Microsoft bevestigt probleem met wijzigen van tijdzones in Windows 11 24H2

Microsoft heeft bevestigd dat gebruikers problemen kunnen hebben met het wijzigen van tijdzones in versie 24H2 van Windows 11. Gebruikers rapporteerden dat probleem al langer. Er komt een update om de problemen op te lossen.

Tot die tijd is er een mitigatie, zegt Microsoft. Het wijzigen van de tijdzone lukt wel via het oude Control Panel, zelfs als dat niet gaat via het Instellingen-menu. Ook kunnen gebruikers via Run, ofwel Windows+R, timedate.cpl invoeren om het venster rechtstreeks te openen. Het gaat alleen om gebruikers zonder beheerdersaccount in Windows 11.

Het probleem treedt alleen op in versie 24H2. Microsoft noemt niet wat het issue heeft veroorzaakt. Het bedrijf doet er onderzoek naar en belooft een fix voor het wijzigen van de tijdzone in een toekomstige update van Windows 11. Wanneer die komt, is onbekend.

Windows 11 24H2: tijdzone veranderen kan niet
Windows 11 24H2: tijdzone veranderen kan niet

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

21-11-2024 • 16:44

60

Reacties (60)

60
59
25
0
0
19
Wijzig sortering
Normaal gesproken is dat het eerste wat ik doe na een windows update, vliegtuig pakken naar een andere tijdzone om te kijken of veranderen van tijdzone nog steeds goed functioneert.
Nu was ik helaas bezet met andere dingen en dan gebeurt dit..... :(
Organisaties die veel hoppen tussen landen kan dat best wel een dingetje zijn.

10 jaar geleden zat ik elke week in Londen voor werk. Dan is het best wel vervelend als je tijdzone niet klopt en daardoor niet kan aanmelden op ad.

Aan de andere kant zullen de meeste gebruikers er geen last van hebben.
dan moet je eens in een land zoals de VS wonen waar het vliegtuig nemen de normaalste zaak van de wereld is om naar je hoofd- of bijkantoor te gaan.
Daar is toch UTC voor bedacht. En de tijd die jij zit, is local iets.
Mijn servers draaien allemaal UTC hoor. En de locale user omgeving past zijn tijd aan, aan de hand wat de user wilt zien.
dit inderdaad, die TZ heeft geen invloed op je kerberos ticket. Dus je kunt je gewoon aanmelden als je in een andere TZ bent.
Yep, dat zijn zaken die we heel snel geleerd hebben, toen we Internet kregen en mensen uit verschillende TZ moesten bedienen.
Ah je hebt idd gelijk niet aangedacht idd.
weet je zeker dat je niet steeds de tijd aanpastte, en niet de TZ? Want aanmelden op een domain is niet afhankelijk van de TZ waar de client op is ingesteld, maar de UTC tijd. Als je die steeds een uur verandert, dan snap ik wel dat je niet meer kunt inloggen.
Ik ben nog niet tegen het probleem aangelopen, maar we hebben nauwelijks Server 2025 met GUI draaien. Wel veel core servers, waar we gewoon Set-Timezone gebruiken. Doet die het wel? Ik heb daar namelijk geen enkel issue mee gezien.
het gaat hier specifiek om de gui variant in het nieuwe instellingenmenu op windows 11 24h2.
Ik werk bij een bedrijf wat als hoofdkantoor Atlanta heeft, en vele vestigingen over de wereld heeft, dus het kan dan zeker wel een vervelende kwaal zijn. 'Gelukkig' draaien de meesten nog op Windows 10 clients.
Bij mij is dat inderdaad een probleem. Ik hop iedere week wel tussen twee tijdzones. Een andere tijdzone is hier een half uurtje rijden vandaan. Hoewel ik zelf niet zo blij ben met de 24H2 update (wel met 22H2 en 23H2 destijds), is er eigenlijk altijd wel een beetje gedoe met tijdzones geweest. Ik heb er mee leren leven.

[Reactie gewijzigd door ibmpc op 21 november 2024 17:58]

Het eerste wat ik doe met elke Windows computer in mijn beheer is het aanpassen van de tijd server. 'time.windows.com' is een tijds-server de helemaal niet zo bruikbaar is in dit deel van Zuid-Amerika.

Al was het alleen al omdat deze standaard de equinoxen gebruikt voor de tjdswissels, terwijl het overgrote deel van de wereld de seizoenseinden daarvoor gebruikt. Deze periodes liggen normaal gesproken niet zo ver van elkaar verwijderd, tijdsgewijs.

Echter, tijdszone America/Asuncion flipt van -03:00 naar -04:00 naar -03:00 bij tijdswissels. En zal niet de enige tijdszone zijn met raar gedrag. Maakt communicatie met een leverancier hier een stuk vervelender dan nodig is door de 'time.windows.com'-tijdserver. Aanpassen naar een poel van Zuid-Amerikaanse tijdservers en sindsdien geen centje pijn meer.

Nu zal dit niet de oorzaak zijn van de fout die is gemeld in het artikel, maar Microsoft blind vertrouwen met zoiets als tijd is in dit deel van de wereld...nou liever niet dan wel.

Het continent Amerika herbergt een heleboel tijdszones. Zelfs in de V.S. zelf zijn er al verschillende tijdszones. Een automatische regressietest die de unit tests aangaande tijdszones na-controleert lijkt me niet zo indrukwekkend voor een bedrijf als Microsoft.

Blijkbaar is dat echter wel het geval. Zucht.
Het gaat alleen om gebruikers zonder beheerdersaccount in Windows 11.
Mijn eerste reactie hierop: Waarom kan een niet-beheerder een systeeminstelling aanpassen? De tijd van een computer is iets fundamenteels. Daar kun je serieus gedoe mee creëeren met systemen. (ik heb het dan over zakelijk gebruik)

En uiteraard zijn overal oplossingen voor door andere bronnen voor tijdstempels te gebruiken dan je eigen OS-klok, maar het voelt toch gek.
Je past de tijdzone aan, niet de tijd zelf.
Dat lijkt me wel handig als je op reis gaat, toch?
Daarmee pas je de weergavetijd van het besturingssysteem aan. Uiteraard niet van de computer zelf inderdaad.
Maar dit kan prima voor gedoe zorgen. Ik zeg niet dat niet handig kan zijn dat het aangepast kan worden, maar ik zou verwachten dat een systeem met hoge rechten (een één of andere service die z'n tijd(zone) uit een vertrouwde plaats haalt) dit veiliger kan doen dan dat een gebruiker dat met diens 'lage rechten' dit moet kunnen.
Windows maakt in de achtergrond gewoon gebruik van utc en je klok die je ziet is de utc tijd + je tijdzone. Niet meer niet minder.

https://learn.microsoft.c...indows-time-service-works
Ja, maar dat schreef ik niet. 😊

Je kunt je weergave-tijd aanpassen. Dit kan al voor voldoende gedoe zorgen.
Je had het over een fundamentele tijd in de computer. Dit is de UTC tijd en niet UTC plus tijdzone correctie in de GUI. Het maakt helemaal niet uit welke tijdzone je kiest voor bijv inloggen op een AD. Dat heb ik zelf deze week nog ervaren.
Niet verder vertellen hoor, maar mensen kunnen ook de achtergrond van hun bureaublad aanpassen.
Doodeng...

Om maar te zwijgen over telefoons. Wist je dat mensen daarmee gewoon nummers kunnen bellen? Echt supergriezelig. Ik vind dat er een beheerder moet rondlopen die de nummers voor je intoetst.
En veel mensen schijnen ook te kunnen mailen, sommige zelfs naar externe adressen. Weet je wat een gedoe dat kan opleveren als ze het verkeerde mailtje naar de verkeerde persoon sturen? Doodeng...

:+
Niet helemaal. Een msWindows machine maak tegenwoordig op het netwerk gebruik van ntp of liever sntp zoals ze het zelf noemen: simpified network time protocol. Dat ntp (en ook sntp) draait op UTC, de technische versie van GMT. Het grote verschil tussen UTC en GMT is dat UTS beslist geen zomertijd (DST) kent, en GMT wel.
Maar intern in het msWindows operating systeem wordt op veel plaatsen nog de lokale tijd gebruikt. In de bios bijvoorbeeld maar ook in de logs en dergelijke.
Yup, ook met dual boot blijft dat een door in het oog, het makkelijkst is in Linux ook lokale (BIOS) tijd te gebruiken.
Maar dat is eigenlijk zoals je zegt niet logisch, tijd is universeel (als in overal gelijk in de klassieke fysica) en het is gewoon de invulling die wij er aan geven in functie van waar we zitten in een dag dat het verschil maakt dus eigenlijk moet Windows ook gewoon UCT in het BIOS gebruiken.
Want meestal werkt dat synchroniseren in Windows voor geen meter omdat je achter een router zit, ik gebruik nog steeds dit stokoud stukje gereedschap uit 1998: https://arachnoid.com/abouttime/index.html

Servers in datacentra die met een radiogestuurde klok werken kunnen hetzelfde principe hanteren, die atoomklok kan ook wel meer dan enkel lokale tijd of gebruiken die al UTC, ik weet het niet meer zo goed.
Sinds een paar jaar (msWindows server 2012 zo uit mijn hoofd) kan msWIndows ook de bios klok in utc laten draaien.

DrGoogle naar "msWindows bios utc" levert een paar links naar een enkele registry instelling. Die moet je hebben.
https://superuser.com/que...-support-utc-as-bios-time
Er zijn natuurlijk ook commando's, programma's en scripts die het zouden kunnen doen maar die zijn op zijn minst verdacht.
Bwah, ik ben zelfs niet vies van het register en weer er redelijk goed mijn weg in te vinden, maar zo iets zo toch gewoon met een vinkje mogen ergens, niet?
En scripts en zo zullen meestal, maar 1 commando zijn dus zo verdacht is dat nu ook weer niet.

Meestal hing er daar iets van Westerstrand voor gans het datacentrum, maar hun site is ook wel om van te huilen en in de documentatie staat zelfs dat de optionele netwerkmodule enkel met Telnet en HTTP overweg kan, da's toch wel erg beschamend in deze tijd.
Het zou toch juist extreem onhandig zijn als je elke keer dat je naar een andere tijdzone reist, een actie met hoge rechten moet uitvoeren om het klokje op je scherm correct te laten lopen? Dat lijkt me juist vragen om problemen, want je wil als organisatie dat hoge rechten in principe alleen bij uitzondering nodig zijn. Zeker niet als je die actie meestal moet uitvoeren op momenten dat de ICT-afdeling niet in de buurt is (op reis).
De unix/linux beheerder in mij reageert met: De tijdzone, dat is toch een gebruikers instelling? Een unix systeem draait geheel in UTC. Pas bij de presentatie aan de gebruiker wordt het omgezet van de secondes sinds 1 januari 1970 naar de gewenste representatie en bijgaande tijdzone en zomertijd.

Toegegeven, de msWindows beheerder weet dat de tijd instelling van een msWindows machine door en door het systeem gaat. En dat het bij de overgang van zomertijd naar wintertijd en bij het reizen tussen tijdzones allemaal aangepast wordt.
De tijd die de gebruiker ziet is toch juist een gebruiker-ding bij uitstek?
Dit probleem zit volgens mij ook in Server 2025. Moest via een omweg de tijdzone aanpassen, ik had exact hetzelfde probleem als in het screenshot.
Dat zou me niks verbazen, want in Server 2022 zit het probleem ook en daar was ook de oplossing om dat via een administratieve cmd via timedate.cpl te corrigeren.
je kon het ook omzeilen door via server manager te gaan en daar op local server te klikken en dan de tijdszone aan te passen
Veel werkstations op het werk dan wel Windows10 hebben ook problemen met de tijd wat achter loopt zodat bepaalde applicaties met inloggen zoals SomtoDay niet lukt omdat tokens dan verlopen zijn.
Had daar met een Windows Server 2022 ook last van, en de AD machines die dan hiermee synchroniseren, heb toen maar een online NTP synchronisatie ingericht volgens mij omdat hij dat blijkbaar niet standaard deed...
Ik ben geen fan van deze nieuwe interface. Is me al vaker opgevallen dat je wijzigen, bijv. in de netwerkomgeving, niet altijd goed worden verwerkt en moet je op de oude interface als nog de wijzigen doorvoeren.
Maar waar ik me het meest aan irriteer is dat je wijzigen die je vroeger in een paar klikken deed, nu achter zoveel sub menu's zitten dat je wel RSI moet krijgen.

Hopelijk van tijdelijke aard.....
Waar ik nog altijd het meeste over struikel, is het ontbreken van de 'OK' en 'Annuleren'-knoppen.
(En vooruit, ook 'Toepassen'.)
Het is soms best wel onhandig dat wijzigingen meteen worden doorgevoerd.
En nog vervelender, soms is de OK-knop er stiekem wel en zie je hem over het hoofd en worden je wijzigingen juist niet toegepast.
Vindt het sowieso niet werkne


Je installeert UK versie (Engelse) op de laptops, met de tijdzone waar je woont. Maar alsnog wordt de UK tijdzone gehanteerd.

En moet je achteraf via regio etc het aan gaan passen, is nooit goed geweest bij Microsoft. Gelukkig zijn er GPOs die het ons noch makkelijk maken.

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 21 november 2024 17:28]

Toevallig vandaag Windows 11 geïnstalleerd op mijn Intel NUC op zolder, vind het nog steeds niks. Op mijn game PC houd ik voorlopig Windows 10, ik kijk volgend jaar wel weer.

Heb StartAllBack geïnstalleerd om de meeste UI jank de fixen. Heeft 100 dagen trial dus heb even tijd om me te bedenken :)

Er is nog steed van alles mis, zoals de windows verkenner die geen kleur heeft voor de titelbalk. En sowieso zijn de accent kleuren totaal anders dan van Windows 10, ook al gebruik ik dezelfde kleur.
24H2 stond toch op hold?

Of is het alweer te downloaden?

Ik gebruik mijn nieuwe pc weinig de laatste weken 🤷 even geen zin in....
Ik vind dit probleem wel een stuk kwalijker;
Windows 11 24H2 bug also causes issues with audio where the sound level automatically increases to 100-percent when you use USB digital audio converter (DAC) sound system.
People are more likely to use a USB digital audio converter (DAC) on a custom build than a full-fledged laptop or 2-in-1. Microsoft warns that the bug could be a problem for those with gaming PCs. You might run into 100-level audio when you meet one of the conditions:
- You use an audio converter by Creative Sound BlasterX G6 USB digital audio converter (DAC).
-Your gaming PC is set to go to sleep and wake up based on a schedule you set.
- You add and remove the external sound system from your PC from time to time.
- When you change the sound level and disconnect the sound system
Microsoft observed that the root issue of the Windows 11 24H2 audio bug lies with a service called “AudioEndpointBuilder”. The company is investigating and will issue a fix soon.
Windows gaming system external USB audio volume increases to 100-percent - Mi...

[Reactie gewijzigd door hanskroll op 21 november 2024 20:30]

Ja dit probleem vind ik ook kwalijk. Heb zelf een bose companion 5 en heb vernomen dat deze als DAC functioneert. Hopen dat het snel gefixt wordt en dat tweakers hem dan ook even bij het nieuws flapt!
Toevallig eerder vandaag een gebruiker die dit probleem had.

Zelf nog 23h2 en daar was het wijzigen

Je kan het oplossen door naar oude datum/tijd venster te gaan en daar kan je het wel aanpassen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.