Meta Quest-bezitters klagen over gebrickte headset na update

Meta Quest-gebruikers melden problemen te ervaren na het doorvoeren van een update. In bepaalde gevallen wordt de virtualrealitybril gebrickt na het patchen. Meta bevestigt dat er een probleem is en werkt aan een oplossing.

Volgens klachten van gebruikers op de Oculus Quest-subreddit en Meta's eigen forum behoren zowel de Quest 2, Quest 3 als de Quest 3s tot de getroffen modellen. De brick lijkt zich vooral voor te doen wanneer het apparaat al enige tijd niet meer is ingeschakeld en dus ook geen updates heeft gekregen. Het probleem zou zo hardnekkig zijn dat een fabrieksreset niet helpt. Om die redenen luidt op Reddit het advies om geen updates of reset uit te voeren, ook wanneer de Quest naar behoren werkt.

Meta bevestigt via het Quest-helpcentrum dat de voorgenoemde modellen zijn getroffen door 'problemen met een software-update'. Het bedrijf werkt aan een fix en raadt gebruikers in de tussentijd aan om de powerknop 45 seconden lang ingedrukt te houden tijdens het opstarten van de headset.

Door Idriz Velghe

Redacteur

27-12-2024 • 11:00

54

Submitter: tsaltena

Reacties (54)

54
54
17
2
0
30
Wijzig sortering
Mijn Quest 2 heeft inderdaad helaas dit probleem. Hij had ongeveer een jaar in de kast gelegen en een dusdanig oude software versie dat ik geen apps meer kon installeren uit de store.

Dus een update geprobeerd uit te voeren afgelopen maandag, waarna mijn Quest 2 na het booten alleen een zwart scherm laat zien, waarbij de backlight wel duidelijk nog aan staat. Geprobeerd de update opnieuw te installeren via de Software Update tool van Meta, op advies van support een factory reset gedaan, allebei zonder resultaat.

Ook ik kreeg in eerste instantie van support het aanbod om voor $149 een refurbished Out Of Warranty replacement te bestellen met slechts 90 dagen garantie. Uiteraard heb ik aangegeven dat ik daar niet mee akkoord ga, aangezien het device niet meer functioneel is door een door hun uitgerolde software update.

Ik heb ook een aantal forum en Reddit threads aangehaald, waarin hetzelfde probleem gemeld werd en het dus structureel leek te zijn. Toen werd wel toegezegd dat er verder naar gekeken zou worden en heb ik daar nog een nietszeggende update mail over gehad.

Het feit dat ik nog in het recovery menu kan komen, stemt me enigszins hoopvol dat er nog wat aan te redden is, maar de communicatie vanuit Meta is momenteel nog behoorlijk summier.
Die van mij staat al 2 maanden op "update in progress, don't turn the device off". Kan dan op cancel klikken en er gewoon mee werken, maar zodra ik hem probeer uit te schakelen of wil herstarten opnieuw die melding. Hij is ondertussen ook al een keer helemaal leeg geweest en daardoor uitgeschakeld, maar probleem blijft.
Oe, ik verwacht vandaag een nieuwe Quest 3. Even wachten met aanzetten dan.
Ik denk dat deze comment niet ongewenst is. Nieuw in doos voldoet aan de beschrijving van het probleem.

Even wachten met het aanzetten van een nieuwe quest 3/3s is dus een goed advies.
Ik neem aan dat ze de update al offline hebben gehaald.
Gevaarlijke aanname als het niet wordt gecommuniceerd door Meta.
CURRENT RISKS:
  • New headsets will automatically attempt to update, and cause this.
Bron https://www.reddit.com/r/...ssibly_bricking_headsets/
New headsets will automatically attempt to update, and cause this
Dit alleen al zonder enige vorm van user input zou wettelijk verboden moeten zijn !!!!
Hoezo? Als het gaat om security fixes of toevoegingen van functionaliteit is dit prima. Een apparaat aan een netwerk hangen met software met bekende kwetsbaarheden is ook niet bepaald zonder gevaar.
Misschien dat dit vooral voor de "tweakers" onder ons is , maar ik zou toch minstens even een headsup willen, en even zelf ok mogen drukken voor de boel geupdate (of gebricked) wordt.

je spreekt trouwens over "toevoegen" van functionaliteit, het zou niet de eerste keer zijn dat een update juist een functie weghaalt.

en voor security updates kan ik het nog begrijpen, maar ik vermoed dat deze update weer vooral wat meer meuk was om makkelijker aan data mining of marketting te doen en zo iets zou zeker niet automatisch mogen gebeuren,

dat gezegd zijnde, mijn Ubuntu servers (zowel thuis als op mijn zaak) halen automatisch om 5.00 uur elke dag de security en kritieke updates binnen met een automatische reboot om 6.00 uur indien nodig, ik krijg elke morgen een verslag hiervan inclusief welke andere niet kritieke en/of security updates er nog zijn die ik dan zelf beslis of en wanneer ik ze update.

Met Watchtower worden om 5.30 al mijn dockers geupdate BEHALVE die van home assistant, daar krijg ik dan ook weer een mailtje van als er een update is zodat ik eerst kan lezen wat er weer allemaal gefixed maar ook naar de knoppen geholpen gaat worden :)

Dus ja, automatisch kritieke en security updates op toestellen die 24/7 draaien en constant online zijn, natuurlijk, maar een toestel dat 2 maand in de kast zit, weer eens opgestart wordt die dus de gebruiker in zijn handen heeft , want wordt manueel opgestart, die automatisch de boel doen updaten (of zoals hier bricken) zonder dat de gebruiker even kan lezen wat er juist geupdate wordt en wat er omzeep kan gaan en hem niet minstens even "ok" laten drukken, NOPE, dat is in mijn opinie dus NIET ok :)
maar een toestel dat 2 maand in de kast zit, weer eens opgestart wordt die dus de gebruiker in zijn handen heeft , want wordt manueel opgestart, die automatisch de boel doen updaten
Maar dat is niet waar ze het hier over hebben toch, het gaat om nieuwe headsets die de initiële setup doorlopen welke automatisch updaten.
Mijn Quest 2 heeft inderdaad helaas dit probleem. Hij had ongeveer een jaar in de kast gelegen en een dusdanig oude software versie dat ik geen apps meer kon installeren uit de store.
Letterlijk wat gebruiker @Nickk93 zegt dat zijn ervaring was.

De originele post meld ook dat zowel de quest 2 als de Quest 3 hetzelfde probleem mogelijk hebben door deze automatische update, dus niets een nieuw toestel, en zelfs dan, een nieuw toestel moet ook zichzelf niet zitten updaten zonder dat IK de eigenaar hier toestemming tot geef, of wordt dit weer ook een gevalletje zoals bij Steam tegenwoordig, waar kopen niet wilt zeggen dat je eigenaar bent :)
Je hoeft niet ver te zoeken om te lezen dat updates problemen niet duidelijk verhelpen maar zelfs veroorzaken of verergeren. Het argument dat ze belangrijker zijn gaat dus niet zomaar op.

Software en dus ook een update, is niet zomaar geschikt om toe te passen, laat staan automatisch en al helemaal niet alsof de eigenaar er geen inbreng in heeft een update wel of niet te kunnen accepteren.

Automatisch updaten is daarbij ook niet zomaar beter omdat het in het algemeen vaak goed lijkt te gaan. Of het goed gaat hangt er namelijk vanaf hoe een specifieke fabrikant en de leveranciers er mee om gaan. En die gaan er niet zomaar goed mee om, wat ook uit het nieuws en reacties blijkt. Ze leveren om te beginnen al niet zomaar een deugdelijk product en om hun ondeugdelijke levering pas achteraf te 'verbeteren' leveren ze niet zomaar een deugdelijke aanpassing.

Waarbij men het ook niet zo nauw lijkt te nemen met de betekenis van eigendom na het verkopen. De fabrikanten en leveranciers tonen niet duidelijk dat als ze producten verkocht hebben niet ook nog eens zomaar meer recht hebben over welke software er in gebruik is dan de eigenaar. Waarbij een fabrikant het ook niet zomaar eenzijdig het wel even beter weet wat de eigenaar nodig heeft. Zeker niet aangezien die fabrikanten en leveranciers daar vaak ook heel andere eigen belangen bij hebben zoals winst maken op kosten van de eigenaar en de omgeving waar ze het nauwelijks tot niet over willen hebben.

[Reactie gewijzigd door kodak op 27 december 2024 14:17]

Dit alleen al zonder enige vorm van user input zou wettelijk verboden moeten zijn !!!!
Is het feitelijk ook.

Als je de relevante wetgeving vanuit de EU er op naslaat, te weten richtlijn 2019/770 inzake verkoop digitale inhoud en diensten, en richtlijn 2019/771 inzake verkoop goederen (incl. goederen met digitale elementen), en dan met name de niet-normatieve overwegingen doorleest - zul je er achter komen dat de intentie vanuit die richtlijnen is dat de consument geinformeerd dient te worden over de beschikbaarheid van nieuwe software versies maar zelf moet beslissen wanneer deze geinstalleerd worden.

Niemand Slechts een enkeling houdt zich hieraan; want er wordt niet kundig op gehandhaafd.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 27 december 2024 15:15]

Niemand houdt zich hieraan;
Dit is te simpel. Veel bekende leveranciers bieden wel degelijk keuzes. Zowel bij eerste gebruik als tijdens gebruik. Het is dus eerder dat niet alle bedrijven zich er aan houden, waar deze fabrikant en leveranciers kennelijk onder vallen. Wat helaas ook niet zo vreemd is als hun kopers er zelf weinig interesse in tonen of de fabrikant en leveranciers niet meer controle over het product en de gegevens willen behouden dan wettelijk nodig of een eigen recht is.
Meeste mensen kan het niet interesseren, omdat ze niet eens weten wat het omvat. Ze gaan er gewoon vanuit: "Het zal wel blijven werken," zonder zich bewust te zijn van alles wat daarbij komt kijken.

Dat is een interessant geval trouwens.
Want daarmee valt ook de bodem uit onder de legitimiteit van enige vorm van algemene voorwaarden waarbij eindgebruikers akkoord gaan met het autonoom laten bijwerken van hun digitale inhoud, zoals je deze veel tegenkomt. Neem bijv. lukraak elk digitaal distributieplatform voor games en je zult zo'n clausule in de algemene voorwaarden zien staan.

Maar; aangezien normale eindgebruikers niet in kunnen zien wat hier allemaal bij komt kijken, en waar het allemaal op mis kan gaan - is zo'n beding waarschijnlijk vernietigbaar als zijnde een oneerlijk beding in de zin van EU richtlijn 1993/13 inzake oneerlijke bedingen. (UCTD - Unfair Contract Terms Directive)

Het is namelijk een vorm van beding waarvan de gemiddelde leek en consument niet duidelijk vantevoren kunnen begrijpen wat het precies inhoudt. En die staan op een verboden zwarte lijst van bedingen die altijd als oneerlijk beschouwd moeten worden en die de consument nooit mogen binden.
De meeste gebruikers weten juist prima dat software niet zomaar probleemloos werkt. Het is namelijk niet alsof de problemen ze onbekend zijn of nooit te maken hebben gehad met uitleg bij de zoveelste problemen. Men lijkt het eerder selectief pas belangrijk te vinden als het ze zelf te veel problemen geeft. Bijvoorbeeld om het perse belangrijker vinden een 'luxe' vr-bril te willen aanschaffen dan het voor of tijdens de aanschaf te willen hebben over de gebreken, beperkte ondersteuning en tegenstrijdige belangen van de verkopers. We zien het ook bij vergelijkingen van producten. Vooral aandacht voor gemak als het werkt. Nauwelijks of het aan de eisen voldoet dat je als gebruiker niet zomaar controle uit handen geeft over de werking en verwerking.
Je weet wat ze over aannemen zeggen, heh?
"To assume makes an ass out of u and me."
Ik zou daar toch ook gewoon voorzichtig mee zijn en uit laten, totdat ik het zeker zou weten.

Anderzijds; als het een koop op afstand is heb je toch 14 dagen herroepingsrecht -- en je moet tijdens die periode het product kunnen proberen, waarvoor aanzetten toch wel een vereistte is. Dus als 'ie daarbij brickt zou je gewoon terug kunnen doen.

Natuurlijk heb je daarbij dan waarschijnlijk weer wel met Meta vandoen. En Amerikaanse big-tech neemt het nooit zo nauw met EU consumentenbescherming. Dus dat weegt dan ook weer mee.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 27 december 2024 11:49]

Alleen als je rechtstreeks bij Meta koopt natuurlijk. Anders gewoon Coolblue retourneren
Dedankt voor je bericht. Na vele post gelezen over het feit dat de nieuwste software niet meer te downloaden is, heb ik heb besluit genomen om de Quest 3 te installeren. Dit is zonder problemen goed uitgevoerd en ik heb de v71 firmware ipv de v72 firmware versie.Tot op heden lijkt het nu goed te gaan, of ik nu mazzel heb of niet. Het feit dat de v72 niet geinstalleerd wordt zegt wel wat denk ik.
Dat is goed nieuws! Ik lees nu ook in dezelfde update van de reddit thread dat mensen hetzelfde ervaren.

Helaas nog geen aangepast bericht bij Meta zelf.
Update 12/27: It's looking like meta has paused the newest update, people are reporting today they are getting V71 instead on new device setup. This is all based on the comments in the thread, but looking promising.
Bron https://www.reddit.com/r/...ssibly_bricking_headsets/
Kan je doen maar je hebt gewoon garantie, jouw zichttermijn loopt ondertussen wel gewoon door en als je een nieuwe headset koopt, dan lijkt me ook niet dat de firmware van een jaar geleden is.

Als je terugsturen niet erg vindt of daarna zelf handmatig wilt/kan knutselen zou ik hem persoonlijk gewoon opstarten en updaten.
Plus je hebt 2 weken de tijd om het product terug te sturen als je het online hebt gekocht, ongeacht de reden
Niet van toepassing.

[Reactie gewijzigd door ArjanE007 op 27 december 2024 20:39]

Je kan hem wel aanzetten, maar voordat je hem aan de wifi hangt even auto updates uitzetten. Dan kan je ook meteen checken welke firmware erop staat.
Hmm, heb je zelf een Quest? Zonder Wifi en inloggen op een meta account kom je echt niet verder.
Quest 2, Quest 3, and Quest 3S
We are currently experiencing a software update issue and are working to resolve it as soon as possible. In the meantime, please try booting up your headset while holding down the power button for 45 seconds before releasing it.
Het is natuurlijk fijn dat Meta in elk geval openbaar bevestigd dat er problemen zijn, maar gezien de aard van de problemen vind ik dit statement een beetje summier.

Zeker nadat iemand (op het andere linkje) aangaf, dat wanneer hij dat gedaan had, dat het apparaat helemaal niets meer deed en dat Meta alleen maar zei "Hij is buiten garantie... Jammer voor je - Je kunt een refurbished apparaat kopen voor 150 dollar."
Ik mag hopen dat ze hier wat coulanter mee gaan straks, want dat is wel een hele lompe reactie.
Die garantie / juist niet garantie gebeuren is een beetje hit en miss. Op Reddit zijn genoeg van die zuigers te vinden die dan dat ding hard hebben laten vallen, of in de zon laten liggen en dan met een verbrand display naar Meta support gaan, en een nieuwe krijgen.

Dat terwijl bij een nieuw apparaat je eerst folie van de lenzen moet trekken waar op staat dat deze absoluut niet in contact mag komen met direct zonlicht.

Kan ook zijn dat t allemaal stricter is geworden omdat zulk volk er misbruik van maken, en legitieme / on the edge gevallen gemaakt worden.

Dus die coulance is/was er wel, maar is hit en miss, of al helemaal verpest.
Ik heb zelf geen ervaring met die apparaten (en dus ook niet met de ondersteuning/klantenservice van Meta, of zelfs überhaupt met Meta-diensten), maar ik vind dit wel echt een zwaktebod. Ze erkennen dat hun update een probleem veroorzaakt, maar ze nemen dan niet de verantwoordelijkheid ervoor.

Dit is natuurlijk compleet, wat anders dan iemand die diens apparaat zelf (al dan niet er bewust van zijnde) heeft gesloopt.

Maar goed. Ik snap dat zo'n servicemedewerker geen uitspraken kan doen op dit moment en ook alleen maar diens scriptjes/protocollen volgt, maar ik mag toch hopen dat Meta gewoon met een goede oplossing gaat komen hiervoor. Het is nu echt hun update die de boel stuk maakt.
Maar misschien was die update issues nog niet bekend eerder, en kan het gezien worden als gebruiker issue. En komt er een workaround om dit ongedaan te maken, en misschien is het gewoon een ‘geen garantie’ script. Even afwachten nog.

Ik wacht ook af met updaten nu.
Die gebruikersfout lijkt mij om eerlijk te zijn vrij zwak. Ik ga er een beetje vanuit dat Meta registreert dat de gebruiker een update downloadt (want data verzamelen is Meta's corebusiness, en dit is potentieel zinvolle data.) Ze kunnen dus prima zien dat het apparaat na het updaten niet meer opkwam. En volgens mij kun je als gebruiker niet zo veel verkeerd doen aan een updateproces :) .

Sowieso inderdaad afwachten, en wat ik al schreef. Ik mag toch hopen dat Meta hier gewoon schappelijk mee omgaat, en niet alleen gaat verwijzen naar wat OOW-refurbished apparaten die niet meer op voorraad zijn. (las ik elders op dat forum).

Maar goed. Ik blijf erbij dat het statement dat ze nu op hun ondersteuningspagina's hebben staan wat summier is en zeker die voorgestelde reset lijkt me niet de beste weg voorwaarts (gezien mensen sinds zondag al melden dat het, het probleem groter maakt.)

Die apparaten draaien toch op een Android-achtige omgeving? Dan zou een zekere vorm van systeemherstel in elk geval mogelijk moeten zijn (technisch gezien). Al-dan-niet bij mensen thuis natuurlijk. Maar goed. We gaat het allemaal zien. Ik ben in elk geval erg benieuwd.
Maar misschien was die update issues nog niet bekend eerder, en kan het gezien worden als gebruiker issue.
Binnen de EU geldt de implementatie in nationale wet van EU richtlijnen 2019/770 en 2019/771 welke stellen dat een software update die een fout veroorzaakt gezien moet worden als een conformiteitsgebrek waar de verkoper voor aansprakelijk is, waar de update onder verantwoordelijkheid van de verkoper (of diens vertegenwoordiging, zoals de fabrikant) geinstalleerd wordt -- zoals het geval is bij afgedwongen automatische updates.

Zie Richtlijn 2019/770, Artikel 9 en Richtlijn 2019/771, Artikel 8.


Bij goederen met digitale elementen waar deze elementen actief bijgewerkt blijven worden en in continue levering zijn, loopt de aansprakelijkheid van de verkoper voor dit soort conformiteitsgebreken ten minste zo lang door als deze levering ook blijft lopen.

Zie Richtlijn 2019/771, Artikel 10.2.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 27 december 2024 16:01]

Het bedrijf werkt aan een fix en raadt gebruikers in de tussentijd aan om de powerknop 45 seconden lang ingedrukt te houden tijdens het opstarten van de headset.
Leg dan even uit wat dit voor verschil maakt tov een normale procedure. Skipt dit de update procedure? Wordt er iets gereset?
Wat ik erg mis is welke firmwares getroffen zijn.
Zelf zet ik alle autoupdates uit, zelfs voor patches en security dingen en kies ik zelf wanneer ik het stable vind.
Nu heb ik wel toevallig twee dagen terug geupdate van v69 naar v72 (was wel eens tijd) maar vraag me nu af of ik niet net verkeerd ben ingestapt.
kies ik zelf wanneer ik het stable vind.
Stabiliteit is meetbaar en toetsbaar en dus geen mening :) Maar goed: Dat terzijde.

Functionele updates zijn inderdaad niet zo interessant als je geen problemen ervaart.

Echter: Beveiligingsupdates zijn natuurlijk per definitie dingen die je altijd wilt hebben. Zeker met dit soort apparaten. Het draait op Android, en daarmee is het dus een populair doelwit voor allerlei malafide figuren.

Dat die ene Questbril 'gehackt' wordt, hoeft op zich niet eens zo'n heel groot probleem te zijn. Dat is hooguit rottig voor je Meta-account, maar het apparaat kan een springplank naar de rest van je netwerk worden, met alle gevolgen van dien, wat het alweer een stuk vervelender kan maken. Maar goed. Dat kun je natuurlijk als een acceptabel risico nemen. Jouw netwerk. Jouw probleem. (en dat van je huishouden/het netwerk van de personen waar je hem wel is mee naartoe neemt, indien van toepassing.)

Maar wat een andere factor is, is als zo'n apparaat in een botnet wordt opgenomen. Dat is natuurlijk ook wel echt een ding.

N.B. Ik snap op zich best dat er mensen zijn die altijd even afwachten met updates, voor het geval de updates zelf problemen veroorzaken (zoals in dit geval).
Quest 2 hier en Developer account.
Updates blokkeren.
Zelfs games installeren met sideloader.
Anders niks als problemen gehad met dat ding.

Is al 2 keer gebricked geweest. Telkens wel een 'refurbished' gekregen van meta, na ettelijke maanden wachten.
Wij gebruiken ze zakelijk.

In 25 jaar niet zulke slechte software gezien.
Wat ervaar je dan? Ik heb een Quest 3 voor privé gebruik sinds een maand en heb helemaal niet zo'n negatieve ervaring. Mis wel simpele dingen als het sorteren van apps en folders, maar over het algemeen is de ervaring best positief.
Waar gebruiken jullie ze zakelijk voor? Ik gebruik m vooral om te werken op m’n Mac mini die boven staat als de vrouw op bed ligt en ik dan beneden aan tafel zit.

En af en toe voor een spelletje.
Aan z'n reactie hebben wij niks, voelt meer als frustraties uiten als je geen informatie geeft.
En slechtste software in 25 jaar, Quest doet precies wat ie moet doen, en is onder water gewoon Android, en technisch een bijzonder stukje hardware.

Ik heb wel slechtere software gezien, met name moderne Windows wat een hork van een product is.
Nog even een Windows bash ertussen piepen. We zijn op dreef vandaag hoor.
Nouja, zelfde is van linux te zeggen, na al die tijd nog steeds zo bagger dat bijna alles nog steeds via de commandprompt moet. En ook vaak genoeg problemen na het laden van een major update/upgrade.
Terecht, enige verduidelijking:

Wij hebben diverse helmen in diverse showrooms van oude Oculus tot aan Quest3.

1. Je hebt een Facebook account nodig. Daar laat ik dan VRAlkmaar@....nl voor aanmaken,
want account/PC is geen persoon maar een showroom opstelling. Account blokkeert acuut.
Klacht indienen is geen optie. We hebben er zelfs een advocaat op gezet.
2. Dan een Meta account dat uitgaat van een tiener dat spelletjes wil spelen (op Horizon).
Heb nu van ellende op mijn privé telefoon Horizons moeten installeren om verder te kunnen.
(Op mijn zakelijke telefoon staat Meta Business admin account).
3. Menu-structuur is aan een gebruiker die simpelweg een demo aan een klant wil geven niet
uit te leggen.
4. Ik heb zelfs een Steam account nodig om de helm aan de praat te krijgen. Waarom?
5. Migratie van Oculus naar Meta was kansloos proces. Geen wizard klopte.

Zakelijke markt heeft Meta écht geen kaas van gegeten.
Dan heb ik denk ik geluk gehad, heb mijn Quest 2 toevallig vorige week geupdate nadat ik m bijna een jaar niet had geupdate.

Maar goed als je de bijbehorende reddit en meta fora posts ook doorleest gaat het om "Some headsets.."
We weten niet om hoeveel procent het van de gevallen dus fout gaat en welke omstandigheden daar precies aan verbonden zijn.
Bij de quest pro controllers is dit ook een veel voorkomend probleem dat al lang speeld. Ben er ook al één aan verloren.
De industrie standaarden voor factory resets zijn idioot.

Elk product met een USB poort hoort gewoon een factory reset te hebben, die dan eerst een update moet draaien van USB. Met USB hoef je niet bang te wezen om onmiddelijk bij internet toegang geroot te worden ... dus die bootloader kan en moet je permanent met rust laten.

De huidige fabriek reset maar niet heus oplossingen zullen blijven bricken, het is te simpel om wat fout te doen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.