Google Docs-documenten krijgen verbeterd documentoverzicht

Google gaat Google Docs-documenten van een nieuw documentoverzicht voorzien. Gebruikers kunnen tabbladen en subtabbladen aanmaken, waarmee ze meer overzicht hebben over de inhoud en zich sneller kunnen verplaatsen door het bestand.

Het verbeterde documentoverzicht is voornamelijk handig voor grotere documenten en kan gebruikt worden om deze op te delen in overzichtelijke paragrafen, schrijft Google. Dit overzicht staat net als de vorige versie aan de linkerkant van het scherm en klapt uit bij het aanklikken van het pictogram met drie puntjes en lijnen. Het geeft gebruikers de mogelijkheid om meerdere tabbladen toe te voegen en te beheren, inclusief subtabbladen.

De subtabbladen kunnen ook gemarkeerd worden met een emoji. Het bewerken, dupliceren en verwijderen van tabbladen is alleen beschikbaar voor gebruikers die staan aangemerkt als bewerkers. Verder kunnen gebruikers een link delen naar een specifiek tabblad in plaats van een link naar het hele document. De update met vernieuwd documentoverzicht wordt de komende weken uitgerold naar alle Workspace-gebruikers.

Door Loïs Franx

Redacteur

08-10-2024 • 20:58

29

Reacties (29)

29
29
20
1
0
8
Wijzig sortering
Fijne update! Ik stel veel rapportages op en dit lijkt al een paar praktische toepasingen voor mij te bieden (behalve de emojis…)

Sinds ik Google zakelijk gebruik, snap ik niet dat zoveel mensen nog SharePoint gebruiken. Ik weet het, persoonlijke voorkeuren. Maar binnen de Google Suite is het kinderlijk eenvoudig om samen in documenten te werken, docs te reviewen, extern te delen, enzovoorts. Het voelt voor mij als een wereld van verschil met het trage en niet-intuïtieve M365.
Voor de basis is Google een stuk beter en intuïtiever. Het is dan ook een stuk nieuwer met veel minder legacy.

Google Workspace is ontwikkeld met web first in gedachten, Office is geport naar het web.

Dus op het eerste gezicht is Google Workspace veel beter dan Office maar Microsoft heeft een grandiose basis en koppelverkoop waar Google niet aan kan tippen.
Bedrijven kunnen zo ongeveer niet zonder een office licentie.
- Mensen weten al hoe ze office moeten gebruiken, verandering en training kost bakken met tijd/geld. Ook zijn vele templates voor Office al gemaakt.
- Teams en Outlook zijn vrij onmisbaar voor velen. GMail kan toch niet op tegen Outlook en Meet heb ik zelden professioneel gebruik van gezien.
- Windows integratie met OneDrive is verder geïntegreerd dan Google. Ook device management, AD groups et al. Die integratie kan Google lastig aan tippen
- Office heeft meer functionaliteiten dan Workspace. Workspace mist sommige functionaliteiten welke mensen gewend zijn in het Office pakket.

Dit resulteert in het feit dat bedrijven eigenlijk wel Office moeten afnemen. Dus wanneer je dan ook nog Workspace afneemt heb je niet alleen maar dubbele kosten maar ook minimaal dubbele complexiteit (naar mijn mening kwadratisch).

[Reactie gewijzigd door Horatius op 8 oktober 2024 21:44]

- Teams en Outlook zijn vrij onmisbaar voor velen. GMail kan toch niet op tegen Outlook en Meet heb ik zelden professioneel gebruik van gezien.
Teams is inderdaad erg goed, hoewel Discord en Slack dit ook kunnen bieden.

Maar ik vind Gmail toch echt wel vele malen beter en sneller dan Outlook.
Als ik iemand Outlook zie gebruiken zie ik vaak een hoop geklungel en problemen (vaak met opstarten) en de hoeveelheid freezes die ik om me heen zie blijft me ook verbazen.
Teams is goed heb ik echt nog nooit iemand horen zeggen, of je bedoelt t.o.v. Google Meet?
Zelfs dan snap ik het niet. Bij Teams zijn er voor (semi-)externen vrijwel altijd problemen. Wij werken bij ons met de Google-pakketten, maar omdat we nauw samenwerken met een organisatie die Teams gebruikt hebben we ook een account binnen die organisatie hun Teams-omgeving.

Het gesukkel dat je moet doen om in een Teams-meeting te geraken als je de link gebruikt... Eerst een pop-up om te vragen of je de App wilt gebruiken of de browserversie. Wil je de App gebruiken dan kom je de helft van de tijd in eindeloze wachtlus terecht. Geef je aan de browserversie te willen gebruiken, dan krijg je "Oeps, er is iets misgelopen". Soms los je dit op door 5x te refreshen, maar vaak ook niet. Dan maar een incognitovenster en deelnemen als gast, maar dan moet je wel weer even alle toestemmingen tot microfoon en camera geven en je volledige naam en affiliatie ingeven (als je met externen te maken hebt). Zet je, terwijl je aan het wachten bent, je microfoon uit, dan staat deze automatisch weer ingeschakeld als je in de meeting terecht komt...

Nu kan je zeggen "user error", maar veel van mijn collegas hebben dit probleem. Het hele teams gebeuren, zoals wij dat ervaren, voelt heel amateuristisch aan.

Bij Google Meet hebben we nooit deze problemen gehad, en alle externen geraken ook vlot en zonder problemen in de meetings. Ik heb ook niet het gevoel dat de kwaliteit bij Meet slechter is dan bij Teams.

(Dan heb ik het nog niet over samenwerken aan documenten gehad, waarbij delen van een document verwijderd werden. Het toevoegen van de delen stond in de geschiedenis van het document, maar het verdwijnen van de delen die al meer dan een dag niet meer aangeraakt waren stond er niet in. Enkel de delen die de laatste dag nog bewerkt waren stonden nog in het document. Resultaat: halve dag puzzelwerk om het document te reconstrueren...)
Ik gebruik voor Teams chat en meetings volledig de browser versie, de app vind ik niet fijn werken en ook overbodig.
Ik ervaar daar geen enkel probleem mee, werkt altijd.

De app zie ik inderdaad wel problemen bij andere.
GMail kan toch niet op tegen Outlook
Sorry maar dit ben ik toch zeer sterk niet met je eens. Het is aan persoonlijke voorkeur onderhevig dat begrijp ik, maar ik heb nooit begrepen wat mensen altijd zo fantastisch hebben gevonden aan Outlook. Ik vind het echt een draak van een email programma, log en onduidelijk, het doet dingen net niet zoals ik zou willen. Gmail met keyboard shortcuts is snel, overzichtelijk en de zoekfunctie vind daadwerkelijk waar je naar op zoek bent.
Het feit dat Gmail een web applicatie is limiteert het naar mijn mening toch meer.
Ik heb jaren alleen GMail gebruikt en ben het met al je punten eens. Moet nu Outlook gebruiken wat inderdaad best een draak is.

Maar dat het een aparte applicatie is, de integratie met teams, AD groepen en calendar maakt het er wel eentje die werkt.
Het feit dat Outlook een native Windows applicatie is en geen webapplicatie maakt het wat mij betreft alleen maar erger dat het zo log aanvoelt. Overigens snap ik nooit wat mensen tegen webapplicaties hebben, of misschien is het een bias richting losstaande applicaties, maar een goed gemaakte webapplicatie kan zich tegenwoordig prima meten met native. Gmail is daar wat mij betreft een goed voorbeeld van. De integratie met Google Calendar is wat mij betreft prima in orde. Toegegeven Meet is niet echt een pareltje, maar Teams is wederom zo'n logge draak van een programma dat verder wel prima doet wat het moet doen. En met Google Cloud Directory Sync kan je prima accounts en groepen binnen Google Workspace beheren vanuit je AD.
Outlook heeft zowel een native cliënt als een webapplicatie, dus als je liever een webapplicatie gebruikt kan dat bij Outlook ook gewoon.

Zelf gebruik ik het liefst de native cliënt van Outlook, omdat webapplicaties toch altijd iets van vertraging hebben (zowel Gmail als Outlook). De native Outlook heeft dat niet en is ook totaal niet log. Ik heb een groot aantal postvakken in Outlook waar ik dagelijks mee werk en dat gaat in 99,99% van de tijd snel en zonder problemen.
Je begrijpt me verkeerd: ik gebruik graag software die vlot werkt en aanvoelt. Outlook doet dat voor mij niet, zowel de webclient als de native client niet. Gmail wel. Dat is puur gevoel besef ik me, ik heb me gewoon nooit geconformeerd naar de Outlook manier van werken. Vertraging heb ik in Gmail nog nooit iets van gemerkt, maar ik ben dan ook niet de hele dag in mijn mailbox bezig, er moet ook nog gewerkt worden
Het feit dat Gmail een web applicatie is limiteert het naar mijn mening toch meer.
Ik start de losstaande applicatie van Outlook eigenlijk alleen op als ik certificaten moet gebruiken. Voor normaal gebruik is de web-apllicatie van Outlook veel sneller en lichter in gebruik.
GMail kan toch niet op tegen Outlook
Ga je mond spoelen.

Outlook is de verschrikkelijkste email client die ik ooit heb gebruikt. De UI is onoverzichtelijk en onintuïtief. Het is traag als stront en de zoekfunctie werkt voor geen meter. "New Outlook" mist nog steeds core functionality, maar in de oude outlook kun je nieteens een mailtje bovenaan je inbox pinnen.

Werkelijk afschuwelijk programma.

Ik heb nog nooit iemand positief gehoord over outlook met een andere onderbouwing dan "ik gebruik het al 20 jaar"

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 9 oktober 2024 09:18]

Daarnaast is de grote factor denk ik ook nog abonnementskosten, die zijn bij beide partijen vrijwel gelijk aan elkaar. Echter krijg je bij Microsoft de volledige Office suite met desktop apps, waar je bij Google ‘slechts’ de webapps krijgt, voor hetzelfde geld. En dan kom je weer op jouw eerste punt uit, als de kosten hetzelfde zijn, waarom een andere suite nemen dan dat mensen toch al gewend zijn.
SharePoint is veel meer dan een web based file folder.

Je kunt het configureren als een document management systeem met versionering, metadata, workflow, check in check out.
Je krijgt een SharePoint site: je eigen intranet site met bibliotheken, sharepoint lijsten, wiki's, rechtensysteem, notificaties over wijzigingen, nieuws items en contentpagina's die je volgt. Plus het managen van de community met wie je samenwerkt.

Maar ja, als je de handleiding niet leest of niet eens probeert om op wat knoppen te drukken, kom je niet verder dan een web based file folder...

Ik heb ook alles op Google docs, ik hou van die eenvoud, maar hoofdstukken en auto numbers is erg zwak en SharePoint is erg goed.

[Reactie gewijzigd door TinusH777 op 8 oktober 2024 21:54]

Sharepoint is bij ons niet vooruit te branden en de logica om een map omhoog te gaan sluit niet aan bij Windows. Automatisch opslaan is ook gevaarlijk.
SharePoint doet alles en dat is ook een beetje het probleem.
Helemaal met @TinusH777 eens. Ik heb Sharepoint bij ons bedrijf geïntroduceerd en helemaal geoptimaliseerd voor samenwerking op solide engineeringprojecten. Met daarbij flexibiliteit om met elkaar documenten te produceren, te reviewen en te publiceren onder robuust configuratie beheer, maar dat ook te gebruiken voor informele en kleinere project management documenten. In die omgeving hebben we ook workflow geautomatiseerd waarbij na de review de digitale handtekeningen worden verzameld. Verder daarin de ondersteunende middelen zoals projectcalendar, projectcontacten, project aankondigen, document status lijsten, etc., etc. Maar het vergt wel een aantal iteraties om tot een efficient werkende site configutie(/template) te komen. In eerste instantie hadden we het te omvangrijk en rigide opgezet, twee iteraties later werkte het echt optimaal in de samenwerking. We gebruiken het ook voor offertes, waarbij we vaak Requests For Proposals krijgen met een enorm pakket aan applicable documents. Die moeten allemaal uitgekamd worden en beantwoord worden. Op Sharepoint hebben we heel gecontroleerd al die te produceren proposal volumes kunnen maken, reviewen en uitgeven.

Waar we met de omgeving ook risicos en geldverlies hebben vermeden was tijdens een onderhandeling over een contract. Ik zat met een team in de VS om een costing spreadsheet uit te onderhandelen en tijdens die besprekingen deden we mututies op die spreadsheet. Die werden 's-avonds lokaal nog bijwerkt. En de volgende dag in Nederland gingen onze controllers er doorheen om te checken of er geen fouten in waren geslopen. Die gecontroleerde en gecompleteerde versie pakten wij in de VS vervolgens weer op voor de volgende onderhandelingsdag. In sharepoint gebruikten we het check-out/check-in mechanisme op een gedisciplineerde manier, met incheck-commentaar over wat de wijzigen/updates waren. Na zo'n 130 versies hadden we een prima uitonderhandeld contract. Dat werd in Sharepoint keuren bijgehouden, en konden we jaren later nog goed in terugkijken toen we nog projectzaken aan de orde hadden.

[Reactie gewijzigd door fredst op 9 oktober 2024 23:29]

Als er nou iets eenvoudig is in M365/SharePoint dan is het wel om een document te delen en om er samen in te werken. Je ziet in bv. Wordt een knop Delen. Daar klik je op, je typt het e-mailadres in (dat automatisch wordt aangevuld) en je verzend het met eventueel een boodschap erbij. En je bent klaar om erin samen te werken. Net als bij Google Docs zie je live waar iemand anders bezig is in het document.

Ik heb ook gewerkt met Google Docs en beide doen dit erg goed en eenvoudig.
Ik denk dat je (samenwerking in) tekstverwerkers los moet zien van Sharepoint. De laatste is een vrij machtige tool met veel toffe integraties.

Net zoals alles Office is het tegelijkertijd gruwelijk obscuur tenzij je er een studie van maakt en wordt het, gezien de gebruiksvriendelijkheid en het totale gebrek aan gebruiksvriendelijkheid, part time door één psychotische sadist onderhouden.
Dit staat juist niet los van elkaar. Een document bevindt zich op Sharepoint. Daar regel je wie toegang heeft (kan ook rechtstreeks vanuit bv. Word) en als 2 of meer personen toegang hebben tot hetzelfde document kunnen ze er tegelijkertijd in samenwerken.
Dat is ook mijn ervaring gebleken bij het laatste bedrijf waar ik werkzaam was (grote US corp) versus O365 bij het bedrijf daarvoor (andere grote US corp). Samenwerken is kinderlijk eenvoudig, hoewel access rights wel een pijnpuntje was in Google Workspace als Admin, omdat sommige mensen wel toegang moesten hebben als Content Manager tot map X op de Shared Drive, maar niet tot map Y. Dit kon ik helaas niet per (sub)folder regelen, waar me dat als het goed is bij O365 een stuk makkelijker af ging.

Daarnaast: hulde voor Google Sheets, waarin ik zelfs SQL queries kan gebruiken en dingen als IMPORTRANGE zijn echt goud waard in gedeelde sheets waarin je brondata met rust wil laten, maar wel nodig hebt om aan je collega's te laten zien hoe en wat.
Wat ik nog wel altijd hopeloos binnen de Google suite vind, is dat de kleuren Excel tabellen niet goed worden ingelezen door Google Sheets en daarmee documenten om zeep helpt. Anders zou ik zelf ook meer van mijn Excel documenten standaard online in Google Sheets gebruiken ipv downloaden - bewerken - opnieuw uploaden.
Zal OpenDesk een alternatief gaan vormen voor de oplossingen van Google of Microsoft? Hier wat meer info over OpenDesk: https://archive.fosdem.or...urce-collaborative-suite/
Interessant project! Om wat van die info hierheen te halen:
This project aims at building a complete Open Source alternative to Microsoft 365, where the software, the integrations, and the infrastructure required for project are to be released under Open Source licences. At the core of this project are several European Open Source software vendors, including Univention (user management), Open-Xchange (email), Nextcloud (file management), Nordeck / Jitsi (video conferencing), Element (chat), Collabora (document editing), OpenProject (project management) and XWiki (knowledge management).
Ze combineren dus tal van bestaande software in plaats van, waarvoor ik vreesde toen ik op de link klikte, de wielfabriek weer opnieuw uit te vinden. Veel hiervan ken ik al en, zoals bijvoorbeeld Jitsi, werken even goed of beter dan de beschermde producten. Hopelijk functioneert alles in combinatie nog eens zo goed!

[Reactie gewijzigd door Lucb1e op 8 oktober 2024 23:00]

Mijn ervaring tussen die verschillende software pakketten is zeer uiteenlopend.

Met Jitsi heb ik ook best goede ervaringen.

Maar mijn persoonlijke ervaring met Collabora is niet zo geweldig. Het voelt allemaal traag en log. Maar ik begrijp de keuze wel, er zijn gewoonweg niet veel alternatieven..

Het openDesk project op zich lijkt mooi op het eerste zicht, maar toch zijn er zaken die contributors zullen afschrikken. Voor mij is het grootste probleem dat alle contributors een CLA moeten ondertekenen waarna alle copyright op de bijgedragen code wordt afgestaan aan een Duits bedrijf...

Dus in totaliteit verwacht ik niet dat dit een degelijk open source alternatief zal worden voor Microsoft 365 of Google Workspace

[Reactie gewijzigd door Mikke8 op 8 oktober 2024 23:15]

Ik gebruik nu Nextcloud in combinatie met Collabora Office dat ik beide zelf host. Werkt echt super. Er werkt nu een team van 4 mensen dagelijks mee als test.

Collabora Office is gebaseerd op Libreoffice.
Ik snap dat er allerlei persoonlijke voorkeuren spelen. En ik kan me voorstellen dat lichte gebruikers helemaal weglopen met Google. Maar als heavy user vind ik Google zwaar overgewaardeerd en op diverse punten zelfs amateuristisch en een beginner. Wij zijn op het bedrijf in April dit jaar omgeschakeld van Outlook naar GMail en Google Calendar. Voor zo'n transitie worden altijd een paar onderscheidende verkooppunten genoemd om gebruikers te motiveren (vaak features waar helemaal geen behoefte aan is/of echt iets nuttigs toevoegen), maar ondertussen verlies je diverse functies of moet je er veel meer moeite voor doen. In het begin had ik zoiets: ik moet even wennen(/doorbijten) maar ik bleef maar tegen storende zaken aanlopen. Vanaf dat moment ben ik dat eens op een lijst gaan bijhouden. Inmiddels zit ik op ongeveer een heel A4-tje. Het meeste komt neer op: - niet-intuitieve en inconsistentie user interface, - sommige zaken die niet mogelijk zijn t.o.v. Microsoft, en ook de prestatie vind ik niet altijd even goed. Zo las ik b.v. in een recente ComputerTotaal de opmerking dat GMail als prima contactmanager gebruikt kan worden. Niet dus. Je kan weliswaar al je contact velden erin kwijt, maar de weergave (filtering en sortering) is minimaal. Zo worden er b.v. meerdere velden in een kolom weergegeven en sortering door op kolommen te klikken heb je niet. Na 6 maanden gebruik is mijn productiviteit nog steeds zo'n 15% lager dan voorheen.

Gelukkig blijven we voorlopig weg van GoogleDocs en Sheets. Bij ons op het werk is er een grote chatgroep die gebruikt wordt om te vragen hoe je bepaalde functies gebruikt. En daarin komen schokkende resultaten naar boven omdat bepaalde zaken gewoon niet mogelijk zijn in vergelijking met MS-Office. Om een voorbeeld te noemen: cross references zijn niet mogelijk. Dat hadden we al in de tijd van WordPerfect!! Het gevolg is dat ontbrekende functies met speciale add-ons worden opgelost die apart gekocht moeten worden. Maar sommige worden vanwege IT-policy geweigerd. En dan moet er gemotiveerd worden waarom we die verloren functionaliteit toch echt nodig hebben.

[Reactie gewijzigd door fredst op 9 oktober 2024 23:30]

Gisteren alle documenten van google docs afgehaald. Ze staan nu allemaal locaal op mijn laptop. Ik vind het best eng dat google al die documenten voor altijd kan houden (ook al verwijder ik ze van mijn drive) en er alles mee kunnen doen wat ze willen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.