IT'er in de zorg hier.
Traag maar zeker begint A.I. ook zijn weg in de zorg te vinden hoor. Op veel plaatsen nog maar de eerste stappen, maar vanuit verschillende artsenkringen is er meer en meer vraag naar.
Op dit moment zijn ze binnen verschillende disciplines al hopen oude onderzoeken door verschillende modellen aan het sleuren. Ook nieuwe monitors hebben al de eerste snuifjes aan A.I. aan boord.
Als je weet dat je op dit moment met enorme wachtlijsten zit voor veel disciplines (3 maanden, 6 maanden,...) en weet dat bepaalde onderzoeken puur bandwerk zijn, maar wel nodig zijn voor de nodige diagnose te kunnen stellen kan daar al veel tijd bespaard worden bijvoorbeeld.
Wanneer de verschillende modellen goed genoeg getraind zijn kunnen die met de nodige parameters, historiek en huidige, al best goed een bepaalde score geven aan bepaalde risico's. Dat kan zorgen bepaalde herprioritarisering van patienten bijvoorbeeld.
Deze gegevens zouden dusn niet per se tijdens een 6-maandelijkse controle moeten verzameld worden. Veel mensen (zeker met een slechtere gezondheid) passeren al vaker bij de dokter, krijgen de thuisverpleegkundige over de vloer,... Dat zijn op een jaar heel veel momenten waar de nodige parameters kunnen verzameld worden (temperatuur, bloeddruk, bloedwaarden, ...).
Wanneer die verzameld kunnen worden in 1 gezamenlijke database kunnen daar perfect trends uit gehaald worden. Dan is het misschien niet nodig om elke 6 maanden op bezoek te komen voor die check-up, die loopt namelijk continu.
Dermatologen, die gebruiken het inmiddels ook al (patroonherkenning). Inmiddels hebben ze al een soort van cameratunnel die op een paar minuten tijd elke millimeter van je lichaam fotografeert in hoge resolutie. Het systeem erachter duidt inmiddels al plekjes aan die amper zichtbaar zijn (zelfs met vergroting) voor de dermatoloog, en analyseert meteen ook al de kans op kwaadaardig/goedaardig.
Weer een discipline die veel optimaler kan ingericht worden, moesten er over het hele land van die scanners zijn. De persoon die die bedient moet niet per se een dokter zijn.
Het systeem kan binnenkort perfect zggen "misschien moet je maar eens een afspraak met de dermatoloog maken" (of de praktijk contacteert je zelf om even langs te komen).
Ik zie, zeker voor het gedeelte van de artsen en opvolging de komende decannia een soort van triage/checkup punten komen (al dan niet gewoon binnen het ziekenhuis) waar je even binnen wandelt, ze de gegevans verzamelen en je weer naar huis kan.
Ook binnen OKs, op de zorgafdelingen,... sluipt al meer en meer automatisatie en A.I. binnen.
Waar je vroeger bijne in elke OK 1 anesthesist had zitten lopen er nu een 2-tal rond voor 10 zalen. Gegevens worden gecentraliseerd, het systeem geeft op tijd aan wanneer er iets mis dreigt te lopen,...
Infuuspompen, op verschillende afdelingen bij ons kunnen die al centraal gevolgd worden (en aangestuurd in theorie).
https://www.bbraun.com.au...plus-onlinesuiteplus.html
In plaats van dat je een verpleegkundige hebt die de kamers zit af te lopen, pompen zit na te kijken of alle spuiten nog gevuld zijn,... Hier wordt dit vanaf een centraal beheersysteem beheerd.
Minder workload, minder kans op menselijke fouten,... De patient, het voorschrift, de dosering, het EPD,... wordt allemaal samengebracht en kan ingesteld worden vanaf de computer aan de verpleegpost.
Het enige wat de verpleegkundige nog bij de pomp zelf moet doen is scannen (patient, medicatie en pomp) bij het wisselen van de medicatie.
Zaken als Spot Checks van Philips:
https://www.philips.nl/he...-vs30-vital-signs-monitor
De tijd van de klassieke oorthermometer, manuele bloeddruknames,.... is al even voorbij. Die monitors veerzamelen automatisch de nodige parameters (en indien nodig herhaaldelijk), schrijft het automatisch weg in het EPD en doet continu een analyse van deze parameters op al op voorhand, adhv bepaalde scores, waarschuwingen te geven. Zeker op plaatsen als de spoeddienst waar het vaak hectisch is, veel wisselingen van verpleegkundigen in jouw box,... geeft dat een heel grote meerwaarde, minder workload, minder kans op fouten en vroeger detecteren van problemen.
Er valt dus al een hele hoop administratie weg voor de verpleegkundigen, en dus meer tijd voor het zorgproces. Je hebt een tijdlang de 3 fases kunnen zien bij ons.
Op afdeling x hadden ze nog een kar met hangers voor papieren fiches. Alle parameters en zorgacties werden in lijsten bijgehouden en nadien allemaal 1 voor 1 in het EPD gestopt.
Op afdeling y was het EPD aan de rand van het bed al in gebruik. Parameters gingen dan onmiddelijk het EPD in (maar moesten nog getypt worden).
Op afdeling z was het dan volledig automatisch. Gegevens van die spotchecks/monitors gaan automatisch in het medisch dossier. De verpleegkundige moet alleen om de zoveel tijd eens een crosscheck doen om te kijken of er niks mis loopt.
Geef het nog even en al die gegevens worden continu door A.I. gemonitord waardoor die kan gaan aangeven "hey, het gaat best wel OK met patient x, laat die maar rustig verder slapen in plaats van elk uur wakker te maken voor een bepaalde test", "hey, patient y heeft x percent kans dat die binnen de komende uren een hartaanval krijgt",...
Misschien een dom voorbeeld, maar je hebt inmiddels al honden die dingen als epileptische aanvallen zien aankomen en de eigenaar ervan 10 tot 15 minuten op voorhand waarschuwen.
Dat betekent dus eigenlijk gewoon dat die honden iets zien en opmerken wat wij niet direct zien. Maar, als die honden het kunnen zien moet dat ook via sensoren en de nodige A.I. kunnen. En dit voor zeer veel aandoendingen.
Je kan dan nu als verpleegkundige op neurologie zitten wachten tot patient x op de bel duwt onmdat zijn of haar bed nat is na een epileptische aanval. Hoe mooi zou het zijn als je als verpleegkundige op je DECT/smartphone een melding krijgt van "patient x op kamer y gaat hoogstwaarschijnlijk dadelijk een epileptische aanval krijgen. Zeker tijdens de nacht wanneer men op bepaalde afdelingen maar alleen rond loopt als verpleegkundige.
In hetzelfde genre heb je inmiddels ook al valdetectie gebaseerd op camera's met ook daar weer de nodige systemen achter die een val herkennen. Al in de praktijk getest bij ons. De camera in de hoek fimt de gehele kamer, en als de patient valt geeft die een alarm.
Als ik me nog goed herinner waren ze daar ook al bezig met die gevaarlijke situaties op op voorhand te detecteren. Denk daarbij een een paar meter luchtslang die gevaarlijk door de kamer hangt, een snoer wat op de grond ligt,... Allemaal perfect te herkennen via A.I. De gemiddelde stofzuigrobot thuis doet dit ook al namelijk.
Eigenlijk zou je het daar zelfs nog kunnen koppelen aan een slim bed. Indien de patient gevallen is het bed automatisch naar onder brengen tot de allerlaagste stand zodat die zich nisschien zelf al wat kan recht trekken tot zit in afwachting van de verpleegkundige (zonder hem te pletten natuurlijk).
Vervoer van linnen, maaltijden, medicatie,...
https://www.ptsbelgium.be...ous-mobile-robot/?lang=en
Heb je inmiddels ook al autonome robots voor. Kar vullen in de apotheek, bij logistiek of de linnenafdeling, zeggen waar hij naartoe moet, klaar.
Dat scheelt al een hele hoop mensen die nu zitten rond te lopen in het ziekenhuis, enkel en alleen om wat spullen rond te brengen.
De stappen en innovatie die ik de laatste 5 jaar heb zien gebeuren binnen de zorg zijn ongelooflijk. Als IT word je daar ook vrij dicht bij betrokken.
[Reactie gewijzigd door DinX op 17 december 2024 13:20]