Wie denkt dat Tetris in dit tijdperk van 3D-games niet meer interessant is, heeft het mis. Wetenschappers hebben zich namelijk gebogen over de wiskundige achtergronden van het beroemde spel. Gebleken is dat de op het eerste gezicht eenvoudig lijkende opbouw toch ingenieuzer is dan je wellicht zou denken. Men heeft namelijk bewezen dat Tetris voldoet aan de eisen van een 'NP-compleet probleem'. Dit houdt in dat er geen algoritme te geven is dat een efficiënte manier van spelen berekent.
Zowel het maximaliseren van het aantal weggespeelde rijen, het aantal geplaatste stenen voordat het spel afgelopen is en het aantal tetrises (vier rijen tegelijk wegspelen), als het zo laag mogelijk houden van het bouwwerk, zijn niet wetenschappelijk te bereiken. Bovenstaande beweringen gelden zelfs indien de speler van tevoren al zou weten welke bouwstenen er allemaal aan staan te komen, zodat het echte spel - waarbij dit niet het geval is - zelfs nog moeilijker is:
The researchers further found that Tetris is an NP-hard problem, which means it is as least as difficult to solve as any other NP problem. "While you're playing Tetris, you're really solving hard problems," Demaine says. Interestingly, another seemingly simple but highly addictive game, Minesweeper, is also an NP-hard problem. So the next time you lose at either, take comfort in the fact that a computer may not have been able to do much better.
Lees het hele artikel bij Scientific American.