De Nederlandse politie heeft Google betaald om bij ddos-zoekopdrachten advertenties te plaatsen voor neppe ddos-websites. Wanneer gebruikers op die websites klikten, kregen ze een waarschuwing in beeld dat het uitvoeren van ddos-aanvallen illegaal is.
Het gaat om meerdere nepwebsites die de afgelopen weken online waren en via Google Search Ads werden gepromoot, schrijft de politie. Ze 'leken op echte ddos-diensten'. Gebruikers die de ddos-diensten probeerden te kopen, kregen een waarschuwingsbericht van de politie in beeld. De politie heeft in voorgaande jaren vaker Google Ads gebruikt om gebruikers van ddos-diensten af te schrikken, maar toen ging het om preventieberichten vanuit de politie. Voor zover bekend is het voor het eerst dat de politie zich voordoet als aanbieder van ddos-diensten. De politie sluit vergelijkbare acties in de toekomst niet uit.
De politie zegt verder de afgelopen maand samen met buitenlandse politiediensten ddos-huurdiensten offline te hebben gehaald. Deze diensten, ook wel bekend als booters, laten gebruikers ddos-aanvallen uitvoeren op websites of servers. De Nederlandse politie zegt dat er in deze Operation PowerOFF negen domeinen offline zijn gehaald en de Poolse politie heeft vier mensen aangehouden. De booters die offline zijn gehaald zijn Cfxapi, Cfxsecurity, neostress, jetstress, quickdown en zapcut. Deze worden volgens de politie ervan verdacht 'een faciliterende rol te hebben gespeeld in ddos-aanvallen op scholen, overheidsinstellingen, bedrijven en gamingplatforms tussen 2022 en 2025'.