Microsoft toont twee nieuwe advertenties via notificaties in Windows 11

Microsoft toont twee nieuwe advertenties in Windows 11, die het bedrijf zelf 'notificaties' noemt. Het gaat om een advertentie voor Black Ops 6: Vault Edition en een voor Microsofts eigen Defender. Beide advertenties verschijnen in de notificatiebalk van het besturingssysteem.

De advertenties werden gespot door Windows Latest. In de 24H2 production build van Windows 11 liepen zij tegen twee notificaties aan, die in feite gewoon reclame waren. Via de notificatie is het ook mogelijk om bijvoorbeeld Black Ops 6: Vault Edition te kopen. De knop die daarvoor is toegevoegd, leidt gebruikers naar de Microsoft Store, waar het spel aangeboden wordt. Ook is er een optie om alerts te negeren, maar dan kunnen ze later alsnog opnieuw omhoogkomen.

Microsoft zegt in een reactie aan Windows Latest dat de advertenties 'notificaties' zijn die gebruikers de kans geven om nieuwe producten of diensten te ontdekken. "We vinden het belangrijk dat onze klanten keuzevrijheid hebben, dus er is een optie om de meldingen te negeren en de optie om je voorkeuren in de instellingen te beheren", aldus de woordvoerder. De notificaties kunnen uitgeschakeld worden via het systeemmenu, onder de instellingen voor notificaties.

Bron: WindowsLatest
Bron: WindowsLatest

Door Eveline Meijer

Nieuwsredacteur

19-12-2024 • 11:28

220

Submitter: KipKroket

Lees meer

Reacties (220)

220
220
102
1
0
93
Wijzig sortering
Microsoft zegt in een reactie aan Windows Latest dat de advertenties 'notificaties' zijn die gebruikers de kans geven om nieuwe producten of diensten te ontdekken. "
Dat is de omschrijving van een advertentie.
Na fake news, nu fake advertenties? ;)

Maar even serieus:
Ik vind het ongelofelijk dat hier niet meer reactie op komt.
Dit is een betalend product!

En alweer 'opt-out' in plaats van 'opt-in'.

Dus mag ik binnenkort weer een hoop berichtjes verwachten van mijn (schoon)ouders,
die alweer gaan denken dat hun pc gehackt is. ("Vroeger kregen wij dit niet?")
Dit is een betalend product!
offtopic:
Is het niet een betaald product? Betalend suggereert dat het product jou betaalt

Dit argument komt steeds weer terug maar blijft in mijn ogen selectief. De meeste Tweakers zullen ook een televisieabonnement hebben waarbij ze betalen om reclame (en veel ergere troep) binnen te halen. Menig Tweaker zal naar een soortfestijn gaan waar ze betalen om naar reclameborden te kijken. Zelf betaal ik voor een krant waar advertenties in staan. Er is geen enkele wet die stelt dat een dienst of product slechts 1 bron van inkomsten mag hebben.

Dat niettegenstaande gaat Windows tegenwoordig inderdaad absurd ver met het overal reclame in proppen. Ik had recent weer de eer om een Windows-machine voor mijn ouders te installeren en als er niet een zekere Office-verslaving bestond dan zou ik er een Linux-distributie op hebben gezet. Geen online-account, geen reclame in het menu, geen MSN widgets in de taakbalk.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 19 december 2024 12:07]

Je heb nog steeds geen online account nodig, er zijn geen msn widgets in de taakbalk.
Dat er steeds meer zo in komt klopt, ze mogen wel eens een optie hiervoor in de installatie maken.

Gewoon iets van

Snel(Alles accpeteren)
Aangepast(En je door de opties loopt en aanvinkt wel en niet wil).

Net zoals vroegr bij windows 98 etc had.
Je heb nog steeds geen online account nodig, er zijn geen msn widgets in de taakbalk.
Bij Windows 11 Home kun je niet meer installeren zonder online-account. Dit account achteraf verwijderen kan wel.
Linksonderin heb je een weer-wirdget op je taakbalk. Als je daar je muiswijzer op laat rusten krijg je een heleboel fake-nieuws dat rechtstreeks van MSN lijkt te komen.
edit:
ik had inmiddels ook gevonden dat je het met een paar commando's in de cli kan omzeilen, evenwel bedankt @Luuk1983 . Kunnen we nu eindelijk concluderen dat Linux gebruikersvriendelijker is geworden dan Windows? Niet zozeer omdat Linux veel makkelijker is geworden, maar vooral omdat Microsoft elke versie meer minachting voor de gebruiker lijkt te hebben.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 19 december 2024 15:30]

Ook windows 11 24H2 home kan je nog steeds met lokaal account instaleren.

1) maakt met rufus 4.6 een nieuwe bootable usb stick aan. Let op zorg dat je geen netwerk verbinding hebt met ethernet of wifi. en dan krijg je de keus installeren zonder internet, dit moet je dan wel kiezen.
2) ventoy 1.0.99 kan het ook, maar voordat je vergaat met nieuwe windows 11 installatie wel kiezen voor oude setup, wort klein weergegeven.
3) klassieke bootable usb stick handmatig het volgende doen:

Bypass : OOBE\BYPASSNRO
This bypass is the easiest option right now, as it requires just a few steps during setup to skip the
Microsoft account creation.
Here is how it works:
1. Disable the Internet connection before starting setup, e.g., by disconnecting the LAN cable
or disabling Wi-Fi.
2. Windows will display a "Let's connect you to a network" or similar screen. The upcoming
Windows 11 version 22H2 does not allow you to skip this anymore to create a local
account.
3. On the screen, use Shift-F10 to open a command prompt window.
4. Type OOBE\BYPASSNRO and hit the Enter-key.
5. Windows will reboot and return to the "Let's connect you to a network" screen. Only this
time, you may select "I don't have Internet" to skip this.
6. Then you select "Continue with limited setup" to then create a local account during setup.
en dan krijg je de keus installeren zonder internet, dit moet je dan wel kiezen.
Ik heb in november de meest recente iso van Microsoft gepakt en deze optie kreeg ik echt niet. De twee opties waren "verbinden of oprotten"

Let wel, ik had de Enterprise versie moeten kiezen, maar dat wist ik toen nog niet.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 19 december 2024 21:31]

Als je iets hebt te kiezen, dan kan je het beste de Education Edition nemen.
Of IOT Enterprise LTSC?
84hannes, ik heb zowel rufus bootable usb stick als de handmatige methode gebruikt, dat was een 3 weken geleden en ik kon gewoon 24H2 windows 11 home installeren met lokaal account
een autounattend.xml bestand op de install usb stick zetten werkt ook nog met Windows 11 home. info is zelfs te vinden in de Microsoft documentatie ;)
Het kan wel, hetzij met omwegen (heb het heel recent nog gedaan). Just fyi: https://www.tomshardware....without-microsoft-account
Standaardtaal bij de zuiderburen (ook voor @Alxndr :) ).

https://www.vlaanderen.be...parkeren-betaald-parkeren

[Reactie gewijzigd door Andros op 19 december 2024 13:38]

Bedankt en sorry, ik zie Tweakers nog steeds als een Nederlandse site en in het Nederlands betekent het gewoon wat anders (klopt het niet).

Waarom is Vlaams/Belgisch eigenlijk nog niet gewoon een eigen taal als er naast verschillende woorden en uitdrukkingen ook dit soort fundamentele grammaticale verschillen zijn?
Omdat talen verschillen kennen? Zwitsers-Duits kent verschillen met hoogduits, in Wallonië tellen ze met septante en nonante waar de Fransen raar van opkijken om over de verschillen tussen VK en VS Engels maar te zwijgen. Toch blijft het in alle gevallen dezelfde taal waarin sommige woorden en uitspraken lichte verschillen kennen. Het Nederlands wordt gesproken in Nederland, Vlaanderen en Suriname met verschillen maar het blijft dezelfde taal.
Even offtopic hierop reageren, mijn excuses hiervoor.

Er gaat hier een hele geschiedenis aan vooraf, Vlaams was ooit een officiële taal om de nadruk op te leggen dat men niet meer bij Nederland hoorde en omdat men geen taal van een vreemde natie wenste te gebruiken. Het "Vlaams" waar we in dit geval over spreken komt op dat moment nog heel hard overeen met het Zeeuws, Brabants en Limburgs uit Nederland.

Vlaams in die context kan eigenlijk beter als Noord-Nederlands en Zuid-Nederlands omschreven worden.

Later zal dit "Vlaams" doorspekt geraken met Franse woorden onder invloed van de burgerij (de machthebbers / de hogere klasse) die bijna uitsluitend Frans sprak ook wel de verfransing genoemd. Dit zal dan weer leiden tot de taalzuivering en taalzorg waarbij België de regels en grammatica van Nederland wil herinvoeren om die Franse invloeden ongedaan te maken. Hierbij word Noord-Nederlands de norm, algemeen beschaafd Nederlands (ABN) doen hun intrede in de jaren 50-60 waarbij de lokale dialecten verboden worden op zowel TV maar ook op scholen tot op de speelplaats. De lokale taal en dialecten worden dus aanzien als marginaal (het niet beschaafde Nederlands), iets dat uitgeroeid moet worden. Als ik zelf terug kijk naar mijn schoolcariere eind jaren 90 tot 2010, dat was nog steeds aanwezig maar zelfs leerkrachten Nederlands durfden openlijk kritiek uiten op bepaalde regels die "opgedwongen waren door de Nederlanders met hun groene boekje"

Als we vervolgens naar het heden springen is het besef er gekomen dat het eigenlijk geen probeem mag zijn dat er 2 polen bestaan waarbij het strikte Noord-Nederlands daarbij terrein verliest. Men spreekt nu over de standaard taal uit België en de tussentaal, iets tussen het echt Noord-Nederlands en het Zuid-Nederlands (=standaard taal België)

(beknopte geschiedenis)

[Reactie gewijzigd door sprankel op 19 december 2024 20:28]

Ik weet dat parkeren in België betalend is. Dat vind ik ook veel correcter:
Bij betalend parkeren betaal ik om te parkeren
Bij betaald werk krijg ik geld om te werken
Ik had alleen verwacht dat een product, net als mijn werkzaamheden, betaald wordt en niet betalend is.
Het past in het graaien van tegenwoordig: windows had nooit reclames maar wel een test afdeling en toen kon het uit met minder klanten. Inmiddels hebben ze zo'n beetje de hele markt in handen, kunnen de prijs bepalen die mensen betalen voor het product omdat iedereen toch meebuigt. Maar in plaats daarvan gooien ze een deel van de testafdeling op straat en gaan reclames serveren waar niemand op zit te wachten. Enshitification is het enigste woord hiervoor.
Windows is ook gewoon een beetje af. Wat we de afgelopen jaren hebben gezien is vooral cosmetisch: widgets hier, rondere of juist rechtere hoekjes daar, een donker thema... Het is allemaal niet zo spannend. Apps worden geüpdate, maar het OS zelf volgens mij niet zo veel meer.
Ik heb nog wel iets wat vanaf het begin ontbreekt: updates zonder direct te hoeven rebooten.
Ik denk niet dat Windows 3.1 daar last van had :)
Maar even serieus:
Ik vind het ongelofelijk dat hier niet meer reactie op komt.
Dit is een betalend product!
De gemiddelde gebruiker boeit het niet. Fanatieke tweakers draaien een Enterprise/LTSC-variant en hebben dit probleem niet. Een kleine groep mensen die iets sceptischer zijn dan de massa (zoals je (schoon)familie) zal het opvallen, maar dat is geen reden voor Microsoft om het niet te doen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 20 december 2024 10:24]

Ik vind het ook een beetje overdreven we worden al genoeg tot reclame gebombardeerd als ik iets nodig heb dan bestel ik dat wel bij bijvoorbeeld bol.com ofzo maar dan ben ik er zelf bewust mee bezig.
bovendien vind ik het ook een beetje onzin dat microsoft hiermee reclame tracht mee te maken.
Als ze reclame maken over hun eigen dat is dat dat daar aan toe maar voor een extern bedrijf vind ik een beetje onzin.En eigenlijk niet van deze tijd.
En dat ze de games maar in de reclame in de xbox sectie van microsoft windows.
waargoed met kerstmis weet je het nooit.

[Reactie gewijzigd door rjmno1 op 19 december 2024 12:42]

Als ze reclame maken over hun eigen dat is dat dat daar aan toe maar voor een extern bedrijf vind ik een beetje onzin.
Dit is geen extern bedrijf. Microsoft is de eigenaar van Activision en daarmee de eigenaar van Call of Duty.
Het blijft natuurlijk wel belachelijk dat ze beweren dat dit geen advertenties zijn, maar “notificaties”. Ik bedoel, wie kan dit beweren zonder schaamrood op de kaken van het liegen. Het is gewoon reclame ín een notificatie gedeelte. En niets anders.

[Reactie gewijzigd door menne op 19 december 2024 13:31]

Virusscanners zijn gemeengoed geworden, om jezelf te beschermen tegen kwaadwillenden. Adblockers zijn gemeengoed geworden, omdat je wordt gehinderd door advertenties. Is er ook iets voor Windows, wat zich actief inzet tegen het voorschotelen van advertenties en verzamelen van gegevens?
Ik betaal graag één keer voor een product en wil niet meewerken aan een abonnement waar ik nadeel van ondervind (mijn gegeven ergens beschikbaar, of advertenties).

En ja, mocht Windows dan duurder worden: heel graag. Zolang privacy en advertenties maar geen probleem zijn.
Is er ook iets voor Windows, wat zich actief inzet tegen het voorschotelen van advertenties en verzamelen van gegevens?
Wil je daar echt aan beginnen? Actief vechten tégen de maker van je besturingssysteem? Die strijd verlies je op termijn altijd. Als de relatie met de leverancier van je OS zo vijandig is, wil je daar dan echt je bestanden en data aan toevertrouwen?

De gebruiker beschermen zou een primaire taak van het OS moeten zijn. Vragen hoe je zelf beschermt tegen je OS is als vragen hoe je jezelf tegen de politie moet beschermen: dat zou niet nodig moeten zijn.

Dat gaat ook niet meer vanzelf veranderen zonder felle concurrentie of een wettelijk verbod. De markt zit al jaren op slot dus van concurrentie hoeven we niks te verwachten. Geen enkele grote politieke partij heeft zich ooit uitgesproken voor een verbod op raclame dus dat zie ik voorlopig ook niet gebeuren.

De enige redelijke optie die ik zie is een OS als Linux of BSD gebruiken dat niet geschreven door een van de techreuzen. Dat is ook niet vrij van nadelen maar daar wordt de situatie steeds beter voor eindgebruikers, in tegenstelling tot de comerciele OS'en die steeds beter worden voor hun aandeelhouders.
Download O&O ShutUp10, selecteer de rode preset uit het menu, reboot en je bent van die ongein af. Je moet de tool alleen eens in de zoveel tijd opnieuw draaien, omdat Microsoft nog wel eens dingen weer aan zet na updates.

Een andere oplossing is om geen Windows meer te draaien als je toch al twijfelt aan je besturingssysteem.
Inderdaad, hier ben ik ook totaal niet van gedient. Dat ik bij een verse installatie soms een paar tegeltjes moet weghalen is tot daar aan toe.

NOTIFICATIESPAM? In wat voor een alternatieve tijdlijn zijn we terecht gekomen dat Microsoft uberhaupt dacht dat dit een goed idee was
De tijdlijn waarin Microsoft nog meer mogelijkheden ziet voor winst optimalisatie. ;)

En morgen is iedereen het weer vergeten, behalve een aantal mensen die er bewust voor kiest om het uit te zetten.

Los daarvan ben ik er ook helemaal niet van gedient. TVs laten tegenwoordig ook vaak reclames zien. Streaming providers introduceren (goedkopere) abonnementen met reclame. Zo zijn er tal van voorbeelden. Reclame is echt overal om je heen tegenwoordig.
Bizarre tijdlijn want Microsoft is al jaren kei- en keihard terrein aan het verliezen in de consumentenmarkt tegenover de smartphones en tablets van Apple/Google.

Zelf wordt ik echt helemaal stront ziek van de reclames. Met enige regelmaat werkt ublock of sponsorblock niet meer op YouTube en dan kijk ik als een normale pleb met bijbehorende reclames en sponsorships.

Verdorie op TV is 20 minuten reclame per uur al belachelijk veel, maar op het internet is het eerder andersom...

En we accepteren het ook. Gelukkig is ook op Tweakers het tij langzaam weer aan het keren, maar nog steeds reageert er altijd wel iemand die het niet vind kunnen dat ads geblocked worden, of men gaat piraten, om maar van die manipulatie af te komen. "wAnT gOoGlE iS gEeN fIlaNtRoPiScHe InStElLiNg!?!"

Ik ben van mening dat bedrijven ook maatschappelijke verplichtingen hebben, die ze al jaren niet meer nemen.

Klaar mee, ik ga mijn eigen internet wel maken, met blackjack en hoeren. Het is in haar huidige vorm gewoon niet leuk meer.
Kwestie van mensen die geen idee hebben en standaard verontwaardigd zijn zonder verdere maatregelen.
Windows 11 helpt ook al een jaar de bootsector van een non-Windows USB-stick om zeep als die toevallig al is aangesloten tijdens het startscherm. Gewoon blijven gebruiken...
Maar even serieus:
Ik vind het ongelofelijk dat hier niet meer reactie op komt.
Dit is een betalend product!
Er komt geen heftige reactie omdat mensen gewend zijn geraakt aan misbruik door softwareleveranciers.
Ze weten niet beter dan dat computers vijandig zijn en een noodzakelijk kwaad. Het zijn moderne goden die gunstig moeten worden gestemd met offers, smeekbedes en onbegrijpelijke rituelen. IT'ers zijn de monniken en priesters van deze tijd; hoog opgeleide ongetrouwde mannen met een obsessie voor orde, regels en controle. (Dat bedoel ik niet als grap).

Ik vind het maar moeilijk omdat ik zelf een heel andere kijk op computers en techniek heb. Het liefst zou ik dat enthousiasme overbrengen maar ik moet door jaren aan angst en vooroordelen heen.
betalend product? Krijg jij geld van Windows, of plaats je jezelf nu in MS schoenen? :+

Hoe dan ook, sinds wanneer betekent betalen voor een product automatisch dat je dan geen reclame zou hoeven te zien? Dat het onwenselijk is OK, zeker omdat we het niet gewend zijn, maar het is geen recht.

Begrijp me niet verkeerd, dit is voor mij nog een extra reden om straks van Windows af te stappen, maar een bedrijf mag (binnen de wet) met hun producten en diensten doen en laten wat ze willen. Dit doet me denken aan de belachelijke discussie over hoe YouTube adblockers het leven zo zuur mogelijk maakt, ook dat is hun goed recht.
Ik vind het wel een beetje belachelijk dat een bedrijf wat miljarden binnenharkt, met zoiets treurigs komt voor nog een paar extra rotcenten.
Waarom belachelijk en niet gewoon logisch? Het is inderdaad treurig dat financieel gewin boven alles gaat, maar 'die paar extra rotcenten' is wat de aandeelhouders willen: anders zou het niet gebeuren.

Ff heel kort door de bocht: als jouw pensioenfonds/beleggingsfonds een van die aandeelhouders is/zou zijn, zou jij dan bereid zijn om minder rendement = een lager pensioen te accepteren? Want uiteindelijk is dat wel waar we het over hebben bij dit soort winstmaximalisaties.
Belachelijk omdat zoveel miljarden gewoon al van de pot gerukt zijn.
En die gedachte klopt niet: iedere euro die je niet uitgeeft aan reclame kun je investeren betere producten/dienstverlening etc. Alleen hebben bedrijven daar "geen zin in" en dus geven ze euros uit om de markt naar hen toe te trekken. M.a.w. men denkt dat een reclame dollar meer oplevert dan een R&D dollar. En dat is de werkelijkheid van deze tijd.
De vraag is hoeveel omzet iedere reclame euro oplevert. Zonder omzet is er nergens budget voor ook geen R&D.

En leuk die nieuw uitgevonden betere producten en diensten, maar als niemand ze koopt omdat ze er niet van gehoord hebben ben je snel failliet.

De trieste waarheid is dat reclames (net zoals micro transacties) werken. Als ze niet (veel) meer op zouden leveren, zouden ze al lang niet meer bestaan?

[Reactie gewijzigd door Alxndr op 20 december 2024 01:05]

Microsoft had al omzet door de verkoop. Dus die euros uit de reclame zijn een kers op de taart, maar niet strikt nodig omdat ze ook andere knoppen hebben. Google heeft het in dat opzicht lastiger: niemand wil betalen voor en zoekmachine, want die was vorige week ook gratis. Niemand verwacht dat windows gratis is.
Youtube blijft toch ook filmpjes voorstellen?
Elk filmpje dat je kijkt brengt geld op.
Mensen hebben ook wat anders te doen dan tweakers lezen he, we moeten ook gewoon werken etc.
Artikel stond net 8 min online toen jij je reactie plaatste ;), ondertussen al 93 reacties dus het stijgt al.
Duck eens op Chris Titus Debloater
Ik zie dit wel als een positief punt dat ze jou hiervoor zouden contacteren ;) Wil toch zeggen dat er meer en meer bewustzijn begint te komen hiervoor...
Nee, dit is een kans voor jou als koper gebruiker. Absoluut geen reclame hoor.

Echt een mooie van de marketing, euh, kansenafdeling
Nee, dit is een kans voor jou als koper gebruiker. Absoluut geen reclame hoor.

Echt een mooie van de marketing, euh, kansenafdeling
gebruiker --> dubbele betaler
We betalen tegenwoordig met geld, met onze gegevens, én met het kijken van advertenties.

Ik hoop dat we als consumenten ooit het recht krijgen een enkele betaalvorm te krijgen. Dan betaal ik éénmalig met geld en geen advertenties of gegevensverzameling.
Daar kan ik dan alsnog voor kiezen, maar dan is het geld (incl winst) voor mij.
Ik heb sinds windows 8 anders niet meer hoeven betalen voor windows, steeds een gratis upgrade gehad. Niet zo gek dat ze dat op een andere manier proberen te verdienen.
Je betaald op verschillende manieren. Microsoft verzameld steeds meer gegevens van gebruikers. Dat is geld waard. Verder promoot Microsoft steeds meer het gebruik van haar 365 diensten, daarvoor is het noodzakelijk dat de gebruiker Windows draait. En het OS gaat steeds meer richting always on Internet, straks kan je het OS niet meer gebruiken zonder dat je additionele online diensten afneemt van Microsoft.

Tot slot, privé gebruikers van Microsoft producten zullen zeer geneigd zijn om zakelijk ook Microsoft producten te gebruiken. Niet voor niets mogen studenten bijna gratis gebruik maken van Microsoft producten, verdienen ze later driedubbel terug via de zakelijke licenties.
betalen doe je wel met je gegevens en privacy. steeds verder met 8,naar 10 en zo door naar 11.
Geen wonder dat de mensen zo makkelijk hier in trappen.... want "gratis"

Hou jezelf niet zo voor de gek!
Mocht het mij nu wijzen op nieuwe functionaliteit in het OS en eenmalig naar boven komen, dan zou ik er nog niet zoveel mee inzitten. Dan weet ik ook weer dat er iets nieuws aanwezig is. Maar reclame voor een spel en reclame die terugkomt als je expliciet aangeeft deze niet te willen zien, dat kan er bij mij niet in.
Hier sluit ik me volledig bij aan. Ik ben behoorlijk pro-Microsoft, mede omdat ik er een goede boterham mee verdien (niet bij MS zelf hoor). Maar dit is beneden alle peil, sluit helaas wel aan bij het vooraf installeren van candy-crush of andere absurde en volslagen onnodige bloatware.

Een notificatie voor nieuwe functionaliteit zie ik dan wel weer de meerwaarde van in. Zeker als dit wordt afgestemd op de gebruiker van het systeem (daarvoor hoeft niet eens meer telemetrie verzameld te worden dan de basic telemetrie).
Specifieker, het is de omschrijving van upselling. Je hebt mogelijk al wat uitgegeven, maar je kunt nog meer uitgeven
Ik stond versteld toen ik de genoemde reclame notifcaties meerdere keren tegenkwam al een week of twee geleden... *in Win10*... *op een bedrijfslaptop*!!!
Maar dat mag je vast niet meer zo noemen, net als dat NS-afroepsters het woord “vertraging” niet meer mogen gebruiken.
"Je hebt meer tijd om de architectuur van het perron te bewonderen!"
Mooi staaltje newspeak.
Advertenties in een OS waar je dik voor betaalt... mag ik het een hele rare ontwikkeling vinden?
Is helaas wel de werkelijkheid.
TV's gaan toch ook zelf reclame aanbieden, staat los van wat je kijkt.
Daar heb je nog keuze. Je televisie offline zetten en er een Apple TV aan hangen. Heb je direct ook een mooiere en vlottere ervaring met fatsoenlijk vlotte en up to date apps.

Mijn tv’s hangen allen niet aan het internet om die reden. Ook Bluetooth en andere zooi uit. Apps op TV zijn vaak of verouderd, of worden abrupt weggehaald (ja Samsung, ik kijk naar jou!), gewoon je eigen mediaspeler eraan hangen.
Vervolgens wel een Mediaspeler waar je dik voor betaald om het data portfolio van Apple te verreiken.
Evenals de Google variant.
Wat voor mij het beste werkt, is thuis een eigen DNS server opzetten waar ik gewoon alle reclame domeinen op de blacklist mik. Heb je nergens last meer van, op welk apparaat dan ook.
Dat laatste is niet waar. Lukt niet met YouTube, of iets als IMDB, en dat gaat steeds meer worden. Ze gaan steeds meer reclame services draaien op eigen domeinen waardoor jij ze niet meer kunt blokkeren.

En ja, je betaald rond de 100 euro voor een mediaplayer, maar die blijven hier ook jaren lang draaien en verhuizen mee naar een andere TV. Liever dat, en snelle up to date apps, dan die praktijken die TV boeren doen om nog meer aan je te verdienen bovenop je 1500 euro kostende TV.
Youtube speel ik ook niet af via de Youtube app.
In plaats van rechtstreeks vanaf de Youtube app te Streamen, kun je de Youtube stream inladen via een extern domein. En dan natuurlijk niet de speler van Youtube zelf gebruiken.
Het is misschien wat meer moeite om het allemaal op te zetten, en wanneer Youtube er een update overheen gooit kun je hem weer aan gaan passen, maar dat heb ik er voor over.
Ik zal nooit van mijn leven ingaan op reclame. Heb er een ongelofelijke hekel aan.
Dus ik hoef ze ook niet zien.
Op zich werkt het. Maar steeds meer advertenties worden niet meer via externe frameworks ingeladen. Verder hebben we natuurlijk extra veilige DNS of 'prive DNS' waardoor de DNS requests vanuit de OS laag naar de applicatie laag gaan over poort 443 en niet meer te blokkeren zijn met een Pihole.

Voor de extra maar een hairpin op poort 53 zetten naar de pihole. Leuk experiment om eens te proberen bekende prive-dns adressen te blokkeren in de firewall en kijken welke apps zich vreemd gaan gedragen.
Je kan ook je windows offline zetten en offline media gebruiken. Dat er een keuze is maakt het niet minder vervelend.
Bij televisies heb je nog keuze tussen modellen en merken. Bij Windows kan je kiezen tussen Windows en WIndows. Dat is de vergelijking die ik maakte. Windows offline gebruiken is natuurlijk niet echt op een optie, waarbij je je TV gewoon offline kunt gebruiken en een ander apparaat kunt gebruiken voor het streamen.

Overigens kan je volgens mij Windows niet zomaar 'offline' zetten met behoud van netwerk om je media offline / intern te consumeren.
Vergelijkbaar hier, ik heb een van de eerste Samsung Smart TVs (2010 of 2011), 1 keer voor de lol aan het internet gehangen, daarna altijd een mini ITX eraan gehad en nu al jaren een Shield. Ik weet ook zeker dat er al eeuwen geen updates meer zijn voor deze oude 40" TV, maar hij doet het nog prima, dus voorlopig komt er niks anders.
Hier een 55" LG van 2011 die nog altijd perfect werkt als TV, met een Apple TV eraan op de slaapkamer, waardoor ie nog lang mee gaat en alle moderne apps. Beneden een nieuwe LG, maar ook daar gewoon een Apple TV op.

Had voorheen ook altijd HTPC's erop met o.a. Kodi maar dat is met de huidige mediaspelers overbodig geworden.
Heel vergelijkbaar dus. Voor mij is dit gewoon die ideale setup. Vroeger vond ik het prutsen met de Epia mini ITX bordjes gewoon cool en behuizingen aanpassen etc. Tegenwoordig wil ik gewoon dat het werkt en dan is een Apple TV of een Android box zoals de Shield gewoon geweldig.
Ook een reden waarom ik een fel tegenstander ben van smart monitoren.

Al die jaren waren die met rust gelaten, maar nu omarmen meer bedrijven het (want extra data van de gebruiker) en (te veel) gebruikers vinden het prima (want een TV gebruiken of chromecast kopen voor je monitor is "te veel moeite", betere oplossing is smart zooi in een monitor inbouwen zodat iedereen mee opgeschept zit zoals op smart tv's, en het resultaat zal exact hetzelfde zijn met smart monitoren zoals het al jaren met smart tv's het geval is)
Moet je voor de grap hier eens een poll zetten en vragen wie er de volle prijs heeft betaald voor zijn/haar Windows. Ik denk niet dat er vele mensen zullen zijn die de retail waarde betaald hebben en dat het aandeel aankopen op de grijze markt hoger zal liggen.
en dat het aandeel aankopen op de grijze markt hoger zal liggen
Dat is ook een aanname. Zelf had ik gewoon een licentie die bij de PC zelf zat. En velen ook die een PC kopen met een Windows key sticker op de PC, of op hun laptop.

Het is niet alleen "volle pond" of "grey market". Er zijn ook veel mensen met hun OEM licentie.
Ik betaalde ooit het volle pond... dat was in juni 2013 voor Windows 8. Dezelfde key gebruik ik nu nog voor Windows 10. Voor zover ik weet zou ik 'm ook nog voor Win 11 kunnen gebruiken, maar daar zal ik denk ik nooit achter gaan komen.
Natuurlijk mag dat, maar dan klinkt het wel alsof je de laatste jaren onder een steen geleefd hebt en/of niet snapt hoe kapitalisme werkt. O-)

Dit is volgens mij een hele logische ontwikkeling die je al jaren geleden aan had kunnen zien komen.

(Dat het een 'slechte' /onwenselijke ontwikkeling is ben ik wel met je eens.)
Er zijn inmiddels meerdere merken die advertenties in het hoofdmenu van TV's van een paar duizend euro zetten.
"We vinden het belangrijk dat onze klanten keuzevrijheid hebben
Daarom mag je na elke update opnieuw al deze keuze's qua privacyinstellingen maken. Wat attent van Microsoft :Y)

/s
Jep en dat programma zelf geeft ook aan het te herhalen ná elke update ;)
Klopt. Dat is omdat MS zo af en toe nieuwe plekjes vindt in Windows waar notificaties getoond kunnen worden om jouw ervaringen te verrijken... Windows shut-up maakt dat je niet hoeft te zoeken hoe je de nieuwe features uit moet zetten. Zelfs ik kan het.
Het nadeel van die software is dat het heel makkelijk is om een hele hoop interne Windows-componenten kapot te maken door dingen uit te schakelen, ook al zou je niet verwachten dat het invloed op elkaar heeft.

O&O zorgt over het algemeen voor een redelijk veilig standaardlijst maar het is van de zotte dat zoiets nodig is en dat zoiets niet gewoon in Windows zelf zit.
Zorgt deze tool er ook voor dat je niet plots windows spotlight voorgeschoteld krijgt ipv je eigen wallpaper na een update?
Voor zolang dat kan ja, de koppeling met een MS account wat vanaf Windows 8 kan was aan het begin immers ook optioneel. Langzaam is dat steeds meer gepushed en met de recentere Windows 11 builds is het voor de normale gebruikers vrijwel onmogelijk geworden om nog door de OOBE heen te komen zonder deze te koppelen.

Vrees dat ook dit op de langere termijn niet meer via de normale instellingen uitgezegd gaat kunnen worden eigenlijk.

[Reactie gewijzigd door !mark op 19 december 2024 12:02]

Krijgen andere OSen misschien eindelijk een kans ;)
Vreemd dat ik die keuze menus eigenlijk nooit zie wanneer ik een feature update doe...
Ja je moet mensen wel laten werken voor hun keuzes.
Weet je nog wanneer je een OS kocht en dat ding was van jou?
Je koopt (ook toen al) alleen een licentie om het te mogen gebruiken toch?
Welk OS was dat dan? Windows is namelijk altijd van MS geweest en nooit van de klant :)

Overigens heb ik ook nooit voor het gebruik betaald, dus ze doen maar wat ze willen...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 19 december 2024 12:07]

Dat moet je verduidelijken, in hoeverre is de EULA fundamenteel verandert? Ik kan me niet voorstellen dat dit soort praktijken sinds Windows 3.1 al konden en mochten? (dat ze het niet deden is een ander verhaal)

Trouwens, weet je nog dat er zoiets als het register bestaat waarmee je (volgens mij letterlijk alle) functionaliteiten in/uit Windows kunt slopen?

Ik word al jaren niet meer lastig gevallen door Edge/Cortana etc., meer dan 5 minuten kostte het vinden van de juiste instructies me destijds niet.
Weet je nog dat je een boek thuis kreeg met alle namen en telefoonnummers in de regio?
Let wel dit was dan wel de Goudengids maar je kreeg wel waar voor je geld, niet omdat 1 of andere idioot veel betaald om bovenin je google search te komen.
"We vinden het belangrijk dat onze klanten keuzevrijheid hebben"

En ik vind het belangrijk om het absolute minimum mogelijke aan reclame te zien. Serieus, een OS dat zélf reclame voor je gaat laten zien en niet eens gratis beschikbaar gesteld wordt, waar zijn we nou helemaal mee bezig?

Gelukkig kán ik niet eens over op Windows 11, aangezien ik én geen TPM2 module heb, maar dit is wel heel slecht hoor...
Notifications permanent op mute dus
Zoveelste voorbeeld van hoe slecht MS bezig is. Lekker de definitie van het woord notificatie oprekken om je belabberde gedrag goed te praten.

Linux baby... don't look back.
Gelukkig kán ik niet eens over op Windows 11, aangezien ik én geen TPM2 module heb, maar dit is wel heel slecht hoor...
Ik kom de afgelopen week op verschillende plekken tegen dat MS deze vereiste al officieel heeft laten vallen. TPM wordt zeer streng aangeraden maar is geen keiharde vereiste meer.

FF snel googlen leidde me hierheen https://www.techpowerup.c...pm-2-0-not-needed-anymore

Anyway, Microsoft heeft voor mij zichzelf diskwalificeert met het pushen van alle troep die ik niet wil (Edge, Bing, Cortana, Onedrive, Copilot etc). Deze reclames zijn niet eens de druppel want de spreekwoordelijke emmer stroomt al een hele tijd over.

Ik ga volgend jaar als Win 10 EoL is over op Linux, die paar games die ik dan niet meer kan spelen neem ik voor lief (al is een VM/dual boot natuurlijk altijd nog een optie)

PS, laat ik ook eens de andere kant op klagen: hoezo denkt men dat dit een +3 waard is? Wat is de inhoudelijke hoge waarde als de claim dat je niet over kan niet klopt en het verder gewoon geklaag is? Betalen is niet automatisch een recht op geen reclame... Zijn mensen kranten en tijdschriften alweer vergeten? Of de reclame die je in de supermarkt ziet/hoort?

[Reactie gewijzigd door Alxndr op 19 december 2024 12:19]

[...]


Ik kom de afgelopen week op verschillende plekken tegen dat MS deze vereiste al officieel heeft laten vallen. TPM wordt zeer streng aangeraden maar is geen keiharde vereiste meer.

FF snel googlen leidde me hierheen https://www.techpowerup.c...pm-2-0-not-needed-anymore

Anyway, Microsoft heeft voor mij zichzelf diskwalificeert met het pushen van alle troep die ik niet wil (Edge, Bing, Cortana, Onedrive, Copilot etc). Deze reclames zijn niet eens de druppel want de spreekwoordelijke emmer stroomt al een hele tijd over.

Ik ga volgend jaar als Win 10 EoL is over op Linux, die paar games die ik dan niet meer kan spelen neem ik voor lief (al is een VM/dual boot natuurlijk altijd nog een optie)

PS, laat ik ook eens de andere kant op klagen: hoezo denkt men dat dit een +3 waard is? Wat is de inhoudelijke hoge waarde als de claim dat je niet over kan niet klopt en het verder gewoon geklaag is? Betalen is niet automatisch een recht op geen reclame... Zijn mensen kranten en tijdschriften alweer vergeten? Of de reclame die je in de supermarkt ziet/hoort?
Dat Copilot vind ik wel de meest ergste... Het wordt door je strot geduwd overal in hun producten en diensten.
Op een enkel mailtje over Co-pilot na ben ik het zelf nooit ergens tegengekomen.

Maar ja, van Microsoft gebruik ik dan ook alleen Windows 10 (waar ik Edge succesvol uitgesloopt heb) en Office 2010.

Aan de andere kant kom ik Gemini wel overal tegen, maar niet zo erg dat ik het 'door m'n strot gedrukt' zou noemen. Het is gewoon een van de vele icoontjes/opties waar ik nooit op klik.
Anoniem: 201953 @Alxndr20 december 2024 14:58
Het zit zelfs in hun Android virtueel toetsenbord.
Dat de claim niet klopt? Begin deze maand nog stond er gewoon een kop dat MS niet van plan was om TPM2 als harde eis te laten vallen, hoor. En ik heb ook geen berichten voorbij zien komen dat dat ineens wél het geval zou zijn.

Wat je in je PS aangeeft is overigens ronduit problematisch. Wanneer zijn we het ineens normaal gaan vinden dat je ergens de volle mep voor moet betalen en dan alsnog reclame door je strot gedrukt krijgt? Dan kom je in die fijne spiraal terecht waarbij je steeds meer moet gaan betalen om minder reclame te mogen zien en dat lijkt me niet bepaald iets om naar te streven. Kranten en tijdschriften koop ik ook niet, specifiek om die reden.

[Reactie gewijzigd door Smuey op 19 december 2024 13:09]

Ik bespeur een defensief toontje, maar ik snap niet waarom.

Ik heb zelfs de moeite genomen om mijn claim te onderbouwen met een bron die nieuwer is dan de jouwe. Niet lullig bedoelt, maar als jij niet van de laatste ontwikkelingen op de hoogte bent is dat niet mijn schuld.

Wat ik in mijn PS aangeef interpreteer je ook verkeerd, het ging er over dat jouw post op het moment dat ik het schreef een (onterechte) +3 moderatie had. Onterecht omdat klagen niet meer is dan dat - terecht of onterecht, het geen 'waardevolle reactie van hoge kwaliteit die boven de rest uitsteekt'.

Het gaat ook niet of we het normaal 'vinden' maar dat het (helaas) normaal is en altijd al was - het krant en tijdschriften voorbeeld. Zo zijn er nog talloze andere 'vrije markt mechanismen' gericht op het maximaliseren van winst. Of leef jij nog in de illusie dat prijzen van producten en diensten ook nog maar iets met de daadwerkelijke kosten van die producten/diensten te maken hebben?
"We vinden het belangrijk dat onze klanten keuzevrijheid hebben"

En ik vind het belangrijk om het absolute minimum mogelijke aan reclame te zien. Serieus, een OS dat zélf reclame voor je gaat laten zien en niet eens gratis beschikbaar gesteld wordt, waar zijn we nou helemaal mee bezig?

Gelukkig kán ik niet eens over op Windows 11, aangezien ik én geen TPM2 module heb, maar dit is wel heel slecht hoor...
Privé heb ik nog een Windows, maar voor mijn werk heb ik besloten over te stappen op Macbook, als dat bevalt ga ik over een aantal jaar over naar macbook privé, ben helemaal klaar met de visie en strategie van Windows.

Dan maar wat meer betalen, maar al die onzin meuk die we nu voorgeschoteld krijgen zit ik niet op te wachten.
Dat zou wel een volledige 180 graden zijn ten opzichte van wat deze maand nog bekend werd gemaakt.

Maar goed, dan nog heb ik geen zin in ge-etter om een offline account aan te maken, om wéér allerlei telemetrie-meuk te moeten uitschakelen of te blokkeren... Ik heb gewoon geen zin meer in Windows 11 en dit 'geintje' helpt nou niet bepaald om dat sentiment te verminderen.
Dat zou wel een volledige 180 graden zijn ten opzichte van wat deze maand nog bekend werd gemaakt.

Maar goed, dan nog heb ik geen zin in ge-etter om een offline account aan te maken, om wéér allerlei telemetrie-meuk te moeten uitschakelen of te blokkeren... Ik heb gewoon geen zin meer in Windows 11 en dit 'geintje' helpt nou niet bepaald om dat sentiment te verminderen.
Je verwoord het perfect... Je krijgt door al die ontwikkelingen gewoon geen zin meer om het systeem te gebruiken.
Het is natuurlijk ook mogelijk profesional of enterprise te kopen. Microsoft zie de eeuwige home versie soms als een goedkope versie.
Ja, altijd de Pro producten draaien, dat scheelt je al wat ellende. Ik ben nog nooit fan geweest van de basis producten van Microsoft.

Op Pro kan je iig dingen remmen of uitzetten, omdat bedrijven dat ook "moeten" kunnen.
Hoe maak je een populair OS niet zo populair ... ze zijn lekker bezig daar in Redmond.

:X
LOL, sinds wanneer is populariteit/imago of een goed product leveren weer een ding geworden?

De vraag is veel simpeler: "Hoe verdien je zo veel mogelijk geld?" Ze weten gewoon dat 90% van de mensen te lui en/of dom zijn om over te stappen.

Bovendien: Apple is nog duurder, Linux te ingewikkeld en Chrome betaal je met nog meer data..
Linux ingewikkeld ? Het is een andere leer curve,
het is meer "het is anders" wat mensen afschrikt.

Zelfde met een andere auto van een ander merk, waar zitten de knopjes en wat is dit.
'te' ingewikkeld. Voor iemand die geen digibeet is geen onoverkomelijk probleem, maar toch een barriere (maar laten we niet vergeten hoeveel digibeten er zijn)
Nou ja, voor de echt digibeten is Linux echt prima. Als je - zoals mijn moeder - alleen een icoontje Typen en Internet nodig hebt is het een uitkomst.

Het is juist voor de mensen die er net iets meer mee willen erg wennen. Aan de andere kant kan ik als configuratiescherm-fan ook nog steeds niet wennen aan het "nieuwe" instellingenmenu onder Windows.
Ingewikkeld is linux niet. Gewoon veel zaken werken niet out of the box zoals bij windows.
Als je niet ziet of snapt dat 'niet out of the box werken' precies is wat het ingewikkeld maakt ben je te digitaal geletterd. :9~ (en waarschijnlijk een linux user?)
Geweldig, je gebruikers minimaal 100 euro laten betalen voor hun eigen reclame-tool. Oh sorry besturingssysteem dat je van Microsoft mag gebruiken. Ben zo blij dat ik jaren geleden overgestapt naar Linux waar ik ook echt de controle zelf in handen heb over zo ongeveer alles.
Same, Pop_OS hier, en gebruik dat om ook om op te gamen. Met sommige games zelfs betere performance dan op Windows en geen enkele reclame (of telemetrie uberhaubt).
Het verbaast mij zelf ook welke gigantische stappen Linux heeft gemaakt. Hier ook o.a. Pop_OS: ik vind de installatie tegenwoordig zelfs iets gemakkelijk dan bij Windows. Windows-Games werken geregeld beter dan onder Windows, het valt mij op hoe ik jarenlang met dezelfde installatie kan doen, zonder dat het merkbaar trager wordt, etc...

Ook opvallend: ik wou laatst een printer installeren en viel even terug op mijn eerste ervaringen met Linux: ik dacht dat het een heel gedoe zou worden met drivers en dergelijke, maar ik hoefde naast het aansluiten helemaal niets te doen en het werkte out-of-the-box.

Goed, mensen die zeggen dat Linux moeilijk is hebben misschien een slechte ervaring uit het verleden toen het echt ingewikkelder was, maar de meeste dingen (niet alles) werken echt prima tegenwoordig. Wel is het enigszins wennen, maar aan de andere kant moet ik als configuratiescherm-fan ook altijd nog wennen aan het instellingenmenu onder moderne Windowsversies.

[Reactie gewijzigd door Hoboist op 19 december 2024 15:00]

Helemaal eens. Uberhaubt hoef ik nergens ook maar een driver voor te installeren. De nazorg na de installatie is vrijwel nihil. Wifi, bluetooth, GPU, en overige zaken is instant werkend na installatie.
Tenzij je een nvidia gpu gebruikt en ubuntu. Moet nog altijd de nomodeset vlag zetten als ik opnieuw installeer. Verder heb je wel helemaal gelijk.
Nog even en je bent tijdens het installeren een uur bezig om alle nutteloze toevoegingen uit te schakelen
Ik kan je uit de droom helpen: dat is al jaren realiteit als je MS Windows gebruikt. En na elke update mag je het weer allemaal nalopen. Ook leuk: als je meerdere accounts op een MS Windows installatie hebt, dan mag het zelfs in veelvoud. Treurig allemaal, en dan draai ik zelfs de Pro-versie van MS Windows.
Ik gebruik hiervoor O&O ShutUp10++
Kan je met 1 klik je instellingen aanpassen na updates of installs.
Ja, die gebruik ik natuurlijk ook, maar dan ben je er niet hoor. Nog los van het feit dat je third-party-tools nodig hebt hiervoor.
Jup, viel mij op bij Linux installeren, of uberhaubt macOS. Als je dan na lange tijd eens Windows installeert is het een ramp, met hoeveel ellende je door moet lopen. Verplicht Microsoft account (ja er zijn workarounds, maar dat is niet voor iedereen even duidelijk), meerdere vinkjes zetten bij de reclame en telemetrie opties dat je geen persoonlijk wilt (maar ze geven gelijk aan dat het er wel in zit).
Een sociaal betrokken mens, met hart voor de goede zaak, klikt op de buy now knop en gaat dan op zoek naar contact mogelijkheden (telefoonnummers, email adressen, support formulieren, forums) om dan uitdrukkelijk zijn ontevredenheid te uiten over het op deze manier benaderd worden.

En als je kinderen hebt: Melden bij ACM en Reclame Code commissie.
Call of Duty: Black Ops 6 heeft een 18+ leeftijdsindicatie. Dat is omdat het schadelijk wordt geacht voor kinderen, en het pushen van reclame voor schadelijke producten naar kinderen lijkt me ongewenst.
Het gebruik van het vertrouwde Windows notificatie systeem maakt deze advertenties misleidend, want niet als zodanig te herkennen voor kinderen. Dat mag niet.

Misschien dat dat juridisch anders blijkt te liggen, maar toch melden. Als het niet klopt krijg je dat vanzelf te horen. En hoe moeten ze anders weten dat er iets gebeurt wat volgens de burger niet klopt? Misschien worden de regels wel aangepast als ze signalen krijgen dat er 'iets niet goed gaat'.

[Reactie gewijzigd door locke960 op 19 december 2024 14:21]

Zou dit specifieke voorbeeld niet zijn omdat diegene BO6 geinstalleerd heeft? En hiermee een suggestie word gedaan door MS om hiervoor eventueel de DLC voor te halen? Ik kan dit niet helemaal halen uit het artikel, maar dit lijkt mij logischer dan reclame pushen voor games/dlc's die je niet in bezit hebt.
De screenshot suggereert inderdaad exact wat jij zegt, je kan de normale versie inderdaad upgraden naar die geadverteerde versie (echt een DLC durf ik het niet te noemen).

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 19 december 2024 16:28]

Ik krijg nu al wel een dat er spam berichten oppoppen bij mijn ouders en schoonmoeder omdat ze in de browser meldingen accepteren. Daarna panisch bellen dat ze een virus hebben of gehackt zijn.
Maar goed, als dit er uit te slopen is, dan doe ik dat graag.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.