Topman KPN-mobile over i-mode en UMTS

ZDNet België bericht dat KPN Mobile topman Guy Demuynck op CeBIT zijn licht heeft laten schijnen over UMTS en i-mode. Hoewel laatstgenoemde met 236.000 gebruikers in Europa qua populariteit bij de verwachtingen achterblijft, zei Demuynck te hopen dat een nieuwe aanpak tot meer succes zal leiden. Zo zullen er nieuwe i-mode toestellen van onder meer Nokia en Siemens beschikbaar komen, wordt in het voorjaar mogelijk MMS-functionaliteit toegevoegd, en zal een grote internationale reclamecampagne gevoerd worden. Succes van de dienst is belangrijk voor het bedrijf, omdat deze de opstap moet vormen naar derde generatie mobiele telefonie.

Nec i-mode toestelDemuynck is er van overtuigd dat de doorsnee gebruiker staat te trappelen voor mobiel breedbandinternet. De eerste UMTS dienstverlening zal daarom in 2004 plaatsvinden in Nederland, in afwachting van tests in Berlijn en Dusseldorf. Om het geheel kosteffectief te maken, zal UMTS aanvankelijk echter alleen beschikbaar zijn in steden en dichtbevolkte gebieden. Demuynck gelooft daarom dat er behoefte zal zijn aan aanvullende WiFi-hotspots, die op termijn ook door KPN Mobile aangeboden zullen worden. De topman stelde echter dat het leveren van mobiel breedbandinternet an sich onvoldoende winstgevend is. Verkoop van abonnementen op i-mode sites en andere diensten zouden voldoende extra inkomsten moeten genereren om dit probleem op te lossen.

Door Arthur Scheffer

Tweakers nieuwsposter

14-03-2003 • 00:47

26

Bron: ZDNet BE

Lees meer

KPN meldt miljoenste i-mode klant
KPN meldt miljoenste i-mode klant Nieuws van 21 februari 2004
KPN koopt Duits 3G-netwerk
KPN koopt Duits 3G-netwerk Nieuws van 13 mei 2003
KPN biedt ICQ aan op i-mode
KPN biedt ICQ aan op i-mode Nieuws van 23 januari 2003

Reacties (26)

26
26
21
11
1
2
Wijzig sortering
Goed dat de KPN eindelijk alle mogelijkheden gaat combineren en meer keuze aan toestellen gaat aanbieden.
Er is alleen een stukje in deze tekst dat vraagtekens oproept bij mij:
Om het geheel kosteffectief te maken, zal UMTS aanvankelijk echter alleen beschikbaar zijn in steden en dichtbevolkte gebieden. Demuynck gelooft daarom dat er behoefte zal zijn aan aanvullende WiFi-hotspots, die op termijn ook door KPN Mobile aangeboden zullen worden.
WiFi hotspots zullen voor mobiel gebruik een dekking kunnen geven die nog lager is dan die van een UMTS mast. Technisch dus ook iets dat alleen in steden en dichtbevolkte gebieden kost effectief. Een oplossing die dus met hetzelfde probleem zit als het probleem zelf. :?
IT Land zijn is prima, maar om de varkens, kippen en koeien ook mobiel internet te gaan geven. Alsof er nu niet al genoeg geblaat op internet langskomt, geloei heeft er van mij niet bij :+

Waarom denk je dat alles wat op dit gebied wordt opgezet in Japan zo'n groot succes is? Aangezien dat land relatief klein is, hoge dichtheid, waarbij er ook echt grote steden zijn. In Nederland staan heel veel GSM masten alleen maar 100% dekking te geven, zonder echt hun geld op te brengen.

Als ze eerst beginnen met een dienst kostendekkend te maken, en te lanceren, dan kunnen ze zich later wel druk gaan maken over dekking. Met het huidige GPRS netwerk heb je alvast overal een verbinding. UMTS/WIFI moet je zien als upgrade, zoals alles wat kabelinternet in mindere mate ook met een modem kan, alleen wat trager.
In Nederland staan heel veel GSM masten alleen maar 100% dekking te geven, zonder echt hun geld op te brengen.

Denk niet dat een consument in deze tijd voor een provider zal gaan die niet 100% dekking heeft. Het zijn zeker extra kosten die in dun bevolkte gebieden zichzelf niet terug verdienen, maar de consument wil nu eenmaal overal kunnen bellen (wat natuurlijk erg logisch is).

Ben het met je eens dat voor de data-diensten het bereik niet 100% hoeft te zijn (zeker niet in het begin).

Mijn punt is gewoon dat er (nu nog) een zeer duidelijk verschil in zit tussen het bereikbaar zijn i.v.m. het bellen en het bereikbaar zijn voor data diensten.
Denk niet dat een consument in deze tijd voor een provider zal gaan die niet 100% dekking heeft
volgens mij is er geen mobiele aanbieder die claimt 100% dekking te hebben. Zelfs KPN waagt zich niet aan dergelijke uitspraken. Als het al zou zijn, dan zouden ze waarschijnlijk SLA's gaan verkopen op mobiele telefonie voor die mensen die er van verzekerd willen zijn dat ze altijd bereikbaar zijn. (denk aan de SLA's voor huurlijnen)
Waarom denk je dat alles wat op dit gebied wordt opgezet in Japan zo'n groot succes is?
Het succes van iMode in Japan heeft 2 oorzaken die beide niet van toepassing zijn in Nederland.

Japanners reizen erg veel met het openbaar vervoer. Daarmee hebben ze de gelegenheid om iMode ook daadwerkelijk te gebruiken onderweg. Nederlanders staan liever ergens in de file.

Het is erg onbeleefd (en dus not done) om in Japan in het openbaar te telefoneren. Met andere woorden knopjes drukken en naar een klein scherm staren is dan het enige wat overblijft. Ook deze beleefdheid zie ik in Nederland nog niet direct doordringen.

Hou je over de pubers. En deze vinden berichten versturen met SMS of MMS de belangrijkste toepassingen van hun mobiel. Laat KPN nou net MMS (nog) niet ondersteunen. |:(
Hoe kom je daar nou bij?

Japan is een bergachtig land en het is erg moeilijk om kabelverbindingen te leggen en te onderhouden, daarom is mobiele telefonie en internet zo populair daar.

Bovendien is Japan niet klein, Japan is redelijk groot.

En de overgrote deel van de inwoners woont in steden omdat er in de bergen gewoon niet valt te wonen.

Verfrissend he de feiten? }>
Het klopt wel dat Japan bergachtig is, maar in die bergen wonen nauwelijks mensen! Het is dus niet moeilijk om kabels in de bergen te leggen: het is onnodig.
Japan is in principe veel minder dichtbevolkt dan Nederland (mensen delen door totale oppervlak) maar als je meeneemt dat >85% van Japan bergachtig is en dat dus >95% van de mensen op <15% van het oppervlak woont snap je meteen waarom het zo hudje mudje is.
Internet was eigenlijk helemaal niet zo populair toen ik daar zat ; dat komt misschien ook omdat hun huisjes zo klein zijn (rabbit hutches) dat ze weinig plek hebben voor een compu thuis. En zie daar de toegevoegde waarde van i-mode: je kunt toch mailen maar neemt thuis geen plek in.

8-)
En wat denk je hoe de UMTS of GSM masten met de centrale verbonden worden? Precies: met kabels.
Soms, maar vaak ook met straalzenders. Waarom denk je eigenlijk dat die schotelantennes op GSM-masten zitten. Niet voor de telefoons, maar daarmee communiceren die masten met het netwerk.
Het niet alleen zo vanwege de bergen e.d. maar die aziaten zijn allemaal "gadget people". Dit in tegenstelling tot de nuchtere holanders...
En wat denk je hoe de UMTS of GSM masten met de centrale verbonden worden? Precies: met kabels.
Reactie verwijderd
Het zou kunnen zijn dat een WiFi mast plaatsen veel minder geld kost dan een UMTS mast. In dat geval kan er in een redelijk onbevolkt gebied toch een WiFi mast neergezet worden om de klanten een betere bereikbaarheid te geven, en de kosten niet al te hoog te maken.
KPN Mobile houdt momenteel live tests van UMTS in Berlijn en Dusseldorf. Het verschaffen van een dienstverlening volgt vanaf volgend jaar. "Roll-out zal in 2003 en 2004 plaatsvinden in Duitsland, Nederland staat geprogrammeerd voor 2004. België volgt later."
Ze hebben het zaakje dus al testdraaien in Duitsland en Nederland komt ook nog. Het blijft dus niet alleen bij de licenties kopen, er wordt naar gestreeft het als dienst naar de consument te brengen. Nou maar hopen dat de consument er behoefte aan heeft, aan al die diensten en bandbreedte.
(ik persoonlijk nog niet)
Ja, de realisatie van een WiFi mast zal waarschijnlijk minder geld kosten, true.. Maar, ookal plaats je een goede mast, dankzij het lage zendvermogen en de precies naast een laptop geplaatste antennes ter grootte van een eurocent muntje, die in dat uitstekende verdikkingkje zijn gezet, heb je al snel weinig bereik meer op straat, laat staan als je ergens naar binnen loopt...
Met een redelijke antenne los je al een deel van het probleem op, maar dan ben je niet meer zo mobiel als de bedoeling is van iets dat een equivalent voor een umts apparaat moet vormen...
Ik denk dat de ontwikkeling wat dat betreft anders gaat lopen. Verschillende bedrijfen zullen gewoon een breedband internet verbinding koppelen aan een Wlan accesspoint en die openstellen (eventueel tegen betaling of juist gratis als service) voor passanten. En daar is WiFi. Vergelijk het met een soort greenpoints van vroeger. Volgens mij is een bedrijf (Huphop) hier al mee bezig.

Dit zou nog best wel eens een bedreiging voor UMTS kunnen worden.
Demuynck gelooft daarom dat er behoefte zal zijn aan aanvullende WiFi-hotspots, die op termijn ook door KPN Mobile aangeboden zullen worden.
Deze uitspraak is om meerdere reden ietwat mistig.

UMTS is een gesloten systeem met een beperkt aantal providers. WiFi is open, in feite mag iedereen dit gebruiken. Het lijkt me dat WiFi dan ook een enorme bedrieging en concurent voor UMTS is. Met name voor gebruik op PDA's en laptops. De nonchalantie waarmee KNP nu ineens WiFi begint te noemen lijkt me dan ook schijn.

Iets anders is dat ik nog niet direct zie gebeuren is dat WiFi in mobiele telefoons komt. Mobiele telefoons moeten compact zijn en tegelijk een lange tijd standby kunnen staan. Daar zijn UMTS en GPRS veel beter geschikt voor dan WiFi.

Al met al denk ik dat KPN in de toekomst nog veel meer op zijn UMTS investeringen zal moeten gaan afschrijven dan ze tot nu toe gedaan hebben. Naast WiFi zal per 2005 bijvoorbeeld ook Teledesic (wereldwijd breedband satelietnetwerk van o.a. investeerder Bill Gates) zich op de telecom markt storten: http://www.teledesic.com/about/about.htm
Ik krijg hier het idee van uitmelking }:O (och, wanneer gebeurt dit ook niet?) Wifi kan veel sneller gaan dan UMTS. Als we nu eens alle GSM/GPRS/UMTS weghalen en vervangen door wifi point binnen een paar jaar? Ook wifi points kunnen in signaal versterkt worden. De GSM's kunnen we vervangen door pda's en niet van die tussenmodellen. Nee dat kan niet, want die andere technieken hebben geld gekost en die moeten we eerst terug verdienen. Dus wordt er eerst nog geld besteed aan testen en vervolgens plaatselijke dekking, waardoor de techniek niet toegankelijk is voor iedereen en duur blijft. Dus wordt er minder van verkocht en men maakt verlies. Teleurgesteld stelt men de nieuwe snellere standaard weer uit. Lieve mensen, doe het in 1 keer goed en sla die pseude standaarden over en kies voor wifi. Dit jaar zou toch de nieuwere sneller variant als standaard vastgesteld worden?
Waarom geen Wifi?
Gebruikt te veel stroom en het signaal
is te storings gevoelig.
KPN wil graag een betaalde service leveren.
Wifi is nooit gebouwt voor betaalde service,
en je moet dan ook nog heel wat regelen om
betaalde dienst te leveren.
Wifi is volgens mij ook helemaal niet bedoeld als mobiele standaard, het is een draadloze standaard.
Wat trrunksmd al zegt: wifi gebruikt te veel stroom.
Bluetooth is ervoor gemaakt om mobiel te zijn, omdat dat veel minder stroom gebruikt. jammer genoeg zijn er met bluetooth nog wat nadelenverbonden.
Is het misschien geen idee voor KPN om UMTS landelijk aan te leggen zodat er nog een alternatief is voor internet thuis?
Ik weet niet hoe snel UMTS is maar als het redelijk snel is kan je het misschien aan de gebruiker in de afgelegen gebieden (dus zonder kabel of ADSL) aanbieden als alternatief voor breedband internet, dan zijn die mensen ook weer blij.
hoe had jij in gedachten om fora als GoT van 600px breed op dat kleine schermpje te lezen?

voor internet wil ik gewoon een groot scherm anders leest het verdomde onprettig, email zou misschien kunnen
Je vat het niet helemaal geloof ik ;) Je steekt een PCI-UMTS kaart in je PC i.p.v. een modemkaart. Maar tenzij KPN een apart tarief voor dit soort diensten introduceerd ben ik bang dat het toch een beetje kostbaar verhaal gaat worden.
Anoniem: 79765 14 maart 2003 10:15
Demuynck is er van overtuigd dat de doorsnee gebruiker staat te trappelen voor mobiele telefonie
Dit waag ik te betwijfelen voor UMTS. Zoals we allemaal nog weten waren aanschafkosten voor de licenties aan de hoge kant. Die zal KPN er toch weer uit moeten halen, de consument zal die moeten ophoesten.
En natuurlijk is het een mooie techniek, maar ik moet nog zien of de gemiddelde Nederlander behoefte heeft aan breedbandtoepassingen via de mobiele telefoon. Ach als de jongelui het maar leuk vinden.....
Anoniem: 69950 14 maart 2003 15:43
Als ze nu eens i-Mode gaan implementeren met functionaliteiten zoals dat in Japan dan zou het hier ook veel beter hebben aangeslagen.
In Japan is het dus mogelijk om met je mobieltje van alles en nog wat te regelen (betalen van je parkeer-kaart, betalen van producten uit automaten etc.)
Als je b.v. een onderbroek uit de automaat wilt halen hoef je maar het nummer, dat op de automaat naast het product staat, in te toetsen in je i-Mode toestel en het product komt uit de automaat waarna de kosten automatisch van je rekening word afgeschreven.
Zoiets heeft nut en is echt een toegevoegde waarde.
Het opzoeken van info via i-Mode is iets wat ik nooit zou doen want er zijn te veel betere alternatieven.

Ook moet een abbonement niet nog eens extra kosten met zich mee brengen per verbuikte KB/MB.
Anders is de drempel om die diensten te gebruiken weer iets hoger omdat je steeds die akelige rekening in je achterhoofd hebt zitten.
Flat-fee is the way to go IMO.
Anoniem: 80658 14 maart 2003 12:47
De topman stelde echter dat het leveren van mobiel breedbandinternet an sich onvoldoende winstgevend is.

vertaal foutje ?
Nee, an sich is gewoon een Nederlands woord (of eigenlijk een germanisme). t betekent hier dus "De topman stelde echter dat het leveren van alleen/louter mobiel breedbandinternet onvoldoende winstgevend is"
wifi is al volop in aanbouw door o.a. mangonet , er zijn europeese subsiedies voor gegeven en dat gebeurt de laatste tijd niet veel meer.

mailen en surfen op een mobiel lijkt me nix zo'n klein schermpje en met je laptop kun je zo op wifi en werkt veel lekerder

het enig wat nog moet dat je van mast naar mast mag hoppen als je in de auto zit en de server een grotere radius mag hebben dan 10 km, 50 ofzo(domme nederlandse wetgeving)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.