Gerucht: MacBook Air krijgt in 2029 oledscherm

Apple wil in 2029 een MacBook Air met oledscherm op de markt brengen en niet in 2027 zoals aanvankelijk gepland. Het Amerikaanse bedrijf zou intussen werken aan oxide-tft-lcd-panelen met verbeterde beeldkwaliteit voor de MacBook Air-productlijn die in 2027 op de markt komt.

Apple zou deze beslissing hebben genomen omdat de verkoop van de iPad Pro-apparaten met een oledscherm tegenvalt, schrijft The Elec. Het Zuid-Koreaanse nieuwsmedium schrijft dit op basis van anonieme bronnen, die geen exacte verkoopcijfers over de iPad Pro-productlijn hebben gedeeld. The Elec claimt verder dat LG Display de productie van de tussentijdse oxide-tft-lcd-panelen zal verzorgen. Deze panelen zouden een verbeterde beeldkwaliteit bieden ten opzichte van de amorphous-silicone-tft-panelen die momenteel in MacBook Air-laptops worden gebruikt. Apple heeft nog niet gereageerd op de geruchten.

Apple MacBook Air
Apple MacBook Air

Door Jay Stout

Redacteur

20-01-2025 • 09:16

94

Lees meer

Reacties (94)

94
92
41
1
1
27
Wijzig sortering
Er moet wel ergens een grens zijn waarop een gerucht 'nieuwswaardig is'
Publiceren over een feitje dat wellicht over 4 jaar relevant is, vind ik wel wat veel hoor.
Amen. Geen nieuws.
Off topic :
Gerucht over iets in 2029 ?
Hmm moeten we daar nu al naar uitkijken ?

[Reactie gewijzigd door wc2wc op 20 januari 2025 09:23]

Je kan ook zeggen, "was je met je aankoop aan het wachten op een mogelijke OLED introductie dit jaar?" Dan is dit natuurlijk wel interessante kennis om te hebben. Bij een populair product als dit en Apple's productiecycles is het een veel voorkomende vraag "moet ik nu kopen of nog even wachten op de volgende iteratie?" Zeker omdat het een flinke aankoop is waar je jaren mee vooruit moet.
Apple heeft in het verleden vaak op het laatste moment nog zaken veranderd, om allerlei redenen, van veranderende prijzen tot productieproblemen. Oftewel keuzes voor processoren en schermen en dergelijke liggen pas vast als vanwege tijdgebrek de productie moet worden gestart en niet meer kan worden uitgesteld.

Kortom, zelfs Apple weer niet zeker wat het gaat worden over een half jaar, laat staan in 2027 of ’29.

Daarom blijft het puur gokwerk om je aankoop-planning op geruchten aan te passen.

In de praktijk maakt bijvoorbeeld oled of een goede lcd weinig uit, als mensen het verschil al kunnen zien.

Eerder denk ik dan aan een ander cpu platform. Intel of Apple Silicon, dat gaat straks echt een waterscheiding worden qua ondersteuning, maar dat soort veranderingen zijn vrij zeldzaam en ook die komen altijd onverwacht.
Daarom blijft het puur gokwerk om je aankoop-planning op geruchten aan te passen.
Niet dus. Dit soort berichten maken dat het geen 'pure gok' meer is, maar een overweging gebaseerd op kansen - waarbij de kans dat de Air op korte termijn een OLED scherm krijgt op basis van dit bericht dus een stuk kleiner is.
waarbij de kans dat de Air op korte termijn een OLED scherm krijgt op basis van dit bericht dus een stuk kleiner is.
Kleiner dan wat? De huidige line-up heeft het helemaal niet zelfs in de duurste versies. So hoe zou de goedkoopste macbook in de lijn het dan wel gaan krijgen?
Ik moet je ook zeggen dat een gerucht, wat zo ver in de toekomst ligt geen nieuwswaarde heeft.
Kleine nuance: je kan het ook zien als een gerucht over 2027. De Air krijgt volgens het gerucht niet in 2027 een OLED scherm, maar pas later.
Je kan het ook omdraaien. Voorlopig hoeven we geen OLED schermen op macbooks te verwachten.
Maar dat is het dus niet.

De pros krijgen het naar verluid volgend jaar al.
Bedoelt om nu alvast te beginnen met sparen voor het kerstcadeau van 2029 :)
Inderdaad, ik had het artikel overgeslagen maar voordat ik Tweakers afsloot wilde ik nog even de reacties op zo’n vreemd bericht lezen. Ik vind het maar vreemd dat er überhaupt serieuze reacties zijn.
Het is gewoon marketing. Mensen gaan praten over hoe goed die Apple schermen nu al zijn en dat is precies wat hier gebeurt. 🤣
De boodschap van het artikel zou beter zijn uitgedragen als het woordje 'pas' was toegevoegd aan de kop: Gerucht: Macbook Air krijgt pas in 2029 oledscherm.
Off topic :
Gerucht over iets in 2029 ?
Hmm moeten we daar nu al naar uitkijken ?
Ik verwacht voor 2029 een 3d scherm in de MacBook Air.
Is er al bekend wanneer er de MacBook Pro een OLED scherm gaat krijgen?
Als ik naar het huidige verbeterde MacBook Pro M4 16 inch scherm kijk vraag ik me überhaupt af wat de meerwaarde gaat zijn van dit of een OLED scherm. Ik juich innovatie toe maar dit huidige scherm is al zo bizar goed dat ik geen verschil zie, of eigenlijk al veel beter vind, dan mijn huidige Dell AW3225QF (OLED). Ik snap ook dat een 32 inch een andere pixeldichtheid heeft dan een 16 inch MacBook wat het verschil wellicht zo benadrukt.

[Reactie gewijzigd door InsanelyHack op 20 januari 2025 09:51]

Meerwaarde: de ghosting rondom heldere objecten of text op een donkere achtergrond is er simpelweg niet met oled. Voor mij als fotograaf die zijn werk ook laat drukken maakt dat echt heel veel verschil.

Edit: Ik gebruik ghosting, maar wie weet heet het wel bloom of backlight bleed. Dat weet ik niet zeker.

[Reactie gewijzigd door hottestbrain op 20 januari 2025 10:01]

Ghosting is het achterblijven van een bewegend object. Je bedoelt bloom maar met OLED heb je dat alsnog een heel klein beetje vanwege de laag over het paneel en hoe je ogen werken.
Dat gezegd hebbende heeft een oled-scherm óók geen last van ghosting, wat dan weer een ander voordeel is ten opzichte van een lcd. Je pixels veranderen nagenoeg meteen van kleur en helderheid, terwijl een lcd (zeker een IPS-paneel) daar vaak wel een paar milliseconden voor nodig heeft. Tijdens die overgang zie je beide frames een beetje en heb je dus geen scherp beeld. Overigens een eigenschap die bijna alleen gamers zal interesseren, en die kopen geen MacBook (tenminste niet om te gamen).
Ghosting is mijns inziens een stuk groter probleem dan blooming op de huidige Macbook Pro's (en bijvoorbeeld mijn iPad Pro uit 2021). Het scherm voelt ook echt een stuk minder snel en vloeiend dan het OLED scherm op mijn laptop. Als het beeld stilstaat zijn beide schermen erg goed en wordt het voorkeur wat mij betreft.
Ik heb de iPad Pro met OLED-scherm onlangs gekocht en ook ik was sceptisch over de meerwaarde van een dergelijk scherm. In de praktijk blijkt het echter een ware traktatie te zijn want met name films en series via streaming zien er echt schitterend uit op deze iPad, zichtbaar mooier dan het LCD-scherm van bijvoorbeeld de vorige generatie iPad Pro (die ik ook heb). Diezelfde beleving zul je dus ook hebben met een Macbook Pro met OLED-scherm.

[Reactie gewijzigd door Lounge Deluxe op 20 januari 2025 13:38]

Ik heb zelf geen MacBook Pro, maar het tandem OLED scherm van mijn iPad Pro is het beste scherm dat ik persoonlijk ooit heb gezien. Als ik de ervaringen lees van gebruikers die beide apparaten in bezit hebben is het scherm van de iPad ook merkbaar beter met accuratere kleurweergave en beter contrast. De MacBook Pro heeft een Liquid Retina XDR scherm en de iPad Pro een Ultra Retina XDR scherm.
Het enige kleine nadeel van het scherm van de iPad vind ik dat het geen 1Hz refresh rate heeft voor always on display zoals de nieuwste Apple Watches en iPhones
waarschijnlijk rond de periode dat microled algemeen beschikbaar komt :+
Ik moet zeggen dat ik de huidige IPS panelen echt meer dan prima vindt op de MacBook Air lijn. Ik hoef niet perse OLED op mijn laptop met de kans op inbranden. Bij een OS zoals Mac OS en zeker Windows zijn er meer vaste elementen die lang op je beeld blijven staan...
Bij een telefoon en tablet is dit veel minder van toepassing (of bij een TV bijvoorbeeld).

De Mini-LED schermen van de MacBook Pro lijn vind ik echt fantastisch en zouden mijn voorkeur ook hebben als je al een upgrade zou willen uitvoeren qua beeldscherm.
Ik gebruik momenteel een Samsung Book Edge en het oled scherm is prachtig. Voor grafische toepassingen een echt voordeel. Als ik dit vergelijk met een macbook dan is dit een groot gemis.
Inbranden is met de nieuwe oleds “bijna” geen probleem meer.
Welk voordeel biedt OLED voor grafische toepassingen dan in vergelijking met de Mini-LED schermen?
  • De MacBook Pro schermen hebben behoorlijk veel dimzones (zeker voor het formaat) dus zwart is bijna net zo zwart als OLED.
  • De kleuren zijn minstens net zo mooi bij Mini-LED.
  • Mini-LED heeft een hogere helderheid.
  • Hierdoor ook een betere HDR-weergave.
Enige wat ik echt kan bedenken als voordeel voor OLED zijn de responsetijden voor games...
Als ik mijn OLED laptop vergelijk met mijn Macbook Pro scherm:

- Zwartwaardes vind ik ok, maar blooming is nog wel echt een ding bij de MBP
- De kleuren zijn zeker niet net zo mooi als bij de OLED
- Hogere helderheid is een feit
- Zwartwaardes vind ik zelf minstens net zo belangrijk als helderheid voor HDR. Dus beter, wellicht maar het heeft ook zeker nadelen.
- Grafisch werk doe ik zelf niet, maar het MBP scherm voelt echt sloom (ondanks de 120Hz) door de ghosting vergeleken met mijn OLED.

Als je geen vergelijkingsmateriaal hebt dan klinkt de MBP inderdaad net zo mooi en inbranden zal ie niet doen, maar mijn ervaring is dat de praktijk verder toch heel anders is.
Welke versie heb jij? Ik heb zelf de MacBook Pro 14 inch M2Pro en met normale dingen, video-editing, foto-editing en schuiven van vensters heb ik zelf echt geen last van ghosting. Dan moet ik echt een game gaan spelen waar een hoge FPS en responsetijd super belangrijk zijn (first person shooter), want met World of Warcraft heb ik er ook echt geen last van eerlijk gezegd..
Gamed prima :D

Ik heb overigens mijn ASUS Vivobook Pro OLED (helaas moeten inleveren bij mijn vorige werkgever) naast de MacBook Pro M2Pro gezet en qua kleuren kon ik amper verschil zien. Heeft vooral met afstelling ook te maken denk ik... Veel OLED schermen zijn vaak een tikkeltje oververzadigd ingesteld zodat de kleuren meer punch krijgen...

Blooming is wel een dingetje, maar dat is echt alleen bij bijna pikzwarte achtergronden en dan bijvoorbeeld witte elementen zoals tekst. HDR video daarentegen vond ik er spatzuiver uitzien.
Ik heb een Macbook Pro 16 M1 Pro en een ASUS Zephyrus G16 (2024). Het scherm van de MBP is echt geweldig hoor, maar het enige waar ie in wint boven de G16 is helderheid en geen gevaar van inbranden.

Wellicht is een deel van het verschil ook de 240Hz tegen de 120, maar ik verdenk de MBP van vrij hoge inputlag. In vergelijking voelt het scherm meer 'sluggish'. Daarnaast zie ik bij het scrollen overduidelijke ghosting. Wellicht valt het vooral mij op? Overigens voelt de OLED van mijn iPhone 15 Pro weer lekker snel, dus ik ervaar OLED schermen toch wel echt als beter.
Eens. Huidige schermen zijn perfect.
Wow en ik zit weer in het kamp “no way in hell dat ik op zo’n kutdisplay kan werken” :+
Bijzonder hoe de ervaringen van mensen zo kunnen verschillen. Eigenlijk ook wat de definitie van “perfect” is, gezien de kleuren en verversingssnelheden van de concurrentie tegen halve prijs; letterlijk elk aspect van de huidige MBA displays is onacceptabel om op te werken voor iedereen die ooit in de buurt is geweest van een knap display. Zelfs gewoon browsen of een beetje foto’s kijken is alleen prettig op een MBA als je al jarenlang geen ander display hebt gezien.
Sorry hoor, maar wat een onzin... Bij elke review van de MacBook Airs (ook hier op Tweakers) krijgen ze elke keer als pluspunt "Goed scherm" en als je dan gaat kijken dan zie je dat ze in de verschillende testen ook prima scoren.
Ze scoren over het algemeen meer dan prima op de grijswaarde afwijking en ook de gemiddelde kleurafwijking ligt bij de meeste modellen zelfs onder de 2 en dat is met het blote oog eigenlijk niet eens zichtbaar. Daarnaast is de helderheid met ruim 500nits ook meer dan prima en een contrast van 1300-1500 voor een laptop IPS scherm ook uitstekend te noemen.

OLED is niet per definitie direct een beter display... Ik heb achter genoeg bagger OLED schermen gezeten die zo slecht waren gekalibreerd en vooral oververzadigd dat oranje gewoon knalrood werd bijvoorbeeld..

Enige wat ik zelf Apple aanreken is dat de Air's niet op zijn minst een 100hz display hebben i.p.v. 60hz.
Zelfs werken op een Macbook Pro uit 2008 vind ik nog best plezierig.
Deze panelen zouden een verbeterde beeldkwaliteit bieden ten opzichte van.......
Ik vind dit altijd moeilijk te plaatsen wat dat nou precies inhoud. Hogere resolutie, hoger contrast, betere kleurechtheid, hogere refreshrate, of....? Of een combinatie van enkele punten?
OLED als techniek biedt een extreem goed contrast, pixel response tijd en kleurbereik. Dat kun je alsnog wel vernachelen als je erg je best doet natuurlijk.

Veel van de overige zaken zijn afhankelijk van controller en calibratie, in samenwerking met de techniek. Een IPS op 500hz draaien heeft bijvoorbeeld niet zoveel zin omdat de pixels niet snel genoeg kunnen wisselen tussen kleuren.
En je scherm verslijt sneller, dus je moet sneller een nieuwe kopen :+
In 2029... HAHAHA dit is of een heel slecht gerucht of totale onzin. Dit gebeurd dus pas over 4 jaar! 4 jaar geleden had niemand nog gehoord van OpenAI of ChatGPT. Ik geloof hier echt niks van aangezien oled nou niet echt een super moeilijke ontwikkeling is.
De essensie was dat de techniek in 4 jaar tijd zoveel kan veranderen dat Oled over 4 jaar misschien niet eens meer relevant is. We hebben in minder dan 4 jaar tijd een heel AI tijdperk opgezet.
Volgens mij moeten we het anders lezen. Apple stelt iets uit. In ieder geval met 2 jaar. In 2027 zal wel weer opnieuw worden bekeken of het commercieel interessant.
Apple zit in de goede positie dat ze niet meer als eerste meer hoeven te zijn met technische innovatie. Iedereen die het nu al gebruikt zit zo vast in hun ecosysteem (de iPhones werken echt anders dan Android phones), did kan toch niet meer weg. Dus dan kan men gewoon afwachten en kijken of iets een succes wordt.
Mwah, zo moeilijk is het niet om van iPhone naar Android (en andersom) over te stappen. Ik ben op mijn werk net weer over naar Android van een iPhone. En voor die iPhone had ik ook een Android. Zo belangrijk is het eco-systeem nu ook weer niet dat er onoverkoombare barrieres zijn om van de 1 naar de ander over te stappen.
Mwah, zo moeilijk is het niet om van iPhone naar Android (en andersom) over te stappen.
Je poneert een mening als een feit. Uit eigen ervaring weet ik dat ik niet aan Android kan wennen. Op de iphone ben ik al van alles kwijt, op Android is het helemaal onvindbaar, vind ik.
Rare manier van nieuws brengen, 'krijgt in 2029', de plannen voor 2027 zijn dus uitgesteld naar 2029. Wat het gewoon irrelevant maakt voor nu.
Iets kritischer wat betreft de nieuwswaardigheid van berichten mag wel hé jongens & meisjes bij de redactie. Een gerucht over mogelijk een Macbook Air met Oledscherm in 2029 is echt wel komkommertijdnieuws van de bovenste plank.

Of een constructiever voorstel: is het niet beter om (lange termijn) 'geruchten' te verzamelen zoals de downloads in 1 periodiek bericht. Dan kan je in die vergaarbak even alle nieuwe geruchten kwijt en kan iedereen die wil ze lezen.
Ik ben vooral benieuwd wanneer de MacBook Pro’s met een OLED scherm komen. Het scherm van de iPad Pro lijkt momenteel beter te zijn, en toch veel meer betaalbaar. Alleen zit je wel vast een iPad OS

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.