ASUS toont GeForce RTX 4090-videokaart die kabelloos van stroom wordt voorzien

ASUS komt met een BTF-versie van zijn ROG Strix GeForce RTX 4090. Deze beschikt over een extra PCIe-connector aan de onderkant waarmee de videokaart direct vanaf een bijbehorend BTF-moederbord van stroom kan worden voorzien. ASUS komt ook met een RTX 4070 Ti Super BTF.

De ASUS GeForce RTX 4090 BTF- en RTX 4070 Ti Super BTF-videokaarten zijn nieuwe gpu's in het BTF-concept dat de fabrikant vorig jaar al heeft geïntroduceerd. In die BTF-serie, ook wel 'Back to the Future', biedt ASUS moederborden en videokaarten met stroomaansluitingen aan de onderkant van beide producten. Dat moet het kabelmanagement versimpelen en pc-builds beter doen ogen.

De videokaarten in kwestie beschikken over een kleine PCIe High-Power-connector, die tot 600W vermogen kan leveren. Ze kunnen gebruikt worden in combinatie met bepaalde ASUS BTF-moederborden, waarop een bijbehorende aansluiting zit. De videokaarten hebben daarmee geen 12Vhpwr-kabel of andere aansluiting nodig om stroom te krijgen. ASUS levert daarvoor een BTF-versie van zijn bestaande GeForce RTX 4090 ROG Strix, naast een witte RTX 4070 Ti TUF Gaming, beide met drie ventilators.

ASUS komt met twee verschillende soorten BTF-moederborden. De BTF Advanced-modellen beschikken over een PCIe-stroomaansluiting voor de hierboven genoemde videokaarten. ASUS toont tijdens de CES twee van dergelijke modellen: een ROG Maximus Z790 Hero BTF en een TUF Gaming Z790-BTF Wi-Fi. Die moederborden beschikken ook over stroomaansluitingen aan de achterkant, zoals de ATX-stroomaansluiting met 24 pinnen en de 8-pinsaansluiting voor de cpu.

ASUS komt daarvoor ook met twee BTF-behuizingen die beschikken over de juiste inkepingen, zodat de kabels aan de achterkant van het moederbord ingeplugd kunnen worden. Dat zijn de Hyperion GR701 BTF en GT302, respectievelijk in de ROG- en TUF Gaming-series. ASUS meldt niet wanneer de verschillende BTF-producten uitkomen of wat ze gaan kosten.

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

09-01-2024 • 15:46

67

Reacties (67)

67
65
30
0
0
34
Wijzig sortering
dit vind ik persoonlijk echt een goeie vooruitgang. Lang geleden dat ik ergens nog hyped over ben geweest.
Doet me denken aan vendor lock.
Vast zitten aan zelfde fabrikant wegens een bepaalde verbinding.
Tenzij andere fabrikanten ook met zo'n moederbord connection komt.
ASUS heeft alleen maar voordeel als dit onderdeel wordt van een ATX-standaard. Als je als pc-componentenboer aan vendor lock doet, denk ik dat je meer bouwers kwijtraakt dan dat je extra vergaart aan hier en daar een moederbordje.

In deze industrie telt het bouwen van kwalitatief hoogwaardig materiaal dat modulair te combineren is nog behoorlijk mee.

Edit: Overigens heeft ASUS al de BTF Alliance gestart, waar in ieder geval alle grote kastenbouwers al aan zijn aangesloten. Dat heeft dan vooral betrekking op de aansluitingen aan de achterkant van het moederbord. Afhankelijk van of ASUS vindt dat die BTF PCIe HP-connector breed geadopteerd dient te worden, zou ik verwachten dat in ieder geval MSI en Gigabyte niet achter willen blijven.

[Reactie gewijzigd door Vinny_93 op 26 juli 2024 03:06]

De kans dat dat gaat gebeuren is erg klein, er zijn al heel veel van dit soort concepten ontwikkeld. Pas als bijvoorbeeld Nvidia mee gaat doen zullen andere fabrikanten ook mee gaan doen. Maar Nvidia zal dit niet snel gaan doen omdat je dan iedereen met een oud moederbord uitsluit, in het geval van een andere kabel heb je altijd de mogelijkheid om met verloopkabels te werken, maar met deze optie kan je niets anders dan een ander moederbord kopen. Nvidia zal dan dus minder kaarten verkopen.
Het idee is leuk, maar ik en waarschijnlijk de meeste mensen zullen dit niet kopen voordat het een officiële standaard is.
Je hoeft op het begin zo'n nieuwe connector alleen bij de high end kaarten beschikbaar te maken. Die zijn over het algemeen toch te snel voor je "oude" hardware.

Desnoods een korte tijd een paar extra SKUs. Er zijn er toch al veels te veel per fabrikant, zie bijvoorbeeld de nieuwe Super kaarten van Gigabyte: https://videocardz.com/ne...force-rtx-40-super-series

Mijn nieuwe AMD 7800 XT ervaarde een bottleneck van mijn nog best wel recente Ryzen 3700x... en dan gaat het nog over een mid range videokaart. Stel ik had een 7900 XTX gekocht, dan had die niet echt beter geweest dan de 7800 XT omdat mijn CPU er veels te traag voor was.

Het luistert allemaal zo nauw tegenwoordig als je high end wil. Met alleen je GPU upgraden kom je er niet meer.
Die bottleneck zal veel kleiner zijn wanneer je de CPU uitwisselt voor een 5800X3D. Het gaat hier ten slotte over GPU en moederbord compabiliteit, en niet zo zeer over CPU en GPU compabiliteit. AMD moederborden gaan vaak jaren lang mee en de nieuwste high end GPU's laten zich nu nog goed met de oudere standaard combineren.
Oh zeker. Ik ben zelfs voor een 7800x3d gegaan en ga mijn oude desktop gewoon op V&A zetten

We kunnen prima tijdelijk kaarten met de nieuwe en met de oude connector doen :-)
Maar het idee is dan dus dat je met een 5800X3D geen nieuw moederbord nodig had. Nu heb je een nieuw bord gekocht en had je dus meteen voor een BTF compatible bord kunnen gaan.
Ten tijden dat Sata zijn intrede deed waren veel harde schijven die Sata power ondersteunde ook uitgerust met een Molex connector. Welliswaar zat er een plastic kapje over de molex connector, maar als je een voeding had zonder sata power had was dit geen probleem.

Een vergelijkbaar mechanisme zou ook op videokaarten ook kunnen werken. Dat je b.v het powerbitje van de kaart moet afschroeven en dat je een of ander plastic kapje moet verwijderen van de PCI-E connector.

Weliswaar zit je wel met het probleem dat het er tegenwoordig ''mooi'' uit moet zien. Maar ik denk wel dat er eventuele oplossingen gebruikt kunnen worden.
Ik vind het juist mooi dat Asus dit probeert. Er is ook al eens een fabrikant geweest (ik dacht ook Asus) die een moederbord had gemaakt waar alle aansluitingen op de achterkant zaten voor een mooie look.
Als zulke dingen niet geprobeerd worden, zal er nooit innovatie op dit gebied ontstaan. Laat ze maar lekker vendor-locken voor nu, maar als het ontwerp zich bewijst, zal zoiets als dit een standaard worden voor alle toekomstige merken.
Dat was denk ik Gigabyte met hun Project Stealth van 1.5 jaar geleden:

https://www.gigabyte.com/DIY-KIT/GB-STEALTH-COMBO-IN2181#kf

Maar ook MSI is er mee bezig al lijkt dit was minder vergaand dan Asus en gigabyte, artikel van gister: https://www.guru3d.com/st...and-enhancing-aesthetics/
Doet me denken aan vendor lock.
Vast zitten aan zelfde fabrikant wegens een bepaalde verbinding.
Tenzij andere fabrikanten ook met zo'n moederbord connection komt.
Vendor Lock is de neuwe strategie van asus, kijk maar naar de nieuwe CES laptops die ze uitgebracht hebben (die bevatten een nieuwe vierkantige properietary aansluiting) in de plaats van de ronde aansluiting die ze op haar andere hoge wattage laptops had. De ronde kan je overal vinden of maken, maar zo een vierkante niet.
Voor de voeding bedoel je? Lenovo heeft al jaren een rechthoekig blokje ipv. een rond stekker hiervoor.
Lenovo heeft al jaren een rechthoekig blokje ipv. een rond stekker hiervoor.
Lenovo is ook niet vies van Vendor lock in.. die hebben zelf CPU's so gemaakt dat ze alleen op Lenovo moederborden werken
Voor nu is het een Asus dingetje: https://edgeup.asus.com/2...-the-cables-out-of-sight/

En ook nog een speciale kast:

"For the most part, standard PC DIY components will work with a BTF motherboard. You won’t need specialized CPU coolers, power supplies, SSDs, or RAM. But you will need a compatible chassis. Standard motherboard trays — at least, ones that haven’t been turned into Swiss cheese with a Dremel — won’t let you access the connectors on a BTF motherboard."

Gelukkig wel ook van andere leveranciers straks:

"Many more BTF chassis options from the BTF Alliance
As proud as we are of the look and feel of the ROG Hyperion BTF and TUF Gaming GT302, we know that builders like to have a full menu of options as they’re picking out a chassis for their next PC. That’s why we’ve partnered with many of the biggest names in the PC case industry to create the BTF Alliance. Through this partnership, you’ll have your choice from a wide range of PC cases that are fully compatible with our BTF motherboards.

You’ll start to see these chassis options launch in the first quarter of 2024. Aerocool, be quiet!, Cooler Master, Corsair, Inwin, Lian Li, Phanteks, Silverstone, and Thermaltake all have BTF chassis designs in the works. Look for their announcements in the weeks to come."

[Reactie gewijzigd door njitter op 26 juli 2024 03:06]

Niet als het loyalty-vrij gebruikt mag worden door andere bouwers. In dat geval zullen de andere spelers snel volgen denk ik.

Wel een kanttekening: een nieuwe videokaart met deze High Power connector kan mogelijk niet in een moederbord zonder deze connector. Dus geen upgrade-kaartje voorlopig. Past fysiek niet met de nieuwe connector en componenten op het mobo, mogelijk geen voedingsplug achterop de kaart en zo wel mogelijk open contacten die kunnen kortsluiten.

Mocht het wel loyalty verschuldigd zijn of zelfs niet door anderen gebruikt mogen worden, zie ik ook geen lock-in: Ik ga er vanuit dat het moederbord deze niet per se nodig heeft om een andere videokaart te voeden via de gebruikelijke kabels. Gewoon bijvoorbeeld een MSI er op zetten en de kabel aansluiten, en gaan!

[Reactie gewijzigd door Waterbeesje op 26 juli 2024 03:06]

Klopt wel een beetje, maar iemand moet de eerste zijn. Anders is er nooit vooruitgang. Ik vind het ook wel wat hebben.
Denk dat ik bij de aanschaf van een nieuwe PC het zelf niet erg vind om dan volledig ASUS te gaan vanwege een dergelijke feature.

Maar kan mij ook voorstellen dat anderen daar anders over denken. Dan hoef je het natuurlijk ook niet te kopen. Merken en keuzes genoeg gelukkig.
Ja? Ergens is het toch logisch dat energieslurpende componenten een directe lijn naar de voeding hebben. Ik vraag me juist af of dit geen effect heeft op de levensduur van de mobo's..
Ik vraag me juist af of dit geen effect heeft op de levensduur van de mobo's..
Lijkt me niet. Dit soort amperages door de printplaat vervoeren doen videokaarten zelf ook gewoon.
Ergens is het toch logisch dat energieslurpende componenten een directe lijn naar de voeding hebben.
Weet ik niet. Het is wat we gewend zijn, maar het kan net zo goed zo. De CPU krijgt zijn wattage ook via het moederbord en die trekken tegenwoordig soms net zo veel als een beetje videokaart.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 26 juli 2024 03:06]

Alleen kan je op de CPU zelf dus geen voeding aansluiten. Net zozeer als dat je dit op de GPU zelf dus ook niet doet, maar op de grafische kaart.

De grafische kaart is in dat opzicht niks anders dan een moederbord voor de GPU en diens VRAM, met een interface naar het moederbord van het systeem in het algemeen.

Ga je de stroomverzorging dan uitbesteden naar het moederbord, introduceer je niet alleen een nieuw punt van mogelijke implementatie- en compatibiliteitsproblemen. Tevens maak je het moederbord onnodig duur en complex. Dat alles om een kabeltje weg te werken.

Ik snap wel dat Asus hier in geïnteresseerd is, zij produceren immers graag complexe en dure moederborden.
Ik snap wel dat Asus hier in geïnteresseerd is, zij produceren immers graag complexe en dure moederborden.
Volgensmij zijn alle moederbordfabrikanten die groot zijn bij DIY hierin geinteresseerd gezien die BTF alliance van ze
Tevens maak je het moederbord onnodig duur en complex. Dat alles om een kabeltje weg te werken.
Volgensmij is de enige rol van het moederbord een aantal traces bieden van deze nieuwe connector naar de connector waar de voeding op aangesloten wordt. Die komt waarschijnlijk achterop het moederbord heel erg dicht hierop.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 26 juli 2024 03:06]

Het is niet alleen om een kabeltje weg te werken. Er zijn 4090's waarvan de powerconnector compleet smelt door het vermogen wat er doorheen moet. Dit omzeil je op deze manier.
Liever een gesmolten connector dan een verschroeid moederbord. Met een goede kabel en goede connectors is zoiets natuurlijk ook gewoon uit te sluiten.
1 voordeel, ze kunnen de schuld niet afschuiven gezien alleen asus kaarten en asus mobos geschikt zijn :P
Waarschijnlijk heeft het ook een redelijk directe lijn naar de voeding, maar dan door het moederbord.
Het zou me niet verbazen als GPU dyes gaan ontploffen net zoals CPUs op Asus moederborden eerder dit jaar
Hoewel het er erg tof uit ziet zie ik twee mogelijke issues;
- Hoe gaan we al die stroom naar het moederbord krijgen?
- Hoe gaan we al die stroom door het moederbord heen trekken?

Als de eerste vraag beantwoord wordt met "Nou, met een 12vhpwr kabel" dan zit je alsnog met dezelfde set aan kabels.
De tweede vraag komt uiteindelijk neer op: Een (veel) ingewikkelder moederbord met bijbehorend prijskaartje.

En als laatste; is dit op de één of andere manier gestandardiseerd? Of plak je jezelf vast aan ASUS?
Hoe gaan we al die stroom naar het moederbord krijgen?
Met de nieuwe ATX 12VO standaard, hoop ik.
Hoe gaan we al die stroom door het moederbord heen trekken?
Op dezelfde manier als die stroom door de printplaat van de gpu gaat.
En als laatste; is dit op de één of andere manier gestandardiseerd? Of plak je jezelf vast aan ASUS?
Dat hoop ik wel voor Asus, want anders gaat dit heel hard floppen.
Met de nieuwe ATX 12VO standaard, hoop ik.
De 12VO standaard bevat op dit moment nog helemaal niets wat 675W door je moederbord trekt. Daar zal dus echt nog het één en ander aan moeten gebeuren. Daarnaast stelt het stuk heel duidelijk dat de aangekondigde borden een 24 pins en 8 pins aansluiting hebben en dus niet de 12VO standaard gebruiken.
Op dezelfde manier als die stroom door de printplaat van de gpu gaat.
Dat is een hele korte afstand. Door het moederbord is er een veel grotere afstand af te leggen voor, maximaal, 50 Ampere. Dat is geen kattepis.
Dat is een hele korte afstand. Door het moederbord is er een veel grotere afstand af te leggen voor, maximaal, 50 Ampere. Dat is geen kattepis.
Dan positioneer je de kabel dicht op het gpu slot. Er moet toch een losse kabel komen om dit soort dingen te voeden.

Er zijn ook moederborden met 4+ pcie x16 slots. Die moeten ook 75 watt per slot leveren. Gaat ook al gauw over de 300 watt.

Vergeet niet dat het uiteindelijke plan van Asus (en de rest van de btf alliance) is om alle connectoren achterop het moederbord te zetten. Lijkt me dat ze de connector die hiervoor nodig is aan de achterkant zo dicht mogelijk op deze nieuwe connector aan de andere kant zetten. Dan is de afstand nog korter dan bij een gpu

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 26 juli 2024 03:06]

Dit dus! Als ze toch de kasten gaan aanpassen op alle aansluitingen via de achterkant kunnen ze dus in feite het slot voor de gpu aansluiting direct doortrekken door het moederbord heen waar aan de achterzijde van het moederbord direct de kabel op komt.

Zo heb je als het ware de zelfde manier van aansluiten als de oude situatie waar de stroomkabel direct in de gpu komt.
Ja het lijkt mij alleen maar top. Ik snap niet waarom er door sommigen zo negatief gereageert wordt op de kabels aan de achterkant van het moederbord. 90% van de kabel zit achter de moederbord tray in moderne kasten. De voeding zelf ook. Dat je de kabels weer door de tray heen moet trekken is juist altijd een nadeel geweest. Dat stamt nog uit de tijd dat pc's geen ramen hadden en kasten geen psu shrouds, toen alle kabels gewoon kris kras door de kast heen zaten of tegen de hdd caches aangebonden

Op deze manier kun je al je kabels in een apart compartiment in de kast houden. Dat lijkt me juist ideaal ook voor een kast zonder raam. Je kan eerst alle componenten inbouwen aan de ene kant. Sidepanel erop, kast op zijn kant en dan kan je al het kabelwerk doen zonder dat je ook maar 1x de kast hoeft op te pakken, te draaien of jezelf eromheen bewegen. Gewoon draadjes van de voeding naar de juiste plek achterop de tray trekken, inpluggen en afbinden. Dat is zo veel minder werk dan het nu is.

Als bijkomend voordeel maakt het gelijk niet meer uit hoe de kabels eruit zien, Kan gewoon weer terug naar ketchup en mosterd kleur zonder sleeving. Niemand die het ziet.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 26 juli 2024 03:06]

Ik kijk hier net als jij heel erg naar uit. Vooral het punt dat je de kabels inderdaad niet meer hoeft te matchen met de kleur van de componenten en zo netjes mogelijk wegwerken.

Ik heb een hekel aan kabels in het zicht dus dit is een verademing als dit de norm gaat worden. Hopelijk binnen 5 jaar, dan ben ik wel weer toe aan een compleet nieuw systeem.
Als het een plug direct aan de zijkant naast het slot is valt het mee, gewoon een paar dikke traces aanbrengen en klaar. Het grote voordeel is dat je kast veel cleaner kan worden om te zien door je glazen zijkant ;).

Als het maar gestandaardiseerd wordt is het prima.
Ik zal wel wat ouderwets zijn, maar ik kijk toch echt liever naar hetgeen mijn GPU produceert, dan naar die met plastic overdekte homp aluminium in de kast. Een vissenkom biedt meer spanning, figuurlijk gesproken dan.
Ieder zijn ding hoor. Maar buiten het feit dat het zicht er beter op zal worden, zijn geen kabels aan de voorkant van de componenten ook beter voor de airflow hoe minimalistische deze ook kan zijn.
open de link, en dan is het veel duidelijker.

Alle aansluitingen (PCIe, maar ook ATX en SATA) verplaatsen ze naar de achterkant van het moederbord.
De kast moet er dus ook op voorzien worden, en waarschijnlijk nog wat dikker worden. De aansluitingen blijven er dus wel, het is slechts een systeem om de kabels uit het zicht te krijgen, meer niet.

Ik wordt er niet warm van, maar ik ben dan ook geen fan van raampjes of lichtjes in mijn PC.
op de zelfde manier als het door de grafiche kaart heen gaat ??

wat is het verschil tussen mobo en graka PCB?
'We' hoeven ons daar niet druk over te maken, dat doen die boardmakers.
Tof idee! Zo te zien wordt de CPU ook op deze manier van stroom voorzien. ben wel benieuwd wat voor traces ze door die printplaat laten lopen (en wat de verliezen zijn).
Bedoel je op basis van die afbeelding waarop je het systeem ingebouwd ziet in de kast? Ik vind het plaatje wat te klein om te kunnen zien of er nu wel of niet een CPU power connector is aangesloten, maar het zou ook goed kunnen dat ASUS er gewoon voor heeft gekozen om die kabel voor de foto niet aan te sluiten. Er zijn wel meer fabrikanten die promotie-afbeeldingen maken zonder de kabels aan te sluiten zodat het er allemaal mooier uitziet.
Ik doel op de afbeelding waar je de AiO koeler ziet, maar je kan gelijk hebben hoor!
Klinkt eigenlijk wel interessant, benieuwd hoe het er in de praktijk uit gaat zien.
Klinkt als een prima oplossing, maar de manier waarop klinkt als een flinke vendor lock-in. Hopelijk komt er een breder gesteunde oplossing voor het voeden van videokaarten.
Of dit word een standaard, zoals de nieuwe RAM form factor van Dell (CAMM geheugen) wat nu een standaard is
Zolang dit niet een geaccepteerde standaard word, die industriewijd ingevoerd gaat worden, gaan deze oplossing je strak aan ASUS binden. Lijkt me lastig voor een eventuele resale later.
Maarja, als je een nette, zoveel mogelijk kabelloze, build wilt hebben is dit geen probleem.
Ik vind het jammer dat dit soort dingen niet in een industrie standaard worden beschreven, kijk ik even Intel en AMD aan.

Jaren geleden heb ik (als een messiah) 2 dingen geroepen.
1. Waarom plaatsen ze die lelijke 24pin en EPS stekkers niet aan de achterkant van het moederbord samen met als die andere stekkers voor frontpanel en opslag?
2. Waarom plaatsen ze niet een extra connector achter de PCI-e slot voor extra vermogen.

De plaatsing van al die connectoren is op elk moederbord omme nabij hetzelfde. Dus het is niet echt moeilijk om dat te standaardiseren. Dan kunnen kastenbouwers er ook op inspringen en klaar.

Ik had eigenlijk verwacht dat eVGA de eerste zou zijn met zoiets, maar helaas heeft eVGA het GPU veld geruimd. Ondertussen heb je Corsair die steeds groter wordt en is Asus begonnen met PSU's en kasten.

Kijken waar dit naartoe gaat, maar aub maak er gewoon een standaard.
Hoewel ik persoonlijk helemaal geen meerwaarde zie in kabelaansluitingen aan de achterkant (stelt namelijk weer extra eisen / ruimte aan de behuizing) of een dergelijke vaste stroomconnector voor videokaarten, hoop ik wel van harte de mobo fabrikanten hier samen één universele standaard voor gaan ontwikkelen.

Net als dat we gelukkig een uniforme standaard hebben voor de schroefgaten en afmetingen van ATX, micro-ATX en ITX enz.
Standaardisatie... PLEASE. Er worden zoveel coole dingen verzonnen in de industrie maar het komt uiteindelijk allemaal neer op elke manufacturer heeft zijn eigen implementatie. Kijk naar hoe erg het is met RGB. Laat Intel net zoals ATX en 12VHPWR dit standaard maken.
.... Kijk naar hoe erg het is met RGB...
Valt wel mee toch? Bijna al die tooltjes werken toch ongeveer met de rgb van elkaar samen? Ik zie tegenwoordig ook tal van merken naast elkaar staan op een doos van een onderdeel.
En ik heb allerlei random merken bij elkaar gegooid in de kast en mijn asrock motherboard heeft geen problemen met ze...
Ja het is beter dan hoe het eerst was met RGB, maar je moet wel bijvoorbeeld de asrock software gebruiken voor al je lampjes. Ik heb vaak genoeg gezien (en meegemaakt) dat de software voor RGB controllers compleet ruk is en soms zelfs malware. En niet elk merk werkt met elke software, of ondersteunt specifieke features. Mijn probleem ligt vooral gewoon bij de verwarring en problemen die het geeft terwijl het zo simpel zou kunnen zijn.
Nee ik stuur het aan vanuit de Bios van mijn Asrock moederbord, maar moet bekennen dat ik vergeten was dat het niet mijn Muis herkend, maar die is wel iets ouder dus wellicht is dat dan het probleem ja.
Klinkt goed! Hopelijk is het opensource en gaan andere fabrikanten vergelijkbare moederborden en GPU's produceren.

Die 16-pin 12VHPWR zorgt alleen maar voor problemen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.