Meta brengt update voor gebrickte Quest VR-headsets uit

Meta heeft een update voor de Quest VR-headsets uitgebracht die een bug uit een eerdere update moet verhelpen. Door die bug konden sommige gebruikers plots hun headsets niet meer gebruiken. Het is niet duidelijk wat de precieze oorzaak van het probleem was.

Uit meldingen van gebruikers blijkt dat een recente software-update ervoor gezorgd heeft dat de VR-headsets niet meer reageren of in een bootloop terechtkomen na een factory reset. Het gaat om de Meta Quest 2-, 3- en 3S-headsets. Meta schrijft in een blogpost dat het een nieuwe update heeft uitgebracht die de problemen moet verhelpen. Gebruikers die nog steeds problemen ondervinden, kunnen de klantendienst contacteren voor verdere ondersteuning. Er worden geen details over de oorzaak van de problemen gegeven.

Meta Quest 3S
Meta Quest 3S

Door Jay Stout

Redacteur

29-12-2024 • 12:03

71

Reacties (71)

71
71
23
0
0
36
Wijzig sortering
Ik heb altijd gedacht dat 'gebrickt' betekent dat het apparaat useless was geworden zeg maar, maar blijkbaar heb je daar dan weer gradaties in. Ik kan mij wel voorstellen dat je er als consument veel meer werk aan hebt dan aan een reguliere al dan niet gepushte update.
Over het algemeen zijn er twee soorten bricks te onderscheiden: een soft-brick en een hard-brick. Deze update lijkt een soft-brick te veroorzaken, wat inhoudt dat er sprake is van een verkeerde software-update, maar het apparaat nog wel in een recovery-modus kan worden opgestart
En als toevoeging: hard-bricken betekent niet dat het apparaat niet hersteld meer kan worden, maar dat je er gespecialiseerde apparatuur voor nodig hebt om dat nog voor elkaar te krijgen. Het zal je niet meer lukken zonder het apparaat open te maken.

Een leuk voorbeeld hiervan is dit: https://www.theregister.com/2016/02/02/delete_efivars_linux/
This has apparently happened: someone said they managed to nuke their MSI notebook by wiping the efivars directory. The computer fails to get past even the power-on self-test, rendering it truly bricked, we're told. The user wanted to install a new OS, and so ran rm -rf / for laughs as root – a command that wipes all files from the file system, including ones in the efivars directory – and next found the machine unbootable.
De enige manier om dat nog op te lossen is met een soldeersetje en een SPI programmer. Niet iets wat de gemiddelde gebruiker ooit voor elkaar gaat krijgen.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 29 december 2024 12:38]

De enige manier om dat nog op te lossen is met een soldeersetje en een SPI programmer. Niet iets wat de gemiddelde gebruiker ooit voor elkaar gaat krijgen.
Gaat vaak prima zonder soldeersetje, met een testklem op de SPI flash chip. Solderen is overkill.

Niets voor gemiddelde gebruikers, maar een beetje tweaker draait er zijn hand niet voor om. Zelfs met een Raspberry Pi kan het, bij gebrek aan ander gereedschap.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 29 december 2024 12:56]

Niets voor gemiddelde gebruikers, maar een beetje tweaker draait er zijn hand niet voor om. Zelfs met een Raspberry Pi kan het, bij gebrek aan ander gereedschap.
Ik denk dat zelfs 99% van de bezoekers hier daar niet zo gouw aan beginnen, en 99.99% geen test klem hebbe, en eerder proberen het via garantie/reparatie proberen te probleem te verhelpen.

Zou zelf ook niet weten hoe dat moet, en ik zou een artikel met een n00b lvl uitleg nodig hebben, laatste keer dat ik zoiets heb gedaan is 15j gelden, voor een bios update van mijn eerste Samsung 42'' met crazy colours bug en HDMI overscan problemen, waar ik een sub-D naar 3.5mm jack serial kabel voor maakte om dat te doen, en dat was nog gewoon heel simpel.
Test klemmetjes kan voor 50ct bij Ali kopen.

Beetje diy’er waar tweakers op gebouwd is eigenlijk. Zou dit wel kunnen. Kijk eens in de forums. Hoeveel mooie diy projecten er worden gemaakt.

Al is het publiek bij tweakers afgelopen 10 jaar wel veranderd. En meer commercieel geworden wat niet helemaal de insteek was van Femme in 1998. Denk ik. Zal het voor veel lezers die wel geïnteresseerd zijn, moeilijker zijn.
De SPI klemmetjes zijn nog wel het minste probleem, zonder een behoorlijke achtergrond kennis, denk ik dat er weinigen zullen zijn die weten hoe ze een boot table weer werkend krijgen.
Nee okee maar daar maakt iemand wel een tooltje voor om dat te doen, als er genoeg gebrickte apparaten zijn.
Lol, hoeveel kunnen er echt bv een alternatieve Android ROM installeren, voordat ze het opgegeven, omdat het te moeilijk is!
En dat is iets veel en veel vaker voorkomt, dan een zeldzame dome actie. ^_^
Nouja dat is echt niet zo moeilijk meer hoor. GrapheneOS kan je nu zelfs installeren via alleen maar een webbrowser.
Chatgpt Kan hierbij goed helpen
Hehe, vraag het aan Chatgpt, veel geluk. ^_^
Een beetje tweaker weet ook waar hij niet aan moet beginnen.
Al is het publiek bij tweakers afgelopen 10 jaar wel veranderd. En meer commercieel geworden wat niet helemaal de insteek was van Femme in 1998. Denk ik. Zal het voor veel lezers die wel geïnteresseerd zijn, moeilijker zijn.
Het is niet alleen het tweakers publiek. Mensen zijn gewoon veel banger geworden om ergens aan te zitten. Uit angst de 'support' te verliezen ofzo (heb je ooit ook maar iets van hulp gehad van microsoft support?)

In de jaren '80 kreeg je bij elk apparaat een volledig schema en mensen konden best wel simpele problemen verhelpen. Een beetje contactspray in de TV kanalenknop bijvoorbeeld. Ook kon bijna iedereen wel zijn autoexec.bat en config.sys editten. En de ingewikkelde toetsfuncties van WP gebruiken.

Tegenwoordig zijn mensen al bang een waarde in het registry van windows te veranderen. Het is ook deels propaganda van de fabrikanten trouwens, die willen immers veel liever dat iemand een heel nieuw apparaat koopt in plaats van zelf te gaan fixen. Hierdoor wordt techniek steeds meer als iets 'engs' gezien, waar je buiten de vertrouwde paden van de 'support' gaat (die tegenwoordig echt waardeloos is).

Ik had een tijdje geleden op het werk nog een heel duur Samsung presentatiescherm dat niet meer werkte. De IT had het weggehaald en Samsung trok de handen er van af (Buiten garantie en ze weigerden om het zelfs voor betaling te doen).

Toen het ding opgehaald met het verzoek of we er zelf naar konden kijken. De IT'ers grinnikten een beetje toen we het ophaalden.

Een uur later hing hij weer werkend aan de muur. Kosten van de onderdelen: 1,80 voor een nieuwe condensator (duur type met hogere temperatuur rating dan het origineel). Het was echt lachen toen de IT manager binnen kwam en verbaasd keek dat het weer werkte :D

Daarna heeft hij het nog jaaaren gedaan, uiteindelijk is toen dat callcenter waar hij voor was opgeheven, maar hij is niet meer kapot gegaan.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 30 december 2024 06:26]

Moet je ook maar net weten welke condensator je moet hebben. Als je ze allemaal moet gaan vervangen ben je wel even bezig…
Je kan ze gewoon nameten. In dit geval was het slachtoffer bovendien duidelijk gaan opzwellen. De condensatoren die kapot gaan zijn vrijwel altijd elco's (electrolytische). Daar zit een vloeistof in. Als die opdroogt dan wordt de condensator nog heter en vervormt. Dus het is duidelijk zichtbaar. Warmte versnelt dit proces. In dit geval ging het scherm vlak tegen de muur dus er was minder koeling beschikbaar (alhoewel het er wel voor bedoeld was, het standaard meegeleverde mounting bracket kon alleen maar zo)

Elco's met een hogere temperatuur rating kunnen hier beter/langer tegen.

En zoveel elco's zaten er niet in. Ik denk een stuk of 10. Ze zijn ook enorm makkelijk te vervangen. Meestal Verwarm ik 1 pootje, trek dat los vanaf de andere kant en dan de andere. Soms moet het 2 of drie keer. Wat je ook kan doen is hem heen en weer wippen tot de pootjes afbreken (metaalmoeheid), dan de stompjes los solderen en de nieuwe erin. Kost 1 minuut per stuk ongeveer. Elco's zijn bijna altijd nog through-hole componenten dus zeer makkelijk. Zelfs voor de beginnende soldeerder.

Met een complete rework vervang je ze vaak allemaal maar het volstaat meestal wel om gewoon te beginnen met die er duidelijk kapot uitzien en dan kijken of het daarna werkt. 80% van de gevallen ben je er dan al.

Tantaaltjes (veel kleinere) gaan ook wel eens stuk maar daar is het dan helemaal duidelijk 🔥💥💨

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 30 december 2024 08:35]

Mijn gekregen Samsung S5 Classic watch was toch echt gebricked zoals zovelen en ik heb er 0 info over kunnen vinden. Ook Samsung trok zijn handen er van af omdat het anderhalf jaar geleden was.

Dus als een fabrikant iets sloopt dan is herstel of vervanging echt niet zo vanzelfsprekend.

Vroeger was firmware ook om bugs te verhelpen en koos je er voor om geen update te doen als het niet nodig was.
Firmware zou af fabriek gewoon goed (getest) moeten zijn.

De watch heb ik uiteindelijk in de vuilnisbak gegooid. Wel een jtag poort maar geen flashable fw gevonden.

Zelfs bij een Support Center geweest, een uur daar gezeten en ze hadden zo de programmer aan kunnen sluiten en op een knop kunnen drukken. Dat gaven ze ook toe, maar ze deden het mooi niet. Nieuw moederbord van 150 euro kon ik kopen. Hopeloos...
De watch heb ik uiteindelijk in de vuilnisbak gegooid. Wel een jtag poort maar geen flashable fw gevonden.
Ja precies, die Samsung watches hebben allemaal pogo pins onder een rubber dopje. Edit: Oh nee de nieuwsten niet meer zie ik, maar ze zitten nog wel gewoon van binnen.

Echt idioot dat ze er niks mee wilden doen maar dat is helaas wel de Samsung die ik ken :( Ze zien support ook als een inkomstenbron en niet als klantenbinding. Vooral omdat ze hun support centers in de meeste landen uitbesteden en die willen er dan ook weer aan verdienen. Hopeloos.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 30 december 2024 13:02]

Ik denk dat zelfs 99% van de bezoekers hier daar niet zo gouw aan beginnen,
Ik schreef "een beetje tweaker", niet "een bezoeker van T.net".
Heb hier een HA setup met behoorlijk wat code en soldeer tweaks er in, maar ik blijf bij deze stelling, en dat nog steeds minder dan 1% van de 'echte' tweakers.net ook maar weet waar te beginnen. :+
Als een tweaker kan leren hoe je HA kan opzetten, dan kan die ook leren hoe je via een testklem, wat jumper cables en een Raspberry Pi met flashrom een chip kan flashen. Dat specifiek jij dat niet wilt is wat anders.
Ik wist tot een paar minuten geleden niet eens wat een testklem was. Ik kende ze wel, maar niet bij die naam.

Ik heb denk ik al 30 jaar geen soldeerbout in m’n handen gehad, en ik heb nooit iets dergelijks gedaan wat in de buurt komt van wat je beschrijft.

Ik denk echter wel dat, als ik handleiding zou krijgen, dat ik dit inderdaad voor elkaar krijg om zo een chip te flashen. Maar ik zou het niet zelf kunnen bedenken. Ik heb dan wel echt een stappenplan-handleiding nodig.

Er wordt heel vaak gesproken over ‘De Tweaker’ alsof iedereen maar alle basis-zaken maar moet bevatten of ‘de gemiddelde gebruiker’ die niet verder komt dan een stekker in een stopcontact moet kunnen prikken. Beiden eisen over/onderschat naar mijn mening.

Als het gaat om ‘De Tweaker’ moeten we niet vergeten dat veel ‘Zelfbenoemde Tweakers’ met onder overklokken een instelling op een moederbord verstaan (ipv componenten vervangen of met grafiet de printplaten aankrassen 😊). Of denk aan casemodding wat neerkomt op meer lapjes in een kast schroeven op voorgedefinieerde plaatsen en ze vervolgens met (al dan niet) commerciële software aan te sturen, in plaats van ze op maat te solderen en een controller programmeren. (Of old-skool met purschuim en een figuurzaag een custom-kast maken.)
Ik gebruik ze nooit maar heb wel testklemmen liggen. Laatste keer had ik een ROM geprogrammeerd op een ESP32 bord en toen deze chip eraf gesoldeerd en gewisseld met de 'defecte' chip. Je ziet die simpele Winbond chipjes op veel dingen terug.
Ik bedoel dit zeker niet negatief, vindt het zelfs heel cool dat je zoiets kan.
Maar de mensen in jouw bubbel zijn denk ik niet het gemiddelde. ;)
Maar de mensen in jouw bubbel zijn denk ik niet het gemiddelde. ;)
Ik schreef niet "het gemiddelde". Ik schreef "een beetje tweaker". Tweakers zijn ver van gemiddeld.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 29 december 2024 20:38]

Ik denk wat jij onder "een beetje tweakers.net" verstaat, is imho een uitstervende ras, dat ik denk nu nog maar minder dan 0.01% van de bezoekers betreft, en zijn zelfs van het forum verbannen naar plaatsen als circuitsonline. :P
Ik denk wat jij onder "een beetje tweakers.net" verstaat,
Ik schreef niet "een beetje tweakers.net". Ik schreef "een beetje tweaker". Niet alle tweakers bezoeken T.net.
En nog steeds een uitstervende ras, en nog steeds een eigen bubbelbad.
Paar jaar geleden radiosysteem van een mazda hersteld met een set klemmen en raspberry pi. De garage was verbaasd :)
Juist, ik ken een update van AEG apparatuur waarbij de update over-the-air werd uitgevoerd door AEG, maar waarbij een stoomoven een update kreeg bedoelt voor een magnetron.

Daarbij was de stoomoven gebrickt, en moest een monteur langskomen om de software via een interface te "un-bricken".
Ligt het aan mij of is het heel raar dat je een laptop kunt bricken door het weggooien van een directory die voor een user (ook al is het root) toegankelijk is? Dat zou toch nooit mogen gebeuren? Oké, ik gebruik altijd macs en ik weet dat het een rootless OS is, maar daar zijn directories waar zelfs root niet aan mag zitten. Misschien irritant voor een gemiddelde tweaker, maar wel veiliger.
Het gaat om de /efivars directory in je SPI flash. Er zijn goede legitieme redenen om daar te kunnen schrijven.

Bij MSI zaten er dus bestanden in die nodig waren voor POST.

Een goede firmware herstelt bestanden vanuit de read-only flash (waar de echte firmware op staat) terug naar /efivars, maar MSI doet dat dus niet, waardoor je dus met een brick zat.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 30 december 2024 10:30]

Ik denk dat die definitie toch der loop van de jaren is veranderd. Want vroeger was een brick een steen. Het apparaat heeft de zelfde functie gekregen als een steen en kon je weg gooien.
Er kan natuurlijk wel een verschil zitten tussen gebrickt voor de klant, dus die kan niks meer doen om het apparaat weer werkend te krijgen... of voor de fabrikant. Helemaal letterlijk heb je gelijk en is een brick iets wat helemaal niks meer doet, dus ook geen software update meer uit kan voeren. Maar in de praktijk wordt het ook wel gebruikt voor dit soort situaties waar het wachten is op de fabrikant of die het nog op kan lossen.
Ik kan niet zo snel vinden hoe je deze update op een gebrickte headset zou moeten installeren. Hun eigen aankondiging zegt "neem contact op met support want je headset zit vol persoonlijke informatie" wat me doet denken dat dit niet zomaar even een bestandje overdragen is.

Wat ze denk ik eerder gedaan hebben is de bestaande update repareren, waardoor mensen die de update nog niet hebben geïnstalleerd veilig kunnen updaten, maar mensen die hem al wel hebben gehad en hun headset gebrickt hebben er niet zo makkelijk van af komen.

Met de manier waarop software tegenwoordig alleen door fabrikanten kan worden gepubliceerd (en je zult moeten "jailbreaken" om je eigen software te draaien), is het voor gebruikers bijna onmogelijk om van een soft brick te herstellen tot de fabrikant een fix uitbrengt. Met alle trucs van firmware signatures tot downgrade protection kunnen fabrikanten hun apparaten effectief bricken via software.

Hetzelfde geldt ook voor hardware als het Spotify Car Thing dat, mits ze niet zelf de boel geopend hadden na kritiek, alleen maar werkt met hun servers en na het afsluiten van die toegang de hele reeks hardware dus nutteloze bricks zouden zijn geworden.

Het hele concept van bricken is natuurlijk een kwestie van "hoe ver wil je gaan met reparaties". Een gebrickte telefoon kan met een wissel van een NAND-chip weet prima functioneren zelfs als het defect in de hardware zit. Dan moet je nog steeds wel de mogelijkheid hebben om het te repareren (wat bijvoorbeeld bij iPhones niet goed werkt, omdat Apple niet wil dat je officiële Apple hardware gebruikt zonder dat zei daar een stempeltje op hebben gezet).

Voor de meeste mensen is een telefoon met een defecte NAND echter gewoon onbruikbaar, net als voor de meeste mensen een VR-headset die in een bootloop zit nutteloos is zolang de enige manier om hem te herstellen is om met een programmer de oude firmware van voor de brick weer op het apparaat te zetten.
Ja echt 'bricked' is hopeloos verloren, terug sturen om opnieuw de chips te herschrijven vanaf scratch.

Goede systemen (en ja de quest ook) hebben we iets van een disaster recovery boot methode, of een recovery boot methode. Zie het als de bios van je pc. Als windows echt zo om zeep is, kan je altijd een usb stickje er in doen en het opnieuw installeren.

Zoiets zal het hier ook zijn gok ik. Apparaat aan zetten met bepaalde knoppen ingedrukt terwijl de usb kabel is aangesloten, dan programmaatje starten vanaf en laptop of zo

(Ik gok maar wat, dus ga me niet verbeteren wat de echte procedure is... Maar iets zoals dit zal vast mogelijk zijn. Een andere tweaker had in de reacties van een ander bericht al gezet dat de recovery nog benaderbaar was, dus goede hoop).
Het is te hopen.

Maar het klinkt of ze alleen simpel AB hebben en zowel A&B hebben verknalt. Dan moet het terug naar meta en hopelijk in system herprogrammeren, of als het echt stupide is ontworpen omsolderen van de flash.
Tegenwoordig worden veel apparaten beveiligd tegen bricking. Dingen als Bios/Uefi/bootloaders worden dubbel uitgevoerd of er is een mogelijkheid om in het rescue menu handmatig een update te installeren.

tegenwoordig is een brick meestal wel op te lossen, maar vaak heb je apparatuur, kennis of hulp van de fabrikant nodig, dit verchilt ook per fabrikant/kwaliteit van het product.
Hoe update je hem dan als hij niet meer reageert? Via de update tool van Meta?
Op dit moment stellen ze simpel dat als je apparaat niet werkt je contact met ze op moet nemen. Wat niet zo vreemd is, aangezien een gevolg van de eerdere update is dat het apparaat ook niet zomaar nog een werkende updatefunctie heeft die onder gewoon gebruik valt.
Bij het booten krijg je tegenwoordig "Meta Horizon OS" tekstje onder het boot-logo te zien.
Bij mij was niet zo lang geleden het systeem corrupt geraakt, boot logo had glitches en raar gedrag van beweging en niet opslaan van guardian etc. Moest ding een factory reset geven en werkte toen weer normaal.
Ik weet niet of dat ook bij dit nieuwe probleem werkt.
Voor het bezoek van mijn neefje had ik mijn Quest 2 ook even uit de kast gehaald - kon niet meer inloggen zonder update, en heb toen de problematische v72 binnengehaald. Na googlen een factory reset vermeden. Ik heb twee keer geprobeerd om v71 te 'sideloaden' via de webapp van Meta. Dat duurde heel lang (7 uur), en is twee keer mislukt omdat ergens in het proces de verbinding met de headset ermee stopte.

Na de tweede poging lijkt hij nu ook 'gebrickt', krijg er geen enkele reactie meer, geen LED (ongeacht batterijstatus of welke knoppen je geeft). Dus nu maar de supportmolen in bij Meta, ben benieuwd wat ze buiten de garantie nog gaan doen. Zal hier verslag doen als ik wat terughoor.
Ze zullen alles moeten doen na de garantie daar het hun update was die jouw device heeft gemold. Zou mooie bak zijn als ze je afschepen met de woorden: geen garantie, jammer dan. Zou me dan ook niks verbazen als het dan opzet was om zo de sales weer te boosten. Lijkt me niet dat ze die schijn willen wekken.
Hi Yzord,

Lijkt mij ook - het eerste bericht van Meta leek hoopvol (vroegen om het serienummer) - maar dat deden ze alleen om te bepalen dat de fabrieksgarantie verlopen was:

"
After reviewing your information, based on the purchase and activation date, we confirmed that your device is out of warranty. Due to this, we are unable to issue a warranty replacement for your device [SERIAL-NO].

We truly appreciate you for being a loyal customer. We would like to offer you the opportunity to purchase a refurbished replacement through the Meta Out of Warranty program. If you are interested, please tell me so I can start the process by sending you an email with the price details, and a form where you can provide your payment information and shipping address. If you are not interested in this program, we encourage you to check out the new generation of VR products we have to offer at meta.com/quest I look forward to your response.
"

Nog even in de pen geklommen met referentie naar wat relevante EU wetgeving, ben benieuwd.
Wat een incompetent bedrijf zeg. Duurt het ook nog eens een week voor een oplossing.
Een week voor dit soort zaken is niet gek hoor. Zeker niet met de feestdagen midden in de week waarin veel mensen vrij zijn.
Dat veel mensen vrij zijn en ze de foute update terugdraaien maakt het bedrijf niet competent.
De incompetentie gaat natuurlijk ook om het vlak voor de feestdagen uitrollen van een update, terwijl er minder dienstverlening is als het verkeerd gaat.
En ook nog eens een update die niet duidelijk voldoende getest is, en daarbij ook nog eens een van de meest kostbare problemen in 'gebruik' en verhelpen voor klanten geeft. En je klanten een week lang een onbetrouwbare update leveren die apparatuur op deze manier onbruikbaar maakt is hoe dan ook niet zomaar een teken van competentie.
Wie zegt dat de update niet goed getest is? Lang niet iedereen heeft dit probleem, en dan kan het best lastig zijn om zoiets te testen. Sowieso rollen ze updates in batches uit, en blijkbaar is dit dus niet naar boven gekomen bij de eerste groep mensen die updates testen. Aangezien we niet weten wat de oorzaak was is er sowieso weinig van te zeggen.
We hebben er ieder een mening over die duidelijk iets over de situatie zegt. Ik wijs er op dat niet iedere gebruiker het zomaar opvat als voldoende tonen van competentie. Anderen dat men liever voordeel van de twijfel geeft of liever kijkt naar wat positief zou zijn.

De discussie gaat er wat mij betreft niet om wie 'gelijk' heeft maar dat een bedrijf niet zomaar competentie toont als het andermans goederen automatich onbruikbaar maakt. Dat er weinig bekend is maakt voor een individuele gebruiker niet dat ze competentie van het bedrijf ervaren.

Daarbij kan hier prima gesteld worden dat als er geen duidelijke grenzen zijn aan wat een bedrijf hoort te testen het voor een gebruiker een reden is om te stellen dat het onvoldoende getest is. En dat hoort bovenal het bedrijf zelf aan te tonen, die immers het risico neemt dat ze de apparatuur van gebruikers onbruikbaar maken.
Elk consumer bedrijf loopt wel eens een keertje tegen dit probleem aan, alle grote merken hebben het al wel eens gehad. Vervelend? Zeker, maar iedereen maakt wel eens fouten, en de apparatuur wordt er niet simpeler op. Het feit dat ze het binnen een relatief korte tijd opgelost hebben geeft aan dat ze toch wel moeite proberen te doen om het snel op te lossen, ken genoeg bedrijven of instanties die het rustig pas laat of niet oplossen (lang geleden bv ziggo (toen het nog geen onderdeel van UPC was) in Venray bv een hele wijk 2 weken lang geen internet omdat de monteur van die regio met vakantie was).
Het probleem is niet opgelost.

Het probleem is om te beginnen dat het bedrijf geen verantwoording af legt hoe hun eenzijdige manier van updaten redelijk is. Niet over de manier van testen, niet over het uitrollen vlak voor kerst, niet over hoe lang ze doen om pas te reageren enz. Natuurlijk kan je dan simpel wijzen dat het erger kan, of dat ze iets doen, of dat het complex is enz, maar dat toont voor gebruikers niet zomaar aan dat het bedrijf voldoende doet. Dat hoort het bedrijf zelf te tonen, wat ze niet doen. Wat de gebruikers die nu een bricked apparaat hebben wel zien is zo minimaal en gebrekkig dat je er niet vreemd van kan opkijken dat gebruikers het geen competente houding vinden.

Dat maakt het voor klanten die het apparaat wilde gebruiken maar dat door onduidelijkheid niet konden niet zomaar competent. Je koopt geen product om het voor de zekerheid maar niet te gebruiken. Dat lost het bedrijf hier niet op. Dat is niet zomaar competent te noemen. Juist omdat het bedrijf nauwelijks zelf verantwoording af legt over hun werkwijze en keuzes.

Ten tweede is het probleem dat het bedrijf de klanten die door het bedrijf wel een onbruikbaar apparaat hebben slechts de mededeling krijgen dat ze maar contact met hun fabrikant moeten opnemen, zonder in te gaan welke oplossing gedupeerde klanten dan mogen verwachten. De fabrikant veroorzaakt een probleem maar het recht/plicht op een oplossing ligt in de EU via de verkoper. En die is rond deze feestdagen juist niet altijd bereikbaar en kan niet zomaar het probleem zelf verhelpen. In een gunstig geval is de verkoper bereikbaar en heb je meteen een oplossing. Maar dat gaat dus niet zomaar op. Heeft de fabrikant daar duidelijk rekening mee gehouden? Nee. En dat is ook niet zomaar als competent te beschouwen.

De fabrikant heefrlt eerder heel veel uit te leggen dan dat we het zomaar bij deze update als competent beschouwen tot het tegendeel is bewezen. Waarom? Omdat de fabrikant de veroorzaker van de situatie is dat hun keuzes zorgen dat ze verkochte apparatuur onbetrouwbaar tot compleet onbruikbaar maken voor hetgeen waarvoor het verkocht is. En omdat ze zelf controle opeisen dat te kunnen veroorzaken.
Wat een dikke onzin zeg, zoals ik al aangaf, tech wordt steeds complexer, en je kunt niet blijven testen vanaf elke update naar de huidige update. En deze updates worden in batches uitgerold en blijkbaar kwam het dus niet naar boven bij de beta release waar duizenden gebruikers aan mee doen. Ja, heel vervelend als het een keertje fout gaat, maar in dit geval hebben ze het toch snel opgelost en weten we sowieso niet om hoeveel klanten die tegen dit probleem aanliepen, want de meesten hebben nergens last van gehad.
Je lijkt mijn argumenten onzin te noemen omdat ze je niet bevallen. Je eigen argumenten zijn namelijk vooral het herhalen van wat je zelf belangrijker lijkt, terwijl ik al meerdere keren stel dat die argumenten niet alleen maar gebruikt kunnen worden alsof een fabrikant of leverancier daar alleen maar voordeel voor zichzelf uit kan halen.

Als je zelf stelt dat er onduidelijkheid over de oorzaak is dan lijkt me het minste waar competentie uit kan blijken dat de fabrikant open is over hun werkwijze, keuzes, risico's naar klanten en grenzen aan verwachtingen.

Toon maar waaruit blijkt dat ze dit voldoende getest hebben. Het blijkt niet zomaar omdat er eerder geen problemen waren, maar uit waar ze wel en geen rekening mee houden, zoals met complexiteit. Wat ze weigeren te noemen.
Toon maar dat ze op een gepaste manier de updates toepassen. Het blijkt niet uit beweren dat ze het batched doen, maar uit verklaren welke keuzes ze afgewogen hebben, zoals feestdagen, beschikbare reparatiediensten enz. Wat ze weigeren te noemen.

En als je nu stelt dat jij dat niet hoeft te doen, dan kun je feestdagen, batched updates, complexiteit enz ook niet selectief gebruiken alsof men competent bezig is. Omdat ze net zo goed duidelijk zware nadelen geven die haaks staan op het leveren en in stand houden van een deugdelijk product. Terwijl ze aantoonbaar een ondeigdelijk product veroorzaakt hebben met hun keuzes. Dan ligt de verantwoording bij hun, in plaats van dat het perse maar competent werk is tot het tegendeel is bewezen. Tenzij je er liever vanuit gaat dat fabrikanten het beste met hun klanten op hebben in plaats van met zichzelf. Wat nogal onrealistisch is als men geen duidelijke verantwoording af legt over de keuzes die risico voor klanten veroorzaken, tot bricken aan toe. Risico nemen is namelijk niet duidelijk in het voordeel van de klant die een product koopt om gebruik. Zeker niet als dat risico bricken is en een fabrikant dat uitdrukkelijk hoort te voorkomen en zelfs niet hoort te gebeuren.

[Reactie gewijzigd door kodak op 30 december 2024 11:50]

Echt waar, je blijft zelf constant in herhaling vallen met je gezeur over incompetentie. Waar mensen werken worden fouten gemaakt. En uit eigen ervaring, je kunt soms zo goed testen als je wilt, maar miljoenen gebruikers vinden problemen die jij, met welk testteam dan ook, niet zult vinden. Meta werkt wel degelijk dus met een beta-ring (gebruikerd die er voor kiezen om beta updates meteen te krijgen) en daar is dit probleem dus niet naar voren gekomen.
Ik ben het er helemaal mee eens dat er fouten gemaakt kunnen worden. Maar de discussie is niet dat die niet gemaakt mogen worden maar dat een bedrijf als Meta hoort aan te tonen dat ze hier voldoende moeite gedaan hebben die te voorkomen.

En waarbij ik in herhaling moet vallen je er op te wijzen dat zomaar doen alsof er genoeg moeite is gedaan of dat men achteraf ook iets iets goed zou hebben gedaan dat niet toont. Dat is geen competent handelen, dat is uit gaan van competent handelen tot de slachtoffers maar het tegendeel bewijzen. En dat is wettelijk ook niet competent, aangezien de bewijslast bij de de fabrikant en de leveranciers ligt die geen deugdelijk werkend apparaat leveren en hun klanten met meerdere problemen opzadelen door de fouten van de fabrikant. En het is ook zakelijk geen competent handelen, aangezien als je als bedrijf er werkelijk van overtuigd bent dat je zelf beter dan je klanten weet wat die als risico moeten accepteren je daar ook openlijk voor uit kan komen waar je de grenzen trekt.

[Reactie gewijzigd door kodak op 31 december 2024 14:16]

Meest bizarre is nog wel dat ze tergend trage rollouts doen, elke feature achter een feature flag of ab-test zit, juist om dit soort issues te voorkomen (En natuurlijk de angst dat een nuttige feature minder inkomsten betekend).

Simpele features zoals het compleet verwijderen (niet alleen hiden) uit het overzicht van apps is nog steeds niet voor iedereen beschikbaar.

Vreselijk irritant OS om te gebruiken omdat er niet vanuit usability maar naar zoveel mogelijk winst maken wordt gekeken.
Wat een onzin toch weer. Usability is i the eye of the beholder, want wat jij misschien ziet als gebruiksvriendelijk wil nog niet zeggen dat anderen dat ook vinden. Wij vinden misschien dat we toegang tot elke klein dingetje moeten hebben, maar voor een grote groep non technische gebruikers is dat iets wat zeker niet handig is.
Wat doet het OS dan volgens jou dat niet usability is maar puur voor zoveel mogelijk winst?
Hoe lang zou jij er over doen? En blijkbaar worden bij jou op het werk nooit fouten gemaakt. Goed hoor.

[Reactie gewijzigd door Frame164 op 29 december 2024 16:30]

Fouten maken is normaal maar dit soort kritieke fouten stinkt naar amateurisme en incompetentie. Ze hadden eerst de update op headsets in een soort testomgeving of testrun kunnen testen?
En jij denkt dat dat niet gebeurd? Deze updates worden juist al in batches uitgebracht, en de grootste groep gebruikers had nergens last van. Mogelijk dat het iets te maken had mbt updaten vanuit een specifieke oude update, iets dat sowieso maar zeer weinig bedrijven goed testen.
Ik zou je gelijk geven als het met elke headset was gebeurd, maar zoals ik al aangaf lijkt het maar bij een handjevol mensen te gebeuren, en bij internet is het al snel dat het dan zo opgeblazen wordt alsof het bij iedereen gebeurd (dat het bij die mensen gebeurd is, is nog steeds vervelend).
Toch zijn er een hoop gebruikers die last hebben van deze bug. Ergens heeft men toch zitten slapen. Want het is namelijk bij elke Quest versie een issue en niet specifiek bij een bepaalde hardwarecombi. Dus je mag je wel degelijk afvragen of er wel goed getest is. En helemaal in deze drukke maand waarbij velen toch vaak vrij zijn ivm de dagen en boekjaar van vrije dagen die opgemaakt moeten worden.
Hoop gebruikers? Blijkbaar geen problemen als je netjes telkens bij was met updates. Grotendeels van de gebruikers heeft nergens last van, en hoeveel mensen er werkelijk last van hebben weten we niet, want een paar posts zegt niets. We weten niet wat de preciese oorzaak was dus kunnen we er ook weinig van zeggen.
Daarom is het zeker nieuws en is er zsm een patch uitgebracht? Omdat er maar een paar gebruikers zijn die er last van hebben volgens SuperDre 🙄

Een subreddit met een topic welke 1.2k reacties heeft en 1.3k likes noem ik een hoop gebruikers (haal ik het Meta forum topic nog niet eens aan). Helemaal als het voorkomt bij elke Quest model die uit is. En Meta tijdens de kerst doorwerkt om een patch zsm uit te brengen.

Dus er is genoeg over te zeggen als je de huidige data analyseert.
1.2k reacties en likes zegt natuurlijk niets, alleen dat veel mensen er op reageren en liken.
En dat het nieuws is, is niet zo gek, tegenwoordig is elke scheet wel nieuws, maar iets negatiefs over Meta is extra sensatie.
Dat het een tijdje duurt voordat er een fix beschikbaar is vind ik in deze situatie niet het grootste probleem.

De communicatie vanuit Meta is zeer summier. Na het aanmaken van een case via de support chat op maandag heb ik weleens welgeteld 1 mail gehad met we gaan ernaar kijken, nadat ik eerst een refurbished Out of warranty replacement voor $150 had geweigerd. Op fora is te lezen dat sommige klanten dit nog steeds als oplossing krijgen aangeboden.

Dan staat er een notificatie op hun forum, zonder enige verdere uitleg, dat de problemen zijn opgelost. Ik heb echter op verzoek van support een factory reset gedaan, waardoor er geen WiFi credentials meer op staan en er dus ook geen updates automatisch geïnstalleerd gaan worden.

Dat geeft mij de indruk dat Meta echt totaal geen volledig beeld heeft van de impact van dit probleem en het ofwel volledig onderschat, danwel probeert onder support voor devices zonder garantie uit te komen.

Waar gehakt wordt vallen spaanders, maar goede communicatie naar de klant met regelmatige updates en de geruststelling dat er ook voor klanten met een device buiten de garantie een oplossing komt, zijn wat mij betreft wel essentieel en het gebrek hieraan in deze situatie wel een zekere vorm van incompetentie
Prettig de feestdagen door :)
Als ze het hebben opgelost, hebben ze vast ook de oorzaak in de software gevonden.
Dat staat niet in de blogpost...
Belangrijkste is dat Meta het goed oplost, ook buiten de garantie, en niet een refurb aan gaat bieden voor $199,-
Korte update over het retourneren van mijn Quest 2:
Na een eerste afwijzing (buiten garantie) heb ik nog verwezen naar wat EU richtlijnen over consumentenrecht, en daarna kreeg ik een link doorgestuurd (https://www.meta.com/help/product-claim/quest-2/) waar ik mijn serienummer aan kon geven voor een RMA retour in het OOW (Out-of-warranty) programma. Kan nu de headset versturen en krijg dan een (mogelijk gerefurbishte) headset terug.
De link lijkt voor iedereen open, maar mogelijk wordt je serienummer pas geaccepteerd als je eerst een supportverzoek hebt aangemaakt.
Na een weekje een gerefurbishte headset binnengekregen, dus ze hebben dit best netjes opgelost bij Meta.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.