Gigabyte toont eerste oledmonitor met 4-stackpaneel voor hogere helderheid

Gigabyte laat op Computex de MO27Q28G zien, de eerste oledmonitor op basis van een Meta 3.0-woledpaneel. Het 27"-scherm met 2560x1440-pixelresolutie haalt daardoor een piekhelderheid van 1500cd/m². De monitor moet in het derde kwartaal uitkomen.

De woledpanelen die in de huidige generatie monitors worden gebruikt, hebben een drielaagsopbouw, terwijl de nieuwe extra heldere oledtelevisies van LG een 4-stackpaneel hebben. Bij de tv's maakt dat nieuwe paneel, ook wel Meta 3.0, een hogere helderheid mogelijk. Dat geldt ook voor de MO27Q28G-monitor van Gigabyte. Die biedt een piekhelderheid van 1500cd/m² bij hdr-weergave. Bij huidige woledschermen is 1300cd/m² het maximum. QD-oledmonitors komen momenteel niet verder dan 1000cd/m². Evenals bij de meeste huidige woledschermen heeft het paneel van de MO27Q28G een matte coating; het scherm heeft nog steeds een subpixelindeling met rode, groene, witte en blauwe subpixels.

Gigabyte MO27Q82GGigabyte MO27Q82G

De MO27Q28G beschikt over een 280Hz-refreshrate. Dat is iets hoger dan de meeste huidige woledschermen met een 2560x1440-pixelresolutie, die tot 240Hz gaan. Het scherm heeft certificering voor AMD FreeSync en Nvidia G-SYNC en een Vesa DisplayHDR True Black 500-logo en zou 99 procent van het DCI-P3-kleurbereik kunnen weergeven. De monitor rust op een hoogteverstelbare voet die lijkt op die van huidige Gigabyte-schermen zoals de MO27Q2, met een zuilvormige poot en een zeshoekige basis. Ook de kvm-functionaliteit, die op veel huidige Gigabyte-monitors is te vinden, zit op de MO27Q28G. Het merk geeft drie jaar garantie tegen inbranden.

Gigabyte zegt op de beursvloer tegen Tweakers dat de monitor in juli wordt uitgebracht. Het scherm zou 500 dollar gaan kosten zonder BTW. Wanneer de monitor hier precies te koop zal zijn en wat deze in euro's gaat kosten is nog niet bekend.

Update 20-5, 10:20: Prijs en introductiemoment zijn aangepast naar aanleiding van nieuwe informatie van Gigabyte.

Door Friso Weijers

Redacteur

19-05-2025 • 18:49

21

Reacties (21)

21
21
12
0
0
7
Wijzig sortering
Meer helderheid hoef ik niet, enkel betere technieken tegen het inbranden van (QD)Oled monitoren bij regulier office gebruik. Dit is bij de monitoren die tot nu toe getest zijn al binnen 2 jaar merkbaar (wat toch niet echt fijn is voor de portemonnee en afvalberg). Daarnaast de problemen met vsync op lagere fps en het geflikker bij donkere kleuren.
Maar tenzij je deze ook gebruikt voor film of gamen, naast office, dan is het toch veel makkelijker om gewoon een IPS (of co.) te halen?

Overigens ben ik het wel met je eens hoor, ik zou dolgraag een scherm willen zien waar ik naast mijn schoolwerk lekker op kan gamen.
Het 'luxeprobleem' is niet alleen dat OLED zoveel mooier is qua beeld maar dat er nauwelijks nog nieuwe (semi high-end) IPS/VA opties uitkomen, zoals Miniled met voldoende zones en fatsoenlijke firmware. Zie hier voor een recente reactie van mij waar ik net als meer mensen nu een beetje tegenaanlopen qua monitorkeuze :+
ja en het grote probleem met OLED is nog altijd text clarity, zeker op 1440p.
Een 4k heeft dan weer andere nadelen, zeker voor gaming.
Natuurlijk en dat heb ik nu ook in bezit. Maar als ik de beelden van OLED zie met donkere games, is het echt fantastisch mooi! beetje jaloers :D en ik zou het graag willen, maar ik ga niet 2 aparte schermen voor office/gaming neerzetten.
Volgens mij is het zo dat hoe relatief helderder OLED moet, hoe meer warmte en hoe sneller het inbrandt. Daarom doen sommige schermen ook logo's en andere statische elementen dimmen qua helderheid.

Als deze hogere helderheid welke in dit nieuwsbericht wordt beschreven bereikt kan worden zonder dat alles warmer wordt/impract heeft op de levensduur dan zou dat mogelijk ook betekenen dat als je er voor kiest de helderheid lager te zetten zodat het overeenkomt met de huidige generatie de levensduur langer wordt.

[Reactie gewijzigd door !mark op 19 mei 2025 19:26]

Dit is inderdaad waar. Dat is ook de reden waarom LG een WOLED sub-pixel layout maakt. De sub-pixels zijn een kleur-filter voor de witte LED er achter. Door de witte kleur te mengen kan er meer helderheid plaats vinden en daarmee de OLED langer in leven houden.

Samsung heeft hun Quantum Dots technologie ingezet. De subpixels die ze gebruiken reageren op de blauwe LED er achter en stralen daarmee licht uit met minder verlies.

Beide technologieën branden nog steeds in, maar de laatste jaren in mindere maten. Hopelijk komt er nog meer vooruitgang in de technologie dankzij deze ontdekking. Overigens hebben LCDs ook last van image retention en zijn niet heilig, bekijk maar eens het 10 maanden onderzoek van RTINGS.

Ik kan in ieder geval zeggen dat mijn 3 jaar oude QD-OLED monitor na 10 uur gemiddeld gebruik per dag (office en gaming) geen enkel spoort van burn-in laat zien. Gelukkig maar!
ja en dan weer het nadeel van pixelindelingen voor de leesbaarheid van teksten.

We zijn er nog niet... wordt idd wel beter.
Ik kan in ieder geval zeggen dat mijn 3 jaar oude QD-OLED monitor na 10 uur gemiddeld gebruik per dag (office en gaming) geen enkel spoort van burn-in laat zien.P
Schandalig, dat deze opmerking moet plaatsvinden en mensen hun duur verdiende centen maar betalen voor deze brakke techniek. Het gaat kapot omdat het gebruikt wordt en wij moeten dat maar pikken en kopen. Troep!
Meer helderheid hoef ik niet.
Daar ben ik het absoluut niet mee eens. Ik heb nu een QD-OLED, en die wordt gewoonweg niet helder genoeg voor HDR zonder dat ABL het scherm begint te dimmen, dus als ze de helderheid kunnen verhogen zonder dat je last hebt van ABL ben ik hiervan alleen maar voorstander.
Gaan oled schermen kapot bij office werk? Dark mode programmeren?
Ja. Ik had na ~7 maanden burn-in op m'n QD-OLED. Ik gebruik m'n scherm nu nog uitsluitend voor gaming en content consumptie.
Geef mij maar led tegen het inbranden. Al meermaals schermen gehad met brandwonden. Oled heeft al even afgedaan voor mij gezien het fragiele gedoe een duur grapje werd. Jammer want de kwaliteit van het beeld is fantastisch, maar de hardware is niet robuust genoeg voor dagelijks gebruik.

[Reactie gewijzigd door junkchaser op 20 mei 2025 17:38]

Game al jaren op OLED (desktop) en heb zelf nog geen vorm van inbranden ervaren. Ik doe iedere maand pixel refresh/clean welke ingebouwd zit op het scherm.

Ik gebruik een 42" LG C2 EVO TV als PC scherm en ben er dik tevreden over. Het is kwalitatief vergelijkbaar alsof je op een retina scherm van Apple werkt/gamed en daarnaast Gsync en Freesync 120hz support.

Tweedehands kun je ze voor een leuk bedrag vinden zo nu en dan, zeker een aanrader als je de ruimte ervoor hebt!
Geef mij maar een oled met burn in dan vieze ips glow.

Mensen doen alsof je een oled gelijk de vuilnisbak in kan gooien met klein beetje burn in terwijl de gemiddelde LCD met meer issues de fabriek al verlaat.
Eens. Mijn QD-OLED is al 2 keer vervangen onder garantie (gelukkig) voor burn-in. Ik vind de beeldkwaliteit geweldig, maar als deze kapot gaat denk ik dat ik toch maar eens ga kijken voor een miniLED monitor.
Mooi dat dit soort panelen nu ook op de desktop beschikbaar komen, wel erg jammer van de lage resolutie waardoor dit scherm niet echt bruikbaar is. Op 27" verwacht ik minimaal 2160p maar liever 2880p

[Reactie gewijzigd door Aaargh! op 19 mei 2025 19:28]

"Dat is iets hoger dan huidige woledschermen met een 2560x1440-pixelresolutie, die tot 240Hz gaan."

Nou, de mijne doet 480hz (LG UltraGear OLED 27GX790A) en drie andere modellen ook. Maar deze is wél helderder
Oei, die zijn er ook nog inderdaad. Heb de zin iets aangepast.
Ik snap dat gedoe met hogere helderheden nooit. Ik heb een scherm met 350cd/m2 en die staat altijd in hoogste ecostand voor backlight (vergelijkbaar brightness 15) en contrast op 30. En dan twijfel ik soms nog of het niet alsnog te fel is. Zelfs overdag. Mega fel doet toch pijn aan je ogen en als je wat en op en neer gaat met helderheid in scenes dan wordt je toch helemaal gek en overprikkeld van het geknipper?

Dan kun je wel zeggen: "HDR! KAN NIET LICHT GENOEG!"
Maar als alles om het lichte deel heen pikkedonker is, dan heb je toch al een enorm contrast. Waar willen mensen naar toe? Dat als je in de zon kijkt op de TV dat je dan een lasbril op moet zetten?

Ik denk dat ik een scherm met 1300cd/m2 nooit boven de 10% brightness ga gebruiken.
Die bak licht heb je misschien niet nodig maar als je het op een lager percentage van max kan zetten dan zal het gevaar op inbranden ook lager zijn plus deze heeft een nieuw generatie woled paneel dus scherpe tekst en een intro prijs die voor een oled relatief vriendelijk is. Al met al wel goed nieuws, deze ontwikkeling


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn