Intel BTX-platform nader bekeken door AnandTech

AnandTech heeft een artikel geschreven over Balanced Technology eXtended, oftewel BTX. Een opvolger voor ATX was nodig omdat de hoeveelheid hitte in de kast flink is toegenomen, en men verwacht dat dat de komende jaren nog erger zal worden. BTX is op een dusdanige manier ontworpen dat de verschillende onderdelen op een makkelijke manier gekoeld kunnen worden. De meest opmerkelijke wijziging is dat het moederbord is gespiegeld: het moet aan de andere kant van de kast gemonteerd worden. Veel mensen die willen upgraden zullen dus een nieuwe kast moeten kopen. Hun voeding kunnen ze overigens wel blijven gebruiken, mits deze in de kast past. Bij normale BTX-kasten is dat sowieso geen probleem, maar bij microBTX en picoBTX zou het wel eens lastig kunnen worden. De stekkers zijn in ieder geval hetzelfde gebleven.

Verder is de processor zo ver mogelijk naar voren geschoven en 45 graden gedraaid. De reden hiervoor is dat men het heetste deel van de computer zo dicht mogelijk bij de intake-fan wil hebben zitten, en het oppervlakte van de heatsink dat direct in contact komt met verse lucht wil maximaliseren. Direct achter de processor ligt de chipset, met links en recht daarvan respectievelijk geheugen en videokaart. De hele standaard is erop gericht om alle heetste onderdelen in één airflow van voor naar achter te plaatsen. Eventueel kan de videokaart zelfs horizontaal boven de chipset geplaatst worden om ruimte te besparen en nog beter gebruik te maken van stroom koele lucht. Omdat BTX strikte eisen stelt aan de hoeveelheid airflow die de kast moet leveren, zal het minder vaak nodig zijn om een aparte ventilator op de chipset of op de videokaart te plaatsen, wat natuurlijk goed is voor het geluidsniveau. Ook verwacht men er met de introductie van de eerste BTX-moederborden volgend jaar steeds minder PS/2, seriële en parallelle poorten gebruikt zullen worden.

BTX moederbord schema
BTX airflow
microBTX kast

Door Wouter Tinus

19-09-2003 • 15:37

82

Submitter: Longbeard

Bron: AnandTech

Reacties (82)

82
82
64
5
1
0
Wijzig sortering
persoonlijk vind ik het een beetje een kromme bedoening. Vermits het eigenlijk gewoon een spiegeling van ATX is kan ik me moeilijk inbeelden dan dit absoluut noodzakelijk was.
De overgang van AT naar ATX was nodig om een groot aantal on-board aparaten naar buiten te brengen zonder een hoop kabels.
Enige voordeel denk ik een stimulatie op de case-markt.
ik heb mn aller eerste P90 kast nog een AT big tower en die doet het nog prima, en is erg robust. Zit nu wel een ATX board in, dus moest ff wat dremelen voor die pluggen, tis toch maar server kast.

Wat betreft BTX, is het IDEAAL om het om te draaien. Denk maar is goed drover na
welke kant staan nu de chips van de insteek kaarten op .. . juist naar boven, hitte stijgt op, dus de warmte hoeft niet meer door de pcb gaan per wijze van. dus erg slim. maar wat ik er stom aan vind is A) dat het niet met ATX zo was, B) dat pci kaarten UBERHAUBT zijn omgedraaid, ISA had hier geen last van.
Je kan door een leuke spiegeling van de AGP kaart ook de chipjes boven krijgen hoor, als je dat zo graag wilt. Wat je daar nou mee opschiet? En welke PCI kaart wordt er dan zo warm?

Ik zie weinig wat echt noodzakelijk is, het enige wat ik zie is dat een hoop moederbord makers ook kasten verkopen en een nieuw formaat dat niet in de oude kast past = meer kastverkopen.
Het is eerder een nadeel. Stof komt namelijk bovenop de kaart te liggen. En gezien de huidige airflow in de meeste kasten is dat erg veel.

Ik vind verder ook dat ze niet moeten kijken hoe ze alles nog beter kunnen koelen. Wat mij betreft zitten er al genoeg fans in huidige pc's. Volgens deze standaard zouden er alweer standaard 2 casefans naast de fan die al in de voeding zit aanwezig zijn. En dan kun je de processoren wel weer wat opvoeren, maar de standaardgeluidsproductie gaat er weer op achteruit (of vooruit, hoe je het bekijkt :P).
dat spiegelen is helemaal niet zo simpel, de videokaart bestaat uit een aantal lagen, en om alles dan op de bovenkant te moeten plaatsen is niet zo simpel als het lijkt

en welke pci kaart wordt zo heet? heb jij het nieuws de laatste tijd wel gevolgd? agp gaat eruit, de videokaarten gaan naar pci express, juist. DIE kaarten worden erg warm
Ik vind verder ook dat ze niet moeten kijken hoe ze alles nog beter kunnen koelen. Wat mij betreft zitten er al genoeg fans in huidige pc's.
ze kijken niet hoe ze meer fans in een pc kunnen plaatsen, ze kijken hoe ze beter gebruik kunnen maken van zo min mogelijk fans, wat begrijp je daar niet aan en wat is daar zo nadelig aan?
nou ik vind het hele maal niks

ten eerste is het spiegelen niet echt nodig behalve meschien voor de video kaart
en ten tweede staat dan bij 90% van de mensen de kast verkeerd om als je ff onder het burau moet zijn om ff cd-rom/rw,floppy of hdtje in te bouwen
want bijna iedereen heeft zijn kast rechts staan en kan er dan zo in

weet in iedergeval wel dat ik dan elke keer mijn kast half om moet draaien zal lekker goed zijn voor al mijn kabels als ik weer ff tijdelijk een hd in hang :(
nou zeg je wat, dat probleem heb ik ook met zo'n kast... klote zooi..

En heb ook nog pas net 2 zwarte alu kasten gekocht.... totaal 500 euro kwijt.. daar gaat je geld :(

Verbouw m'n kast wel zodat het past..., zoek het maar uit :P
de meeste mensen houden tegenwoordig hun oude kast (behalve de tweakers dan) die upgraden ze gewoon en doen de rest weg. nu moeten ze een nieuwe kast kopen. zoals altijd gaat het om geld
Ik denk dat het eerder andersom is.
Ik ken geen mensen die de kast houden.
Iedereen koopt een nieuwe PC met alles er in.
Ik ben de enige die reeds het derde bord in de kast heeft.
Dus het is eerder dat het alleen voor tweakers bedoeld is om ook die een een nieuwe kast te laten kopen.
erg logisch

warme lucht gaat naar boven, maar toch zit de CPU bij ATX bovenaan

en die vidkaart horizontaal (als de kast staat dus verticaal, tenmiste ik neem aan dat ze dat bedoelen)
weet ik nog niet zo, dan zit het wel heel dicht op elkaar allemaal

nu kunnen de IDE/SCSI/SATA aansluitingen wel hoger, fijn voor bigtowers -> kortere kabels
en de kabels zitten niet meer in de weg van de main-luchtstroom
Hmmm leuk weer, ik heb vorig jaar net een peperdure Lian-Li PC70 gekocht en daar voor 400 euro aan waterkoelingoodies ingebouwd.

En ik snap ook niet dat ze het hebben over een intake fan, vrijwel iedere normale kast die je bij de computerboer koopt heeft geen intakefan voor onderin. En dit zou met de introductie van BTX ineens moeten veranderen?
Hmmm leuk weer, ik heb vorig jaar net een peperdure Lian-Li PC70 gekocht en daar voor 400 euro aan waterkoelingoodies ingebouwd.
Wat wil je daarmee zeggen? Dat ATX kasten morgen al useless zijn omdat BTX er dan al is? Nee dus, BTX staat op de calender voor 2004 en dan duurt het nog wel een tijdje voordat ATX, AGP en PS/2 volledig zijn uitgestorven:
For those of you heavily invested in your ATX motherboard and AGP graphics card, there's no reason for panic. It will take quite a while before the death of ATX; and although we've done a lot to get rid of the "beige box" with the latest generation of ATX cases and the advent of small form factor systems, the final nail in the coffin of boring computers will be driven by BTX.
Je hoeft dus niet bang te zijn dat je volgend jaar een nieuwe pc koopt en je niets meer met de huidige PCI en AGP kaarten kan doen, want zoals het altijd is gegaan zal het nu ook gaan, de veranderingen zullen langzaam plaats vinden omdat er zoveel verschillende producten zijn.
En ik snap ook niet dat ze het hebben over een intake fan, vrijwel iedere normale kast die je bij de computerboer koopt heeft geen intakefan voor onderin. En dit zou met de introductie van BTX ineens moeten veranderen?
Dat staat in het artikel, de eisen aan de kast koeling zijn bij BTX staan vast en dus kunnen bijvoorbeeld videokaart producenten uit gaan van een airflow in de kast. Daarbij is het zo dat door de nieuwe layout en plaatsing van de componenten een casefan voor een dusdanige airflow kan zorgen dat er in de meeste gevallen geen chipset cooler nodig zal zijn en in sommige gevallen ook geen videokaart koeling.
A final point of discussion is cooling; because of the strict cooling definitions within the BTX spec, graphics vendors may be able to rely more and more on passive cooling designs and simply take advantage of the stream of air running over the CPU and chipset.
Hoe lang hebben AT en ATX naast elkaar bestaan dan... Ik snap dat ze geen paniek willen zaaien maar je weet best dat de bedoeling is om kasten te verkopen.
Ik bedoel tegen het einde van 2004 kan je geen ATX moederborden meer krijgen, en iedereen die nu een ATX kast heeft kan een BTX kopen, tel uit je winst.

Ik heb geïnvesteerd in een mooie, degelijke, grote en goede kast , omdat ik dacht dat ze in elk geval DIE standaard niet gingen veranderen. Socket A uit de mode? Nieuw moederbord erin. Geen probleem. Maar ik heb overal op gerekend maar dit slaat werkelijk alles. :(

Ik heb ooit een Abit BH6 gehad met een 333 Mhz Celeron, jaren later een 850 Mhz Celeron die op 1054 liep. Meer dan drie (!) keer zo snel als het originele processortje dus.
Dus kocht ik in januari 2002 wederom een Abit (KR7A-Raid) met een 1800+ erop, in de hoop dat ik er uiteindelijk minstens 3000+ procs op zou kunnen draaien. Maar ho maar, hoger dan 2100+ Palomino en 2000+ T-bred supporten ze niet (333 Mhz FSB werkt natuurlijk niet op een KT266A chipset, maar ook de snelste 266 Mhz FSB-procs worden niet ondersteund).

Dat bord had dus welgeteld een economische levensduur van een jaar :r En nu is mijn kast zometeen ook obsolete.

What's next, de VGA kabel maar afschaffen? Iedereen een nieuwe monitor?
Je hebt AT naar ATX meegemaakt, maar desondanks denk je dat ATX oneindig mee zou gaan? Onrealistisch much? ATX heeft het al een stuk langer volgehouden dan baby-AT, om maar eens wat te noemen, en bijna net zo lang als AT in het algemeen.

Overigens, VGA is ook on its way out. Ik gok dat het nog een jaar of twee duurt, maar hoe-ever lang het duurt, de kaarten met dual-DVI-I zullen steeds talrijker worden (met name omdat ze via converter comptible zijn met VGA..).
trouwens, ATX was nogal populair op het moment dat het uitkwam. In mijn beleving wilde ook iedereen het hebben, het hoorde zeg maar bij de 'nieuwe' pentium-2. In die tijd vond ik het zeer handig dat ze met een fatsoenlijke standaard kwamen. De kasten waren ook een stuk netter afgewerkt, en moederborden hadden mooie aansluitingen gekregen. Het was meer een must-have toen.
Dit is in tegenstelling tot BTX een veel belangrijkere overstap geweest. ATX zal dus ook wel niet zo snel uit zicht verdwijnen. Met een beetje geluk levert de fabrikant van mijn kast nieuwe mobo-tray's zodat er ook BTX borden in kunnen :)

Ergens kan ik het me ook zeker wel voorstellen dat ze over willen stappen op deze standaard. ATX is dan wel leuk en aardig, maar zeg nou zelf... de componenten zijn niet echt gunstig geplaatst als het gaat om airflow ed. Je processor bij de intake-fan is toch wel apart, maar een stuk slimmer bedacht dan de huidige situatie.
Er is gewoon ruimte voor improvement, daar moeten ze toch een keer mee komen, nou en daar issie dan, zomaar uit het niets!

We shall see
Wat loop jij ongelofelijk te ZEIKEN! Sorry dat ik het zeg, maar je HOEFT toch niet je 1800+ binnen een jaar te vervangen?

En bovendien, ATX is meen ik nu een jaar of 5 meegegaan. Dat vind ik vrij lang in computerland. Op een gegegeven moment red je het gewoon niet meer met de oude standaard en zal je over moeten stappe op een nieuwe. Dat jij nu net een dure ATX kast hebt gekocht is natuurlijk sneu, maar als je goed de geruchten had gevolgd, had je geweten dat dit er wel een beetje aan zat te komen.
ja want hierbij is het verplicht.

een kast moet namelijk aan de minimum airflow eisen voldoen, en dat betekend dus standaar ventilators in de kasten. of iniedergeval plaatsen om ze neer te hangen.
Hehe, als je met een BTX-kast een casewindow wilt, moet je de ofwel de kast op de kop zetten, of (vanzelfsprekender) de kast aan de andere kant van je bureau. :)

Maar ik vind het eigenlijk niet bepaald een puik idee, het mobo aan de andere kant van de kast. De noodzaak is mij ook niet duidelijk (waarschijnlijk omdat het het minste werk is, vergeleken met het alleen verplaatsen van de cpu socket).
Ook verwacht men er met de introductie van de eerste BTX-moederborden volgend jaar steeds minder PS/2, seriële en parallelle poorten gebruikt zullen worden.
Dit vind ik eigenlijk stom. Zonder seriële en parallelle poorten kun je een hele hoop dingen niet meer aansluiten/aansturen. Er zijn wel kunstgrepen te bedenken om seriële/parallelle hardware op een USB-poort aan te sluiten, maar dat is gewoon niet praktisch. Kaartjes met seriële en parallelle poorten zie ik ook nog niet zo snel in PCI-Express uitvoering verschijnen...

Ik kan mij ook niet voorstellen hoe de achterkant van een BTX-pc er dan uit komt te zien; audio+firewire en dan 80 USB-poorten?? :?
Noem eens wat toepassing die niet op usb maar alleen op serieel/parralel kunnen worden aangesloten.
- industriële toepassingen (maar voor een tweaker niet altijd relevant)
- oude apparatuur zoals de sensor van je tv-kaart of(erger nog) hele dure externe geluidsapparatuur bijvoorbeeld.

Maar ja, je kan het er wel in BLIJVEN zetten, die seriële aansluitingen,maar van mij hoeft het inderdaad ook niet
Wat jij noemt is perfect geschikt voor uitbreidingskaarten (imo), waar dus die serial/lpt opzit.
Nu iig zo'n telebankierpasjes lezer.
Hehe, als je met een BTX-kast een casewindow wilt, moet je de ofwel de kast op de kop zetten, of (vanzelfsprekender) de kast aan de andere kant van je bureau
Net niet.. ik heb geen casewindow omdat men pc met diè kant niet zichtbaar is... draai de boel maar om, kan ik een windowtje steken ;)
Er wordt weer heftig gediscussieerd over het nut van de vertouwde seriële en parallelle poort. Blijkbaar hebben ze een hoge emotionele waarde onder de tweakers :P. Daarom drie rationele argumenten om beide poorten te laten verdwijnen.

De seriële en parallelle poort gebruiken elk een aparte IRQ. Aangezien IRQ's schaars zijn, betekent dat met de verregaande integratie van moderne moederborden dat de overige I/O veel IRQ's met elkaar moet delen. Als de COM en LPT verdwijnen, kunnen de vrijkomende IRQ's gebruikt worden voor de overige I/O. Dat komt de systeemsnelheid ten goede en voorkomt veel hardwareconflicten.

Een ander argument is dat de seriële en parallelle poort extra onderdelen op je moederbord zijn en het moederbord daardoor een beetje duurder wordt. Vooral in de budgetmarkt vliegen leveranciers elkaar al in de haren om een paar cent te besparen en daarom is er veel voor te zeggen om COM en LPT af te schaffen. Als je jaarlijks 5 miljoen moederborden maakt en op ieder moederbord een halve euro aan onderdelen weet te besparen, is dat 2,5 miljoen euro extra winst. Die paar centen tellen bij de schaalgrootte waarop pc-hardware wordt geproduceerd hard aan.

Zoals Jake hieronder aangeeft, kunnen nieuwe pc's altijd nog worden uitgerust met een apart PCI-kaarten met COM en LPT. Zo'n ding kost een tientje of zo.
Jammer dat de drives niet nog wat extra koeling krijgen, dat is soms toch wel nodig..
Dat wordt gezegd, maar de meeste drives kunnen best gedijen in een barebone systeem zonder extra koeling of wat dan ook. En dan hebben we het natuurlijk alleen over HDD's, want voor CD-ROM's etc is hitte geen probleem (zeker aangezien daar ook geen koelmethodes voor zijn).

Koeling is een overdreven issue, alleen de processor moet koel genoeg blijven, de rest kan best tegen wat warmte. Zolang je niet overklokt is er niets aan de hand en kan alles prima functioneren met stock koeling.
zeg dat maar tegen mijn oude via chipset dan.

een koelere HD verlengt de levens duur zo`n ding to zeker wel. een aangezien er weinig airflow over de hd heen om een hd te koelen zie ik geen reden om het niet te doen.
Gewoon mee teruggaan, je mag er vanuit gaan dat als je een standaard product in een standaard kast bouwt, het gewoon werkt en ook blijft werken. Toch? Wellicht was je garantie verlopen, maar dat is dan ook een mooi kutmoederbord geweest met inadequate standaard (!) koeling.
Allemaal leuk en aardig, maar je data ben je wel elke keer je data kwijt als je schijf crashed. Dus toch maar extra koeling voor de HDD voor mij.
idd, extra koeling voor HD is echt wel noodzakelijk. Me vorige Maxtortje is gecrashed door te weinig koeling (ding werd 72+) .
Wel fabrieksgarantie (winkelbon kwijt).
Maar effe opsturen naar Ierland kost gouw €30.
Dan maar voor €3 een fan ervoor
het idee dat intel heeft is dat met 1 intake koelventilator cpu, chipset, memory en ook gedeeltelijk de grafische kaart en drives te koelen.

alles zit dicht op elkaar gepakt om in de airflow van die eene koeler te staan. daarnaast zal die eene koeler behoorlijk wat toeren moeten maken om effectief te kunnen koelen (herrie dus). sowieso kun je vraagtekens plaatsen of de door de cpu (hete prescott is een kacheltje) opgewarmde lucht nog voldoende koelvermogen heeft om de grafische kaart zoveel te koelen dat actieve koeling voor die grafische kaart niet langer nodig is.

dan heb ik liever het koeling design van de apple powermac g5. de kast is verdeeld in 4 verschillende zones die door een eigen paar push/pull ventilatoren gekoeld worden. per zone is een soort airco regeling aktief die het toerental van de ventilatoren per zone regelt. de videokaart heeft op de powermac g5 een eigen frisse lucht intake en wordt niet "afgekoeld" door opgewarmde cpu lucht. ik denk dat het koeling design van de g5 powermac van nu voorloopt op intel btx koeling technologie van 2004.

http://www.apple.com/powermac/design.html

ik vraag me ook af hoe de dual intel btx borden er uit gaan zien.
Ik vraag me eigenlijkwel af of er wel ooit iemand over dit ontwerp heeft nagedacht.

airflow verbeteren ??
meer dingen tegelijk coolen ??

sjonge wat slecht ontworpen zeg

Nu (ATX) wordt er koude lucht naar binnen geblazen en krijgt alles een gelijke temperatuur om mee te koelen en voor het gebied van GPU en CPU heb je een direct afvoer van het warme lucht naar buiten.

Nu willen ze dus het koude lucht direct bij je intake verwarmen (CPU warmteafgifte) en warme lucht over de rest van je onderdelen blazen ????
en dan het idee krijgen dat je iets kan koelen met al verwarmde lucht.

Goh dat gaat lekker worden voor je geheugen,chipset en videokaart als die dus mogen koelen met een ambient temp van 35~40 graden
en dan nog beweren dat je dan minder active koeling nodig zal hebben.

Goh ik hoop echt dat dit idee gauw uitsterft
ik kan me bijna geen slechter manier verzinnen om een hele PC te koelen.
Er is duidelijk alleen nagedacht over het CPU. Wat natuurlijk voor intel belangerijk is, en de rest telt zeker niet mee.
Ik vraag me eigenlijkwel af of er wel ooit iemand over dit ontwerp heeft nagedacht. [...] sjonge wat slecht ontworpen zeg
Het is duidelijk dat jij maar beter geen computerontwerper kunt worden, want je kennis van koelprincipes moet nog wat worden bijgeschaafd. *Alle* constateringen die je doet, zijn onjuist (no offense). Het BTX-ontwerp is wel degelijk beter voor de koeling van je systeem en dan heb ik het niet alleen over de CPU.

* 786562 tomatoman
Ok mister thermodynamica
Als je zo goed bent geeft dan tegen argumenten,
want te zeggen dat je een opleiding heb gevolgd kan iedereen wel.

Of vond je gewoon dat heat pic gewoon leuk
want weet ja wat mij nog het meest opvalt is dat die pic vals is.

Als je de intake lucht goed bekijkt zie je dat die gedeeltelijk verwarmd is voordat het de cpu raakt wat onmogelijk is.

En begin niet met dat komt door de heatsink want de lucht van een 80mm case fan blaast een stuk haarder dan het lucht wat door de heatsink geperst wordt door de CPU cooler je zou dan een botsing van lucht zien wat net nou niet goed is voor je totaale airflow

Oh ja bijna vergeten mijn opleiding had een aardig gedeelte aerodynamica erbij zitten.

Oh damn helemaal vergeten en wat nou als je een heatsink gebruikt die ook of alleen maar lucht naar
boven een onder stuurt heb je dan nog wel een air flow die richting je geheugen en GPU gaat ?

Of wacht krijgen we straks ook BTX coolers omdat het systeem anders niet klopt, nog meer kosten leuk :)
Of vond je gewoon dat heat pic gewoon leuk
want weet ja wat mij nog het meest opvalt is dat die pic vals is.

Als je de intake lucht goed bekijkt zie je dat die gedeeltelijk verwarmd is voordat het de cpu raakt wat onmogelijk is.
Er zijn drie soorten warmtetransport:
1. Warmtegeleiding staat voor het vermogen van moleculen om zonder netto massatransport toch een netto warmtestroom te laten plaatsvinden. Een voorbeeld: als je het uiteinde een vork onder de hete kraan houdt, wordt je hand warm door de warmtegeleiding in de vork.
2. Bij convectie vindt het warmtetransport plaats via moleculen die zich collectief verplaatsen (in een luchtstroom of in een vloeistofstrom). Dit principe merk je bijvoorbeeld bij een airconditioner, die koude lucht blaast.
3. Bij straling (= radiatie) wordt de warmte getransporteerd door elektromagnetische straling, dus eigenlijk door fotonen. Dat kan zelfs in vacuum. Stralingswarmte voor je wanneer je voor een centrale verwarming gaat staan.

Wat jij op het warmteplaatje ziet, is het resultaat van warmtetransport via voornamelijk convectie en straling. Door straling kan de door de CPU afgegeven warmte zich ook tegen de stroomrichting van de lucht in bewegen. Gevolg: warmte kan zich ook via de ventilator aan de voorkant naar buiten verplaatsen, dus tegen de luchtstroom in! Verder is de inlaatlucht turbulent, waardoor er netto ook convectief warmtetransport kan plaatsvinden tegen de stromingsrichting in.

Als je het plaatje goed genoeg had bekeken, had je gezien dat de warmtestroming daarin wordt weergegeven als vectoren. In het gebied tussen 'Front' en 'Rear' is er veel stroming, dus staan er veel lange pijlen. De kleur van iedere pijl geeft de plaatselijke temperatuur aan. In de buurt van 'VR' is vrijwel geen stroming, zodat daar geen vectoren te zien zijn. Dat betekent echter niet automatisch dat het daar veel koeler is, er staan alleen geen gekleurde pijltjes!
En begin niet met dat komt door de heatsink want de lucht van een 80mm case fan blaast een stuk haarder dan het lucht wat door de heatsink geperst wordt door de CPU cooler je zou dan een botsing van lucht zien wat net nou niet goed is voor je totaale airflow
Ik heb het nergens over de heatsink. De fan op het plaatje kan trouwens best groter dan 80 mm zijn. De case op de foto's gebruikt 90 mm fans.
Oh ja bijna vergeten mijn opleiding had een aardig gedeelte aerodynamica erbij zitten.
Mijn opleiding had een aardig stukje fysische transportverschijnselen erin zitten. Daarbij leer je onder andere dat de beste totale warmteoverdracht in een systeem plaatsvindt wanneer de heetste onderdelen worden afgekoeld door koudste (inlaat)lucht en de minder hete delen door de minder koude (uitlaat)lucht. De totaal door de uitlaatfan afgevoerde warmte is dan het grootst. De heeft niets met thermodynamica te maken.
Oh damn helemaal vergeten en wat nou als je een heatsink gebruikt die ook of alleen maar lucht naar boven een onder stuurt heb je dan nog wel een air flow die richting je geheugen en GPU gaat ?
Zo'n heatsink past niet in het concept van BTX, waarbij alle onderdelen in de stromingsrichting van de lucht worden geplaatst, en mag je dus niet gebruiken.
Of wacht krijgen we straks ook BTX coolers omdat het systeem anders niet klopt, nog meer kosten leuk :)
Er zullen vast wel nieuwe processorkoelers komen, want de processorsocket wordt 45 graden gedraaid. Voor de rest hebt je juist minder koelers nodig. Dat was een van de uitgangspunten van BTX, weet je nog?
1. Warmtegeleiding staat voor het vermogen van moleculen om zonder netto massatransport toch een netto warmtestroom te laten plaatsvinden. Een voorbeeld: als je het uiteinde een vork onder de hete kraan houdt, wordt je hand warm door de warmtegeleiding in de vork.
als specialist zou zelf jij moeten weten dat je fan een sockect beide gemaakt zijn van plastic
en zelf jij weet dat plastic zeer slecht warmte geleid
2. Bij convectie vindt het warmtetransport plaats via moleculen die zich collectief verplaatsen (in een luchtstroom of in een vloeistofstrom). Dit principe merk je bijvoorbeeld bij een airconditioner, die koude lucht blaast.
ok hierbij vergeet je te melden dat warmte inderdaad getransporteerd kan worden door lucht maar dan zou van buiten het kast, het lucht al verwarmd moeten worden wat als het goed is dus niet gebeurt
3. Bij straling (= radiatie) wordt de warmte getransporteerd door elektromagnetische straling, dus eigenlijk door fotonen. Dat kan zelfs in vacuum. Stralingswarmte voor je wanneer je voor een centrale verwarming gaat staan.
goh ik mag hopen dat er geen elektromagnetische straling hoog genoeg is in de buurt van mijn pc om daad werkelijk genoeg energie in de lucht te pompen om het warm te maken ?
zou nogal slecht zijn voor de rest van mijn computer onderdelen
en ja ik weet het is wel aanwezig maar in zo'n dermate lage niveau dat het geen invloed heeft
Wat jij op het warmteplaatje ziet, is het resultaat van warmtetransport via voornamelijk convectie en straling. Door straling kan de door de CPU afgegeven warmte zich ook tegen de stroomrichting van de lucht in bewegen. Gevolg: warmte kan zich ook via de ventilator aan de voorkant naar buiten verplaatsen, dus tegen de luchtstroom in! Verder is de inlaatlucht turbulent, waardoor er netto ook convectief warmtetransport kan plaatsvinden tegen de stromingsrichting in.

Als je het plaatje goed genoeg had bekeken, had je gezien dat de warmtestroming daarin wordt weergegeven als vectoren. In het gebied tussen 'Front' en 'Rear' is er veel stroming, dus staan er veel lange pijlen. De kleur van iedere pijl geeft de plaatselijke temperatuur aan. In de buurt van 'VR' is vrijwel geen stroming, zodat daar geen vectoren te zien zijn. Dat betekent echter niet automatisch dat het daar veel koeler is, er staan alleen geen gekleurde pijltjes!

En begin niet met dat komt door de heatsink want de lucht van een 80mm case fan blaast een stuk haarder dan het lucht wat door de heatsink geperst wordt door de CPU cooler je zou dan een botsing van lucht zien wat net nou niet goed is voor je totaale airflow
Ik heb het nergens over de heatsink. De fan op het plaatje kan trouwens best groter dan 80 mm zijn. De case op de foto's gebruikt 90 mm fans.
wat jij hier zegt geldt alleen als er geen heatsink aanwezig is
prima waar is dan het warmte wat direct van de core van de CPU afkomt ???
of wordt de nieuwe P5 van intel alleen aan de zijkanten warm ??
en trouwens wat maakt het nou uit 80 mm/90mm/120mm who cares ze hebebn allemaal hun voor een nadelen
Mijn opleiding had een aardig stukje fysische transportverschijnselen erin zitten. Daarbij leer je onder andere dat de beste totale warmteoverdracht in een systeem plaatsvindt wanneer de heetste onderdelen worden afgekoeld door koudste (inlaat)lucht en de minder hete delen door de minder koude (uitlaat)lucht. De totaal door de uitlaatfan afgevoerde warmte is dan het grootst. De heeft niets met thermodynamica te maken.
dus in feite zeg je dat je beter iets met warme lucht kan koelen terwijl je dat ook met koude lucht kan doen
en echte ontwerper had gebruike gemaakt van het ruimt van het kast
de regels die jij hierboven beschrijft zijn van toepassing iets wat maar een invoer heeft en kan hebben en verder luchtdicht is
wat dus niet voor een PC kast geldt

weet je waar het mij op lijkt iemand wou zijn baan houden en gebruikte een techniek die weinig mensen begrijpt om zo het allemaal goed doordacht over te laten komen
dion_b Moderator Harde Waren @Tomatoman20 september 2003 13:14
Ik denk dat die bezwaren zeker ten dele gegrond zijn.

En van de grote nadelen die destijds aan het AT-ontwerp hing was de plaatsing van de CPU bij de intake van de kast, waardoor met toenemede CPU temps (bedenk dat toen AT ontworpen werd een 286 CPU zonder heatsink max 30C werd en 2W ofzo slurpte) de warmte van de CPU voor probelemen in de rest van de kast ging zorgen.

Daarom dat bij ATX ook de CPU achterin de kast zo dicht mogelijk bij de outflow gezet werd- de hete lucht werd er gelijk uitgezogen.

Dat is ook niet voor niets- de mantra bij airflow in de case is ook eerst zorgen voor goede outflow aan de achterkant, dan evt aan de voorkant in gaan blazen. Aan overdruk in de kast heb je niets.

Deze BTX spec is derhalve extreem afhankelijk van airflow, iets wat bij dure, goede kasten in orde zal zijn, maar ik hou m'n hart echt vast voor de el-cheapo bakken die het niet al te nauw nemen met de BTX specs om een paar Yuan van de prijs te schaven...
Bedenk ook ff dat je CPU niet al de koele lucht opslurpt, er zal nog voldoende koele lucht langstromen (lekstroom :+) vermoed ik...

Alleen dat spiegelen vind ik net ff te ver gaan; het jaagt je weer op kosten terwijl het niet perse nodig is. Je ouwe VGA kaart heeft heeft toch al een fan, en zou nog steeds voldoende kunnen zijn in een normale setup. Bovendien kunnen ze de chip-bakkers vragen de nieuwe kaarten gespiegelt te produceren zoadt je uiteindelijk toch wel bij dat voor deel uitkomt, maar dan in je gewone ATX kast.

Maar ach, het is een INtel design he ? Misschien doet AMD het net ff anders en kunnen we nog wat langer genieten van onze ATX-kast :z
Je bent er nog een vergeten. ;) De CPU-koeler is bij dit ontwerp naar de voorkant verhuist. Voor het gehoor zal hierdoor de PC dus lawaaiiger worden.
Dat de layout van BTX borden veranderd om te zorgen voor een efficiëntere koeling snap ik maar dat het hele zaakje gespiegeld moet worden daar zie ik het nut niet van in :?
Dat is voor extra duidelijkheid dat het een ander platform betreft.

Hetzelfde gebeurde bij de overstap van ISA > PCI en van PCI > AGP.
als je eerst de cpu koelt, wordt hij het best gekoeld. Als je eerst de onderdelen koelt, worden die het best gekoeld.

Aangezien de cpu het meeste koeling nodig heeft is het handig om deze eerst (met veel lucht, die er snel overheen gaat) te koelen. Als je vervolgens de overige kaarten met deze lucht (die heus niet dezelfde temperatuur heeft als je output lucht van de huidige pcs) gaat koelen worden die inderdaad warmer als in het huidige concept. Al kan ik me behalve grafische kaarten, weinig voorstellen bij hete (express)-PCI kaarten.
ja maar er zijnw el zat andere componenten die wel degelijkg oed gekoeld moeten worden :

northen south bridge , geheugenlatjes , harde schijven , grafische kaart , ...

BTW , ligt het nu aan mij , of gaan computerspullen tegenwooridg ook veel sneller stuk als vroeger ,
ligt volgens mij toch aan al die warmte ...
Ik kan maar een ding verzinnen waarom ze het mobo spiegelen en dat is dat de GPU naar boven is gericht en zo ook wat koeling kan meepikken van die voorgestelde luchtstroom. Overigens vind ik het vreemd dat de CPU gedraaid is en hoop ik dat de XXL-koelers er nog in passen. Ik kan me namelijk voorstellen dat een mooie Zalman tegen de intakefan zit |:( daarnaast hoop ik dat de Zalmans met die mooie waaier-heatsink en Fan aan een armpje dat die nog wel boven de CPU kunnen komen want de afstand wordt hiermee toch een stuk groter.
Em dan hebben we nog iets leuks voor de case-modders. Die kunnen nu hun raampjes gaan spiegelen. Stel dat je nou een of ander logo erop/in heb, dan staat die mooi op z'n kop :D
Misschien een vergezocht pluspunt, maar nu de CPU naar voren is gekomen zullen er geen mobo-voedingskabels over de CPU hangen wat bij veel mobo's onvermijdelijk is. Maar daar staat weer tegenover dat de IDE kabels recht door die mooie luchtstroom hangen.
Nou fijn, hebben we weer een andere indeling :? Zelf zie ik er het voordeel niet van in. Behalve dat ik net m'n kast heb omgebouwd om er mooi een watercoolsetup in te hangen, er geen zin meer in heb voorlopig weer een nieuwe kast te kopen, en daar weer alles in/om op te moeten bouwen. Allemaal leuk en aardig maar als ik, zoals volgens mij de meesten onder ons, ff snel iets aan m'n configuratie wil wijzigen trek ik mijn kast, die rechts van m'n bureau staat omdat ik rechts ben, ietsjes naar voren, zijdeur eraf en kan er prima bij/in. Zou ik zo'n nieuwe BTX case hebben, dan kan ik m'n hele kast ontkoppelen en wegslepen om er ff in te komen, want naast m'n kast is 'n muur en ik kan er nu niet meer vanonder m'n bureau bij. Fijn dus dat er nu ook een kast komt voor linkshandigen :D . Nouja WTX kasten zie je ook nauwelijks. Zover ik het zie is die kast gewoon spiegelbeeld, alsof warme lucht zich daar iets van aantrekt. Een andere mobo indeling had gewoon evengoed mogelijk geweest....

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.