Politie mag langer doen over het oplossen van problemen bij C2000-netwerk

De Nederlandse politie krijgt meer tijd om het C2000-communicatienetwerk te verbeteren. De Arbeidsinspectie had eerder een dwangsom opgelegd, maar de datum waarop die verloopt wordt uitgesteld, zegt de instantie tegen NU.nl.

Het gaat om een dwangsom die de Arbeidsinspectie in november 2024 oplegde aan de Nederlandse politie. Dat gebeurde vanwege het haperende C2000-communicatiesysteem, dat de laatste jaren op cruciale drukke momenten vaak storing heeft. De Arbeidsinspectie legde een dwangsom op omdat het systeem zorgt voor onveilige werksituaties bij de politie.

Die dwangsom zou aanvankelijk op 21 februari ingaan. Nu zegt de Arbeidsinspectie tegen NU.nl dat de politie tot 7 juni van dit jaar de tijd krijgt om de problemen op te lossen. Dat komt omdat de politie goede stappen maakt in het verbeteren van het netwerk. "De inspectie ziet dat de politie voortgang boekt op de gestelde eisen van de Arbeidsinspectie", zegt een woordvoerder tegen NU.nl. "Er is bijvoorbeeld een voorstel gemaakt waarin verschillende scenario's zijn uitgewerkt over hoe te handelen in het geval dat het huidige communicatiesysteem uitvalt."

In de tussentijd houdt de organisatie een vinger aan de pols via overleggen en controles. De politie moet dus begin juni de juiste voortgang hebben getoond om de dwangsom van maximaal 975.000 euro niet te hoeven betalen. Dat is overigens ruim een jaar later dan aanvankelijk de bedoeling was; de Arbeidsinspectie had het eerder nog over juni 2024.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

21-02-2025 • 16:07

36

Submitter: wildhagen

Reacties (36)

36
36
13
0
0
18
Wijzig sortering
Ik denk dat veel tweakers de complexiteit van een dergelijk systeem onderschatten. Je kan het niet vervangen met Samsung smartphones. C2000 heeft uitgebreide mogelijkheden om een groep mensen te bereiken, prioriteit te geven aan bepaalde partners etc.
Dat is ook juist het probleem.
Het oude systeem was heel simpel,
Portofoons en repeaters.

Werkte heel stabiel, geen gezeik

En mijn vader (zendamateur en werkte aan dit soort systemen met de diensten) zei meteen al c2000 gaat een ramp worden,
Veel te complex, heeft niet genoeg power lokaal dus er komen gaten in de dekking.

En waarom vervangen?
Hij heeft mooi gelijk gekregen.
En er zullen best redenen zijn geweest maar de basics moeten toch zijn dekkingsgraad en uptime.
Een hele goede reden voor vervanging. Privacy. Op de oude manier kon iederen mee luisteren. Ik hoef denk niet uit te leggen waarom we dat willen
Dat lijkt me onzin. Vroeger wel naar de politie geluisterd via een scanner maar daar kwamen echt geen persoonsgegevens voorbij. Ik zie ook niet waarom je zoiets via de portofoon zou doen.
Oc: wilt u gaan naar "adres". wij krijgen melding dat de man de vrouw slaat....
Oc: wilt u gaan naar "adres", hier staat een man op het dak die er een einde aan wilt maken.
Oc: wilt u gaan naar "adres", overdoses. Dit betreft het adres van "persoon" er staan niet meer mensen ingeschreven.
Oc, wilt u gaan naar "adres", vader dreigt dochter dood te schieten.
U kunt zich voorstellen dat met name in de tijd van floggers etc, dat het niet handig is dat er meer mensen naar zo'n melding komen. En ja de adressen komen langs.
En met name in de tijd dat er nog geen c2000 was, en geen mobieltje waar je op kon bevragen werd ELKE bevraging middels de portofoon gedaan. Je had destijds toen je meeluisterde de OC kanaal en distrcit kanaal. Vermoedelijk luistere jij destijds naar oc kanaal (daar komen de meldingen op).
Om gelijk iets onzin te noemen met kennelijk beperkte kennis lijkt mij wat dom.
Dat kan op vele andere manieren opgelost worden.

Telex en andere methodes kunnen ook encryptie aan

En als je de politie vraagt hebbrn ze liever dat het in gebouwen en parkeer garages werkt dan dat er mogelijk iemand meeluistert.

Levensgevaarlijk als iemand niet om backup kan vragen

[Reactie gewijzigd door freaq op 23 februari 2025 04:37]

Meeste Tweakers begrijpen best wel dat "de complexiteit van een dergelijk systeem" komt omdat er niet geluisterd word naar mensen met verstand en dat er door managers en directie besluiten genomen zijn en worden. Hoe niet belangrijk om er voor te kiezen dat het niet werkt in gebouwen?
Daarbij is er te weinig technische kennis aanwezig om een netwerk in de lucht te houden bij de politie.


Volgens mijn had het C2000 uitgefaseerd moeten zijn en hoeveel C2000 spul de politie is "kwijt geraakt" is ook schrikbarend. IT en overheid is om the huilen.

[Reactie gewijzigd door onno oliver op 21 februari 2025 18:05]

Maar met een smartphone app kun je dit soort features op software-niveau achteraf altijd nog verbeteren, in plaats van dat je tegen de limieten van de hardware aanloopt. We hebben in Nederland best een goede mobiele internetdekking dacht ik zo.

Realistisch gezien kosten software-updates natuurlijk ook geld en is het altijd nog maar bij de overheid een coin-flip hoe softwareprojecten gaan daar.
Dit Probleem speelt toch ook al jaren en jaren, hoe gaat een dwangsom dan helpen om het probleem op te lossen ?
Focus op het probleem krijgen. Dit zou moeten helpen om de organisatorische problemen op te lossen. Zo zijn bijvoorbeeld de mensen die een nieuw netwerk moeten ontwikkelen (samen met leveranciers) dezelfde als die de operationele problemen moeten oplossen. Daar kom je nooit uit als je dat niet doorbreekt.
Kunnen we niet leren van andere landen, neem aan dat we niet de enige zijn die een netwerk hebben voor hulpverleners
Kijk eens op Wikipedia, dan zie je dat er wat landen zijn in Europa met een vergelijkbaar netwerk, maar dat dat natuurlijk wel weer een andere standaard is. Want waarom zou je zoiets ook als Europa gelijktrekken?
De wikipedia info is zwaar verouderd.
Er wordt nog gesproken over een Motorolasysteem wat binnenkort vervangen gaat worden, C2000 met Hytera draait alweer een paar jaar.
Ook de vervanging door 5G/6G in 2025 wordt vermoedelijk na 2030
Is het niet handiger om c2000 gewoon te laten vallen en over te gaan op een hybride systeem? Bijvoorbeeld TETRA gecombineerd met 5G/LTE, zodat spraakcommunicatie betrouwbaar blijft en er een snellere dataverbinding is.
En in uitzonderlijke gevallen terugvallen op een mesh netwerk.

Diverse Europese landen hebben deze systemen en dat werkt wel prima.
Kansloos.

Volgens mij is het probleem dat de politie geen capaciteit heeft om het C2000 netwerk goed te beheren. En constant problemen heeft met dekking. Ze willen persee het beheer in eigen handen houden, wat als gevolg heeft dat het slecht werkt.

Die 950K kunnen ze beter besteden in een goeie implementatie en een extern bedrijf die het gewoon snapt. Onze buren in Belgie hebben dat beter gedaan....
Die 950K kunnen ze beter besteden in een goeie implementatie
Voor 1 miljoen een systeem dat heel Nederland dekt, de soort communicatie die nog is kan doen (erg complex met diverse lagen) en dat zelfs diep in gebouwen blijft werken? Ik denk dat je de minister even moet bellen want die zal erg blij zijn met je suggesties!
Nee dat zal het niet dekken, maar die 950K kunnen ze beter gebruiken om het probleem aan te vechten. Inplaats van een boete te betalen en vervolgens gebeurt er niks. Lijkt misschien een druppel op een gloeiplaat, maar het is nog steeds een hoop geld.

En drie keer raden wie dit dan weer mag betalen? Dat zijn jij en ik de belasting betaler!
Je vergeet dat ze al jaren bezig zijn ermee en dus al aardig wat hebben gebruikt ;)
Eigenlijk is het op en top een bepaald gedrag van pappen en nathouden en van kastje naar de muur en er nog steeds geen goede samenwerking :F
Ja, daarom geloof ik er niet in dat interne politie ICT dit gaat oplossen. Zomaar iets magisch met boetes komt er nooit. Je zal verbaast zijn hoe de overheid overeind wordt gehouden door externe bedrijven.
Je zal verbaast zijn hoeveel de overheid kwijt is aan externe bedrijven die er een potje van maken. Beloftes die niet nagekomen worden en als de totale wanboel zichtbaar wordt dan ligt het uiteraard niet aan hun. Ik heb verschillende keren het omgevallen bitje uit de mond horen komen van externe inhuur inclusief extern beheer. Alleen niemand wist welk bitje het was en hoe een bitje om kan vallen...
Ik vind het altijd vreemd dat een waakhond een overheidsinstantie beboet.
Het is allemaal belastinggeld dat wij allemaal betalen.
In feite broekzak vestzak.
kunnen ze beter besteden in een goeie implementatie en een extern bedrijf die het gewoon snapt
Dat heeft ons C2000 gegeven ;)
Juni: *975k boete betaald, gaat naar de schatkist*

Er is nu een overschot van 975k in de schatkist.

Een maand later belt de politie op: "Minister van Weel? Ja, we hebben 975k nodig om te overleven. Anders kunnen wij niet meer voldoen aan onze wettelijke taken."

Politie: *Ontvangt 975k vanuit het overschot, want de minister kan niet anders dan zijn eigen wettelijke taak uitvoeren.*

Nutteloze boetes. Echt totaal compleet zinloos.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 21 februari 2025 16:19]

Zo simpel gaat het niet hoor. De budgetten per ministerie liggen gewoon vast. De minister van Financieen geeft niet zomaar geld erbij als je een tekort hebt. Dat moet je echt in je eigen organisatie gaan zoeken. Bijvoorbeeld promoties stoppen, opleidingsbudget verminderen, minder materiaal aankopen.
Wat in dit geval niet handig is, geen promotie? Mensen stappen op. Geen opleiding/cursus? Industrie wilt dat maar al te graag bieden. Geen materiaal? Mmm politie is gehackt wegens verouderde systemen.

Als overheidsinstatie kun je dit soort zaken niet zomaar permiteren, vooral omdat het onaantrekkelijk is om voor de overheid te werken voor velen.
Nee dus dan wordt het versobering van alles, worden de problemen alleen maar erger en erger.
Misschien paar cryptofoons gebruiken van de criminelen? Die kunnen het ook zonder al te flinke investeringen..
Hoe kan je een inmiddels verouderd systeem dat al voor de ingebruikname een hoop problemen had, nu nog verbeteren?
Ik zou terug gaan op analoog.
Ben ik de enige die het 'grappig' vindt dat de politie eens een boete krijgt, ipv andersom :o
Drie keer raden wie dat alsnog mag betalen dan :)
Sowieso de overheid die de overheid een dwangsom oplegt. Je kunt je voorstellen dat er een hele sloot ambtenaren mee bezig zijn om dat broekzak-vestzak gedoe te regelen.
En ja...wij mogen dat samen allemaal betalen.
Ook hier zie je weer veel staan: kijk eens om je heen wat andere landen hebben en kopieer daar de beste van... maar nee, ook dat moet hier weer met heel veel commissies, ambtenaren, deskundigen (de één nog deskundiger dan de andere) etc. Dat zijn dan commissies die deskundigen horen en die praten waarschijnlijk net als een docent op een cursus: "jullie hebben vast al wel wat gehoord over communicatie....nou, vergeet dat allemaal maar, want je gaat nu iets horen...."
"Er is bijvoorbeeld een voorstel gemaakt waarin verschillende scenario's zijn uitgewerkt over hoe te handelen in het geval dat het huidige communicatiesysteem uitvalt."
Dat zoiets geaccepteerd word. Dan is gewoon een papieren tijger. Je hebt een technisch probleem en je gaat het oplossen met een documentje waarin staat wat je moet doen als het allemaal niet werkt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.