'Samsung voorziet XR-bril Project Moohan van 4k-oledschermen van Sony'

Project Moohan, de nieuwe XR-bril van Samsung, is naar verluidt uitgerust met 4k-oleddisplays van Sony. Dat meldt The Elec. De mixedrealitybril krijgt een resolutie van 3552x3840 pixels per oog. Ter vergelijking: de Apple Vision Pro heeft een resolutie van 3660x3200 pixels per oog.

Volgens de Koreaanse nieuwssite The Elec maken de 1,35"-displays van de Project Moohan-bril gebruik van een 'oled on silicon'-technologie. Daardoor zou een hogere resolutie mogelijk zijn dan bij traditionele oledschermen. De XR-bril van Samsung zou een pixeldichtheid bieden van 3800 pixels per inch. De Vision Pro van Apple heeft een pixeldichtheid van 3391 ppi.

Naar verluidt start de massaproductie van de XR-bril in april van dit jaar. The Elec stelt dat de release in de tweede helft van het jaar zal plaatsvinden. Samsung zou initieel van plan zijn om 100.000 exemplaren te produceren. Volgens de eerste informatie die Samsung over Project Moohan naar buiten heeft gebracht, is de XR-bril een mix tussen de Apple Vision Pro en de Meta Quest Pro.

Project Moohan

Door Sabine Schults

Redacteur

08-03-2025 • 12:25

40

Reacties (40)

40
40
14
2
0
21
Wijzig sortering
Ik vind het altijd bijzonder dat je niks hoort over hoe slecht dit wel niet voor je ogen moet zijn. We weten al hoe slecht teveel achter de tablet,pc en telefoon zitten is vanwege o.a. de korte afstand.

Zo'n bril/schermen zitten slecht op centimeters van je ogen. Ik snap dat het z'n toepassingen heeft, maar langdurig gebruik lijkt mij zeer slecht voor je ogen.
Je hoort daar wel geregeld wat over hoor... van mensen die het niet snappen.

Waarom is die korte afstand zo slecht voor je ogen? Omdat je continu heel dichtbij moet focussen daardoor en als je niet te veel afwisselt door ook regelmatig in de verte te kijken dan kan dit je op termijn meer bijziend maken.

Maar in een VR bril zitten er lenzen tussen je ogen en de schermen. Die lenzen zorgen, net zoals een bril dat doet, dat de focusafstand van het beeld verschuift. Effectief plaatsen VR headsets het beeld op een paar meter voor je. Dat wil zeggen dat je ogen moeten focussen zoals ze dat normaal zouden doen om naar een object wat een paar meter van je verwijderd is waar te nemen. De lenzen van je ogen hoeven dus veel minder hard te vervormen dan wanneer je naar een monitor op 50 cm afstand kijkt, en helemaal als je je telefoon of tablet nog dichter voor je houdt dan dat.

Het klinkt wellicht ook alsof het verschil tussen 50 cm focusafstand en 2 meter veel kleiner is dan tussen 2 meter en oneindig, maar dat valt heel erg mee. Het gaat namelijk om de hoek die het licht maakt en hoe het gebroken moet worden om op je netvlies geprojecteerd te maken. Als we het licht bekijken wat van een object naar je ogen gaat (en voor dit voorbeeld gaan we er even vanuit dat het object een enkel punt is), dan maakt het licht dus als het ware een langwerpige driehoek waarbij de punt ver weg het object is, en de twee andere punten zijn de twee zijdes van je oog (we negeren ook even dat we in een 3d wereld leven en het dus eigenlijk een conus wordt, geen driehoek, maar maakt voor het argument verder niet uit).

Stel even dat je iris 5 mm geopend is en het object waar je naar kijkt is 5 cm ver weg (heel dichtbij dus). Soscastoa is lang geleden dus ik gebruik gewoon even deze site om te berekenen wat de hoek dan is wat het licht maakt.
Bij een afstand van 5 cm is de hoek dan 5,7 graden.
Bij een afstand van 50 cm is de hoek nog maar 0,57 graden.
Bij een afstand van 200 cm, wat ongeveer is waar de meeste VR (of andersgenoemde headsets met schermpjes) zitten, is de hoek nog maar 0,14 graden.
Bij oneindig zou de hoek in theorie 0 graden worden.

Zo zie je dus, bij een afstand van 2 meter zit je al veel dichter bij "oneindig" dan bij zelfs een kijkafstand van 50 centimeter.

Waarschijnlijk zul je eerder op moeten letten of je niet te weinig knippert als je met VR bezig bent en dat je ogen te droog worden, maar dat voel je dan wel. Ook kan ik me voorstellen dat als je echt de hele dag alleen maar dat ding op hebt dat dat ook niet goed is, simpelweg omdat je ogen dan zo'n lange tijd helemaal niet hoeven te veranderen van focus. Maar het is dus niet zoals een telefoon of tablet te lang dichtbij houden.

edit: zie ondertussen de andere reacties, was mijn reactie uitgebreid genoeg om zich voor te doen als artikel? :+

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 8 maart 2025 14:55]

klopt, dit is waarom ik lenzen op sterkte in mijn psvr2 heb gezet. Ik zie namelijk niet scherp op afstand dus dat was een geinige reality check toen ik heb zonder bril op mijn gezicht zette :D
interessant, ik draag geen sterkte in de VR bril maar ben wel bijziend. Moet toegeven dat monitor afstand wel voor mij nog "dichtbij genoeg" is om geen bril te dragen dus misschien is de virtuele VR bril afstand toch niet zo groot (2 meter is dik te ver).
3 aanvullingen:
De Meta quest 3 zit op ca 160cm
Een probleem bij vr is het Wikipedia: Vergence-accommodation conflict
Verder geldt alsnog de 20 20 20 regel:
  • Na 20 minuten dichtbij kijken (zoals op je scherm);
  • 20 seconden 20 meter in de verte kijken;
https://oogfonds.nl/20-20-2/
Te weinig feiten en teveel aannames voor een (goed) artikel. Klinkt eerder als een advertorial.
Goed onderbouwd :+
Wat is precies een aanname ipv een feit?
Dat "artikel" was meer een verwijzing naar dat FerronN, op wie ik reageerde, ondertussen bij iemand anders die ook gereageerd had zei dat het klonk als materiaal voor een artikel... vandaar :)
Met het :+ 'tje bedoeld u waarschijnlijk dat ook u alles met een kilootje zout neemt?
elke VR bril heeft een lenzensysteem waardoor het beeld optisch op oneindige afstand staat.
De focus van die lenzen zit op 1,5 meter ongeveer, om precies te zijn, niet op oneindig.

Waarom? Nou omdat het "vergence-accomodation conflict" probleem dan geminimaliseerd wordt. Dat is het verschil tussen de focus afstand die je ziet door stereo, en de focus afstand waar je oog daadwerkelijk op moet focussen. De meeste dingen waar je in VR mee interacteert zijn dichterbij dan waar de 'oneindig' regio begint met je werk.

Overigens is niet iedereen hier super gevoelig voor. Het is een beetje een niche probleem. Het zou wel een van de redenen kunnen zijn dat sommige mensen nooit kunnen wennen aan VR (iets van 2-5%). De meeste mensen wennen er in een paar dagen wel aan, want die hebben vooral last van wagenziekte door het "wel zien bewegen maar niet voelen bewegen" probleem, dat is een ander probleem.

Maar last hebben van je ogen doordat het zo dichtbij is, is inderdaad geen probleem door de lenzen. Het is zelfs verder weg gefocused dan een gewoon computerscherm. Als er geen lenzen tussen zouden zitten zou je de schermen uberhaupt niet kunnen zien, tenzij je extreem bijziend bent.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 8 maart 2025 17:13]

Klinkt als materiaal voor een artikel :)
Je hoort er niks over, omdat het niet werkt zoals jij schetst. In zo'n VR/AR bril zijn je ogen helemaal niet gefocust op heel dichtbij, zoals een smartphone recht voor je neus. Je ogen focussen zich dus gewoon op de verte, zoals je naar een object kijkt paar meter voor je.

Wat wel kan gebeuren is dat je ogen sneller vermoeid raken (eye strain) vanwege of het licht langdurig of als je simpelweg teveel informatie verwerkt. Wat niet anders is als je de hele dag achter een monitor zit en van alles doet.

[Reactie gewijzigd door ASNNetworks op 8 maart 2025 14:55]

je hoort er niks over, omdat de onderzoeken nu uitwijzen dat het niet slechter voor je ogen is dan gewoon achter een monitor zitten. De focusafstand wordt door lenzen op iets meer dan een meter gezet (niet oneindig) waardoor je ooglenzen niet zwaar dichtbij of veraf hoeven te focussen.

Waar je wel last van krijgt zijn de overige symptomen van schermwerk. Droge ogen bijvoorbeeld.
Dat is een mooie resolutie, maar alles staat of valt met wat je er mee kunt doen... En de prijs natuurlijk. Als dat ding ook duizenden euros gaat kosten dan zie ik het sowieso niet veel worden.
XR is sowieso een maffe term, ik denk dat ze bedoelen het is gewoon vr maar met goede camera's. Als hij dan in ieder geval als vr bril aan een pc te koppelen is en niet te duur is zou dat nog interessant kunnen zijn... Al hangt het ook weer af van wat voor controllers er bij zitten en hoe het aangestuurd wordt (en of dat niet net zo'n toekomst tegemoet gaat als Windows mr waardoor tal van headsets ewaste worden).
XR is eXtended Reality. Deze Samsung bril draait op de Android XR OS van Google en is bezig backwards compatible te maken met alle bestaande AR en VR titels die op android draaien. Dus met Steam of equivalent van Quest Link (XR) zou je deze ook gewoon op je PC kunnen aansluiten. Ik denk niet direct in het begin maar zal wel spoedig volgen.

[Reactie gewijzigd door IJsbreker op 9 maart 2025 09:15]

Helaas is wat je zegt niet waar, ja 2D apps wel, maar daydream apps dus nog steeds niet. Alleen als de app al gebruik maakt van ARcore of openXR gaat het werken, voor de rest zal de makers van de AR/VR app het toch compatible moeten maken met Android XR OS, maar als men met bv Unity of Unrealengine werkt is het veelal gewoon ff opnieuw exporteren.
Dat is een mooie resolutie, maar alles staat of valt met wat je er mee kunt doen... En de prijs natuurlijk. Als dat ding ook duizenden euros gaat kosten dan zie ik het sowieso niet veel worden.
XR is sowieso een maffe term, ik denk dat ze bedoelen het is gewoon vr maar met goede camera's. Als hij dan in ieder geval als vr bril aan een pc te koppelen is en niet te duur is zou dat nog interessant kunnen zijn.
De geruchten spreken over een soortgelijke prijs als de Vision Pro, dus al snel $3500,-
Met maar 100.000 geproduceerde units (de VP had er 500.000 in het eerste jaar) gaat dit een enorm niche product zijn, misschien nog wel meer als de VP.

Al ben ik als Vision Pro eigenaar wel enorm benieuwd wat dit voor het landschap gaat doen. Als developers meer soortgelijke platformen hebben om voor te ontwikkelen komt dat mogelijk ook de apps ten goede etc.

[Reactie gewijzigd door Donstil op 8 maart 2025 12:55]

Nou, de prijs wordt verwacht tussen de $2000 en $3000. Ik verwacht zelf dan zo eerder richting $2000-$2500. Vraah is natuurlijk wel, hoeveel sneller/trager zal de XR2+ zijn vergeleken met de chip van de AVP.
Nou, de prijs wordt verwacht tussen de $2000 en $3000. Ik verwacht zelf dan zo eerder richting $2000-$2500.
Van de week was het gerucht juist dat hij richting de VP prijs zou gaan. Gezien het er maar 100.000 lijken te worden verwacht ik persoonlijk ook geen “lage prijs”.
Vraah is natuurlijk wel, hoeveel sneller/trager zal de XR2+ zijn vergeleken met de chip van de AVP.
De Vision Pro is inmiddels ruim een jaar op de markt en anderhalf jaar geleden aangekondigd, op moment dat deze bril uitkomt zelfs 2 jaar. Zou mij verbazen als hij daarom minder krachtig zou zijn als de VP, minimaal gelijke specificaties lijkt mij wel het minimale.
Die Sony schermpjes kosten $1000 per stuk, dus zonder alle andere hardware is het minimaal $2000. Verwacht het dichter bij de $3000 dan de $2000.
Dat was de prijs in voor een 1.3" Sample unit met gelijk aardige specs in 2023, Waar deze 1.35" vermoedelijk is op gebaseerd. De prijs was toen 15000 yen / 93.5 euro ex btw.

volgens geruchten gaan deze tegen de $1000 voor een kit (van 2 stuks) ex btw in bulk...

[Reactie gewijzigd door bugcyber op 9 maart 2025 16:23]

Dacht dat schermen maken een core was van Samsung. Dan zou je toch verwachten dat ze dit inhouse kunnen :?
Dit zijn natuurlijk niet echt schermen zoals Samsung ze aan de lopende band maakt... Grofweg 1,5 keer zoveel pixels als een 4k tv maar dan op 1,35", dat is niet niks. Waarschijnlijk is dat een punt waar Sony zich dan meer op toegelegd zal hebben.
Micro OLED is weer een unieke vorm van OLED, die schermen zijn echt super klein maar wel high resolution, volgens mij maakt Samsung display op zijn best telefoonschermen die allemaal 10* minder pixel dense zijn dan sonys micro OLED. En nieuwe scherm technologie schud je ook niet zomaar uit de mouw.
Tsja, sony gebruikt weer panels van samsung in de psvr2.
Waarom zou je als het goedkoper uitkomt?
Dacht dat schermen maken een core was van Samsung.
Samsung (Electronics) is een conglomeraat. Ze doen veel meer dan alleen schermen maken. Op het gebied van schermen hebben ze zich tot nu toe vooral gefocust op AMOLED-schermen voor smartphones en QD-OLED voor tv’s en monitors, maar ze ontwikkellen ook andere displaytechnologieën zoals MicroLED en OLED die opvouw- of rolbaar zijn zoals voor de Galaxy Z Fold- en Flip-serie en natuurlijk LCD, die ze volgens de wiki niet meer gebruiken.
Dan zou je toch verwachten dat ze dit inhouse kunnen :?
Recent (2023) heeft Samsung Display een Amerikaans bedrijf dat gespecialiseerd is in OLEDoS overgenomen. Door dit bericht verwacht ik dat Samsung de intentie heeft om in deze markt te stappen, maar waarschijnlijk nog niet klaar was voor massaproductie en dat de overname van eMagin nog te recent is om direct eigen panelen te gebruiken die zij proberen te ontwikkelen. Dat ze hier dus niet in investeren, wat sommige onder dit bericht zeggen, klopt dus niet.

Ik denk/verwacht dat dit voorlopig een tussenstap is om dit product wel op de markt te brengen, zodat het nu al iets gaat opleveren en Samsung ervaring kan opdoen met de markt, software-integratie en gebruikersfeedback voordat het overstapt op eigen OLEDoS-panelen tegen de tijd dat die klaar zijn qua ontwikkeling. Een commercieel product, zelfs met ingekochte schermen, is waardevoller dan een prototype dat alleen in een labomgeving wordt getest. Want waarom zou je wachten tot over een paar jaar als je het nu al uit kan brengen?

[Reactie gewijzigd door jdh009 op 8 maart 2025 20:49]

Ja Samsung maakt veel OLED maar de DPI ligt een stuk lager bij die van hen. TV's zijn enorm veel lager en zelfs smartphones zijn lager. 4K op een chipje van een paar centimeter is een heel ander verhaal.

En dit is geen massaprodukt. Ik kan me voorstellen dat Samsung niet meteen wil investeren in een nieuwe produktielijn. Sony heeft dat wel gedaan maar die hadden ook een contract met Apple voor de Vision Pro.

Bovendien maakt Samsung vooral PenTile schermen en die zijn echt ruk voor VR toepassingen omdat het beeld zo uitvergroot wordt dat je individuele subpixels kan zien. Daardoor wordt de resolutie meteen 1/3 lager.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 8 maart 2025 17:16]

Beter als ze de displays dan horizontaal gaan gebruiken zodat de horizontale FOV hoger kan. Want zoals het er nu naar uit ziet van mensen die al een demo hebben gehad schijnt de FOV nog minder te zijn als de Vision Pro. Nou dan heb ik toch liever vele hogere FOV met de PPI van de Pico4 of Quest 3 dan nog een kleinere FOV maar een hogere PPI. Ik vind de FOV van de Pico 4/Quest 3 al te beperkt voor waar we inmiddels in VR land zijn aanbelandt.
Voor simgaming vooral ja. Het blijft beperkt al went het wel een beetje. Pimax is goed bezig op dit gebied maar het lijkt nogal een niche te worden.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 8 maart 2025 17:17]

Pimax is altijd het probleem dat ze geen productie headset uitbrengen maar een prototype, en dat ze meer beloven dan waarmaken. Ook altijd maar weer nieuwe modellen dus aankondigen terwijl dat de eerder aangekondigde nog niet eens uit is. Nu ook weer met die Dream Air, alweer verschillende aanpassingen en mogelijk zelfs een prijsverhoging sinds de preorder/aankondiging startte.
Ja klopt. Daarom koop ik ze ook niet.

De reviews (van de echte eerlijke reviewers, niet de betaalde reviews op youtube) zijn er ook altijd duidelijk over: Goed idee, heel slechte uitwerking. En te duur.

Ik was wel wat meer geintersseerd in de Immersed Visor, maar daar heb ik nog steeds geen hands-on review van gezien van een echte klant, alleen maar influencers en die vertrouw ik niet.
Dus in Apple spul zitten Samsung schermen en in Samsung spul zitten Sony schermen.
Dus in Apple spul zitten Samsung schermen en in Samsung spul zitten Sony schermen.
“In Apple spul”, als in de bril om in de context van dit artikel te blijven, zitten ook Sony schermpjes.
Tja scherm is één ding. Maar wat de Vision Pro zo goed maakt is veel meer:
  • Photon to pixel tijd (hoe snel de werkelijk in de bril te zien is)
  • Tracking (heeel goed bij Apple)
  • Geluid (ook heel goed, mensen vragen altijd verbaasd waar het geluid vandaan komt)
  • Interactie (Apple’s eye en hand tracking interactie is geweldig)
  • Performance (M2 SOC is best krachtig voor een mobiele headset)
Allemaal waar, jammer dat Apple het product nu al een beetje zijdelings laat liggen en dat ze hier niet een nieuwe standaard mee kunnen zetten. Sowieso is de prijs een groot deel van het probleem.
Ja prijs is idd te hoog om er als consumer wat mee te kunnen (we hebben er eentje op m'n werk).
Ik geloof niet dat Apple het helemaal heeft laten liggen. Ze maken niet meer van deze versie maar er zijn best veel geruchten dat ze aan een tweede versie werken.
Er komt ook geregeld nieuwe video content voor uit en VisionOS krijgt een voor Apple begrippen best grote update in v2.4.
Ik denk dat ze het hetzelfde aanpakken als de HomePod.
Leuk die resolutie, maar wat voor lenzen komen erin? Mindere lenzen kunnen het plezier alsnog bederven.
Ook pancake lenzen naar het schijnt. Zowel de Pico 4, Quest Quest 3 en Apple Vision pro gebruiken allen Pancake lenzen. Toch zit hier wel wat verschil op in beeld kwaliteit. dus dit zegt ook niet alles.
. reactie per ongeluk. in main comments

[Reactie gewijzigd door bugcyber op 8 maart 2025 17:33]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.