Imec en Duitse Zeiss hernieuwen samenwerking om high-NA-euv door te ontwikkelen

Het Belgische onderzoeksinstituut imec en de Duitse fabrikant van optische elektronica Zeiss hernieuwen hun samenwerkingsverband voor nog eens vijf jaar. De partijen werken samen aan het doorontwikkelen van high-NA-euv-lithografie.

Voor het 'strategische partnerschap' levert Zeiss onder meer optische meettechnologie die voor het lithografische chipproductieproces gebruikt wordt, zo meldt imec in een persbericht. Naast het leveren van deze apparatuur, die gebruikt wordt in de onlangs door ASML beschikbaar gestelde halfgeleidermachines, draagt Zeiss volgens imec ook bij aan onderzoeksprojecten. De ceo van het onderzoeksinstituut, Luc van den Hove, noemt de samenwerking met en technologische kennis van Zeiss 'essentieel voor het onderzoeken en ontwikkelen van geavanceerde halfgeleidertechnologieën'.

Tevens investeert het Duitse bedrijf een onbekend bedrag in de zogenoemde NanoCL-pilotlijn van imec. Met deze testopstelling worden sub-2nm-chips ontwikkeld en getest. Imec kreeg halverwege 2024 een investering van 2,5 miljard euro voor deze testopstelling.

imec zeiss lithografie

Door Yannick Spinner

Redacteur

21-03-2025 • 13:54

18

Reacties (18)

18
18
10
0
0
8
Wijzig sortering
Is deze technologie iets dat IN de machines van ASML komt? Of is imec een concurent? Kan dit niet zo goed opmaken uit het bericht.
Imec is een onderzoekscentrum waar bedrijven hun nieuwste technieken testen. Een lab wat eigenlijk domweg in handen is van de leveranciers. Ja, het is onafhankelijk. Nee, zonder de leveranciers hebben ze geen werk.

Beetje zoals ASML een enorm risico loopt als Zeiss hun leveringen zou stoppen aan ASML. Totdat je bedenkt dat dat onderdeel van Zeiss maar één klant heeft: ASML.
In november 2016 maakte ASML bekend voor € 1 miljard een minderheidsbelang van 24,9% te kopen in Carl Zeiss SMT

https://nl.wikipedia.org/wiki/ASML

[Reactie gewijzigd door leon.toom op 21 maart 2025 21:08]

imec is ook een vzw / vereniging zonder winstoogmerk, bedrijfsmatig houdt "zonder de leveranciers hebben ze geen werk" wat minder steek omdat winst maken hun doel niet is. Het is een R&D hub voor diverse bedrijven -en we mogen gelukkig zijn dit bedrijf zo dicht bij ons te hebben.
Voor zover ik er zicht op heb is het ASML die de machines maakt. Daarbij gebruik maakt van de lenzen en dergelijke van Zeiss en dat geheel levert aan IMEC. En voor zover ik de overige berichten rond IMEC begrijp zijn zij de eerste gebruikers of beta-testers van de eerste versies van deze ASML-machines. En daarmee waarschijnlijk ook de eerste gebruikers of beta-testers van de onderdelen die Zeiss geleverd heeft.
Ik denk dat het eerder iets is als dat Zeiss gaat meehelpen voor bijvoorbeeld metrologie op patronen die gemaakt zijn met High-NA. Iets als maskerinspectie met AIMS kan ook. Zeiss doet meer dan alleen de optiek maken voor lithografiemachines, ze maken ook meer dingen. IMEC gaat dan patronen schieten met High-NA, terwijl het ondertussen andere tools van Zeiss gebruikt om goed te meten wat er precies gebeurt. Het is dan een aanvulling op de lithografiemachine van ASML.

Note: ik heb niet veel meer informatie dan dat er in dit artikel staat (naast mijn halfgeleiderexpertise), maar ik speculeer dat zoiets aan de hand is.
In het artikel staat ook letterlijk "onder meer optische meettechnologie". Ik denk dat dit onderdeel van Zeiss samen met ASML en IMEC een drie-eenheid vormen.
Imec treedt op als de onderzoeksklant. ASML bouwt de machines, maar het complete chip process is natuurlijk veel groter. Imec test de machines in een 'proef fab' om te bezien of de beloofde resultaten ook haalbaar zijn en de machine gevalideerd kan worden.

Versimpeld gezegd: voor een freesmachine heb je ook een goede timmerman nodig om er uit te halen, wat 'ie ècht kan.
Zowel Imec als Zeiss zijn (net zoals ASML) zeer belangrijke bedrijven voor Europa.
Zou mooi zijn als globale politieke spanningen leiden tot meer visie en samenwerking binnen de EU.
Hoop dat Europa deze initiatieven meer gaat steunen (ook met minder regeldruk en andere positieve prikkels), zodat we als Europa interessant worden voor hightech!
We kunnen wel wat kennis en ervaring van buiten gebruiken.
Ja, belangrijke bedrlijven, met de noot erbij, dat Zeiss wel even sinds 1847 een begrip is, die andere 2 komen net 40 jaar kijken.
Wat is je punt? De meest succesvolle bedrijven ter wereld zijn tech bedrijven die nog geen veertig jaar bestaan. De meeste bedrijven uit 1847 zijn allang failliet
Ik zou me daar niet lens op staren.
wanneer je zegt minder regeldruk wat bedoel je dan precies?
Mededinging of kartelvorming. Subsidie of ongeoorloofde staatssteun. Milieu- en omgevingseisen. Om maar wat spanningsveld te noemen

Er is in Europa nu eenmaal veel gereguleerd. Dat heeft positieve kanten maar wordt vaak gezien als remmende factor op innovatie en groei

[Reactie gewijzigd door gaskabouter op 21 maart 2025 14:20]

Tja. Regeldruk is altijd vervelend. Totdat je geconfronteerd wordt met de redel achter de regels.
Of zie jij iets rooskleurigs in een situatie waar werknemers uitgebuid en onderbetaald worden, gedwongen worden in kleine apartementen aan de rand van het bedrijfsterrein te wonen, letterlijk in de rook van het bedrijf?
Of vind jij het niet zo erg dat hele bedrijfstakken in Nederland failliet gaan omdat er achter gebleven gebieden van landen als Duitsland, Frankrijk, Spanje en Polen bakken met subsidie naar bedrijven gaan om mensen aan het werk te houden, waardoor er in heel Europa niet tegen die gesubsidieerde bedrijven geconcureerd kan worden.
Of vind jij het prima dat je niet meer de natuur in hoeft, omdat dat door onbeperkt lozen een combinatie is geworden van brandnetels, stugge grassoorten en stinkend water?

Wat heeft het deels ontbreken van deze 'remmende' factor in bv. de VS de modale burger opgeleverd? Niet de upper class of de extreem rijken, maar Jan Modaal die elke dag naar zijn fabrieks- of kantoorbaan gaat.

Ik denk dat wanneer je landen gaat vergeloijken op regeluring en welzijn/ welvaart van de gemiddelde bevolking, dat je dan een positieve correlatie zult vinden.
Er staat geen waardeoordeel in mijn reactie.
Tot op heden denk ik dat regulatie heeft geleid tot welzijn maar zo langzamerhand moet Europa zich ook gaan richten op innovatie en verbeteren van de concurrentie positie.
Het één sluit het ander niet uit maar er is wel degelijk een spanningsveld.

Zie ook het, zeer leesbare, rapport van Draghi.
Alleen spijtig dat er in de ASML ook een paar Amerikaanse onderdelen zitten, die maken dat ASML ook nog eens afhankelijk is van de grillen van de VS.
Het zou goed zijn als ze die dingen nog zouden kunnen vervangen door Europese onderdelen, zodat ze op dat vlak onafhankelijker kunnen werken, die alles aangrijpt om als wapen te kunnen gebruiken in hun vele handels oorlogen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.