VS zet Chinees bedrijf op zwarte lijst vanwege TSMC-chip in Huawei-processor

De Amerikaanse overheid heeft ruim twintig Chinese organisaties toegevoegd aan zijn zwarte lijst, de zogenaamde Entity List. Het gaat onder meer om Sophgo, wiens door TSMC gemaakte chip illegaal verwerkt was in een AI-processor van Huawei.

De chip in kwestie werd gevonden in het Ascend 910B multichip AI-systeem van Huawei, schrijft Reuters. Dat bedrijf mag vanwege exportrestricties op geavanceerde chips naar China echter helemaal geen chips van TSMC ontvangen. In oktober werd al bericht dat er toch een TSMC-chip in het systeem van Huawei werd gevonden, die door een klant van TSMC aan het bedrijf zou zijn doorgesluisd. TSMC stopte daarom met het leveren van chips aan een van die klanten.

Nu blijkt dat een chip die in het AI-systeem van Huawei is gevonden overeenkomt met een chip die door Sophgo bij TSMC is besteld. Dat suggereert dat Sophgo Huawei helpt, waar het nu voor gestraft wordt met een plek op de Entity List. Amerikaanse toeleveranciers mogen geen goederen en technologie aan bedrijven op deze lijst leveren, tenzij hier een vergunning voor wordt gegeven. Huawei staat sinds 2019 op de lijst.

Verder is Zhipu AI toegevoegd aan de zwarte lijst. De VS stelt dat dit bedrijf - waar Alibaba en Tencent eerder in investeerden - de modernisering van het Chinese leger bevordert door middel van geavanceerd AI-onderzoek. Zhipu zegt zelf dat het besluit van de VS geen 'feitelijke basis' heeft en dat de toevoeging aan de zwarte lijst geen substantiële impact op het bedrijf heeft, omdat het de end-to-end kerntechnologie van grote taalmodellen al onder de knie heeft.

Door Eveline Meijer

Nieuwsredacteur

16-01-2025 • 13:37

36

Submitter: Fox

Reacties (36)

36
34
12
1
0
10
Wijzig sortering
Hmm, Chinese bedrijven worden hier keer op keer op betrapt van het stelen van technologie. Lijkt mij dan ook terecht dat ze op de zwarte lijst komen.
Je geeft het zelf eigenlijk al aan 'keer op keer.' Een verbod zal daar dus geen verandering in gaan brengen. Zeker niet ten opzichte van een leidende wereldmacht die op allerlei vlakken steeds meer beinvloeding van de VS afsnoept. Dan niet in het westen, maar in andere werelddelen. Het zal (zoals zelf ook wordt aangegeven door het bedrijf) geen of nauwelijks impact hebben.

Wat wel mogelijk impact gaat hebben op westerse landen zijn de tegenmaatregelen die de Chinese overheid gaart opleggen m.b.t. het westen.

[Reactie gewijzigd door litebyte op 16 januari 2025 14:36]

Zolang China een export land is en niet een import land, zullen de tegenmaatregelen wel meevallen. Sterker nog je ziet nu recentelijk dat China eigenlijk bijna geen opties meer heeft en dan maar de Europese Cognac business bestraft, goed voor twee keer niks.

Met die restricties verwacht men dan ook niet dat China niet meer vooruit komt, maar het is geen geheim dat op bepaalde vlakken weinig vooruitgang wordt geboekt. Zo zet China groot in op chip productie, waar men nog helemaal geen success heeft geboekt. En zet China ook in op eigen chip ontwikkeling die tot op heden niet verder komt dan een 3 a 4 generatie oude Intel. Idem voor Huawei met hun mobieltjes zelfs hun top modellen zijn onderhand zwaar gedateerd.

Dat China op sommige vlakken grote sprongen weet te maken zal niemand ontkennen, maar als we kijken naar chip beperkingen lijkt het erop dat de VS (en EU) wel successvol is.

Overigens staat het China vrij om meer met het Westen samen te werken, door bedrijven die exporteren naar de EU/US daadwerkelijk individuele bedrijven zijn en niet stuk voor stuk staatsgestuurd. Het staat China ook vrij om hun eigen land open te zetten, iets waar het Westen al jaren over klaagt bij het WTO maar tot op heden nul op z'n rekest krijgt. Maar zolang China zich asociaal opstelt naar het Westen en overal waar het kans ziet sectoren moedwillig kapot drukt, waarom zouden we dat willen? We hadden ooit een zonnenpaneel industrie, we hadden ooit een sterke staal industrie enz. We kunnen dan wel achterover zitten en denken dat China netjes gaat spelen, maar ze zijn er op uit om nu onze auto industrie en sub leveranciers uit de markt te drukken. Dit gaat de EU 1 miljoen banen minimaal kosten.
Ik keur het beleid van China helemaal niet goed, ik geef aan wat er gaat gebeuren als China vergelijkbare tegenmaatregelen gaat nemen als het westen doet. Als dat gaat gebeuren dan ligt een groot deel van de autoindustrie in de EU dat veel samenwerkt met Chinese bedrijven (vooral ook als het gaat om betaalbare accutechnologie) op zijn gat.

Het is afwachten hoe snel trump gaat terugrabbelen als hij te maken krijgt met harde tegensancties die de VS economie zullen treffen.
Wanneer China ervoor zou kiezen om geen mobieltjes meer te maken voor de westerse markt, dan moeten wij het binnenkort doen met uitsluitend overjarige modellen. Zo zijn er nog wel meer producten te bedenken waarvoor we tegenwoordig afhankelijk zijn van China (en dat hebben westerse ondernemingen zelf gewild om de winsten te kunnen maximaliseren voor hun aandeelhouders). Ik denk niet dat China er op uit is om niet meer te handelen, wat wel de insteek van de V.S. is. Het land heeft zich alleen voorgenomen om na jaren van vernedering door het westen weer 'belangrijk' te zijn. En dat streven lijkt te lukken of wij dat nu leuk vinden of niet.
90% van alel producten in de westerse wereld heeft een relatie met China. dat kan zijn grondstoffen, (half)fabricage, (eind)producten, afzet en uitwisseling van technologie. Vooral op dat laatste vlak is er steeds meer samenwerknig tussen westerse en Chinese bedrijven, met name in Duitsland.

Ik vond onderstaande uiteenzetting van scenarios een goed voorbeeld van wat de enorme uitdagingen (ook voor Chinese bedrijven) zullen zijn, dan gaat het nog alleen maar om grondstoffen.

https://www.swp-berlin.or...aw-material-supply-chains
Volgens mij is in dit geval geen sprake van stelen van technologie, maar in feite een bedrijf wat niet op de zwarte lijst staat een bedrijf heeft geholpen aan bepaalde chips die wel op de zwarte lijst staat (Huawei). Of simpelweg het omzeilen van de restricties.
De VS is ook geen heilige koe hoor. Neem operatie paperclip: Wikipedia: Operatie Paperclip

China doet nu exact het zelfde, alleen in een moderner jasje.

[Reactie gewijzigd door Luchtbakker op 16 januari 2025 14:11]

Verandert niets aan hoe schimmig deze Chinese bedrijven handelen.
Dat is toch eigenlijk wel wat anders.
De oorlog was gewonnen en de buit werd ingepikt. Deze buit was kennis en technologie.
En dan zou ook nog deze 'buit' worden ingezet tegen henzelf. Dus als de overwonnen partij daarna weer het oorlogspad kiest (wat dus al was gebeurd....) dan is het heel verstandig om de mogelijk technologische wapenvoorsprong, vooral niet te laten bestaan.
Onder Operatie Paperclip viel ook het Japanse Unit 731.
Over die divisie zijn 3 films gemaakt, man behind the sun (1, 2, 3), niet geschikt voor mensen met een zwakke maag.

[Reactie gewijzigd door sircampalot op 16 januari 2025 16:21]

Dit heeft totaal niets met stelen te maken, maar wel met het belachelijk beleid van het Amerikaanse beleid om China tegen te werken in hun innovatie. De laatste antwoorden van China op de sancties zullen de westerse industrie flink beschadigen.
Hmm, Chinese bedrijven worden hier keer op keer op betrapt van het stelen van technologie.
Geen enkel in dit artikel genoemd voorkomen heeft iets te doen met het stelen van technologie. Al deze sancties, zwarte lijst noem het wat je wil, is allemaal van de orde "als jij met hun speelt, dan speel ik niet met jou".
..wiens door TSMC gemaakte chip illegaal verwerkt was in een AI-processor van Huawei.
Van dit soort verwoordingen gaan mijn haren daarom ook overeind. Het is illegaal, naar Amerikaanse regelgeving. En ook niets meer is dan dat. Dat het iets "illegaals" is, laat het groter klinken dan dat het is. Amerika probeert entiteiten vrije handel en wandel te ontmoedigen, door ze toegang tot de Amerikaanse markt te ontzeggen als ze niet mee doen.

Als jij met hem speelt, speel ik niet met jou. Meer is het niet.
Er wordt helemaal niets gestolen, ze hebben gewoon netjes betaalt ervoor. De amerikanen zijn de achterlijke hypocrieten, want een hoop amerikaanse bedrijven helpen hun eigen defensie ook om vooruitgang te boeken, inclusief dat daar gewoon technologie gebruikt wordt die door chinese bedrijven ontwikkelt is. Enige reden voor de beperkingen is omdat ze zelf achterlopen.
Ik vraag me af of de Milk-V Oasis ooit nog uitkomt. Die was namelijk gebaseerd op de Sophgo SG2380. Wellicht kan SMIC deze te zijner tijd produceren. Amerikaanse (en dan vooral x86) chips koop ik alleen nog voor legacy doeleinden.

[Reactie gewijzigd door psychicist op 16 januari 2025 14:27]

Zhipu zegt zelf dat het besluit van de VS geen 'feitelijke basis' heeft en dat de toevoeging aan de zwarte lijst geen substantiële impact op het bedrijf heeft, omdat het de end-to-end kerntechnologie van grote taalmodellen al onder de knie heeft.
Hoe hypocriet kunnen ze zijn als die chip in bepaalde hardware wordt gevonden en die never aan hun geleverd is en dan ook nog durven zeggen dat ze alles al onder de knie hebben.

Edit; @smiba @srdevil @Herko_ter_Horst hun veranderd in bepaalde

[Reactie gewijzigd door GameNympho op 16 januari 2025 13:56]

Hoe hypocriet kunnen ze zijn als die chip in hun hardware wordt gevonden en die never aan hun geleverd is en dan ook nog durven zeggen dat ze alles al onder de knie hebben.
Ik denk dat je wat door elkaar haalt, het bedrijf met de TSMC chip is Sophgo, het bedrijf met AI software is Zhipu AI.
De Sophgo chip is bij Huawei gevonden.
Zhipu gaat over het bevorderen van het chinese leger, dat is wat anders.
Je haalt 2 delen van het artikel door elkaar, denk ik.

1. Huawei ontvangt via Sophgo chips van TSMC, wat volgens de Amerikanen niet mag. Sophgo komt op de Entity List.
2. Ziphu AI is ook op die lijst geplaatst vanwege het bevorderen van de modernisering van het Chinese leger.

Edit: Ook na je edit verbind je "ze = Ziphu" met "hardware". Ziphu AI gaat over taalmodellen, er wordt in het artikel geen link gelegd met de eerder genoemde hardware van Huawei/Sophgo/TSMC. Het zijn twee losstaande zaken.

[Reactie gewijzigd door Herko_ter_Horst op 16 januari 2025 14:01]

Typisch voor een Chinees bedrijf: altijd blijven ontkennen, de schuld afschuiven en aan whataboutism doen.
Ook typisch voor Westerse bedrijven
Raar dat die een -1 krijgt, want het is toch echt wel typisch. Maar ja, hoe kan het ook anders als hun eigen overheid precies hetzelfde doet?

Eilanden bouwen in andermans watergebied
Concentratiekampen voor Oeigoeren
Corona

Nee, dat doen we niet, dat bestaat niet, het is Amerika’s schuld, en dan de 20 andere whataboutisms die ze gebruiken.

On Topic:
Nu blijkt dat een chip die in het AI-systeem van Huawei is gevonden, overeenkomt met een chip die door Sophgo bij TSMC is besteld.

Als ik de Chinese overheid en meerdere tweakers mocht geloven, dan hadden ze dit toch helemaal niet nodig?

Bij een overheid zoals in China moet je nooit kijken naar wat ze zeggen of afspreken, maar naar wat ze doen. (Dit is ook in het Westen het geval. Echter, in het Westen sta je vrij om de persoon eraan te herinneren dat die beloftes heeft gemaakt, zonder dat het gecensureerd wordt op het gehele internet.) dat geeft vaak een goede indicatie van de waarheid. In dit geval blijkt dat ze toch niet zo ver zijn met chips. Het investeren van miljarden is leuk voor infrastructuur, maar de supply chain voor chips is zo extreem dat het simpelweg een onbegonnen werk is.

De chips die ze zelf produceren hebben waarschijnlijk een lage yield en lopen tegen maximale beperkingen aan. Door die lage yield moeten ze flink gesubsidieerd worden.

[Reactie gewijzigd door Zyphlan op 16 januari 2025 14:12]

Jou reactie is ook whataboutism.😋
Dit is echt een klassiek voorbeeld van whataboutism, iets wat je ook vaak ziet bij Russische onderwerpen. :P
I see what you did there
Ik noem het de Nederlandse politieke ontkenning methode. Wordt heel vaak gekopieerd.
Ik lees anders nergens iets over een/geen 'actieve herinnering' :+
Inderdaad, sowieso die laatste deel uit die quote. Zoiets zeggen ze duidelijk om de andere partij (de VS dus) (proberen) te irriteren. Ik denk dat ze er juist wel last van hebben maar dat niet willen laten blijken.

Als je ergens geen problemen mee hebt hou je meestal gewoon je mond namelijk :Y)
Al die bullshit verhalen over spionage van Chinese chips het is nooit bewezen. Wat is iedereen toch naief en hangt aan de lippen van wat usa zegt als of dat land te vertrouwen is en dat is wel bewezen. Elk land spioneerd ook Nederland de kamioen spioneren is nog altijd amerika, wanneer hebben mensen het een keer door dat dit niets te maken heeft met spioneren maar met uitschakelen van een concurrent. Chinese producten zijn vaak beter dan amerikaanse en een stuk goedkoper, kijk alleen al naar de autoindustrie. amerika is bang marktleider nummer 1 te verliezen en zal alles doen om dat te verkomen. Door de arrogantie van de amerikanen denken ze dat de Chinesen dom zijn maar ze zijn tien keer slimmer dan de amerikanen en komen hier telkens alleen maar sterker uit. amerika kan niet zonder China alleen willen de amerikanen dat niet inzien. De werkelijke marktleider is China maar om dat toe te geven zou een vernedering zijn voor die arrogante amerikanen, volgens mij was er altijd afgesproken dat er zoiets als een vrij wereld markt zou zijn om de prijzen op pijl te houden. We weten allemaal wat er gebeurd als een bedrijf domineerd in een markt, denk aan Nvidia, Intel etc etc.
De Amerikanen zien het heus wel in, maar ze zullen het zo lang mogelijk ontkennen en zeker niet toegeven. Wat betreft de "state of the art" lopen ze in de VS nog wel voorop met inderdaad veel werknemers van buitenlandse afkomst, maar het is nog maar de vraag of je voor ieder doeleinde het beste, snelste en duurste nodig hebt.

Zo maak ik op het moment voornamelijk gebruik van een Nvidia Jetson Nano die ik 5 jaar geleden voor €30 heb kunnen overnemen voor de meeste van mijn privédoeleinden. Waarschijnlijk wist de koper niet wat hij ermee aanmoest. Ook voor laptops kijk ik vaak naar tweedehandse, omdat dat tegenwoordig meer dan prima voldoet.

Er komt eigenlijk niets uit de VS wat ook maar enigszins kan concurreren tegen low-end producten uit China en ik denk dat dat de VS te zijner tijd gaat opbreken. Misschien is dat voor de relatief welgestelde burger van een Noord-Amerikaans of Europees land niet zo een probleem, maar er zijn veel mensen in andere werelddelen voor wie een computer van €100 prima voldoet en nog enigszins betaalbaar is.
Dat laatste klopt niet helemaal wat je zegt, high level producten komen niet op de westerste markt en als dat wel gebeurd dat word het beticht van spionage. De Huawei telefoons zijn iphones killers de pads zijn high end producten en laptops van Huawei idem. De elektrische auto's in amerika worden geweert omdat ze veel beter zijn en goedkoper dan de amerikaanse en dat drukt enorm de auto markt van de amerikanen.
En ja Nvidia daar is niet tegen te concureren omdat ze de markt domineren en een monopolie hebben maar dat wil niet zeggen dat ze de beste zijn. zelfde geld voor Intel. De chinesen kunnen geen Nederlandse chip machines meer kopen vanwege het verbod die de amerikanen hebben opgelegt. Waar halen ze dat recht vandaan. De Chinesen hebben nu zelf chips onworpen waar de amerikanen zich zorgen over maken zo slim zijn de Chinesen en als er straks een handelsoorlog onstaat zal geen enkel grondstof die nodig is voor telefoonsen andere IT producten en staat Intel en Nvidia het nakijken.
Ik kan genoeg low-end producten op o.a. AliExpress aanschaffen die voor mij goed genoeg zijn. De echte high-end zoals Loongson komt inderdaad niet in Europa uit zonder omwegen, maar ik wacht nog even op het moment dat die de Amerikaanse ver achter zich laten. Ik heb sowieso sinds 2016 geen nieuwe producten met Amerikaanse chips aangeschaft, omdat de huidige nog steeds voldoen en de Chinese alternatieven in een rap tempo beter worden.

Voor zover ik weet, hebben AMD (CPU) en Nvidia (GPU) nog wel de beste prestaties met hun chips, maar ik kan niet wachten tot ze ook daar het nakijken hebben. Ik verwacht dat een toekomstige Loongson of RISC-V (b.v. Xiangshan v3) CPU prima mee kan met de Amerikaanse alternatieven. Moore Threads is ook aan de weg aan het timmeren met zijn chips, maar dan moeten die ook maar hier beschikbaar komen.

Ik wist al sinds midden jaren 2000 dat China op termijn concurrerende chips zou kunnen ontwerpen en produceren, omdat ik jarenlang een Fuloong desktop met Loongson 2E gebruikt heb als mijn hoofd-PC met daarnaast een AMD desktop voor het zwaardere werk. Nu gebruik een ongeveer even zuinige, maar fanloze Nvidia Jetson Nano.
je heb helemaal gelijk. sinds kort hebben de Chinesen de Ai wereld verschut gezet door met deepseek te komen die vele malen sneller is en google en nvidia het nakijken geeft. En dat met kosten 5a 6 miljoen tegenover miljarden van Ai. Ik geniet hiervan om de domineerende en arrogante amerikaanse bedrijven het nakijken te geven. De rijke westerse arrogantie dat nog steeds denkt dat China een achterlijk derde wereld land is en proberen de Chinese markt te weren puur voor eigenbelang hebben het mis. China is veel slimmer met het ontwikkelen van tech en economie. Die sancties hebben China alleen maar sterker gemaakt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.