Vanaf april volgend jaar zullen alle computerspellen die in de EU verkocht worden een leeftijdsindexering meekrijgen, zo schrijft The Observer. Zoals in de filmindustrie al veel langer gebruikelijk is, worden vanaf dan ook computerspelletjes in leeftijdscategorieën onderverdeeld, onder het toeziend oog van de Interactive Software Federation of Europe (ISFE). Het systeem dient niet om de moeilijkheidsgraad van games aan te geven, maar om ouders te informeren omtrent de aanwezigheid van ondermeer sexuele en gewelddadige beelden in aan te schaffen games. Het besluit hiertoe werd genomen, aldus The Observer, na klachten over de inhoud van games zoals 'Hooligans: Storm over Europe', State of Emergency', en 'Carmageddon'. Spellen zonder geweld en sex krijgen de classificatie 3+ mee, wat de aanduiding is voor de minimumleeftijd. Overige classificaties zijn 7+, 12+, 16+, en 18+.
Spellen die zo gewelddadig zijn dat ze buiten deze categorieën vallen, worden apart behandeld en zouden kunnen worden gebannen. Verkoop van een dergelijke game kan dan in principe strafbaar worden gesteld, en leiden tot boetes en gevangenisstraf, zo stelt The Observer. De game-industrie hanteerde een vrijwillig coderingssysteem, nadat EU-lidstaten al eerder om maatregelen gevraagd hadden, maar veel spellen vallen hier buiten, en experts vinden de maatregel ontoereikend om een branche binnen de perken te houden die zich door landsgrenzen niet gebonden weet. Patrice Chazerand, secretaris-generaal van de ISFE, acht het niet meer dan terecht dat de game-industrie, gezien de stijgende invloed die zij heeft op mensen, een grotere maatschappelijke verantwoordelijkheid aan de dag legt. Of The Observer het hier over een gewijzigde regelgeving heeft is niet geheel duidelijk. Dit najaar werd namelijk al een pan-Europees classificatiesysteem aangekondigd dat in voorjaar 2003 in werking zou treden. Dit systeem zou echter volgens andere berichten ook vrijwillig zijn, en gebruikmaken van Kijkwijzerachtige pictogrammen op de verpakkingen van spelletjes. Hierbij zouden Portugal en Finland nog de kat uit de boom kijken, en Duitsland voorlopig zijn eigen, reeds sinds 1994 in werking zijnde, classificatiesysteem blijven hanteren. Via pictogrammen zou aangegeven worden of de content scenes met fysiek of verbaal geweld, drugs, discriminatie, seks, en angstaanjagende beelden bevatten.

Ondanks dat het in beperkte mate spelen van computerspellen volgens sommige wetenschappers intelligentieniveaus kan verhogen, door de vereiste mate van concentratie en hand-oog-coördinatie, zijn er ook onderzoeksresultaten die kanttekeningen doen plaatsen bij het veelvuldig spelen van gewelddadige computerspellen. Zo bleek uit Japans onderzoek dat delen van de hersenen welke aggressie in toom houden minder ontwikkeld waren bij kinderen die gewelddadige videospelletjes speelden. Een studie van Middlesex University ontdekte dat kinderen, naarmate ze langer gewelddadige computerspellen speelden, aggressiever werden. Kinderen van vier jaar spelen volgens The Observer vaak spellen waarin scenes voorkomen die in film of video's strafbaar zouden zijn. Een directe link tussen geweld in games en toegenomen aggressie bij kinderen kon volgens een ander onderzoek door de Home Office (een departement van de Britse overheid), niet worden vastgesteld.
