Europese investeerder neemt failliete chipfabrikant BelGaN over

Een niet nader genoemde Europese investeerder gaat de failliete chipfabrikant BelGaN overnemen. Dat zegt VRT NWS, dat met de curator sprak. De koper heeft een voorschot van 2 miljoen euro gestort en plant tot 250 miljoen euro te investeren.

De nieuwe eigenaar wil zich richten op fotonische chips. Dat is een verschil met BelGaNs eerdere plan om chips op basis van galliumnitride te produceren. De fotonische chips zijn specifiek bedoeld voor datacenters, toepassingen in AI en de auto-industrie. De Belgische ondernemingsrechtbank heeft reeds toestemming verleend voor de verkoop van het pand. De curator bevestigt aan VRT NWS dat er een concreet businessplan ligt voor de heropstart, waarbij naar schatting tot 500 werknemers betrokken zullen zijn. Naast de Europese partij toonden ook Chinese en Indiase bedrijven interesse in de overname, maar details over hun biedingen worden niet gedeeld.

BelGaN vroeg in juli 2024 het faillissement aan na financiële problemen. Het bedrijf, opgericht in 2022 als opvolger van Onsemi Belgium, kampte met hoge investeringskosten voor de transitie naar galliumnitridechips. Een eerdere poging tot verkoop in september 2024 mislukte toen biedingen onder de liquidatiewaarde van 50 miljoen euro bleven.

Door Andrei Stiru

Redacteur

01-04-2025 • 11:04

12

Reacties (12)

12
12
5
1
0
7
Wijzig sortering
Weet niet of dit nog als overname kan beschouwd worden. Voor zover ik gelezen is de meeste inboedel verkocht en het personeel is al ff weg...dus hoeveel van het personeel niet al elders aan het werk is en bereid is terug te komen valt nog af te wachten.

Het zal een nieuwe start worden in dezelfde gebouwen (incl cleanrooms) en van het vroegere Belgan / Onsemi zal er voor de rest niet veel meer overschieten.

Mij lijkt het vooral jammer dat dit niet een jaar terug gebeurd is.

Ben eens benieuwd wie die investeerder is.
Inderdaad, het bedrijf in kwestie is meer geïnteresseerd in de clean rooms. De inboedel was toch al wat verouderd (6 inch wafers) of niet van toepassing (gallium nitride). Het gros van het personeel heeft al andere jobs en hun profiel sluit niet naadloos aan op photonics.
Hmmm, zou die investeerder hieruit kunnen komen:
nieuws: EU-samenwerking investeert 133 miljoen euro in Nederlandse fotonische...
?

Ergens ook wel jammer dat het niet is opgekocht door Smart Photonics:
nieuws: Eindhovense chipmaker Smart Photonics krijgt investering van 100 milj...
...want liever 1 grote sterke speler dan dat de boel in de ontwikkelingsfase al gefragmenteerd wordt.
Ik ben het niet perse eens dat fragmentatie in de ontwikkelingsfase slecht is. Bij nieuwe industrieen (zie bijvoorbeeld kernfusie) is het juist goed als er meerdere spelers zijn die allemaal iets anders proberen zodat uiteindelijk het beste idee eruit komt. Dit is veel beter dan een enkele partij die zich compleet blind staart op een wellicht helemaal niet vatbaar concept.

Natuurlijk houdt dit in dat van de 10 bedrijven die aan iets beginnen er 1/2 overblijven die waarschijnlijk een paar van de anderen hebben opgekocht. Maar zo vroeg in het proces is naar mijn idee diversiteit juist goed!
Teveel versnippering is ook een risico. Je kunt eindigen met een heleboel bedrijven die allemaal door gebrek aan investeerders ten onder gaan en er uiteindelijk niets op de markt komt.
Plus dat een grotere buitenlandse concurrent er dan misschien met het marktaandeel vandoor kan gaan, zodat je kleinere bedrijven uiteindelijke allemaal op de fles gaan.
Gevoelsmatig lees je niet zo vaak dat een techbedrijf in Europa wordt overgenomen door een Europese investeerder... of kan het aan mij liggen?

Hopelijk is dit een trend die de komende jaren voortgezet wordt om onze kennisniveau en concurrentievermogen op te krikken. Ik hoop ook nog steeds dat Northvolt gered gaat worden, ookal is het om de belangen in batterijen te behartigen.

Misschien zullen het niet de investeringen meeste rendement zijn, maar strategisch is het poltiek gezien erg prettig. alhoewel ik snap dat Europese bedrijven daar anders naar kijken.
Zeer blij om dit te horen maar na het BelgaN verhaal neem ik toch eerder een afwachtende houding aan. Nu heb ik zelf heel goede herinneringen aan Mietec/Alcatel/Amis/Onsemi dus ik hoop dat er eindelijk een doorstart mag komen en dat we nog steeds een semiconductor fab in België hebben (hoe klein die ook mag zijn).
Ik kijk ook met lichte hoop dat dit alsnog goed afloopt. Mietec zal voor altijd in mijn herinneringen gegrift staan. Decenia geleden er meerdere jaren een vakantiejob gedaan in in fab1 en er een mooie tijd gehad.
Ik heb er meer dan twintig jaar gewerkt en geweldige mensen leren kennen (sommigen zie/hoor ik nog steeds). Zeker decennia geleden kon het er nogal wild aan toegaan :-D (veel verhalen moeten horen over de fuifnummers die in de fab werkten, vooral van een zekere Luc ;-) ).
Als jobstudent nooit meegemaakt. Zat in de photolito van fab1 en kon tegen het laatste jaar zowat alle toestellen bedienen (primen, coaten, belichten, ontwikkelen etc..) wat de anderen natuurlijk handig vonden tijdens de lunchbreaks :) . En er toen ook supertoffe mensen leren kennen. Met één daarvan die amateur astronoom was nog meegegaan naar een event.

Meest markante herinnering: roofing in brand op fab2 met algemene evacuatie. Een hoop 'ruimetemannetjes' die op het rondpunt stonden. :D
Onsemi heeft de onrendabele fab verkocht, daarna is maken van GaN chips mislukt ...

Wereldwijd wordt er veel R&D gedaan naar photonics.

Zou me verbazen als BelGaN een commercieel succes wordt gezien het trackrecord van deze fab en de wereldwijde concurrentie.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.