ASUS en Gigabyte voorzien gamingmonitors van Google TV

ASUS en Gigabyte presenteren op Computex gamingmonitors met Google TV. De M27QS van Gigabyte is een 27" lcd-monitor; bij de ROG Strix XG34WCDMTG van ASUS gaat het om een oledultrawide van 34". Beide schermen moeten deze zomer uitkomen.

ASUS had al eerder een scherm met Google TV, maar de M27QS is de eerste smartmonitor van Gigabyte. Je kunt daar praktisch alles mee wat met een televisie ook kan, behalve natuurlijk het afstemmen op televisiezenders. In plaats van een normaal osd vind je een interface met apps voor streamingdiensten, die je op beide schermen bedient via een meegeleverde afstandsbediening.

Gigabyte M27QSGigabyte M27QS

De Gigabyte M27QS is voorzien van een 27" ips-paneel met 2560x1440 pixels (wqhd). De refreshrate bedraagt 180Hz. Het scherm heeft AMD Freesync, een piekhelderheid van 400cd/m² en biedt een 99 procent sRGB-kleurdekking. Het scherm heeft HDMI-, DisplayPort- en USB-C-ingangen, en beschikt over een tweepoorts USB-hub. Net als bij andere Gigabyte-monitors kun je gebruikmaken van een kvm-functie, hoewel dat in dit geval iets anders werkt, omdat het scherm geen tweede USB-hostpoort heeft. Je kunt in plaats daarvan draadloos beeld casten naar de monitor om met meerdere apparaten dezelfde randapparatuur te gebruiken. Voor de internetverbinding is er ethernet of Wi-Fi 5 aanwezig. Gigabyte heeft 5W-stereospeakers ingebouwd.

De ROG Strix OLED XG34WCDMTG heeft een 34" QD-oledpaneel met 3440x1440 pixels en een 240Hz-refreshrate. Het scherm biedt een 99-procent dekking van DCI-P3, heeft waarschijnlijk een piekhelderheid van 1000cd/m², hoewel ASUS dit niet opgeeft. Dolby Vision hdr-ondersteuning is aanwezig. De XG34WCDMTG heeft twee HDMI 2.1-poorten, een DisplayPort 1.4-ingang en een USB-C-poort met 90W powerdelivery. ASUS spreekt van Wifi 6 en een 5W-speaker met Dolby Atmos.

ASUS ROG Strix OLED XG34WCDMTGASUS ROG Strix OLED XG34WCDMTGASUS ROG Strix OLED XG34WCDMTG

ASUS stelt dat de XG34WCDMTG in het derde kwartaal van 2025 moet uitkomen. Het scherm gaat 1299 dollar kosten exclusief BTW. Gigabyte richt zich voor de M27QS op een introductie in juni of juli, maar kan nog geen prijs geven.

Door Friso Weijers

Redacteur

21-05-2025 • 09:36

56

Reacties (56)

56
56
34
0
0
16
Wijzig sortering
Bart ® Moderator Spielerij 21 mei 2025 09:38
Tja, wat is dan nog het verschil tussen een monitor en tv...
Het verschil wordt steeds kleiner inderdaad en hoewel de comments hier alweer hoofdzakelijk negatief zijn, zie ik er wel een aantal voordelen in. Er wordt namelijk óók veel geklaagd dat er geen kleine 'high-end' TV's meer gemaakt worden. Midrange OLED TV's beginnen bij 42", high-end OLED en LCD TV's beginnen bij 55" en 65". Een kwalitatieve monitor met bijvoorbeeld Google TV is dus een leuke oplossingen voor hen die iets aanzienlijk kleiner willen hebben. Je mist uiteraard nog dingen als een TV tuner (wordt steeds minder gebruikt) en ook veel instellingen die TV's vaak hebben, missen meestal op een PC monitor. En uiteraard het geluid. Bij TV's is het vaak al niet al te best (maar bruikbaar), bij een PC monitor is het eigenlijk altijd heel erg belabberd, als het er überhaupt al op zit!

Er zijn dus nog genoeg verschillen en wil je geen Google TV op je monitor? 99% van het aanbod heeft het niet. Ik zie het 'probleem' dus niet zo...
Een monitor hoeft niet smart te zijn om als TV gebruikt te worden.

Je kan op iedere monitor allerei apparaten op aansluiten die er een TV van maken (TV kastjes van KPN, Ziggo enz, maar ook gewoon Chromecast, Apple TV enz)

Ik had nog recent discussie met iemand die ik ken erover, die wou een kleinere 4k OLED scherm van max 27" als TV gebruiken voor Apple TV en PS5, maar "dit kon niet" omdat "het een PC monitor is".

Diegene was stomverbaasd toen ik zei dat het gewoon kan, mijn Switch heeft nooit een TV gezien, altijd op mijn bureau aangesloten op een monitor.

Hetzelfde met PS4 en PS5 thuis, die laatste op de bureau van mijn partner omdat die 4K scherm ook nog eens VRR ondersteund met de PS5.

Volgens mij weten (bepaalde) normale consumenten (blijkbaar) niet eens dat niks hun tegenhoudt om een monitor als een TV te gebruiken, en dit kan al jaren (vooral sinds dat HDMI de norm op monitoren is, zelfs met Displayport ernaast)

het type consument waar bedrijven van in hun handen gaan wrijven

Geen smart zooi voor nodig op het scherm, je kan alles zelf aansluiten.

Enige verschil is dat meeste TVs meer dan 1 a 2 HDMI aansluitingen hebben in tegenstelling tot een gemiddelde monitor, maar ik zie smart monitoren niet meer krijgen, bedrijven doen dit niet om van een pc monitor een TV te maken, maar zodat ze meer opties krijgen voor data graaien.

En voordat iemand roept "je bent niet verplicht het te gebruiken", dat is het punt niet, troep zit erop en de hardware om die optie te geven is niet gratis (het zit alsnog verwerkt in de prijs van het product)

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 21 mei 2025 10:31]

Een kwalitatieve monitor met bijvoorbeeld Google TV is dus een leuke oplossingen voor hen die iets aanzienlijk kleiner willen hebben.
Voor veel tweakers is een kwalitatieve monitor zonder Google TV een nog betere oplossing. ;) Geen spyware, geen reclame, geen systeem dat na een paar jaar geen updates meer krijgt, geen afstandsbediening met irritante knoppen erop van diensten die je helemaal niet wil gebruiken. Gewoon een eigen htpc eraan koppelen die je los kan upgraden van de monitor, zodat je in de toekomst ook niet alles in één keer hoeft te vervangen.

Ja, op dit moment zijn dat soort "domme" monitors nog goed te krijgen, maar zie hoe snel het ging in de TV-markt. Ik ben echt bang dat binnen een paar jaar alle consumenten-monitors met irritante zooit als GoogleTV o.i.d. geleverd gaan worden. Dan zijn er gelukkig nog zakelijke monitors, maar daar is de keuze vaak toch wat beperkter.
Deze monitoren hebben geen tuner dus zijn geen normale tv's.
Een internet verbinding en dus alleen streaming diensten, voor zolang ze het ondersteunen natuurlijk.
In Nederland heb je nog maar weinig aan een tuner, aangezien praktisch elke provider op een STB is overgestapt
Bij ziggo krijg je nog gewoon dvb-c, waar je de basiszenders op kan ontvangen en met ci kaart ook de rest. Echter ben ik met je eens dat ook ziggo een app levert om daar omheen te werken.
Dat wordt echter wel steeds minder en minder en mogelijkheden zijn beperkter, vandaar ook mn opmerking
Mogelijkheden?
Zoals tv kijken?
Werkt nog steeds hoor.
Volledige interactieve functies. Opnames in de cloud. Externe HD aansluiten is ook niet alles
Noem mij maar ouderwets maar ik kijk tv net als 20jaar terug, live zonder fancy rommel erom heen.
Ik denk dat dan inderdaad het probleem is ;)
Bijna alle zenders ook zonder ci kaart alleen dan de meeste in SD
Er zijn nog steeds mensen die op de coax kabel zitten en die gewoon de digitale tuner in hun tv gebruiken.
In Nederland heb je nog maar weinig aan een tuner, aangezien praktisch elke provider op een STB is overgestapt
Ja, maar de Computex beurs is er niet alleen voor Nederland dat maar een klein land is vergeleken met de rest van de wereld waar de meerderheid een schotel (DVB-S) of een UHF-antenne (DVB-T) gebruikt om tv te kijken...
Ik ben met je eens dat er nog een grote markt is voor tuners, maar ik durf wel te stellen dat die markt langzaamaan kleiner wordt. Ook in andere landen zijn streamingsdiensten immers in opkomst.
Tja, wat is dan nog het verschil tussen een monitor en tv...
• Afwezigheid/aanwezigheid tuner(s).
• Ook DisplayPort-aansluitingen of enkel HDMI.
• De content waar (standaard) postprocessing zich op richt.

De verschillen tussen de twee soorten apparaten vervagen maar zijn nog steeds aanwezig.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 21 mei 2025 10:27]

Gebruik je nog de tuner in je TV? Meeste mensen hebben een Ziggo (oid) kastje die op de TV aangesloten is. En de andere 2 zie je ook op genoeg monitoren.
Ik wel, gaat om standaard tv kijken en dat werkt nog steeds prima.
Gebruik je nog de tuner in je TV?
Ik niet, want ik kijk geen lineaire TV dus heb daarvoor geen abonnement. De optie is wel aanwezig.
Meeste mensen hebben een Ziggo (oid) kastje die op de TV aangesloten is.
Of streamen m.b.v. een applicatie.
En de andere 2 zie je ook op genoeg monitoren.
DisplayPort-aansluitingen zie je vaak op monitoren, maar niet op TV's.

Standaard postprocessing op monitoren verschilt vaak van de standaard postprocessing die TV's toepassen. Je kan de standaardconfiguratie natuurlijk aanpassen en er is natuurlijk overlap.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 21 mei 2025 10:26]

De prijs, een tv is veel goedkoper dan een monitor…
De uitvoering meestal ook. Een monitor zit je dichterbij, waardoor je veel meer eisen moet stellen om het beeld werkbaar te krijgen. Als zijn er inmiddels tv’s die aardig in de buurt komen van monitors, voor de goedkopere geldt dat zeker niet.
verschil kan zijn dat de monitor wel een displayport ingang heeft :).
De ingebouwde tuner?

[Reactie gewijzigd door Blokker_1999 op 21 mei 2025 09:51]

Dit zijn dan vanaf nu de belangrijkste verschillen.
  • Refreshrate
  • Inputlag
  • Aantal en type ingangen
  • Prijs
En het wordt voor hoe lang ondersteund? Dat is meestal met Android/Google TV wel een ding, vooral de ingebouwde versies op TV's zelf.

Naast het feit dat ik niemand ken die echt gaat TVen op z'n monitor ipv gewoon een browserscherm, maar oké, zal wel een markt voor wezen.
Chromecast 4K update support stopt dit jaar, 5 jaar nadat deze uitkwam.

Dat zal bij een monitor vrij zeker niet langer zijn dan dat.
Dat geldt dan voor het OS zelf en mogelijke security updates. Maar via de Google Play Store komen system app updates nog steeds door en Google Play Protect zorgt ook nog steeds voor een vorm van beveiliging. Dus heel dramatisch hoeft dat niet te perse te zijn.
Klopt, maar het blijft zonde dat het zo snel ging.

Plus als er een security issue binnen de betreffende android versie ontdekt wordt, heb je pech (qua apps dan weer niet).

Maar in het algemeen vind ik dit minder problematisch op een Chromecast dan bijvoorbeeld met mijn telefoon, je doet ook veel meer met dat laatste dus updates op een telefoon vind ik belangrijker.

Het is echter alsnog geen excuus voor Google, zeker met hoe overpriced hun nieuwste model is.
Waar haal je de informatie vandaag dat Android TV slecht ondersteund word?

k heb een smart TV met Android TV van zo'n 7 jaar oud waar nog steeds alles op werkt.
Ken eigenlijk geen beter besturingssysteem voor TV's die langere ondersteuning krijgt dan Android TV.
Maar krijg je ook nog Android TV updates en dan voornamelijk beveiligingsupdates? Bij mijn Nvidia Shield (uit 2017) is dat wel het geval, maar bij TVs van die periode volgens mij toch minder.

Voordeel van Android TV is denk ik weer wel dat apps niet altijd een nieuwe versie vereisen. Mijn LG TV uit 2016 met WebOS 3.0 heeft ook nooit grote updates gekregen (zelfs geen 3.5 die weer alleen op de 2017 modellen zat) en er zijn toch wel voldoende "nieuwe" apps die niet voor 3.0 zijn uitgekomen. Zoals HBO Max die bij launch wel WebOS 3.5 ondersteunde maar niet 3.0. (Dat denk ik neer kwam op geen 5 jaar oude TV ondersteunen, HBO Max kwam denk ik in 2021 hier uit?).
Recent heeft mijn TV nog wel een update uitgevoerd maar ik moet eerlijk toegeven dat ik niet gekeken heb wat er precies aangepast was.

Hij draait geloof ik niet op de allerlaatste versie van Android TV maar alle bekende applicaties (Netflix etc.) werken nog wel. Dat vind ik toch wel de belangrijkste ondersteuning, dat de applicaties blijven werken.
Hoeft dit nou echt vraag ik mij af? Tenzij ze zich als TV willen positioneren.
Kan me voorstellen dat dit handig kan zijn voor studenten (met een hele kleine studentenkamer) of thuiswonende kids zonder eigen TV op de slaapkamer.
Ipv op de laptop of tablet kijken, kun je dat nu op je monitor.

*Typo

[Reactie gewijzigd door wvdlinden op 21 mei 2025 12:30]

Kan me voorstellen dat dit handig kan zijn voor studenten (met een hele kleine studentenkamer) of thuiswonende kids zonder eigen TV op de slaapkamer.
Ivm op de laptop of tablet kijken, kun je dat nu op je monitor.
Of je sluit die laptop aan op je monitor, dan ben je niet overgeleverd aan de spy-/ad-/abandonware die smart TV genoemt wordt. :+
Reclame tijden het gamen :D? :+

Toch hang ik er liever zelf een Chromecast/GoogleTV dongle.
Dat Ingebouwde spul verouderd sneller dan het scherm.
Precies, heeft de TV markt ook al meerdere keren aangetoond.

Nou zal dit minder extreem zijn met Android TV vs LG en Samsung hun oplossingen, maar ook dan is een domme scherm gewoon een betere keuze.

Net als met de TV markt vroeger, gaan bedrijven nu de consument op exact hetzelfde manier lekker maken met "Smart Monitoren", en daarna herhaalt de geschiedenis zich op zelfde manier als met TVs.

Misschien moet ik wat harder aan de slag met het zoeken van een nieuwe monitor, ik was van plan de mijne te gaan vervangen maar ik wil geen smart zooi erop, geen Android TV en zeker LG of Samsung hun OS niet (wat zonde is, ik ben al jaren tevreden met mijn LG monitoren)

Ik zou het niet eens gebruiken, op een TV snap ik het nut van bijvoorbeeld Android TV nog, maar op mijn monitor is het totaal overbodig, mijn PC hangt er al aan en kan veel meer.

En als ik er behoefte aan had dan zijn er betere oplossingen zoals Chromecast, Apple TV enz, die je ook lekker makkelijk kan vervangen als de OS support daarvan voorbij is.
Een monitor moet dom zijn voor mijn gebruik. Waar ik wel het nut voor inzie is bijvoorbeeld voor de kinderen, als ze een computer hebben, kunnen ze nu ook wel iets van film in hun kamer kijken bijvoorbeeld. Of voor een student. Maar de vraag is dan ook weer ... hoe lang gaat dit meegaan. Een scherm vervang ik pas als het stuk is, of als de nood bestaat om een model groter te gaan (gebruik mijn pc professioneel). Meeste schermen gaan wel 10 jaar mee, maar ik betwijfl dat binnen jaar die Google TV nog wel zal werken. En dat er nog update zijn voor Google tv is leuk ... Maar ik zie dat aan onze tv van uit 2018 (top lcd model van sony) en dat is gewoon tergend traag geworden door de tijd. En nee ik hoef geen nieuwe tv, het beeld is prima. Deze zal eerst moeten stuk gaan of binnen 4-5 jaar een nieuwe kopen
Waar ik wel het nut voor inzie is bijvoorbeeld voor de kinderen, als ze een computer hebben, kunnen ze nu ook wel iets van film in hun kamer kijken bijvoorbeeld.
Als er al een computer op de monitor is aangesloten, dan is de meerwaarde van GoogleTV toch vrijwel nul? Een computer kan net zo goed media afspelen en via de browser kan je bij alle mogelijke streamingdiensten. Dan is het ook nog eens een stuk makkelijker om er een goede adblocker op te zetten om het kijken nog aangenamer te maken.
Dit dus, de meerwaarde van GoogleTV toch vrijwel nul en toch hebben ze bij Asus en Gigabyte kunnen pushen hiervoor, centjes? Andere voordeeltjes?
Ik heb al meer dan 20 jaar geen tv ivm al die gepushte reclames met hun zogenaamde verdienmodel.
Dus enige meerwaarde? Ik zie eerder, geen updates meer na een aantal jaar en monitor niet meer goed werkend :F

Geef mij gewoon een normale monitor zonder poespas, zal toch schelen in de prijs, geen toeters en bellen van Google?
Van ene kant beter Google TV dan iets anders.

vraag is hoe lang de support zal zijn als zelfs met hun eigen Chromecast 4K, Google maar 5 jaar support gaf

Aan de andere kant een dikke "eww", TV markt heeft al langer getoond hoe erg "smart" doorslaat, hou de monitoren dus vooral het liefst lekker "dom", en wie smart functies nodig heeft is beter af met een externe oplossing (Chromecast, Apple TV enz)

natuurlijk ook de gebruikelijke reclameknoppen op de afstandsbediening zie ik...

Want nu creëren die bedrijven extra kosten (OS moet ergens op draaien, die extra hardware is niet gratis) en daar zal men ook op ten duur geld aan willen verdienen (met data bijvoorbeeld, zelfs als het nu nog niet zo is met een simpele update kan dat zomaar veranderen)

Slechte trend dit, ik was hier al bang voor toen Samsung ermee was begonnen op monitoren.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 21 mei 2025 09:53]

Aan de andere kant een dikke "eww", TV markt heeft al langer getoond hoe erg "smart" doorslaat, hou de monitoren dus vooral het liefst lekker "dom", en wie smart functies nodig heeft is beter af met een externe oplossing (Chromecast, Apple TV enz)
Je bent niet verplicht om het "smart"-prutje te gebruiken.
Want nu creëren die bedrijven extra kosten (OS moet ergens op draaien, die extra hardware is niet gratis) en daar zal men ook op ten duur geld aan willen verdienen (met data bijvoorbeeld, zelfs als het nu nog niet zo is met een simpele update kan dat zomaar veranderen)
Je bent niet verplicht om updates te draaien of zelfs om die apparaten een internetverbinding te geven.

Het bovenstaande geldt voor zowel TV's als computermonitoren. Kijk naar de specs van het scherm en de prijs en zie of dat voldoende waarde voor jou is. De extra optionele zaken waar je niets mee doet zijn bijzaak en kan je negeren.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 21 mei 2025 10:29]

Het bovenstaande geldt voor zowel TV's als computermonitoren. Kijk naar de specs van het scherm en de prijs en zie of dat voldoende waarde voor jou is. De extra optionele zaken waar je niets mee doet zijn bijzaak en kan je negeren.
Kan je het echt helemaal negeren? Als ik dit in het artikel lees, doet dat vermoeden dat je toch af en toe te maken krijgt met irritante ongewenste smartfuncties, als je bijvoorbeeld iets aan de instellingen van je monitor wilt aanpassen:
In plaats van een normaal osd vind je een interface met apps voor streamingdiensten, die je op beide schermen bedient via een meegeleverde afstandsbediening.
Als ik dit in het artikel lees, doet dat vermoeden dat je toch af en toe te maken krijgt met irritante ongewenste smartfuncties, als je bijvoorbeeld iets aan de instellingen van je monitor wilt aanpassen:
Dus je moet bij het aanpassen van diepgaande instellingen wellicht wat meer graven. Hoe vaak pas je die instellingen aan? Zelf doe ik dit na initiële gebruikname en configuratie nooit.
vraag is hoe lang de support zal zijn als zelfs met hun eigen Chromecast 4K, Google maar 5 jaar support gaf
Hoezo 5 jaar support?

Hij wordt na 5 jaar niet meer verkocht, maar hij krijgt nog steeds ondersteuning. Alle Google Cast/TV apparaten krijgen nog steeds updates, behalve de allereerste Chromecast uit 2013. De 2e generatie uit 2015 krijgt nog steeds updates. Toevallig een week of 2 geleden nog.
https://support.google.co...mentation/answer/10231940

https://www.androidpolice...better-android-14-update/
the 4K Chromecast will get security patches until the end of September 2025, while the Chromecast HD should get firmware updates until September 2027.
Ik baseerde mij op de "Chromecast with Google TV 4K" (niet de nieuwere Streamer model) model aangezien wij die thuis hebben, de zwakkere HD model kwam 2 jaar later uit en heeft 2 jaar langer te gaan.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 21 mei 2025 10:50]

Hoe gaar :/

Gelukkig is het geen gigantisch probleem voor Android TV, omdat compatibiliteit zo los is. Shields zitten nog op Android 11 en krijgen ook enkel bugfixes.
Gaan we naar een wereld waar je aangewezen bent op een zakelijke monitor als je al die smart-onzin niet wil?

Erg jammer dat dit zo gepusht wordt. Het zit vaak ook nog vol met reclame, bespioneert je en is na een paar jaar verouderd.
Is DP 2.1 zo ontiegelijk duur om te implementeren? (bijna) al die nieuwe ultrawide en high refreshrate monitoren komen steeds met DP1.4 of DP2.1 maar dan niet met de volle snelheid zodat je altijd DSC moet gebruiken.
Dit klinkt als: Wij willen nog meer geld verdienen aan de klant, en reclame tonen als jij je monitor voor 10 seconden niet gebruik.
Ik zou mij toch afvragen of je een product van Google moet kopen, software ondersteuning kan opeens stopgezet worden of ze vinden het niet meer hun 'core'.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn