Google Docs kan binnenkort podcasts van documenten maken met AI

Google voegt binnenkort verschillende AI-functies toe aan Workspace. Zo krijgt Google Docs een NotebookLM-achtige feature, die gesproken versies en een soort podcastsamenvattingen van documenten kan maken. Google werkt ook aan een schrijfcoach en meer.

De AI-audioversies van documenten zijn volgens Google bedoeld om documenten als presentatiescripts voor te lezen aan de gebruiker. Dat moet het makkelijk maken om zinnen te herkennen die onhandig zijn uit te spreken. De feature kan ook audiosamenvattingen van documenten genereren. De AI-functie genereert dan een soort podcast die enkel de belangrijkste punten van het document behandelt. Volgens Google is de feature geïnspireerd door NotebookLM. De feature verschijnt 'binnenkort' voor Google Workspace-gebruikers.

Google Docs krijgt daarnaast een soort AI-schrijfcoach, die gebruikers kan helpen bij het verfijnen van teksten. De feature geeft gebruikers tips als 'maak dit stuk tekst beknopter' en kan die suggesties vervolgens ook daadwerkelijk doorvoeren in de tekst. Die moet gebruikers op de langere termijn helpen zelf duidelijker te communiceren. Deze feature verschijnt later dit kwartaal als een alfaversie voor Google Workspace.

Workspace zelf krijgt ook een nieuwe Workspace Flows-functie. Hiermee kunnen gebruikers eigen AI-agents maken, die processen met meerdere stappen binnen de Google-suite kunnen automatiseren. Volgens Google kan de feature ook taken uitvoeren die 'context en redenering' vereisen. Met Flows kunnen AI-agents bijvoorbeeld bestanden in Google Drive als context gebruiken.

In een voorbeeld laat Google bijvoorbeeld zien hoe de feature een klantenserviceverzoek via Google Forms analyseert, de kernproblemen binnen het verzoek uitzoekt, onderzoek doet naar potentiële oplossingen en een conceptantwoord voor het team genereert. Workspace Flows is vanaf nu beschikbaar als alfa, schrijft Google.

Google komt verder nog met verschillende andere nieuwe AI-features die naar Workspace komen. Zo kan Google Vids straks videobeelden genereren op basis van Googles Veo 2-model. Google Sheets kan later dit jaar automatisch spreadsheets analyseren en daar duiding bij geven. Google Meet kan op zijn beurt aanwezigen die te laat zijn bijpraten over een vergadering en Google Chat kan samenvattingen maken van chatgesprekken.

Google Workspace AI-features april 2025Google Workspace AI-features april 2025Google Workspace AI-features april 2025

Van links naar rechts: AI-audiosamenvattingen, Googles schrijfcoach en samenvattingen in Google Meet. Bron: Google

Google Workspace Flows

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

09-04-2025 • 21:13

12

Lees meer

Reacties (12)

12
12
4
0
0
8
Wijzig sortering
NotebookLM & de podcast functie werken beide prettig en nuttig. De eigen bronselectie maakt dat de output doorgaans accuraat en feitelijk is.
De podcast is enerzijds een gimmick, maar luistert lekker weg als je wat wilt leren over de lading info die je erin gestoken hebt.

Kortom: dat dit breder ingezet kan worden is een voordeel. Wel twijfel ik of allerlei AI features op verschillende plekken toevoeren écht veel op gaat leveren. Wellicht weten de makers het net zo min en hopen ze op de kip met het gouden ei :)
Voor een super egotrip: post je eigen CV in NotebookLM en laat die podcast lekker over jezelf praten :D
Wat mij nog interessant lijkt:

Ik hád een Twitter/X account. Járenlang. Toen ik m'n account afsloot eind vorig jaar heb ik eerst alle archieven gedownload. Dus ik heb letterlijk élke tweet, reply, foto en alles nog bewaard.

Stel dat ik dat allemaal in één PDF zet, in NotebookLLM kwak, Google het laat 'lezen' en dán een podcast maak... hehe
ja doen! Krijg je een discussie over wat voor persoon je eigenlijk bent ;) :D
Op basis van de tweets in de bronnen, met name de interacties met "@<naam van iemand met wie ik veel interactie heb>", lijkt het erop dat je een gepassioneerde gamer bent met een brede interesse in verschillende soorten videospellen. Je bent communicatief en betrokken in online gesprekken, toont nieuwsgierigheid naar anderen en bent bereid om te helpen of je mening te geven. Je komt humoristisch en expressief over, door het veelvuldige gebruik van emoticons en een luchtige schrijfstijl [meerdere bronnen].

Je bent vriendelijk en attent, en toont interesse in het welzijn en de ervaringen van anderen [meerdere bronnen]. Het lijkt er ook op dat je tweetalig bent (Nederlands en Engels) of in ieder geval bekend bent met de Engelse taal [meerdere bronnen]. Je gebruikt regelmatig internetjargon en afkortingen [meerdere bronnen].

Kortom, je lijkt een enthousiaste gamer, een communicatieve en humoristische online persoonlijkheid, en een vriendelijke en nieuwsgierige gesprekspartner te zijn. Het is belangrijk om te onthouden dat dit een interpretatie is op basis van de gegeven tweets en mogelijk niet je volledige persoonlijkheid omvat.
Bruh. Dit is echt té grappig.

Wat ik heb gedaan: vanuit het Twitter archief in de tweets.js file alles uitgefilterd op basis van "full_text" (dat is de json 'tag' waar de daadwerkelijke inhoud in staat). Daarvan heb ik een .txt file gemaakt. Die was 4MB groot, te groot voor NotebookLM dus heb ik opgesplitst in een handjevol bestanden van 50000 regels per stuk.

Die in NotebookLM ingelezen en simpelweg gevraagd "wat voor persoon ben ik?".
Gebruik dit al een tijdje met Gemini Deep Research. Eng goed, gepasde grappen, bizarre intonatie, super natuurlijke ehhh's
Ik weet niet zo goed wat Google aan het doen is momenteel. Het lijkt er op dat ze ieder product in hun portfolio slechter aan het maken zijn omwille van AI. Begrijp me niet verkeerd, Ik ben ook voor AI en kennis er over opdoen, maar de manier waarop een Google het steeds door je strot douwd en dan net een halfbakken implementatie maakt is gewoon irritant.

En je betaald er dik voor he! Google workspace is vorige maand met 25% in prijs verhoogd. Dat kost klauwen met geld voor enterprise. En dat allemaal nadat ze in Januari met veel bravoure Gemini hadden toegevoegd aan het basispakket en de extra fee dropten, want "het was zo geweldig dat moest iedereen kunnen ervaren"

Gmail zoekfunctie is nu AI powered, je vind helemaal nul komma niks meer, Google Search, idem dito, ChatGPT is helaas sneller en accurater. Google Search snapt de vraag niet meer, dus komt direct met het verkeerde antwoord en aangezien google Search het zoek product is wat alle andere google diensten ook gebruiken intern zijn die functies in 1 klap nu dus ook waardeloos geworden. Probeer het maar eens uit.

Kijk voor sommige dingen vind ik het nog best nuttig ook, maar de meeste dingen die er nu uit komen zijn gewoon eigen verzinsels voor zaken die alleen maar komen omdat we het tegenwoordig gewoon veel te druk hebben met duizend en 1 meetings en van alles en nog wat, als we maar niet sociaal hoeven te zijn.

Covid heeft het werkveld echt veranderd en het is er niet per se beter op geworden.
Google Meet kan op zijn beurt aanwezigen die te laat zijn bijpraten over een vergadering
Klinkt mij echt in de oren als een lapmiddel, om maar gewoon later aan te schuiven en het grootste deel te missen, "ik lees de samenvatting wel". en heel eerlijk, met de meeste meetings, had het ook gewoon een e-mail kunnen zijn. maar als je bij een meeting zit, waar jouw aanwezigheid dusdanig laat kan zijn dat AI je wel even op de hoogte brengt, had je net zo goed de notulen opgestuurd kunnen krijgen.

Ik denk niet dat dit nou de AI functies zijn waar we het echt van moeten hebben. Nee dan zie ik meer in zaken zoals wat Manus doet. Een dedicated worker die daadwerkelijk een hele opdracht gaat doen. Wel een opdracht die je van te voren goed moet specificeren (qua deliverables en hoe het er uit moet komen te zien), maar waar je dan na een paar uur echt wel een goed onderbouwde set aan documenten hebt.

En dus niet shit als dit:
De feature geeft gebruikers tips als 'maak dit stuk tekst beknopter' en kan die suggesties vervolgens ook daadwerkelijk doorvoeren in de tekst.
MAND!
En dus niet shit als dit:
In eerste instantie wilde ik het niet schrijven, maar het is precies wat ik ook dacht. Het heeft weinig te maken met hulp en is meer alsof er een irritante collega naast je staat om te vertellen wat je zelf ook al weet :P

Maar goed, "AI" is op dit moment ook niet meer dan een nieuwe vertaalslag tussen oneindig veel vormen van data en de automatisering hiervan. Daar is het heel goed voor.

De rest, zoals die "suggesties voor je tekst" is een poging om met een hamer een schroef in een plank te slaan. Straks kan het vast steeds beter door er veel context tegenaan te gooien, maar dan is het alsnog gewoon geprogrammeerd ipv intelligentie :)
Ik ben al eerder een volledig door AI gemaakte podcast op Spotify tegengekomen.
Opbouw van de tekst schreeuwde ChatGPT en de stemmen waren overduidelijke gegenereerd.
Wordt alleen maar erger zo lijkt me.
Dan heb je NotebookLLM nog geen podcast laten maken. Dat is écht gewoon overtuigend en beter dan veel podcasts van echte mensen die ik gehoord heb.

Ik heb Notebooks gemaakt van:
- Openbaar beschikbare boeken van JRR Tolkien
- Wetboeken van Nederland
- Cybersecurity materiaal
- Azure materiaal van Microsoft Learn (alles exporteren als PDF!)

En of ik nou een podcast laat maken van Lord of the Rings/The Silmarillion/The Hobbit, óf over Microsoft Defender for SQL, diezelfde twee 'mensen' hebben óveral verstand van!
Elk artikel dat slecht nieuws is, slechte evolutie is en nadien ook zo blijkt, wordt hier telkens toegejuicht, op tweakers leert niemand uit zijn fouten, zogezegde IT experts, zal zoals Reddit zijn waar iedere werkloze daar die tijd heeft voor 20 berichten per dag te posten gebaren advocaat te zijn met hun "As lawyer I...", deze site gaat er zwaar op achteruit, de goede oude tijden zijn voorbij, het internet zit vol onwetende wannabe's die hoogstwss chatgpt gebruiken

[Reactie gewijzigd door NorMath op 10 april 2025 14:25]

Ja, en van die duivelsche stoomtreinen gaan koeien zure melk geven! Auto's maken paard en wagen vollédig overbodig! Mensen die straatlantaarns aansteken 's avonds zitten straks zonder werk!


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn