Dat Apple schuldig is, is op dit punt een juridisch feit.
Interessant, is dat zo? De Europese Commissie acht hen schuldig en legt een boete op, volgens mij kan Apple die (uiteindelijk) bij een rechter aanvechten. Pas als die rechter dan zegt: je bent inderdaad schuldig en je moet (een deel) betalen, is het een juridisch feit. (Nog een situatie: Apple kan er ook voor kiezen om de boete te betalen, maar erkent daarmee niet perse schuld. Maar goed, ze gaan dus wel in beroep.) Tot die tijd is het eigenlijk de mening van de EC. Dat EC een mandaat heeft om boetes uit te schrijven, wil niet zeggen dat het dan meteen "juridisch feit" is dat de beboete partij daadwerkelijk schuldig is.
Een misschien niet helemaal correcte vergelijking, maar even ter illustratie: het CJIB legt mij een boete op voor te hard rijden adhv een constatering. Daar komt geen rechter aan te pas. Ik kan bezwaar aantekenen bij de OvJ en geef dan aan dat ik het niet terecht vind omdat de flitser verkeerd staat opgesteld. De OvJ zegt: ik ben van mening dat ie wel goed stond, dus ik vernietig de boete niet. "Ok", zeg ik, "dan ga ik naar de rechter". De rechter is het wél met mij eens en vernietigt de boete. Op geen moment in dit traject ben ik "juridisch schuldig" bevonden, op z'n hoogst is mij een transactievoorstel gedaan. Als de rechter zegt: CJIB/OvJ hebben gelijk, je moet betalen. Pas dán ben je juridisch schuldig bevonden. (En dan kan je ook nog in hoger beroep, maar dat maakt niet meer uit voor de schuldvraag tot die tijd dat de beslissing van de lagere rechter eventueel wordt verworpen.). (Er is nog een zijweg: niet betalen én niet in beroep gaan, maar dat is weer andere wetgeving die dan in werking treedt.

)
Niet?

Ik vraag me namelijk ook af hoe dat hier zit. Als Apple de boete zonder morren betaalt heb je niet automatisch een schuld erkent. (Als je het dan later gaat beargumenteren maak je het jezelf wel een stuk lastiger door te betalen, maar dat is een ander verhaal.). Maar in dit geval gaat Apple zelfs in beroep en stelt dat het niet waar is. Een rechter moet gaan beslissen wie van de 2 partijen gelijk heeft: de EC of Apple. Dus volgens mij kan je nu nog niet zeggen "Apple is schuldig en daarom kan dat als basis dienen voor civiele rechtszaken". Maar dat kan ik mishebben, vandaar de vraag.
-edit- Dat raakt ook je comment hier:
MSalters in 'Testaankoop start massaclaim tegen Apple wegens 'te hoge' App Store-tarieven'
Daar stel je "Apple is al veroordeeld", maar veroordelen is volgens mij iets dat een rechter doet. In dit geval is het puur de EC die een stelling inneemt en een boete uitschrijft, en daar tegenover staat Apple die de tegenovergestelde stelling inneemt en claimt dat de boete onterecht is. Een rechter mag dan gaan beslissen of Apple vrijuit gaat óf veroordeeld wordt en volgens mij heb je pas dan daadwerkelijk een juridisch sluitend feit. Maar puur een boete krijgen van de EC is toch geen juridische veroordeling noch "schuldig" verklaring...?
[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 1 april 2025 19:02]