve groei.
Zeg dat je 2000 nummers download per jaar, dat is dus $2000 per jaar. Nou, dat vind ik toch nog te duur, dan liever illegaal downe.
Die noemen ze natuurlijk niet, want dan zouden de cijfers niet zo 'sprekend' uitkomen. Lang leve de RIAA propaganda.

Van BitTorrent is inderdaad moeilijk na te gaan hoeveel gebruikers het globaal heeft, omdat iedereen een torrent op kan zetten. (en deze niet onderling zijn verbonden)
Verder wordt torrent ook gebruikt voor veel legale dingen.

Met emule/overnet heb je een vergelijkbaar probleem, geen centrale server. (maar dat heb je met bearshare ook niet, dus dat getal zal ook wel natteduimenwerk zijn) Aangezien de nodes verbonden zijn zou je wel een schatting kunnen maken.
emule geeft altijd een schatting van de hoeveelheid gebruikers op het netwerk.

Die heb ik in een kleine anderhalf jaar zien verdrievoudigen van 600.000 naar 1.8 miljoen.

Het hoogste wat ik gezien heb was gisteren, rond de 1.9 miljoen
Het is natuurlijk ook maar de vraag of al die mensen de waarheid spreken. Als je telefonisch roept dat je illegale muziek download ben je gemakkelijk te achterhalen.
Anoniem: 68201 @CNS5 januari 2004 18:57
Inderdaad, ik vroeg me juist hetzelfde af toen ik het las. Belangrijk detail dat ze er vergeten bij te zetten zijn...is het gedaald door de rechtzaken, of gewoon omdat de mensen er nu niet durven voor uitkomen tegen een wildvreemde aan de telefoon dóór de schrik om een rechtzaak aan hun been te krijgen.
Of is het gedaald omdat de meeste mensen met een breedband-verbinding al dermate veel muziek hebben gedownload, dat het nu even wat afneemt.

Wat mij trouwens ook opvalt, is dat er wel steeds MEER geshared wordt. Ik gebruik zelf directconnect (DC++). Werd er een jaar geleden vaak per hub 20 TB (tera byte) gedeeld, nu is dat 'gemiddeld' meer dan 100 TB.
mmm, newsgroepen zijn altijd al de plaatsen geweest waar alles het eerst verschijnt (na IRC).
Daarna verschijnt het pas op de p2p netwerken.

edit: precies, bij Bittorrent zie je de laatste maanden een gestaage toename.
Anoniem: 54307 @fulgore5 januari 2004 19:00
Wat d8 je van ftp`s? :P
IRC vind ik het beste voor warez. Iedereen kan het gebruiken, het gaat snel en alles werkt wat ik eraf haal. Ideaal.
Gerelateerde verklaring:

Vanwege de focus op filesharers die veel bestanden aanbieden, proberen een hoop mensen alleen nog maar te downloaden zonder zelf bestanden aan te bieden. Gevolg: het aanbod op het netwerk wordt kleiner, mensen vinden minder bestanden waarnaar ze op zoek waren, en ze verliezen vervolgens interesse.

Als deze strategie van aanbieders aanpakken suc6vol blijkt, bloeden de peer2peer netwerken dus langzaam dood.
Ligt het ook aan mij of wordt IRC channels en newsgroups drukker :)

Ik denk ook dat er uiteindelijk niet veel p2p meer over blijft, tenzij betaald.
Niet alleen de nieuwsgroepen zijn een stijgende lijn op dit moment, ook DCC Hubs zijn groeiende. Helaas niet zo makkelijk voor de beginner, maar des te meer is er op te vinden lijkt het...
Anoniem: 29383 5 januari 2004 13:29
De downloads die worden geregistreerd zijn misschien wel bekent maar de downloads die ze niet kunne registreren zijn van ongekende proporties.

Kijk nou eens naar japanse irc servers. Daar staat genoeg MP3 op om voor de komende jaren mensen blij te maken.
Anoniem: 29383 5 januari 2004 13:30
Dat is net zoals je een inbraak pleegt en je opgebeld wordt: Meneer heeft u de laatste tijd nog inbraken gepleegd.

Oh ja natuurlijk heb ik dat gedaan.
Anoniem: 90337 5 januari 2004 13:57
Omdat er minder gedownload wordt gaat de downstream voor de wel downloaders misschien wel wat stijgen, het aanbod van films begint ook toe te nemen, de kwaliteit van vooral de avi's stijgt en qua vernieuwingen is het aanbod van nieuwere films ook wat hoger als dat het was. Qua games is kazaa altijd minder geweest dan andere p2p progjes. Van de ene kant begrijp ik het wel maar als je gewoon niet al te veel shared en weet wat je doet loop je heus geen risico.
Dit is natuurlijk een buitengewoon eenzijdige belichting van het downloaden, op basis waarvan je over het downloadgedrag geen uitspraak kunt doen naar mijn (bescheiden) mening.
Het feit dat er weer een toename in het gebruik van UseNet is gesignaleerd, wordt doodleuk genegeerd. Dit doet me meer denken aan stemmingmakerij, dan aan een serieus succes dat geboekt is.
Anoniem: 99802 5 januari 2004 14:15
het is nog geen uitgemaakte zaak, er lopen nog juridische procedures van meerdere individuele gebruikers tegen de dagvaardingen van RIAA, wegens vermeende schending van federale en locale wetten die als doel hebben de privacy te beschermen. In dit geval: van de individuele gebruiker. Internet service providers die met de (talrijke!) dagvaardingen van RIAA opgezadeld worden zouden dan dus geen gegevens van individuele gebruikers mogen hanteren.
Op 19 december j.l. heeft een locaal hof in Washington D.C. de uitspraak van januari j.l. met betrekking tot eerder uitgegane dagvaardingen naar ISP Verizon nietig verklaard. Argumentatie van het Hof: de dagvaardigingen zijn niet gelegitimeerd in het kader van wat de Digital Millenium Copyright Act beoogt, want Internet Service Provider Verizon heeft geen "infringing material" (materiaal dat inbreuk doet op de wet, dus) op haar netwerk opgeslagen.
Bij relatief jonge wetgeving zonder veel jurisprudentie is het altijd nog afwachten hoe die wetgeving op de langere termijn gaat werken. De in het artikel bedoelde reactie van downloaders die natuurlijk via de media informatie hadden over fikse boetes na dagvaardingen (in de praktijk van $2500 tot $10000) is een geconditioneerde reflex; zodra individuele gebruikers hun zaken in beroep gaan winnen zul je trend weer de andere kant zien opgaan.
Eigenlijk het oude liedje dus, wat we nou maar niet moeten gaan downloaden ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.