ASUS brengt 'kabelloze' RTX 5070 Ti met verwijderbare stroomadapter uit

ASUS introduceert een reeks witte RTX 50-videokaarten. Daaronder valt een TUF Gaming GeForce RTX 5070 Ti met 'kabelloos' ontwerp. Deze 5070 Ti wordt optioneel van stroom voorzien met een verwijderbare stroomadapter, die aan de onderkant van de videokaart zit.

De ASUS TUF Gaming RTX 5070 Ti BTF White Edition is de eerste videokaart die beschikt over deze verwijderbare stroomadapter. De videokaart heeft een GC-Hpwr-connector aan de onderkant, die aangesloten kan worden op de bijbehorende aansluiting op bepaalde BTF-moederborden van ASUS. Deze kan tot 1000W leveren.

Het systeem van ASUS maakt een 'kabelloos' ontwerp mogelijk, aangezien er geen stroomkabels op de bovenkant van de videokaart aangesloten moeten worden. In plaats daarvan worden de stroomkabels achterop het moederbord aangesloten, waarna de stroom via de GC-Hpwr-aansluiting wordt doorgesluisd naar de videokaart. Zo blijven de kabels uit het zicht van de gebruiker.

Gebruikers die deze stroomaansluiting niet willen gebruiken, of een niet-compatibel moederbord hebben, kunnen de GC-Hpwr-stroomadapter van de videokaart verwijderen. In dat geval wordt de videokaart voorzien van stroom met een gewone 12V-2x6-aansluiting. Er komt ook een TUF Gaming RTX 5070 Ti White Edition-variant zonder deze speciale stroomconnector.

ASUS biedt al langer 'kabelloze' videokaarten aan als onderdeel van zijn BTF-initiatief. Eerder waren die connectors echter niet verwijderbaar, waardoor ze alleen gebruikt konden worden met compatibele BTF-moederborden. Deze nieuwe aansluiting maakt daar verandering in. ASUS demonstreerde zijn nieuwe connector eerder dit jaar al, maar deze RTX 5070 Ti is de eerste videokaart die er daadwerkelijk gebruik van maakt.

Er komen ook witte versies van de ASUS ROG Astral RTX 5090 en RTX 5080, naast een witte Prime RTX 5070. De kaarten komen in de komende maanden op de markt, maar de prijzen zijn nog niet bekend.

ASUS TUF Gaming RTX 5070 Ti BTF White Edition
De TUF Gaming RTX 5070 Ti BTF met afneembare stroomadapter. Bron: ASUS

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

15-05-2025 • 11:05

62

Reacties (62)

62
61
20
0
0
37
Wijzig sortering
Dit mag van mij gerust de standaard worden. Het ziet er netter uit, en we vermijden misschien ook het hele gedoe met smeltende stroomkabels.
Die smeltende stroomkabels komt ook gewoon omdat men teveel bespaart, op een kaart van +1000€ |:( . Een paar shunts en je kan de stroom meten over de pinnen, als je dan over bepaalde paren een hogere stroom meet dan andere of vice versa, dan weet je dat de connector er niet goed in zit. Kaart kan dan in fail safe mode gaan en adhv een luide biep en/of visuele melding aangeven dat de kabel niet goed aangesloten is. Asus bijvoorbeeld, voegt dit zelf toe aan kaarten waar dit een risico vormt.

Onderaan deze pagina vind je daar een voorbeeld van. De voorlaatste afbeelding.

Verder prefereer ik een kast zonder raam ipv een oplossing te verzinnen voor een probleem dat niet bestaat.

[Reactie gewijzigd door BlaDeKke op 15 mei 2025 11:34]

het probleem is niet zozeer dat de kabel niet noodzakelijk slecht verbonden is, er zit geen regulatie in de stroom die door de kabels gaat, zelfs al zit de kabel perfect in kun je nog afwijkende spanning hebben op de individuele kabels, Derbauer en Jayz2cents hebben hier al genoeg testen op gedaan.
En denk je dat de stroom toevoer via je moederbord wel altijd goed gaat, hier zullen ook fouten ontstaan moederborden doorbranden en kappot gaan. Een losse kabel is een veel goedkopere oplossing.
Nee want dan doen ze ineens wel aan loadbalance management en is je weerstand op elke lijn precies gelijk, waarom denk je dat lanes zigzaggen over je moeder board om de lengte altijd zelfde te hebben zodat weerstand en latency altijd gelijk is.
Dat wist ik niet, bedankt voor je uitleg.
Die zigzaggende spoortjes is voor (gelijke) latency, niet voor gelijke weerstand. Dat zijn ook erg dunne spoortjes, daarmee weet je al dat ze geen zware stromen (kunnen) voeren.
en waarom is de latency hoger als de track langer wordt?

Omdat er meer weerstand en afstand is.

maar zoals ik al zeg als power over een mobo gaat dan doet je wel loadbalance en controle anders word het een dure recall actie gezien alles onder garantie moet.
De truc is de looptijd. Bij snelle signalen (zoals bussen op een mobo) wil je dat de transitie van je signaaltjes op hetzelfde moment aankomt. Dat is de enige reden om te "kronkelen" met de spoortjes.

https://resources.pcb.cad...gth-matching-vs-frequency

Load balance is niet nodig als men een paar flink brede sporen gebruikt, (ofwel niet opdelen in losse spoortjes en contacten)
Als je naar de connector kijkt hebben ze dat hier ook gedaan. Gewoon een paar lomp brede sporen en contactveren in plaats van zes dunne(re) 12V lijntjes.
Weet niet wat jij ziet maar bij mij zijn ze niks dikker of dunner dan andere 12V lijnen

https://www.asus.com/moth...tuf-gaming-z790-btf-wifi/

Als je kijkt naar de backside zie je dat het alleen de connector GCVHP is die dikker is maar op mobo is het gewoon een normale dikte.

Maar goed uiteindelijk verplaats je het probleem alleen maar van de Vid kaart naar de achterkant van het Mobo gezien daar de 12VHP connector alsnog ingestoken wordt dus hoop dat ze dat gewoon LB sensing hebben gemaakt zoals het hoord.
Die dunne lijntjes die je daar ziet zijn niet de voedingslijnen, die zullen zelfs met een dikkere koperlaag minimaal een halve cm tot een cm breed zijn.
En die zullen ergens op een laag in het bord liggen. Moederborden zijn multilayer, een laag of 8 tot 14 in een modern bord.
Dus als je heel dikke stromen wilt overbrengen leg je die banen zelfs op meerdere lagen parallel. Het is al de norm dat je voedingslijnen op verschillende lagen legt.

[Reactie gewijzigd door Sine op 16 mei 2025 14:56]

Maar dan zou ik verwachten dat die pinnetjes dus niet zijn aangesloten op de bodem laag en dat zijn ze wel allemaal
Kijk eens goed, ik zie een enkel spoortje landen op die eilandjes, de meesten lopen er tussendoor.
Verder prefereer ik een kast zonder raam ipv een oplossing te verzinnen voor een probleem dat niet bestaat.
Ach, je hebt ook auto's met een doorzichtige motorkap....

En minder kabels is ook zonder doorzichtige panelen een pluspunt.
Inderdaad. Dit heeft zeker potentie.
Op de foto lijkt het erop dat de GC-Hpwr-stroomadapter 2 grote vlakken voor de voeding heeft: 1x "plus", 1x "min". Als deze connector (en alles wat er achter zit) berekend is om al het vermogen over deze twee pinnen te laten lopen, ben je dus al het load-balancing af.

De vraag is nog wel met wat voor soort kabel deze connector aan de achterkant gevoed wordt. Als dit nog steeds met meerdere kabels vanuit de voeding gebeurt...verplaats je meer het probleem dan dat het opgelost wordt.
Drie keer raden wat voor een kabel je achterop het moederbord mag inpluggen om deze connector van stroom te voorzien.

Je voegt met dit systeem alleen een extra connector toe in het pad van voeding tot GPU, dus de kans op smeltende connectoren /kabels zal even groot of groter zijn.
Of het is weer een verdere stap richting de 12VO standaard. Dan heb je al een dikke 12V op het bord. En dat "gewoon" met een ouderwetsche molex connector.
Goedkoper dan? Aangezien je bespaart op kabels? ;)

[Reactie gewijzigd door BlaDeKke op 15 mei 2025 11:26]

Duurder, je bespaart niet op kabels, hij heeft juist een duurdere kabel:

''Deze 5070 Ti wordt optioneel van stroom voorzien met een verwijderbare stroomadapter,''
r&d is ook niet gratis natuurlijk.. en dat betaalt de klant.
Ik denk dat ik pas op kabelloos overga als er een duidelijke standaard achter zit die door iedereen gebruikt wordt.
Laat dit nu net onderdeel zijn van het BTF initiatief, wat mogelijk leid tot een standaard maar voor nu volgen ze allemaal hetzelfde concept dus blijven ze vrij compatible met BTF kasten.
Een initiatief is stap één, en dat is inderdaad een goed begin. Een algemeen geaccepteerde standaard komt pas later. Maar ik wacht gewoon geduldig af. We zien wel wat er van komt.
Dat ASUS dit daadwerkelijk in de markt zet zodat het getest kan worden, verhoogt de kans dat dit, of een iteratie hiervan, in de PCI specificatie word opgenomen enorm.
Dat zou iig een betere keuze zijn dan die 12V-2x6 en 12V-HPWR dat de PCI-SIG goed heeft gekeurd. >_<

Edit:
En de standaard bestaat ook al voor servers zowel in pcb als in kabel versies, en dat was een veel betere keuze geweest dan die waardeloze 12V-HPWR troep.

[Reactie gewijzigd door player-x op 15 mei 2025 12:38]

Mag je Intel voor bedanken, die hebben de 12V-HPWR connector voorgedragen bij de PCI-E SIG.
De videokaart heeft een GC-Hpwr-connector aan de onderkant, die aangesloten kan worden op de bijbehorende aansluiting op bepaalde BTF-moederborden van ASUS. Deze kan tot 1000W leveren.
Neem aan dat dit 12V is... ze jagen dus gewoon rustig 83 Ampère door die moederbord pcb spoortjes? Bizar. Ik zou persoonlijk altijd voor de rechtstreekse verbinding kiezen rechtstreeks vanuit de voeding. 1 stekker. En dat heeft al de nodige problemen opgeleverd als je het debacle ziet van alle verbrande stekkertjes. En dan willen ze het nu via het moederbord gaan doen?
Nee, gaat niet via de moederbord spoortjes....
standaard VRM voor een CPU:
VCore-powerstages - 80A
Aantal VCore-powerstages - 14x

dus die 83A maakt echt geen verschil voor een GPU of voor een CPU lol
Gelukkig is het voor je CPU geen 80A @ 12V.
Het gaat als pinnen direct door het moederbord heen niet over sporen op/in het moederbord.
Mooie ontwikkeling, hopelijk komt er snel een uniforme standaard voor alle fabrikanten. BTF dan zit je nu nog echt aan ASUS vast met moederbord en GPU. Gelukkig kan je deze GPU ook op 'normale' moederborden gebruiken.
Het voordeel van een kabel die er niet aan de side panel kant van de kaart uitsteekt is er zeker, aangezien hierdoor de sidepanel dichter naar de kaart geplaatst kan worden, waardoor er of een bredere kaart met grotere fans, of een smallere behuizing gebruikt zou kunnen worden.

Ik vind alleen de aanpak van bijvoorbeeld de nieuws: Sapphire toont RX 9070 XT Nitro+ met 'onzichtbare' 12V-2x6-aansluiting mooier, waarbij de connector aan het einde van de pcb zit, en onder de heatsink door naar achteren doorgevoerd wordt. (Alleen jammer dat dit dan weer met een 12v-2x6, ipv 3x8pins is gedaan.)

[Reactie gewijzigd door NESFreak op 15 mei 2025 11:38]

Er komt ook een TUF Gaming RTX 5070 Ti White Edition-variant zonder deze speciale stroomconnector.
Hoe debiel is dat?

Als je wil dat dat ingeburgerd raakt kies je toch gewoon voor 1 ontwerp dat beide kan?
Ingeburgerd zal het niet raken zolang het veel meer kost dan gewoon een simpele zwarte videokaart met kabel(s) zoals we die gewend zijn.. Ik vind het allemaal prima dit soort innovaties, maar het moet dan ook wel echt nut hebben en niet alleen maar voor "looks" zijn en ook niet betekenen dat het alleen maar weer duurder wordt.. Mijn boeit het echt totaal niet hoe mijn PC er van binnen uitziet, zolang de specs maar goed zijn, de koeling voldoende en het niet teveel geluid produceert.. En dat wil ik zo goedkoop mogelijk kunnen kopen..
Asus is nooit de goedkoopste en stel dat het hen €2-3 in productie kost. Dan is het toch veel interessanter om gewoon te zeggen "vanaf die tier heb je bij ons altijd zo´n aansluiting"?

Dat kost hen waarschijnlijk exact hetzelfde of minder ivm productielijnen, packaging, warehouse en klantenverwarring én je verwijdert het keuzeprobleem voor je consument.
Niet.... de witte variant zal ongetwijfeld normale rtx 5070 ti zijn met wit geschilderd plastic ipc zwart. Voor die kabelloze variant hebben ze ongetwijfeld de halve pcb moeten verbouwen. En daar zit het geld in. En als je beide zou willen doen zit je weer tegen lose connectors aan te kijken dat is ook geen gezicht.
Wit. Puur wit. Hoe lang (UV instraling) en stof, beide in de loop van de tijd. Hoe lang blijft bling-bling mooi? Iemand ervaring mee? Schoonmaken / blazen, voorkom draaien van de fans anders schade aan electronica etc. etc. Welk onderhoud en wat helpt wel en wat niet tegen de bij-effecten van onontkoombare veroudering en gebruik?
Ik neem dat je niet vaak in de tuin zit je met je desktop pc? Zolang ie binnen staat, achter het raam zal het wel meevallen met de UV straling.
Toch werden de meeste witte kunststof onderdelen van computers geel op den duur. En ze stonden uiteraard allemaal binnen. Ik kan hierover meepraten sinds het Commodore 64 tijdperk (niet de chocoladebalk, maar de updated versie in het creme/wit, net als de 128(D) en de Amiga's).
Klopt maar de meeste gebruikte wit kunststof. En niet witte verf. Mijn witte kozijnen zijn ook na 10 jaar vol in de zon nog relatief wit.
Ramen blocken volgens mij doorgaans alleen UV-B en geen UV-A. Laat die laatste nu net de voornaamste oorzaak zijn van plastic veroudering (door zonlicht).
Dat, en de meeste kasten hebben ook glas...
Toch verkleurd eigenlijk alles achter een raam (op den duur). Een raam blokkeert zoals ik hieronder lees, dus echt niet genoeg.
In mijn ervaring is het probleem bij een witte build niet zozeer de verkleuring, maar de 'tint' wit matchen tussen je verschillende componenten. Mijn case, CPU-koeler en kabels hebben allemaal wit erin, maar op de koeler is het veel geler/warmer dan de rest. Bij donkere tinten valt dat natuurlijk een stuk minder op.

In de ruim 5 jaar dat ik die build nu heb, is mij geen verkleuring opgevallen.
Zwart absorbeert meer licht dan wit.
Zwart absorbeert meer licht dan wit.
Klopt +/- 90% vs 10%, maar het verschil tussen bijna zwart en zwart is veel kleiner dan tussen geel en wit.
Hangt van het materiaal af en hoe ze het "wit" hebben gemaakt. Zoals ik het begreep gebruikte ze vroeger wit plastic en dan wordt inderdaad heel snel geel. Maar vandaag de dag gebruiken ze witte verf(met vaak een beschermlaag) en die blijven jaren goed. Ik had een premium witte kast uit 2013 tot ongeveer 1 jaar geleden en die was nog steeds wit na 10 jaar voor het raam staan. Dus ik verwacht niet dat Asus problemen zal hebben met het wit houden(en anders zelf spuiten na 5+ jaar hoef je toch geen garantie meer te verwachten). Schoonmaken valt juist mee. Wit grijs kleurig stof zie je er bijna niet op. Bij toetsenborden en muizen zie je wel sneller die huidolie plaktroep zitten. Maar dan kan je met een doekje prima schoonmaken.
Dit is alleen leuk als je al een moederbord hebt die dit kan of als jouw die kabel echt zou boeien. Ik zou persoonlijk niet een upgrade doen van moederbord voor zo'n optie.
Dit doet me denken aan de Apple Display Connector van vroeger. Totaal onzinnig idee in de praktijk maar dat werkte ook met zo'n soort card-edge connector om 25v spanning te leveren aan de GPU voor een scherm zodat alles met 1 kabel kon.

Echter was er ook een high end GPU (ik geloof de NVIDIA GeForce 6800 Ultra DDL) die deze spanning omzette en gebruikte voor extra stroom zodat er geen externe stroomconnector nodig was

[Reactie gewijzigd door MatiasG op 15 mei 2025 12:08]

hmm nog een stekker op een systeem van stroomvoorziening (12V 2x6) dat toch al niet bekend staat om zijn degelijke implementatie op 50-series kaarten, ik weet niet of dat zou zo'n geniaal idee is. Op zich voor een 5070 misschien niet zo'n probleem, maar ik word er persoonlijk niet enthousiast van.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn